|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#61051 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Edytowane przez hahihehy Czas edycji: 2012-04-05 o 18:25 |
|
|
|
#61052 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może kup jakiś inny olej, kokosowy może cię spuszyć i możesz się zniechęcić i stracić na kieszonkowym Jeżeli chodzi o lniany, to najpierw doprowadzasz do wrzenia i gotujesz (ja gotuje ok 10 minut), potem przecedzasz i do lodówki. Skoro łatwo o puch to może warto byłoby nałożyć coś cięższego b/s? Krem do rąk z biedry, BeBeauty taki zielony, albo kapka Garniera AiK? Poczytaj FAQ, Pigułkę i w miarę możliwości stosuj się do podanych zasad. W razie pytań - pytaj. Po 2 miesiącach na pewno zauważysz efekty, pewnie nawet wcześniej
Pielęgnacja fal od 01.02.2012. Edytowane przez Martek_ Czas edycji: 2012-04-05 o 18:29 |
|
|
|
|
#61053 |
|
Rozeznanie
|
Miskaa, aaaaale pięknie w codzienniku
|
|
|
|
#61054 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Naturalnymi metodami takiego skrętu raczej nie rozprostujesz, ale może jak wprowadzisz metodę CG (dziewczyny już podlinkowały, poczytaj), przestaną się puszyć, staną się nawilżone, cieżkie (w dobrym tego słowa znaczeniu), zdefiniowane, czyli po prostu piekne i wtedy je pokochasz. Popatrz zresztą co można zrobić z suchymi sianowatymi włosami: Historia Ewalucji.
|
|
#61055 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, proszę o poradę.
CG stosuję od czerwca ( w końcu w czasie sesji trzeba odciągać czymś uwagę ), ale nadal mam puch. Sukcesem są zdrowe końcówki - nie łamią się i nie rozdwajają, ale często w dotyku często szorstkie i suche, a wiadomo wtedy mniej się skręcają. Na zdjęciach macie takie fajne, mięsiste, błyszczące jak mokre włosy, ja takich nie mam. Poniżej piszę, co robię i poradźcie, co zmienić, bo już kupiłam odżywkę z silikonem, a może mogę inaczej sobie poradzićMycie BD Odżywka Alterra granat (słabsza) na 3-4 min. lub Alterra morela na 8 min. płuczę żel lub krem do loków nivea i ugniatanie. Myję codziennie. Jak wy odgniatacie żel? Ja jak zacznę na suchych (lub lekko wilgotnych), to mam siano i się rozkręcają. Wkurza mnie to, że ładne włosy mam tylko wtedy, gdy mam 3h na mycie i schnięcie naturalne, czyli b. rzadko, bo po nocy mam istny koszmar, więc rozczesuję. Jak użyję suszarki, to jest koszmar - dyfuzor lepiej by sobie poradził? Raz na 2 tyg. olej kokosowy, ostatnio daję czasem b/s i jest po niej lepiej, a czasem przeciąża. Zrobiłam sobie serum keratynowe, czasem spryskuję. Włosy mam cienkie i rzadkie, fale lub loki (zależy gdzie), po stylizatorach czasami mam przeciążenie, zawsze następnego dnia nie mam objętości. Nie służy: Isana z babassu, Isana jedwabna odżywka, alterra granat dłużej niż 5 min. (przyklap), Wax dla suchych - pow. 15 min., ogólnie wszystkie odżywki pow. 15 min. Po silikonowych mam suche i szorstkie, może dlatego, że krótko trzymam? OMO - włosy są przeciążone. Co zmienić? Czego im brakuje? Jak widać tyle miesięcy mnie nie nauczyły, spójrzcie na to swoim okiem, proszę. |
|
|
|
#61056 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
d/s - Jest ok, ale może po wykończeniu spróbuj Garniera AiK? Ja mając obie mam wrażenie, że Garnier jednak jest silniejszy, ale może to tylko moje odczucia, nie wiem jak jest porównując je składowo. ![]() b/s - Myślę, że ważne jest dobre zabezpieczenie włosów. Próbowałaś kremu z biedry? U mnie sprawdza się super. Ewentualnie Joaśki? olej - Ja bym postawiła na częstsze olejowanie. Ja jak sobie trochę odpuszczę to mnie puszy. To nie jest czasem tak, że kokos Ci nie służy? Może spróbuj innego oleju? I warto olejować na odżywkę. ![]() Jeżeli masz przyklap, to może spróbuj częściej używać szamponu z SLS? Nie każdemu służą lekkie szampony non stop Żel odgniatamy na suchych już włosach. Jakiego żelu używasz?
|
|
#61057 |
|
Zakorzenienie
|
Miskaa78 - Piękne
![]() :slina :
|
|
|
|
#61058 | |||
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Ci za odpowiedź!
a jaka jest pełna nazwa? Cytat:
Cytat:
Olejować na odżywkę nałożoną na suche włosy? Może to jest odpowiedź. SLS czasem stosuję jak się wkurzę ;-) Cytat:
Edytowane przez Kociasta Czas edycji: 2012-04-05 o 19:14 |
|||
|
|
|
#61059 |
|
Raczkowanie
|
a wiecie, jak ja nienawidzę tych włosów, jeśli nie przestaną się puszyć, to jak będę pełnoletnia, to pójdę prostować.
właściwie u góry one się tak nie kręcą bardzo, tylko są spuszone cholernie. jedwab na końce, tak. a to jaki inny olej polecacie? chyba nie, bo wtedy będą przeciążone i tłuste. chciałabym je polubić, ale póki co się nie da. właśnie historia Ewalucja nakłania mnie do zmian, bo mam mniejsze siano niż ona na początku, więc może coś z tego będzie. dodam jeszcze, że używam maski L'biotica Biovax |
|
|
|
#61060 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Skręt masz piękny!! wiele z nas chciałoby mieć tak mocny skręt Myślę, że najbardziej Ci przeszkadza Ci to siano więc warto by było postawić na częstsze olejowanie, maski przed myciem z dodatkiem olei. Konieczna jest odżywka do spłukiwania i bez spłukiwania - głownie do zabezpieczenia. Spróbuj może jakiejś joanny naturii bo balsam z babuni niektóre z nas puszy. Włosy są suche więc mogą się puszyć bo szukają wody z otoczenia. Brakuje im nawilżenia. Będą nawilżone to będzie lepiej i założę się, że będziesz z nich bardzo dumna![]() Z olejem kokosowym na razie bym poczekała. To olej mocno wnikający a może się okazać, że masz wysoką porowatość i zamiast odżywienienia może Cię spuszyć i ogólnie zrobić kuku. Na początek spróbowałabym od olei które masz w domu - oliwa z oliwek, lniany, można nawet i rzepakowy Olej mozesz nakładać zarówno na mokre jak i na suche. To już zależy jak bedą wolały Twoje włosy![]() Tu przepis na żel lniany ![]() Przede wszystkim musisz być cierpliwa i konsekwentna i nie poddawać się![]() Cytat:
Żel odgniatamy tylko gdy włosy są suche. Można przez śliski materiał wtedy ewentualny puch będzie mniejszy. Jakiś szlafroczek, majteczki? ![]() Jak włosy reagują na olej kokosowy? może spróbuj innych olei? albo mieszanek kokosa z oliwą lub rycyną? Sprawdź w jakich zestawach joaśka bs Cię obciąża. Moze być też tak, że Twoje włosy nie lubią stylizatorów - żeli. Edytowane przez pati_bc Czas edycji: 2012-04-05 o 19:21 |
||
|
|
|
#61061 |
|
Raczkowanie
|
wlasnie zmierzylam i tez mam 9 a myslalam ze bedzie duuuzo mniej :d Czyli nie ma tragedii. PS pieknie w codzienniku!!!
|
#61062 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak odgniatasz? Na blogu Anewen widziałam pewien sposób, ale on nie polegał raczej na ugniataniu, a ja sucharków pozbyć się nie potrafię Cytat:
haha, wyszkoliłaś Tż-a! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mnie farba też nie łapie, wcale, ale ubytki zostawia. Gratuluję szamponu! Ajriszko, odnośnie Twego dołka, też chciałabym być opaloną brunetką, ale nie wyobrażasz sobie, jak też chciałabym wyjść z domu bez podkładu i straszliwie zazdraszczam Ci gładkiej cery. Spójrz na to też inaczej, makijaż ma wypełniać ubytki urodowe, jest trochę oszustwem, a Ty, jak sama wiesz, podkładu nie potrzebujesz, co również nie grozi Ci późniejszymi zmarszczkami. Cytat:
Cytat:
Matko, ale was podziwiam. Nie potrafię dcjść do skóry ze wcierkami, nie niszcząc jednocześnie całej fryzury, a wy peelingi robicie. Cytat:
Widzę, że rozmawiacie o gęstości, przez jakiś czas nie przykładałam do niej uwagi, skupiałam się na odbudowie, ale teraz widzę, jak strasznie mało mam włosów, tym bardziej, kiedy Kippei ( Mama była u fryzjerki, która miała zielone włosy i... uwaga! wiedziała, ile to jeden cm! Niesamowite, chyba też się do niej wybiorę, narazie tylko z grzywką, bo wcale mi nie rosną.
|
||||||||
|
|
|
#61063 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Możesz mieszać z innymi, albo jak na razie całkiem kokos odpuśćić. Ja olejuje oliwką dla dzieci Babydream - kosztuje śmieszne pieniądze a efekty przynosi bardzo fajne Co do olejowania na odżywkę, to tak - trochę odżywki na suche włosiska, na to olej tak jak zwykle ![]() Żel - a próbowałaś lnianego? Ja mam często puch jak sobie go zapomnę zrobić. Albo opcja - lniany a na to drogeryjny - mocniej trzyma wtedy. Kochana, nie ma co się dołować z powodu włosków. To tak jak w firmie - trzeba dobrze rozplanować pielęgnacje i spokojnie do niej podejść, a jak się nie uda to się nie zniechęcać tylko szukać nowych sposobów na osiągnięcie celu Będzie dobrze
|
|
#61064 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
mayletka jak juz masz suchutkie żelowe sucharki zaciskasz piąstke na każdym złapanym pasemku - tak jak ugniatanie fal na mokro najlepiej przez coś sliskiego, ale rękami też kuku sobnie nie robię
|
|
|
|
|
#61065 | |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=pati_bc]
Krem do loków nivea Cię nie puszy? nie robi strączków? Żel odgniatamy tylko gdy włosy są suche. Można przez śliski materiał wtedy ewentualny puch będzie mniejszy. Jakiś szlafroczek, majteczki? ![]() Jak włosy reagują na olej kokosowy? może spróbuj innych olei? albo mieszanek kokosa z oliwą lub rycyną? Sprawdź w jakich zestawach joaśka bs Cię obciąża. Moze być też tak, że Twoje włosy nie lubią stylizatorów - żeli. [QUOTE] Krem do loków czasem wygląda świetnie, czasem robi strączki. Trudno mi to określić, bo np. mogę cały tydzień używać zestawu BD i Alterra Morela i 4 dni jest super a 3 ostatnie przyklap i włosy proste, nie rozumiem więc do końca, czego im brakuje, co na nie dobrze działa itp. Popróbuję odgniatać w mikrofibrę ![]() Kokos - zależy kiedy, czasem ładnie, czasem się elektryzują, robią sztywne i nie kręcą. A co jeszcze oprócz żeli sprawdza się u kręconych/fal? Cytat:
Może znów spróbować?Wiem, że to niepoważne tak się dołować włosami, ale człowiek robi, co może, a tu klops. Do tego one strasznie psują wizerunek Może cg jest nie dla mnie albo powinnam dodać choć trochę silikonów? Fakt jest, że cg jednak pomogło - mam piękne końcówki, przy tej długości mi się to nigdy nie zdarzało i włosy ścinałam. Może po prostu za mało i nie dbam, brakuje im czegoś, protein?Dużo kobiet ma piękne włosy, a w życiu o cg nie słyszały i nie wiedzą co to SLS - jak one to robią?? Edytowane przez Kociasta Czas edycji: 2012-04-05 o 19:43 |
|
|
|
|
#61066 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Warto spróbować lnianego raz jeszcze .Oj tak, włosy mogą zepsuć cały dzień..Ale trzeba być dobrej myśli .
|
|
#61067 |
|
Raczkowanie
|
To zelu trzeba nakładać aż tyle, że całe włosy się sklejają? To ja od zawsze za mało nakładałam! Może stąd puch? Zanurzam palec w żelu, jest na nim taka "kapka". rozcieram w dłoniach i ugniatam.
Jak się coś skleiło, co pojedynczy loczek, ale nie umiałam go odgnieść - zaciskałam w dłoni, przytrzymywałam, a on nic Kończyło się na rozczesaniu, przerażeniu na widok efektu i spięciu w nietwarzowy zaczes
Edytowane przez Kociasta Czas edycji: 2012-04-05 o 19:51 |
|
|
|
#61068 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#61069 |
|
Nindżopesz
|
Trochę podobne do moich
![]() Podcięłam sobie to i owo. Ale ja nie o tym. Próbuję wymyślić idealne psikadło stylizująco-reanimujące do stosowania na suche włosy, póki co wetknęłam do atomizera żel lniany + odrobinę oliwki Hipp (świetnie ujarzmia moje włosy) + trochę kremu z Biedronki + kilka kropli panthenolu dla picu. Gęste wyszło i strzyka żelem zamiast mgiełką, czego dodać? Joaśki b/s? Soku aloesowego? (boję się, że spuszy jak każda woda pryskna na moje włosy). |
|
|
|
#61070 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
1. jantar - nieraz do niego coś nakapię ale rzadko 2. aloes narazie sam - jeszcze PACZE co robi mi z włosami |
|
|
|
|
#61071 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Aloesu próbowałam z keratyną i całym tym ustrojstwem ale puszy i usztywnia. Tzn. dalej stosuję pod oleje ale kombinuję nad czymś typowo stylizującym, żeby dawało mięsiste fale, ach och
|
|
|
|
|
#61072 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
właśnie, proteiny! polecam artiste z keratyną. Jest taniuchna, chyba góra 5 zł. Do kupienia tylko w naturze. Warto mieszać ją z z czymś emolientowym bo jest trochę tępawa ale ma konkretne proteiny w składzie![]() Cytat:
![]() WARTO POCZYTAĆ! o pielęgnacji fal
Edytowane przez pati_bc Czas edycji: 2012-04-05 o 20:02 |
|||||||
|
|
|
#61073 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Cytat:
Geny? Szit, wiedziałąm Ale najczęściej widzę w dobrej kondycji włosy proste - pięknie lśnią bez puchu, ale to pewnie nic dziwnego. Kręconych nie widuję raczej, bo są zresztą rzadziej spotykane, a jak już, to baranki. Ale Wasze na zdjęciach to mistrzostwo świata Edytowane przez Kociasta Czas edycji: 2012-04-05 o 20:09 |
||
|
|
|
#61074 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, dzisiaj siostra robiła mi zdjęcia na bloga, więc mogę pokazać włosy po fructisie Volume Restructure Nie są wymuskane do granic możliwości, ale przy moim temperamencie to jest niemożliwe ![]() Poza tym jest to stan po dwóch nocach i lataniu na wietrze.
|
|
#61075 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
i to na godzinkę albo i dłużej.Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Super widać, że zadbane i zdrowe |
||||||
|
|
|
#61076 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#61077 |
|
Zadomowienie
|
Miskaa78 cudowne masz te włosy
|
|
#61078 |
|
Wtajemniczenie
|
A którego kremu biedronkowego używacie? Do rąk są bodajże trzy z be beauty.
|
#61079 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Zielonego.
|
|
|
|
#61080 |
|
Kazar Lady
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.

), ale nadal mam puch. Sukcesem są zdrowe końcówki - nie łamią się i nie rozdwajają, ale często w dotyku często szorstkie i suche, a wiadomo wtedy mniej się skręcają. Na zdjęciach macie takie fajne, mięsiste, błyszczące jak mokre włosy, ja takich nie mam. Poniżej piszę, co robię i poradźcie, co zmienić, bo już kupiłam odżywkę z silikonem, a może mogę inaczej sobie poradzić

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

oczywiście nie są już idealne, jest rozpirzenie ale i tak jestem zadowolona.
" Ja na to "
Może cg jest nie dla mnie albo powinnam dodać choć trochę silikonów? Fakt jest, że cg jednak pomogło - mam piękne końcówki, przy tej długości mi się to nigdy nie zdarzało i włosy ścinałam. Może po prostu za mało i nie dbam, brakuje im czegoś, protein?