|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł VI cz. naszego wątku? | |||
Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
20 | 33,90% |
Duże brzuszki wszystkie mamy, na porody już czekamy. |
5 | 8,47% |
Od jesieni już plotkujemy, pierwszych maluchów wyczekujemy. |
0 | 0% |
Wiosna wreszcie za oknami, czas na spotkania z maluchami. |
6 | 10,17% |
Wyprawki powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
1 | 1,69% |
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
6 | 10,17% |
Wyprawki prawie gotowe - obstawiamy terminy porodowe. |
7 | 11,86% |
Wyprawki kompletujemy, niezmiennie plotkujemy. |
1 | 1,69% |
Wyprawki kompletujemy, pierwszych porodów wyczekujemy! |
13 | 22,03% |
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1381 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Brzuszki mocno podskakują, maluszki już na świat się szykują. Mamusie V-VI 2012
![]() ![]() swoja droga fajny klimat ciemno po 22 za mną kobieta z pogotowia z receptą i opatrunkiem na twarzy bo cos w oku miała, a ja poproszę małą strzykawkę ![]()
"Tego dnia Aniołek Upadł duch Wygięła się do wewnątrz Bezpowrotnie elipsa ma" ![]() Wiktor ![]() Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka Edytowane przez Alfahelisa Czas edycji: 2012-03-11 o 22:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#1382 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Brzuszki mocno podskakują, maluszki już na świat się szykują. Mamusie V-VI 2012
Dziewczyny żeby nie było - ja jeszcze nie pracuję, musiałabym się rozdwoić, żeby pracować
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1383 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No to w skrócie: mięśnie Kegla - czyli takie zaciskanie mięśni pochwy możesz sobie ćwiczyć od początku ciąży nawet, jak Ci się przypomni. Masaż też - możesz sobie chwilkę poświęcić na to po kąpieli - jak się kremujesz po kąpieli, po prostu przeznacz 3 minutki dodatkowo na krocze. Siadanie ze stopami złączonymi i dopychanie kolan do podłogi - przy okazji telewizji. O tych ćwiczeniach pisze dość lajtowo, bo podstawą jest balonik. Jeżeli nie mozesz ćwiczyć na baloniku, to wtedy solidnie przyłóż się zamiast tego do masażu - rób codziennie, im wcześniej zaczniesz, tym lepiej, ale naprawdę codziennie wtedy i bez opieprzania się!! ![]() No i teraz balonik - na baloniku jak nie masz kłopotów z szyjką, możesz ćwiczyć same mięśnie Kegla nawet od środka ciąży - ale samego Kegla - bez rozciągania krocza! tylko zaciskasz i rozluźniasz mięśnie, a czy dobrze ćwiczysz, widzisz na skaczącej strzałeczce - po prostu jest łatwiej, niż tak "na sucho" - te 5 minut wystarczy, nawet 3 min., ale regularnie. Od końca 36 tygodnia uważa się, że ciąża jest donoszona i poród w tym czasie jest już porodem fizjologicznym, więc możesz ćwiczyć rozciąganie - ja ćwiczyłam mimo skróconej szyjki (wcześniej właśnie przerwałam ćwiczenie mięśni Kegla z tego powodu na 2 miesiące) i urodziłam w terminie. Od tego czasu - czyli końca 36 tygodnia ćwiczysz codziennie - najlepiej 2 razy dziennie po ok. 10-15 minut. Zalecają 2 sesje dziennie po 20 minut, ale możesz na początku czuć się zmęczona. Po dwóch tygodniach wypychałam balonik o średnicy 10cm i robiłam ćwiczenia już tak "podtrzymująco" - jeden raz dziennie przez ok. 10 minut, ale to już razem z masażem. Takie krocze z balonikiem w środku, jak przećwiczyłam sobie wszystkie pozycje i kilka razy wyciągałam balonik, masowałam. I tak już do porodu. Czyli ćwiczenia z balonikiem epi-no takie stricte przygotowujące do porodu robisz po 36 tyg. ciąży, codziennie 2 razy dziennie po 10-15 minut. jak dojdziesz do 10 cm wystarczy regularnie dla podtrzymania efektu 5-10 minut raz dziennie do porodu, w to już wliczone przemasowanie krocza i pozostawiasz potem olejek do wchłonięcia. Póżno już, zmęczona jestem ale mam nadzieję, ze rozumiesz, co napisałam ![]() I jeszcze ważne - jak czujesz się zmęczona ćwiczeniami - przestań. Wróć do ćwiczeń za kilka godzin. I masz czuć rozciąganie, a nie ból! Te ćwiczenia nie mogą boleć! Czuje się napięcie, rozpieranie, uczysz w tym czasie się rozluźniać, a nie spinać!, masujesz krocze, przybierasz sobie różne pozycje, ale nie możesz czuć bólu! To jest właśnie sedno tych ćwiczeń - czujesz rozpieranie, dość niemiłe, a uczysz się swojego ciała - jak w tej sytuacji zamiast zaciskać mięśnie, rozluźnić je - i potem patrzysz, że masz kolejne 2,3 mm więcej na wypchniętym baloniku ![]() ![]() Wszystko z wyczuciem, DELIKATNIE, nic nie może boleć, nie możesz czuć się zmęczona. To ma być przygotowanie krocza do porodu, a nie zawody strongmanów ![]() ![]() ![]() ![]() Na instrukcji balonika jest baaaardzo dokładnie wszystko napisane ![]() ![]() ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-03-11 o 22:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1384 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1385 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1386 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1387 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Gratuluję bardzo!!! Wiem jakie to ważne ![]() Cytat:
Mismalezji, żeby wszyscy w szpitalach chcieli tak zmienić świat ![]() Z tymi termometrami to trochę porażka. Nie chcę wydać dużo kasy, a potem okaże się, że źle temperaturę mierzy. Chwilowo mój typ to visiomed thermo flash. Kotek o nim pisała. Fotel bujany oddaliśmy, mimo że mąż go w nerwach uszkodził ![]() ![]() ![]() Byłam spotkać się z położną i zrobiła na mnie bardzo miłe wrażenie. Szpital o dziwo też. Spodziewałam się masakry, a sale porodowe są całkiem przyjemne. Jest łóżko, sofa, prysznic no i wyglądało tam naprawdę dobrze. Niestety nie można sobie wynająć pokoju ![]() W jednym z pokoi była kobieta i jedna położna na sali krzyknęła, że zaczynają poród i wpadłam w panike!!! Nogi jakoś mi się ugięły ![]() No to tyle dziewczynki moje. Spijcie dobrze. ---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Cytat:
Ale położna tez mi powiedziała, że dziwne bo 36 tc jest bezpieczny. Będę musiała poważnie pogadać z tym moim lekarzem... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1388 |
Zakorzenienie
|
Ja tez dziewuszki dzis juz sie zegnam
![]() Bylam kota odwiedzic w wc, juz z nim wsyztko ok, ale nich sobie tam spi .... Bardzo mu sie to nie podoba i ejst zdziwiony dlaczego nie moze spac z pancia w lozeczku, no ale coz, nie chce sie obudzic rano z niespodzianka jakas ![]() kot byl niedawno odrobaczony bo z 4 mce temu, no ale trzeba powtorzyc przed porodem ![]() Milej nocyyy ![]() Nie wypowiadam sie ws termotetrow, bo sie nie znam, mam zwykly elektroniczny pod pache ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka ![]() Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-03-11 o 22:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#1389 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No dziwne...wiesz, ja nie miałam krążka, miałam tylko skróconą szyjkę. Sytuacja była opanowana no-spą, ja ćwiczyłam bardzo, naprawdę bardzo delikatnie. Powiem Ci, że pod koniec to już wrecz chciałam wywołac poród, a tu nic! ![]() Perse - ja masowałam krocze zupełnie intuicyjnie. Nie korzystałam z żadnych filmików, nawet żadnego nie widziałam... Nalewasz na dłoń olejek ze słodkich mogdałów czy zwykłą oliwę z oliwek, najlepiej po kąpieli, kładziesz się wygodnie, siadasz w rozkroku albo stajesz z nogą opartą o wannę, rozluźniasz się i tak, jakbyś rozcierała krocze pomiędzy kciukiem a pozostałymi czterema palcami. To samo robisz z wejściem do pochwy, (ale tak z zewnątrz, ja nie wkładałam palców do pochwy) na boki i do tyłu, w stronę krocza i odbytu. Po prostu robisz sobie taki masaż, rozcieranie, głaskanie, to bardzo poprawia ukrwienie, czyli elastyczność tkanek, aż krocze zrobi się ciepłe. Po prostu kilka minut z różnym naciskiem i rózną siłą, ale zawsze delikatnie rozciągasz, delikatnie poszczypujesz, naciągasz, rozszerzasz palcami wejście do pochwy. Wszystko w tym olejku. Olejek potem zostawiasz, wmasowujesz do wchłonięcia i zakładasz wkładkę, żeby nie poplamić bielizny. Własnie ważne jest zostawianie tego olejku, bo on działa jeszcze długo potem. To jak smarowanie rozstępów ![]() ![]() ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-03-11 o 22:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1390 |
Wtajemniczenie
|
Życzę dobrej nocki
![]() ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#1391 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki jeszcze dzis zadam pytanie
![]() JUtro moj chlop idzie na pepkowe..... ze nigdy na takim czyms nie byl to pytam Was- co ma kupic ?? dodam, ze za tdyzien idziemy razem wiec kupie cos znow.... Nie wiem co sie kupuje na pepkowe.... za tydzien myslalam kupic w pepco zestaw taki ladnie zapakowany spiochow, bodziakow i tp....
#1392 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Yyyy... Na takie typowe pępkowe dla chłopów to wg mnie wódkę... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1393 |
Wtajemniczenie
|
Hej! A co Wy dziś tak długo śpicie?
![]() Ja czekam na pobranie krwi i zaczynam czuć się naprawdę mocno uzależniona, skoro kończę i zaczynam dzień na wątku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1394 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do przedszkola to dzisiaj się zastanawiam czy go nie wypisać.On uwielbiał tam chodzić,dzieci lubi,uczył się ale ja już nie mam sił ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ---------- Cytat:
![]() Uzależnia prawda ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1395 |
Raczkowanie
|
Witam się i ja
![]() Dzwoniła przed chwilą do mnie położna ze SR która zaczynam w środę ale ze względu na ułożenie mojego synka nie będę mogła uczestniczyć w części zajęć fizycznych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1396 | |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczynki
![]() Nie ma to jak poranna kawka, oczywiście bezkofeinowa ![]() Dzisiaj fryzjer bo aż nie da się patrzeć na te moje odrosty. Jeszcze raz zapytam ponieważ nie dostałam odpowiedzi. Ile sztuk tych podpasek poporodowych potrzebuje i majtek??? Czytałam jeszcze przed zasnięciem o tych termometrach i podobno te wkładane do ucha bardzo często są niedokładne, poza tym ciężko takiemu maluchowi zmierzyć w ten sposób temp. Ten o którym pisała Kism ma podzielone opinie. Dla mnie to za mało. Na razie dalej zostaje przy Visiomed, szkoda tylko, że kosztuje 200zł... Acha, Stokrotka chyba pytała wczoraj po co maść nagietkowa. Ja mam napisane, że jest to pierwsza pomoc w wysypce, ale w wysypce na buźce czy na pupci to już nie wiem. Bozie, jak ja mało wiem ![]() ---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Cytat:
No bo jesli pomagające w rodzeniu np pozycje do porodu, to moze powinnaś iść chociaż popatrzeć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1397 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do przedszkola to chyba bym nie wypisywała Filipa... Pewnie, że jak jesteś w domu, to nie musisz go na siłę posyłać zaraz po chorobie, itp., ale nawet jak tydzień w miesiącu pochodzi, to jakąś korzyść społeczną z tego będzie miał. Teraz już wiosna idzie, to może będzie trochę lepiej z chorobami... ![]() Uciekam na razie, dziewczynki. Dużo mam dziś do załatwienia ![]() Miłego dnia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1398 |
Wtajemniczenie
|
dzień dobry poweekendowo
![]() Chciałam się pochwalić, że mamy już wszystko prawie dla Malucha ![]() Wózek, leżaczek i tonę ciuchów przywiózł w sobotę mąż od swojej siostry, i teraz w zasadzie zostały pierdoły, chusta i pieluchy ![]() Idę poczytać co tam napisałyście przez weekend |
![]() ![]() |
![]() |
#1399 |
Zakorzenienie
|
hej,
wyciągnęłam kilka sukieneczek z wczorajszej partii ciuszków. sukieneczki na mniejszą i większą dziewczynkę.... proszę o kciuki. szczególnie jutro.... wracam się uczyć. pa |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1400 |
Rozeznanie
|
Chyba za chwilę wyciągnę jakiś notatnik i zapiszę czego potrzebujemy dla dzidziusia, gdy się porusza jakoś czuć że jest coraz bliżej... i włącza mi się syndrom wicia gniazda - tylko najpierw trzeba posprzątać tzn. wywalić wiele rupieci.. i wyprowadzić się z mężem z komody dla dzidziusia hihiii
Z zakupami teraz nie ma problemu bo wszystko jest w sklepach i męża zawsze mogę wysłać ![]() ![]() Całą wyprawkę mam dostać, nie wiem dokładnie jakie ciuszki.. ponoć jeszcze na to za wcześnie - ale tak, jak dostanę to mam to sobie uprać i uprasować, coś mnie trafi jak się okaże że dostanę za 2 miesiące ![]() Wózek już jest, nosidełko też.. ale nie wiem jak wygląda - używało go 2 dzieci i ma już z 5 lat, nie wiem czy nie kupić nówki ![]() Nawet laktator 1-2x użyty mam w spadku.. tylko termin ważności miną i tak się zastanawiam czy mogło się to popsuć? uszczelki, nakładki są nowe, zresztą to kosztuje ok 30-40zł może nie warto oszczędzać bo jakoś osobistego przekonania nie mam, wiecie jakieś jakby obrzydzenie... nawet ze świadomością że muszę wyparzyć.. no nie wiem... |
![]() ![]() |
![]() |
#1401 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1402 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1403 | |
Wtajemniczenie
|
niunia, cudne kiecki
![]() Cytat:
Co do porodu, powiem Wam, że jestem bardzo pozytywnie nastawiona. Jakoś jestem przekonana, że będzie dobrze. W końcu między skurczami są chwile przerwy na odpoczynek ![]() Tak czy inaczej oddycham sobie świadomie i gadam, do dziecka i do siebie, że damy radę i że (chociaż to pierwsze porodowe doświadczenie) mój organizm już będzie wiedział co robić, bo jestem kobietą, a kobiety po prostu mają taką wiedzę. Ćwiczę mięsnie Kegla w zasadzie od początku ciąży i no i teraz zacznę z tymi masażami, skoro mówicie, że jakieś tam zagrożenie skracającą się szyjką nie przeszkadza. Moja mama nie popękała, więc wierzę, że u mnie tez będzie ok. No i zamierzam zmieniać pozycje, słuchać położnych i swojego ciała ![]() Trochę ten balonik za drogi, raczej go nie kupię, mam nadzieję, że to, co robię wystarczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1404 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() To są normalne ćwiczenia z rehabilitantem obowiązkowo stroje sportowe - ćwiczenia przy drabinkach, na macie itd.... Bardziej chodzi o mięśnie kręgosłupa itd. Na część teoretyczną tam gdzie będzie mowa o porodzie pozycjach i oddychaniu będę chodzić normalnie. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja widziałam gdzieś w promocji nawet po 15- 25 zł Mendela a one ponoć najlepsze ![]() Cytat:
![]() stąd mam leżeć bo na poród jeszcze za wcześnie a przy pozycji stojącej siły grawitacji i ciężar malca stale naciskają na szyjkę i jest niebezpieczeństwo rozwarcia. żeby brać udział w tych zajęciach trzeba przynieść zaświadczenie od gina że można. to są ćwiczenia trochę jak na aerobiku dla ciężarnych - i dlatego w nich nie wolno mi brać udziału. ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Cytat:
![]() Damy radę z tym porodem jakoś ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1405 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1406 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Zaczynam martwić się porodem, ostatnio samych strasznych historii o tym szpitalu słyszę ![]() ![]() Koleżanka rodziła miesiąc temu, ciążę przenosiła.. trzymali ją, ale nie rodziła z moich obliczeń - bo nikt chyba nie znał jej dokładnego tp (a rodziła już od grudnia) to wychodzi na to że urodziła 3tyg po tp - wody i dziecko zielone :/ na szczęście dziecko zdrowe bodajże 8punktów dostało . chodzimy do tego samego lekarza tylko, że ja chodzę na nfz ona prywatnie, lekarz jest w tamtym szpitalu i chciałam rodzić u niego na dyżurze mam 10000% zaufania ale wiem, że tam rządzi ordynator ale lekarze są dobrzy . I wczoraj szwagierka opowiadała o swojej koleżance co tam miała rodzić, ale że ma jakąś poważną wadę serca i miała wskazania na cc ze znieczuleniem całkowitym to w tym szpitalu chcieli, żeby rodziła sn, ale wypisała się na własne życzenie i poszła do innego szpitala i zrobili jej to cc. Nie wiem, nie potrafię sobie tego wyobrazić i moja rodzicielka też nie. Bardzo się boję. Tłumaczę sobie, że jak ma być dobrze to nawet jak urodzę w drodze do szpitala nic się nie stanie, a jak ma być trudniej to gdziekolwiek nie będę rodzić zdarzą się jakieś komplikacje i nikt nie będzie miał na to wypływu. ale strach jest... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1407 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
do wyboru do koloru wszystkie piękne ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1408 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Najpierw rzuciłam papieroski które Kochałam ![]() A mój gin bardzo jasno się wyraził w kwestii leżenia. I oczywiście żeby mi się nie nudziło to mój synuś zapewnia mi cały czas nowe atrakcje. Wczoraj wieczorem obrócił się w pozycję pionową i ja cala w skowronkach wołam TŻ żeby sprawdził i ewidentnie synuś był pionowo aż miałam wrażenie że mi w przestrzeń płucną wchodzi ale byłam dumna że słucha mamusi - jednak jego wygoda ważniejsza i dzisiaj rano z powrotem miednicowo - tylko obrócił się pleckami jakby więc wszystko wróciło do starej pozycji ... Chyba zacznę go czarować ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1409 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poczytaj najpierw od kiedy można stosować maść nagietkową, czy u noworodka można a jak ma wysypkę to wtedy linomag albo oilatum do kąpieli, zależy też z czego ta wysypka a majtek zależy czy chcesz jednorazowe bo w aptece są pakowane po 7sztuk a do prania dwie sztuki są i ile podkładów nie przewidzisz może wziąć dwie paczki i najwyżej TŻ dokupi, bo nie wiesz jak będziesz krwawić
![]() |
#1410 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Czegoś mam się nauczyć coś doświadczyć coś przeżyć;-) Oby było to miłe i przyjemne. - No i póki co życie samo weryfikuje moje marzenia o pięknym bezbolesnym porodzie naturalnym - na razie mam 0% szans na poród sn ![]() Więc nic się nie bój będzie co ma być ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.