|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
| Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
|
0 | 0% |
| Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
|
0 | 0% |
| Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
|
0 | 0% |
| Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
|
2 | 3,39% |
| Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
2 | 3,39% |
| Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
|
4 | 6,78% |
| Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
|
22 | 37,29% |
| Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
|
15 | 25,42% |
| Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
|
6 | 10,17% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
8 | 13,56% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2761 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Dobranoc mamusie. Ja się kładę, coś słabo się czuję i trochę mi niedobrze. Do jutra.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#2762 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Sterntaler ma rewelacyjne rzeczy, ale IMO 200-300 złotych za śpiworek czy 40-50 za body, to przesada.
|
|
#2763 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Może mi zrobią KTG (pierwszy raz) i wtedy się okaże, jak tam z tymi skurczami, czy są czy nie ma. Jak byłam w szpitalu, to była dziewczyna w 29 tc ze skurczami i twardnieniem, założyli jej krążek (swoją drogą droga impreza ten krążek, ale tu o kosztach to już nawet nie ma co dyskutować) i na pewno podawali jej Relanium, bo non stop spała. A co więcej - to się zobaczy. Jak czytam przeróżne fora to widzę, że wiele jest takich przypadków. Pocieszam się tym i choć wizja szpitala mnie nie napawa optymizmem, to mam nadzieję, że mnie tam wykurują
|
|
|
|
|
#2764 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może napiszę kiedyś o tym pracę...[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32499037]No właśnie mi nie powiedział. Zbadał mnie tylko ginekologicznie (no mówiąc kolokwialnie włożył mi palec) i powiedział "dobrze że pani powiedziała o tych twardnieniach, bo musi pani poleżeć kilka dni w szpitalu, szyjka się skraca". Ja trochę spanikowałam i nie spytałam o zbyt wiele. Mam skierowanie do szpitala z diagnozą: zagrażający poród przedwczesny I coś tam na górze, czego nie umiem rozszyfrować, a czego dwa ostatnie znaki wyglądają jak cyfry 25, ale mogę się mylić.[/QUOTE]Perse nie stresuj się na zapas, dziewczyny już Cię uspokajały, zagrożenie rzedwczesnym porodem piszą zawsze jak się coś dzieje - czy t twardnienia,czy skurcze, czy szyjka. i te liczny z tyłu to pewnie był kod "choroby"- czyli taka identyfikacja z czym leżysz. Trzymam kciuki,napewno wszystko się ułoży! ![]() Cytat:
Wyobraźcie sobie lekko ciepły czerwiec- ktoś was ubiera w śpiochy i opatula dodatkowo kołdrą z rzepem.. przyjemne? No i te rożki są takie ciasne,dziecko nie może się ruszać.. lepszy jest lekki i przepuszczający powietrze kocykhttp://www.nichd.nih.gov/news/releas...r_image1_1.jpg - to maleństwo przykryte kocykiem - tak powinno spać niemowlę! |
||
|
|
|
#2765 |
|
Zakorzenienie
|
Pospałam, obejrzeliśmy film...
My rożek mieliśmy w komplecie z łóżeczkiem. Drugiego chyba nie będę kupować. |
|
|
|
#2766 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Doczytałam wreszcie
Coś mi internet szwankował...Dołączam do jabłkożerców Jadam kilka razy więcej jabłek niż przed ciążą.Co do leków też mogę podać moją listę, przy Was nie czuję się takim lekomanem ![]() Vitaminer magnez potas tran Euthyrox Widzę też, że nie tylko moje auto dziś spowodowało gorszy humor... Ech, tak to jest z tym ustrojstwem - wygoda na codzień jest, ale trzeba mieć zwykle w zapasie parę stówek na naprawy ![]() I jeszcze co do obaw, czy dziecku nie będzie za zimno bez kołderki... Przecież jak będzie chłodna noc, to można mu po prostu ubrać cieplejszego pajaca, czy dodatkową warstwę ubranka ![]() Właśnie ciekawa jestem, czy to tylko dobry marketing, czy faktycznie coś w tym jest... Strasznie reklamują ten chelamag. Też tak myślę Ja robiłam w 26 tc.Cytat:
Skoro piszesz, że nic Ci się nie działo, to skąd pomysł na testy i decyzja o diecie? Też by mnie roznosiło bez mleczka i jogurtów ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Chociaż mi zawsze strasznie wstyd o tym mówić Zaznaczę, że potępiam sama siebie i wszelkie używki w ciąży...Pewnie nie wszystkie pamiętacie, to przypomnę, że przed Maksiem 2 razy poroniłam, w ciążę zachodziłam 2 razy w pierwszym cyklu, ledwo postanowiliśmy z tż, że chcemy mieć dziecko, to się udało. Wcześniej paliłam, ale zaraz po zobaczeniu II kreseczek nie odpaliłam ani jednego ani w pierwszej, ani w drugiej ciąży... Po # rozgoryczona wracałam do palenia. W trzeciej ciąży, która choć bardzo chciana to nieplanowana akurat w tym cyklu, byłam już tak rozgoryczona i nieszczęśliwa po wcześniejszych #, że nie potrafiłam rzucić od razu (na przekór mówiłam, że wcześniej to nic nie dało...), przestawiłam się na R1 5 szt. dziennie, po kilku dniach 3 szt., po jakimś czasie 2 i 1. Po 3 mies. rzuciłam ostatecznie Miałam straszne wyrzuty sumienia z każdym papierosem... Nigdy w życiu już więcej nie będę palić!Nie chcę się usprawiedliwiać, tylko tak chciałam się Wam przyznać i opisać swój przypadek... Cytat:
![]() Ja rozumiem jeszcze, że dawniej pozwalano sporadycznie (!) wypić parę łyków, ale tak kilka piw w tygodniu? Zresztą teraz wg najnowszych badań uważa się, że każda najmniejsza ilość alkoholu może zaszkodzić... ![]() Cytat:
Cytat:
Ta jak bawarka i wieeele innych przesądów naszych babć... Nie zgadzam się z tym Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#2767 |
|
Zakorzenienie
|
Perse, dopiero doczytałam... Trzymam kciuki, żeby było dobrze! Bądź dzielna!
|
|
|
|
#2768 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Rzadko która ciąża przebiega w 100% książkowo...Cytat:
Mnie co prawda nie kłuje, ale boli, jakbym nie wiadomo jakie sporty wyprawiała i mięśnie ponadwerężała. We wt zapytam gin o to...Cytat:
Opis rewelacyjny! A na poważnie to bardzo dobrze, że był tam tż i nic więcej się nie stało! Ja w ciąży idąc po schodach zawsze trzymam rękę na poręczy, zwłaszcza w obsacach...Cytat:
miss, a powiedz mi jeszcze proszę, co sądzisz o wielkości drugiego dziecka i porodzie sn? Ponoć najczęściej drugie dziecko bywa większe... Ja i anulka mamy podobną sytuację - pierwszy chłopak ponad 4 kg, teraz w drugiej ciąży też chłopak i też już większy niż wynika z wieku ciąży... Przy drugim porodzie też bywają wskazania do cc ze względu na wagę dziecka? Ja co prawda wolę zdecydowanie sn, ale też chciałabym, żeby Kajko był nie większy od Maksia ![]() Coś mi się zdaje, że niedługo wyeksmitują Cię na zwolnienie Cytat:
Bardzo podobną jak nie taką samą będę mieć pożyczoną [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32498332]Cześć, Przed wyjściem pisałam, że odkąd Dawid się rusza codziennie, to się nie przejmuję wizytami aż tak. Niesłusznie. Jutro idę do szpitala, bo mi się szyjka skraca Dziewczyny, ile leżałyście ze skracającą się szyjką?[/QUOTE] Kochana, już tu tyle porad miałaś napisanych, że zostaje mi tylko dodać, że i ja jestem przekonana, że za kilka dni wrócisz do nas z lepszą szyjką i nastrojem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Na razie zastanawiamy się z tż, ile możemy teraz wydać na jego naprawę...stokroteczka, przecież wszystko dobrze z Twoim cytowaniem Poza tym muszę zauważyć, że rzeczywiście odkąd jesteś na zwolnieniu, to już stajesz się naszą stałą bywalczynią ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32506944]Te twardnienia mogą być normalne, ale jak widać u niektórych powodują problemy z szyjką.[/QUOTE] Właśnie tak to jest i tu leży problem moim zdaniem... Samo twardnienie nie oznacza od razu czegoś złego. Konieczne są po prostu regularne wizyty u gina i badanie przez niego szyjki, ale do tego to chyba nie trzeba nikogo u nas na wątku przekonywać
|
|||||||
|
|
|
#2769 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiesz, ja nie pamiętam dokładnie, czy ona była całkowicie bezgłośna, chyba tak delikatnie pykała, ale naprawdę nie pamiętam, bo to było parę lat temu. Wiesz, dla mnie po tych wszystkich mękach z refluksami i wyciem dziecka to wszytsko jedno było - ważne, ze siedział sobie zadowolony i mu się podobało i nie płakał a te prędkości, to też wydawało mi się, że za szybko, ale potem, jak dziecko rośnie i jest coraz cięższe, to huśtawka praktycznie nie ruszy nawet z miejsca przy najniżeszej prędkości musisz dać na wyższą, zeby w ogóle zaczęła się huśtać i wtedy chodzi o wieeeele wolniej - wszystko zależy własnie od ciężaru dziecka.---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Cytat:
|
|
#2770 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Natomiast co do drugiej części wypowiedzi, z mojego "doświadczenia": ja jestem dzieckiem z sierpnia. Moja babcia pomagała mamie na początku i doradzała jej, żeby mnie otulała puchowym becikiem..... Mama później musiała mnie kąpać w mące ziemniaczanej, żeby się pozbyć tych wszystkich okropnych potówek
|
|
|
|
|
#2771 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
[/QUOTE]I mój łobuz często tak robił Ostatnio przestał, więc tak jak pisałam, wydaje mi się, że już siedzi spokojnie głową w dół
|
|
|
|
|
#2772 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Można, naprawdę można bez najmniejszego problemu I zawsze przy myciu główki musi być obowiązkowo ileśtam razy raz, dwa, trzy, chlup, bo inaczej mycie się nie liczy
|
|
#2773 |
|
Wtajemniczenie
|
Namówiłam P na zrobienie zdjęcia
Wrzuciłam brzuch na maila Perse, będziesz miała laptopa w szpitalu? Fajnie, gdybyś dawała na bieżąco znać co u Ciebie. Dzisiaj dostaliśmy zapewnienie od znajomych, że pożyczą nam fotelik maxi cosi Teraz tylko wybrać wózek
|
|
|
|
#2774 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32509115]Dziękuję ![]() Natomiast co do drugiej części wypowiedzi, z mojego "doświadczenia": ja jestem dzieckiem z sierpnia. Moja babcia pomagała mamie na początku i doradzała jej, żeby mnie otulała puchowym becikiem..... Mama później musiała mnie kąpać w mące ziemniaczanej, żeby się pozbyć tych wszystkich okropnych potówek [/QUOTE]Biedna perse... Taka przypadłość babć. do przegrzewania i nadmiernego wmuszania jedzenia... Schudłam od stycznia 6kg, właśnie wróciłam od babci. 2,5kg znów w górę.
|
|
|
|
|
#2775 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
(tzn. potówki, kręgosłup mam taki sam jak każdy inny osobnik )
|
||
|
|
|
#2776 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32509409]Niestety nie, bo tam nie ma wifi, a ja nie mam bezprzewodowego internetu. Mam nadzieję, że szybko wyjdę
![]() Kolejnym jej pomysłem było zostawienie po kąpieli mi na plecach szarego mydła, bo wzmacnia kręgosłup - efekt podobny (tzn. potówki, kręgosłup mam taki sam jak każdy inny osobnik )[/QUOTE]Tego nie słyszałam! Ale za to słyszałam od babci właśnie o przełamaniu dziecka
|
|
|
|
#2777 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#2778 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj miałam dzień śpiocha. Wstałam normalnie po 8, ogarnęłam mieszkanie, poszłam po coś na obiad no i jak padłam ok 14, to mnie M obudził , jak przyszedł z pracy po 17.
No i nie wiem, co mam zrobić... może to zaburzenia w perystaltyce jelit, ale i ostatnio mam takie kłucia w dole brzucha i wydaje mi się, że to to o czym wiele z Was pisze, a potem się okazuje, że jednak po wizycie w toalecie przechodzi. Jak jutro będę się niefajnie czuć, to pójdę się zarejestrować do lekarza .
|
|
|
|
#2779 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2780 |
|
Wtajemniczenie
|
MonikaFaustyna, mam taką samą solniczkę i pieprzniczkę jak Ty
![]() Głodna się zrobiłam i nie wiem, czy iść spać i to przeczekać, czy sobie coś jednak dobrego przyszykować
|
|
|
|
#2781 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2782 | |
|
Zakorzenienie
|
Gabbi zgrabniutki masz brzuszek
Rinco super sesja szkoda że ja takiej nie mam Fonn brzuszek pokażny jak na 24tc Clauudik ładny brzuszek, nie za duży jak na 29tc ![]() ---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Cytat:
będę drążyć temat
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#2783 |
|
Zakorzenienie
|
Zmykam spać... Do jutra!
|
|
|
|
#2784 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() co do palenia - Kism ja już pisałam, mnie fajki odrzuciły od siebie - ale już dawno byłam w ciąży tylko o tym nie wiedziałam. Pani doktor powiedziała że jeśli nie byłam świadoma to nic nie grozi dziecku Ważne że Ci się udało! ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#2785 |
|
Wtajemniczenie
|
Perse - chciałam Cię pocieszyć
ja w pierwszej ciąży też miałam problem ze skurczami, których nie czułam i ze skracającą się szyjką. Nie byłam wprawdzie w szpitalu, ale miałam przykazane leżeć w domku, nie łazić niepotrzebnie i ogólnie się oszczędzać. Dostałam nospę forte, jeszcze dopegyt na ciśnienie. No i dziecko urodziłam dwa dni przed terminem a po 37 tygodniu to już po odstawieniu nospy odkurzałam codziennie, firany wieszałam i biegałam po schodach.... i nic a modliłam się, żeby już urodzić, bo brzuch mi tak urósł własnie w 9 m-cu, że myślałam, ze umrę tak więc nie martw się na zapas, bo naprawdę, w większości przypadków jest wszystko ok moja koleżanka prawie całą ciążę przechodziła z rozwarciem i też urodziła w terminie
|
#2786 |
|
Konto usunięte
|
Dziękuję wszystkim Wam za wsparcie, naprawdę
Jak tylko wyjdę ze szpitala, dam znać co i jak. Tymczasem idę spać (no, jeszcze odcinek Californication:P). Dobranoc i do przyszłego tygodnia
|
|
|
|
#2787 | |||
|
Raczkowanie
|
... jakie to ma znaczenie w dzisiejszych czasach
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Na razie kupuję zwykłe łóżeczko, jak nie dam rady, to kupię kołyskę ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32498332]Cześć, Przed wyjściem pisałam, że odkąd Dawid się rusza codziennie, to się nie przejmuję wizytami aż tak. Niesłusznie. Jutro idę do szpitala, bo mi się szyjka skraca Dziewczyny, ile leżałyście ze skracającą się szyjką?[/QUOTE] Ja leżałam po twardnieniu brzucha 2 tygodnie (na szczęście w domu), żeby zobaczyć co będzie z szyjką. Brzuch wyluzował i z szyjką jest dobrze. Podobno nie ma na to lepszego lekarstwa niż leżenie. Wstępnie lekarz mówił, że na początku kładą na tydzień i jeśli jest ok, to wypuszczają. Niestety znam też przypadki leżenia już do porodu, ale to już skrajność. Najważniejsze, że z dzieciaczkiem ok a obserwacja musi być - dzięki temu będziesz spokojniejsza.
|
|||
|
|
|
#2788 |
|
Rozeznanie
|
Szukałam kołysanek i piosenek dla dzieci na yt. Znalazłam to: http://www.youtube.com/watch?v=3HxtF...eature=related padłam
|
#2789 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2790 | ||||
|
Zakorzenienie
|
O widzisz to nie wiedzialam
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
tez mamy na oku podobna [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32498332]Cześć, Przed wyjściem pisałam, że odkąd Dawid się rusza codziennie, to się nie przejmuję wizytami aż tak. Niesłusznie. Jutro idę do szpitala, bo mi się szyjka skraca Dziewczyny, ile leżałyście ze skracającą się szyjką?[/QUOTE] Wspolczuje ![]() Wracaj szybko ze szpitala. Bedzie dobrze [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32500038]Nie mam pojęcia i wszędzie czytam sprzeczne informacje. Ja jestem dopiero w 24 tc Nie czytaj bo tylko sie nakrecasz Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:57.

). Relanium mi pomogło,a takze picie tylko melisy (w rossmanie sa dobre melisy np z pigwa, z gruszka..) i duuzzoo magnezu,ja do tego mam nadal duphaston. Nospa od 20tc juz nie pomaga. Wszystko bedzie dobrze
Może napiszę kiedyś o tym pracę...
Coś mi internet szwankował...

Skoro piszesz, że nic Ci się nie działo, to skąd pomysł na testy i decyzja o diecie? Też by mnie roznosiło bez mleczka i jogurtów 
Chociaż mi zawsze strasznie wstyd o tym mówić
Zaznaczę, że potępiam sama siebie i wszelkie używki w ciąży...
Ta jak bawarka i wieeele innych przesądów naszych babć... Nie zgadzam się z tym 

Rzadko która ciąża przebiega w 100% książkowo...
Zahaczyłam obcasami o kant stopnia i runęłam jak długa ... Gdyby nie mój mąż, który stał na samym dole, to nie było szansy, żebym się jakoś uratowała i nie spadła na brzuchol ... Ale mąż mnie w odpowiednim momencie złapał i skończyło się jedynie na uderzeniu kolanem w kafle (siniak jest obfity
Opis rewelacyjny! 

Mama później musiała mnie kąpać w mące ziemniaczanej, żeby się pozbyć tych wszystkich okropnych potówek