|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Cytat:
a one wierzą i jest ubaw
|
|
|
|
|
#362 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Pearl wybacz nie chce wchodzić z butami w Wasz związek, nie chcę mieszać i wprowadzać nieporozumień, to było ostatni raz i więcej się nie powtórzy. Nie będę między Wami teściowymi mieszać
![]() neska mój tata też tak ma a niektórzy chłoną te jego głupoty na potęgę i niezłe akcje czasem wychodzą. Wykąpałam małego, ale nie chce spać tylko leży w łóżeczku i mruczy, jutro mamy szczepienie więc trzymajcie kciuki żebyśmy jakoś to przeżyli. Idę pod prysznic i spać bo pewnie młody jutro da popalić. Dobranoc mamuśki |
|
|
|
#363 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór. Moja mała zasnęła w trymigaaa
bąki szły jak szalone, ale kupy nie było od wczoraj 5 rano. Kiedy podac czopek glicerynowy? Mamusie po cc, czy smarujecie czymś blizne? Ja dzis kupiłam maśc cepan. Kiedy mozna ćwiczyć po cc? bo byłam w k. i mnie zazdrość zrzarła i koniecznie musze zrobic cos z moim brzuchem |
|
|
|
#364 | |
|
Rozeznanie
|
Wyjcowi zaczęła się kolka to go wzięłam sposobem - bach gada do wannienki, masaż brzuszka prysznicem z ciepłą wodą, potem nauka pływania na plecach i brzuchu i tak go wyczochrałam, że zaczął mi w wanience przysypiać. Zanim go ubrałam to już słodko chrapał, wcisnęłam mu 110 ml mm na śpiocha, beknął i śpi
Na weekend zostawiam w domu tżta z kotem i jadę do rodziców z Alanem. Mama już składa dla niego łóżeczko - będzie miał u nich swój pokoik Niech się dziadki młodym nacieszą, a ja sobie trochę odpocznę. I będę spać z moimi piesami i kotami ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
Blizny niczym nie smaruję - a wiesz czemu? bo nie mogę jej znaleźć pod moim zwisem brzusznym i właściwie jest mi przez to wszystko jedno !! jak na siebie patrzę. 87 kg salcesonu!!!! Nie wierzę, że ta kupa tłuszczu to ja
|
|
#365 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No i Bartuś się obudził po tylu godzinach spania ,no i odrazu zjadł 150ml,dobrze ,że zrobiłam większą porcję Edytowane przez NataliaM1103 Czas edycji: 2012-03-08 o 22:24 |
|
|
|
|
#366 |
|
Rozeznanie
|
Haniula nie pamiętam, czy karmisz piersią czy mm. Jeżeli piersią to nie podawaj. Kupa moze być nawet raz na tydzien. Mój Fifi ostatnio nie robił kupsztala przez 4 dni, a potem znowu codziennie, a dziś znowu nic.
|
|
|
|
#367 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Blanszor, MissZuzia czy zmieniłyście już smoczki w butelkach na te z dwoma dziurkami?? Moja ma 7 tyg i nie wiem czy zmienić- w sumie nie ulewa już się jej po boczkach i się nie dławi już jak pije
z jedną dziurką to do herbatki lepiej bo szybciej leci![]() Wiesz, ja nie mogę za bardzo się wychylać, bo Pearl mnie trzyma krótko i na smyczy pełnię funkcję pantoflary ooooo taaaaaak, zapakuj go w karton i dhl'em do mnie! jak ja zapoznam zięcia z Kinusią to się zdziwisz i szybko wnuka dorobisz! ![]() Cytat:
![]() A moja się budzi, gdy ją odkładam do łóżeczka już ja Was do porządku doprowadzę... żeby nie było za 2 lata "a nie mówiłam!" Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ale zdarza się, że 2dni pod rząd- zależy ile wypije herbatki
|
|
#368 |
|
Raczkowanie
|
czesc mamuski,
dopiero tu was znalazlam. od powrotu ze szpitala nie ogarniam, moze udalo mi sie raz przespac 3h jednym ciagiem w nocy a tak ciagle walcze z mala. bo albo je co chwile albo nie odbije i wije sie pol nocy,ehhh troche tego jest a czlowiek na poczatku taki nieobeznany... staram sie was podczytywac na kom ale z tego zmeczenia czesciej padam i zasypiam. jak wy znajdujecie czas na wizaz?
|
|
|
|
#369 |
|
Wtajemniczenie
|
czy któraś z was ma elektryczna huśtawkę dla maluszka i może polecić ???
|
#370 |
|
Rozeznanie
|
Mam pytanie do dziewczyn karmiących mm. Jak podajecie butlę w nocy? Bo ja biorę małego do łóżka, chwilę próbuję karmić piersią na leżąco a potem butla. Na leżąco ponoć nie można, a jak próbowałam to mały się krztusił. Zwykle opieram się o poduszki i karmię na rękach - ale niezbyt mi wygodnie. Kilka razu położyłam go obok mnie na wysokich poduszkach i mogłam wtedy podsypiać przy karmieniu, ale nie jestem pewna czy taka pozycja jest zdrowa. Jak Wy to robicie? |
|
|
|
#371 |
|
BAN stały
|
snesha ja roznie karmie,
1-na fotelu do karmienia 2-gdy boje sie ze sie rozbudzi to nie wyciagam go z lozeczka i wkladam mu flache jak lezy 3-gdy sie drze i jest rozbudzony a ja padam na pysk to na lezaco w moim lozku, zazwyczaj obydwoje zasypiamy a potem budze sie a butla do gory nogami kolo twarzy marcela ![]() Jeszcze sie nigdy (odpukac) nie zakrztusil przy tych kombinacjach. Agatek ja sie zastanawiam na tym smoczkuem od 3. Miesiaca bo mlody mi przysypia i nie dojada jak za wolno leci. Polozna mowila zr moge sprobowac bo on z waga 5,5kg powinien pic 180ml a po 120juz spiocha, jak sie przebudza to glodny
|
|
|
|
#372 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Avent lecimy na dwójkach Tommee Tippy na jedynkach Medela na dwójkach Teraz salcesonowi rodzaj butelki czy smoczka kompletnie nie robi różnicy ![]() Odkąd dodaje zagęszczacz Bebilonu to nie ulewa. Ale wiadomo, że zagęszczone lepiej leci ze smoczków dwójek. ---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ---------- Cytat:
|
|
#373 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kciuki za szczepionki ![]() Cytat:
z tego co wiem,Natisska polecala contractubex czy jakos tak, ale jeszcze nie sprawdzalam na sobie co do cwiczen,to chyba przez 3 do 6 miesiecy nie mozna Cytat:
![]() Cytat:
![]() a na dhl'a mnie nie stac poleconym przesle co by sie nie zagubil po drodze nic nie słyszałam- nie oglądam tv, ani nie czytam ostatnio tvn24 ![]() Cytat:
jakies zaklocenia na wizazu to chyba przez te wybuchy na sloncu Cytat:
Cytat:
jaki czort !!!! witaj w klubie Myslicie,ze skok rozwojowy ten pierwszy mozna przechodzic wczesniej? Jasiek placze lzami, zatrzymuje wzrok na twarzach, wodzi wzrokiem za gwiazdka w karuzeli, reaguje bardziej na dzwieki... Dzisiaj byl z nim sajgon od 15ej, dopiero teraz usnal, ale nie wiem, na jak dlugo. Dawno nam tak nie wyl. Poczytalam o tych skokach i tam jest napisane, ze trzeba brac pod uwage,ze dziecko urodzone po terminie moze przechodzic ten skok troche szybciej i tak sie zastanawiam... ![]() Ide wyszorowac pupsko i czekac na pobudke Glodzilli, ktora powinna byc o polnocy. Fak... mam 10 minut
|
|
#374 | ||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a ile jej dajesz obecnie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
i czesto w nocy sie budze ot tak zeby spr ![]() jednak intuicja mamy nie zawodzi Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
AGATEK, nie zacytowalo mi - Aventem na 2giej dziurce od 2 tyg lecimy i jest spoko
|
|
|
#375 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Melcia o 5:30 włączyła syrene,trochę zjadła i się jej zebrało na przemawianie do maskotek i literek nad łóżkiem ma w nosie,że matka by coś pospala jeszcze:/Wczoraj wieczorem była taka marudna i placzliwa, że tz zrobił z nią na rękach chyba ze 100 km :/ w końcu o północy uspilam ją suszarka i tak spala do rana ![]() Pisalyscie o powrocie do pracy - ją po macierzynskim będę chciała wziąć jeszcze urlop i jakoś dociagnac do września,zobaczymy co z tego wyjdzie,małą chciałabym dac wtedy do żłobka,ale nie wiem czy się dostanie,bo u mnie w mieście są tylko trzy zlobki a dzieci multum :/ jak nie to będziemy musieli kombinować :/ Aha- wczoraj tz mnie bardzo zaskoczył - pojechał rano do lekarza i wrócił z różyczkami dla mnie,dla mojej mamy i dla Melci
![]() Edytowane przez agawoo Czas edycji: 2012-03-09 o 06:25 |
|
|
|
#376 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
,albo przy beknięciu albo jak posadzę go na lezaczek,nie wiem dlaczego,daje wiecej mleka i może za mało zagęszczacza ale to dlatego ,że potem mleko miałam za gęste i bartek nie chciał ciągnąc leniuszek mały i skrzeczałTommee Tippy jedziemy na 2 smoczku ,a są 3?????? Avent też na 2 ,ale tą butelką pije tylko herbatke ![]() --------------------------------------------------------------------------------------------- ---------- Dopisano o 07:11 ---------- Poprzedni post napisano o 07:09 ---------- Cytat:
180 ml???tak dużo?moja pediatra powiedziala ,że 120 -130 w 2 miesiacu ,a mały wazy 5.100(tzn tydzień temu tyle ważył) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Co do czopkow glicerynowych to ja podałam raz,kawalek ,do tego musiałam przytrzymac mu dupala ściśnietego bo wypychał i zaraz kupa poszła. Teraz Bartek kupala strzela 3 razy dziennie(zdaża sie 2 lub 4),mimo ,ze pija bardzo malo herbatek,zdaża sie ,że wcale -tylko wodę trochę. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Bartek zasnął wczoraj o 23 obudził sie o 4 ,śpi znowu od 5 - ciekawe o której go głód obudzi hehe Edytowane przez NataliaM1103 Czas edycji: 2012-03-09 o 07:20 |
||
|
|
|
#377 |
|
Rozeznanie
|
Mam pytanie do mam karmiących piersią:
Co ile karmicie swoje maluchy? I jak liczycie te odstępy? Czy od początku poprzedniego karmienia do początku drugiego (wg książki "Pierwszy rok życia dziecka" właśnie tak powinno się liczyć, ale to w sumie i tak nie robi różnicy ) czy od końca pierwszego karmienia do początku drugiego.Gadałam ostatnio z kuzynką, która urodziła kilka dni po mnie i mówiła, że jak nakarmi swoją małą to ma 2-2,5h przerwy. Wcześniej zapisywałam karmienia, potem przestałam i coś nie bardzo mi grało z tym, że mały co chwila wisi na cycku. Wyszło na to, że przystawiam go zamiast tylko na karmienie, to też wtedy, kiedy ma brudną pieluchę czy mu się nudzi... Czyli po prostu nawet nie rozpoznawałam potrzeb własnego dziecka ![]() W każdym bądź razie teraz częściej go zabawiam i spisuję karmienia. Wychodzi, że mój mały je w dzień co 1,5-2h licząc od początku pierwszego karmienia do początku drugiego. Zapisku są z dnia, kiedy mały spał tylko na spacerze (wtedy przerwa była 3h). Nie za często je? Ma miesiąc. Jeszcze wypiszę godziny karmienia ![]() Zjadł o 19.00, spał od 19.30 Jedzenie od 24..20, spanie od 1.20 Jedzenie od 4.15, spanie od 4.50 W ciągu dnia jedzenie: 7.10-8.10 10.00-11.00 (spacer od 11.30-13.00) 13.00-14.00 15.30-16.00 17.35-18.00 (kąpiel po 18-tej) spanie od 19.00 Jedzenie od 23.10, spanie 00.00 Jedzenie 3.20, spanie 3.45 Jedzenie 6.00, spanie 6.45 ale spał tylko chwilę i coś widzę, że znowu cały dzień czuwania będzie :/ Edytowane przez kropeczka1984 Czas edycji: 2012-03-09 o 07:54 |
|
|
|
#378 |
|
Zakorzenienie
|
Kropeczka,ja zapisuję karmienia - moja je różnie,do południa wystarcza jej jedzenie co ok 3 godziny, a po południu częściej,czasem nawet co godzinę ja przystawiam jak wrzeszczy - po tatusiu to chyba ma,on też wieczorem ma zwiększone zapotrzebowanie na jedzenie ...
Przed jedzeniem oczywiście sprawdzam pieluche i zazwyczaj ja zmieniam Ostatnio przeczytałam gdzieś że powinno się liczyć od początku do początku karmienia ![]() Aha- Melcia w nocy wytrzymuje bez jedzenia nawet 7 godzin,dzisiaj 8.. zjadła o 21,potem grasowala,usnela o północy i obudziła się po 5-tej Nie wydaje mi się,że twój mały za często je, widocznie takie ma zapotzrebowanie
|
|
#379 |
|
Rozeznanie
|
Agawoo czyli te 3h liczysz od początku karmienia pierwszego do początku drugiego?
Mi jak zaczyna płakać/krzyczeć, to nie sprawdzam pieluchy, bo mój pierworodny jest taki udany, że robi kupę w trakcie jedzenia Obrzydliwy to on nie jest ![]() No i piszą wszędzie, że karmienie od 6-8 razy dziennie. No i mi wychodzi dokładnie 8 karmień
|
|
|
|
#380 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i polecam ![]() Co do smoczków to ja używam trój-przepływowe i lecimy tu na jedynce, bo my mamy mleko troszkę gęstsze i w aventach 1 i 2 się zatyka. Dzień Dobry ! Noc w miarę ok, uczę Julkę samą zasypiać w łóżeczko i czasem mi się to udaje, w nocy wyszło i niedawno też ![]() Pogoda beznadziejna. Idę doprowadzić się do porządku i wracam
|
|
#381 |
|
Rozeznanie
|
Blanszer napisz proszę ile dajesz mleka a ile zagęszczacza???
---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ---------- ---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ---------- Musze spróbowac te smoczki bo my mamy tez gęste mleko bo z zagęszczaczem i pod koniec Bartek juz niechce ciagnąc Edytowane przez NataliaM1103 Czas edycji: 2012-03-09 o 08:37 |
|
|
|
#382 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
![]() dziekuje za odpowiedzi w sprawie czopków Ale melduje ze nieaktualne ! Kupa poszła o 5 rano i to wkoncu prawidłowej konsystencji - ścieta jajeczniczka (Agaton ) . Pierwszy bobek twardy, a reszta juz poooszła Osrała wszystko wokół + matke bo aż strzeliło Stawiam po kielonku na tą okoliczność No i wróciło moje dziecko, fakt troche grymasi ale to juz nie to samo. Wiec obstawiam na skok albo brzuszek męczył bo teraz daje ss. U nas nocne karmienie z przewijaniem i odbiciem trwa 20min potem hyc do łózeczka i Lenka spi. Dzis calą noc obyło sie bez smoczka, taka zmeczona była chyba Po kąpieli tez zasneła sama szybciutko dziewczyny kiedy dziecko moze zaczac przesypiać cała noc ? Moja Lena w nocy ma długą przerwe -ponad 6h śpi , pozniej juz po 3
|
|
|
|
#383 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wkurza mnie ten pozostały zwis Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pani od laktacji mówila mi w szpitalu ze liczy się od początku karmienia do początku następnego karmienia. |
|||||
|
|
|
#384 |
|
BAN stały
|
Dzien dobry. Moj wyjec budzil sie co 2 godziny w nocy
. Na szczescie szybko usypial z powrotem. A wstalismy o 6.30![]() No i dzis ujrzalam piekny swiadomy usmiech a nie przez sen ![]() Natalia 180ml to odpowiednia ilosc do wagi 5kg. Moj wazy 5.5 i spokojnie wypija 120ml wiec zaczelam mu robic 150 zeby jadl wiecej ale rzadziej bo on jest glodny po 2 godzinach. |
|
|
|
#385 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#386 |
|
Zakorzenienie
|
I przypomniało mi się ze mam dwa pytania.
Mamy karmiące mm, jaką kwote miesięcznie wydajecie na mleczko? I mamy po sn, czy wy tez macie takie problem : jak robicie kupkę to was tak strasznie skręca w środku? |
|
|
|
#387 |
|
Zadomowienie
|
Hej!
Ja tylko powiem, ze moje dziecko mnie wykonczy. Nie chce jesc Jak wczoraj ladnie zjadla 110ml o 18 tak potem o 21 i 00;00 zjadla tylko 30ml . Potem rano o 6 70ml i teraz tylko 20. ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- U nas miesiecznie na mm idzie 65 zl. Bo mala je Gerbera, a ona kosztuje 13 zl wiec jest ok.
|
#388 |
|
BAN stały
|
Czubasek to minie. Ja mialam straszne bole podczas wizyt w toalecie po porodzie az sie balam zalatwiac. Przeszlo po miesiacu.
|
|
|
|
#390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też zapisuję sobie karmienia i u mnie wychodzi średnio 9-10karmień. Staram sie karmić na życzenie, jednak, gdy Mała śpi dłużej jak 3h, to ją wybudzam... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:56.

pewnie chce się dowiedziec jak najwięcej by mieć o czym plotkować.
a one wierzą i jest ubaw 

bąki szły jak szalone, ale kupy nie było od wczoraj 5 rano.
jak na siebie patrzę. 87 kg salcesonu!!!! Nie wierzę, że ta kupa tłuszczu to ja
z jedną dziurką to do herbatki lepiej bo szybciej leci

i czesto w nocy sie budze ot tak zeby spr 
albo brzuszek męczył bo teraz daje ss.
. Na szczescie szybko usypial z powrotem. A wstalismy o 6.30