Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 cz. IV - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku?
Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. 0 0%
Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. 0 0%
Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. 0 0%
Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. 2 3,39%
Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. 2 3,39%
Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. 4 6,78%
Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. 22 37,29%
Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. 15 25,42%
Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. 6 10,17%
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. 8 13,56%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-23, 09:34   #2551
rinco
Wtajemniczenie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Cytat:
Napisane przez La Monica Pokaż wiadomość
Hej
A z gorszych wieści to, mam nietolerancję glukozy (nie cukrzycę). Ale muszę być pod kontrolą poradni diabetologicznej. (Glukoza 75g po obciążeniu mi wyszła 9.0 a powinna 7.8. Na czczo mam cukier w normie.). Jak ja nienawidzę chodzić po lekarzach
Ja rok temu robiłam badania na nietolerancję różnych produktów i z 300 przebadanych wyszła mi nietolerancja na 100. To była masakra, bo musiałam odstawić większość normalnych rzeczy i jeść zamienniki. Nawet chleba nie mogłam jeść, tylko wafle ryżowe w kółko, albo jakieś chleby pieczone z mąki kukurydzianej, sojowej, gryczanej itp. Po jakimś czasie już mogłam wracać do normalnych rzeczy, obecnie jeszcze nie mogę jeść niczego z mlekiem i z jajkami, ale jeszcze tylko miesiąc, to może jakoś wytrzymam Jedyny plus tej diety to to, że mi się schudło trochę (choć to był skutek uboczny, bo tak pilnie nie potrzebowałam) i teraz też niewiele przybieram

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Też muszę glukozę zrobić... Chyba za tygodnie pójdę... W którym tygodniu ciąży robiłyście?
Ja robiłam 2 dni temu, w 27 tyg., bo wcześniej jakoś nie mogłąm się zebrać
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:35   #2552
Tacca
Zakorzenienie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Tacca ja w 24 tc, w szpitalu mi zrobili obciążanie 75 g.
Ok. Dzięki!
Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
dziekuje Dziewczyny za slowa otuchy!
ja tez jestem zdecydowana i wiem ze tego chce, trudno, pojdziemy na wynajem, pol swiata zyje na wynajmie wiec co stoi na przeszkodzie...

ehh ciezkie te zycie

---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ----------

24-25?
O, czyli jak pójdę za 2 tygodnie będzie. ok. Akurat 25 będzie leciał.
Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
mi napady głodu się zaczęły a gin pow że teraz najłatwiej przytyć drugie tyle co przez dwa trymestry
O.... To ja też się zacznę pilnować. W sumie w tym okresie dziecko najwięcej rośnie.
Stary 2012-02-23, 09:39   #2553
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
O, czyli jak pójdę za 2 tygodnie będzie. ok. Akurat 25 będzie leciał.
No ja chyba za tydzień, bo właśnie w przyszłym tygodniu zacznie się 25.
Dzisiaj wizyta, to zapytam.
Ale odkąd Dawido odzywa się regularnie, nie obawiam się już tak bardzo i na luzie podchodzę Dzisiaj rano miał czkawkę, ale to dobrze, że mnie obudził, bo miałam koszmarny sen, tak a propos relaksu sennego :P
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:42   #2554
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Ja rok temu robiłam badania na nietolerancję różnych produktów i z 300 przebadanych wyszła mi nietolerancja na 100. To była masakra, bo musiałam odstawić większość normalnych rzeczy i jeść zamienniki. Nawet chleba nie mogłam jeść, tylko wafle ryżowe w kółko, albo jakieś chleby pieczone z mąki kukurydzianej, sojowej, gryczanej itp. Po jakimś czasie już mogłam wracać do normalnych rzeczy, obecnie jeszcze nie mogę jeść niczego z mlekiem i z jajkami, ale jeszcze tylko miesiąc, to może jakoś wytrzymam Jedyny plus tej diety to to, że mi się schudło trochę (choć to był skutek uboczny, bo tak pilnie nie potrzebowałam) i teraz też niewiele przybieram

Ja robiłam 2 dni temu, w 27 tyg., bo wcześniej jakoś nie mogłąm się zebrać
Ja muszę przed wizytą, więc pewnie to będzie ten 25tc, bo w 26 wizyta i mogę się nie wyrobić...
Mam wstręt do mleka i jego przetworów... Od samego początku ciąży...

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

Idę się ubrać i walę do sklepu... Oby tylko wszystkie produkty były... Ciacho będę robić.
Stary 2012-02-23, 09:47   #2555
libretka
Raczkowanie

Dzisiaj rano po tygodniu weszłam na wagę i się zdziwiłam bo mam 1 kg mniej i nie wiem czy to dobrze czy źle. Ze względu na podwyższony cukier ograniczyłam do minimum słodycze i po 19-tej staram się już nic nie jeść, czasami zjem jabłko lub banana.

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Dzisiaj zaczynam 31 tc
libretka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:47   #2556
rozowa1987
Zadomowienie

dziewczynki piekne macie brzuszki jak moj mąż wroci tak samo wstawie fotki żaluje tylko ze nie robiłam ich tak regularnie jak wy mamtylko z poczatku ciazy i z sylwestra
Stary 2012-02-23, 09:48   #2557
La Monica
La Moderatoiure

Cytat:
O jejku. Mam nadzieję, że aż tak źle u mnie nie będzie. Wiem że dostanę dietę (prawie nic nie można jeść, super), ale mam to w nosie, nie będę głodzić siebie i dziecka. Zrezygnuję tylko ze słodyczy , bo tłustego i tak nie jem i nie jadłam. Nie mam cukrzycy, a nietolerancję glukozy ponoć ma co druga kobieta w ciąży.

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:55   #2558
anulka4771
Wtajemniczenie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32485920]Tak, na USG wyszło 4 kg i dlatego była cesarka Ale chyba idealnie w terminie się urodził [/QUOTE]
Chyba nie był to jedyny powód,5kg wtedy są wskazania na cc-ja urodziłam 4,4 i nikt mi nawet cc nie proponował.
Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
Dzień dobry
trzymajcie kciuki dzisiaj za nas, żebym nie usnęła na biurku tak jak wczoraj...spałam 30 minut i nikt się nie zorientował

co do kąpania dziecka w brodziku - średnio wyobrażam sobie takiego 3latka wsadzić pod prysznic i umyć mu głowę, dlatego u nas dzisiaj będzie montowany głęboki brodzik - taki kompromis między ultra małą łazienką i brakiem miejsca na wannę akurat wpasowaliśmy go przy wnęce, więc w środku jest o 30 cm więcej niż jest przewidziane

kołysanki... ahhh... na razie przypomniałam sobie trochę tekstu: aaaa kotki dwa, "był sobie król" i "z popielnika na Wojtusia" - M. każe sobie śpiewać jak zasypia ostatnio nawet we 2 śpiewaliśmy w łóżku :P
Filip mój z racji tego że się często przeprowadzamy(choć narazie nie mam zamiaru) przetestował i płytki brodzik-fakt miał tam mniej wody ale nalewałam wody,zatykałam korkiem i się pluskał;wannę-uwielbiał;teraz mamy brodzik głęboki-kąpie się w nim jak w wannie.Prysznica brać nie lubi.
Cytat:
Też muszę glukozę zrobić... Chyba za tygodnie pójdę... W którym tygodniu ciąży robiłyście?
Glukoze robi sie od 24 do 28tc
Cytat:
Napisane przez libretka Pokaż wiadomość
Dzisiaj rano po tygodniu weszłam na wagę i się zdziwiłam bo mam 1 kg mniej i nie wiem czy to dobrze czy źle. Ze względu na podwyższony cukier ograniczyłam do minimum słodycze i po 19-tej staram się już nic nie jeść, czasami zjem jabłko lub banana.

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Dzisiaj zaczynam 31 tc
Łał już 31 tydz.Ach jak ten czas leci

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 09:58   #2559
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
O jejku. Mam nadzieję, że aż tak źle u mnie nie będzie. Wiem że dostanę dietę (prawie nic nie można jeść, super), ale mam to w nosie, nie będę głodzić siebie i dziecka. Zrezygnuję tylko ze słodyczy , bo tłustego i tak nie jem i nie jadłam. Nie mam cukrzycy, a nietolerancję glukozy ponoć ma co druga kobieta w ciąży.
Może u Ciebie to coś innego Mi gin od leczenia niepłodności zalecił zrobić te testy na nietolarncję, że to podobno może mieć wpływ. No to zrobiłam, w ciążę zaszłam (choć nie sądzę, żeby dieta mi w tym jakoś strasznie pomogła) i więcej nie chcę słyszeć o żadnych dietach i nietolerancjach Już sobie w brodę pluję i wkurzam się na te testy, bo żyłam z tym 30 lat i nic wielce mi się nie działo, a teraz mam taką ochotę na kefir albo twaróg, a tu d..a zbita Nie jadłam od roku...

No dobra, wyżaliłam się
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 10:07   #2560
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Filip mój z racji tego że się często przeprowadzamy(choć narazie nie mam zamiaru) przetestował i płytki brodzik-fakt miał tam mniej wody ale nalewałam wody,zatykałam korkiem i się pluskał;wannę-uwielbiał;teraz mamy brodzik głęboki-kąpie się w nim jak w wannie.Prysznica brać nie lubi.
a jak Tobie korzysta się z głębokiego brodzika? bo ja jeszcze nie miałam okazji kąpać się w takim ustrojstwie i np golić nóg :P zastanawiam się czy da się tak w nim "poskładać", żeby było wygodnie np usiąść... my mamy nietypowy wymiar (100 x80)
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 10:07   #2561
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Aha, powiedzcie mi proszę, w jakim programie robicie te połączenia kilku zdjęć do jednego jpegu? Pewnie to nietrudne, skoro tyle z Was to robi ale jakoś nie miałam nigdy takiej potrzeby, to nie wiem jak...
Możesz zrobić w Irfanie Jeśli chcesz to napiszę Ci krok po kroku co i jak

Cytat:
co do kąpania dziecka w brodziku - średnio wyobrażam sobie takiego 3latka wsadzić pod prysznic i umyć mu głowę, dlatego u nas dzisiaj będzie montowany głęboki brodzik - taki kompromis między ultra małą łazienką i brakiem miejsca na wannę akurat wpasowaliśmy go przy wnęce, więc w środku jest o 30 cm więcej niż jest przewidziane
Znajomi dzieciaka kąpią w dużej misce wstawionej do brodzika.
U nas na szczęście będzie i wanna i prysznic. Tylko prysznic bez brodzika, więc wanna nas uratuje

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
wezcie zupe ugotujcie za mnie :P
A jak już ugotujecie, to i ja bym zjadła.

Cytat:
Napisane przez fonn Pokaż wiadomość
dziwna sprawa z tą pocztą, szukałam w internecie rozwiązań i nic, ludziom często się to zdarza, piszą maile do Google i czekają na odpowiedź lub po prostu naprawę błędu. Dziwne jest to, że jedne są wysyłane normalnie, inne ze zwrotką
Dzisiaj już chyba normalnie działa. Być może wczoraj coś było nie tak... szkoda, bo gdybym wiedziała to bym dzisiaj to nieszczęsne hasło zmieniła.

Cytat:
Napisane przez GaTTa Pokaż wiadomość
_Agata mam prośbę bo kiedyś wklejałaś linka z rabatami z Rossmanna, przeszukałam całą stronę, znalazłam inne rabaty ale na te produkty dla dzieci to nie znalazłam.... Byłabym wdzięczna za linka
Kupony są inne na każdy tydzień
Te są do 27.02 włącznie http://www.rossnet.pl/4poryroku.aspx/kupony
A tutaj ceny http://www.rossnet.pl/4poryroku.aspx

Cytat:
Robi się między 24. a 28. tygodniem ciąży.

Cytat:
Gin mi powiedziała, że muszę zrobić między 24 a 28 tygodniem (nie wiem dlaczego akurat wtedy).
Wynika to z Załącznika do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 23 września 2010 r. "Standardy postępowania oraz procedury medyczne przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych z zakresu opieki okołoporodowej sprawowanej nad kobietą w okresie fizjologicznej ciąży, fizjologicznego porodu, połogu oraz opieki nad noworodkiem" http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_str...k_24092010.pdf

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 10:09   #2562
aga_bre
Rozeznanie

No ja już wymyta, wymalowana i zwarta i gotowa na wyprawę. Dzisiaj idę do koleżanki i jej 5-miesięcznej córy. zrobiłam już nawet naleśniki. A co taka ze mnie pani domu.

Wy tak o kluchach na parze, a ja wczoraj jak byłam w sklepie po zakupy to mi ślina pociekła na truskawkę homogenizowaną. Oczywiście nie było, ale znalazłam coś lepszego truskawka z porzeczką. Pycha. Dzisiaj też sobie kupię - roztopię i zrobię koktajl mleczny.
Stary 2012-02-23, 10:09   #2563
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
a jak Tobie korzysta się z głębokiego brodzika? bo ja jeszcze nie miałam okazji kąpać się w takim ustrojstwie i np golić nóg :P zastanawiam się czy da się tak w nim "poskładać", żeby było wygodnie np usiąść... my mamy nietypowy wymiar (100 x80)
Dlaczego nietypowy? To jak najbardziej jeden ze standardowych wymiarów Jak najbardziej da się usiąść, tylko trochę jak w kociołku będzie

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 10:10   #2564
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:

Dzisiaj zaczynam 31 tc
Gratuluję!!!
Stary 2012-02-23, 10:12   #2565
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wiem jaki mamy rozmiar tego wynalazka.Ale gole nogi normalnie,małą też,my mamy z takim a'la krzesełkiem,można sobie przycupnąć.Ba nawet z M razem się jeszcze mieścimy Czasami nalewam wody i siadam,choc już się nie mieszcze.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 10:14   #2566
La Monica
La Moderatoiure

Cytat:
Może u Ciebie to coś innego Mi gin od leczenia niepłodności zalecił zrobić te testy na nietolarncję, że to podobno może mieć wpływ. No to zrobiłam, w ciążę zaszłam (choć nie sądzę, żeby dieta mi w tym jakoś strasznie pomogła) i więcej nie chcę słyszeć o żadnych dietach i nietolerancjach Już sobie w brodę pluję i wkurzam się na te testy, bo żyłam z tym 30 lat i nic wielce mi się nie działo, a teraz mam taką ochotę na kefir albo twaróg, a tu d..a zbita Nie jadłam od roku...

No dobra, wyżaliłam się
Bidoku
Nie lubię diet, nigdy nie stosowałam, wolę zrzucać kg ćwiczeniami. Ale jak mus to mus, coś tam odstawię a resztę będę miała w nosie. Ja też się wkurzam, bo świetnie się czuję w ciąży a tu mi jakaś nietolerancja spokój duszy zakłóca

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość

Robi się między 24. a 28. tygodniem ciąży.

Wynika to z Załącznika do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 23 września 2010 r. "Standardy postępowania oraz procedury medyczne przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych z zakresu opieki okołoporodowej sprawowanej nad kobietą w okresie fizjologicznej ciąży, fizjologicznego porodu, połogu oraz opieki nad noworodkiem" http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_str...k_24092010.pdf
A widzisz, dzięki

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 10:18   #2567
fonn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Dzisiaj już chyba normalnie działa. Być może wczoraj coś było nie tak... szkoda, bo gdybym wiedziała to bym dzisiaj to nieszczęsne hasło zmieniła.
O ile wiem, niestety nic by to nie zmieniło. Nie sądzę, aby zniknięcie poczty było spowodowane dokładnie tym samym błędem co te błędnie odbijane maile.
Nie odpisali?
fonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 11:14   #2568
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
SzmaragdowyKotek a jak ta huśtawka Ci chodzi, czy jak się buja to nie słychać takiego pykania?
Nie wiem, dla mnie ten odgłos nie jest normalny dlatego to odesłaliśmy za pierwszym razem, no ale jak przysłali chodzacą identycznie to chyba ona jest tak beznadziejnie zrobiona.
Wczoraj wyniosłam ją na strych, bo tu nie ma miejsca. Jak będzie mi to przeszkadzać później to ją sprzedam.
Poza tym ma 5 szybkości, gdzie 4 i 5 są moim zdaniem zdecydowanie za szybkie i przy nich stukanie jest największe.
Tata oglądał, rozebrał ten mechanizm i stwierdził, że to jest z plastiku wszystku zrobione i z biegiem czasu, używania, będzie jeszcze gorzej słychać, bo ten plastik będzie się wyrabiał.
Dla mnie to trochę niepoważne jak na huśtawkę za 250zł.
to dziwne bo my dostaliśmy huśtawkę od znajomych i jest taka cichutka co prawda bieg piąty jest szybki, ale 3 pierwsze są fajne, do tego ma melodyjki i czas bujania.... w ogóle jej nie słychać, a wiem że FP to bardzo dobra firma i dosyć droga - więc tym bardziej jestem zaskoczona

Cytat:
Dzień dobry
trzymajcie kciuki dzisiaj za nas, żebym nie usnęła na biurku tak jak wczoraj...spałam 30 minut i nikt się nie zorientował

no no to Ty niezła jesteś powodzenia w spaniu

Cytat:
W kwestii palenia / picia w ciąży się w pełni zgadzam, też miałabym ochotę palnąć w łeb taką durną babę, która nie rozumie (lub jej to nie obchodzi), że szkodzi dziecku. Chce szkodzić sobie - proszę bardzo, ale dlaczego zatruwa dziecko?

Co do używek przed zrobieniem testu - ja się jesienią jakoś nienajlepiej prowadziłam - fajek nigdy nie paliłam, ale zdarzało mi się piwko, nawet kilka dni przed testem dwa myślałam, że zwariuję jak się dowiedziałam, zaczęłam rozpamiętywać i sobie to wyrzucać :/

co prawda ja byłam palaczem i to nie tak że próbuję się jakoś tłumaczyć, ale nim zaszłam w ciąże - oglądałam program o palących i innych urzywkach i lekarz powiedział - że czasami lepiej jest nie rzucić palenia, tylko zmniejszyć ilość - bo organizm kobiety dostaje wstrząsu i ten wstrząs może być gorszy od zapalenia dwóch czy trzech fajek na dzień...

Cytat:
No coś Ty, oczywiście, że z dzieckiem można spokojnie jechać pod namiot czy na camping Oczywiście niekoniecznie z takim malutkim, ale już 3-4 latka jak najbardziej można zabrać! My z moim bratem i rodzicami wszystkie wakacje tak spędzaliśmy, a pierwszy raz pod namiot pojechaliśmy jak brat miał 4 lata, a ja 6,5. A ile radochy mieliśmy, już samo spanie pod namiotem było niezłą przygodą Teraz z mężem też zamierzamy wychować małego poróżnika, bo sami uwielbiamy się szwędać, więc niech się dziecko przyzwyczaja od małego
no pewnie - teraz to ja mogę mieć "czarną wizję" wyjazdów, a potem jak wszystko ruszy to zapomnę że kiedykolwiek się nad tym zastanawiałam

Cytat:
Witam z rana!
Ja mam koleżankę, która paliła, w ciąży nie mogła przestać... Próbowała, ale nie mogła i to nie to, że nie chciała... Jak nie zapaliła chodziła rozdygotana, nerwowa, tak, że albo krzyczała, albo płakała... Jak mówiła lekarzowi, że ma problem to wzruszał ramionami (i tu mi się chce śmiać z tych reklam typu "by rzucić palenie udaj się po pomoc do swojego lekarza i farmaceuty")... Jak zapaliła, miała straszne wyrzuty sumienia, potwornie się bała, ale nie mogła nad tym zapanować... Pamiętam ile stresu przez to miała. Dzięki Bogu mała urodziła się zdrowa, ma już 3 latka i wszystko dobrze. Choć wiem, że skutki mogą wyjść po kilku latach nawet. Koszmar to był....

.

no właśnie o tym pisałam wyżej - że gorzej dla kobiety w ciązy jest przeżywać taki stres i szok, za cenę rzucenia palenia...bo to też negatywnie odbija się na dziecku
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 11:32   #2569
fonn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
co prawda ja byłam palaczem i to nie tak że próbuję się jakoś tłumaczyć, ale nim zaszłam w ciąże - oglądałam program o palących i innych urzywkach i lekarz powiedział - że czasami lepiej jest nie rzucić palenia, tylko zmniejszyć ilość - bo organizm kobiety dostaje wstrząsu i ten wstrząs może być gorszy od zapalenia dwóch czy trzech fajek na dzień...

no właśnie o tym pisałam wyżej - że gorzej dla kobiety w ciązy jest przeżywać taki stres i szok, za cenę rzucenia palenia...bo to też negatywnie odbija się na dziecku
Zapewne masz rację, ale niestety nie wszystkie kobiety ograniczają palenie i picie w ciąży.

Ciekawostka: mam koleżankę, która po pierwszej ciąży (dziecko jest już w zerówce) nabawiła sie - nie wiem dlaczego - jakichś kłopotów z nerkami, nie intensywnych, ale coś tam czasem dokuczało. I według zaleceń lekarza prowadzącego ciążę teraz w drugiej ciąży (na naszym wątkowym etapie jest teraz) pija sobie kilka piwek w tygodniu, czasem jedno, czasem dwa pod rząd. Trochę przez palce na to patrzę, ciekawa jestem, czy na pewno nic nie może się stać dziecku.
fonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 11:46   #2570
aga_bre
Rozeznanie

Może pija bezalkoholowe. Jest takie bawaria chyba się nazywa.
Stary 2012-02-23, 11:47   #2571
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
t

Tak... I tak źle, i tak niedobrze...
Cytat:
Zapewne masz rację, ale niestety nie wszystkie kobiety ograniczają palenie i picie w ciąży.

Ciekawostka: mam koleżankę, która po pierwszej ciąży (dziecko jest już w zerówce) nabawiła sie - nie wiem dlaczego - jakichś kłopotów z nerkami, nie intensywnych, ale coś tam czasem dokuczało. I według zaleceń lekarza prowadzącego ciążę teraz w drugiej ciąży (na naszym wątkowym etapie jest teraz) pija sobie kilka piwek w tygodniu, czasem jedno, czasem dwa pod rząd. Trochę przez palce na to patrzę, ciekawa jestem, czy na pewno nic nie może się stać dziecku.
Widzisz. Nikt pewnie nie przeprowadzał badań podając kobietom w ciąży alkohol. O szkodliwości wiemy, dzięki tym, które piją dużo. To podobnie jak z lekami i ich szkodliwością - nikt nie testuje, bo kto by się odważył.
Mój gin mówił mi kiedyś, że lampka wina po 1 trymestrze nie powinna zaszkodzić. Opowiadał, że kiedyś podawano na patologii ciąży czysty alkohol dożylnie, żeby powstrzymywać skurcze m. in., podobno na oddziale śmierdziało alkoholem straszliwie. Teraz już się tych metod nie stosuje. Czy nie szkodzi rzeczywiście... Tego chyba nikt nie wie... Ja bym się nie odważyła...

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

Oczywiście mówił o lampce wina okazjonalnie... Nie o piciu codziennym czy w dużych ilościach.
Stary 2012-02-23, 11:57   #2572
Timii
Rozeznanie

mamuski ale pedzicie! czytam was cichaczem w pracy ale niestety nie moge sie odnosic do kazdego posta choc bardzo bym chciala bo poruszacie duzo ciekawych tematow.

dla mnie fajki w ciazy to przesada ale bedac tutaj oswoilam sie z takim widokiem, malo ktora irlandka rzuca tylko dlatego ze jest w ciazy wiec my Polki i tak mozemy byc z siebie dumne.

tez mnie wzielo na jablka, nie wiedzialam skad ta zachcianka bo nigdy za nimi nie przepadalam. dziwne.. a jeszcze dziewniejsze jest to ze nie jestem sama

Agata - prosze o haslo na maila. wielka szkoda ze wcielo poprzednia korespondencje no i twoja oczywiscie tez! mialam nadzieje ze kiedys nadrobie 'zaleglosci' jak juz bede mogla sie zalogowac. no trudno, wrzucajcie fotki, ja tez swoje wysle choc ost zrobilam chyba kilka m-cy temu. przynajmniej sie zmobilizuje wreszcie
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 12:01   #2573
Tacca
Zakorzenienie

Z jabłkami mam tak samo... Jadłam w dzieciństwie, potem w ogóle, odkąd jestem w ciąży mogę się nimi zajadać...
Stary 2012-02-23, 12:06   #2574
_Maya_
Zakorzenienie

właśnie! Dziewczyny co sądzicie o piciu piwa "bezalkoholowego" Napisałam "" bo wiadomo, że takie piwo ma jakieś procenty... znikome ale są (niektórzy twierdzą, że kefir ma tyle samo)
No i tak się zastanawiam czy w napadzie chcicy mogłabym pozwolić sobie na jedno takie piwo - wczoraj aż mną telepnęło jak usłyszałam w sklepie, ze ktoś idzie na piwko ze znajomymi- w życiu takiego czegoś nie miałam. Później nie mogłam przestac myśleć o piwie przez cały wieczór.
Stary 2012-02-23, 12:06   #2575
kapukat
Zakorzenienie

no to dołączam do klubu jabkożerców tonami mogłabym jeść jabłka, zawsze je lubiłam ale teraz jak nie ma ich w domu to nerwa dostaję
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 12:07   #2576
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
tez mnie wzielo na jablka, nie wiedzialam skad ta zachcianka bo nigdy za nimi nie przepadalam. dziwne.. a jeszcze dziewniejsze jest to ze nie jestem sama

Cytat:
Z jabłkami mam tak samo... Jadłam w dzieciństwie, potem w ogóle, odkąd jestem w ciąży mogę się nimi zajadać...
ja też tak mam! jabłka co prawda lubiłam zawsze, ale ostatnio sama przytargałam 5kg! z tesco i sama je zjem
Stary 2012-02-23, 12:08   #2577
libretka
Raczkowanie

Cytat:
właśnie! Dziewczyny co sądzicie o piciu piwa "bezalkoholowego" Napisałam "" bo wiadomo, że takie piwo ma jakieś procenty... znikome ale są (niektórzy twierdzą, że kefir ma tyle samo)
No i tak się zastanawiam czy w napadzie chcicy mogłabym pozwolić sobie na jedno takie piwo - wczoraj aż mną telepnęło jak usłyszałam w sklepie, ze ktoś idzie na piwko ze znajomymi- w życiu takiego czegoś nie miałam. Później nie mogłam przestac myśleć o piwie przez cały wieczór.
od czasu do czasu pozwalam sobie na karmi, ale wiem, że karmi można pić jak się karmi bo wzmaga laktację, więc chyba jest w ciąży bezpieczne. Co do piwa bezalkoholowego to nie wiem.
libretka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 12:09   #2578
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
od czasu do czasu pozwalam sobie na karmi, ale wiem, że karmi można pić jak się karmi bo wzmaga laktację, więc chyba jest w ciąży bezpieczne. Co do piwa bezalkoholowego to nie wiem.
ooo może być i karmi
Stary 2012-02-23, 12:13   #2579
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

ok wyszlam ze spzitala dalej nie wiem czmeu mam wysokie cisnienie ale ok :P ...
mam kiepski dostep do neta, bo wczoraj woglole, dzis z przerwami ... cos ten moj bezprzewodowy sie nie spisuje;/
musze ogarnac mieszkanie i meza, w wolnej chwili popisze cos z Wami
Agata poprosze nowe haslo do maila bo chcialam sie przed chwilka zalogowac i pisze, ze zmienione milego dnia!
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 12:18   #2580
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Przyznaję, że nie wiem... Odkąd pamiętam byłam piwoszem a w ciąży od piwa mnie odrzuciło tak, że jak mąż wypije puszkę/butelkę, to potem mi nawet przez jego skórę śmierdzi... Już nie wspomnę o wydechu albo o powąchaniu puszki/butelki.
Natomiast tęskno mi za czerwonym wytrawnym winkiem.. 29.03 Rocznica ślubu, może sobie pozwolę na lampeczkę, ale nie jestem przekonana..

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości