|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Czas na wybór tytulu do kolejenj części. Do dzieła Mamuśki! )
|
|||
| Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. |
|
1 | 2,00% |
| Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam! |
|
6 | 12,00% |
| Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki |
|
1 | 2,00% |
| Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! |
|
1 | 2,00% |
| RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. |
|
10 | 20,00% |
| Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. |
|
0 | 0% |
| Czworaczki, pełzaczki- coraz bardziej ruchliwe te nasze dzieciaczki. |
|
14 | 28,00% |
Raczkujemy i wstajemy, przez co mamie smukłą sylwetkę utrzymać dajemy
|
|
1 | 2,00% |
| W końcu wiosna wyczekana- cieszy się kazdy bobas i jego mama. |
|
16 | 32,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2431 | |||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Cytat:
Wiem ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dopiero co cieszyłyśmy się że potrafią grzechotkę w rączce utrzymać przez parę sekund ![]() Cytat:
![]() 2. My hero Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2432 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Cytat:
A za wagę giga brawa Twarda zawodniczka z Ciebie Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale pierwsze koty za płoty ![]() Cytat:
![]() Ale zauważyłam że to "inne: jedzenie bardzo mu wzmaga apatyt na mleko Jak go tak karmię, to potem rzuca się na pierś dużo intensywniej niż dotąd...Cytat:
Chora kobieta bez sumienia, jak dla mnie. Cytat:
2. Otóż to!!! Zuzia - spóźnione sto lat i ode mnie!!! Cytat:
Aż się oplułam herbatką na laktację A zęba oczywiście gratuluję
|
|
#2433 |
|
Wtajemniczenie
|
No właśnie prawie tylko mleko. Kilka łyżeczek kleiku z owocami, kilka łyżeczek zupki i saaamo mleko.
![]() Zuziak dziękuję kolejnym ciociom za życzenia!
|
|
#2434 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a może faktycznie taka z niej kruszynka wtedy nie będzie nadrabiać wagą mimo dożywiania ?? Oby było wszystko ok Cytat:
ale to pierwszy dzień , teraz na pewno będzie z dnia na dzień lepiej no i na pewno zapamięta za jakiś czas ,że mamusia ją odbierze i wycałuje za wszystkie czasy
|
||
|
|
|
#2435 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
:brzydal :iustyna ale ze mnie prostak i wieśniak! toż nasza Zuzia "dziś" świętuje.Sto lat! Sto lat! buziaki od ciotki-klotki
|
|
#2436 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mam tu cytaty nawet: "Niemowlęta przybierają w okresie 3-6 m-cy 110 - 120 gram/tydzień, czyli ok. 500 - 540 g/miesiąc. W drugim półroczu przyrosty będą jeszcze niższe, początkowo średnio 375 g/mc, później nawet 270 g/mc będzie prawidłowe.." " Przez pierwsze trzy miesiące życia przeciętnemu niemowlakowi przybywa blisko 900g miesięcznie (170-230g tygodniowo) Potem tempo wzrostu masy maleje. Około 6. miesiąca życia średni przyrost wagi obniża się do 450g miesięcznie. Jest to dość duża różnica. Dziecko w trzecim i czwartym kwartale życia przybiera na wadze 250-300g miesięcznie, a w drugim roku życia do około 225g miesięcznie."
|
|
#2437 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Punkt widzenia zależy od miękkości siedzenia
![]() Sama się coraz lepiej czuję to i ostrość widzenia mi wraca i od mamy się zdystansowałam. Lamenty częstochowskie stały się moją domeną dopiero w ciąży ![]() Cytat:
Cytat:
I szczerze podziwiam Cytat:
Cytat:
Ubieram identycznie oprócz 2 par skarpetek ![]() Rajstopy są już wystarczającą karą ![]() On niestety potrafi ze skóry wyjść, żeby mieć gołe odkryte stopy. Miałam taką sytuację w autobusie- jedziemy sobie spokojnie, zagapiłam się w okno i nagle jakaś Pani mówi: -Przepraszam, skarpeteczka Pani z wózka wypadła. Taaaa, wypadła.... Cytat:
Policjant mógł być bardziej wyrozumiały ![]() Cytat:
Cytat:
Ciekawe czemu tak ![]() Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#2438 |
|
Zakorzenienie
|
Carmela na pewno urądimy wycieczke do Trojmiasta
Dzięki za gratulacje i odnośnie spadku wagi i wczasów. Mmy zarezerwowane tak wczesnie, bo jedziemy od mamy z pracy, więc będzie taniutko - tydzień z pełnym wyżywieniem będzie nas kosztował ok. 500 zł (a znając życie to nic, bo mama od nas kasy nie weźmie ). Juz sie nie moge doczekać |
|
|
|
#2439 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
nieprzytomnie witam się z kawą ![]() dziecie postanowiło dzisiaj nie spać od 3, jęczała i jęczała i wszechmocny cyc nawet w uśpieniu nie pomógł Do tego wcześniej jakieś totalne bzdury mi się śniły i też pobudki co 1hTeraz padła w końcu. Miłego dnia życzę i idę szykować towarzystwo do przedszkola |
|
|
|
#2440 |
|
Zakorzenienie
|
U nas od rana słoneczko
|
|
|
|
#2441 |
|
Wtajemniczenie
|
witam się już z pracy
Hania odstawiona do żłobka - ciekawe jak dzisiaj będzie ![]() brumku, dziubku dziękuję za dobre słowo odnośnie Hanki wagi ale z drugiej strony lżej mi ją nosić ![]() justPi współczuję nocki carmela zazdroszcze słonka..u nas szarówa.... miłego dnia wszystkim!!! a dla pracujących słowo otuchy - dzisiaj piątek |
|
|
|
#2442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nadrabiam... |
|
|
|
|
#2443 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam
Cudowny płyn w postaci kaszki na MM kompletnie nie przyczynił się do dłuższego spania Mai ). Później było 2.10, 4.15 i o 6 wstała No! to relacja ze spania zdana ![]() Cytat:
współczuję... ale myślę, że z dnia na dzień będzie co raz lepiej Cytat:
A u nas od rana pochmurno i brzydko
|
||
|
|
|
#2444 |
|
Zakorzenienie
|
Wychodzi na to, że było to jednorazowe zdarzenie. Wczoraj zjadł tę samą zup000000000000000002
,0l3220100000000000000000 000 - Witam się z R na kolanach ![]() Już jest w porządku. Było albo za dużo glutenu albo biszkopty Małemu zaszkodziły- w co wątpię. pieleszka a może kilka dni w tygodniu wprowadzisz Hani Sinlac? Sprzyja przyrostowi wagi. |
|
|
|
#2445 |
|
Zakorzenienie
|
Jacieee moge Cię mocno przytulić, wyobrażam sobie co czujesz. Ale co zrobić, takie życie..
Każda pracująca matka musi się z tym zderzyć... Moze jak mezszares radzi 7/8 etatu? Vaniliova gratki za tego już właściwego ząbka. Sara jednak też ma dwa na dole![]() Natka zlikwiduj drzemkę ostatnią. ![]() Sara sobie sama zlikwidowała ostatnią drzemkę i od 14 do 19 nie śpi, nawet na spacerach. ![]() Karolinee u mnie noc podobna, zjadła o 19 prawie 200ml kaszy a o północy ryk głodowy. U mnie też szaro buro i ponuro
|
#2446 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Gratuluję spadku wagi ![]() Cytat:
Witam znad kawusi ![]() dzisiaj K. pierwszy raz przespała całą noc w swoim łóżeczku - tylko dlatego, że się nie złamałam i po każdym karmieniu odkładałam ją z powrotem i nie wzięłam jej do naszej sypialni ![]() W sumie to nie czuję różnicy, tak czy tak jestem niewyspana, ale łudzę się, że może przestanie się tak często wybudzać na karmienie... Ja chcę słonkooooo ![]() Przejrzałam wczorajsze posty i zauważyłam, że Emi miesięcznicy pogratulowałam a Zuzi nie ![]() Zuziu spóźnione ale szczere A dzisiaj kto świętuje? Szymonku wszystkiego najlepszego z okazji 8-miesięcznicy!!! ---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- co do drzemek to u nas różnie przewaznie są dwie przed południem jedna i koło 14tej druga. Obie 30-60 minut. Ale np. teraz mała zasnęła, więc nie wiem jak to dziś będzie
|
||
|
|
|
#2447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas podobnie. ---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ---------- Szymon Ja miałam Radkowi kaszkę robić a on poszedł spać. Wszystko przesunąć muszę i nadal nie ma u nas stałych pór na jedzenie i spanie. Dzisiaj robię R szpinak z makaronem. Telik mnie natchnęła |
|
|
|
|
#2448 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry mamuśki
U nas kolejna noc fajna, jedna pobudka o 3 (180ml) i obudziła sie przed 7, a raczej tż ją obudził jak się szykował do pracy... Dziewczyny mam problem ![]() Wczoraj Wam pokazałam ten groupon który kupiliśmy do hotelu w Olsztynie. Tak się cieszyłam że wieczorem chciałam sobie z ciekwości poczytac opinie o tym hotelu. I to co przeczytałam to jakaś masakra Nie ma praktycznie pozytywych opinie, same najgorsze, że ten hotel to nie hotel jakaś porażk, że tak ładnie wygląda tylko na zdjęciu, że 4 gwiazdki to tylko są w logo, a nie oznaczają one standardu (bo są 5 ramienne), że generalnie syf, grzyb, kiła i mogiła, mało jedzenia, niemiła obsługa itd.Zrozumiałabym gdyby było kilka takich negatywów, a częśc pozytywna, bo wiadomo konkurencja może takie rzeczy pisać, ale na wielu forach, stronach wszystko co najgorsze i przestrzeganie przed wydaniem kasy... Już zapłaciliśmy ale w ciągu 10 dni moge zrezygnować z kupona. I sama nie wiem co robić?? Jechac mimo tylu negatywnych opinii i ryzykować że może jednak będzie ok?? Co byście zrobiły?
|
#2449 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Przed chwilą była akcja z rykiem.... noc fajnie, a teraz Adaś tak zaczął płakać że nie dało się go uspokoić, gorzej chyba niż po wybudzaniu....no i TŻ musiał cewnik wyciągać, płacz przeszedł jak ręką odjął ![]() zrobię, ale to już jutro może Cytat:
![]() ![]() Cytat:
a wagi gratuluję! Cytat:
![]() Cytat:
oj.... biedulka No i widzę że też masz przejścia z teściową... dzięki ![]() Cytat:
1- pewnie popić czymś potrzebuje 2 - ![]() Cytat:
|
|
|
#2450 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie też szaro i buro .... brrrrr
muszę się wybrać do rossa po jakieś soczki dla małego bo coś ostatnio mu posmakowały |
|
|
|
#2451 |
|
Zakorzenienie
|
A JA mam nerwice.
Jak nie oszaleje i nie wyjdę z siebie to coś zrobię Marudzi jak cholera, jeść nie chce... Mleko wiecznie wylewam. SZLAK MNIE TRAFIA!! |
|
|
|
#2452 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
A jak Twoja Hania sobie radzi? Cytat:
Cytat:
A policjanci nigdy nie są wyrozumiali.. przynajmniej ja na żadnego takiego nie trafiłam ![]() Trzymam kciuki żeby było dobrze.. No i witam się z rana.. sama ![]() Hania w żłobku.. Tż ją zawiózł.. płakała Kupiłam mojej gwiazdce opaskę i sukienki na allegro.. nawet się nie przyglądałam zbytnio.. z tej rozpaczy kliknęłam Ciekawe, czy moja kruszyna teraz ładnie drzemie w żłobku.. muszę ją nauczyć samodzielnie zasypiać w łóżeczku.. bo w domu to ja ją usypiam, się tulimy i drzemie na naszym łóżku.. a w żłobku tak nie ma.. i pewnie dlatego nie może tam usnąć.. Wypiłam kawę i chyba idę po następną.. i płakać mi się chce.. |
||||
|
|
|
#2453 |
|
Zakorzenienie
|
hej laski.
u mnie dół. Wczoraj myślałam, że umrę, tak mnie brzuch bolał wieczorem. M. zadzwonił po pogotowie dostałam zastrzyk a wcześniej wzięłam 3 tabletki przeciwbólowe ) no i trochę przestało i się uparli, by mnie wziąć do szpitala, miałam mieć niby badania itp, nie bardzo mi pasowało, bo ból ustępował, ale nic, pojechałam i wyobrazcie sobie, że lekarz spojrzał na mnie i kazał mi wracać do domu, spytał tylko czy boli, odpowiedziałam, że przeszło mi prawie po lekach, ale bardzo bolało, i że mam kamienie itp. a on kazał mi iść do domu! No to poszłam, nie dość tego musiałam iść z buta ze szpitala pod swój blok ( pół godz, ) bo nie miałam czym wrócić w ten deszcz. Ale się wkur.wiłam. Raz na lekarza, co to mnie potraktował jak symulatkę, dwa na pogotowie co to tak nalegało na przyjazd do szpitala ( kilka razy miałam już pogotowie w domu, dostawałam zastrzyka i mnie nie ciągneli nigdzie, tylko czekali czy ból ustapi czy nie ) wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#2454 |
|
Zakorzenienie
|
Pije mi na raty,
co mam zrobić aby piła raz a porządnie ?! Po prostu poczekać aż zacznie mocno marudzić na jedzenie ?! Tylko że Ja odnoszę wrażenie, że ona wiecznie marudzi na jedzenie. Obiadku nie chce, kaszki od wczoraj je ociupinkę, owoce tylko zostają. Mam nadzieję, że to chwilowe |
|
|
|
#2455 |
|
Zakorzenienie
|
A żałądek modlę się, by mnie juz nie bolał, podejrzewam, że to przez refluks ii moją tragiczną dietę ostatnim czasy.
A, i jeszcze ten zasrany lekarz w karcie wypisu napisał w rubryce ,,zastosowane leczenie" - zabrana z domu na siłę !!!. No cyrk na kołkach w tym mieście, ku.rwa mać!
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#2456 |
|
Zakorzenienie
|
ale mialam dzis sen - że dostałam @
![]() ale nie mam ![]() kinga po jednym dniu w nowym żlobku. smieje sie, ejst radosna, panie mówia że grzeczna (wiem, brumek, wiem) - czyli nie ryczy jak opętana i bawi sie z innymi. jest najmłodsza znowu, wiec panie ją noszą. reszta dzieci juz mobilna. jest wiec królewną w nocy mi czesto sie wybudzala i nie wiem czy cos jej idzie w paszczy (bo wypluwala smoczka, jesc nie chciala, a ryczała) czy to nowe miejsce w pamieci sie zapisywało z takim bólem...
|
|
|
|
#2457 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
cześć RadziuCytat:
ja jakbym przeczytała tyle negatywnych opinii to chyba bym zrezygnowała jednak.. jeżeli jest ich aż tyle to chyba naprawdę można nie liczyć na zbyt wiele.. a po co macie mieć zepsute wakacje i się stresować niepotrzebnie cały pobyt.. Na pewno znajdziecie coś innego, gdzie będzie pięknie na żywo a nie tylko na zdjęciach.. Cytat:
ząbki wychodzą?
|
|||
|
|
|
#2458 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ---------- natka - ja mojej nigdy nie kłade o 19 czy 20, tylko po 21. kiedys wlasnie robila jak domek - pospala przed 20 godzine, budzila sie i wariowala nawet do 1... a potem skasowalam jej drzemke wieczorną, tuż po kąpieli i wariuje do 21 z bratem i potem idą razem spać. mamy wiekszej ilosci dzieci - kąpią się wasze dzieci razem? bo od kiedy raz wykapalam dwójke (w polowie wychodze z kinga i syna mąz konczy kąpac) to artur sie domaga, a mąz sie panicznie boi dwóch dzieci w jednej wannie ![]() ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Cytat:
przypomnialas mi ze nie zaplacilam za zlobek i przedszkole
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-03-02 o 09:32 |
||
|
|
|
#2459 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja też łudzę się, że nadejdzie ten dzień, kiedy Maja nie zechce już potrzymać "ciciusia" w buzi w nocy ![]() Cytat:
powiem Ci, że ja słyszałam raczej pozytywne opinie, ale to były tylko jednostki... A jak większość pisze, że hotel do moja koleżanka była tam kiedyś na weselu jako gość i jej się podobało, ale to zupełnie co innego - jedna noc a nie kilkudniowy pobyt... Youyou - ja bym chyba zrezygnowała skoro mam taką możliwość... Cytat:
nie ma to jak polska służba zdrowia ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2460 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Domek jeszcze śpi, zasnął wczoraj po 23 ![]() Jak tylko wstanie to się ubieramy i jedziemy do CH, bo pogoda paskudna a nie chce mi się w domu siedzieć. Nic a nic ![]() A z tym, że Tymek po takim innym jedzeniu rzuca się na pierś, to może dlatego że on się boi że już nie dostanie? Może myśli, że chcesz mu ją zabrać na rzecz tych "paskudnych" słoiczków ![]() Cytat:
![]() Cytat:
dla Karolinki i dla mamy za wytrwałość ![]() Cytat:
Takie oferty na gruponie: wyjazdy, wizyty u fryzjera, kosmetyczki omijam szerokim łukiem, bo do grupona zgłaszają się ludzie i firmy, którym ineteres nie idzie. Może faktycznie coś w tym jest? Zamówcie może gdzieś indziej? Cytat:
![]() Marinko co za lekarz Oby ból już nie wrócił ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Hania napewno sobie świetnie radzi w żłobkuNataszko, Pieleszko dacie radę dziewczyny! Wasze córeczki to dzielne dzieciaczki i napewno szybko się przyzwyczają do nowej sytuacji ![]() Pieleszko Hani poprostu rośnie na super laseczkę, jak mama Ty tez chudzinka, mąż chyba też (z tego co pamiętam), więc napewno jest wszystko dobrze, taka jej naturaTelika wczoraj nie było
|
||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:45.

)

Dopiero co cieszyłyśmy się że potrafią grzechotkę w rączce utrzymać przez parę sekund
ale kupiłam drugi i na nim nic nie wyszło dzisiaj. A w sumie szkoda.....
a ja nie zapomniałam jak się parcuje
i dola
Twarda zawodniczka z Ciebie 

Aż się oplułam herbatką na laktację
:brzydal :

zębole