Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 cz. IV - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku?
Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. 0 0%
Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. 0 0%
Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. 0 0%
Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. 2 3,39%
Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. 2 3,39%
Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. 4 6,78%
Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. 22 37,29%
Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. 15 25,42%
Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. 6 10,17%
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. 8 13,56%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-23, 22:01   #2761
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Dobranoc mamusie. Ja się kładę, coś słabo się czuję i trochę mi niedobrze. Do jutra.

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:04   #2762
_agata
Zakorzenienie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
Ja raczej wszystko kupię z feretti ze względu na jakość materiału; rożek, śpiworek, kocyki, ręczniki kąpielowe, pościel, wypełnienie
Sterntaler ma rewelacyjne rzeczy, ale IMO 200-300 złotych za śpiworek czy 40-50 za body, to przesada.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:05   #2763
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ania_85 Pokaż wiadomość
Perse trzymam mocno kciuki!!!! mam nadzieje, ze na odczepne nie podadza Tobie Fenoterolu (zapytaj).....Gin mi powiedziala,ze serce dziecka rozwija sie do 30tc i do tego czasu jak najdalej od tego (bo moze mu mocno zaszkodzic ). Relanium mi pomogło,a takze picie tylko melisy (w rossmanie sa dobre melisy np z pigwa, z gruszka..) i duuzzoo magnezu,ja do tego mam nadal duphaston. Nospa od 20tc juz nie pomaga. Wszystko bedzie dobrze
Dzięki Może mi zrobią KTG (pierwszy raz) i wtedy się okaże, jak tam z tymi skurczami, czy są czy nie ma.
Jak byłam w szpitalu, to była dziewczyna w 29 tc ze skurczami i twardnieniem, założyli jej krążek (swoją drogą droga impreza ten krążek, ale tu o kosztach to już nawet nie ma co dyskutować) i na pewno podawali jej Relanium, bo non stop spała.
A co więcej - to się zobaczy. Jak czytam przeróżne fora to widzę, że wiele jest takich przypadków. Pocieszam się tym i choć wizja szpitala mnie nie napawa optymizmem, to mam nadzieję, że mnie tam wykurują
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:13   #2764
missmalezji
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
tylko to że mama rodziła krótko nie znaczy że córka też tak będzie miała, nie ma na to reguły
Jakaś jednak reguła jest, spotykam się z nią regularnie na porodówce. Nie mówię,że tak MUSI być,ale często się zdarza i jeśli widzimy że pacjentka ma mniejsze wymiary miednicy to warto wypytac jak jest w rodzinie u mamy babci czy siostry.Zawsze pytam się pacjentek jak przeprowadzam wywiad przed porodem jak wyglądały porody innych kobiet w najbliższej rodzinie. Zazwyczaj scenariusz pasuje do jednej z nich Może napiszę kiedyś o tym pracę...
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32499037]No właśnie mi nie powiedział. Zbadał mnie tylko ginekologicznie (no mówiąc kolokwialnie włożył mi palec) i powiedział "dobrze że pani powiedziała o tych twardnieniach, bo musi pani poleżeć kilka dni w szpitalu, szyjka się skraca". Ja trochę spanikowałam i nie spytałam o zbyt wiele. Mam skierowanie do szpitala z diagnozą: zagrażający poród przedwczesny I coś tam na górze, czego nie umiem rozszyfrować, a czego dwa ostatnie znaki wyglądają jak cyfry 25, ale mogę się mylić.[/QUOTE]
Perse nie stresuj się na zapas, dziewczyny już Cię uspokajały, zagrożenie rzedwczesnym porodem piszą zawsze jak się coś dzieje - czy t twardnienia,czy skurcze, czy szyjka. i te liczny z tyłu to pewnie był kod "choroby"- czyli taka identyfikacja z czym leżysz. Trzymam kciuki,napewno wszystko się ułoży!
Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
z tego co tutaj gdzieś nasza położna pisała, albo tak mi się zdaje - że rożek jest zbędny i że nie warto go stosować, chyba że w rożku zostawimy dziecku wystarczająco dużo luzu... ja nie kupuję rożka
Tak,ja pisałam,nie wiem czy to o mnie mowa Wyobraźcie sobie lekko ciepły czerwiec- ktoś was ubiera w śpiochy i opatula dodatkowo kołdrą z rzepem.. przyjemne? No i te rożki są takie ciasne,dziecko nie może się ruszać.. lepszy jest lekki i przepuszczający powietrze kocyk
http://www.nichd.nih.gov/news/releas...r_image1_1.jpg - to maleństwo przykryte kocykiem - tak powinno spać niemowlę!

missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:14   #2765
Tacca
Zakorzenienie

Pospałam, obejrzeliśmy film...

My rożek mieliśmy w komplecie z łóżeczkiem. Drugiego chyba nie będę kupować.
Stary 2012-02-23, 22:16   #2766
kism
Wtajemniczenie

Doczytałam wreszcie Coś mi internet szwankował...

Dołączam do jabłkożerców Jadam kilka razy więcej jabłek niż przed ciążą.
Co do leków też mogę podać moją listę, przy Was nie czuję się takim lekomanem
Vitaminer
magnez
potas
tran
Euthyrox

Widzę też, że nie tylko moje auto dziś spowodowało gorszy humor... Ech, tak to jest z tym ustrojstwem - wygoda na codzień jest, ale trzeba mieć zwykle w zapasie parę stówek na naprawy

I jeszcze co do obaw, czy dziecku nie będzie za zimno bez kołderki... Przecież jak będzie chłodna noc, to można mu po prostu ubrać cieplejszego pajaca, czy dodatkową warstwę ubranka

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
Teraz biorę chelamag b6, ten się podobno najlepiej wchłania
Właśnie ciekawa jestem, czy to tylko dobry marketing, czy faktycznie coś w tym jest... Strasznie reklamują ten chelamag.

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
O, czyli jak pójdę za 2 tygodnie będzie. ok. Akurat 25 będzie leciał.
Też tak myślę Ja robiłam w 26 tc.

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Mi gin od leczenia niepłodności zalecił zrobić te testy na nietolarncję, że to podobno może mieć wpływ. No to zrobiłam, w ciążę zaszłam (choć nie sądzę, żeby dieta mi w tym jakoś strasznie pomogła) i więcej nie chcę słyszeć o żadnych dietach i nietolerancjach Już sobie w brodę pluję i wkurzam się na te testy, bo żyłam z tym 30 lat i nic wielce mi się nie działo, a teraz mam taką ochotę na kefir albo twaróg, a tu d..a zbita Nie jadłam od roku...
To co właściwie ma poprawić ta dieta? Skoro piszesz, że nic Ci się nie działo, to skąd pomysł na testy i decyzja o diecie? Też by mnie roznosiło bez mleczka i jogurtów

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Możesz zrobić w Irfanie Jeśli chcesz to napiszę Ci krok po kroku co i jak
Dziękuję za Twoją i inne odpowiedzi. W razie czego będę pytać

Cytat:
co prawda ja byłam palaczem i to nie tak że próbuję się jakoś tłumaczyć, ale nim zaszłam w ciąże - oglądałam program o palących i innych urzywkach i lekarz powiedział - że czasami lepiej jest nie rzucić palenia, tylko zmniejszyć ilość - bo organizm kobiety dostaje wstrząsu i ten wstrząs może być gorszy od zapalenia dwóch czy trzech fajek na dzień...
Ech, przyznam się... Chociaż mi zawsze strasznie wstyd o tym mówić Zaznaczę, że potępiam sama siebie i wszelkie używki w ciąży...
Pewnie nie wszystkie pamiętacie, to przypomnę, że przed Maksiem 2 razy poroniłam, w ciążę zachodziłam 2 razy w pierwszym cyklu, ledwo postanowiliśmy z tż, że chcemy mieć dziecko, to się udało. Wcześniej paliłam, ale zaraz po zobaczeniu II kreseczek nie odpaliłam ani jednego ani w pierwszej, ani w drugiej ciąży... Po # rozgoryczona wracałam do palenia. W trzeciej ciąży, która choć bardzo chciana to nieplanowana akurat w tym cyklu, byłam już tak rozgoryczona i nieszczęśliwa po wcześniejszych #, że nie potrafiłam rzucić od razu (na przekór mówiłam, że wcześniej to nic nie dało...), przestawiłam się na R1 5 szt. dziennie, po kilku dniach 3 szt., po jakimś czasie 2 i 1. Po 3 mies. rzuciłam ostatecznie Miałam straszne wyrzuty sumienia z każdym papierosem... Nigdy w życiu już więcej nie będę palić!
Nie chcę się usprawiedliwiać, tylko tak chciałam się Wam przyznać i opisać swój przypadek...

Cytat:
Napisane przez fonn Pokaż wiadomość
Ciekawostka: mam koleżankę, która po pierwszej ciąży (dziecko jest już w zerówce) nabawiła sie - nie wiem dlaczego - jakichś kłopotów z nerkami, nie intensywnych, ale coś tam czasem dokuczało. I według zaleceń lekarza prowadzącego ciążę teraz w drugiej ciąży (na naszym wątkowym etapie jest teraz) pija sobie kilka piwek w tygodniu, czasem jedno, czasem dwa pod rząd. Trochę przez palce na to patrzę, ciekawa jestem, czy na pewno nic nie może się stać dziecku.
Lekarz tak zaleca? To nie ma innych sposobów - leków, innych napojów, pożywienia?
Ja rozumiem jeszcze, że dawniej pozwalano sporadycznie (!) wypić parę łyków, ale tak kilka piw w tygodniu? Zresztą teraz wg najnowszych badań uważa się, że każda najmniejsza ilość alkoholu może zaszkodzić...

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
właśnie! Dziewczyny co sądzicie o piciu piwa "bezalkoholowego" Napisałam "" bo wiadomo, że takie piwo ma jakieś procenty... znikome ale są (niektórzy twierdzą, że kefir ma tyle samo)
Nikt za Ciebie nie zdecyduje Jak widzisz opinie są podzielone...

Cytat:
Napisane przez libretka Pokaż wiadomość
od czasu do czasu pozwalam sobie na karmi, ale wiem, że karmi można pić jak się karmi bo wzmaga laktację, więc chyba jest w ciąży bezpieczne. Co do piwa bezalkoholowego to nie wiem.
Karmi na laktację? Ta jak bawarka i wieeele innych przesądów naszych babć... Nie zgadzam się z tym

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
ok wyszlam ze spzitala dalej nie wiem czmeu mam wysokie cisnienie ale ok :P ...
Witaj i dbaj o siebie!
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:19   #2767
Tacca
Zakorzenienie

Perse, dopiero doczytałam... Trzymam kciuki, żeby było dobrze! Bądź dzielna!
Stary 2012-02-23, 22:19   #2768
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Wczoraj dostałam telefon od mojej ginki i musiałam jechać po receptę. Wyniki posiewu z pochwy nie wyszły dobre
STREPTOCOCCUS AGALACTIAE (B), Wzrost: Mały
STREPTOCOCCUS SPP, Wzrost: Obfity

Dostałam tabletki doustne i czopki dopochwowe.
Jest mi smutno.
Co mnie jeszcze czeka?????
Trzymaj się, Kochana Rzadko która ciąża przebiega w 100% książkowo...

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
A mnie od rana tak nieziemsko kłuje w lewej pachwinie, że ledwo chodzę :/ jakby mi ktoś wbijał tam jakiś szpikulec. Na szczęście Mały się wierci, to jestem trochę spokojniejsza, ale i tak nie jest to przyjemne. Kilka z Was pisało, że ma takie odczucia w pochwie czasem, macie jakieś sposoby na ten ból??
Witaj siostro w cierpieniu Mnie co prawda nie kłuje, ale boli, jakbym nie wiadomo jakie sporty wyprawiała i mięśnie ponadwerężała. We wt zapytam gin o to...

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
Dzisiaj zleciałam ze schodów, ale leciałam prosto na twarz Zahaczyłam obcasami o kant stopnia i runęłam jak długa ... Gdyby nie mój mąż, który stał na samym dole, to nie było szansy, żebym się jakoś uratowała i nie spadła na brzuchol ... Ale mąż mnie w odpowiednim momencie złapał i skończyło się jedynie na uderzeniu kolanem w kafle (siniak jest obfity ) . Po wszystkim siedząc na ziemi dostałam takiego ataku śmiechu, że nawet mój S. nie mógł się powstrzymać. Śmiał się, że to kolano to jego wina, bo nie sprostał zadaniu - 66 kg żywej wagi lecące na niego z taką prędkością trochę go zaskoczyło
Opis rewelacyjny! A na poważnie to bardzo dobrze, że był tam tż i nic więcej się nie stało! Ja w ciąży idąc po schodach zawsze trzymam rękę na poręczy, zwłaszcza w obsacach...

Cytat:
Napisane przez missmalezji Pokaż wiadomość
Tacca, bo lekarze nie lubią mówić o wskazaniach do cięcia,chyba ze lubią je robić jak jest u mnie w akademickim :big grin: A prawda jest taka,że i dzieci powyżej 4kg rodzą się naturalnie Dobrze,że to nie ja będę musiała o tym decydować,bo to naprawdę trudna decyzja. Jak wyżej wspominała koleżanka, powinna być oparta o dodatkowe pomiary, wywiad rodzinny,jak przebiegał poród mamy,siostry.
Ech, nie słyszałam, żeby ktokolwiek wśród moich znajomych i znajomych znajomych, przy jakiejś wątpliwej sytuacji był pytany o wywiad, a szkoda... Ewentualnie przy przyjęciu do szpitala pytają dla formalności i nikt już później na to nie popatrzy, a potem i tak zrobią odwrotnie albo podadzą lek, na który ma się uczulenie, itd
miss, a powiedz mi jeszcze proszę, co sądzisz o wielkości drugiego dziecka i porodzie sn? Ponoć najczęściej drugie dziecko bywa większe... Ja i anulka mamy podobną sytuację - pierwszy chłopak ponad 4 kg, teraz w drugiej ciąży też chłopak i też już większy niż wynika z wieku ciąży... Przy drugim porodzie też bywają wskazania do cc ze względu na wagę dziecka? Ja co prawda wolę zdecydowanie sn, ale też chciałabym, żeby Kajko był nie większy od Maksia

Cytat:
znowu zasnęłam...
ale tym razem musieli mnie obudzić...
Coś mi się zdaje, że niedługo wyeksmitują Cię na zwolnienie

Cytat:
Śliczna Bardzo podobną jak nie taką samą będę mieć pożyczoną

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32498332]Cześć,
Przed wyjściem pisałam, że odkąd Dawid się rusza codziennie, to się nie przejmuję wizytami aż tak. Niesłusznie.
Jutro idę do szpitala, bo mi się szyjka skraca
Dziewczyny, ile leżałyście ze skracającą się szyjką?[/QUOTE]
Kochana, już tu tyle porad miałaś napisanych, że zostaje mi tylko dodać, że i ja jestem przekonana, że za kilka dni wrócisz do nas z lepszą szyjką i nastrojem

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy Wasze Maluszki tez sa tak ruchliwe? ja juz czasem mysle, ze urodze karateke! jak nie nogą to z piąchy
staje sie to dosc bolesne, a na dodatek jeszcze uciska mi pupą na żołądek albo wątrobę moja mala od dawna juz glowka w dol zwrocona.
Zdecydowanie Już nawet częściej zamiast kopniaków czuję rozpychanie się w brzuchu i wypychanie różnych części ciała

Cytat:
Kism - to koniecznie musisz się teraz powylegiwać i odpocząć... szkoda że samochód szlag trafił teraz - kiedy masz najwięcej wydatków, ale nerw przejdzie za jakiś czas
O tak zrobiłam przez cały wieczór Auto na szczęście jeździ, ale lepiej za miasto się nim nie wypuszczać, żeby w razie czego nie płacić dużo za lawetę... Na razie zastanawiamy się z tż, ile możemy teraz wydać na jego naprawę...

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
...oczywiście...znowu moje nieszczęsne cytowanie...
stokroteczka, przecież wszystko dobrze z Twoim cytowaniem
Poza tym muszę zauważyć, że rzeczywiście odkąd jesteś na zwolnieniu, to już stajesz się naszą stałą bywalczynią

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32506944]Te twardnienia mogą być normalne, ale jak widać u niektórych powodują problemy z szyjką.[/QUOTE]
Właśnie tak to jest i tu leży problem moim zdaniem... Samo twardnienie nie oznacza od razu czegoś złego. Konieczne są po prostu regularne wizyty u gina i badanie przez niego szyjki, ale do tego to chyba nie trzeba nikogo u nas na wątku przekonywać
Stary 2012-02-23, 22:26   #2769
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
SzmaragdowyKotek a jak ta huśtawka Ci chodzi, czy jak się buja to nie słychać takiego pykania?
Nie wiem, dla mnie ten odgłos nie jest normalny dlatego to odesłaliśmy za pierwszym razem, no ale jak przysłali chodzacą identycznie to chyba ona jest tak beznadziejnie zrobiona.
Wczoraj wyniosłam ją na strych, bo tu nie ma miejsca. Jak będzie mi to przeszkadzać później to ją sprzedam.
Poza tym ma 5 szybkości, gdzie 4 i 5 są moim zdaniem zdecydowanie za szybkie i przy nich stukanie jest największe.
Tata oglądał, rozebrał ten mechanizm i stwierdził, że to jest z plastiku wszystku zrobione i z biegiem czasu, używania, będzie jeszcze gorzej słychać, bo ten plastik będzie się wyrabiał.
Dla mnie to trochę niepoważne jak na huśtawkę za 250zł.

Wiesz, ja nie pamiętam dokładnie, czy ona była całkowicie bezgłośna, chyba tak delikatnie pykała, ale naprawdę nie pamiętam, bo to było parę lat temu. Wiesz, dla mnie po tych wszystkich mękach z refluksami i wyciem dziecka to wszytsko jedno było - ważne, ze siedział sobie zadowolony i mu się podobało i nie płakał a te prędkości, to też wydawało mi się, że za szybko, ale potem, jak dziecko rośnie i jest coraz cięższe, to huśtawka praktycznie nie ruszy nawet z miejsca przy najniżeszej prędkości musisz dać na wyższą, zeby w ogóle zaczęła się huśtać i wtedy chodzi o wieeeele wolniej - wszystko zależy własnie od ciężaru dziecka.

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Szmaagdowykotku, cxy tsh 1,74 jest ok, a ft4 0,9???
Kurcze Crp wyszlo mi 10,8 a max jest 10 do tego morfologia PLT wyszlo mi obnizone 111 chyba a min jest 130
Nie ma tragedii, ale na pewno by nie zaszkodziło podnieść trochę dawkę Euthyroxu. Ja tak wysoko nigdy nie miałam
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:26   #2770
Konto usunięte

Cytat:

Perse nie stresuj się na zapas, dziewczyny już Cię uspokajały, zagrożenie rzedwczesnym porodem piszą zawsze jak się coś dzieje - czy t twardnienia,czy skurcze, czy szyjka. i te liczny z tyłu to pewnie był kod "choroby"- czyli taka identyfikacja z czym leżysz. Trzymam kciuki,napewno wszystko się ułoży!

Tak,ja pisałam,nie wiem czy to o mnie mowa Wyobraźcie sobie lekko ciepły czerwiec- ktoś was ubiera w śpiochy i opatula dodatkowo kołdrą z rzepem.. przyjemne? No i te rożki są takie ciasne,dziecko nie może się ruszać.. lepszy jest lekki i przepuszczający powietrze kocyk
http://www.nichd.nih.gov/news/releas...r_image1_1.jpg - to maleństwo przykryte kocykiem - tak powinno spać niemowlę!
Dziękuję

Natomiast co do drugiej części wypowiedzi, z mojego "doświadczenia": ja jestem dzieckiem z sierpnia. Moja babcia pomagała mamie na początku i doradzała jej, żeby mnie otulała puchowym becikiem..... Mama później musiała mnie kąpać w mące ziemniaczanej, żeby się pozbyć tych wszystkich okropnych potówek
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:28   #2771
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Mój to chyba siedzi w poprzek, tak, że głowę ma z lewej strony, a nogi z prawej. Bo czasem czuję jak się rozciąga i wtedy mnie równocześnie wypycha z dwóch boków, tylko z lewej jest gula, a z prawej łaskotki
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32507737]Ja też mojego czasami czuję w dwóch miejscach jednocześnie [/QUOTE]

I mój łobuz często tak robił Nie wiem, czy on leżał w poprzek, czy dwoma nogami naraz kopał, czy jak Ostatnio przestał, więc tak jak pisałam, wydaje mi się, że już siedzi spokojnie głową w dół
Stary 2012-02-23, 22:33   #2772
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
co do kąpania dziecka w brodziku - średnio wyobrażam sobie takiego 3latka wsadzić pod prysznic i umyć mu głowę, dlatego u nas dzisiaj będzie montowany głęboki brodzik - taki kompromis między ultra małą łazienką i brakiem miejsca na wannę akurat wpasowaliśmy go przy wnęce, więc w środku jest o 30 cm więcej niż jest przewidziane

Można, naprawdę można bez najmniejszego problemu Każde dziecko ma fazę, że nie chce myć głowy - nam wtedy bardzo pomógł basen, bo synek to wodny stwór, ale są i inne sposoby. Teraz i dużo wcześniej przy myciu głowy zawsze krzyczy do mnie: "Mama, zrób: raz, dwa, trzy, chlup", ja zawsze mówię raz dwa trzy i na chlup on sam chce, żeby mu polewać buzię z prysznica I zawsze przy myciu główki musi być obowiązkowo ileśtam razy raz, dwa, trzy, chlup, bo inaczej mycie się nie liczy
Stary 2012-02-23, 22:34   #2773
Gaabbi
Wtajemniczenie

Namówiłam P na zrobienie zdjęcia Wrzuciłam brzuch na maila

Perse, będziesz miała laptopa w szpitalu? Fajnie, gdybyś dawała na bieżąco znać co u Ciebie.

Dzisiaj dostaliśmy zapewnienie od znajomych, że pożyczą nam fotelik maxi cosi Ok. 400 zł do przodu Teraz tylko wybrać wózek
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:34   #2774
missmalezji
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
miss, a powiedz mi jeszcze proszę, co sądzisz o wielkości drugiego dziecka i porodzie sn? Ponoć najczęściej drugie dziecko bywa większe... Ja i anulka mamy podobną sytuację - pierwszy chłopak ponad 4 kg, teraz w drugiej ciąży też chłopak i też już większy niż wynika z wieku ciąży... Przy drugim porodzie też bywają wskazania do cc ze względu na wagę dziecka? Ja co prawda wolę zdecydowanie sn, ale też chciałabym, żeby Kajko był nie większy od Maksia
Jest jest! U pierwiastek jest masa powyżej i równa 4kg u wieloródek jest masa równa i powyzej 4,5kg. Podaję dane książkowe!
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32509115]Dziękuję

Natomiast co do drugiej części wypowiedzi, z mojego "doświadczenia": ja jestem dzieckiem z sierpnia. Moja babcia pomagała mamie na początku i doradzała jej, żeby mnie otulała puchowym becikiem..... Mama później musiała mnie kąpać w mące ziemniaczanej, żeby się pozbyć tych wszystkich okropnych potówek [/QUOTE]
Biedna perse... Taka przypadłość babć. do przegrzewania i nadmiernego wmuszania jedzenia... Schudłam od stycznia 6kg, właśnie wróciłam od babci. 2,5kg znów w górę.

Stary 2012-02-23, 22:37   #2775
Konto usunięte

Cytat:
Perse, będziesz miała laptopa w szpitalu? Fajnie, gdybyś dawała na bieżąco znać co u Ciebie.
Niestety nie, bo tam nie ma wifi, a ja nie mam bezprzewodowego internetu. Mam nadzieję, że szybko wyjdę

Cytat:
Biedna perse... Taka przypadłość babć. do przegrzewania i nadmiernego wmuszania jedzenia... Schudłam od stycznia 6kg, właśnie wróciłam od babci. 2,5kg znów w górę.
Kolejnym jej pomysłem było zostawienie po kąpieli mi na plecach szarego mydła, bo wzmacnia kręgosłup - efekt podobny (tzn. potówki, kręgosłup mam taki sam jak każdy inny osobnik)
Stary 2012-02-23, 22:40   #2776
missmalezji
Wtajemniczenie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32509409]Niestety nie, bo tam nie ma wifi, a ja nie mam bezprzewodowego internetu. Mam nadzieję, że szybko wyjdę

Kolejnym jej pomysłem było zostawienie po kąpieli mi na plecach szarego mydła, bo wzmacnia kręgosłup - efekt podobny (tzn. potówki, kręgosłup mam taki sam jak każdy inny osobnik)[/QUOTE]

Tego nie słyszałam! Ale za to słyszałam od babci właśnie o przełamaniu dziecka

Stary 2012-02-23, 22:40   #2777
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:
Jakaś jednak reguła jest, spotykam się z nią regularnie na porodówce. Nie mówię,że tak MUSI być,ale często się zdarza i jeśli widzimy że pacjentka ma mniejsze wymiary miednicy to warto wypytac jak jest w rodzinie u mamy babci czy siostry.Zawsze pytam się pacjentek jak przeprowadzam wywiad przed porodem jak wyglądały porody innych kobiet w najbliższej rodzinie. Zazwyczaj scenariusz pasuje do jednej z nich Może napiszę kiedyś o tym pracę...
No to super, moja mama miała ciężki poród ze mną (musieli mnie kleszczami wyciągać) a z moją siostrą cc i namawia mnie na cc

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:44   #2778
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Ja dzisiaj miałam dzień śpiocha. Wstałam normalnie po 8, ogarnęłam mieszkanie, poszłam po coś na obiad no i jak padłam ok 14, to mnie M obudził , jak przyszedł z pracy po 17.

No i nie wiem, co mam zrobić... może to zaburzenia w perystaltyce jelit, ale i ostatnio mam takie kłucia w dole brzucha i wydaje mi się, że to to o czym wiele z Was pisze, a potem się okazuje, że jednak po wizycie w toalecie przechodzi. Jak jutro będę się niefajnie czuć, to pójdę się zarejestrować do lekarza .
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:50   #2779
missmalezji
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
No to super, moja mama miała ciężki poród ze mną (musieli mnie kleszczami wyciągać) a z moją siostrą cc i namawia mnie na cc
Myślę dasti że warto pogadać o tym z lekarzem. Pod koniec ciąży powinien zmierzyć obwód i średnicę główki dziecka, i twoją miednicę, sprawdzić stosunek wymiarów główki do wymiarów miednicy. Śmiało mu przedstaw swoje obawy, bo jeśli będziesz się bała i nie wyjaśni i nie sprawdzi pewnych kwestii to będziesz bała się rodzić nawet jeśli będzie wszystko w porządku

Stary 2012-02-23, 22:53   #2780
Gaabbi
Wtajemniczenie

MonikaFaustyna, mam taką samą solniczkę i pieprzniczkę jak Ty

Głodna się zrobiłam i nie wiem, czy iść spać i to przeczekać, czy sobie coś jednak dobrego przyszykować
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:54   #2781
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
MonikaFaustyna, mam taką samą solniczkę i pieprzniczkę jak Ty

Głodna się zrobiłam i nie wiem, czy iść spać i to przeczekać, czy sobie coś jednak dobrego przyszykować
takie same ma moja mama , dostała ode mnie na urodziny, żeby jej się kojarzyło z jej westami
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:58   #2782
Dasti80
Zakorzenienie

Gabbi zgrabniutki masz brzuszek
Rinco super sesja szkoda że ja takiej nie mam
Fonn brzuszek pokażny jak na 24tc
Clauudik ładny brzuszek, nie za duży jak na 29tc

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ----------

Cytat:
Myślę dasti że warto pogadać o tym z lekarzem. Pod koniec ciąży powinien zmierzyć obwód i średnicę główki dziecka, i twoją miednicę, sprawdzić stosunek wymiarów główki do wymiarów miednicy. Śmiało mu przedstaw swoje obawy, bo jeśli będziesz się bała i nie wyjaśni i nie sprawdzi pewnych kwestii to będziesz bała się rodzić nawet jeśli będzie wszystko w porządku
Ok, dzięki będę drążyć temat

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:59   #2783
Tacca
Zakorzenienie

Zmykam spać... Do jutra!
Stary 2012-02-23, 23:06   #2784
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
chciałam napisać że to Ty ale potem pomyślałam że jak coś pokiełbaszę to będzie wstyd

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
I jeszcze co do obaw, czy dziecku nie będzie za zimno bez kołderki... Przecież jak będzie chłodna noc, to można mu po prostu ubrać cieplejszego pajaca, czy dodatkową warstwę ubranka

Ech, przyznam się... Chociaż mi zawsze strasznie wstyd o tym mówić Zaznaczę, że potępiam sama siebie i wszelkie używki w ciąży...
Pewnie nie wszystkie pamiętacie, to przypomnę, że przed Maksiem 2 razy poroniłam, w ciążę zachodziłam 2 razy w pierwszym cyklu, ledwo postanowiliśmy z tż, że chcemy mieć dziecko, to się udało. Wcześniej paliłam, ale zaraz po zobaczeniu II kreseczek nie odpaliłam ani jednego ani w pierwszej, ani w drugiej ciąży... Po # rozgoryczona wracałam do palenia. W trzeciej ciąży, która choć bardzo chciana to nieplanowana akurat w tym cyklu, byłam już tak rozgoryczona i nieszczęśliwa po wcześniejszych #, że nie potrafiłam rzucić od razu (na przekór mówiłam, że wcześniej to nic nie dało...), przestawiłam się na R1 5 szt. dziennie, po kilku dniach 3 szt., po jakimś czasie 2 i 1. Po 3 mies. rzuciłam ostatecznie Miałam straszne wyrzuty sumienia z każdym papierosem... Nigdy w życiu już więcej nie będę palić!
Nie chcę się usprawiedliwiać, tylko tak chciałam się Wam przyznać i opisać swój przypadek...
no właśnie lepiej założyć coś potem niż ciągle dziecko przegrzewać

co do palenia - Kism ja już pisałam, mnie fajki odrzuciły od siebie - ale już dawno byłam w ciąży tylko o tym nie wiedziałam. Pani doktor powiedziała że jeśli nie byłam świadoma to nic nie grozi dziecku
Ważne że Ci się udało!

Cytat:
dobrze mieć taką "Encyklopedię" na forum
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 23:12   #2785
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Perse - chciałam Cię pocieszyć ja w pierwszej ciąży też miałam problem ze skurczami, których nie czułam i ze skracającą się szyjką. Nie byłam wprawdzie w szpitalu, ale miałam przykazane leżeć w domku, nie łazić niepotrzebnie i ogólnie się oszczędzać. Dostałam nospę forte, jeszcze dopegyt na ciśnienie. No i dziecko urodziłam dwa dni przed terminem a po 37 tygodniu to już po odstawieniu nospy odkurzałam codziennie, firany wieszałam i biegałam po schodach.... i nic a modliłam się, żeby już urodzić, bo brzuch mi tak urósł własnie w 9 m-cu, że myślałam, ze umrę tak więc nie martw się na zapas, bo naprawdę, w większości przypadków jest wszystko ok moja koleżanka prawie całą ciążę przechodziła z rozwarciem i też urodziła w terminie
Stary 2012-02-23, 23:16   #2786
Konto usunięte

Dziękuję wszystkim Wam za wsparcie, naprawdę

Jak tylko wyjdę ze szpitala, dam znać co i jak.
Tymczasem idę spać (no, jeszcze odcinek Californication:P).
Dobranoc i do przyszłego tygodnia
Stary 2012-02-23, 23:22   #2787
liveinhope
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
hehe, tylko że mój lekarz jest kobietą
... jakie to ma znaczenie w dzisiejszych czasach

Cytat:
Napisane przez Jastinkaa Pokaż wiadomość
Macie może jakieś wypróbowane sposoby na zgagę, mleko i jogurty piję pół dnia i nic nie pomaga
Podobno migdały.

Cytat:
Napisane przez La Monica Pokaż wiadomość
A z gorszych wieści to, mam nietolerancję glukozy (nie cukrzycę). Ale muszę być pod kontrolą poradni diabetologicznej. (Glukoza 75g po obciążeniu mi wyszła 9.0 a powinna 7.8. Na czczo mam cukier w normie.). Jak ja nienawidzę chodzić po lekarzach
U mnie podobny wynik i lecę do szpitala na 24-godzinną obserwację. Na razie pilnuję tylko, żeby posiłki były mniejsze i co 2-2,5h i jem znacznie mniej owoców niż wcześniej. Na słodycze pozwalałam sobie sporadycznie więc z tym nie mam problemu, ale stres jest.

Cytat:
Na razie będzie tylko kołyska, a jak Hania będzie kończyła 5-6 miesięcy, to kupimy łóżeczko
Zastanawiałam się nad kołyską, ale patrzyłam że polecają ją max do 3 miesiąca. Na razie kupuję zwykłe łóżeczko, jak nie dam rady, to kupię kołyskę

Przed wyjściem pisałam, że odkąd Dawid się rusza codziennie, to się nie przejmuję wizytami aż tak. Niesłusznie.
Ja leżałam po twardnieniu brzucha 2 tygodnie (na szczęście w domu), żeby zobaczyć co będzie z szyjką. Brzuch wyluzował i z szyjką jest dobrze. Podobno nie ma na to lepszego lekarstwa niż leżenie. Wstępnie lekarz mówił, że na początku kładą na tydzień i jeśli jest ok, to wypuszczają. Niestety znam też przypadki leżenia już do porodu, ale to już skrajność. Najważniejsze, że z dzieciaczkiem ok a obserwacja musi być - dzięki temu będziesz spokojniejsza.
liveinhope jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 23:32   #2788
clauudik
Rozeznanie

Szukałam kołysanek i piosenek dla dzieci na yt. Znalazłam to: http://www.youtube.com/watch?v=3HxtF...eature=related padłam

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 23:42   #2789
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
Szukałam kołysanek i piosenek dla dzieci na yt. Znalazłam to: http://www.youtube.com/watch?v=3HxtF...eature=related padłam
O jejciu, jakie słodkie
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 03:40   #2790
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Zabcia, Waga od 4kg wzwyż u pierwiastek jest wskazaniem do cięcia
O widzisz to nie wiedzialam

Cytat:
A mnie od rana tak nieziemsko kłuje w lewej pachwinie, że ledwo chodzę :/ jakby mi ktoś wbijał tam jakiś szpikulec. Na szczęście Mały się wierci, to jestem trochę spokojniejsza, ale i tak nie jest to przyjemne. Kilka z Was pisało, że ma takie odczucia w pochwie czasem, macie jakieś sposoby na ten ból??
Ja od razu kladlam sie do lozka i przechodzilo. Mi sie to zdarzylo moze z 3 razy.

Cytat:
Napisane przez libretka Pokaż wiadomość
Pewnie sobie pomyślicie, że jakaś nadgorliwa jestem, ale przed chwilą skończyłam prasować kolejną partie ciuszków dla małej, wyprałam i wyprasowałam też rożek, pieluchy tetrowe, kocyk.
W sobotę jedziemy kupić komodę, bo powoli nie mam gdzie układać te wyprane i wyprasowane ciuszki.
Wyprasujesz i moje?

Cytat:
Superowa tez mamy na oku podobna

Wspolczuje
Wracaj szybko ze szpitala. Bedzie dobrze

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32500038]Nie mam pojęcia i wszędzie czytam sprzeczne informacje. Ja jestem dopiero w 24 tc [/QUOTE]

Nie czytaj bo tylko sie nakrecasz

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a Wy kupujecie kołderke z poduszką??? W sumie poduszka na początku nie będzie potrzebna, a w maju moze być za ciepło na kołderke
My od razu kupujemy caly komplet

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości