|
|
#361 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2
i własnie to mnie drażni w koście... wiara nie powinna nic kosztowac i jak ktos chce swoje dziecko wychowywac w wiarze to jeszcze trzeba za to zapłacić.... tzw co łaska, a jak piszecie- cennik jest niestety w wiekszosci parafii...
moj znajomy byl ministrantem przez 10 lat, potem poznał laske i przestał "ministrowac"... zginął w wypadku i ksiąc pow. ze za pochówek zyczy sobie 1000 zł... rodzina była w szkou, blo raz ze inni płaca mniej a dwa, że przeciez 10 lat tej parafii słuzył... nie wiem jak sie skonczlo, ale ksiądz skwitował podobno, że zawiódł boga i za to zapłacił.... wiem ze ksiądz księdzu nie równy.... |
|
|
|
#362 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja za ślub to nawet wstyd się przyznac ale dużo dalismy 600zl ![]() ale teraz chrzcic bedziemy gdzie indziej, z racji tego ze sie przeprowadzamy za pare miesiecy i nei wiem właśnie ile się daje- bo to nowy ksiadz bedzie, zeby sie nie wydurnic, tzn. zeby nie dac za dużo
|
|
|
|
|
#363 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Edytowane przez dygotka8 Czas edycji: 2012-04-23 o 08:17 |
|
|
|
#364 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
robiłaś tak wieczorem czy przed drzemką?Cytat:
Cytat:
![]() nasz też strajkuje z żarciem Cytat:
![]() czy Wasze dzieciaki mają idealne niemowlęce buzie? bo mój ciągle coś ma, jak nie kaszkę pod skórą to jakieś krostki wokół buzi, nigdy jak prawdziwy niemowlaczek
|
|
|
#365 |
|
Zakorzenienie
|
Dalia to straszne!!
my płacilismy 1000 za slub bo tyle chciał
|
#366 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#367 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja w tym tyg ide do kancelarii, zobaczymy co powiedza, bo chrzczą w 1 niedziele miesiaca, a ja chce w 3cia sobote :P Moj brat tak robil, w sobote, bez mszy, sam chrzest-15-20min i nara Fajnie.300zl! za chrzest? Obłęd jakiś. Ja myślałam, że się daje coś ok 100-150 :/ A ja mam urwanie glowy z Małą, nauczyla sie krzyczeć, gugać nie chce. Krzyk jest ciągiem po 40-70min, smoczek nie przeszkadza krzyczec!!! Wczoraj poszlam spac o 22:00 bo chcialam sie do 2:00 wyspac, bo od 2:00 robi pobudki nawet co 15min :/ to dzis budzic sie zaczela o 00:14!!!!!!!!!!! Normalnie momentami szalu chce sie dostac. Moze to przez ząbki? Idą dwa na raz od tygodnia. O wlasnie zakonczyla 20min drzemke
|
|
#368 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ale naskrobałyscie fiufiu.
|
|
#369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#370 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pokszyfka- owoce pestkowe to te z dużą pestka, np.: brzoskwinie, sliwki, morele, wiśnie. A truskawki z kolei mocno czulają. Ja dżemy jem od początku i małemu nic nie jest. Dziewczyny, a nie lepiej Wam na chrzciny zamówić catering? My na komunie córki zamawialiśmy i wyszło super. Żarcie smaczne, cały czas ciepłe, bo stało w takich pojemnikach na wodzie, podgrzewanej naftą. No i ja na lajcie bo w kuchni nie musiałam stać. Nie wiem jak z cenami w Polsce, nam w Niemczech nie wyszło to jakoś super drogo. Jakbym miała sama gotować, to suma sumarum nie wyszłoby wiele taniej. Bo koszt zakupów+ prąd+ robota ( w ciąży byłam i nie bardzo miałam ochotę i siłę) |
|
|
|
|
#371 |
|
Zakorzenienie
|
elf jak dla mnie niemowleca buzka to zawsze jakas krosciata albo cos, u nas krostki dookola buzi od sliny sa wiecznie, kaszaka na czole od czasu do czasu, prosaki jeszcze sie pojawiaja (nawet pod pacha ma)
widze ze to chyba taki wiek z tym jedzeniem, nie wiem, moze on nie ma czasu jesc, bo go interesuje wszystko
|
|
|
|
#372 |
|
Zadomowienie
|
mnie też - do granic mozliwości - u nas 100 zł chrzest jak ktoś chodzi do kościoła, 200 jak nie chodzi
we wiosce obok jeśli chodzi o opłaty za ślub ksiądz patrzy na stan portfela zainteresowanych - i tak moja koleżanka dostała więc nakaz zapłaty 1200 zł za ślub! bo im się w miarę powodzi, druga natomiast 800 bo jest im dość ciężko.... ja pierdziele.... juz nie wspomnę o sytuacji kiedy ojciec nie miał na pochówek swojej 5letniej córeczki i przez 6 tygodni musiała leżeć w lodówie bo ksiądz musiał dostać swojej dolę, jakby nie mógł w tak trudnej sytuacji powstrzymać się od napchania tego swojego grubego już portfela lub rozłożyć choć "usługę" na raty - masakra jakaś wierzę w Boga, ale nie praktykuję bo jak patrzę na to co się dzieję, na tą ciemnotę jaką potrafi wcisnąć kościół to aż sercce się kraje... to po prost dobrze prosperująca firma, moja wiara jest nnaprawdę silna i dlatego wzięłam ślub, ochrzczę dziecko i poślę je do komunii jesli chodzi o instytucje kościoła to nawet nie chce mi się o tym gadać zaznaczam że ja mieszkam na wsi - a im większa wiocha tym gorzej..... w miastach się chyba tak tego nie odczuwa - np podejrzewam że nie ma wyczytywania na mszy z imienia i z nazwiska osób i ile kto dał na kolędzie ...? jejku ale mi się kawa udała - idealne proporcje - pychoooota mmmm
Edytowane przez truscafka Czas edycji: 2012-03-06 o 10:14 |
|
|
|
#373 |
|
Zakorzenienie
|
ja po konfiturach nie zauważyłam niczego,ani po truskawkowych,malinowych, morelowych
|
#374 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#375 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja polecam dla takich maluszków co juz siedza taki , my go mamy i nie zamieniła bym na zaden inny, chodzi mi o to że jest wysuwany http://allegro.pl/nowosc-fotelik-car...165906644.html ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
Ja mam smoczek z nuka i mam 0-6 takze po pół roku na większy przejdziemy
|
|
|
#376 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() moja znajoma mi opowiadała, że ksiądz za pogrzeb zaśpiewał sobie 2 tys. bo kobieta do kościoła nie chodziła, mały szkopuł w tym, że była obłożnie chora, to jak chodzić miała. Nika nie przejmuj się ja też się jeszcze nad chrztem nie zastanawiałam, pewnie gdzieś maj, czerwiec a jak nie to październik Goldi w Twoim mleku jest więcej laktozy i to ona ma wpływ na kolor kupek. Mm mają jej mniej
|
|
|
#377 |
|
Zadomowienie
|
musimy się równiez porozglądac za fotelikiem bo ten co mamy juz jest za mały na Szymka - nogi mu wystają i ciasno mu w barach
![]() Ona ooojjj jak ktoś nie ma kościelnego to najstarsi górale nie wiedzą - może wypolerować to co miało wisieć i dzwonić, a jeździ i trąbi czyli nową furę proboszcza ?
Edytowane przez truscafka Czas edycji: 2012-03-06 o 10:27 |
|
|
|
#378 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Śliczne, ale za 20 zł szcześciara z ciebie ![]() ---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Cytat:
Ja kurteczke zakłądam i spodnie, rajstopki i buciki . A woze w gondoli jeszcze
|
|
|
#379 |
|
Rozeznanie
|
100 zł
![]() wooow, niezła cena ![]() szczepienia nie było bo lekarka na urolpie.W sumie mogli chociaż zadzwonić no ale przynnajmniej spacer z głowy konfitury jem codziennie, najczęściej malinowe i młoda dobrze toleruje |
|
|
|
#380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakby coś, to tu pytaj |
|
|
|
|
#381 |
|
Zadomowienie
|
znów mi się telefon psuje !!!!!!!!!!!! dziadostwoooooo!!!
|
|
#382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobre pytanie ile wynosi co łaska ?????
|
|
|
#383 |
|
Zadomowienie
|
Jejkus,ale naskrobalyscie! Az sie boje co jest na fejsie:P
Wczoraj padlam po polnocy wczesnie jak dla mnie. Nika jak dostala cyca po 22--ej tak spala i spala i spal i bol cyckow mnie obudzil po 6-ej! Jak dostala papu tak nie w planach dalsze spanie.... koszmar. Glowa mi rano pekala, a ta przyspiewki urzadzala. To zostawilam ja z tztem i sama polazlam do Filipka spac- a ten co? wygonila mnie gnida jedna, po czym przylazl za mna do naszego lozka! dziekuje za zdjecia tortow dziewczyny! Co do placenia czarnej mafii Filipowy chrzest 300 zl, pogrzeby moich dziadkow 1000zl... normalnie cennik maja. A wiecie jakie jaja? Miesiac po pochowku dziadka , babcia dostala pisemko , ze ma doplacic 100 zl, bo wzrosly oplaty za kapliczke na cmentarzu po nowym roku i oni niedopatrzyli przy rachunku ( dziadek zmarl 4 stycznia)... normlanie paranoja. Ja rozumiem, ze z tych pieniedzy idzie na koscielnego, na orszak zalobny itp...ale bez przesady! Szkoda, ze zapomnieli wtedy ogrzac tej kapliczki z tych pieniedzy, bo na dworzu bylo -16 stopni, a ja w 5 msc ciazy. Tez chcialm miec chrzest prywatnie, czyli poza msza...no, ale tzta rodzina bardzo tradycyjno religijna i niestety wyszlo jak wyszlo. Moja siostra tak miala- mi sie podobalo. Ok ide na fejsa zerknac , wypic kawke i dzis musze wyszorowac lazienke
|
#384 |
|
Zadomowienie
|
Moje dziecię same siebie przechodzi, drugą noc z rzędu od 00.00 budzi się co 2 h na jedzenie, nawet jak dam butlę jest to samo. A wstaje o 7.00 i mama baw się ze mną bo mi się samej nie chce
![]() Truscafko pewnie trzeba dać sporo więcej
Edytowane przez Ona231 Czas edycji: 2012-03-06 o 10:35 |
|
|
|
#385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak Julcia przyjedzie z przedszkola to powiem ci jaki my may formy i jestem zadowolona
|
|
|
#386 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cięzko ogarnąć wizaz i FB
![]() Cytat:
my nie przyzyczajaliśmy tylko z marszu poszliśmy na basen/termy. Na początlu oczka jak 5 zł, tak jej się podobało i oglądała wszystko. I jesli była oszołaomina to bardziej ludzmi niż wodą. Zrobiła furorę na tym basenie, a nie była jedynym tak małym niemowlęciem. Jakiś koleś chciał zrobić nawet jej zdjęcie, żeby żonie pokazać jak małe dzieci chodzą na basen. Ale nie pozwoliliśmy bo my nigdzie nie udostępniamy zdjeć Helusi. Cytat:
![]() zacznie, a jak juz zacznie to tylko patrzeć i biegać będą te nasze skarby, i zatęskinimy za czasami kiedy tylko leżały Ksiądz powiedział co łaska, a mąż zapytał ile ludzie dają. Dają od 50zł do ok 200zł. Dał 200. Cytat:
![]() moja tez takie robi, zółtej kupy juz dawno nie było a jest na cycu i mm. Fakt ja tez raczej jem wszystko. Cytat:
a ja jem, mam swojski od tesciowej Cytat:
Ale to jest "urok" małej miejscowowści. W mojej rodzinnej miejscowości tez czytaja po nazwzisku kto ile dał na jakieś remonty. A tu gdzie parafia ma kilka tysięcy ludzi to by dłuuuugo zeszło. W ogóle w Krakowie jakoś nawet mniej zwracam uwagi jak się ubieram do Kościoła, a u rodziców to jest lans ..Dziewczyny poradzcie coś!! dzisiaj rano przy pierwszym karmieniu bolał mnie cyc jak mała jadła. Myślałam ze może mocno ściska ale po jedzeniu bolało i boli cały czas przy dotknięciu. Nie wyczuwam żadnej grudy. Co to może być? Może przewiało mnie? Co na to? ciepły okład. Sciągnąć laktatorem czy czesciej małą przystawiać? |
|||||
|
|
|
#387 |
|
Rozeznanie
|
u nas pomimo alergii na lokciach i kolankach buzka caly czas ladna
ja nie wiem ile moja je, ale tez malo, cyce mam flaczki bo ona tylko popije jak szybko leci, a potem juz nie chce. mam odruch zeby sie martwic, ze tak malo mleka, ale powtarzam soebi za kazdym razem, ze ma tyle ile potrzebuje tylko z 1 jewiolnq podziwiam Cie ze tak wszytsko swiadomie robisz, ja to sie czuje jak dziecko we mgle czesto. Mala tez skrocila drzemki i max 30 minutowe sa w dzien, myslalam, ze to normalne, musze nad nia tez chyba popracowac |
|
|
|
#388 | |
|
Zakorzenienie
|
u nas ksiadz wzial za pogrzeb niedawni 1200zl a koscielnby i organista po 450zl kazdy. Za godzine pracy. Chyab uwazaja ze ten dodatek "za skore" ktory dostaje sie z zusu caly im sie nalezy
Cytat:
jest przy tym sporo placzu ale jest to po prostu frustracja dziecka bo nagle zmienia mu sie nawyk i on nie wie o co chodzi. rzecz wyglada tak: idziesz z dzieckiem do pokoju gdzie spi i robisz to co zwykle przed zasnieciem: zaciagasz zaslony, wyciszasz go, np siadajac z przytulonym dzieckiem na minute i spiewajac mu kolysanke. odkladasz do lozeczka mowiac (co chcesz), np idziemy spac, teraz jest pora na drzemke zobaczymy sie jak wstaniesz. maly od razu zaczyna krzyczec bo to jest cos czego on nie zna. podnosisz go ze slowami "a teraz cie podniose" i probujesz uspokoic. Ja glaskalam go po plecach i klepalam po pupce mowiac: juz dobrze, wiem ze jest ci trudno ale dasz rade". jezeli sie uspokoi w tej samej chwili odkladasz go do lozeczka mowiac: teraz idziemy spac .... trzeba mowic z wesolym tonem, zadne "oj moje ty biedactwo" bo dziecko szybko to podlapie. zapewne zacznie plakac juz w chwili gdy opusci twoje ramie wiec podnosisz go znowu itd jezeli nie chce sie uspokoic na ramieniu to podnosisz go, ptzrytulasz i odkladasz od razu placzacego i znowu podnosiz itd. nie jest lekko. Najwazniejsze ze nie zostawiasz dziecka, jestes caly czas przy nim i podnoszac go dajesz mu do zrozumienia ze jestes tu zeby go pocieszyc, a odkladajac ze musi nauczyc sie tego sam. Pierwszy raz podnosilam go 57 razy. Po 35 na chwile przestawal plakac. Wiec widzialam ze jest jakis efekt. Jak slyszysz ze dziecko ma przerwy w placzu i tak wciaga gwaltownie powietrze (jak spazmy po dlugim placzu) to odkladasz i starasz sie uspokoic w lozeczku. Zazwyczaj jeszcze krzyknie ze 2x i zacznie sie uspokajac. Klade mu reke na piersi i szuszam cicho a on sie uspokaja i zaczyna przysypiac wtedy siedze tylko obok utrzymujac kontakt fizyczny. na drugiej drzemce podnosilam go 22x, na trzeciej 25x na czwartej x 35 do snu tylko 6 wczoraj drugi dzien i juz tylko 6-15x a do snu wieczornego ani razu. w nocy obudzil sie zaplakal ale uspokoil sie sam zanim zdazylam wstac i zasnal. Gdy misiek wybudza sie za wczesnie z drzemki to robie tak samo. On niby budzi sie i sie smieje od razu ale za chwile zaczyna marudzic wiec wiem ze jeszcze za krotko spal. po ponownym zasnieciu spi ponad godzine. wczoraj po poludniu zamiast tradycyjnej drzemki 15-20min byly 2h. wprowadzilam ponownie karmienie przez sen. o 11 dostaje butelke lub cycka przez sen, nie budzac, a jezeli obudzi sie w nocy to usypiam go jak w dzien, bez karmienia. staram sie by dobrze zjadl w ciagu dnia wiec wiem ze w nocy nie budzi sie z glodu tylko przyzwyczajenia wczoraj obudzil sie 2x i zasnal w przeciagu 25min. dzis juz tylko raz i spal do 6,30 je o wiele lepiej, bawi sie dluzej. normalnie inne dziecko
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska Edytowane przez wiolqn Czas edycji: 2012-03-06 o 10:59 |
|
|
|
|
#389 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#390 |
|
Zadomowienie
|
o matko! Podziwiam za wytrwalosc...57 razy!
Ja to przechodzilam jak przenioslam Filipka do jego pokoju i musial nauczyc sie zasypiac sam bez towarzystwa. Nika jak narazie usypia sama- odlozona do lozeczka, ale wiem, ze jak dojdzie do przeniesienia jej do pokoju Filipka to bedzie niezly cyrk.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:06.

robiłaś tak wieczorem czy przed drzemką?

za wizytę.