|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
| Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
|
0 | 0% |
| Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
|
0 | 0% |
| Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
|
0 | 0% |
| Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
|
2 | 3,39% |
| Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
2 | 3,39% |
| Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
|
4 | 6,78% |
| Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
|
22 | 37,29% |
| Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
|
15 | 25,42% |
| Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
|
6 | 10,17% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
8 | 13,56% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Heheh... Ubiegłego roku...
![]() Mąż trzyma żelazną ręką... Mi się pieniądze strasznie rozchodzą... Jak coś odłożę i wiem, że mam schowane w kopercie, to podbieram po troszku.. A jak przyjdzie odłożyć z powrotem, to jakoś nie działa w drugą stronę.
|
|
|
|
#3602 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Dziewczyny co myślicie o takim żelu Hyalobarrier Gel Endo,pomaga na zrosty po cesarskim cięciu?Tylko on jest taki bardzo drogi?
Sama zastanawiałam się nad nim ,ale cena mnie stanowczo odstraszyła
|
|
|
|
#3603 |
|
Wtajemniczenie
|
Filip dzisiaj kolejny raz przyszedł z przedszkola w założonych rajstopach na lewą strone
chodzą na gimnastykę i muszą się przebrać.dobrze że koszulke ubierze dobrze a nie tył na przód.Jak to on powiedział najwazniejsze że ubrał się sam.
|
|
|
|
#3604 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja troszkę inaczej to widzę powietrze dociera ze wszystkich stron, zwłaszcza że niemowlę/noworodek jest nieproporcjonalnie malutkie w stosunku do całego łóżeczka. Ma bardzo dużo miejsca i powietrza po bokach i od góry. Ochraniacz jest bardzo cieniutki i przewiewny - przynajmniej ja mam taki, że spokojnie możesz przyłożyć i docisnąć tam nos i na 100% się nie zadusisz - sama testowałam , a miałam przyjemność spotkać 6-miesięczne dziecko z nogą w gipsie, bo włożyło nogę między niezabezpieczone szczeble. Straszny widok takiego zagipsowanego malucha walenie głową w szczeble, a przekręcające się dziecko robi to ciągle, też nie należy do przyjemności...myślę, że kompromisowo wystarczy tylko zadbać o to, żeby ochraniacz był cieniutki i przewiewny i będzie dobrze Ale zgadzam sie, ze czasem produkują takie ochraniacze, że bałabym się go kupić, żeby nie udusić dziecka - faktycznie wyglądają jak wielkie, grubaśne i nieprzewiewne poduszki, ja mam taki dosłownie z 1cm grubości, a w środku jest przewiewna gąbka i do tego on jest dość niski - nie zajmuje powierzchni całych szczebli, a wystarcza, żeby dziecko nie waliło głową ani nie wkręciło sobie nogi.A ja np. mam taki podgrzewacz, że o ile podgrzewanie w gorącej wodzie zajmuje kilknanaście-kilkadziesiąt sekund, to w podgrzewaczu kilka minut. Więc nigdy go nie używałam. Na mleko wystarczy termos z gorącą wodą i zimna woda obok, żeby dolać, i w ogóle nic nie trzeba podgrzewać mleko robi się samo w kilka sekund
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-02-28 o 19:19 |
|
|
|
|
#3605 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najwazniejsze ze sam sie ubral ![]() jaki kolor wybralas? Cytat:
ale najwazniejsze ze wszystko ok odpoczywaj teraz duzo i nie szalej z tym sprzataniem
|
|
|
#3606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Timii dobrze że wszystko ok, już się nie stresuj tylko dbaj o siebie i odpoczywaj
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#3607 |
|
Zakorzenienie
|
Kupowałam ze swoich i dla dziecka już prawie wszystko mam, zostałam tylko ja i kosmetyki (i wózek, ale to szczegół, bo pewnie mój tata kupi).
|
|
|
|
#3608 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#3610 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ten żel polecał mi poprzedni gin (miałam mieć zabieg ułatwiający zajście w ciążę, który jednak nie doszedł do skutku, bo zaszłam Byłam dziś u gina, wszystko jest OK, Młody waży 1,1kg. No i dostałam zwolnienie ale jeszcze jutro się pojawię w biurze, bo muszę sobie posprzątać biurko i się pożegnać z szefem Do dziewczyn na zwolnieniu: jaki macie kod choroby na zwolnieniu? Bo mi wpisał 1B - tzn. "chory ma leżeć" no i nie wiem czy to standard przy ciąży czy faktycznie muszę się maskować na mieście, żeby mnie ktoś nie zobaczył, że jestem na chodzie? Bo w domu nie zamierzam siedzieć, a już zwłaszcza leżeć, bo mnie wszystko wtedy boli, potrzebuję ruchu!!!No i zapisałam się do szkoły rodzenia, zaczynam 13.03 ![]() ---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- A jeszcze pytanko: czy w szpitalu można być w koszulce na ramiączkach, ale nie takiej sexy, tylko takiej prostej bawełnianej (wyglądającej trochę jak wąska sukienka)? Czy nie pasuje w takim negliżu?
|
||
|
|
|
#3611 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że taka koszulka może być. Sama też sobie jedną taką chcę sprawić. ![]() A najważniejsze, że z synkiem wszystko dobrze! |
|
|
|
|
#3613 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja wymysliłam sobie chrzest na 24 czerwca - w uroczystość św. Jana Chrzciciela wszystko zależy od tego czy Gabrysia urodzi się w terminie - 1.06. i nie będzie żadnych komplikacji. Jeśli tak, to będe bardzo zadowolona A co do koszulek, to jak rodziłam Rafała - w lipcu to leżałam właśnie w takiej koszulce na cieniutkich ramiączkach z rozciagliwej bawełny, była super i nie wyobrażam sobie w innej sie latem męczyć.
Edytowane przez asiula_n Czas edycji: 2012-02-28 o 20:08 |
|
|
|
|
#3614 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak masz 18 stopni w nocy w pokoju dajmy na to, też nie śpisz w samej piżamce różne są lata, wcale nie musi być ciepło. Dziecku ma być ciepło - nie zimno i nie gorąco, ale plecki i karczek musi mieć ciepłe. Uczulam na to, bo ja też taka byłam przekonana o słuszności tej teorii, ale nieprzegrzewanie a bycie zimnym to dwie różne rzeczy. Mój synek np. był dość ciepłolubny i jak przyszła pediatra, kazała go przykryć, bo po prostu był wyziębiony. Wtedy jeszcze nie patrzylam czy plecki są ciepłe, tylko robiłam tak, jak kazali w szpitalu, a dziecko marzło to jak z nami - jedne z nas lubia ciepło, inne wolą chłodniej. Wiadomo - nie przegrzewać, ale i nie wyziębiać
|
|
#3615 |
|
Zakorzenienie
|
Załączamy z mężem filmik.
|
|
|
|
#3616 |
|
Zakorzenienie
|
Zwykła oliwka firmy Zwitsal... taka uniwersalna dla dzieciaczków. Produkują także kosmetyki dla mam, ale akurat, jak szukałam, to nie było, a nie chciało mi się latać po sklepach.
|
|
|
|
#3617 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3618 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Kurczę co do tego leżenia to zawsze możesz powiedzięć, że do apteki albo po chleb wyszłaś. Chyba bez przesady. Ja mam b2. Ja szkołę rodzenia zaczynam jutro. W piątek mam kolejną wizytę gina. Dzisiaj mam dzień pod psem (zgodny z pogodą). Strasznie pokłóciłam się z rodzicami. Normalnie nie wiem jak ja wytrzymywałam z nimi przez tyle lat. Dobrze, że jesteśmy w osobnych miastach i się troszkę od nich uwolniłam. Aaaaa właśnie. Oglądalyście dzisiejsze ddtvn o tej kobiecie co miała odroczony poród o 75 dni??? Niesamowite.
|
|
#3619 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u nas dokładnie tak samo a dziecko pewnie będzie miało jeszcze inne upodobania i nie można że tak powiem ubierać malucha "pod siebie". Plecki i kark musi mieć ciepłe, nieważne, czy nam jest zimno czy ciepło A dziecko jest naprawdę bardzo wrażliwe na zmiany temp. - mój, mimo że juz ma 4 latka, to wystarczy jak go przebieram np. w piżamkę i przez moment jest rozebrany do połowy, to od razu dygocze i krzyczy, że mu zimno. A mój mąż chodzi w tym czasie np. po kąpieli w cienkiej koszulce albo czasem wyjdzie w samym ręczniku i w ogóle nie jest mu zimno. Takiego malucha tak samo łatwo przegrzać, jak wyziębić
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-02-28 o 20:31 |
|
|
|
|
#3620 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Fajnie, że z małym wszystko ok.Ja mam na zwolnieniu 2B, czyli chodząca ciężarówka ![]() Napaliłam się dzisiaj na większe zakupy na all. Oglądałam aspiratory elektroniczne, podgrzewacze, laktatory i napatoczyła się koleżanka, która mi to wszystko wybiła z głowy A jest na bieżąco, bo ma 8 miesięcznego synka.
|
||
|
|
|
#3621 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny .... :P ?
te siedzace na l4- i pracujace w firmie zatrudniajacej mniej niz 20 praownikow co sie z tym wiaze- dostajace pieniazki od zusu- \czy czekalyscie te te pieniazki dlugo ?? czy zalozmy dostawalam ok 10 kase os pracodawcy, pozniej 33 dni on oplacal mi jeszcze, a teraz juz miesiac zus mnie przejal i tereotycznie powinnam dostac kase ok 15 marca- czy nie ma takich poslizgow np 2-3 miesiecznych? czy pieniazki dostajecie w terminie ps, ja zwolnieu mam, ze moge chodzic bo ktos pytal ;] wiem, ze jak sie ma lezec wtedy jakby byla kontrola to tylko ta w domu... i wtedy gdyby Cie nie zastali trzeba do nich pisac stosowne pisma i sie wyjasniac.
|
#3622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3623 |
|
Zakorzenienie
|
ja też mam 2 wpisaną czyli mogę chodzić
![]() nie wiem co z tą szkołą rodzenia w sumie robić, Brochów i Kamieńskiego odpada bo spod Sky tower jechać i przebić sie przez miasto to kawałek i tż się raczej nie wyrobi a znów na Borowskiej nikt nic nie wie, tzn telefon nie odbiera, a na miejscu nikt mi nic nie powiedział, niby mam podjechać o 8 rano gdzieś tam i sie spytać bo oni nie wiedzą... a na płatną szkoda mi kasy... jak znam życie zostanę bez i już
|
#3624 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj się w ogóle dowiedziałam, że mam dwa ubezpieczenia bo... ci z pierwszej ubezpieczalni, do której się zgłaszałam chyba w październiku, wpisali mnie do swojej ewidencji automatycznie odkąd mam meldunek w Rotterdamie, a ja głupia myśląc kategoriami z Polski, przezornie założyłam sobie ubezpieczenie w innej ubezpieczalni, co mi miesiąc temu kartę przysłali. Ci pierwsi pewnie też to zrobili, tyle, że my się przeprowadziliśmy i wysłali na stary adres do kuzynostwa. Szkoda, że żadne z nich wcześniej o tym nas nie poinformowało, tylko dopiero dziś się dowiedziałam. Skutek jest taki, że muszę jechać do Delft, do oddziału ubezpieczalni i to odkręcać
... a jeszcze szpital z Delft ma źle zapisany mój kod pocztowy (co tutaj jest baaardzo ważne w korespondencji), więc i tak muszę jechać i też to zmieniać, przy okazji uświadomić ich o tym, że mam ubezpieczenie i żeby się wypchali rachunkami. Ogólnie jeszcze parę innych informacji dziś mnie wkurzyło i się popłakałam, potem dostałam twardnień brzucha . Skończyło się na tym, że M. zrobił mi tą pizzę i się przestraszył, że się tak przejęłam. Mam nadzieję, że szybko się nam problemy skończą. Bo co rusz jakieś rachunki nam przychodzą do płacenia. Plus jest taki, że czas ich zapłacenia wynosi max koniec kwietnia. Ja ciągle myślę kategoriami z PL, czyli - dostajesz rachunek to płać już teraz zaraz, bo jak nie to . Ufff, już mi lepiej. Za to teraz leżę i się nie ruszam, boję się o Malutką, która pewnie ucierpiała przez moją nerwicę
Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-02-28 o 20:47 |
|
|
|
#3625 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja mam takie L4 że mogę chodzić. Cytat:
[B] [B] Cytat:
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2012-02-28 o 20:51 |
|||||
|
|
|
#3626 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na długo dostałaś?Cytat:
Cytat:
oby Ci się udałogratulacje za wizytę co do zwolnienia to ostanio czytałam, że w przypadku kiedy robisz rzeczy potrzebne do życia - czyli zakupy jedzeniowe, apteka, lekarz - bo nikt inny nie może Ci tego załatwić to jesteś chroniona, w przypadku zakupów typu ciuchy, ubrania albo chodzenie po mieście, ktoś może Cię sprawdzić a co do koszulki ja właśnie takiej szukam i nie uważam że to będzie negliż a wielka wygoda ![]() Cytat:
dobrze że masz blisko już doświadczoną mamusię, która chłodzi zapały
|
||||
|
|
|
#3627 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kurde to trochę głupio, że mi napisał 1B ![]() Cytat:
No jeszcze tego by brakowało. A najlepsze jest to, że razem ze zwolnieniem dostałam zaświadczenie do szkoły rodzenia, że nie ma przeciwskazań do ćwiczeń |
||
|
|
|
#3628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do rachunków, uważam że płacenie od razu to odpowiedzialność po prostu, bo jak się wszystko odkłada nawet jak można, to potem się budzisz i zalewa Cię sterta niezapłaconych rachunków. Nie denerwuj się tak - to szkodzi Tobie i Twojemu dziecku, ja mam ciągle pod górkę i jakoś daję radę to Tym bardziej Ty
|
|
|
|
|
#3629 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-02-28 o 20:57 |
||
|
|
|
#3630 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:42.

Tak naprawdę te ochraniacze to kupują mamy bo im się podobają lub są w zestawach. a warto pogadać ze sprzedawcą żeby obniżył nieco cenę i przysłał bez ochraniaczy. Lub znaleźć pościel bez tego elementu

Bo w domu nie zamierzam siedzieć, a już zwłaszcza leżeć, bo mnie wszystko wtedy boli, potrzebuję ruchu!!!

jakoś ostatnio filety z kurczaka mi nie wchodzą 

. Skończyło się na tym, że M. zrobił mi tą pizzę i się przestraszył, że się tak przejęłam. Mam nadzieję, że szybko się nam problemy skończą. Bo co rusz jakieś rachunki nam przychodzą do płacenia. Plus jest taki, że czas ich zapłacenia wynosi max koniec kwietnia. Ja ciągle myślę kategoriami z PL, czyli - dostajesz rachunek to płać już teraz zaraz, bo jak nie to
. Ufff, już mi lepiej. Za to teraz leżę i się nie ruszam, boję się o Malutką, która pewnie ucierpiała przez moją nerwicę
No jeszcze tego by brakowało. A najlepsze jest to, że razem ze zwolnieniem dostałam zaświadczenie do szkoły rodzenia, że nie ma przeciwskazań do ćwiczeń