|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#57931 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XII część zakręconej opowieści
Wrzuciłam dzisiejsze do codziennika
Czy dobrze mi się wydaje, że włosy farbowane (te od kreski w dół) wyglądają gorzej niż te od skalpu? I czy to oznacza, że poprawia mi się stan włosów?
|
|
#57932 |
|
Zakorzenienie
|
iga_s
aleksandra987x
|
#57933 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mi dzisiaj stało się to samo. Ah ten wiatr ![]() Mi też się tak wydaje.. Te od skalpu bardzo fajne są
Pielęgnacja fal od 01.02.2012. Edytowane przez Martek_ Czas edycji: 2012-02-26 o 17:52 |
|||
|
|
|
#57934 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale rzeczywiście, jak teraz patrzę, to wszyscy opowiadają się za tym, że jest nietestowana. Przepraszam za pomieszanie... ![]() Ale kurcze ciekawa jestem tego Hegrona. Napisałam do firmy i dystrybutora...
|
|
|
#57935 |
|
Zadomowienie
|
Może i głupie, ale spytać nie zaszkodzi. Mam w domu balsam do ciała, który kompletnie się nie nadaje - za słaby. A może do włosów jako np baza pod olej czy coś by się nadał? Skład w załączniku.
|
#57936 |
|
Rozeznanie
|
Nie było mnie tydzień i 25 stron w plecy
Nie nadrobię Włosy dalej raz lepiej raz gorzej, dziś myję SLS i daję jakąś maskę. Zauważyłam, że włosy o wiele łatwiej się reanimuje gdy są bez stylizatora ![]() Ostatnio mając spięte włosy zobaczyłam jakieś dziwne krótkie kosmyki włosów, które nie wiem skąd się wzięły, ale już wiem dlaczego rano wyglądam tak jak wyglądam (włosy sterczące w każdą stronę) Może na nich będzie mi łatwiej mierzyć porost.
|
|
|
|
#57937 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Na pewno jest dobrym wyjściem dla wegetarian i wegan. Większosć kosmetyków Alterry jest wegańska, a chyba wszystkie wegetariańskie. Cytat:
Aaa, o co dokładnie pytałaś? O samo testowanie kosmetyków na zwierzętach, czy o coś jeszcze?
|
|
#57938 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Według mnie Hegron to najlepsza odżywka do mycia włosów jaką wypróbowałam i mam nadzieję, że nie testują. W przeciwnym wypadku już się w nią nie zaopatrzę... Właśnie strasznie mnie denerwuje taki brak oznaczeń. Co to za problem napisać testowane/nietestowane...:/ Co prawda weganką/wegetarianką nie jestem, ale staram się zwracać uwagę na składniki pochodzenia zwierzęcego, i choć są takie które jestem w stanie zaakceptować, to taki np. olej emu, chociażby sprawiał cuda, w moim koszyku się nie znajdzie.
|
|
|
#57939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#57940 |
|
ma zielone pojęcie
|
To Ci pewnie odpiszą, że nie testują. W Unii Europejskiej jest zakaz testowania gotowych produktów na zwierzętach, a Ty o to zapytałaś. Obecnie problemem jest testowanie poszczególnych składników oraz niesprawdzanie dostawców surowców. Bywa, że firma sama nie testuje, ale nie wie czy jej dostawcy testują czy nie. I na pytanie czy firma testuje, firma zgodnie z prawdą odpowiadają, że nie. Bo ona sama nie testuje
|
#57941 |
|
Raczkowanie
|
Czy mogę nałożyć olej kokosowy na noc, jeśli dzisiaj farbowałam włosy? Pytam, ponieważ parę razy się zdarzyło, że dzień po farbowaniu nałożyłam maskę Wax i prawie nie dało się jej domyć. Nie wiem teraz, czy to była kwestia tylko tej maski i farby, czy powinnam poczekać ze 2 dni z nakładaniem czegoś na włosy na kilka godzin. Boję się, że rano mogłabym mieć problem z domyciem, jednocześnie chciałabym włosy jakoś zregenerować po tym farbowaniu, bo się trochę przesuszyły.
|
|
#57942 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zobaczymy czy się odezwą. Taka sprawa jest z rossmannowskimi markami, prawda? Bo Rossmann deklaruje, że sam nie testuje...
|
|
|
#57943 |
|
Konto usunięte
|
Witam! Po namowach wizażanek chciałam dołączyć do 'zakręconych', a właściwie do 'falowanych'. Ułożyłam sobie plan dbania o moje włosy. Prosiłabym o ocenę, ewentualne rady.
1. Oczyszczenie głowy i skalpu: - szampon z SLSem (np. Joanna Naturia z biosiarką i bursztynem) + aspiryna i tym umyję włosy żeby przygotować się do reszty działań - szampon z SLSem użyję też raz na 1-2 miesiące (włosy mam przetłuszczające się, boję się że mycie odżywką zbyt je obciąży :/) 2. Mycie codzienne: odżywką (np. Pollena Malwa Gloria). Gdy moje przetłuszczające się włosy tego nie polubią to co jakiś czas będę myć szamponem bez silikonu (np. któryś z Rossmann Babydream / Alterra). W czasie mycia czesanie - niestety jedyna opcja żeby rozczesać moje kołtuny. Odciskanie w koszulkę z zawijaniem (w opisywany w pigułce sposób). 3. Odżywianie: - odżywka d/s (np. Rossmann Alterra granat + aloes) nakładana od ucha - odżywka b/s (np. Joanna Naturia z pokrzywą i zieloną herbatą) - henna - farbowanie jak do tej pory, po prostu jak będzie potrzeba 4.Stylizacja: będę podpinać włosy spinkami, metodę myślę dobiorę sobie na bieżąco, metodą prób i błędów. Zastanawiam się jeszcze nad jakimś produktem do stylizacji 'od święta', żeby czasem użyć gdy będę chciała mieć wyjątkowo wypielęgnowaną fryzurę. Ale nie mam pomysłu czego używać... Produkty mogą być trochę inne, zależnie co dostanę w drogierii, gdy zrobię na nią najazd w najbliższym czasie
|
|
|
|
#57944 |
|
Zakorzenienie
|
Martek - nie mam zdania o tym balsamie. musisz sama zdecydować czy chcesz się nim bawić
nie znam części składników Oo jest bardziej humektantowy więc teraz w okresie szalejącej wilgotności może puszyć zawsze można taki balsam mieszać z mydłem pod prysznic Dorzuciłam zdjęcia z dzisiaj ![]() Pierdzielnik nawet przetrwał pod beretem
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2012-02-26 o 20:19 |
|
|
|
#57945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie no, genialnie zaplanowałaś pielęgnację ![]() Może wypróbuj żel lniany? ![]() Fajnie byłoby, gdybyś dołożyła jeszcze jakieś oleje do włosów ![]() Pokażesz włoski?
|
|
#57946 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Potem będzie coraz lepiej. Pomyśl może o stylizatorze na codzień? Wiem po sobie, że dużo daje. Możesz wypróbować żel lniany, który jest tutaj bardzo chwalony, Isane męską pomarańczową, albo Joanny mrożący. Brakuje też olejowania Metodą prób i błędów dobierzesz sobie właściwe kosmetyki. Możesz też spróbować jakiś wcierek wpływających na porost i jakość nowych włosków (Jantar), czy dożywiać się od środka - herbatka z pokrzywy, suplementy. Obserwuj włosiska i walcz Cytat:
A pierdzielnik śliczny
|
|
#57947 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może maseczki domowej roboty? Miód, jajko, cytryna i rycyna? Warto zajrzeć do receptariusza Co do żeli, lniany wypróbuj (przepis w receptariuszu), bardzo dobry jest do używania codziennie, a na większe wyjścia może joanna mrożąca? Któryś z isany? Albo bielenda z czarną rzepą? No niech mądrzejsze loki się wypowiedzą ![]() Pokazuj włoski Cytat:
|
||
|
|
|
#57948 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale dopiero zaczynam więc na efekty muszę poczekać.dostanę może ten żel lniany w drogeriach, jaka to firma? bo szczerze to nie wiem co do tej stylizacji wybrać więc szukam... jeśli ma być lepiej to warto się trochę pomęczyć Cytat:
zdjęcia będą później bo teraz mam niewyjściowe bardzo włosy a stare zdjęcia nieaktualne bo przy krótszych włosach miałam nawet momentami coś co wyglądało na typ 3 a teraz to 2b/c jak włosy podrosły (a zapuszczam). jak zrobię fotę to wrzucę ![]() dziękuję za porady! ---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
myślałam że ten lniany żel to jakiś gotowiec... no nic, już zabieram się za lekturę receptariusza (choć nazwa mi się źle kojarzy )
|
|||
|
|
|
#57949 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Możesz go również mieszać z gotowymi żelami dla lepszego utrwalenia. W ogóle to warto przejrzeć receptariusz, jest tam wiele przydatnych przepisów Tu go znajdziesz: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=389129Co do olei to tu jest wszystko rewelacyjnie opisane: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=593364 Warto również przeczytać pierwszy post w tym wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=592027 oraz jeśli nie czytałaś to pigułkę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=387147 i FAQ: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=404704 ale chyba czytałaś Trochę tego dużo, ale naprawdę warto ![]() ed. Widzę, że się zorientowałaś co do lnianego Gdzie tam wtopa, nie od razu Rzym zbudowano Wszystko musi ci się w głowie poukładać
Edytowane przez iga_s Czas edycji: 2012-02-26 o 21:10 |
|
|
|
|
#57950 |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dobry wieczór
Idę zmyć odżywkę, ale przed tym wstawiam Wam kilka zdjęć z wczoraj. Kilka osób mnei prosiło, więc zrobiłam im sesję. Nieco nieudana, bo moje włosy nie lubią szybkiego suszenia. Wolą mycie wieczorne i powolne dosychanie. Umyłam odżywką Fitomed , potem Garnier wanilia i cytryna (dostępna w Dojczach), KCKT i KCCC. Podsuszyłam dyfuzorem. Tuz przed wyjściem musiałam podsuszyć ponownie i pojawił się puch ![]() W sobotę mocno wiało. 1 i 2 włosy mokre 3 podsuszona lewa 4 lewa już po kilku godzinach - mocno wiało 3
|
#57951 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja zaczęłam od dzisiaj z pokrzywą, także i Tobie wytrwałości w regularnym stosowaniu życzę. A lniany polecam z całego serducha Cytat:
|
|
#57952 |
|
Rozeznanie
|
Iwonsia piękne i kolor i loki
Martek świetna przemiana ![]() Nez123 padłam cudowne lokiEwcia cudo Ajrisz piękne, zdrowe zakrętaski Eloe dobry wieczór ![]() Miło jest zobaczyć Twoje włoski śliczne loczki
|
|
|
|
#57953 | |
|
Zakorzenienie
|
Jakie fajne
![]() ![]() Cytat:
![]() Nawet mama kazała mi hodować chociaż zawsze wolała mnie w krótkich ![]() |
|
|
|
|
#57954 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Ja tak na szybko jak zwykle ostatnio.
Wpadłam pochwalić wszystkie piękne loczki. Największe wrażenie wywarły na mnie włosy Ajrisz (one naprawdę coraz mocniej falują i loczkują) i Eloe (dawno się pokazywałaś, strasznie fajne korkociągi). Zmykam, podczytuję trochę, ale nie ogarniam wszystkiego. |
|
|
|
#57955 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Do stylizacji z pewnościa nada się lniany ![]() Cytat:
![]() A ja dzisiaj napisze coś, co zdziwi mnie samą: odzyskałam chęci i wiarę Wstawię nawet zdjęcia. Fotki są z dzisiaj a włosy myte wczoraj po południu (ale bez wychodzenia z domu). Wczoraj nie odgniatałam ale jak szłam spać to już część się sama odgniotła. Schły całkowicie naturalnie, bez dyfuzora i z drobnym tylko ugniataniem w koszulkę. Rano wszystko odgniecione, powstało trochę puchu i suszu ale i tak dużo lepiej niż poprzednio. Nie, żebym była całkiem usatysfakcjonowana (objętości i lekkości pragnę!!) ale jest lepiej. Fotki bez lampy.1. Podpięte przód 2. Podpięte prawa str. (jak widac bardziej się puszy) 3. podpięte lewa strona 4. Góra 5. Po długości gdzies z tyłu 6. Rozpuszczone Później pomartwię się objętością i innymi rzeczami - na ta chwilę w pierwszej kolejności walczę z puchem i o połysk. Bo mam wrażenie, że oliwka mi w tym pomoże. Ale cii... żeby nie zapeszyć
|
||||||
|
|
|
#57956 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A nie wiecie jak się sprawa ma z BingoSpa ?pussynka ale fajne loczki ![]() Eloe takie kręcioły masz jak są mokre że o łał, jak to sexi nad morzem/basenem musi wyglądać :P:P
Zapuszczałam i dbałam o włosy ![]() i zero efektów więc już nie dbam o nie ![]() może warto się chwilę zastanowić? Edytowane przez vanadis Czas edycji: 2012-02-26 o 22:33 |
||
|
|
|
#57957 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja jutro ruszam na poszukiwania stylizatora. Mam nieco mniejszy wybór niż część z Was, ponieważ staram się bardzo nie kupować kosmetyków testowanych na zwierzętach, więc zastanawiam się gdzie dostanę żel Bielendy lub Ziaji? Powinien któryś z nich być w Rossmanie, Naturze ewentualnie Tesco lub Carrefourze? Do innych sklepów bardzo mi nie po drodze
I czy w marketach jest niemielone siemię lniane? Nigdy go nie kupowałam i nawet nie wiem gdzie szukać![]() ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Z Rossmanowych nietestowane są chyba tylko Alterra niestety :/ a BingoSpa nie wiem, ale chętnie też bym się dowiedziała |
|
|
|
#57958 |
|
Zadomowienie
|
Ja dzisiaj mam puch na głowie. Co prawda błyszczą i nawilżone, ale sianko.
|
#57959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajnie się kolorki przenikają widzę zdrowe bardzo ![]() Też sama jestem zaskoczona ewidentnie poczuły wiosnę (PR >0 C )Jeszcze wrzucę ZWIERZĄTKO
|
|
|
|
|
#57960 | |||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Mokre, ale juz odciśnięte i z nałożonym żelem Zaraz po zmoczeniu są proste i ułożone do tyłu, ale wystarczy chwila, by zaczęły się skręcać w spiralki (przynajmniej to, co widze sama, a mało widze, mając pochyloną głowę Ja też mam wysokie czoło i nigdy nie miałam grzywki Co kto lubi.Swoją drogą na basenie nie powinnaś pływać bez czepka. Chlor bardzo niszczy włosy. Dziękuję Chciałabym wiedzieć, czy mam ciachać skutecznie. Mam mało włosów... Na pewno przydałoby się cieniowanie. Ja bym z dziką radością popatryzła na Twoje ![]() Cytat:
Skończy się trwała Cytat:
Czekają na cięcie. Coś tył się nie załadował. Zaraz zobacze, dlaczego. Cytat:
![]() Cytat:
Dobry kierunek - na początek zdrowie i siła, potem objętość. Cóż, niestety skutkiem naszych metod nieco objętości znika bezpowrotnie Ale szampon z siarczanem od czasu do czasu i znów mamy afrykański efekt na głowie Jutro zobaczę, co się urodziło po rycynce+orzech, Lactacydzie, mieszance Garniera (ten co ostatnio) z wanilią i cytryną+ Artiste różowa + Garnier awokado i karite + żel aloesowy, Naturii lnianej i Isanie czarnej. Wzięłam się na sposób - nie nakładam dużo żelu po myciu. Rano, po ablucjach dokłądam nieco na suche już włosy. Czapka. Odgniatanie w pracy. I to chyba jest to
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 10 (0 użytkowników i 10 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:09.

Czy dobrze mi się wydaje, że włosy farbowane (te od kreski w dół) wyglądają gorzej niż te od skalpu? I czy to oznacza, że poprawia mi się stan włosów?

-47-48-49-50 
zero odżywki, pianki, niczego żyły własnym życiem, ale i tak były fajne 

Może na nich będzie mi łatwiej mierzyć porost.

cudowne loki
co nie zmienia faktu, że moje warkoczowe falki też chwaliła, bo myślała, że mi się z wiekiem pokręciły, co za kobieta -.-
Chyba będę częściej używać szamponu z SLS, bo moje włosy po nim się odbijają (bynajmniej jakiś czas temu tak było)