|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1561 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3
Sorry - da się przytyć, faktycznie, jak mialam zapalenie płuc i brałam leki steroidowe to przytyłam do 49kg. Pewnie te leki zapisała mi zazdroszcząca figury lekarka
|
#1562 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() A co przepuszczania ciężarnych - ja nigdy nie stoję przy kasach uprzywilejowanych (bo nie mam do nich prawa), uważam to trochę za chamstwo. To znaczy - jeśli ktoś stoi przy takowej z trzema wyłożonymi na taśmę rzeczami, to OK. Ale ja zawsze przy takiej kasie widzę długi ogonek i wśród nich ani jednej kobiety w ciąży czy osoby niepełnosprawnej, podczas gdy każda z nich ma pełny wózek i wszystkie zakupy wyłożone na taśmę. Jeśli jakakolwiek ciężarna będzie chciała z tej kasy skorzystać, to i tak będzie musiała poczekać, bo przecież zaraz podniosą się żale, że "ja tych wszystkich zakupów teraz od nowa do wózka chował nie będę" I oczywiście zdegustowane pomruki, że osoba uprzywilejowana chce skorzystać ze swojego prawa.Tak samo czekałam raz w długiej kolejce do lekarza. Przyszła nagle pani ze skierowaniem z pogotowia i miała prawo wejść do gabinetu bez kolejki. Ale się raban podniósł! Aż przykro było słuchać. Już to widzę, jak te narzekające osoby wielkodusznie zrezygnowałyby w takiej sytuacji z prawa do wejścia poza kolejnością i czekałyby "uczciwie" kilka godzin, aż lekarz przyjmie wszystkich pacjentów.
|
|
|
|
|
#1563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Często jest tyle osób, że nie gdzie usiąść (a nie ukrywajmy, stanie z wielkim i ciężkim brzuchem na kilka dni przed porodem do przyjemności nie należy). I słyszę ten lament młodych, zdrowych ludzi, że oni tyle muszą czekać, to przecież ja też mogę. Teoretycznie czas mam, gorzej z fizycznymi możliwościami ![]() A najgorsze w tym wszystkim są jednak kobiety, które same kiedyś były w ciąży. Odwrócą głowę w drugą stronę albo patrzą się jak zmieniają się tobie kolory na twarzy od czerwonego przez biały po zielony. Dobrze, że zaraz jest końcówka a mąż chętnie chodzi do sklepu robić zakupy. Zawsze ustępowałam ciężarnym, ale teraz to już w ogóle będę uczynna. Ostatnie tygodnie zdecydowanie nie należą do lekkich. nicRu, wiesz... brać sterydy po to aby przytyć? Równie dobrze można zajść w ciążę. Też przytyjesz kilka kg
|
|
#1564 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Ale sie da? Da
I na pewno przepisała mi je zawiści, dobrze, że przypadkiem leki pomogły
|
#1565 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
To już nieraz było omawiane na wątkach chociażby o ustępowaniu starszym itp. Ja ostatnio czekając w kolejce do lekarza (byłam ja jedna młoda i reszta kobiety w starszym wieku) usłyszałam, że powinnam je przepuścić, bo jestem młoda i zdrowa (obowiązywały numerki). Zdrowa nie byłam - miałam zapalenie pęcherza, sikałam krwią, bardzo mnie bolało, siedziałam tam modląc się żeby się nie posikać mimo latania co chwilę do toalety i musiałam iść do lekarza rodzinnego po skierowanie do specjalisty. Wyglądałam na zdrową i mogącą poczekać, ale naprawdę tak nie było. Dlatego ja daleka jestem od oceniania, kto może postać i poczekać, a kto nie. Co nie znaczy, że ciężarnej nie powinno się ustąpić
|
|
|
|
|
#1566 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
U lekarza - miejsca na fotelu - jasne. Miejsca w kolejce - niekoniecznie.
|
#1567 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale rozumiem, ze mozna tez odczuwac dyskomfort tak jak Ty i wtedy mysle powinnas o tym mowic, aby Ci ustapili miejsca. A z tyciem to tez nie do konca tak jest, moja kolezanka przytyla tylko i wylacznie o wage dziecka i wod plodowych, a po ciazy schudla piec kilo, czyli stala sie jeszcze czuplejsza niz byla zachodzac w ciaze (lekarze radzili jej przybrac na wadze, co starala sie uczynic, zwl. dla dobra dziecka, ale nie byla w stanie. Ot, taka biologia.)
|
|
#1568 |
|
Zakorzenienie
|
invisible, ale to, czy ktoś jest chory i cierpi czy nie to widać. Ja rozumiem, że ludzie, którzy z rana idą do laboratorium na pobranie też są na czczo, spieszą się do pracy... ale nikt ich nie kopie od środka upominając się o jedzenie. Z tym pęcherzem to rozumiem co mogłaś czuć, bo teraz jestem regularnie w niego kopana
albo jak nie chcą przepuścic w kolejce, to niech dadzą usiąść. Raz tylko miejsca ustąpił mi jeden pan z dzieckiem. A zachować, które mogłabym uznać za "dziwne" jest wiele.
|
#1569 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
I wierzę w to, że ktoś może mieć różne dolegliwości niewidoczne na pierwszy rzut oka i jednak zawsze stwierdzam, że nikt dla zabawy w kolejce nie stoi (mam nadzieję ). Zresztą, niektórzy muszą czekać w kolejce po skierowanie i też chcą to załatwić jak najszybciej. Ja jestem fanką numerków i przyjeżdżania na swoją kolej. Ale wiadomo, że nie zawsze jest taka możliwość.
|
|
|
|
|
#1570 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie no, ja totalnie nie rozumiem pretensji, że ciężarnym nie ustępuje się w kolejce do lekarza - no przecież ludzie, którzy tam czekają są CHORZY - a ciąża to nie choroba mimo wszystko. Osobiście jeśli już idę do lekarza to zawsze wtedy, kiedy już naprawdę nie mogę wytrzymać (czytaj: ponad 40 stopni gorączki i inne takie) - więc w życiu nie ustąpiłabym kobiecie w ciąży, której jest ciężko, skoro ja na nogach trzymam się dużo gorzej w takich sytuacjach (aczkolwiek - ja nie latam z każdym przeziębieniem do lekarza, jeśli tam jestem to jest naprawdę bardzo źle - są natomiast osoby, które na wizytę umawiają się z każdym katarem - wtedy mogą poczekać... tyle, że one pewnie inaczej to widzą
.W laboratorium też zazwyczaj są ludzie chorzy - dla sportu nie robią sobie tych badań przecież, nie? A co do tematu wątku - wkurza mnie facebookowe i internetowe wyrażanie żałoby - no kurczę, umarł Vaclav Havel i cały facebook w RIP, [*], i naprędce znalezionych cytatach zmarłego. Z Szymborską to samo. I z Withney też - jakieś takie trochę żenujące to dla mnie jest, naprawdę koniecznie trzeba się tym dzielić? I wrzucać cytaty, któych wcześniej się nie znało tylko po to, żeby pokazać jakim to miłośnikiem poezji etc. się jest? W ogóle, facebook to odzielna księga żenady. Ale i tak najdziwniejszą rzeczą, z jaką się spotkałam jest pogląd mojej koleżanki, że błyszczyk używany w słoneczne dni powoduje raka - w jej mniemaniu to już jestem trupem z czerniakiem na ustach |
|
|
|
#1571 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
( a nie jest to żadna uprzywilejowana kasa )Nie lubię jak się coś po chamsku wymusza 'bo mnie się należy', a spotykam wiele osób z takim podejściem - i nie mam na myśli że Ty też tak robisz, po prostu opisuje swoje przeżycia
|
|
|
#1572 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#1573 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wyjątek potwierdza regułę
|
|
#1574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1575 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:34 ---------- i ja też przyznaję rację karolce, jakby nie było zaawansowana ciąża to już praktycznie dwie osoby - jak jedna podłapie zapalenie płuc w poczekalni u lekarza to nie chcę wiedzieć co czeka dwójkę. Każdy chory człowiek może się źle czuć, to prawda, ale on jest jeden - sam. A dla kobiety w zaawansowanej ciąży (ale nawet i nie zaawansowanej, każdej) powikłania mogą mieć kolosalne skutki dla niej i dla płodu, nawet śmiertelne. Więc no ja się przychylam po prostu. I co do ustępowania w kolejce, to też mam mieszane uczucia. Ja studiuję i pracuję, dzień wolnego w środku tygodnia to się zdarza tylko jak jest dzień dziekański/rektorski więc wyprawa do lekarza to najczęściej pobudka o 5 rano żeby jechać pod przychodnie o 7, bo o 7:30 otwierają, wbić się jak najszybciej i dojechać na 10 na uczelnie. Więc nigdy praktycznie nie jestem chętna do ustępowania, no chyba że taka grypa rozłoży mnie totalnie na łopatki tak że dostaję zwolnienie na kilka dni, to wtedy 15 minut w te czy wewte niekoniecznie robi mi różnicę. NATOMIAST dla mnie to ma pewne uzasadnienie - nie wiemy jacy ludzie czekają w kolejce do lekarza, czy to są młode dziewczyny z zapaleniem pęcherza czy gruźlicy, osoby z mononukleozą czy bóg wie jaką chorobą zakaźną we wczesnym stadium gdy zaraża. Dorosłej osoby taka choroba nie zabije, płód, dziecko - może. Więc no rozumiem twój ból choć sama nigdy w ciąży nie byłam, ale rozumiem też to z drugiej strony. Piszecie tutaj o jakiś tragicznych sytuacjach, jak mnie nie wpuszczają do lekarza to czekam do zamknięcia przychodni i wtedy na pogotowiu przyjąć mnie muszą po prostu. Patrzę na to pod tym względem. Nie jestem jakąś matką Terenią która wpuszcza każdego ale gdy nie czujemy się jakbyśmy umierały a ciężarna czeka, to naprawdę warto ją wpuścić - zawsze to 15 minut krócej przebywania w miejscu gdzie roi się od chorych i kaszlących ludzi. Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2012-02-25 o 00:42 |
|
|
|
|
#1576 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
}. Co miesiąc muszę robić badania krwi na czczo . Do laboratorium mam 15 kilometrów, to przedłużające się "na czczo" {bez kanapki i dawki leków} grozi mi bardzo poważnymi komplikacjami, ze śpiączka włącznie. Myślisz, że przepuszczę w kolejce kogokolwiek ? Nie ! I tak jak Ty : czasu mam bardzo dużo, gorzej z fizycznymi możliwościami . Cytat:
Z całym respektem - nie zawsze widać . To też powinnaś wziąć pod uwagę . Mnie dziwi jak ktoś, kto rzeczywiście potrzebuje pomocy lekarza, zadowala się stwierdzeniem : nie ma już miejsca . Mnie tak też raz spróbowano spławić . Drugi raz już taka sytuacja nie powtórzyła się . Oczywiście, na zwykłe kontrole zapisuję się potulnie parę dni wcześniej. Raz też, przy zmianie specjalisty, zaproponowano mi termin "za pół roku" . Za poradą znajomej, położyłam się na ulicy i poprosiłam przechodnia o wezwanie pogotowia. I natychmiastowy termin się znalazł . Piszę to dlatego, że znam z obserwacji hocki - klocki jakie są stosowane przez panie w rejestracjach w przychodniach . Można sobie jednak i z tym poradzić . |
||
|
|
|
#1577 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dla mnie hitem były wizyty u ginekologa, w poczekalni kobiety stały, bo połowę miejsc siedzących zajmowali misiaczkowie pań w ciąży lub nie. tu głasku głasku brzuszek, uważaj kochanie, ale reszty się już nie zauważa. żenujące ![]() chociaż pamiętam, jak moja mama była nieprzytomna i jakaś starsza pani i kobieta z dzieckiem nie chciały jej przepuścić. przyszła lekarka, powiedziała co o tym myśli i ją wprowadziła. Cytat:
|
|
#1578 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja pamietam sytuacje w autobusie do szkoly. Usiadłam sobie z przodu i zajełam miejsce kolezance, wchodzi babka i sie pcha kolo mnie (mimo ze calutki autobus byl jeszcze wolny!!) to ja jej grzecznie mowie ze tu zajete i zeby sobie poszla usiaść obok, a ta na mnie z pyskiem ze jej sie nalezy, że ona placi za bilet i do tego 2 razy wiecej! (Uczniowie 50% znizki maja a dorosli placa całość) Wiec ona tu bedzie siedziec bo jej sie to miejsce podoba Wkurzylam sie i wyszłam i poszlam usiasc dalej. No zeby sie klocic o miejsce? Rozumiem jakby autobus byl pelny ale byl pusty! Cytat:
A pozatym pamietam w ciazy bylam - 8 miesiac. Poszlam do ginekologa na kontrole, brzuch juz wieelki jak balon, upał nieziemski i myslicie ze ktos ustapil ? Bylam przed ostatnia w kolejce i siedzialam 3 godziny. Prosic sie nie chcialam bo tego nie lubie wiec siedziałam i zadna niewiasta sie nie zlitowała. ![]()
|
|
#1579 |
|
Zakorzeniona
|
Kiedy idę do swojego obecnego ginekologa, to ciężarne sama przepuszczam - w sensie od razu proponuję, że może ta pani wejdzie teraz do gabinetu bez kolejki (jeśli przede mną jeszcze ktoś czeka) lub mówię, że pani może wejść przede mną. Pań w ciąży nie ma u niego dużo, właściwie zdarzają się rzadko, więc mogę to zrobić. Numerków nie ma, obowiązuje zasada, że kto pierwszy przyjdzie, ten pierwszy wchodzi. Ale do ginekologa, od którego się przeniosłam, zawsze przychodziło multum ciężarnych. Tam były numerki. Przychodziłam, czekałam na swoją kolej, przepuszczałam kolejną ciężarną i kolejną i kiedyś spędziłam w poczekalni 3 godz. mimo że przede mną czekały początkowo dwie osoby. Naprawdę, gdybym przepuściła wtedy i podczas każdej kolejnej wizyty każdą panią w ciąży, to sama do gabinetu po prostu bym nie weszła. Mnie się nie pali, ale spędzenie całego dnia u w poczekalni to też kiepska perspektywa, bo mam różne obowiązki.
|
|
|
|
#1580 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1581 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale to taka specyficzna przychodnia, bo nie ma rejestracji - po prostu wchodzi się kiedy przyjdziesz, osobiście nie czekałam nigdy dłużej niż 10 minut. Co do ustępowania w kolejce u lekarza - pamiętam jak miałam zapalenie oskrzeli, 38,5 stopni gorączki, kaszlałam jakbym miała wypluć płuca, i przez 3h słaniałam się po ścianach, bo nawet mi nikt miejsca nie ustąpił żebym usiadła Ludzie chyba super chorzy nie byli, bo większość ciągle się klóciła i przepychała kto teraz ma wejść (nie tylko starsi). A 3h musiałam czekać na wizytę, bo wszystkie osoby z "zerówką" musiały wejść pierwsze, a było ich mnóstwo.Od tego czasu kiedy jestem u lekarza np. po skierowanie a widzę że ktoś jest bardzo chory (grypa, kaszel, jakaś spuchnięta noga itp.) to proponuję żeby wszedł przede mną. Tak samo kiedy się nie spieszę i robię duże zakupy, to przepuszczam osobę, która stoi za mną i kupuje chleb i masło. Ja nic na tym nie ucierpię
|
|
|
|
|
#1582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1583 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie dziwi opinia mojego znajomego, który uważa że 8 godzin snu to stanowczo za dużo i każydy spiący tyle to zwyczajny leń (bo czas poswięcony na sen można "lepiej spożytkować") albo człowiek który "wmówił sobie nałóg spania"
. Kolega ten śpi max. 4 godziny na dobę (wiem to na pewno, przez 4 miesiące mieszkał na mojej kanapie
|
#1584 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
)I też tego nie znoszę! Caramel1 -> piękna postawa! Oby było więcej takich osób Osobiście także przepuszczam osoby w kolejce do kasy, jeśli widzę, że drastycznie mniej mają produktów ode mnie. I cieszy mnie zawsze ich pozytywne zaskoczenie i miły uśmiech
Edytowane przez Dewjani Czas edycji: 2012-02-25 o 12:50 |
|
|
|
|
#1585 |
|
Zakorzenienie
|
A propos tego jak ludzie się wysławiają, to pewnie było już o tym milion razy, ale organicznie nie znoszę gdy osoba praktycznie do każego zdania dodaje na koniec ",tak?" - tracę wtedy całą przyjemność z rozmowy. Mam ochotę powiedzieć "Nie! ku...!" i wyjść...
|
#1586 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
W autobusach jest podobnie, rzadko widzę żeby facet wstał, żeby pani w ciąży lub staruszek mógł usiąść.
|
|
#1587 |
|
Zadomowienie
|
Z niektórymi paniami niestety czasem jest też tak, że człowiek nie jest do końca pewny, czy to ciąża czy nadwaga
.
|
#1588 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
też chciałabym ważyć więcej ale nie sposobem "nażreć się jak świnia" a inne nie działają to co mam mówić że da się skoro ja umiem tylko tak? Tak własciwie to wszystkie uwagi dotyczace wyglądu są troszke nie na miejscu jeśli dana osoba nie pyta się o zdanie albo mamy do oznajmienia coś czego prawdopodobnie nie wie czyli np masz liścia we włosach albo coś w tym rodzaju . Tylko mnie osobiście jeszcze wkurza jak jakaś "życzliwa" osoba w szkole oznajmi na cały głos "ale ci się tu dziura zrobiła, pryszcz ci wyskoczył, włosy poplątały" itd. Nie no coś ty sama sie nie zorientowałam musisz mnie dobić -.-
|
|
#1589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() np. po mnie. Kiedyś miałam ostry ból brzucha po prawej stronie (nie wiadomo, czy jajnik, czy zapalenie wyrostka), pojechałam więc do 'rodzinnego'. Siedziałam w kolejce jak każdy inny człowiek, nie zwijałam się z bólu czy coś ;] nie byłam wcześniej umówiona, więc babka z recepcji kazała czekać, bo MOŻE będzie miejsce i mnie przyjmą, a może nie. nałykałam się tabletek przeciwbólowych, więc ból był zminimalizowany. udało się dostałam skierowanie do szpitala, pojechałam, w szpitalu poleżałam sobie ponad tydzień więc można się pomylić, oceniając po wyrazie twarzy.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-02-25 o 16:21 |
|
|
|
|
#1590 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Na przytycie jest tylko jeden sposób - przyjrzeć się trybowi życia i temu co się je, a potem ponaprawiać złe zwyczaje. Jeśli to nie pomaga, a jest się zdrowym fizycznie (polecam udanie się do lekarza i wyrecytowanie po zastanowieniu wszystkich objawów towarzyszacych niemożności przytycia, porobienie badań hormonów itp.), to widocznie już taka nasza natura
Mnie tylko robawiła umieszczenie zazdroszczenia i lekarzy w jednym poście ![]() W kwestii ustępowania nie uznaję "bo mi się należy" i nigdy tego poglądu nie zrozumiem. W komunikacji miejskiej każdej nie mogącej ustać (z jakichkolwiek przyczyn) osobie zwykle ustępuję, jeśli osoba na potrzebującą nie wygląda, to niech poprosi. Nie mam magicznej siły w oczach, by poznać, że komuś jest słabo, szczególnie gdy tej osoby np. nie widze, bo stoi za mną, a gdy ktoś najnormalniej w świecie spyta, to ustępuję. Osobom awanturującym się nie ustępuję. Osoby które przepuszczam w wyjściu z autobusu a potem podnosze kule i wyprzedzają mnie w biegu na przesiadkę jestem skłonna nawet wyśmiać, gdy upominają się o miejsce (nie możesz stać - nie biegaj, a po biegu nie można od razu usiąść).
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:18.

I oczywiście zdegustowane pomruki, że osoba uprzywilejowana chce skorzystać ze swojego prawa.
I na pewno przepisała mi je zawiści, dobrze, że przypadkiem leki pomogły 

Osobiście także przepuszczam osoby w kolejce do kasy, jeśli widzę, że drastycznie mniej mają produktów ode mnie. I cieszy mnie zawsze ich pozytywne zaskoczenie i miły uśmiech