Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-18, 21:03   #2341
pingwinek=]
Zakorzenienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Oj, ja tu pierwszy raz proszę o zrozumienie

R

śniadanie
10:30- półtorej kanapki z ciemnego pieczywa z serem żółtym, szynką,serkiem feta i papryką
2 śniadanie
13:30- jogurt biszkoptowy z garstką musli
obiad
15:40-gulasz ze świderkami i sałatką(pomidor,papryka,c ebula, ogórek)
kolacja
18:40-banan, 2 wafle ryżowe z ser żóltym i salami

i kawałek niedobrej gruszki

( czy może mi ktoś wyjaśnić znaczenie R, U itd? w pierwszym poście nie ma wytłumaczenia )

Edytowane przez pingwinek=]
Czas edycji: 2012-03-18 o 21:30
pingwinek=] jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 21:19   #2342
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pingwinek=] Pokaż wiadomość
( czy może mi ktoś wyjaśnić znaczenie R, U itd? w pierwszym poście nie ma wytłumaczenia )
R - redukcja, U - utrzymanie, P - przytycie.

Zaleznie od celu, jadlospisy beda rozne.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 21:23   #2343
julink
Raczkowanie

Ja nie moge sie pozbyc tych 1,5 kg ktore mi przybylo po 2 miesiacach ladnego chudnięcia nie mam pojęcia,co takiego się stalo, czy to mięśnie(ostatnio naprawde sporo cwiczylam),póki co staram się wprowadzac male zmiany w diecie..
R:
Śniadanie-2 kromki razowca-jedna z serkiem wiejskim,druga z szynka drobiowa,pomidorem ogorkiem i papryka. Kawa z mlekiem 2 %
silownia-bieznia+stepper,ok 45 min lacznie,cwiczenia wytrzymalosciowe na uda
2 Śniadanie- 150 g serka homogenizowanego+spora garsc mieszanki orzechow i troche galaretki owocowej
obiad-kawalki kaczki po chinsku+3 lyzki ryzu i tyle samo kapusty kiszonej
podwieczorek-nie bylo bo późno zjadlam obiad:<
godzina nordic walking
kolacja-serek wiejski light z wkrojonym pomidorem,papryka,ogorkie m,rzodkiewka,posypane pieprzem

narazie zaczynam od tego,ze zmienilam jogurt naturalny na serek,co by bylo wiecej bialka,+ograniczam wegle na wieczor jak to wyglada?
julink jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 21:25   #2344
Milka1224
Rozeznanie

Dzisiejsze U

I wiejski 200g z pieprzem, szczypiorkiem, rzodkiewkami, kawałkiem pomidora i ogórka i sucharami pełnoziarnistymi

II 300 ml soku wielowarzywnego, 2 paski gorzkiej czekolady 85% rozpuszczone i zmiksowane z bananem i kosteczkami kokosa, posypane wiórkami kokosowymi

III pełnoziarniste penne ze szpinakiem w liściach, suszonymi pomidorami i fetą

IV jabłko, redd's cytrusowy

V tortilla kukurydziana na ciepło z sardelami w sosie pomidorowym, przyprawa meksykańską i kukurydzą + sałata

do picia: kawa, woda, herbaty, plusz

ervisha, niestety nie moge przeczytac nawet wiadomosci, bo skrzynka mi szwankuje i wywala ze strony za kazdym razem jak próbuje otworzyć-.-
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 21:31   #2345
pingwinek=]
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
R - redukcja, U - utrzymanie, P - przytycie.

Zaleznie od celu, jadlospisy beda rozne.
dziękować
Stary 2012-03-18, 21:40   #2346
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze U

I wiejski 200g z pieprzem, szczypiorkiem, rzodkiewkami, kawałkiem pomidora i ogórka i sucharami pełnoziarnistymi

II 300 ml soku wielowarzywnego, 2 paski gorzkiej czekolady 85% rozpuszczone i zmiksowane z bananem i kosteczkami kokosa, posypane wiórkami kokosowymi

III pełnoziarniste penne ze szpinakiem w liściach, suszonymi pomidorami i fetą

IV jabłko, redd's cytrusowy

V tortilla kukurydziana na ciepło z sardelami w sosie pomidorowym, przyprawa meksykańską i kukurydzą + sałata

ervisha, niestety nie moge przeczytac nawet wiadomosci, bo skrzynka mi szwankuje i wywala ze strony za kazdym razem jak próbuje otworzyć-.-
Szkoda Prosiłam o adresy blogów którymi się inspirujesz a takze o ocenę mojego menu
I zastanawia mnie w której klasie jesteś

Co do menu do kocham je czytać. Najbardziej to Ci chyba zazdroszcze tej czekolady zmiksowanej z bananem i kokosem To musiało być pyszne Skąd pomysł na taki deserek ?
I jeszcze ten makaron ze szpinakiem

Moje U
I 3 kromki słonecznikowego z pudełeczkiem sałatki greckiej z Lisnera, mleko sojowe (wiem że sałatka nie zdrowa bo ze sklepu, ale bardzo dawno ją jadłam a mi smakuje) herbata zielona cytrynowa z sokiem z cytryny (minutka)
II 3 duże gofry capuccino z serkiem wiejskim wymieszanym z paskiem startej czekolady 65%, jabłko
III czubata micha makaronu pełnoziarnistego z warzywami (papryka, groszek,czerwona fasolka) i sosem sojowym
IV kilka kawałków wczorajszego ciasta drożdżowego, pomarańcz,
V bułka słonecznikowa na pół obie z osełka, sałatą, łososiem wędzonym, ogórkiem, zielona herbata cytrynowa z sokiem z cytryny

W ciągu dnia orzechy włoskie i fistaszki

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 22:01   #2347
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
Mogę prosić o spojrzenie na takie moje zwykłe, niedzielne U?

śniadanie z tż
3 tosty francuskie z chleba tostowego
dwie marchewki
dwa białe michałki- skończyły się

II śniadanie
kilkanaście pomidorków koktajlowych, ćwiartka czerwonej papryki, około ćwiartka cebuli, sałata- wszystko wymieszane z serkiem twarogowym ze szczypiorkiem
gruszka

obiad
łosoś w ziołach z piekarnika, ryż (sporo), sos serowy
po: winogrona, ciasto francuskie z zapieczoną połówką gruszki z cynamonem, ogórek kiszony x2, kilka orzechów włoskich

podwieczorek
jogurt bananowy, około garść (może dwie) jakiś słodkich płatków
rządek goplany

kolacja
półtorej bułki (jedna ciemna, połówka pszenna) z masłem: metką, ajwarem i sałatą; kabanosem z łososia (98%łososia w składzie, cały kabanos zjadłam) i sałatą, serkiem almette, ajwarem i sałatą
po: mała paczuszka herbatników, miseczka kapusty kiszonej z marchewką polana oliwą z oliwek

do picia: dwie czarne kawy, woda, herbaty: zielone i ear grey

Jak to wygląda?
podbijam

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 22:57   #2348
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez Oscar Wilde Pokaż wiadomość
dziś zaczynam wklejając swą pierwszą eRkę i bardzo proszę o ocenę i o to, czy idę w dobrym kierunku

I owsianka - 6 łyżek owsianych na wodzie, 150g serka wiejskiego (cały tzw 'light' bo tylko taki aktualnie mam) z jabłkiem i kiwi
II bułka razowa posmarowana masłem, z 4 plasterkami szynki, ogórkiem zielonym, pomidorem, sałatą, rzodkiewką i jak będzie to jeszcze jakimś warzywem
III lekko przyprawiona pierś z kurczaka smażona na teflonie, kasza jaglana, gotowany kalafrior mrożony (dodać coś do tego? nie wiem jaką zrobić sałatkę do takiego obiadu na redukcji? )
IV serek wiejski, garść mieszanki 'jumbo' (orzechy nerkowca, żurawina, rodzynki, aronia(?))
V 2 jajka na twardo, pomidor, i zastanawiam się co mogłabym do tego dodać?

aha, i mam pytanie. przy takim jadłospisie, gdybym tak mniej więcej jadła na diecie redukcyjnej, kiedy najlepiej robić treningi i czy muszę dokładać dodatkowe posiłki przed/po treningowe? za każdą radę będę wdzięczna
mi sie podoba, szkoda ze w II malo bialka, ale znowu nie wszedzie musi byc, wiec jest ok ;d mozesz zamienic serek wiejski na twarog czasem

jesli chodzi o treningi, to zamiast dokladania kolejnego posilku, cwiczylabym po III, i zmienila IV na jakies białko mięsne/rybie

a co do salatek - rob normalne, nie przejmuj sie jakas lyzka musztardy czy czegos dla smaku, ja od siebie bardzo polecam sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, pasuje do wielu warzyw

---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

Cytat:

śniadanie z tż
dwie marchewki

II śniadanie
kilkanaście pomidorków koktajlowych, ćwiartka czerwonej papryki, około ćwiartka cebuli, sałata- wszystko wymieszane z serkiem twarogowym ze szczypiorkiem
gruszka

obiad
po: winogrona, ciasto francuskie z zapieczoną połówką gruszki z cynamonem, ogórek kiszony x2, kilka orzechów włoskich

podwieczorek
rządek goplany

kolacja
półtorej bułki (jedna ciemna, połówka pszenna) z masłem: metką, ajwarem i sałatą; kabanosem z łososia (98%łososia w składzie, cały kabanos zjadłam) i sałatą, serkiem almette, ajwarem i sałatą
po: mała paczuszka herbatników

Jak to wygląda?
naprawde fajnie
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 22:58   #2349
fioleciasto
Zakorzenienie

riddle dzięki za zerknięcie

Stary 2012-03-18, 23:02   #2350
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Dobra, to i ja cos wrzuce, choc mnie tu troche nie bylo

R

Wczoraj:

Sniadanie - jajecznica smazona na oliwie z oliwek, cebulka, szynka, papryczka chilli, przyprawy; pomarancza; 3 slabe kawy.. <nie smaż na oliwie z oliwek, poz atym spoko

II sniadanie - wrap z szynka, serem i salatka (zielska rozmaite, pomidor, feta); nerkowce. <wrap z czego? w sensie to jakis homemade?

Obiad - schab wieprzowy duszony z cebulka i marchewka, salatka grecka (zielko, ogorek, pomidor, feta, oliwa z oliwek). <ok

Podwieczorek - zupa soczewicowa z warzywami; do tego szyna, co by bialko choc jakies bylo. <to chyba bardzo duzo tej szynki musialoby byc

Wieczorkiem piwko <odpada na r

Kolacja - serek wiejski ze szczypiorkiem. <ok

W trakcie dnia jakies 2.5l-3l wody, albo samej albo z rozrabianym sokiem. <z jakim sokiem?
Do tego - suplementacja na stawy.

Dzisiaj:

Sniadanie - Omlet 2 jajka, nieco platkow owsianych, z jogurtem naturalnym i pomarancza; 3 slabe kawy. <ok

Drugie sniadanie - to samo co wczoraj.

Lunch - kotlety hamburgery (mieso mielone, cebula, pieprz), z serem i do tego gotowane warzywa, brokuly i marchewki. <ok

W miedzyczasie herbatka.

Obiadopodwieczorek - 2 nalesniki (z jajek, z odrobina maki i mleka), jeden ze smazonym boczkiem i cebula, drugi z jogurtem naturalnym i bananem; do tego salatka. <mąkę mozesz zamienic na razową

Kolacja - serek wiejski. <ok

Komentarze mile widziane
ja bym do obiadu dorzucila jakies wegle, bo troche mi ich brakuje

---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ----------

Cytat:

R

śniadanie
10:30- półtorej kanapki z ciemnego pieczywa z serem żółtym, szynką,serkiem feta i papryką <dorzuc bialko? poza tym to troche skromnie jak na sniadanie
2 śniadanie
13:30- jogurt biszkoptowy z garstką musli <duzo cukrow, odpada na r
obiad
15:40-gulasz ze świderkami i sałatką(pomidor,papryka,c ebula, ogórek) <gulasz ok, ale świderki białe nie
kolacja
18:40-banan, 2 wafle ryżowe z ser żóltym i salami <bardzo slaba kolacja jak na R

ogolem slabo, poczytaj jadlospisy na R, poza tym o ktorej chodzisz spac?
Stary 2012-03-18, 23:03   #2351
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:

śniadanie z tż
dwie marchewki

takie suche tosty??strasznie ubogo..

II śniadanie
gruszka
oki

obiad
ślicizny obiadek z deserem

podwieczorek
rządek goplany
smacznie

kolacja
po: mała paczuszka herbatników
i nie mogło tak ładnie też być rano?

Jak to wygląda?
wszystko super tylko to sniadanie..
biedne tosty..musialo im byc smutno tak samym..

Cytat:
Napisane przez julink Pokaż wiadomość
Ja nie moge sie pozbyc tych 1,5 kg ktore mi przybylo po 2 miesiacach ladnego chudnięcia nie mam pojęcia,co takiego się stalo, czy to mięśnie(ostatnio naprawde sporo cwiczylam),póki co staram się wprowadzac male zmiany w diecie..
R:
Śniadanie-2 kromki razowca-jedna z serkiem wiejskim,druga z szynka drobiowa,pomidorem ogorkiem i papryka. Kawa z mlekiem 2 %
2 Śniadanie- 150 g serka homogenizowanego+spora garsc mieszanki orzechow i troche galaretki owocowej
obiad-kawalki kaczki po chinsku+3 lyzki ryzu i tyle samo kapusty kiszonej
godzina nordic walking
kolacja-serek wiejski light z wkrojonym pomidorem,papryka,ogorkie m,rzodkiewka,posypane pieprzem

narazie zaczynam od tego,ze zmienilam jogurt naturalny na serek,co by bylo wiecej bialka,+ograniczam wegle na wieczor jak to wyglada?
pisalam juz,i nie tylko ja,że to na pewno mięśnie
jadło ładne tylko obiad zdecydowanie za mały ,tymbardziej że ćwiczyłaś i nie było podwieczorku

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze U

uwielbiam wiejski z warzywami

II 300 ml soku wielowarzywnego, 2 paski gorzkiej czekolady 85% rozpuszczone i zmiksowane z bananem i kosteczkami kokosa, posypane wiórkami kokosowymihehe...fajny miks smaków,ale ta czekoladowa ambrozja musiala byc cudo

III pełnoziarniste penne ze szpinakiem w liściach, suszonymi pomidorami i fetą fajnie

IV jabłko, redd's cytrusowyczasmai można;p

ale fajnie..

masz super jadło everyday

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Szkoda Prosiłam o adresy blogów którymi się inspirujesz a takze o ocenę mojego menu
I zastanawia mnie w której klasie jesteś

Co do menu do kocham je czytać. Najbardziej to Ci chyba zazdroszcze tej czekolady zmiksowanej z bananem i kokosem To musiało być pyszne Skąd pomysł na taki deserek ?
I jeszcze ten makaron ze szpinakiem

Moje U
I 3 kromki słonecznikowego z pudełeczkiem sałatki greckiej z Lisnera, mleko sojowe (wiem że sałatka nie zdrowa bo ze sklepu, ale bardzo dawno ją jadłam a mi smakuje) herbata zielona cytrynowa z sokiem z cytryny (minutka)a co jest dziś zdrowe
II 3 duże gofry capuccino z serkiem wiejskim wymieszanym z paskiem startej czekolady 65%, jabłko znów dziewczyny będą się ślinić na te gofry
III czubata micha makaronu pełnoziarnistego z warzywami (papryka, groszek,czerwona fasolka) i sosem sojowym fajnie
IV kilka kawałków wczorajszego ciasta drożdżowego, pomarańcz, ciasto sama robisz?
V bułka słonecznikowa na pół obie z osełka, sałatą, łososiem wędzonym, ogórkiem, zielona herbata cytrynowa z sokiem z cytryny

W ciągu dnia orzechy włoskie i fistaszki
Ty też masz zawsze wszystko takie fajne
Stary 2012-03-18, 23:08   #2352
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez julink Pokaż wiadomość
Ja nie moge sie pozbyc tych 1,5 kg ktore mi przybylo po 2 miesiacach ladnego chudnięcia nie mam pojęcia,co takiego się stalo, czy to mięśnie(ostatnio naprawde sporo cwiczylam),<chcialabys, na 1,5 kg mięśni trzeba pracować ze dwa lata chyba
póki co staram się wprowadzac male zmiany w diecie..
R:
Śniadanie-2 kromki razowca-jedna z serkiem wiejskim,druga z szynka drobiowa,pomidorem ogorkiem i papryka. Kawa z mlekiem 2 % <bardzo slaby posilek przedtreningowy, masz tutaj nabiał, a lepsze by bylo bialo zwierzece, dodatkowo węgle lepiej czerpać z czegoś typu ryż brązowy
2 Śniadanie- 150 g serka homogenizowanego+spora garsc mieszanki orzechow i troche galaretki owocowej <slaby potreningowy, znowu nabiał
obiad-kawalki kaczki po chinsku+3 lyzki ryzu i tyle samo kapusty kiszonej <ryż koniecznie brązowy
godzina nordic walking
kolacja-serek wiejski light z wkrojonym pomidorem,papryka,ogorkie m,rzodkiewka,posypane pieprzem <znowu nabiał...

co mi sie rzuca w oczy to mało jedzenia jak na godzine silowni i godzine nordic walking, poza tym sporo nabiału, nie ma w ogole jaj, ryb.

---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
jadło ładne tylko obiad zdecydowanie za mały ,tymbardziej że ćwiczyłaś i nie było podwieczorku
1. nie bylo dodatniego bilansu, poza tym tu są braki białka
2. trochę za szybko jak na tyle miesni, zeby to bylo takie latwe to by sami kulturysci po swiecie chodzili...
Stary 2012-03-18, 23:29   #2353
pingwinek=]
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
[/COLOR]
ogolem slabo, poczytaj jadlospisy na R, poza tym o ktorej chodzisz spac?
Ale dlaczego słabo ?? w sensie, że za ubogo?
chodzę spać o 24..czasem 1 ( niestety ale nie mogę chodzić wcześniej spać)

Zdaję sobie sprawę z mojej nikłej wiedzy na temat proporcji wartości odżywczych w odżywianiu... na razie po prostu skupiam się na tym, żeby jeść co 2-3 godz, a nie ciągle :P oraz na tym żeby nie jeść fast foodów, czipsów i batonów... tylko bardziej takie naturalne rzeczy.
Mam w planach zakupienie tej książki
http://www.empik.com/jedz-pysznie-ch...1726,ksiazka-p
bo obszerność internetu w zdobywaniu takich informacji/porad mnie przeraża :P

Edytowane przez pingwinek=]
Czas edycji: 2012-03-18 o 23:38
Stary 2012-03-19, 07:55   #2354
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
chcialabys, na 1,5 kg mięśni trzeba pracować ze dwa lata chyba
nie no, bez przesady tylko trzeba umieć, aczkolwiek była tu taka dziewczyna, co na P po anoreksji schudła 7 kg z tłuszczu, a przytyła 9 w mięśnie.

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-19, 08:28   #2355
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:

masz super jadło everyday

Ty też masz zawsze wszystko takie fajne
Tak ciasto robiłam sama Jest banalnie proste

Stary 2012-03-19, 08:43   #2356
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za ocenę Ale dla mnie tosty francuskie mogą być tylko w wersji solo, bo takie uwielbiam. A doszły i marchewki więc warzywo i słodkości w postaci michałków więc nie było tak ubogo.

Stary 2012-03-19, 09:39   #2357
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Tak ciasto robiłam sama Jest banalnie proste
ja tam tego ciasta nigdy nie lubiłam-ani robic ,ani jeśc

takie starsznie suche jest..
Stary 2012-03-19, 09:45   #2358
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
ja tam tego ciasta nigdy nie lubiłam-ani robic ,ani jeśc

takie starsznie suche jest..
Wcale nie jest suche. Mi wyszło bardzo wilgotne

Stary 2012-03-19, 10:11   #2359
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
nie no, bez przesady tylko trzeba umieć, aczkolwiek była tu taka dziewczyna, co na P po anoreksji schudła 7 kg z tłuszczu, a przytyła 9 w mięśnie.
wlasnie nie wiem, bo mam sprzeczne informacje, czesto w telewizji są jakies programy o kulturystach i oni mowia ze pracuja na pol kg miesni przez rok, a z drugiej strony internet mowi ze przez miesiac mozna nabrac wlasnie 0,5-1 kg. tak czy siak, to nie wynika z przypadku w 95%, tylko z dobrze ulozonej diety i treningu, dlatego wątpie zeby to byly akurat mięśnie.

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ----------

Cytat:
Ale dlaczego słabo ?? w sensie, że za ubogo?
chodzę spać o 24..czasem 1 ( niestety ale nie mogę chodzić wcześniej spać)

Zdaję sobie sprawę z mojej nikłej wiedzy na temat proporcji wartości odżywczych w odżywianiu... na razie po prostu skupiam się na tym, żeby jeść co 2-3 godz, a nie ciągle :P oraz na tym żeby nie jeść fast foodów, czipsów i batonów... tylko bardziej takie naturalne rzeczy.
Mam w planach zakupienie tej książki
http://www.empik.com/jedz-pysznie-ch...1726,ksiazka-p
bo obszerność internetu w zdobywaniu takich informacji/porad mnie przeraża :P
jesli chodzisz spać tak późno, to nie ograniczaj jedzenia po tej 18 czy 19, w zasadzie ja bym tu wcisnela jeszcze conajmniej jeden posilek po kolacji,a i nawet dwa.
ogolnie brakuje Ci bialka, węglowodanow zlozonych, a masz duzo cukrow prostych.
Stary 2012-03-19, 11:38   #2360
Panna Mia
Rozeznanie

Cytat:

R

śniadanie
10:30- półtorej kanapki z ciemnego pieczywa z serem żółtym, szynką,serkiem feta i papryką może być
2 śniadanie
13:30- jogurt biszkoptowy z garstką musli wywalamy smakowe iu dosłądzane jogurty - wstaw tu jog. naturalny albo jeszcze lepiej serek homo naturalny (więcej białka iż jogurt ma) i musli to też powinno byc bez dosłądzaczy i polepszaczy
obiad
15:40-gulasz ze świderkami i sałatką(pomidor,papryka,c ebula, ogórek) kluski podmień na ciemne najlepiej; ogolnie na R lepszy ryż i kasze, ale od czasu do czasu kluchy mogą być; z czego ten gulasz? najlepiej chuda wołowinka lub indyk
kolacja
18:40-banan, 2 wafle ryżowe z ser żóltym i salami plaster sera żółtego i salami to na redukcji ujdzie w śniadaniu, z kolacji wylatuje, razem z waflami ryżowymi - lepiej sobie zjedz kromkę razowca z wędlinką chudą albo twaróg z warzywami, ten banan też raczej do obiadu powinien wpaść a nie wieczorem

słabo nieco i jakościowo iu ilościowo.. wytłuszczone uwagi.. poza tym ubogoi w białko i NNKT - dorzuć twaróg/serek homo, orzechy, ryby
Stary 2012-03-19, 13:27   #2361
LittleWoman
Zadomowienie

Dzisiejsza R'ka

Rano: szklanka wody z cytryną
Ś: owsianka z bananem, kiwi, twarożkiem wymięszanym z jogurtem naturalnym i łyżką miodu, orzechami mielonymi, żurawiną i słonecznikiem
dojedzone: serek homo naturalny z bananem, siemieniem lnianym(mielonym), otrębami i crunchami, wiem, że na R to bardzo średnio, ale jestem przed @ i jeśli teraz bym nie zjadła to pewnie by mnie wieczorem skusiło, a tak crunchów już nie na bo reszta była

IIŚ: nie było, bo wstałam późno.

O: makaron razowy z jajecznicą/tńczykiem(średnio mam na niego ochotę, więc pewnie będzie jajo)

P: nie wiem, jakiś serek może znów, nie mam pomysłu

K: rybka z parowaru+warzywka.

+ woda, herbatki, wplotę jakiś trening też.
LittleWoman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-19, 13:52   #2362
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Poniedzialkowa Redukcja:

I: wiejski 150 g wymieszany z polowa opakowania truskawek, 2 garsciami bran flakes'ow, 2 lyzkami mixu otrebow i zarodkow i lyzeczka miodu.

II: grahamka 75g z grillowanym kurczakiem, mixem salat, pomidorem i papryka podpieczona w opiekaczu.

III: porcja greckiej salatki z poltlusta feta; marchewka i jablko.

IV: jogurt nat. 180g z garscia mieszanki orzechow.

V: kawalek wedzonego lososia lub 2 jajka w koszulkach z warzywami.

Poniedzialek to u mnie tradycyjnie dzien odpoczynku, bez treningu Ujdzie?
AshtrayGirl86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-19, 14:22   #2363
saksofonistka
Raczkowanie

u: /pozno wstalam/

1. dwie kromki chleba ziarnistego z bieluchem ziolowym, z pieczona piersia z kurczaka, monte
kawa z mlekiem

2. zupa pieczarkowa z makaronem pelnoziarnistym, 3/4 woreczka kaszy jeczmiennej, pieczen wolowa , buraczki

3. dwa jablka, jogurt naturalny

4. jajecznica z dwoch jaj, kromka pumpernikla z serkiem wiejskim i szynka drobiowa

w miarę ok?
saksofonistka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-19, 15:14   #2364
kolorowo_
Raczkowanie

To mój pierwszy wpis, więc bardzo proszę o porady, ewentualne reprymendy itd.

U:

I. Kromka chleba żytniego z masłem i szynką drobiową, parówka na ciepło, kilkanaście plasterków ogórka zielonego, kilka łyżek kukurydzy z puszki (bez cukru), pół papryki czerwonej.

II. Jabłko (pokrojone na kawałki) z dynią, cynamonem i pestkami słonecznika.

III. Ryż basmati, polędwiczki z sosem pieprzowym i szpinak, na deser kilka mandarynek, kiść winogron i dwa ciasteczka korzenne Spekulatius (polecam! moje ukochane).

IV. Będzie kawałek babcinego ciasta (bez jajek) z musem jabłkowym, orzechami, rodzynkami i przyprawami korzennymi. Pewnie podjem też kilka moreli suszonych.

V. Dwie kromki pieczywa z pastą łososiową ze szczypiorkiem, do tego pomidor i ogórek. Dorzuciłabym do tego jajko na miękko, mam ogromną ochotę, ale chyba już za dużo jajek zjadłam w ciągu ostatniego tygodnia... A może dorzucę, w końcu to początek nowego tygodnia

Nie wiem czy to dobry jadłospis, staram się po prostu jeść zdrowo, do każdego (lub prawie każdego posiłku) warzywa i sporo owoców (ale unikam ich wieczorem, po obiedzie zazwyczaj jem ostatnią porcję).
kolorowo_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-19, 15:16   #2365
pingwinek=]
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Panna Mia Pokaż wiadomość
słabo nieco i jakościowo iu ilościowo.. wytłuszczone uwagi.. poza tym ubogoi w białko i NNKT - dorzuć twaróg/serek homo, orzechy, ryby
Dzięki za uwagi
Stary 2012-03-19, 15:32   #2366
Irish lady 28
Zadomowienie

r
  1. kromka podwójna- razowiec, serek twarogowy z rzodkiewkami, pomidor, salami
  2. parówka sojowa, kanapka jak wyżej, jabłko
  3. kurczak po chińsku, w bardzo ostrej panierce sambal, ryz biały + surówka z białej kapusty , lampka wina
  4. jajko na miękko

rzucicie okiem?
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-19, 16:56   #2367
nikol12
Rozeznanie

U:
śniadanie : micha owsianki z otrębami na mleku, kromka chleba pszennego z masłem i dżemem, jabłko
II śniadanie-szkoła : buła orkiszowa ( niestety sucha bo kupiłam w drodze do szkoły - w domu nie było) gruszka
III śniadanie -szkoła : duży jogurt naturalny do picia - 400g, jabłko
Obiad : talerz zupy ogórkowej, bułka z pestkami dyni, serkiem kanapkowym i polędwicą, parówka z ketchupem Deser : kawa zbożowa i wafel ryżowy z dżemem
Kolacja : 100g chudego twarogu z jogurtem naturalnym - 180g, marchewa, kubas kakao

I jak ?
Stary 2012-03-19, 17:26   #2368
Becia012
Raczkowanie

Utrzymanie:
Śniadanie: Ciężka, pełnoziarnista bułka z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi; kiwi; kakao (mleko, łyżeczka miodu, kakao, cynamon).
Śniadanie2: 2 kromki chleba orkiszowego z masłem, kilkoma plastrami szynki i serem; marchewka.
Obiad: Lasagne bolognese; szpinak duszony z czosnkiem.
Podwieczorek: Twarożek domowy Piątnicy z jagodami i cynamonem; inka z mlekiem.
Kolacja: Będzie wędzony łosoś; kromka chleba żytniego z masłem orzechowym i surówka.
Stary 2012-03-19, 17:30   #2369
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kolorowo_ Pokaż wiadomość
To mój pierwszy wpis, więc bardzo proszę o porady, ewentualne reprymendy itd.

U:

I. Kromka chleba żytniego z masłem i szynką drobiową, parówka na ciepło, kilkanaście plasterków ogórka zielonego, kilka łyżek kukurydzy z puszki (bez cukru), pół papryki czerwonej.

II. Jabłko (pokrojone na kawałki) z dynią, cynamonem i pestkami słonecznika.

III. Ryż basmati, polędwiczki z sosem pieprzowym i szpinak, na deser kilka mandarynek, kiść winogron i dwa ciasteczka korzenne Spekulatius (polecam! moje ukochane).

IV. Będzie kawałek babcinego ciasta (bez jajek) z musem jabłkowym, orzechami, rodzynkami i przyprawami korzennymi. Pewnie podjem też kilka moreli suszonych.

V. Dwie kromki pieczywa z pastą łososiową ze szczypiorkiem, do tego pomidor i ogórek. Dorzuciłabym do tego jajko na miękko, mam ogromną ochotę, ale chyba już za dużo jajek zjadłam w ciągu ostatniego tygodnia... A może dorzucę, w końcu to początek nowego tygodnia
Cholesterol z jajek nie jest szkodliwy

Nie wiem czy to dobry jadłospis, staram się po prostu jeść zdrowo, do każdego (lub prawie każdego posiłku) warzywa i sporo owoców (ale unikam ich wieczorem, po obiedzie zazwyczaj jem ostatnią porcję).
Dorzuciłabym coś do II śniadania. Poza tym o ile na kolacje bedzie jajko to ok

Stary 2012-03-19, 17:30   #2370
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
U:
śniadanie : micha owsianki z otrębami na mleku, kromka chleba pszennego z masłem i dżemem, jabłko
II śniadanie-szkoła : buła orkiszowa ( niestety sucha bo kupiłam w drodze do szkoły - w domu nie było) gruszka szkoda, że sucha, bo białeczko by siadło
III śniadanie -szkoła : duży jogurt naturalny do picia - 400g, jabłko ok
Obiad : talerz zupy ogórkowej, bułka z pestkami dyni, serkiem kanapkowym i polędwicą, parówka z ketchupem Deser : kawa zbożowa i wafel ryżowy z dżemem hm, dlaczego taki dziwny obiad?
Kolacja : 100g chudego twarogu z jogurtem naturalnym - 180g, marchewa, kubas kakao

I jak ?
sporo nabiału u Ciebie, mało nnkt, no i obiad słaby dość. rozumiem, że nie miałaś drugiego dania i nie bardzo Ci się chciało gotować?

Cytat:
Napisane przez Becia012 Pokaż wiadomość
Utrzymanie:
Śniadanie: Ciężka, pełnoziarnista bułka z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi; kiwi; kakao (mleko, łyżeczka miodu, kakao, cynamon).
Śniadanie2: 2 kromki chleba orkiszowego z masłem, kilkoma plastrami szynki i serem; marchewka.
Obiad: Lasagne bolognese; szpinak duszony z czosnkiem.
Podwieczorek: Twarożek domowy Piątnicy z jagodami i cynamonem; inka z mlekiem.
Kolacja: Będzie wędzony łosoś; kromka chleba żytniego z masłem orzechowym i surówka.
idealnie, cudownie, pięknie, jadłabym wszystko <3

lasagne

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości