|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Czas na wybór tytulu do kolejenj części. Do dzieła Mamuśki! )
|
|||
| Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. |
|
1 | 2,00% |
| Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam! |
|
6 | 12,00% |
| Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki |
|
1 | 2,00% |
| Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! |
|
1 | 2,00% |
| RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. |
|
10 | 20,00% |
| Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. |
|
0 | 0% |
| Czworaczki, pełzaczki- coraz bardziej ruchliwe te nasze dzieciaczki. |
|
14 | 28,00% |
Raczkujemy i wstajemy, przez co mamie smukłą sylwetkę utrzymać dajemy
|
|
1 | 2,00% |
| W końcu wiosna wyczekana- cieszy się kazdy bobas i jego mama. |
|
16 | 32,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Widze, ze nie tylko ja uwielbiam Przepis na zycie
|
|
|
|
#1412 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
smerfetka niczego sobie
![]() troche mi przypomina mnie w tej kiecce ![]() Cytat:
że mleczko i jedzenie-dodatek tylko nie pasuje mi jakoś określenie 'zabawa' ![]() a wlasnie służy gryzienie najbardziej do rozwoju mowy niektore dzieci na prawde szybko zaczynają gadać już po roczku ciekawe czy to własnie ma taki wpływ czy genetycznie też ważniejsze ciekawe jak to bedzie u nas
|
|
|
|
|
#1413 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Hallo
![]() Dzisiaj spędzilismy pół dnia w centrum handlowym Tak dawno nie byliśmy z Domutią.Cytat:
Domek czuje się dobrze, dziekuję Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
dla Julki.Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Sygine dla Natana, pieknie sie rozwijaTymcio, Blanka, Hania, Julka ![]() ![]() klaski: Scio za bioderka ![]() My jutro mamy kontrolę bioderek. I czegoś mi nie zacytowało
|
|||||||
|
|
|
#1414 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Po moim wyjeździe do UK zamieszkali razem w moim mieszkaniu w Olsztynie - i dziewczyna pokazała dopiero wtedy jaka jest naprawdę. Mój brat pracował nawet po 12 h, utrzymywał ją ( płacił mi ze swojej kieszeni za wynajem mieszkania, a ona nic się mu nie dokładała, kupował jej sieciówkę ), a jej było ciężko sprzątnąć, zrobić zakupy, ugotować... Dodam, że ona nie pracuje - studiuje dziennie. Poza tym strasznie zaczęła go ograniczać i nim rządzić...
|
|
#1415 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
)![]() A zmartwień to Ty trochę masz... Życie... Cytat:
![]() Nasz mix ![]() Cytat:
2. My jeszcze w gondoli 3. Z takich powodów to czasem się cieszę, że nie mam gdzie wracać... Mam nadzieję, że znajdziecie dobre rozwiązanie ![]() Moja mama robiła kiedyś na piwie. Też dobre, ale może nie na Środę Popielcową ![]() Cytat:
Więc chyba tylko moje dziecko płacze w placówkach zdrowia... dla dzielnego Adasia!
|
|||||
|
|
|
#1416 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ale tylko troszeczkę
![]() Cytat:
![]() Powodzenia w przekonywaniu, mnie nikt już nie przekona, że to dobry pomysł (w mojej sytuacji) . Adrij a ja myślę, że w tym co pisałaś jest troszkę racji. Mój Kuba miał podobnie, tylko pierś. Nie chciał innego jedzenia, ja się łamałam i dawałam mu pierś. Potem zamiast piersi MM. Też je wolał niż inne jedzenie. Potem był etap jogurtów Piersią karmiłam 9,5 miesiąca. Ja wyglądałam jak zombi, on nie lepiej, bo oprócz piersi prawie nic nie jadł. Ani kaszek, ani zupek, ani gotowanego, ani kupnego. Jak coś innego zjadł, to minimalne ilości. Ale jest dla koleżanki światełko w tunelu, Kuba wyrósł z tego. Teraz wcina dużo różnych rzeczy .Podejrzewam, że ja gdzieś popełniłam błąd. Co do mówienia, to Kuba dość szybko i bardzo ładnie i wyraźnie mówił. Nawet obcy ludzie nam to mówili, że taki mały a tak ładnie mówi. No i miał duży zasób słów.
|
|
|
#1417 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chyba czeka mnie lato przetworów ![]() moze już z majówki przywiozę jakieś dobra ziemi ![]() ale najbardziej przeraziło mnie stwierdzenie ze 'dieta słoiczkowa powoli przeksztalaca sie w fastfodową' jak tak sobie mysle bedąc czasami na zakupach faktycznie coraz częsciej widuje się coraz więcej małych dzieci na takich nie tylko niedzielnych obiadach dziękować a druga część zabrzmiała dwuznacznie ![]() |
|
|
|
|
#1418 |
|
Zakorzenienie
|
JustiPi my jezcze jeździmy w gondoli
|
|
|
|
#1419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też przeczytałam artykuł. Delikatnie przesadzony
|
|
#1420 |
|
Wtajemniczenie
|
Scio zdrówka dla Agatona
Patik ja też czekam na "przepis na życie" Dominikowi wyszedł pierwszy ząb!!!!!
|
#1421 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Kiedyś czytałam, że mamy pracujące spędzają z dziećmi co prawda mniej czasu, ale ten wspólny czas jest tak "intensywniej" spędzony. 2. 10 miesięcy to wiek, kiedy dziecko może się bać innych ludzi. Fakt, że nigdzie z nim nie wychodzą na pewno temu sprzyja, ale trzeba też wziąć pod uwagę charakter dziecka, jego wrażliwość. Nawet dorośli ludzie nie zawsze mają humor, żeby przebywać z innymi ludźmi... Jedni są bardziej towarzyscy, inni wolą samotność... |
|||
|
|
|
#1422 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#1423 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1424 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- Dla dzisiejszych solenizantow: GROMKIE BRAWA |
||
|
|
|
#1425 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
!!zrobiłam na obiad zupke krem z pora dobre wyszło ![]() i słuchałam audycji -wiecie jakie coraz częściej pojawia sie ostatnio postanowienie na wielki post? postanowienie zmniejszenia ilości internetu na rzecz innych zajęć domowych ![]() kurcze coś w tym niestety jest ![]() nie mogę się dziś wygonić do roboty
|
|
|
|
|
#1426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla Dominikowego zębola ![]() A mój Domek dalej szczerbaty i chyba nic się nie zapowiada, żeby coś miało się wykluć My na weekend chyba znowu w góry jedziemy, tym razem całą rodzinką
|
|
|
|
|
#1427 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1428 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1429 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Patik tak zmiana planów, jak to u tż w pracy zwykło bywać. W jednej chwili odwołują mu imprezę, więc dzwoni do żonki szczęśliwy, że wraca dziś, a za pół godz. koordynacja zmienia plany i jednak zostaje do piątku wieczór..... Co do rozwoju aparatu mowy poprzez gryzienie, również slyszałam, że ssanie piersi doskonale na to wpływa.....także UU, do tego jako dodatek jakies warzywka do gryzienia i mała roczna gadułka murowana ![]() Wszystko należy dostosować do siebie, do swoich pociech. Same najlepiej wiemy, jakie rozwiązanie będzie najlepsze dla naszych dzieci. Eh od rana uskuteczniamy naukę zasypiania samodzielnie w łóżeczku, bilans dnia: - 1wsza drzemka - godzina usypiania - pół godziny snu - 2ga drzemka - pół godziny uspiania - obudzenie się po 3 minutach uderzeniem główką w szczebelki - sen nocny - w trakcie usypiania (czas na chwilę obecną pół godziny) WYTRWALOŚCI, KONSEKWENCJA, WYTRWAŁOSCI, KONSEKWENCJA = sukces (się okaże)
|
|
|
|
|
#1430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1431 | ||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie w domu zawsze gościły gołąbki, krokiety, a ja mimo wszystko ich nie jadam... A lekarze mogą się mylić... Czasem mam wrażenie, że niektórzy lekarze nie lubią karmienia UU. Może dlatego, że tu nic nie da się zmierzyć ![]() Takie moje krótkie refleksje... ![]() Cytat:
![]() A mówieniem to bym się na razie nie przejmowała. Jeszcze przyjdzie czas,że jej się buzia nie będzie zamykać Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Może nie potrzebują tego na piśmie, bo to tak oczywiste ![]() Sto lat! (A my to co?Masz nas!) ---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- Byłam dzisiaj u lekarki skonfrontować wyniki badań Patrysia. Nie ma już anemii! Cały dzień nadrabiam i odpisuję... Edytowane przez mamad1 Czas edycji: 2012-02-22 o 18:36 |
||||||||||
|
|
|
#1432 |
|
Wtajemniczenie
|
no to już wiem jak się malować, muszę sama spróbować, ale napewno to konturowanie ust,
|
|
|
|
#1433 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No jutro obowiązkowo od rana ![]() ![]() Mała zasnęła, ok 50min zasypiania ![]() Super, że po anemii ani śladu!! Edytowane przez alibany Czas edycji: 2012-02-22 o 19:04 |
|
|
|
|
#1434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja myślę, ze dziecko powinno się cieszyć jedzeniem, stąd określenie zabawa. Dzięki dziewzyny. Byłyśmy u pediatry. Osłuchowo czysta. Lekko czerwone gardło, no i katar. Mamy dawać Nurofen 3 razy dziennie, do tego oscillocośtam i Clemastinum. Jak by zaczęła kaszleć albo pojawiła się wysypka to się pokazać. Moje dziecko szalało w poczekalni a potem w gabinecie, krzyczała na całą przychodnie, chciała zabrać pani dr słuchawki
|
|
|
|
|
#1435 |
|
Zadomowienie
|
Chciałam tylko jeszcze napisać,że od jutra w realu jest mnóstwo promocji na artykuły dziecięce- cała gazetka. Np. pieluchy Pampers active baby (midi 186 szt, maxi 162 szt) za 99,95 zł. Nie wiem, czy dziś jest już gazetka na stronie reala, ale jutro pewnie będzie.
Więcej dziś pewnie nie napiszę, bo Maly niespokojny, a komputer pewnie maz zajmie... |
|
|
|
#1436 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() a dziś proszę jest biały czarodziej na wylocie ![]() Cytat:
bo każdy tak ma że coś może jeść kilogramami a drugiej rzeczy w ogóle nie ruszy, tu chodzi o rozszerzenie diety i że może faktycznie podawanie UU do jakiegoś okresu czasu ma wpływ na późniejszego "niejadka" a może problem - tak sobie teraz myślę, polega też na tym, że dużo mam właśnie przy rozszerzeniu diety, kiedy dziecko ma już np 10 miesięcy nie chce NIC jeść, a już raczej powinno poznawać smaki itd poddaje się i podaję pierś...może tu chodzi o słabą cierpliwość? nie wiem czy mnie rozumiesz? bo JA nic złego nie widzę że mamuśki karmią ileś tam miesięcy, są takie które robią to nawet do 3 roku życia dziecka, żebyś mnie źle nie zrozumiała. Ja myślę kurczę, że coś w tym jest co napisała adrij.. Cytat:
Też uważam, że dla dziecka jedzenie powinno być PRZYJEMNOŚCIĄ, a nie "masz zjeść i koniec" Ja uwielbiam jeść i mam nadzieję, że Emi tym zarażę, choć póki co marnie to widzę, ale nie poddaje się. |
||||
|
|
|
#1437 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoje?!?!? No to co się nie chwalisz Sto lat i wieeeeele szczęścia!!! Cytat:
Otóż to! Ale "podręcznikowe" dzieci byłby nudne Cytat:
![]() Inaczej, czyli: ganianie z łyżeczką, wpychanie do buzi papek, przebijanie się przez zaciśnięte wargi, jedzenie "za mamusię, za tatusia" i samotne posiłki w ponurej atmosferze "niechże wreszcie coś zje!", może tylko zniechęcić i spowodować że dziecko stanie się niejadkiem. Cytat:
za bioderka.Cytat:
) stwierdzić tak to wina jedzenia/niejedzenia innych pokarmów Bo to chyba też zależy od charakteru dziecka. Tak jak nie można powiedzieć że dziecko-aniołek to dlatego że rodzice dobrze wychowują, a jak dziecko płacze całe dnie to źle rodzice postępują. Trzeba pamiętać, że takie małe, ale charatkerek swój ma od początku ![]() Cytat:
![]() 2. Ekstra Cytat:
Super że Agata czysta Bo dla dorosłych (sama biorę w czasie przeziębienia, bo na UU nic innego mi nie pozostaje , to są takie mini granuleczki. Dla dzieci pewnie jakoś inaczej, tak?
|
|
#1438 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
biegne biegne...
z życzeniami dla Tymona ![]() i Blaneczki i Haneczki i Juleczki Marzenko uwielbiam Twoją Hanie ślicznota z niej niebywała no waga słuszna-tak na marginesie Jasiek też tyle waży ![]() temat był skomplikowany o wpływie użytkowników o dobrej reputacji w sieci na innych ale tak ogólnie napisałam że przez miesiące wspólnych pogaduch swtorzyłyśmy najlepszy na świecie poradnik odnośnie dzieci i wszystkoich tematów wokół Cytat:
![]() Brumeczku mnie też zdziiła tak duża ilość negatywnych opini na tym forum ale widocznie no frost nie jest szczytem fajności mój samsung okazał się chyba jedny z najgorszych wyborów do domu nawet serwisant mówił negatywnie o tych lodówkach od czego startujecie? w senie pierwszego jedzonka? Cytat:
też mi się podoba ta spacerówa bo moja mura też mnie dobija swoimi gabarytami(chociaż jeszce uzywam gondoli) tak sie zastanawiam czy na wakacje tez mi by się sprawdziła czy lepiej spacerówa-parasolka Cytat:
Cytat:
zdolniacha z Natana u nas połowy tych umiejętności nie ma ![]() Cytat:
i kolejne zębolki Cytat:
zdolne dziecko masz żanetko wiesz? Cytat:
![]() ucze się długo ale z przerwami jako nastoltka platonicznie zakochana w kims kto jest hiszpanskojęzyczny kupiłam kurs eskk potem na studziach 2 lata intensywnej nauki i teraz od 2 lat hobbystycznie tak a wakacje chyba na Majorce wiec coś tam podukam pewnie uffff dobrnełam cały dzień chciałam napisać szczególnie zależało mi na złożeniu życzeń ale Jasiu nie chciał drzemać ani bawić się sam wiec wymęczył mnie ten mój pełzak no właśnie-chyba nie pisałam on tak śmiesznie pełza podnosi pupe i zapiera się nogami ale klata leży na ziemi -przebiera nogami i w ten sposób przemieszcza się z szaloną prędkością 1 m/30 minut pozatym moj syn sam się karmi marchewką
Edytowane przez telik Czas edycji: 2012-02-22 o 20:51 |
|||||||
|
|
|
#1439 |
|
Zakorzenienie
|
Scio przeczytałam artykuł. Ciekawy. Z fajnego punktu patrzą, to że BIO to nie znaczy że jest super... przedwczoraj kupiłam jeden słoiczek, bo jechałam do tatinka a nie miałam nic dla damy, otworzyłam go i myślałam, że zwymiotuję
podgrzałam - nadal to samo ! Nie umiałam podać Emi nawet 1 łyżeczki bo mnie na wymioty ciągnęło to był jakiś łosoś,cukinia i ziemniak chyba... NIGDY więcej słoiczków nigdy, nie umie ich podawać...
|
|
|
|
#1440 | |||||
|
Zakorzenienie
|
no to wszystkiego najlepszego!!
no ba! ![]() Cytat:
odczyn zasadowy i obecne bakterie. Ale już jest ok, o tym niżej napiszę ![]() chyba takCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Gratuluję braku anemii! Z tym jedzeniem się zgodzę. A lekarze to raczej nie dlatego nie lubią Wg mnie - mleka z UU nikt nie produkuje przemysłowo, a co za tym idzie.....?![]() Cytat:
to oby się nie pojawiła ![]() A ja popołudnie w biegu. Pojechałam zawieźć próbkę do badania, okazało się że będzie na dziś za 3 godz. To wróciłam do domu, potem jeszcze raz po wynik. Wysłałam smsa do pediatry, oddzwoniła że wyniki dobre i skoro nie ma już gorączki to nie ma potrzeby przyjeżdżać na wizytę bo jest ok
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:42.

)

Tak dawno nie byliśmy z Domutią.

klaski:
za bioderka

), bo mała jakoś w ogóle nas nie szukała, nie płakała, czyli póki co nie zanosi się na lęk separacyjny 

Pracuje na poczcie, jestem kierownikiem (na zastepstwa). Mam dosyc dobra pensje, troszke wyzsza od mojego TZ i jesli chcemy sie budowac, nie mam wyjscia pracowac musze. 

to był jakiś łosoś,cukinia i ziemniak chyba... NIGDY więcej słoiczków nigdy, nie umie ich podawać...
chyba tak