Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1924 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-23, 21:46   #57691
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez yoanka85 Pokaż wiadomość
Aaa myślałam, że końska dżokejka. Ja koniara jestem... Średnio raz w roku średnio godzina jazdy
Cudownie Zazdraszczam...

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
swoja droga ta wyszukiwarka jest fatalna, albo ja cos zle robie
Jeśli coś jest nie tak, wskakuj na techniczne forum i pisz. Szukajka jest nadal w fazie poprawek.

Cytat:
mierzyłam ostatnio włosy w kategorii gęstości i wychodzi na to, że przybyło mi ich i mam "iii"
Wspaniale

Cytat:
Pisze o uzywaniu jej jako ds Nie wiem dlaczego tak, pewnie dlatego, ze za duzo w niej protein i humektantow w stosunku do emolientow. Zreszta ja jej kiedys uzylam sama i rzeczywiscie nie bylam zadowolona z efektu - puch i raczej suchosc. Teraz mieszam ja z Alterra. Eloe pisala gdzies o tym - z tego co pamietam
mozna je wlasnie mieszac,
lub nalozyc najpierw Artiste, na to odzywke emolientowa;
albo splukac Artiste woda i dopiero wtedy nalozyc emolientowa;
albo nalozyc Artiste na mokre, zostawic do wyschniecia, a potem dopiero splukac i nalozyc emolientowa odzywke (tego ostatniego nie jestem pewna, moglam cos namieszac).

Nic nie namieszałaś. To jest własnie kuracja proteinowa.
Cytat:
Napisane przez diamond queen Pokaż wiadomość
Witajcie kobietki! Od dawna "poczytuję" forum i wątek dla zakręconych
Witaj! Ależ zmiana na zdjęciach! Dobrze by było, bys dodała post do dziennika regeneracji. Będzie dla innych zachętą, motywacją.
Cytat:
- raz użyłam henny (tydzień temu) i niestety mam wrażenie, że mocno mi podsuszyła włosy
Niestety tak działają hinduskie ziółka. Nie martw się, olejuj, a włosy wrócą do dobrej formy.
Cytat:
- raz też zrobiłam żel lniany, ale zamierzam to powtórzyć! (choć teraz kupiłam len mielony i żel za Chiny nie chce sie "oddzielić" od tych drobinek!)
Mielony dodaj do sałatki, zalej wrzątkiem i pij albo zjedz jako kleik. Też tego nie potrafię oddzielić

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 21:51   #57692
agatka89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pussynka Pokaż wiadomość
cześc dziewczyny. czytram wciąż ale się nie udzielam, bo byłabym monotematyczna. Wciąż kupa puchu... Mało połysku, mało ładnych loków. Kurcze no, nie wiem co robić. Druga sprawa, to rzadko mam okazję umyć włosy i nie wychodzić kilka godzin z domu - może tu przyczyna? Że zazwyczaj się spieszę i pogoda je psuje? Do końca miesiaca chcę wytrzymać z Alterrą pom. ale coraz bardziej kusi mnie przerzucić się z powrotem na oliwę z rycyną. A może jakies odzywki zamiast olejowania? Co myślicie?

Jutro ma przyjść dostawa z zsk, to tez będę miała cos do kombinowania, ale w końcu większość Was bez półproduktów ma swietne efekty. Nie wiem już sama.
Dziś umyłam sls - mam wrażenie, że pomogło na jedną przypadłość: objętośc jest trochę lepsza no ale skoro jest puch, to raczej żadna łaska... Czyżby jednak cięcie?
Cierpliwosci Czynniki atmosferyczne u mnie zdecydowanie maja wplyw na puszenie sie zwlaszcza ze mam wysoka porowatosc Ja nie stosuje polproduktow, kusza mnie ale narazie nawet nie mam czasu az tak sie skupiac na wlosach, od kiedy zaczelam olejowac nie wyobrazam sobie zycia bez tego! Moim skromnym zdaniem olejowanie jest bardzo potrzebne wlosom, zwlaszcza naszym Jesli chodzi o alterre pom. to jakos super sie u mnie nie sprawdza

zapuszczam do talii

agatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 21:56   #57693
Martek_
Zadomowienie

nowe lokaski

a ja tak się zastanawiam czy tych moich ogonków też się nie pozbyć.. nie widać ich tu zbyt dobrze, ale na razie nie mam innego zdjęcia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ole tył ok.jpg (96,3 KB, 58 załadowań)
Stary 2012-02-23, 22:05   #57694
kamilon
Rozeznanie

GG do kamilon

Cytat:
Napisane przez agatka89 Pokaż wiadomość
ja robie tak, czesze wlosy tylko kiedy mam odzywke d/s, splukuje i juz nie czesze, ewentualnie szerokim grzebieniem albo palcami przeczesuje delikatnie, suche jak musze to przeczesuje tylko palcami inaczej mialabym niezle sianko. Na poczatku pielegnacji Twoje wlosy moga wygladac nieapetycznie dlatego wazne jest nawilzanie ktore stopniowo bedzie poprawiac ich wyglad. Na noc zepnij w ananasa i spij na czyms gladkim typu satyna, nie pokoltunia sie tak
Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
O prosze - kogo ja widze. Witam na zakreconym watku kolezanke.
Zacznij powoli - tu informacji jest duzo, latwo sie pogubic. Z czasem samo wejdzie do glowy. I blagam, nie zniechecaj sie iloscia lokowej wiedzy i naszym fachowym zargonem.
Wlosy maja sliczny falowy potencjal, a moze i silniejszy skret z nich wyjdzie. Poczytaj, wynotuj sobie kilka odzywek i metod polecanych i uzbroj sie w cierpliwosc.

E! Moglo byc gorzej!
Ladny kolorek.
Ja spadam, musze sie odespac. Zajrze jutro przy sniadaniu, z kawka i olejami na wlosach.
Hihihi czesc Paula **** milo Cie tu spotkac
a dziekuje

AAAAA boje sie po prostu ze nie podolam czy cos... ze to za bardzo skomplikowane jest i ze ja cos popsuje...
I tyyyle wiedzy i jeszcze boje sie, ze sie zniechece.
Ale trudno, najwyzej bede sie zalic Wam tutaj, mam nadzieje, ze mnie nie zabijecie wtedy.

Dobra ide testowac nowe kosmetyki do wlosow

cel I: 55kg

mż-wr
kamilon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:07   #57695
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Owszem . Nie jest zgodna z cg.
A mnei się podoba szczególnie ta
dziękuję
strasznie jestem zadowolona z wyglądu włosów, cieszę sie że do Was trafiłam przez cały dzień fryzurka taka sama, zauważyłam, ze deszcz czy śnieg padajacy na głowę nie bardzo ma wpływ na ich wygląd - są wciąż fajowe

a alterrę wredna matka da dzieciowi z prostymi włosami

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:17   #57696
diamond queen
Przyczajenie

Kamilon, ja też jestem na początku drogi pielęgnacyjnej - poczytaj sobie forum, mój wczorajszy wpis (podstawowe zmiany w traktowaniu włosów na początek) i bloga Anwen, gdzie jest coś jak podstawowe informacje dla rozpoczynających pielęgnację

Eloe 77, Postaram się dorzucić zdjęcia do dziennika. Mam nadzieję, że będę nam Wami jakoś nadążała, bo nie każdego dnia będę miała okazję wchodzić na forum. Dziś były oleje, maska, odżywka b/s, płukanka, żel lniany (już rozcieńczony ). Nawet z tą okropną pogodą dały radę!

A, no i spróbuję z tą rycyną, choć naczytałam się jak trudno to cholerstwo się zmywa z włosów i trochę się boję.

Dziewczyny przepraszam Was, ale wciąż tak średnio umiem cytować - może mi któraś podpowiedzieć, jak zacytować parę wypowiedzi w jednym poście?
Dzięki

pielęgnacja od 1.01.2012
cel: systematyczność --> zdrowe, lśniące loki
--- energia, siła, działanie, pozytywne myślenie ---
diamond queen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:30   #57697
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Rabarba Pokaż wiadomość
Wrzucam zdjęcie z dzisiaj
Wspaniałe!
Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
W ogóle znalazłam moje zdjęcie, jak miałam chyba 16 lat... Te włosy... Aż się płakać chce, bo jak wspomniałam ostatnio, od 2 lat nie umiem zapuścić włosów, ciągle coś nie tak. Ile bym dała, żeby mieć znowu te 60-70 cm.
Długasne, rzeczywiście
Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Eloe - mogłabyś przypomnieć proporcje na szampon inspirowany z lanoliną? wyszukiwarka oczywiście nie pomoże
z tą szukajką
Ale znalazłam
Sprawdź, jak to to działa
Skład oryginalny: woda, glukozyd kokosowy, olej kokosowy*, wyciąg z pokrzywy *, wyciąg ze skrzypu polnego*, lecytyna, wyciąg z rozmarynu*, sok z liści aloesu*, kwas lewulinowy & gliceryna (pochodzenia roślinnego), guma ksantanowa, wyciąg z brodaczki, kwas cytrynowy, wyciąg z rumianku*.
Moja wariacja na temat:
Proporcje zaczynasz od wody - od 50 do 60 %
Coco glucoside do 15%
Olej kokosowy od 5 do 10%
wyciągi skrzyp/pokrzywa po 5%
lecytyna ok. 5%
Reszta w ilościach minimalnych.
A tut.
Sztuką będzie nie tyle dopracowanie proporcji, co techniki mieszania faz.
Ale do dzieła!

Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
Ja jestem już drugi dzień na jantarze Jak dokładnie robi się wcierki Bo ja spryskuję nasadę włosów robiąc kolejno przedziałki i potem masuję.
też tak robię, jeśli używam spryskiwacza. Zwykle mam jednak buteleczkę z aplikatorem.

Cytat:
Napisane przez aleksandra987x Pokaż wiadomość
Witajcie, obiecałam wczoraj wstawić zdjęcia, więc oto są:
kolejna czepia się wierzchu, a ma świetny!
Puch to nie zniszczenia. Puch to puch

Cytat:
Napisane przez Ariada Pokaż wiadomość
Jakby ktoś był ciekawy jak wyglądają moje włosy to są dodane na moim profilu
Witaj
Koniecznie pielęgnuj z nami. Będą z tego naprawde fajne fale.

Cytat:
Napisane przez aleksandra987x Pokaż wiadomość
Zapytam się was jeszcze o wpływ szamponetek z Mariona na włosy. Z tego co wiem, to nie niszczą tak jak farba. Przy nawilżaniu intensywnym użycie takiej raz na miesiąc bardzo szkodzi? (mieszanka cała miedź+ pół blondu)
Kiedyś sporo dziewczyn ich używało. Były delikatniejsze i mówiłysmy na nie "Marionetki"
Obecnie sporo dziewczyn tutaj stosuje trwałe farby - nakłada je na olej. Metoda opisana w FAQ.

Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
A co do włosów - masz rację. Zmobilizowałam się, poszukałam na zagranicznym forum informacji odnośnie kosmetyków zgodnych z CG i poszłam do Bootsa (mam nadzieję, że dobrze wyszukałam kosmetyków). Wydałam niecałe £20, ale były promocje na odżywki Naked i L'Oreal. Mój aresnał na zdjęciu poniżej. Zaczynam w końcu walkę o nawilżone włosy...
Pamiętam, że analizowałyśmy Naked. L'Oreal tez powinien być.
Jesli masz cierpliwośc do szukajki w analizowym, walcz i sprawdź, cośmy o nich pisały.

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Włosy bez puchu, bez przyklapu i wyglądają, jakby ktoś im loki rozczesał (wysoki sądzie przysięgam, że ich nie czesałam! nawet nie wiem, gdzie jest grzebień)

Cytat:
Dziewczyny, w przypływie głupiego impulsu kupiłam sobie cosik takiego:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...oryzujacy.html

Teraz przeczytałam opinie i się boję
Wrzuć skład, obadamy.

Cytat:
A jeśli chodzi o miksy to jakoś jeszcze nie próbowałam - co proponujecie na początek? Dolać normalnie oleju do maski
ale niewiele!
Cytat:
czy bardziej jakieś humekanty, typu proteiny a może panthenol?
Zaraz, zaraz. Proteiny to humektanty, ale potrafią byc nieco bardziej niebezpieczne. Na tę chwilę sobie jeszcze daruj. przynajmniej do końca llutego albo nawet połowy marca. Niech odbudują sobie wilgoć wewnątrz, dopiero potem je wzmacniaj. zimą sobie je tylko proteinami dodatkowo wysuszysz, a nie o to chodzi.
Panthenol tak i zawsze.
W FAQ masz info o pierwszym mazidłowym zamówieniu. Wybierz coś, zerkniemy.
Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość

wczoraj pierwszy raz użyłam maski Bingo i efekt bardzo fajny
Owszem, ale nie fajny, tylko rewelacyjny!

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
No i przegrałam dziś w czasie konwersacji o silikonach Kolega mnie przegadał, że one są dobre,że dobrze działają bo jego koleżanka skończyła kosmetologie i mu tak powiedziała, ja mu na to, ze chyba jednak nie do końca, żeby sobie lepiej poczytała amerykańskie prace naukowe na necie itp. Przegadał mnie i tak, ja już nie miałam szans przebicia
Silikony nie są złe, ale złe jest to, że nikt nie uczy nas, w jaki sposób je stosować. I to jest ich podstawowy minus.
Na dodatek nie wszystkie włosy lubią silikony - one przyczepiają sie do włosa, maskują ubytki, są jak plomby na zębach. By sprawdzić, czy nam pasują, czy też nie, trzeba wypróbować.
Złe jest jeszcze to, że pielęgnacja oparta wyłącznie na silikonach - a taka ma większość ludzi - prowadzi do degradacji włosów.
Nie daj się!

Cytat:
Dziewczyny jak myślicie tą "hennę" Delii nałożyć na odżywkę, czy prosto na włosy?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...oryzujacy.html
Wrzuć skład.

Cytat:
Napisane przez iwoona Pokaż wiadomość
no to sie wciagnęłamwczoraj pół dnia ogladałam codzieniki i dzienniki i rozpływałam się nad Waszymi włoskami chyba zagoszczę tu na stałe
Zapraszamy.
Cytat:
zel isany pomarańczowo-czarny i do niego mam pytanie moge go stosować z powodzeniem w dużych ilościach, chodzi mi o to czy muszę go czyms mocniejszym zmywać?
Od czasu do czasu tak.

Uciekam do łóżeczka... Nie dam rady więcej nadrabiać.
przyjemnej nocki

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2012-02-24 o 09:47
Stary 2012-02-23, 22:32   #57698
yoanka85
Rozeznanie

GG do yoanka85

Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość

wczoraj pierwszy raz użyłam maski Bingo i efekt bardzo fajny
No i teraz już nie masz na co narzekać

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość

yoanka85 ale bliziutko mnie mieszkasz
No faktycznie, też to kiedyś zauważyłam Do tego mój TŻ pracuje w Twoim mieście i ja też czasem tam bywam Najczęściej na Orlenie przejazdem, wiem też gdzie jest Rossmann i Natura. Ja Koszalinianką nie jestem, siedzę tu od sierpnia 2011, bo pracę tu dostaliśmy (najpierw on, więc ja też tu szukałam).

A powiedz mi dobra duszyczko, zlokalizowałaś w swojej mieścinie produkty Bingo?

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość

Też znajduję czasem takie druciki pogięte jakby. Ajrisz wrzucała niedawno link do klasyfikacji , zwą się chyba kinky. (choć ja zawsze myslałam, że kinky to takie afrykańskie-ale może w afro wszystkie sa takie, a u nas tylko pojedyncze sztuki)
Tak mi się właśnie wydawało, że to włosy jak u murzynek. Jakbym miała takich więcej to niezłe afro by było Swoją drogą ciekawe skąd one się biorą takie pojedyncze dziwaki

Cytat:
Cudownie Zazdraszczam...
No niestety zbytnio nie ma czego, bo zazwyczaj na kilku jazdach rocznie (jesienią) się kończy. Chociaż teraz mam samochód i obiecuję sobie, że zacznę jeździć regularnie, byle do wiosny A ja Ci snowborda zazdraszczam. Ja co prawda na nartach, ale ostatnio po studniówce w 2004 jeździłam
ona mnie odepchła.

Więc weszłem do domu,
trzasłem drzwiami,
pierdłem, rzygłem i wyszłem

bo chamstwa nie zniese

ZUMBA
yoanka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:41   #57699
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
cześc dziewczyny. czytram wciąż ale się nie udzielam, bo byłabym monotematyczna. Wciąż kupa puchu... Mało połysku, mało ładnych loków. Kurcze no, nie wiem co robić. Druga sprawa, to rzadko mam okazję umyć włosy i nie wychodzić kilka godzin z domu - może tu przyczyna? Że zazwyczaj się spieszę i pogoda je psuje? Do końca miesiaca chcę wytrzymać z Alterrą pom. ale coraz bardziej kusi mnie przerzucić się z powrotem na oliwę z rycyną. A może jakies odzywki zamiast olejowania? Co myślicie?

Jutro ma przyjść dostawa z zsk, to tez będę miała cos do kombinowania, ale w końcu większość Was bez półproduktów ma swietne efekty. Nie wiem już sama.
Dziś umyłam sls - mam wrażenie, że pomogło na jedną przypadłość: objętośc jest trochę lepsza no ale skoro jest puch, to raczej żadna łaska... Czyżby jednak cięcie?
A spróbuj maski, którą na okragło polecam: zółtko, rycyna, miód, cytryna przed myciem pod czepek w cieple na pół godz. Ja na swoje długie mieszam to z jakąś uboższą odżywką, bo dużo schodzi.
Cytat:
Napisane przez kamilon Pokaż wiadomość
CG ? a coz to? i jeszcze jedno czy metoda OMO to jest ze najpierw nakladam odzywke na wlosy i myje nia je, pozniej splukuje a pozniej znow odzywkuje? Czy to raczej, ze najpierw odzywka, pozniej splukuje ja i nakladam szampon, splukuje szampon i daje odzywke?
Okej, zdjecia- jedno, to tylem z zeszlego roku, nic sie nie zmienily oprocz dlugosci... A drugie z listopada 2011 roku.
Witamy, masakry nie ma. Trochę sucho, ale to pokonasz dzieki CG. Czesanie z odżywką do spłukiwania. Na poczatku trzeba uważać, bo łatwo zapomnieć, jeśli zwykle czesalo się po spłukaniu odżywki.
Cytat:
a dziekuje

AAAAA boje sie po prostu ze nie podolam czy cos... ze to za bardzo skomplikowane jest i ze ja cos popsuje...
Ale trudno, najwyzej bede sie zalic Wam tutaj, mam nadzieje, ze mnie nie zabijecie wtedy.

Nie zabijemy, tylko pomożemy i wesprzemy. Czytaj, czytaj, potem pytaj pytaj.
Cytat:
Kamilon, ja też jestem na początku drogi pielęgnacyjnej - poczytaj sobie forum, mój wczorajszy wpis (podstawowe zmiany w traktowaniu włosów na początek) i bloga Anwen, gdzie jest coś jak podstawowe informacje dla rozpoczynających pielęgnację

Eloe 77, Postaram się dorzucić zdjęcia do dziennika. Mam nadzieję, że będę nam Wami jakoś nadążała, bo nie każdego dnia będę miała okazję wchodzić na forum. Dziś były oleje, maska, odżywka b/s, płukanka, żel lniany (już rozcieńczony ). Nawet z tą okropną pogodą dały radę!

A, no i spróbuję z tą rycyną, choć naczytałam się jak trudno to cholerstwo się zmywa z włosów i trochę się boję.

Dziewczyny przepraszam Was, ale wciąż tak średnio umiem cytować - może mi któraś podpowiedzieć, jak zacytować parę wypowiedzi w jednym poście?
Dzięki
Też długo tego nie mogłam opanować. Obok ikonki "cytuj" u dołu każdego postu po prawej stronie jest jeszcze jedna-jak na nią najedziesz wyświetli sie"wielocytuj", kliknij-jak zmieni kolor na pomarańczowy-znaczy zapamiętało do cytowania. Jak zaznaczysz wszytskie, które zamierzasz cytowac-kliknij odpowiedz po lewej stronie i wyskoczy okno ze wszystkimi cytatami.

Edytowane przez Ag Rafka
Czas edycji: 2012-02-23 o 22:42
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 22:47   #57700
pussynka
Raczkowanie

Cytat:

Oczywiście! Tylko nie nakładaj samodzielnie! Najlepiej mieszać z inną odżywka, choćby Alterką albo dolewać nieco oleju.

Ja dziś do nich dzwoniłam. Podobno nie mieli Bingo, dostali tylko jeden rodzaj
Tylko że mogli chociaż napisać o opóźnieniu!
OK, tak zrobię. A jesli mogę zapytać: jakie niechciane efekty byłyby przy zastosowaniu sanej Artiste?

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
pussynka, zespół nazywa się de.pl, są na 3 stronie pod linkiem z mojego podpisu (tylko oni mają tam teledysk), ale link trzeba skopiowac do przeglądarki niestety ręcznie i usunąć spacje po kropkach. Wielkie dzięki za Twój głos, bo kazdy jest na wagę złota

Do mnie napisali wczoraj z informacja, że własnie wysłali paczkę. Uprzedzili mnie, bo własnie miałam do nich pisać.
Głosik poszedł

Napisałam do eko*** i byli łaskawi odpisac, że dopiero przyszła dostawa z bingo i nie ma niby moich produktów

Cytat:

Nic nie namieszałaś. To jest własnie kuracja proteinowa.
OK, następne mycie pewnie jutro to przetestuję. Oczywiście po ,myciu włosów jako ds, tak?
A czy ta kuracja jest mi potrzebna? W sensie: kiedy ja stosować i co powoduje?

Cytat:
Cierpliwosci Czynniki atmosferyczne u mnie zdecydowanie maja wplyw na puszenie sie zwlaszcza ze mam wysoka porowatosc Ja nie stosuje polproduktow, kusza mnie ale narazie nawet nie mam czasu az tak sie skupiac na wlosach, od kiedy zaczelam olejowac nie wyobrazam sobie zycia bez tego! Moim skromnym zdaniem olejowanie jest bardzo potrzebne wlosom, zwlaszcza naszym Jesli chodzi o alterre pom. to jakos super sie u mnie nie sprawdza
dzięki za pocieszenie ale twoje włoski są śliczne w porównaniu do moich. Chociaz skręt podobny do mojego, więc po cichy licz na poprawę. Może zdradziłabys mi jakies szczegóły twojej pielęgnacji?

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
dziękuję
strasznie jestem zadowolona z wyglądu włosów, cieszę sie że do Was trafiłam przez cały dzień fryzurka taka sama, zauważyłam, ze deszcz czy śnieg padajacy na głowę nie bardzo ma wpływ na ich wygląd - są wciąż fajowe
Jak się miło czyta cos takiego
pussynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 23:00   #57701
Rabarba
Raczkowanie

Cytat:
Wspaniałe!

Wrzuć skład, obadamy.
Dziękuję dzisiaj też jest fajnie odżyły troszkę te moje włosy
A oto skład kremu z henną Delia, kolor czarny:
INCI:
aqua, lawsonia inermis extract, cetrimonium chloride,
bis-diglyceryl polyacyladipate-2, pq7, hyderoxyethylcellulose,
hc blue no. 2, amodimethicone, c12-14 sec pareth 7, c12-14 sec
pareth 5, phenoxyethanol, methylparaben, propylparaben,
ethylparaben, butylparaben, isobutylparaben, hc yellow no.4,
parfum, disperse blue 377,
n.n'-bis(2-hydrozyethyl0-2-nitro-p-phenylenediamine, disosium
edta, hc yellow no.2, aminomethyl propanol, hc red no.3, bht,
hexyl cinnamal, benzyl salicylate, butylphenyl
methylpropional, linalool, eugenol, geraniol
Stary 2012-02-23, 23:02   #57702
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Zrobilam przed chwila plukanke cysteinowa (z dodatkiem 10 kropli olejku lawendowego) i... MATKO JAK TO SMIERDZI! chodze po domu i nie moge uwierzyc, ze to ja tak zajezdzam Nawet rece mi teraz daja jajem choc mylam juz kilka razy. Kiedy ten "zapaszek" mija? Boje sie ze jutro wyrzuca mnie z niemieckiego, TŻ ucieknie, a w sobote nie wpuszcza mnie na impreze

Dziewczyny (ktore juz to stosowaly), Wam wystarcza 50ml zeby wyplukac w tym wlosy czy podwajacie proporcje do 100ml? Wylewacie pozniej ta plukanke czy zostawiacie na nastepny raz czy robicie jeszcze cos innego (np. mgielke o jakze odswiezajacym zapachu )?
Tak teraz mysle, czy taka ilosc olejku eterycznego jaka dalam przypadkiem nie przetlusci wlosow?
Eteryczny nie przetłuści, sama mam do niej rozmarynowy. Ja tam leję tą płukankę do pryskacza, i łatam tak z 20 ml na raz na włosy, od suchych już nic nie czuć
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-23, 23:05   #57703
agatka89
Raczkowanie

pussynka a bardzo cie prosze juz pisze swoj nieduzy zasob kosmetykow

myje wlosy co 3-4 dni metoda omo,
uzywam slsu tylko do mycia po farbowaniu czyli raz lub 2 razy w mies.
(w tym wypadku jest to alterra morelowa)
olejuje raz w tyg.,
maska tez raz w tyg.,
po kazdym myciu plukanka octowa,
do stylizacji zel lniany.

Mycie : odzywka - isana babassu, mycie - szampon babydream, odzywka - alterra morelowa na zmiane z garnierem aik

Oleje: alterra pom., oliwa z oliwek (do tej pory najlepsza), oliwka babydream fur mama (uzylam raz, szalu nie bylo)

Maski: Wax rainforest do blond, nowy zakup alterra z granatem (jeszcze nie probowalam)

Plukanka octowa (2 lyzeczki octu jablkowego na 2 szkl. zimnej wody)

i w sumie wsio jak narazie

edit: zapomnialam o odzywce b/s, sa ta krem z biedronki (ulubiony) i joanna naturia miod i cytryna

zapuszczam do talii

Edytowane przez agatka89
Czas edycji: 2012-02-23 o 23:08
Stary 2012-02-23, 23:11   #57704
pussynka
Raczkowanie

Cytat:
pussynka a bardzo cie prosze juz pisze swoj nieduzy zasob kosmetykow

myje wlosy co 3-4 dni metoda omo,
uzywam slsu tylko do mycia po farbowaniu czyli raz lub 2 razy w mies.
(w tym wypadku jest to alterra morelowa)
olejuje raz w tyg.,
maska tez raz w tyg.,
po kazdym myciu plukanka octowa,
do stylizacji zel lniany.

Mycie : odzywka - isana babassu, mycie - szampon babydream, odzywka - alterra morelowa na zmiane z garnierem aik

Oleje: alterra pom., oliwa z oliwek (do tej pory najlepsza), oliwka babydream fur mama (uzylam raz, szalu nie bylo)

Maski: Wax rainforest do blond, nowy zakup alterra z granatem (jeszcze nie probowalam)

Plukanka octowa (2 lyzeczki octu jablkowego na 2 szkl. zimnej wody)

i w sumie wsio jak narazie

edit: zapomnialam o odzywce b/s, sa ta krem z biedronki (ulubiony) i joanna naturia miod i cytryna
dziękuję.
W sumie wygląda to podobnie. czyli na zmianę dajesz maskę przed myciem albo olej?
Stary 2012-02-23, 23:21   #57705
agatka89
Raczkowanie

a teraz ide w kimono, dzisiaj na cala noc oliwa z oliwek ciekawe jak bedzie jutro, dobranoc kochane

---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ----------

Cytat:
dziękuję.
W sumie wygląda to podobnie. czyli na zmianę dajesz maskę przed myciem albo olej?
olej daje przed myciem zwykle na cala noc,
maske po myciu max na pol godz., zawijam w folie i recznik.
Stosuje wymiennie raz olej a raz maske.

Wlasnie dziewczyny bo sobie przypomnialam, jesli myje wlosy to po splukaniu szamponu moge dac maske zamiast odzywki? Bo tak robie i zawsze sie zastanawiam, wydaje mi sie ze odzywka jest zbedna przed maska

zapuszczam do talii

Stary 2012-02-23, 23:53   #57706
MgielkaM
Zakorzenienie

Kolorowych snów lokaski

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 00:34   #57707
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
claudiiin ja tez wiecznie mam wrazenie ze mam niedomyte wlosy :/ Ale jak wyschna wydaja sie swieze Zawsze mam problem z wymyciem czubka glowy wsadzam tam niby piane ale jakos tak sie nie pieni, nie lubie jak sie nie pieni
A moje wlasnie srednio swieze mi sie wydaja... Jak np. stoimy z siostra przed lustrem i obie mamy swiezo umyte i juz suche, to jej wygladaja normalnie, a moje w porownaniu z nimi jakbym ich wcale nie umyla Mam tak dopiero odkad zaczelam stosowac metode kubeczkowa, mam wrazenie ze naprawde cos zle robie, ale nie wiem co, a nie chce myc skoncentrowanym szamponem i niszczyc dodatkowo wlosow

Cytat:

Cierpliwosci kochana Z olejowania nie rezygnuj, ale dodaj do pielegnacji maski przed myciem - chyba ze juz je robisz? odzywka+troche oleju(olejów)+polprodukty , miod itd. Kazdy wlos jest inny, jednym wystarcza podstawowe kosmetyki dla natychmiastowych super efektow, inne (w tym ja) musza sie troche nameczyc - ale z biegiem odpowiedniej pielegnacji bedzie coraz lepiej widze to po sobie (tylko myc nie umiem ostatnio ). Polproduktami i kapka olejku mozesz tez wzbogacac odzywki po myciu i trzymac je pod czepkiem i recznikiem. Pokaz zdjecia prosze, moze wcale nie jest tak zle

Cytat:
Ten l-cysteinowy smrodek przypomniał mi czasy liceum kiedy to poszłam na dyskotekę i fajny chłopak poprosił mnie do tańca. Miło było do czasu gdy się zorientowałam, że moje włosy/skalp zaczyna wydzielać przerażający smrodek szamponu z rzepą, który wtedy stosowałam. Do dzisiaj pamiętam jak było mi głupio z tym fajnym facetem w obieciach spowita smrodkiem czarnej rzepy - nikomu nie życzę
Więc claudiiin... niemiecki niemieckim, TŻ jak stały w uczuciach, to wiele zniesie, ale imprezy bym nie poświęciła nawet dla cudnych loków
Ale przykra niespodzianka... Mialam podobnie, uzywam Seboradinu z czarna rzepa i tez wydawalo mi sie pewnego razu ze go czuje, ale to na szczescie bylo tylko na treningu z kolezanka
Miejmy nadzieje, ze imprezy nie trzeba bedzie poswiecic - teraz juz z grubsza zapaszek sie ulotnil
Jak tam warunki na Czarnej?

Cytat:
diamond queen
Zaraz, zaraz. Proteiny to humektanty, ale potrafią byc nieco bardziej niebezpieczne. Na tę chwilę sobie jeszcze daruj. przynajmniej do końca llutego albo nawet połowy marca. Niech odbudują sobie wilgoć wewnątrz, dopiero potem je wzmacniaj. zimą sobie je tylko proteinami dodatkowo wysuszysz, a nie o to chodzi.
Panthenol tak i zawsze.
Ajaj, czyli namieszalam - napisalam, ze keratyne moze Diamond Queen stosowac Wybaczcie. A ja sama jak zaczynalam to dowalalam keratyne z pantenolem do wielu rzeczy i dziwilam sie, ze dalej sa suche

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Eteryczny nie przetłuści, sama mam do niej rozmarynowy. Ja tam leję tą płukankę do pryskacza, i łatam tak z 20 ml na raz na włosy, od suchych już nic nie czuć
Tylko w ten sposob stosujesz ta plukanke, tak? I jakie efekty u Ciebie? Ja dalam lawendowy i teraz wlosy na maxa pachna mi jakby mydlem Ale nie czuc juz jajca

agatka, mysle ze odzywka ds przed waxem tudziez inna maska jest zbedna a wrecz obciazylby wlosy taki zestaw

Dobranoc!

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 00:38   #57708
iga9
Raczkowanie

claudiiin - dzięki za info o półproduktach

Czy dobrze kojarzą, że NMF, keratyna to do przechowywania w lodówce? Bo kwas hialuronowy na pewno... Ale kusi mnie ich zakup do kręcenia serum na twarz a może i czasem się uda do jakiejś maski przed myciem domieszać.

Do mnie dziś po 2 dniach od zamówienia z tej drogerii Adria, co były kupony - doszły maski Bingo Mam teraz niezły zapas.

Mam jeszcze do was kolejne pytanie:
Jak pielęgnować baby hair? Mam sporo - chcę, aby urosły i się nie ukruszyły. Ale muszę uważać co nakładam na skalp, mam dużą tendencję do przetłuszczania. Co doradzacie?
iga9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 07:33   #57709
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
a dziekuje

Dasz sobie rade skomplikowana to jest fizyka nuklearna.
Nie musisz sie od razu czytania skladow uczyc, dziewczyny wypisaly przykladowe odzywki, jest cala lista. Zainwestuj w oleje.
Tu w ogole duzo porad zaczyna sie od slow :''Kup.....'' .
Ide beltac kleik z kozieradki.
I owsianke na sniadanie.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 08:48   #57710
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Też znajduję czasem takie druciki pogięte jakby. Ajrisz wrzucała niedawno link do klasyfikacji , zwą się chyba kinky. (choć ja zawsze myslałam, że kinky to takie afrykańskie-ale może w afro wszystkie sa takie, a u nas tylko pojedyncze sztuki)
Kinky czyli zboczone
Też myślałam że kinky mogą być tylko afrykańskie, ale nieraz przekonałyśmy się że podziały sa baaardzo ogólne?
Przez jakiś czas wydawało mi się że mam bardziej Kinky niż falowane Teraz to już nie wiem :P (to było trwałą i 3 rozjaśniania temu )

Eloe dziękuję

Po wczorajszym zestawie (-> codziennik) mam pierdzielnik i faliska Przeszłam się po mżawce więc do tego puch, ale dzięki niemu czuję się pełnoprawnie falowana
Do tego bejbików jak mrówków nic tylko czochrać
Skończę opakowanie CP i przerwa :/ Organizm oczyszcza mi się w niefajny sposób (bolesne syfy w dziwnych miejscach :/) i nie nadążam z goleniem :sciana:

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2012-02-24 o 08:57
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 10:20   #57711
iwoona
Wtajemniczenie

Cytat:

Isany nie za dużo, nie ze wzgledu na zmywalnośc, ale głownie przykurzenie i sztywność. Jesli dasz za duzo na jeden raz, trudno bedzie odgniesć i mogą być oblepione i matowe. Lnianego można dawać wiecej.
tak właśnie myślałam, czyli lniany bedzie niezbędny

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
nowe lokaski

a ja tak się zastanawiam czy tych moich ogonków też się nie pozbyć.. nie widać ich tu zbyt dobrze, ale na razie nie mam innego zdjęcia

też ciagle macie ochotę robić coś z włosami

w niedzielę moje pierwsze mycie zgodnie z waszymi radami (wcześniej ciągle mi czegos brakowało)
wcierka jantar + olej winogronowy na kilka godzin
mycie na długość isana bassabu rozczesywanie, skalp BD
d/s Garnier avocado karite
czesanie i chyba będzie podcinanie
b/s Joaśka miód i cytryna
żel isana, plunking, suszenie bez dyfuzora

trzymajcie kciuki

kurcze miałam kupić ocet jabłkowy do płukanki

Spełnić marzenia . . .

iwoona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 10:37   #57712
Eloe77

Cytat:
Zrobilam przed chwila plukanke cysteinowa (z dodatkiem 10 kropli olejku lawendowego) i... MATKO JAK TO SMIERDZI!
szkoda tego olejku. Śmierdzącego jaja nic nie przebije.
Robiłam płukanki wg. przepisów ZSK, zwiększając proporcje do 100 ml.
Kiedyś zrobiłam jeszcze więcej i zostawiłam na później - zepsuła się. Wyrzuciłam razem z opakowaniem. Chyba nie muszę pisać dlaczego
Psikadeł nie robiłam, ale dodawałam do odzywek i to był najmniej śmierdzący sposób jak u Paulowni:
Cytat:
Ja wprawdzie nie robilam plukanki, tylko dosypalam L-cysteiny do maski, ale zapach sadze taki sam wlokl sie za mna kilka godzin, a potem sie calkiem ulotnil, i to mnie ucieszylo. Daj mu czas na znikniecie.
Obecnie mam we wcierce i daje po nozdrzach póki się nie ulotni. Jednak każdorazowe zmoczenie, większa wilgoć przywraca mi ten zapach
Ale ja nawet ocet czuję, jeśli dam za dużo do płukanki
Cytat:
BTW dalej uwazam ze nie umiem myc wlosow jak nalezy. Taka piana to zadna piana, a w efekcie mycie trwa dluugo (a szampon caly czas jest na wlosach) i co chwile i tak musze dokladac szamponu. A na koncu i tak mam wrazenie ze nie sa domyte
A jaki szampon stosujesz?
Próbowałaś kiedyś po prostu umyć raz, zrobić wszystko jak zwykle i zobaczyć, jak zachowają się włosy? Bo może to po prostu tkwi w Tobie przyzwyczajeniach?
Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
Dziękuję za miłe słowo
Tak widzę, tak piszę Sama sprawdź.
Cytat:
W sumie te końcówki to był bardziej problem sprzed pielęgnacji Olejuję jak mi się przypomni, zazwyczaj raz w tygodniu, czasami częściej
To odetchnęłam z ulgą.
Cytat:
A proteinki w czym i jakie mogę sobie zaaplikować?
Najprościej w odzywce Artiste. Najłatwiej zmieszać 1:1 choćby z Alterrą morelową czy Garnierem Karite.
Cytat:
W aktualnie maja one ok 58cm, zapuszczam je od kilku lat i za nic ich nie zetne...
Rzeczywiście długaśne!
Pielęgnację masz ubożuchną, trzeba to obowiązkowo poprawić.
[quote] Wiem, ze powiecie "skoro czytalas watki to powinnas wiedziec" otoz, owszem, macie racje, ale tego jest tak duzo, tak duzo sposobow, rzeczy do kupienia, metod, ze sie zagubilam i teraz juz kompletnie nie wiem co robic [/quoet] Problem jest taki - póki sama nie weźmiesz się za włosy, póty będziesz mieć z nimi problem.
Przebrnąć i poukładać sobie informacje po prostu musisz. Nikt tego za Ciebie nie zrobi, bo... prędzej czy później się zgubisz. Samodzielność to podstawa. Ciesz się, że to wszystko jest zebrane i uporządkowane. Łatwo znaleźć, nie trzeba co chwilę przeszukiwać pół forum, jak to kiedyś miało miejsce.
Czytaj, notuj, rozmyślaj, testuj. To Twoja praca. A my odpowiemy na Twoje pytania i spróbujemy rozwiać wątpliwości. No! Do roboty! Bo włosy czekają

Cytat:
Napisane przez PandaBear Pokaż wiadomość
Zaczynam obwiniać siebie/swoje włosy/pogodę/stres przedmaturalny. Czegokolwiek nie zrobię moje włosy się buntują! do zdjęcia są śliczne, mięciutkie, lśniące, przesypują się pięknie jak piasek między palcami. w szkole, w domu, na dworze (Wtedy to już tragedia) napuszone, poplątane i przyklapnięte.
ehh, chyba potrzebują więcej olejowania
Nie. Potrzebujesz więcej czasu, cierpliwości i konsekwencji. Będzie dobrze, zobaczysz
Ani się obejrzysz, a sytuacje włosowe przestaną Cię zaskakiwać.

Cytat:
Jutro bede probowac nietypowa mieszanke - oliwa z oliwek plus olej tamanu. Na dlugosc, a na skalp umieszam sobie wywar z kozieradki znowu. Moze mam zludzenia, ale przy wczorajszym myciu wypadlo mi zastanawiajaco malo wlosow tak wiec moze zielsko zaczyna dzialac. Choc zaaplikowalam tylko raz w poniedzialek.

Ciekawam dalszych spostrzeżeń.

Cytat:
nie lubie jak sie nie pieni
Nie musi się pienić, by umyło

Cytat:
Napisane przez styna15 Pokaż wiadomość
Dziewczyny w jaki sposób objawia się ten kryzys (o którym była mowa w pigułce)? Bo kurcze nie wiem czy mój czas nadszedł czy może to wina szamponu BD czy oleju palmowego. Musze nadal poobserwować swoje włosy
Dlatego własnie zalecamy czytanie pigułki i FAQ.
Odpowiedź znajdziesz właśnie w FAQ.

Cytat:
I jeszcze jedno pytanie- mowicie, ze fale rozczesuje sie tylko na mokro. Ja myje wlosy tylko wieczorem, bo nie mam rano na to czasu. Czyli wieczorem mam rozczesac wlosy a rano juz nie? One nieladnie wygladaja rano...
Jeśli bardzo musisz, to rozczesz.
Jednak lepiej je lekko zmoczyć i ugnieść. Można ugnieść z odżywką lub żelem do włosów, jeśli to oczywiście potrzebne. Gdy włosy wyschną, suchymi rękami odciśniesz to, co jest sucharkiem. A tut!
Czyli robimy reanimację fali

Cytat:
Olejowanie mało co jest w stanie zastąpić. Próbowałaś dokapać nieco oleju do odżywki? Zawsze to jakieś rozwiązanie.
Jeśli Alterra pomarańczowa Ci nie pasuje, to dlaczego się z nią męczysz? Odstaw na jakiś czas, dokapuj do odżywki, rób mieszanki.
Cytat:
Puch wiązałabym z pielęgnacją, a nie z cięciem.
Powoli, nie mieszajmy problemów

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-02-24, 10:41   #57713
DMkAnia
Strażnik Wizażu

z tego miejsca chciałabym podziękować CHATUL za info dotyczące żelu mrożącego Joanny nie wiem czy to przypadek (już chyba nie), ale po jego użyciu (wiercąc się w nocy) mam zdefiniowane falki a nawet nie odgniata się do końca co mi odpowiada, bo rano mogę sama poprawić. Nie no, cud, miód! Dziękuję raz jeszcze i oczywiście polecam jak najbardziej

"Świat przeszkadza mi w życiu."

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2012-02-24 o 10:49
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 11:32   #57714
agatka89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
z tego miejsca chciałabym podziękować CHATUL za info dotyczące żelu mrożącego Joanny nie wiem czy to przypadek (już chyba nie), ale po jego użyciu (wiercąc się w nocy) mam zdefiniowane falki a nawet nie odgniata się do końca co mi odpowiada, bo rano mogę sama poprawić. Nie no, cud, miód! Dziękuję raz jeszcze i oczywiście polecam jak najbardziej
o wlasnie mialam kupic zel isany ale chyba kupie ten Jest tylko jeden mrozacy? Bo w googlach patrzylam na zdjecia i wyskakuja 3 w ciemnym opakowaniu i tylko paseczki maja inne, fioletowy, pomaranczowy i czerwony

zapuszczam do talii

Stary 2012-02-24, 11:32   #57715
Rabarba
Raczkowanie

Cytat:
no to postanowione, muszę mieć ten żel!!!
Stary 2012-02-24, 11:45   #57716
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
o wlasnie mialam kupic zel isany ale chyba kupie ten Jest tylko jeden mrozacy? Bo w googlach patrzylam na zdjecia i wyskakuja 3 w ciemnym opakowaniu i tylko paseczki maja inne, fioletowy, pomaranczowy i czerwony
Cytat:
no to postanowione, muszę mieć ten żel!!!
żeby nie było na mnie jak się nie sprawdzi dodam jeszcze, że ładnie pachnie, nie robi "kurzu" na włosach (nie zauważyłam) i w sumie łatwo się go nakłada
Mrożący jest jeden z tego co widziałam był w promocji w SP, ale nie wiem czy nadal jest. Trzeba sprawdzić.

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 12:00   #57717
Eloe77

Cytat:
Ja 2 dni temu odkryłam warkocz i świetnie się sprawdza (aktualnie pod czapką, bo jestem na nartach)
Och! Gdzie, gdzie?
Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Narazie daj im spokój, dobrze? Niech pielęgnacja się ustabilizuje. Potem wytnij im kilka warstw, bo wyglądają na dwuwarstwowe.
Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
Wspaniale czytać takie posty
Cytat:
Eloe 77, Postaram się dorzucić zdjęcia do dziennika
Trzymam za słowo Warto, bo potem nie widzi się u siebie tak spektakularnych postępów, każdy dzień wydaje się identyczny. Tymczasem zdjęcia dowodzą, że się mylimy.
Cytat:
No niestety zbytnio nie ma czego, bo zazwyczaj na kilku jazdach rocznie (jesienią) się kończy. Chociaż teraz mam samochód i obiecuję sobie, że zacznę jeździć regularnie, byle do wiosny A ja Ci snowborda zazdraszczam. Ja co prawda na nartach, ale ostatnio po studniówce w 2004 jeździłam
Musisz obowiązkowo wrócić do tego sportu! Szkoda umiejętności. I fajnie się patrzy na kobiety jeżdżące na nartach/snołbordach. Coraz nas więcej
Konie... blisko mojego domu jest taka mała stadninka. W ogóle w gminie jest kilka regularnych stadnin Czekam do wiosny i przejdę się zapytać - nie ma ich w necie.
Będziemy się wspierać w tej decyzji, dobrze?

Cytat:
OK, tak zrobię. A jesli mogę zapytać: jakie niechciane efekty byłyby przy zastosowaniu sanej Artiste?
Spuszenie, spiórkowanie, wysuszenie, kruchość włosów, problem z rozczesaniem.
Jeśli nałożysz samą, zniechęcisz się. Z ta odzywką jak z silikonem - nie wiesz, jak stosować, możesz sobie krzywdę zrobić
Cytat:
OK, następne mycie pewnie jutro to przetestuję. Oczywiście po ,myciu włosów jako ds, tak?

Cytat:
A czy ta kuracja jest mi potrzebna? W sensie: kiedy ja stosować i co powoduje?
Jeśli włosy nadal się puszą, a wiem, że na to narzekasz, to możesz na tę chwilę jeszcze skupić się głównie na olejach.
Proteiny stosujemy częściej latem - słońce, duża wilgotność. Zimą - suche powietrze - raczej ograniczamy proteiny.
Przemyśl pielęgnację, ustal, kiedy ostatnio stosowałaś proteiny (mam na myśli wyłącznie hydrolizowany jedwab i hydrolizowana keratynę).
Co powoduje stosowanie protein? Regenerację. Ponieważ to podstawowy budulec ciała i włosa, uciec od protein się nie da. Trzeba je uzupełniać.
Cytat:
A oto skład kremu z henną Delia, kolor czarny:
INCI: aqua, lawsonia inermis extract, cetrimonium chloride,
bis-diglyceryl polyacyladipate-2, pq7, hyderoxyethylcellulose,
hc blue no. 2, amodimethicone, c12-14 sec pareth 7, c12-14 sec
pareth 5, phenoxyethanol, methylparaben, propylparaben,
ethylparaben, butylparaben, isobutylparaben, hc yellow no.4,
parfum, disperse blue 377,
n.n'-bis(2-hydrozyethyl0-2-nitro-p-phenylenediamine, disosium
edta, hc yellow no.2, aminomethyl propanol, hc red no.3, bht,
hexyl cinnamal, benzyl salicylate, butylphenyl
methylpropional, linalool, eugenol, geraniol
Jak regularna farba i do tego niezgodna z cg. Poza tym barwniki, bht, o którym dyskutowałyśmy niedawno z Eiri.
Teraz widać, ze to nie jest naturalna henna, choć na początku się pojawia. Dokładnie - krem z henną. Nie powinno działać tak intensywnie jak farba.
I co? Nakładasz?

Cytat:
Wlasnie dziewczyny bo sobie przypomnialam, jesli myje wlosy to po splukaniu szamponu moge dac maske zamiast odzywki? Bo tak robie i zawsze sie zastanawiam, wydaje mi sie ze odzywka jest zbedna przed maska
zaraz, bo ja tu widze dwa różne pytania:
- myjesz szamponem i nakładasz maskę zamiast odżywki - to jest ok, jeśli Ci służy,
- odzywka przed maską - czyli co? Do omo? Czy może nakładasz odżywkę, myjesz szamponem całość i teraz maska?
Nie rozumiem

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-02-24, 12:07   #57718
Rabarba
Raczkowanie

Cytat:
Jak regularna farba i do tego niezgodna z cg. Poza tym barwniki, bht, o którym dyskutowałyśmy niedawno z Eiri.
Teraz widać, ze to nie jest naturalna henna, choć na początku się pojawia. Dokładnie - krem z henną. Nie powinno działać tak intensywnie jak farba.
I co? Nakładasz?
tak, już nawet nałożyłam, nie mogłam się powstrzymać a jest jakaś farna zgodna z cg? tak to przeważnie używałam Casting L'oreala, kolor ciemny brąz
Po tej Delii jest tak: włosy delikatnie nabrały koloru ( chodziło mi o to, żeby siwe troszkę sobie podłapały, bo mam pare siwych włosów wśród kręciołków ) ale zmiana praktycznie niewidoczna, bo ja mam ciemny brąz naturalnie, włosy baaardzo błyszczą, są miękkie, skręciły się jak szalone, zobaczymy co będzie po następnym myciu
Stary 2012-02-24, 12:13   #57719
pussynka
Raczkowanie

Cytat:

Olejowanie mało co jest w stanie zastąpić. Próbowałaś dokapać nieco oleju do odżywki? Zawsze to jakieś rozwiązanie.
Jeśli Alterra pomarańczowa Ci nie pasuje, to dlaczego się z nią męczysz? Odstaw na jakiś czas, dokapuj do odżywki, rób mieszanki.
Puch wiązałabym z pielęgnacją, a nie z cięciem.
Powoli, nie mieszajmy problemów
Czyli będę dalej używac olejków. Czy Alterra pasuje czy nie - nie wiem własnie, największy problem w tym, że ja nie wiem co mi pasuje a co nie
W takim razie przerzucę się na oliwę z rycyną przed myciem a ds (mam Isanę Bobassu, Garniera AK i Alterrę morelę i Artiste) dodawać trochę oleju? A może robić maski po myciu? Np. olej przed, póxniej mycie BD a jako ds maska z którejś z odżywek plus np. żółtko, olej, miód? jak myślicie? Jak trzeba, to ja dam radę wszystko zrobić, nie wiem tylko czy czasem nie przesadzę... Nie wiem szczerze mówiąc na czym się skupić - nawilżanie czy proteiny czy jeszcze inne trudne słowa Olejować będę cały czas, nie dam się!

Cytat:
Już kilka razy go oglądałam... Chyba następnym razem nie skończy się na oglądaniu
Stary 2012-02-24, 12:20   #57720
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:

Już kilka razy go oglądałam... Chyba następnym razem nie skończy się na oglądaniu
niech i ja go dorwę, ale znając zaopatrzenie moich sklepów pewnie nie znajdę

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości