Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 cz. IV - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku?
Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. 0 0%
Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. 0 0%
Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. 0 0%
Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. 2 3,39%
Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. 2 3,39%
Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. 4 6,78%
Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. 22 37,29%
Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. 15 25,42%
Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. 6 10,17%
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. 8 13,56%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-22, 23:19   #2521
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość

jak to jak? jak dziecko będzie już na tyle duże że samo będzie stać to pod prysznic - namydlić i polać wodą.... oczywiście nie bedzie brał prysznica jak ja, ale na pewno damy sobie radę - ja też mam prysznic

No pewnie ja mam wannę, ale ze względu na czas najczęściej myję synka pod prysznicem - dokładnie tak to wygląda - namydlam i polewam wodą
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 23:25   #2522
kism
Wtajemniczenie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Aha, powiedzcie mi proszę, w jakim programie robicie te połączenia kilku zdjęć do jednego jpegu? Pewnie to nietrudne, skoro tyle z Was to robi ale jakoś nie miałam nigdy takiej potrzeby, to nie wiem jak...
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 23:35   #2523
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Oglądam Wasze brzuszki Ja od kilku tyg. ciągle zapominam się zebrać do zrobienia zdjęcia W pt zaczynam 30 tc (każde zdj robiłam sobie tak w weekend na początku kolejnego tc), a ostatnie robiłam i pokazywałam Wam w 25 tc. W ten weekend muszę w końcu zrobić

rinco, superowe są Twoje rincoserie Z profilu widać fajnie przeskok między 13 a 17 tc, taka druga gula jakby wyżej wyrasta Ja też mam asymetryczną kreskę
claudik, to Ty pisałaś dziś, że masz niedużego brzusia? Faktycznie powiedziałabym, że jak na 29 tc to stosunkowo mały
Dasti, mi też jakoś ten blond u Ciebie nie leży ale to chyba przez avka
libretka, w weekend wrzucę moje 30-tygodniowe szczęście, chyba mi blisko do Ciebie
niunia, Twój brzusio też chyba z takich niedużych raczej, ale ładnie widać po zdjęciach, jak sobie rośnie
Gatta, śliweńka, u Was też ładnie sobie brzuszki rosną
No właśnie ja pisałam, że mam wielki i cały czas wydawało mi się, że wręcz największy tutaj (w końcu chyba najwięcej przytyłam), ale na zdjęciu jakiś taki mały wyszedł czyli kg poszły w cyce i dooopsko
Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
No pewnie ja mam wannę, ale ze względu na czas najczęściej myję synka pod prysznicem - dokładnie tak to wygląda - namydlam i polewam wodą
tak samo to sobie wyobrażam

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 00:01   #2524
Ewunia_1984
Zadomowienie

Szmaagdowykotku, cxy tsh 1,74 jest ok, a ft4 0,9???
Kurcze Crp wyszlo mi 10,8 a max jest 10 do tego morfologia PLT wyszlo mi obnizone 111 chyba a min jest 130
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 07:45   #2525
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Mam pytanie do Ciebie i do innych osób które mają prysznic: jak będziecie kąpały dziecko, które wyrośnie ze swojej wanienki?? w przypadku kiedy nie ma się wanny, tylko prysznic?? Ja mam tylko prysznic
ja tez mam tylko prysznic i co i Olaf kąpie się w brodziku płytkim nalewam mu wody i robie pianę (mam bardzo płytki brodzik) czasem dla odmiany jedziemy spać do teściowej ( 2 razy w roku) i tam jest wanna to nie chce wychodzic

105.....99.....95....89.. ...85.....79...75
Pandzia_2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 07:59   #2526
8ewus8
Zadomowienie

SzmaragdowyKotek a jak ta huśtawka Ci chodzi, czy jak się buja to nie słychać takiego pykania?
Nie wiem, dla mnie ten odgłos nie jest normalny dlatego to odesłaliśmy za pierwszym razem, no ale jak przysłali chodzacą identycznie to chyba ona jest tak beznadziejnie zrobiona.
Wczoraj wyniosłam ją na strych, bo tu nie ma miejsca. Jak będzie mi to przeszkadzać później to ją sprzedam.
Poza tym ma 5 szybkości, gdzie 4 i 5 są moim zdaniem zdecydowanie za szybkie i przy nich stukanie jest największe.
Tata oglądał, rozebrał ten mechanizm i stwierdził, że to jest z plastiku wszystku zrobione i z biegiem czasu, używania, będzie jeszcze gorzej słychać, bo ten plastik będzie się wyrabiał.
Dla mnie to trochę niepoważne jak na huśtawkę za 250zł.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 08:24   #2527
aga_bre
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jastinkaa Pokaż wiadomość
Macie może jakieś wypróbowane sposoby na zgagę, mleko i jogurty piję pół dnia i nic nie pomaga
Przegotowana woda, lekko ciepła z miodem. Mi pomaga.

[QUOTE=kapukat;32482854]
Cytat:
Czasem trzeba sobie ulżyć, żeby potem móc weselej spojrzeć na świat

QUOTE]

dzięki Kism

a proszę bardzo
chodził senek i drzemota
złotowłosa Królewna
Był sobie Król
aaa, ktoki dwa
dobrnoc
siwa chmurka
jędruś śpi
wieczorem
kołyszże się kołysz kolebeczko
słoneczko już gasi złoty blask
uśnij mój Ty aniołeczku
srebrna noc
pora dobrej nocy
śpij kochanie
idzie niebo ciemną nocą
bajka iskierki
już gwiazdy lśnią
kołysnaka dla okruszka
senna piosenka
Dorotka
kołysanki-utulanki
wróżki
w muszelkach Twoich dłoni
Jaka z Ciebie skarbnica kołysanek. Ja prawie nie znam żadnej z tych co podrzuciłaś, ale zaczęłam wypróbowywać na yt.

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Cytat:

Zaczęłam czytać i próbowałam znaleźć melodię do tego dopiero przy "aaa kotki dwa" zorientowałam się, że wypisałaś tytuły, a nie tekst kołysanki
Też tak pomyślałam i zaczęłam nucić, ale po 3 tytułach stwierdziłam, że to coś nie tak. No cóż, ale ja naturalna blondynka, więc wybaczam sobie. A poza tym moja koncentracja i inteligencja w ciąży są poniżej krytyki.

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
kuciapki

u mnie sprawdzają się migdały

Ja też paliłam przed ciążą, a dzień przed zrobieniem testu, który wyszedł pozytywnie, byłam jeszcze na imprezie z moją przyjaciółką Rzuciłam w chwili w której dowiedziałam się, że jestem w ciąży i nie palę. Nie miałabym serca zapalić w momencie w ktorym czuję, że Antoś się rusza Tylko u mnie maluszek to była prawdziwa kinder niespodzianka, cały czas czułam się jak na okres, nic nie wskazywało na to, że zaszłam w ciążę ....
Ja tak nazywam swoją katarzynę.

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32484315]

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Jak byłam w szpitalu, to jedna dziewczyna która miała w 7 miesiącu skurcze i krążek wychodziła czasami na papierosa... Inna po wyjściu z gabinetu od gina (ja czekałam na przystanku autobusowym już i ją widziałam) - z fajką...
Nienawidze tego. Mnie najbardzie wkur.wia jak jadę do mamy do szpital 9pracuje w ginekologiczno - położniczym) i widze laski z brzuchami, czasami małolaty, czasami normalne kobiety - które np. leżą na patologii, bo widzę z jakiego oddziału wychodzą i lecą na fajkę. Normalnie jakbym zlapała za pysk to by się udławiły tym. Wkurzające jest to, że ona nie myśli o dziecku i nawet się nie zastanowi, ze np. za pieniądze nasze (z państwa) dostaje w żyłę baaaardzo drogie lekarstwa na podtrzymanie i dodatkowo sobie szkodzi. Wiem, że są dziewczyny, którym bardzo ciężko jest rzucić palenie, ale mimo wszystko uważam to za głupotę. A później też mają pretensje do lekarzy, ze dziecko chore i z wadami serca. Wiem, że teraz generalizuję, ale mimo wszystko uważam, że powinno się rzucić palenie.

Co do tych kołysanek to poszukałam sobie na yt. I chciałam się nauczyć coś, ale zaczęłam słuchać kołysanki dla okruszka w wykonaniu krajewskiego i normalnie siedzę i ryczę zamiast się uczyć.
Stary 2012-02-23, 08:42   #2528
_Maya_
Zakorzenienie

Dzień dobry
trzymajcie kciuki dzisiaj za nas, żebym nie usnęła na biurku tak jak wczoraj...spałam 30 minut i nikt się nie zorientował

co do kąpania dziecka w brodziku - średnio wyobrażam sobie takiego 3latka wsadzić pod prysznic i umyć mu głowę, dlatego u nas dzisiaj będzie montowany głęboki brodzik - taki kompromis między ultra małą łazienką i brakiem miejsca na wannę akurat wpasowaliśmy go przy wnęce, więc w środku jest o 30 cm więcej niż jest przewidziane

kołysanki... ahhh... na razie przypomniałam sobie trochę tekstu: aaaa kotki dwa, "był sobie król" i "z popielnika na Wojtusia" - M. każe sobie śpiewać jak zasypia ostatnio nawet we 2 śpiewaliśmy w łóżku :P

Edytowane przez _Maya_
Czas edycji: 2012-02-23 o 08:44
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 08:45   #2529
fonn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość
Ja tak nazywam swoją katarzynę.

słyszałam o bożenie, ale katarzynę?

mi też ta nazwa się raczej w tym kierunku kojarzy
fonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 08:46   #2530
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
Dzień dobry
trzymajcie kciuki dzisiaj za nas, żebym nie usnęła na biurku tak jak wczoraj...spałam 30 minut i nikt się nie zorientował

co do kąpania dziecka w brodziku - średnio wyobrażam sobie takiego 3latka wsadzić pod prysznic i umyć mu głowę, dlatego u nas dzisiaj będzie montowany głęboki brodzik - taki kompromis między ultra małą łazienką i brakiem miejsca na wannę akurat wpasowaliśmy go przy wnęce, więc w środku jest o 30 cm więcej niż jest przewidziane

kołysanki... ahhh... na razie przypomniałam sobie trochę tekstu: aaaa kotki dwa, "był sobie król" i "z popielnika na Wojtusia" - M. każe sobie śpiewać jak zasypia ostatnio nawet we 2 śpiewaliśmy w łóżku :P
no u nas Olaf daje radę juz ponad rok a ma 2,5 roku myje głowę elegancko :P

Stary 2012-02-23, 08:46   #2531
fonn
Rozeznanie

Cytat:
Dzień dobry
tak spać to wspaniała sprawa
będę trzymać kciuki, żeby nikt się nie zorientował
Stary 2012-02-23, 08:49   #2532
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

wezcie zupe ugotujcie za mnie :P

Stary 2012-02-23, 08:52   #2533
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
no u nas Olaf daje radę juz ponad rok a ma 2,5 roku myje głowę elegancko :P
kurcze...to może jednak z tym głębokim brodzikiem był kiepski pomysł skoro dzieciaki dobrze znoszą polewanie wodą...marzył mi się taki płaski duuuży, prostokątny albo wanna, no ale moje obawy wzięły górę nad tym co bym chciała no nic może kiedyś będę miała i to i to
Olaf - ale ładne imię

Cytat:
Napisane przez fonn Pokaż wiadomość
tak spać to wspaniała sprawa
będę trzymać kciuki, żeby nikt się nie zorientował
dzięki, już w autobusie powieki mi ciążyły strasznie, więc czuję, że dzisiaj też trzeba będzie się zdrzemnąć
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 08:54   #2534
aga_bre
Rozeznanie

Cytat:

słyszałam o bożenie, ale katarzynę?

mi też ta nazwa się raczej w tym kierunku kojarzy
Wiesz znam jeszcze wiele określeń animalistycznych - typu chomik, kocur itd. , itd.
Stary 2012-02-23, 09:01   #2535
fonn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Coś z tą naszą pocztą jest chyba nie teges, bo przy kilku ostatnio wysłanych mailach przychodzi mail zwrotny, że nie dostarczono maila, co jest nieprawdą
dziwna sprawa z tą pocztą, szukałam w internecie rozwiązań i nic, ludziom często się to zdarza, piszą maile do Google i czekają na odpowiedź lub po prostu naprawę błędu. Dziwne jest to, że jedne są wysyłane normalnie, inne ze zwrotką

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Kiedyś widziałam taki widok w swoim rodzinnym mieście: babka + 3 małych dzieci i jedno w brzuchu, szli sobie trzymając się za rączki robiąc łańcuszek, bo kobitka jedną ręką trzymała dziecko a w drugiej miała kiepa... od razu mam uczucie mega pogardy

Ja zanim dowiedziałam się, że jestem w ciąży to paliłam shishę. Zdarzało się 2 dni pod rząd, albo co kilka dni. No i zdarzyło się wypić piwko... ale to zanim dowiedziałam się o ciąży. Jak zrobiłam test, to poczułam się strasznie winna
W kwestii palenia / picia w ciąży się w pełni zgadzam, też miałabym ochotę palnąć w łeb taką durną babę, która nie rozumie (lub jej to nie obchodzi), że szkodzi dziecku. Chce szkodzić sobie - proszę bardzo, ale dlaczego zatruwa dziecko?

Co do używek przed zrobieniem testu - ja się jesienią jakoś nienajlepiej prowadziłam - fajek nigdy nie paliłam, ale zdarzało mi się piwko, nawet kilka dni przed testem dwa myślałam, że zwariuję jak się dowiedziałam, zaczęłam rozpamiętywać i sobie to wyrzucać :/

W temacie zaś parzaków / pampuchów / bucht / kuciapek ( ), znalazłam przepis, który mi się podoba i który spróbuję dziś zrealizować. Nie podoba mi się zalanie pampuchów masłem jak na zdjęciu, ale to już kwestia gustu
przepis jest tutaj: klik
tylko ja nie będę nadziewać, z przepisu zrobię same bułeczki, a na wierzch zasunę polewy - czekoladową oraz mus owocowy, do wyboru.

Podobny przepis jest tu.

---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ----------

Cytat:
Wiesz znam jeszcze wiele określeń animalistycznych - typu chomik, kocur itd. , itd.
no popatrz, gdzie ja się uchowałam
Stary 2012-02-23, 09:02   #2536
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Wiem, że są dziewczyny, którym bardzo ciężko jest rzucić palenie, ale mimo wszystko uważam to za głupotę. A później też mają pretensje do lekarzy, ze dziecko chore i z wadami serca. Wiem, że teraz generalizuję, ale mimo wszystko uważam, że powinno się rzucić palenie.
No nie wiem... Ja wprawdzie tego problemu akurat nigdy nie miałam, ale jak widzę, są tu dziewczyny, które paliły i z miejsca potrafiły przestać, więc jak widać - można.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:06   #2537
GaTTa
Raczkowanie

Cytat:

W temacie zaś parzaków / pampuchów / bucht / kuciapek ( ), znalazłam przepis, który mi się podoba i który spróbuję dziś zrealizować. Nie podoba mi się zalanie pampuchów masłem jak na zdjęciu, ale to już kwestia gustu
przepis jest tutaj: klik
tylko ja nie będę nadziewać, z przepisu zrobię same bułeczki, a na wierzch zasunę polewy - czekoladową oraz mus owocowy, do wyboru.

Podobny przepis jest tu.

---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ----------

no popatrz, gdzie ja się uchowałam
Co region to inna nazwa

U mnie moja mama je robi tylko jej wychodzą tak samo jak ciasto drożdżowe ja kiedyś robiłam bułeczki drożdżowe ale d.... nie wyszły mi, dlatego zawsze z wielka radością czekam aż mama jej zrobi
A robi jej tak jak z tego drugiego linka co wkleiłaś

a mnie dziś wzięło na galaretkę z owocami

_Agata mam prośbę bo kiedyś wklejałaś linka z rabatami z Rossmanna, przeszukałam całą stronę, znalazłam inne rabaty ale na te produkty dla dzieci to nie znalazłam.... Byłabym wdzięczna za linka

Edytowane przez GaTTa
Czas edycji: 2012-02-23 o 09:08
GaTTa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:10   #2538
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Mam pytanie do Ciebie i do innych osób które mają prysznic: jak będziecie kąpały dziecko, które wyrośnie ze swojej wanienki?? w przypadku kiedy nie ma się wanny, tylko prysznic?? Ja mam tylko prysznic
W razie czego zawsze można kupić jakąś większą, plastikową miednicę i dziecko się spokojnie w niej zmieści na siedząco, tyle, że nóg nie rozprostuje, ale to nic. Sama się w takich miednicach plumkałam w lecie jak byłam mała, tak zamiast basenu czy jeziora, a ile frajdy było

Cytat:
nie powiedziałam że z czegoś zrezygnuje, po prostu siedziałam i przyszło mi na myśl, że to już nie to samo. Kiedyś wystarczyły gacie na zmianę i portfel i w nogi, teraz trzeba będzie myśleć o pieluszkach, wózkach, kremach, sprawdzać w którym hotelu będzie nam najwygodniej z dzieckiem. Już nie przenocuje się w namiocie przy jeziorze, czy w górach pod gołym niebem... będzie inaczej - dla mnie będzie dziwnie. Tym bardziej że ja nie miałam w planach rzadnych dzieci w swoim życiu. Tak jakoś lekarze mnie nastawili na zycie we dwójkę i moje plany były zupełnie inne.
No coś Ty, oczywiście, że z dzieckiem można spokojnie jechać pod namiot czy na camping Oczywiście niekoniecznie z takim malutkim, ale już 3-4 latka jak najbardziej można zabrać! My z moim bratem i rodzicami wszystkie wakacje tak spędzaliśmy, a pierwszy raz pod namiot pojechaliśmy jak brat miał 4 lata, a ja 6,5. A ile radochy mieliśmy, już samo spanie pod namiotem było niezłą przygodą Teraz z mężem też zamierzamy wychować małego poróżnika, bo sami uwielbiamy się szwędać, więc niech się dziecko przyzwyczaja od małego

Cytat:
Napisane przez tusia85 Pokaż wiadomość
Mam również prośbę do tych z Was, które biorą magnez możecie mi podać nazwę preparatu? bo ten co brałam do tej pory to, że tak powiem wychodzi mało ekonomicznie...
Ja biorę Magne B6 i jak ostatnio kupowałam w aptece to mi pan farmaceuta powiedział, że to jest bardzo dobry magnez i uzasadniał dlaczego, ale już nie pamiętam

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, które boją się farbowania - możecie śmiało farbować włosy, tak samo jak malować pazurki a te wyjątkowo sceptyczne mogą wypróbować Sanotint - to są specjalne, ekologiczne, niesamowicie delikatne i odżywcze farby do włosów polecane m.in. dla alergików i kobiet w ciąży! One właśnie podobno świetne są, bo są na wyciągach z pszenicy czy coś takiego, żadncyh amoniaków itp. nie mają. Skład super - bo czytałam z ciekawości. Ja sama nie farbuję włosów, ale widziałam dziewczynę, która miała nim zrobione włoski - no powiem Wam, że kolorek cudo - taki wielowymiarowy blond, prześliczny! Te farby są w sklepach Organique i chyba sa dostępne przez internet.
Oooo dzięki za info, zaraz sobie zobaczę na te farby Ja ogólnie mam bardzo cienkie i delikatne włosy, dlatego boję się trochę tych normalnych farb, ale takie naturalne chętnie bym spróbowała

Cytat:
Aha, powiedzcie mi proszę, w jakim programie robicie te połączenia kilku zdjęć do jednego jpegu? Pewnie to nietrudne, skoro tyle z Was to robi ale jakoś nie miałam nigdy takiej potrzeby, to nie wiem jak...
Ja robię w Photoshopie

Cytat:
dzięki, już w autobusie powieki mi ciążyły strasznie, więc czuję, że dzisiaj też trzeba będzie się zdrzemnąć
Jak się da to korzystaj
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:15   #2539
Tacca
Zakorzenienie

Witam z rana!
Ja mam koleżankę, która paliła, w ciąży nie mogła przestać... Próbowała, ale nie mogła i to nie to, że nie chciała... Jak nie zapaliła chodziła rozdygotana, nerwowa, tak, że albo krzyczała, albo płakała... Jak mówiła lekarzowi, że ma problem to wzruszał ramionami (i tu mi się chce śmiać z tych reklam typu "by rzucić palenie udaj się po pomoc do swojego lekarza i farmaceuty")... Jak zapaliła, miała straszne wyrzuty sumienia, potwornie się bała, ale nie mogła nad tym zapanować... Pamiętam ile stresu przez to miała. Dzięki Bogu mała urodziła się zdrowa, ma już 3 latka i wszystko dobrze. Choć wiem, że skutki mogą wyjść po kilku latach nawet. Koszmar to był....

---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

Ale jest tak, że podobno niektóre kobiety odrzuca od palenia, inne same potrafią zrezygnować, inne nie chcą a jeszcze inne mimo, że chcą to nie mogą. Straszny nałóg i szkodliwy.
Stary 2012-02-23, 09:17   #2540
La Monica
La Moderatoiure

Hej
Ja polecam "Mini mini kołysanki" Są 3 płyty, każda ma po około 15 kołysanek (w tym te najpopularniejsze) i kilka bajek krótkich. Ja już młodej śpiewam trochę, nauczyłam się ośmiu

Ja właśnie czekam na rzeczy z allegro (akcesoria dziecięce i higieniczne od tego użytkownika co pisałyście rajrodzica?).
Kupiliśmy też łóżeczko (w Entliczku-Pętliczku, firmy Gluck), co mnie strasznie cieszy Teraz tylko materac. Zastanawiam się nad całym lateksowym albo nad lateks-pianka-gryka.
A wczoraj szalałyśmy z babcią w galerii i jeszcze trochę rzeczy dla młodej udało się nam kupić na przecenach (w 5-10-15, Smyku). No i książeczki, młoda ma już swoją osobną półkę na książki kocham czytać, więc nie ma wyjścia, będę ją zarażać bakcylem
A z gorszych wieści to, mam nietolerancję glukozy (nie cukrzycę). Ale muszę być pod kontrolą poradni diabetologicznej. (Glukoza 75g po obciążeniu mi wyszła 9.0 a powinna 7.8. Na czczo mam cukier w normie.). Jak ja nienawidzę chodzić po lekarzach

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:18   #2541
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:

A jakie to kołysanki? Zdradź jakieś tytuły, może się zainspiruję
my śpiewamy "ah śpij kochanie" - taki mały rytuał mamy, dziennie przed snem, mąż się tuli do brzucha i gada i śpiewa
wyczytaliśmy, że dziecko zapamiętuje teraz i potem się będzie uspokajać słysząc tą samą piosenkę co w brzuchu.

dodatkowo słuchamy takiej relaksującej muzyki do snu, ale nie zawsze, przy żywszej muzyce malina kopie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32485920]Tak, na USG wyszło 4 kg i dlatego była cesarka Ale chyba idealnie w terminie się urodził [/QUOTE]
trochę nie chce mi się w to wierzyć, że to był powód cc
Gratulacje dla koleżanki

Cytat:
niunia, Twój brzusio też chyba z takich niedużych raczej, ale ładnie widać po zdjęciach, jak sobie rośnie
dzięki. też mam takie odczucie, że brzuchol jak na ten etap nie za duży. koleżanka która urodziła w styczniu taki brzuch miała w 5 miesiącu

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:20   #2542
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Jak lezałam w szpitalu, to były 2 dziewczyny, które chodziły palić. Nawet wieczorem pytały sie położnych czy gdzies mogą wyjsc, jedna je wyśmiała i wygoniła do łożka, a inna na drugi dzien dała klucze na wyjscie na balkon. NIe musze mowic jakie były zadowolone. Ich dziecko, zdrowie, nie oceniam.
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:21   #2543
Tacca
Zakorzenienie

Też muszę glukozę zrobić... Chyba za tygodnie pójdę... W którym tygodniu ciąży robiłyście?
Stary 2012-02-23, 09:23   #2544
pola_m
Wtajemniczenie

cześć

Cytat:
T

A ja polecam kiełki Wysiewamy w takim specjalnym naczyniu do kiełek. Najlepsze są z rzodkiewki. Można dodawać do twarożku (pychota!!!), albo po prostu posypać kanapkę. Ja je zawsze kroję na mniejsze kawałeczki

Dziewczyny, rzucam temat, bo mnie nurtuje już od jakiegoś czasu Czy puszczacie Waszym "brzuszkom" jakąś muzykę, albo śpiewacie im?

Ja bym chciała zacząć i najlepiej by chyba było jakbym sama śpiewała do brzucha jakąś jedną piosenkę, żeby się Sebastianek przyzwyczajał do kontretnej melodii, ale nie znam żadnych ładnych kołysanek/pioseneczek. Szukałam kiedyś na youtube, ale nic mi nie wpadło w ucho. Jeśli znacie coś ładnego to podlinkujcie

Myślałam też ewentualnie o jakiejś maskotce z pozytywką (zamiennie do mojego śpiewania ), ale jeszcze nie szukałam. Tylko musiałaby ta melodyjka być jakaś taka spokojna, żeby dziecku nie dzwoniło w uszach jak mu położę grająca zabawkę obok głowy.

I jeszcze się zastanawiałam nad puszczaniem muzyki klasycznej, ale nie jestem do tego jakoś bardzo przekonana. Wolałabym "nauczyć" dziecko jakiejś jednej melodii/piosenki.

Co myślicie?
My śpiewamy do brzucha, z gitarką, przeważnie Wolną Grupę Bukowinę (oni mają taką piękną kołysanke dla Joanny)http://agahexe.wrzuta.pl/audio/aQSG0..._dla_joanny_ii
No i dużo muzyki słucham, nie mam czegoś konkretnego, czego słucham cały czas, jakoś nie mogę się zdecydować Ale generalnie dużo jazzu (dużo Możdżera, spokojniejszy Miles Davies, Coltrane, Chet Baker, Sonny Rollins), wszystkie płyty Siesty, fado, bossa nova...itd klasyki też trochę, głównie Chopina

A kiełki też jemy - jak tylko kończą się pomidory dobre, przerzucamy się na kieły. Uwielbiam z lucerny, ze słonecznieka, fasoli mung. Ale tylko rzeżucha kojarzy mi się tak wiosennie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32483176]Budyniek budyniek, znalazłem go w lodówce).

[/QUOTE]
hihihi

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
A receptą mojego lekarza na nudę na zwolnieniu jest nauka języków

A ja uważam, że z dzieckiem można się doskonale zorganizować, trzeba tylko chcieć. Dookoła mnie jest pełno rodzin z dziećmi, które z niczego nie rezygnują. Jeżdżą na wakacje, w góry, nad morze. Prowadzą taki tryb zycia jaki prowadzili zanim dzieci się pojawiły na świecie. Nieco się przeorganizowali, ale udało im się. I ja nie zamierzam z niczego rezygnować. Wiem, ze wymaga to masy poświęcenia, ale wierzę, że się uda.
Zgadzam się z Twoim lekarzem

I też tak myślę, że można się zorganizować. Chociaż dużo też zależy od dziecka, czy chce współpracować

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32485117]Ja kupiłam Laktomag, kosztował 10 zł za 50 kapsułek, ale są tańsze na pewno.[/QUOTE]

TEn laktomag ma maskarycznie wielkie tablety - miałam straszne problemy z połykaniem. Teraz biorę chelamag b6, ten się podobno najlepiej wchłania

A co do pampuchów - też uwielbiam, u nas się je z takim sosem mięsnym raczej, nigdy na słodko
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:24   #2545
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Tacca ja w 24 tc, w szpitalu mi zrobili obciążanie 75 g.
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:25   #2546
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Moja odpowiedź nie będzie brana pod uwagę bo ja sprzedałabym mieszkanie teraz i poszła obojętne gdzie (nawet na wynajęte), byle się nie męczyć psychicznie. Staram się zawsze wybierać najprostsze i najlepsze dla mnie rozwiązania, a to wydaje się być właśnie takie.
Cytat:
Napisane przez libretka Pokaż wiadomość
moniczka1302 jeżeli nie chcecie teraz sprzedawać, a uważam podobnie jak Gaabi to skorzystaj z pomocy specjalisty, mam namyśli dobrego psychologa, bo się wykończysz nerwowo.
Cytat:
Ciężka sprawa, więc i ciężko coś doradzać... Rozmawiajcie z mężem, przedystkutujcie do bólu różne opcje, aż zdecydujecie, która Wam najbardziej odpowiada.
Cytat:
Moniczka, Ty musisz myśleć przede wszystkim o sobie. O swoim dobrym samopoczuciu, o swoim zdrowiu, o dziecku.
Porozmawiajcie z mężem, decyzja na pewno jest trudna, ale gdybym miała każde wyjście z domu okupować strachem, to nawet chwili bym się nie zastanawiała.
Trzymam kciuki i wierzę, że będzie dobrze!
dziekuje Dziewczyny za slowa otuchy!
ja tez jestem zdecydowana i wiem ze tego chce, trudno, pojdziemy na wynajem, pol swiata zyje na wynajmie wiec co stoi na przeszkodzie...

ehh ciezkie te zycie

---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ----------

Cytat:
Napisane przez tacca Pokaż wiadomość
też muszę glukozę zrobić... Chyba za tygodnie pójdę... W którym tygodniu ciąży robiłyście?
24-25?
moniczka1302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:27   #2547
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
15 cm - nie w kij dmuchał

Ja za ziemniakami nie przepadam, ale w ciąży jem namiętnie.

Jeszcze przed ciążą myślałam, ze będę jak torba. Wielka, gruba... bo mam skłonności. Przepraszam za te określenia, ale to było moim koszmarem. Okazało się, że wcale nie jest tak źle
ja na początku ciąży też było wszystko super z wagą a teraz wyszło w trzecim trymestrze

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
To spanie to chyba za karę...
Ja póki co 1kg co miesiąc. Nie mam już napadów głodu, więc chyba pod kontrolą wszystko...

Mój powiedział ostatnio, że odpowiednio przybieram. Jak będzie trzeba to i dietkę zastosujemy...
mi napady głodu się zaczęły a gin pow że teraz najłatwiej przytyć drugie tyle co przez dwa trymestry

Cytat:
Dziewczyny jeśli któraś ma problemy z hemoroidami, to mój lekarz zaleca po każdym załatwieniu podmywać się, i dodatkowo polewać lodowatą wodą.
Wydawało mi się, żę robi mi się jakiś hemoriod, więc pytam go. Stwierdził, ze nie ma, ale profilaktycznie powinnnam tak właśnie robić. Ale, że w pracy nie mam możliwości, to zaproponowałam, że wezmę kostkę lodu z zamrażarki i sobie włożę. Zaskoczony był moim pomysłem

Cytat:
No czarne. Tak Cię widziałam, drobna czarna

Nóg już 6 tygodni nie depilowałam i nic mi nie rośnie. Niech tak sostanie.
Jak trzeba to trzeba.

Pampuchy!
Najlepsze z musem jagodowym
.

Nie
Też mi przykro, że nie będę, to sobie jeszcze pochodzę
A receptą mojego lekarza na nudę na zwolnieniu jest nauka języków

Mnie też nic nie pomaga. Jakoś z tym żyję. Jak wstaję rano to nei mam zgagi, a później mnie męczy

A ja uważam, że z dzieckiem można się doskonale zorganizować, trzeba tylko chcieć. Dookoła mnie jest pełno rodzin z dziećmi, które z niczego nie rezygnują. Jeżdżą na wakacje, w góry, nad morze. Prowadzą taki tryb zycia jaki prowadzili zanim dzieci się pojawiły na świecie. Nieco się przeorganizowali, ale udało im się. I ja nie zamierzam z niczego rezygnować. Wiem, ze wymaga to masy poświęcenia, ale wierzę, że się uda.
ale mi smaka narobiłaś z rana
co do golenia nóg to tylko do gina golę bo nie mam co golić

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
wezcie zupe ugotujcie za mnie :P

pandzia do kuchni
Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Jak lezałam w szpitalu, to były 2 dziewczyny, które chodziły palić. Nawet wieczorem pytały sie położnych czy gdzies mogą wyjsc, jedna je wyśmiała i wygoniła do łożka, a inna na drugi dzien dała klucze na wyjscie na balkon. NIe musze mowic jakie były zadowolone. Ich dziecko, zdrowie, nie oceniam.

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:30   #2548
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
Oto nasz Rider
extra bryka

---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ----------

obejrzalam sobie wszystkie Wasze zdjecia na mailu

wszystkie jestescie sliczne i brzuszki macie tez bardzo urocze

tez bym cos wrzucila, ale mi wszystkie baterie padly i nie mam jak zrobic zdjec

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

w DDTVN robia owsianke z czekolada :brzyda l:
moniczka1302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:30   #2549
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Jak mówiła lekarzowi, że ma problem to wzruszał ramionami (i tu mi się chce śmiać z tych reklam typu "by rzucić palenie udaj się po pomoc do swojego lekarza i farmaceuty")...
A mój mąż nawet dostał tabletki od lekarza Ale one nic nie dały, tzn. w czasie ich stosowania owszem, mniej palił, ale potem wszystko wróciło...

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość

TEn laktomag ma maskarycznie wielkie tablety - miałam straszne problemy z połykaniem. Teraz biorę chelamag b6, ten się podobno najlepiej wchłania

A co do pampuchów - też uwielbiam, u nas się je z takim sosem mięsnym raczej, nigdy na słodko
Tak, wiem, ogromne, nawet się tu na nie skarżyłam
A u nas buchty na słodko, z masłem i cukrem
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:31   #2550
La Monica
La Moderatoiure

Cytat:
Też muszę glukozę zrobić... Chyba za tygodnie pójdę... W którym tygodniu ciąży robiłyście?
Gin mi powiedziała, że muszę zrobić między 24 a 28 tygodniem (nie wiem dlaczego akurat wtedy).
_________
Pampuchy tylko na słodko z koktajlem owocowym

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości