|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#57721 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XII część zakręconej opowieści
Cytat:
![]() Drogi nie jest, więc jak coś to portfel nie będzie płakał (a ja chętnie ten żelik przygarnę |
|
|
|
|
#57722 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() chodzi mi o to ze myje wlosy metoda omo, czyli: o-isana babassu lub olej, m-babyderam, o-alterra lub garnier a kiedy chce zastosowac maske, nie nakladam juz odzywki typu alterra/garnier tylko zamiast tego maske. Czy dobrze robie? Czy powinnam nalozyc odzywke, splukac ja (zeby zakonczyc omo) a pozniej jeszcze maske? Czy ta odzywka przed maska jest zbedna ? ![]() ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Miska moze mieszkamy w tym samym miescie bo u mnie tez niczego nie dostaniesz
|
|
#57723 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale do rzeczy - odpuszczam Artiste, bo puch to ostatnia rzecz, o której marzę. Wczoraj wymieszałam ja z Garnierem jako ds - i to był jedyny raz (z tego, co kojarzę oczywiście) - no i na tą chwilę chyba ostatni. Przynajmniej do wiosny, tak? czyli olej, oleje i jeszcze raz oleje? A ds odzywki i maski. Postaram się być grzeczna. i cierpliwa... (z tym gorzej niestety) |
|
|
|
|
#57724 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#57725 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Spróbowałabym raz w tygodniu nałożyc ja przed myciem, po czym umyć np. BD (kubeczkowo i glównie skalp, reszte pianą lub lekką odżywką-robię tak i nei mam problemów z niedomyciem). Potem odżywkę d/s (jeśli nie boisz sie obciążenia, mozesz do niej kapnąć oleju). A przed kolejnym myciem nalożyć olej lub mieszankę olejów. Trzecie mycie możesz spróbować sama lekką odżywką i nałożyc po już tylko odżywke d/s. Oczywiscie za każdym razem nakładam też b/s i zel. To akurat mój system-czy u Ciebie sie sprawdzi-musisz kombinować. Na ten żel mrożący mam ochotę juz od czasu, gdy go Chatul reklamowała, ale jeszcze sie nie natknęłąm (może dlatego,ze rzadko ostatnio bywam w sklepach) Blizęj wiosny i lata olej w d/s zastapić proteinami (moja ulubiona keratynka-stosuję ja znów od dwóch myc i skrecik lepszy).
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2012-02-24 o 12:44 |
|
|
|
|
#57726 | ||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Jakie konkretnie to są włosy? I jakie sa konkretnie Twoje, że ich tak nie postrzegasz? Może to nie wina metody kubeczkowej, ale całych komponowanych zestawów? A może to czas kryzysu? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
W Delii jest dość wysoko.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wszystko tutaj zależy od kompozycji - jeśli olej lub maska olej+żółtko+miód (warto dodać cytrynę) to po szamponie daj już tylko odżywkę na max 15 minut. Nic nie dokapuj. A jeśli nie dajesz maski lub oleju przed myciem, to dokap olej do odżywki. Sprawa może się tez komplikować w zależności od zastosowanego oleju...
|
|
#57727 |
|
Zakorzenienie
|
Schne i pisze raporcik
. Oleje i kozieradke trzymalam trzy godziny. Nasionka tym razem potraktowalam nieco inaczej - mniej wody, lyzka nasion, podgotowalam troche i przecedzilam. Jak zel lniany. Po ostudzeniu wyszla rzadka, slisko-tlusta ciecz ktora zastosowalam jak wcierke. Calosc zmylam szamponem, bo czula, ze odzywka nie ruszy oliwy w oliwek. I zalozylam jeszcze na 20 minut NatuVive z jojoba i odrobina masla mango. Plukanie, Joasia, zel lniany. Siedze i sie bojam ze z czyms przesadzilam i wyjda mi tluste straki.Myslalam nad zakupami na przyszlosc i stwierdzilam, ze sprobuje znow Ziaji odzywke z rycyna. Ma parafine i silikon - pamietam, ale dawala mi w przeszlosci piekne efekty, Dwa lata temu najladniesze loki mialam po niej plus miod i olej tamanu .
|
|
|
|
#57728 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ok, czyli nowy plan: - olejowanie oliwką lub oliwka+rycyna - mycie BD lub Pottersem (jak rycyna to raczej BD) - ds na maks. 15 min. czysta odżywka bez protein (zapominam chwilowo o Artiste) A raz w tygodniu zamiast oleju nałożę maskę "domową" czyli żółtko, rycyna, miód, cytryna plus odzywka (jakbyście jeszcze ew. doradziły która, to będe wdzięczna - poza Garnierem i Aterrą mam Artiste, pottersa i isanę Bobassu, no i na dniach ma się pojawić Bingo, ale choinka ich wie kiedy). i nie trzymac za długo tej ds! Musze sobie zapisac na lustrze, bo ja często trzymam spokojnie po pół godziny)... Oczywiście płukanka cytrynowa z częstotliwością 2 na 3 mycia a 1 na 3 mycia lniana. BS Joaśka i żelik lniany. No i oby pomogło. Buźka dla Was
|
|||
|
|
|
#57729 | |
|
Zakorzenienie
|
Zamiast glukozyda (bo ni mam) będzie Betaina C. albo rosołek z mydlnicy, jeszcze nie wiem
![]() Wiadomo że się pochwalę Wy mnie zawsze wspieracie ![]() Cytat:
Chociaż poprawa paznokci... Hm. Decyzja będzie trudna :P (póki sezon kryjących rajstop to mniej trudna :P )
|
|
|
|
|
#57730 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#57731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Włosy nie narzekają, wręcz niesamowicie zadowolone są![]() Mój brat by się nie zgodził - dochtór fizyki jądrowej ![]() Wiecie co - olejowanie dobrze mi robi na uspokojenie
|
|
#57732 | ||||||
|
|
Cytat:
Jeśli nie obciąża Ci w efekcie włosów, jak najbardziej możesz tak robić. Możesz też nałożyć na początku maskę, potem szampon, potem Isanę. I ta zamiana ma sens, gdy to nie jest maska sklepowa, ale ta domowa mieszanina. W odwrotnej kolejności raczej nie przejdzie Cytat:
![]() A to, co napisałam jako dodatek do słów AgRafki powyżej ![]() Cytat:
A pomagać innym to przyjemność ![]() Cytat:
Poza tym warto sprawdzać proporcje Artiste do odżywki. Zacząć od 1:1 i zmniejszać. U mnie wychodzi chyba 1:4. Cytat:
Póki jeszcze można ![]() Cytat:
|
|
#57733 | |
|
Zakorzenienie
|
Skomplikowana to jest geotechnika
(gejotechnika :E)Cytat:
Macie coś na zbyciu? ![]() Nie mogę się na moje włosy naPACZEć Takie są absolutnie nieproste i do wyczochrania No kosmos - na plus to aż miękkość. Tak to puch, odstawacze, bez skrętu tylko pogięte że hej ![]() Wiosna hyhy :P |
|
|
|
|
#57734 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, nie wiem czy ktoś oprócz mnie i Kascyska jest z Krakowa, ale polecam tą stronkę:
http://drogerix.pl/pl/searchquery/joanna/2/full/3 Mają Joannę za 3,29, kosmetyki Farmony- w tym Jantar za 8,99 Znalazłam ich w trakcie poszukiwań żelu mrożącego
|
#57735 |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
Wcięło mnie na dwa dni, ale jestem z powrotem. I widzę pierwsze efekty ) Pojawił się pierwszy loczek po lewej stronie (choć chyba słabo go widać na zdjęciu) A zrobiłam taki zestaw: O - Isana z Babassu M - szampon z Yves Rocher pokrzywowy do w. przetłuszczających się O - maska Biowax do włosów wypadających na ok. 30 min na skalp wcierka z wody brzozowej b/s kapka Isany ugniatanie w koszulkę Jeszcze muszę tylko pozbyć się puszenia.
|
|
|
|
#57736 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo pozytywnie
![]() Jeśli masz za oknem to co ja to puchem się nie przejmuj Poza tym nie jest duży, raczej odstawacze niż puchKolejna świeżynka mnie przegania skrętem :/ Mam najprostsze włosy na zakręconym ;( |
|
|
|
#57737 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Wstydzę się pokazać
Cytat:
Tylko o wiele zdrowsze Cytat:
też mam ostatnio proste :P
|
|
#57738 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() ide swoje myć łodżyweczką
|
|
|
|
|
#57739 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez invissible Czas edycji: 2012-02-24 o 14:41 |
||
|
|
|
#57740 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() PS. Kochom Was normalnie! ![]() Moja reanimacja dzisiejsza w codzienniku, Zwazywszys,ze mnie wczoraj zmoczyło i wytargało na wietrze, nie jest źle.
|
|
#57741 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#57742 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#57743 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#57744 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale tak sobie mysle, ze 50ml tez by dalo rade jakby sie postarac, bo duzo tej plukanki wylalam.Szybko Ci sie zepsula? Cytat:
Cytat:
Masz jakis pomysl co moge robic zle?Cytat:
Moje - po umyciu wygladaja... hmm... nieumyte to za mocno powiedziane, ale niezbyt swiezo. Cytat:
Albo nie trzecie w ogole wlosow... Ja nawet nie mam wystarczajacej pianyCytat:
![]() Cytat:
![]() Dolaczam fotki wlosow po plukance cysteinowej jakby ktoras z Was miala ochote zobaczyc efekty. Sa bardzo miekkie, zyskaly wiekszy blask i mocniej pofalowaly, a nawet gdzieniegdzie sie skrecily w luzne loki (zwlaszcza pod spodem-tam w takie "rureczki") Juz nie czuc tego diabelskiego smrodku.Na zdjeciach sa nieodgniecione po zelu lnianym (ktory widze ze nierowno nalozylam )edit: Ag Rafka, sa NIESAMOWICIE blyszczace!
![]() Edytowane przez claudiiin Czas edycji: 2012-02-24 o 14:58 |
|||||||
|
|
|
#57745 | ||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A ja sądziłam, ze językoznawstwo ogólne ![]() Cytat:
Loczek nie jest słabo widoczny Nie musiałam ubierać okularów Cytat:
to jest możliwe, skoro moje kręcą się lepiej niż za najlepszych czasów - byłam wtedy w tym samym wieku, co Ty na zdjeciach.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2012-02-24 o 15:04 |
||||||||
|
|
|
#57746 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
czemu ja nie mam długich włosów idę do Rossmanna po olejek z Alterry granat i awokado ktoś stosował? czytałam KWC, ale tam są też opinie prostowłosych, a mi zależy na opinii zakręconychwcierałam wczoraj lotion Seboradin Niger i poszłam potem do pokoju, za jakieś 15 min. wszedł mój tato i wyczuł zapach lotionu w pokoju (!) ![]() wiem, piszę trochę niegramatycznie, ale przez ostatni tydzień śpię po 2-3 godziny na dobę, ostra alergia na pylącą teraz leszczynę i olchę, kaszel nie do zniesienia
|
|
#57747 |
|
Zakorzenienie
|
Od raza nie umrę. Najwyżej rodzina dostanie mydło bo i tak trzeba ją zużyć
A następnym zamówieniem mazidłowym wezmę glukozyda ![]() A swoją drogą mam kilka super hiper łagodnych jeśli chodzi o detergenty szamponów i przy drugim czy trzecim podejściu robią kuku bo są ziołowe! Podobne kuku robi mi AA z SLS a bez ziół (oczywiscie limitka |
|
|
|
#57748 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
one nie są cieniowane? Ale śliczne naprawdę... |
|
|
|
|
#57749 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie też to czeka, kwestia dni |
|
|
|
|
#57750 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]()
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:02.

(a ja chętnie ten żelik przygarnę 
Olejować będę cały czas, nie dam się!
Wybaczcie. A ja sama jak zaczynalam to dowalalam keratyne z pantenolem do wielu rzeczy i dziwilam sie, ze dalej sa suche 
W Delii jest dość wysoko.
Chociaż poprawa paznokci... Hm. Decyzja będzie trudna :P (póki sezon kryjących rajstop to mniej trudna :P )

) 

Masz jakis pomysl co moge robic zle?

one nie są cieniowane? Ale śliczne naprawdę...