Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2036 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-05, 18:21   #61051
hahihehy
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

odsyłam do skarbnicy wiedzy. masz tam wszystko, co powinnaś wiedzieć na początek
klik i klik

Edytowane przez hahihehy
Czas edycji: 2012-04-05 o 18:25
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 18:25   #61052
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bazzy Pokaż wiadomość
dziewczyny, chcecie mi pomóc? mam takie sianowate loki, suche, teraz chciałabym coś z nimi zrobić, żeby u nasady były proste, czyli tam, gdzie mam siano, a na dole mogą się kręcić. używam szamponu morelowego garniera, odżywki z masłem karite i awokado garniera, balsamu joanny z mlekiem i miodem bodajże, jedwabiu joanny.
co mogę zrobić, żeby włosy się tak nie puszyły? sumplementów nie kupię, bo za młoda jestem, mam 15 lat, jakieś zdrowej diety nie dam rady przestrzegać rygorystycznie. olejowanie? dzisiaj jadę po olej kokosowy, tylko nie wiem, czy się go nakłada na suche czy mokre włosy.
poza tym żel lniany, nie wiem, jak go zrobić, mam doprowadzić wodę z ziarnami do wrzenia i potem gotować 15 minut, czy łącznie z doprowadzaniem do wrzenia 15 minut?
Jeżeli masz taki typ skrętu, że kręci się od samej góry to nic z tym nie zrobisz. To sianko to być może bejbiki - nowe włoski które sobie właśnie rosną. Ten jedwab to tylko na końce nakładasz, prawda?
Może kup jakiś inny olej, kokosowy może cię spuszyć i możesz się zniechęcić i stracić na kieszonkowym
Jeżeli chodzi o lniany, to najpierw doprowadzasz do wrzenia i gotujesz (ja gotuje ok 10 minut), potem przecedzasz i do lodówki.
Skoro łatwo o puch to może warto byłoby nałożyć coś cięższego b/s? Krem do rąk z biedry, BeBeauty taki zielony, albo kapka Garniera AiK?

Poczytaj FAQ, Pigułkę i w miarę możliwości stosuj się do podanych zasad. W razie pytań - pytaj. Po 2 miesiącach na pewno zauważysz efekty, pewnie nawet wcześniej

Edytowane przez Martek_
Czas edycji: 2012-04-05 o 18:29
Martek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 18:31   #61053
hahihehy
Rozeznanie

Miskaa, aaaaale pięknie w codzienniku Ślinię się i bardzo zazdroszczę! Aaaach, jestem ciekawa, czy kiedykolwiek moje będą tak cudne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 18:42   #61054
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
dziewczyny, chcecie mi pomóc? mam takie sianowate loki, suche, teraz chciałabym coś z nimi zrobić, żeby u nasady były proste, czyli tam, gdzie mam siano, a na dole mogą się kręcić. używam szamponu morelowego garniera, odżywki z masłem karite i awokado garniera, balsamu joanny z mlekiem i miodem bodajże, jedwabiu joanny.
co mogę zrobić, żeby włosy się tak nie puszyły? sumplementów nie kupię, bo za młoda jestem, mam 15 lat, jakieś zdrowej diety nie dam rady przestrzegać rygorystycznie. olejowanie? dzisiaj jadę po olej kokosowy, tylko nie wiem, czy się go nakłada na suche czy mokre włosy.
poza tym żel lniany, nie wiem, jak go zrobić, mam doprowadzić wodę z ziarnami do wrzenia i potem gotować 15 minut, czy łącznie z doprowadzaniem do wrzenia 15 minut?
O, jeżuuuuu!!! Jaki piekny skret i długość!! Wiele z nas może o takim tylko pomarzyć. W dodatku od samej nasady!
Naturalnymi metodami takiego skrętu raczej nie rozprostujesz, ale może jak wprowadzisz metodę CG (dziewczyny już podlinkowały, poczytaj), przestaną się puszyć, staną się nawilżone, cieżkie (w dobrym tego słowa znaczeniu), zdefiniowane, czyli po prostu piekne i wtedy je pokochasz. Popatrz zresztą co można zrobić z suchymi sianowatymi włosami: Historia Ewalucji.
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 18:49   #61055
Kociasta
Raczkowanie

Dziewczyny, proszę o poradę.

CG stosuję od czerwca ( w końcu w czasie sesji trzeba odciągać czymś uwagę), ale nadal mam puch. Sukcesem są zdrowe końcówki - nie łamią się i nie rozdwajają, ale często w dotyku często szorstkie i suche, a wiadomo wtedy mniej się skręcają. Na zdjęciach macie takie fajne, mięsiste, błyszczące jak mokre włosy, ja takich nie mam. Poniżej piszę, co robię i poradźcie, co zmienić, bo już kupiłam odżywkę z silikonem, a może mogę inaczej sobie poradzić

Mycie BD
Odżywka Alterra granat (słabsza) na 3-4 min. lub Alterra morela na 8 min.
płuczę
żel lub krem do loków nivea i ugniatanie.
Myję codziennie.
Jak wy odgniatacie żel? Ja jak zacznę na suchych (lub lekko wilgotnych), to mam siano i się rozkręcają. Wkurza mnie to, że ładne włosy mam tylko wtedy, gdy mam 3h na mycie i schnięcie naturalne, czyli b. rzadko, bo po nocy mam istny koszmar, więc rozczesuję.
Jak użyję suszarki, to jest koszmar - dyfuzor lepiej by sobie poradził?
Raz na 2 tyg. olej kokosowy, ostatnio daję czasem b/s i jest po niej lepiej, a czasem przeciąża. Zrobiłam sobie serum keratynowe, czasem spryskuję.
Włosy mam cienkie i rzadkie, fale lub loki (zależy gdzie), po stylizatorach czasami mam przeciążenie, zawsze następnego dnia nie mam objętości.
Nie służy: Isana z babassu, Isana jedwabna odżywka, alterra granat dłużej niż 5 min. (przyklap), Wax dla suchych - pow. 15 min., ogólnie wszystkie odżywki pow. 15 min. Po silikonowych mam suche i szorstkie, może dlatego, że krótko trzymam? OMO - włosy są przeciążone.

Co zmienić? Czego im brakuje?

Jak widać tyle miesięcy mnie nie nauczyły, spójrzcie na to swoim okiem, proszę.
Kociasta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 18:58   #61056
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kociasta Pokaż wiadomość

Mycie BD
płuczę
Myję codziennie.
Jak wy odgniatacie żel? Ja jak zacznę na suchych (lub lekko wilgotnych), to mam siano i się rozkręcają. Wkurza mnie to, że ładne włosy mam tylko wtedy, gdy mam 3h na mycie i schnięcie naturalne, czyli b. rzadko, bo po nocy mam istny koszmar, więc rozczesuję.
Raz na 2 tyg. olej kokosowy, ostatnio daję czasem b/s i jest po niej lepiej, a czasem przeciąża. Zrobiłam sobie serum keratynowe, czasem spryskuję.
Włosy mam cienkie i rzadkie, fale lub loki (zależy gdzie), po stylizatorach czasami mam przeciążenie, zawsze następnego dnia nie mam objętości.
Nie służy: Isana z babassu, Isana jedwabna odżywka, alterra granat dłużej niż 5 min. (przyklap), Wax dla suchych - pow. 15 min., ogólnie wszystkie odżywki pow. 15 min. Po silikonowych mam suche i szorstkie, może dlatego, że krótko trzymam? OMO - włosy są przeciążone.

d/s - Jest ok, ale może po wykończeniu spróbuj Garniera AiK? Ja mając obie mam wrażenie, że Garnier jednak jest silniejszy, ale może to tylko moje odczucia, nie wiem jak jest porównując je składowo.
b/s - Myślę, że ważne jest dobre zabezpieczenie włosów. Próbowałaś kremu z biedry? U mnie sprawdza się super. Ewentualnie Joaśki?
olej - Ja bym postawiła na częstsze olejowanie. Ja jak sobie trochę odpuszczę to mnie puszy. To nie jest czasem tak, że kokos Ci nie służy? Może spróbuj innego oleju? I warto olejować na odżywkę.
Jeżeli masz przyklap, to może spróbuj częściej używać szamponu z SLS? Nie każdemu służą lekkie szampony non stop

Żel odgniatamy na suchych już włosach. Jakiego żelu używasz?
Stary 2012-04-05, 19:04   #61057
Karen15
Zakorzenienie

Miskaa78 - Piękne: love::slina :
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 19:12   #61058
Kociasta
Raczkowanie

Dziękuję Ci za odpowiedź!
Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
d/s - Jest ok, ale może po wykończeniu spróbuj Garniera AiK?
a jaka jest pełna nazwa?

Cytat:
b/s - Myślę, że ważne jest dobre zabezpieczenie włosów. Próbowałaś kremu z biedry? U mnie sprawdza się super. Ewentualnie Joaśki?
testuję Joaśkę

Cytat:
olej - Ja bym postawiła na częstsze olejowanie. Ja jak sobie trochę odpuszczę to mnie puszy. To nie jest czasem tak, że kokos Ci nie służy? Może spróbuj innego oleju? I warto olejować na odżywkę.
Czytałam, że kokos najlepiej wnika i stąd go stosuję, choć pewnie puch ogarnie lepiej właśnie niewnikający - może pomieszać?
Olejować na odżywkę nałożoną na suche włosy? Może to jest odpowiedź.

SLS czasem stosuję jak się wkurzę ;-)

Cytat:
Żel odgniatamy na suchych już włosach. Jakiego żelu używasz?
Do tej pory Bielenda b. mocny z czarną rzepą lub Nivea do loków. Nie wiem, czy mi służy czy nie, bo mogę tyle błędów popełniać, że trudno mi to zweryfikować. Ogólnie do tej pory sądziłam, że może na efekty trzeba długo czekać i nie od razu musi być cudownie i stosuję konsekwentnie Cg, ale już to trochę za długo trwa. Zaczęła już od niego odchodzić, kupiłam Gliss Kur, dziś Żel mrożący i piankę z Welli w akcie desperacji, bo chciałabym w końcu wyglądać dobrze, a nie z szopą (wczoraj TŻ się uśmiał, bo wyglądałam wg niego jak spuszony pudel - i to prawda, dokładnie tak było). Mam obecnie włosy do 3/4 szyi (jak proste, jak skręcone do połowa szyi/ucho, zależy gdzie), długość wybitnie nietwarzowa. Otwieram firmę, jestem odpowiedzialna za spore pieniądze partnerów biznesowych, muszę wyglądać profesjonalnie, by mi zaufali, a tak wszystko super -ubranie, makijaż itp., a na głowie szopa. Już nie mam cierpliwości, zastanawiam się nad obcięciem na faceta albo krótko i prostowaniem

Edytowane przez Kociasta
Czas edycji: 2012-04-05 o 19:14
Stary 2012-04-05, 19:13   #61059
bazzy
Raczkowanie

a wiecie, jak ja nienawidzę tych włosów, jeśli nie przestaną się puszyć, to jak będę pełnoletnia, to pójdę prostować.
właściwie u góry one się tak nie kręcą bardzo, tylko są spuszone cholernie. jedwab na końce, tak. a to jaki inny olej polecacie? chyba nie, bo wtedy będą przeciążone i tłuste. chciałabym je polubić, ale póki co się nie da. właśnie historia Ewalucja nakłania mnie do zmian, bo mam mniejsze siano niż ona na początku, więc może coś z tego będzie. dodam jeszcze, że używam maski L'biotica Biovax
bazzy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 19:20   #61060
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:
Witaj
Skręt masz piękny!! wiele z nas chciałoby mieć tak mocny skręt
Myślę, że najbardziej Ci przeszkadza Ci to siano więc warto by było postawić na częstsze olejowanie, maski przed myciem z dodatkiem olei. Konieczna jest odżywka do spłukiwania i bez spłukiwania - głownie do zabezpieczenia. Spróbuj może jakiejś joanny naturii bo balsam z babuni niektóre z nas puszy. Włosy są suche więc mogą się puszyć bo szukają wody z otoczenia. Brakuje im nawilżenia. Będą nawilżone to będzie lepiej i założę się, że będziesz z nich bardzo dumna
Z olejem kokosowym na razie bym poczekała. To olej mocno wnikający a może się okazać, że masz wysoką porowatość i zamiast odżywienienia może Cię spuszyć i ogólnie zrobić kuku. Na początek spróbowałabym od olei które masz w domu - oliwa z oliwek, lniany, można nawet i rzepakowy Olej mozesz nakładać zarówno na mokre jak i na suche. To już zależy jak bedą wolały Twoje włosy

Tu przepis na żel lniany

Przede wszystkim musisz być cierpliwa i konsekwentna i nie poddawać się

Cytat:
Mycie BD
płuczę
Myję codziennie.

Krem do loków nivea Cię nie puszy? nie robi strączków?
Żel odgniatamy tylko gdy włosy są suche. Można przez śliski materiał wtedy ewentualny puch będzie mniejszy. Jakiś szlafroczek, majteczki?
Jak włosy reagują na olej kokosowy? może spróbuj innych olei? albo mieszanek kokosa z oliwą lub rycyną?
Sprawdź w jakich zestawach joaśka bs Cię obciąża.
Moze być też tak, że Twoje włosy nie lubią stylizatorów - żeli.

Edytowane przez pati_bc
Czas edycji: 2012-04-05 o 19:21
pati_bc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 19:21   #61061
agatka89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
moje cieniasy mają 9 cm
wlasnie zmierzylam i tez mam 9 a myslalam ze bedzie duuuzo mniej :d Czyli nie ma tragedii. PS pieknie w codzienniku!!!

zapuszczam do talii

agatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 19:23   #61062
mayletka
Rozeznanie

GG do mayletka

Cytat:
lnianego mozesz nakładac ile chcesz, lepiej więcej niż mniej
w lodówce postoi i ponad tydzień ( ja wyciapuję go właśnie w tydzień)
A ja zawsze tak malutko nakładałam...
Jak odgniatasz? Na blogu Anewen widziałam pewien sposób,
ale on nie polegał raczej na ugniataniu, a ja sucharków pozbyć się nie potrafię

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
A u mnie zakrętasy po dwóch nocach nadal dają radę i nawet wichura dziś ich nie zmogła oczywiście nie są już idealne, jest rozpirzenie ale i tak jestem zadowolona.

A mój męziu to ekspert od wszystkiego Gadam mu, że ta nowo zakupiona odżywka fructisa przywróciła mi loki i chyba bingo 40 składników jednak prostuje włosy a on na to "a nie wrócił ci skręt bo zmieniła się wilgotność powietrza?" Ja na to ""
a on "nie no, jeśli wolisz wierzyć, ze to odżywki zasługa to spoooooko "
I weź tu gadaj z nim.
zazdraszczam, moje na drugi dzień nadają się tylko do mycia.
haha, wyszkoliłaś Tż-a!
Cytat:
Napisane przez FelekBezSzelek Pokaż wiadomość
Znowu nakupiłam odżywek, nie wiem po co, ale mam Żel mrożący też kupiłam.
Mam dużo kosmetyków, ale kupuję inne, nie wiedząc po co = syndrom włosomaniactwa!
Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość

Ach tak - zapomnialam dodac, siostra wczoraj podciela mi troche te ogonki, ktore mnie tak meczyly Ale to juz po wykonaniu zdjec. Ciekawa jestem, czy bedzie jakas roznica.
Ty masz takie dłuugaśne, cudne wlosięta..
Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Nie raz pracowałam 70h w tygodniu, bez obiadku i dopłaty za nadgodziny. Mogę chyba zrobić przerwę na śniadanie bez patrzenia w Autocada? ;]
Podziwiam Cię, ja narzekam po 9 h w szkole i 5-dniowym wstawaniu o 6. Ucięło mi poprzedni post, więc napiszę tutaj
Mnie farba też nie łapie, wcale, ale ubytki zostawia.
Gratuluję szamponu! Ajriszko, odnośnie Twego dołka, też chciałabym być opaloną brunetką, ale nie wyobrażasz sobie, jak też chciałabym wyjść z domu bez podkładu i straszliwie zazdraszczam Ci gładkiej cery. Spójrz na to też inaczej, makijaż ma wypełniać ubytki urodowe, jest trochę oszustwem, a Ty, jak sama wiesz, podkładu nie potrzebujesz, co również nie grozi Ci późniejszymi zmarszczkami.

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam prośbę - oceńcie moje włosy.. czy to są jakieś dziwne fale ?Mi kojarzą się one ze spanielem Nie wiem sama co z nimi zrobić, nie chce ich codziennie prostować Chyba najlepiej będą wyglądały pocieniowane

Dodaje fotki włosów ... i psa
Falki, falki. A jakie psiaki!

Cytat:
Napisane przez aleksandra987x Pokaż wiadomość
Używa któraś z was odżywek d/s z Apteczki Babuni?

Dzisiaj dzień rozpusty dla włosów: były oleje na jakieś dwie i pół godziny, proteiny, peeling cukrowy skalpu, teraz mokre schną sobie. Dam im jeszcze b/s z lnem i rumiankiem, a co I tak przy okazji zajęłam się swą skórą. Na razie na twarzy, ale wieczorem reszta
Odkryłam, że glucik fajnie działa na moje włosy nałożony po umyciu z odzywką b/s. tylko do reanimacji jeszcze nie umiem go użyć...
użyłam = łupież i swędzi.

Matko, ale was podziwiam. Nie potrafię dcjść do skóry ze wcierkami, nie niszcząc jednocześnie całej fryzury, a wy peelingi robicie.

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Mi również to poprzednie bardziej się podobało, a na pojemność nawet nie spojrzałam, ale skoro większe to super

Zrobiłam wcześniej zdjęcia swoich lokasów, więc mogę pokazać. Przepraszam, że tak w oknie przy firance, ale słabe światło było, a nie chciałam flesza dodam, że włosy myte wczoraj, po porannej reanimacji i 2 godzinnej drzemce, całkiem dobrze wyglądały
DLACZEGO JA TAKICH NIE MAM ?

Widzę, że rozmawiacie o gęstości, przez jakiś czas nie przykładałam do niej uwagi, skupiałam się na odbudowie, ale teraz widzę, jak strasznie mało mam włosów, tym bardziej, kiedy Kippei () mocno się skręci, z przodu zostają tylko strąki. Muszę zmierzyć objętość, dziś nadają się tylko do mycia, więc tym bardziej wyniki będą wiarygodne, najwyżej jeszcze bardziej się dobije. I teraz, póki wolne, pokombinuję ze stylizatorami i wcierkami, bo nie mogę być tak upośledzona, żeby nie nauczyć się ich prawidłowo używać.
Mama była u fryzjerki, która miała zielone włosy i... uwaga! wiedziała, ile to jeden cm! Niesamowite, chyba też się do niej wybiorę, narazie tylko z grzywką, bo wcale mi nie rosną.

Przeszła kurs przygotowawczy do bycia piękną suką i
wyszła z niego z wyróżnieniem, dyplomem z różową bransoletką jako prezentem dla prymuski.

instagram||blog
mayletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 19:23   #61063
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
a jaka jest pełna nazwa?

Czytałam, że kokos najlepiej wnika i stąd go stosuję, choć pewnie puch ogarnie lepiej właśnie niewnikający - może pomieszać?
Olejować na odżywkę nałożoną na suche włosy? Może to jest odpowiedź.

SLS czasem stosuję jak się wkurzę ;-)

Do tej pory Bielenda b. mocny z czarną rzepą lub Nivea do loków. Nie wiem, czy mi służy czy nie, bo mogę tyle błędów popełniać, że trudno mi to zweryfikować. Ogólnie do tej pory sądziłam, że może na efekty trzeba długo czekać i nie od razu musi być cudownie i stosuję konsekwentnie Cg, ale już to trochę za długo trwa. Zaczęła już od niego odchodzić, kupiłam Gliss Kur, dziś Żel mrożący i piankę z Welli w akcie desperacji, bo chciałabym w końcu wyglądać dobrze, a nie z szopą (wczoraj TŻ się uśmiał, bo wyglądałam wg niego jak spuszony pudel - i to prawda, dokładnie tak było). Mam obecnie włosy do 3/4 szyi (jak proste, jak skręcone do połowa szyi/ucho, zależy gdzie), długość wybitnie nietwarzowa. Otwieram firmę, jestem odpowiedzialna za spore pieniądze partnerów biznesowych, muszę wyglądać profesjonalnie, by mi zaufali, a tak wszystko super -ubranie, makijaż itp., a na głowie szopa. Już nie mam cierpliwości, zastanawiam się nad obcięciem na faceta albo krótko i prostowaniem
Garnier - https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...de-karite.html

Możesz mieszać z innymi, albo jak na razie całkiem kokos odpuśćić. Ja olejuje oliwką dla dzieci Babydream - kosztuje śmieszne pieniądze a efekty przynosi bardzo fajne .

Co do olejowania na odżywkę, to tak - trochę odżywki na suche włosiska, na to olej tak jak zwykle

Żel - a próbowałaś lnianego? Ja mam często puch jak sobie go zapomnę zrobić. Albo opcja - lniany a na to drogeryjny - mocniej trzyma wtedy.

Kochana, nie ma co się dołować z powodu włosków. To tak jak w firmie - trzeba dobrze rozplanować pielęgnacje i spokojnie do niej podejść, a jak się nie uda to się nie zniechęcać tylko szukać nowych sposobów na osiągnięcie celu Będzie dobrze
Stary 2012-04-05, 19:33   #61064
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez agatka89 Pokaż wiadomość
wlasnie zmierzylam i tez mam 9 a myslalam ze bedzie duuuzo mniej :d Czyli nie ma tragedii. PS pieknie w codzienniku!!!
dziękować

mayletka jak juz masz suchutkie żelowe sucharki zaciskasz piąstke na każdym złapanym pasemku - tak jak ugniatanie fal na mokro najlepiej przez coś sliskiego, ale rękami też kuku sobnie nie robię

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 19:37   #61065
Kociasta
Raczkowanie

[QUOTE=pati_bc]
Krem do loków nivea Cię nie puszy? nie robi strączków?
Żel odgniatamy tylko gdy włosy są suche. Można przez śliski materiał wtedy ewentualny puch będzie mniejszy. Jakiś szlafroczek, majteczki?
Jak włosy reagują na olej kokosowy? może spróbuj innych olei? albo mieszanek kokosa z oliwą lub rycyną?
Sprawdź w jakich zestawach joaśka bs Cię obciąża.
Moze być też tak, że Twoje włosy nie lubią stylizatorów - żeli. [QUOTE]
Krem do loków czasem wygląda świetnie, czasem robi strączki. Trudno mi to określić, bo np. mogę cały tydzień używać zestawu BD i Alterra Morela i 4 dni jest super a 3 ostatnie przyklap i włosy proste, nie rozumiem więc do końca, czego im brakuje, co na nie dobrze działa itp.
Popróbuję odgniatać w mikrofibrę
Kokos - zależy kiedy, czasem ładnie, czasem się elektryzują, robią sztywne i nie kręcą.
A co jeszcze oprócz żeli sprawdza się u kręconych/fal?
Cytat:
Garnier - https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...de-karite.html

Możesz mieszać z innymi, albo jak na razie całkiem kokos odpuśćić. Ja olejuje oliwką dla dzieci Babydream - kosztuje śmieszne pieniądze a efekty przynosi bardzo fajne .

Co do olejowania na odżywkę, to tak - trochę odżywki na suche włosiska, na to olej tak jak zwykle

Żel - a próbowałaś lnianego? Ja mam często puch jak sobie go zapomnę zrobić. Albo opcja - lniany a na to drogeryjny - mocniej trzyma wtedy.

Kochana, nie ma co się dołować z powodu włosków. To tak jak w firmie - trzeba dobrze rozplanować pielęgnacje i spokojnie do niej podejść, a jak się nie uda to się nie zniechęcać tylko szukać nowych sposobów na osiągnięcie celu Będzie dobrze
Używałam tego Garniera - różnie reaguję - czasem jest ładnie, czasem nie mam objętości. Spróbuję tę oliwkę Próbowałam kiedyś lnianiego parę dni, ale nie pamiętam wyniku, fakt, że się popsuł i już nie gotowałam więcej Może znów spróbować?
Wiem, że to niepoważne tak się dołować włosami, ale człowiek robi, co może, a tu klops. Do tego one strasznie psują wizerunek Może cg jest nie dla mnie albo powinnam dodać choć trochę silikonów? Fakt jest, że cg jednak pomogło - mam piękne końcówki, przy tej długości mi się to nigdy nie zdarzało i włosy ścinałam. Może po prostu za mało i nie dbam, brakuje im czegoś, protein?
Dużo kobiet ma piękne włosy, a w życiu o cg nie słyszały i nie wiedzą co to SLS - jak one to robią??

Edytowane przez Kociasta
Czas edycji: 2012-04-05 o 19:43
Stary 2012-04-05, 19:42   #61066
Martek_
Zadomowienie

Cytat:

Używałam tego Garniera - różnie reaguję - czasem jest ładnie, czasem nie mam objętości. Spróbuję tę oliwkę Próbowałam kiedyś lnianiego parę dni, ale nie pamiętam wyniku, fakt, że się popsuł i już nie gotowałam więcej Może znów spróbować?
Wiem, że to niepoważne tak się dołować włosami, ale człowiek robi, co może, a tu klops. Do tego one strasznie psują wizerunek
Generalnie jeżeli chodzi o zestawy kosmetyków to dużo zależy od pogody(wiligotność, wiatr, PR itp).

Warto spróbować lnianego raz jeszcze Pół naszego zakręconego forum go uwielbia. Nałożyć sporą ilość, poczekać aż włosy wyschną (zrobią się okropne strączki, ale nie ruszać ich!) i dopiero po wyschnieciu porządnie odgnieść żel - efekt może zaskoczyć .
Oj tak, włosy mogą zepsuć cały dzień..Ale trzeba być dobrej myśli .
Stary 2012-04-05, 19:50   #61067
Kociasta
Raczkowanie

To zelu trzeba nakładać aż tyle, że całe włosy się sklejają? To ja od zawsze za mało nakładałam! Może stąd puch? Zanurzam palec w żelu, jest na nim taka "kapka". rozcieram w dłoniach i ugniatam.

Jak się coś skleiło, co pojedynczy loczek, ale nie umiałam go odgnieść - zaciskałam w dłoni, przytrzymywałam, a on nic Kończyło się na rozczesaniu, przerażeniu na widok efektu i spięciu w nietwarzowy zaczes

Edytowane przez Kociasta
Czas edycji: 2012-04-05 o 19:51
Stary 2012-04-05, 19:53   #61068
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
To zelu trzeba nakładać aż tyle, że całe włosy się sklejają? To ja od zawsze za mało nakładałam! Może stąd puch? Zanurzam palec w żelu, jest na nim taka "kapka". rozcieram w dłoniach i ugniatam.

Jak się coś skleiło, co pojedynczy loczek, ale nie umiałam go odgnieść - zaciskałam w dłoni, przytrzymywałam, a on nic Kończyło się na rozczesaniu, przerażeniu na widok efektu i spięciu w nietwarzowy zaczes
W przypadku lnianego powinny być całe włosiska, ale z drogeryjnymi już łatwo przesadzić.
Stary 2012-04-05, 19:56   #61069
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez WeWlasnejOsobie Pokaż wiadomość
i tadam tak wyglądają
Trochę podobne do moich

Podcięłam sobie to i owo.

Ale ja nie o tym. Próbuję wymyślić idealne psikadło stylizująco-reanimujące do stosowania na suche włosy, póki co wetknęłam do atomizera żel lniany + odrobinę oliwki Hipp (świetnie ujarzmia moje włosy) + trochę kremu z Biedronki + kilka kropli panthenolu dla picu. Gęste wyszło i strzyka żelem zamiast mgiełką, czego dodać? Joaśki b/s? Soku aloesowego? (boję się, że spuszy jak każda woda pryskna na moje włosy).

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 19:58   #61070
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Trochę podobne do moich

Podcięłam sobie to i owo.

Ale ja nie o tym. Próbuję wymyślić idealne psikadło stylizująco-reanimujące do stosowania na suche włosy, póki co wetknęłam do atomizera żel lniany + odrobinę oliwki Hipp (świetnie ujarzmia moje włosy) + trochę kremu z Biedronki + kilka kropli panthenolu dla picu. Gęste wyszło i strzyka żelem zamiast mgiełką, czego dodać? Joaśki b/s? Soku aloesowego? (boję się, że spuszy jak każda woda pryskna na moje włosy).
ja psikadła mam dwa
1. jantar - nieraz do niego coś nakapię ale rzadko
2. aloes narazie sam - jeszcze PACZE co robi mi z włosami

Stary 2012-04-05, 20:01   #61071
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
ja psikadła mam dwa
1. jantar - nieraz do niego coś nakapię ale rzadko
2. aloes narazie sam - jeszcze PACZE co robi mi z włosami
Jantar mi wyszedł, nie chce mi się już o niego zabijać :/
Aloesu próbowałam z keratyną i całym tym ustrojstwem ale puszy i usztywnia. Tzn. dalej stosuję pod oleje ale kombinuję nad czymś typowo stylizującym, żeby dawało mięsiste fale, ach och

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 20:01   #61072
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:
Krem do loków czasem wygląda świetnie, czasem robi strączki. Trudno mi to określić, bo np. mogę cały tydzień używać zestawu BD i Alterra Morela i 4 dni jest super a 3 ostatnie przyklap i włosy proste, nie rozumiem więc do końca, czego im brakuje, co na nie dobrze działa itp.
Włosy lubią różnorodność. Zmieniaj zestawy aby się nie nudziły

Cytat:
Popróbuję odgniatać w mikrofibrę
Najlepszy jest śliski materiał

Cytat:
Kokos - zależy kiedy, czasem ładnie, czasem się elektryzują, robią sztywne i nie kręcą.
Próbuj mieszanek. Dodaj oliwę lub rycynę czy jaki tam masz olej

Cytat:
A co jeszcze oprócz żeli sprawdza się u kręconych/fal?
Na temat stylizacji ciężko mi się wypowiadać bo choć mam trochę żeli to rzadko je używam ponieważ nie cierpię efektu następnego dnia. Reanimacja się u mnie nie sprawdza. Dlatego najczęściej stosuje odżywkę bs. Czasem dodam pare krople olejku jeśli potrzebuje, czasem krem z biedronki ale nie za dużo. Ale lubię też na mokre nałożyć żel lniany a na to joaśka. Albo płukanka lniana.

Cytat:
Próbuj. Na początku moje włosy lubiły żel lniany, potem go nie znosiły a teraz znów lubią. Podobnie z odżywkami. Na początku pielęgnacji reagowały puchem na balsam babuni, potem im się podobała a teraz jest raczej obojętna. Warto pokombinować

Cytat:
Może po prostu za mało i nie dbam, brakuje im czegoś, protein?
Dbasz właśnie, proteiny! polecam artiste z keratyną. Jest taniuchna, chyba góra 5 zł. Do kupienia tylko w naturze. Warto mieszać ją z z czymś emolientowym bo jest trochę tępawa ale ma konkretne proteiny w składzie oczywiście polecam hydrolizowaną keratynę np z mazideł

Cytat:
Dużo kobiet ma piękne włosy, a w życiu o cg nie słyszały i nie wiedzą co to SLS - jak one to robią??
Geny

WARTO POCZYTAĆ! o pielęgnacji fal

Edytowane przez pati_bc
Czas edycji: 2012-04-05 o 20:02
Stary 2012-04-05, 20:06   #61073
Kociasta
Raczkowanie

Cytat:
W przypadku lnianego powinny być całe włosiska, ale z drogeryjnymi już łatwo przesadzić.
spróbuję więc jeszcze lnianego. A drogeryjnego ile nakładać, jak powinny wyglądać po wyschnięciu? Wiem, że pytam jak dziecko, ale mam 2 lewe ręce do stylizacji i stosunkowo krótką karierę w temacie

---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Włosy lubią różnorodność. Zmieniaj zestawy aby się nie nudziłyNajlepszy jest śliski materiał
Próbuj mieszanek. Dodaj oliwę lub rycynę czy jaki tam masz olej
Na temat stylizacji ciężko mi się wypowiadać bo choć mam trochę żeli to rzadko je używam ponieważ nie cierpię efektu następnego dnia. Reanimacja się u mnie nie sprawdza. Dlatego najczęściej stosuje odżywkę bs. Czasem dodam pare krople olejku jeśli potrzebuje, czasem krem z biedronki ale nie za dużo. Ale lubię też na mokre nałożyć żel lniany a na to joaśka. Albo płukanka lniana.
Próbuj. Na początku moje włosy lubiły żel lniany, potem go nie znosiły a teraz znów lubią. Podobnie z odżywkami. Na początku pielęgnacji reagowały puchem na balsam babuni, potem im się podobała a teraz jest raczej obojętna. Warto pokombinować
Dbasz właśnie, proteiny! polecam artiste z keratyną. Jest taniuchna, chyba góra 5 zł. Do kupienia tylko w naturze. Warto mieszać ją z z czymś emolientowym bo jest trochę tępawa ale ma konkretne proteiny w składzie oczywiście polecam hydrolizowaną keratynę np z mazideł
Geny
WARTO POCZYTAĆ! o pielęgnacji fal
Dzięki za odpowiedź. U mnie tak było z Garnierem - najpierw masakra, potem się spodobał. Artiste kupiłam, użyłam raz, ale włosy były b. sztywne, może faktycznie pomieszam. Mam keratynę hydrolizowaną, ale nie wiem, ile dodawać?
Geny? Szit, wiedziałąm Ale najczęściej widzę w dobrej kondycji włosy proste - pięknie lśnią bez puchu, ale to pewnie nic dziwnego. Kręconych nie widuję raczej, bo są zresztą rzadziej spotykane, a jak już, to baranki. Ale Wasze na zdjęciach to mistrzostwo świata Poczytam o falach, dzięki!

Edytowane przez Kociasta
Czas edycji: 2012-04-05 o 20:09
Stary 2012-04-05, 20:07   #61074
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez mayletka Pokaż wiadomość
zazdraszczam, moje na drugi dzień nadają się tylko do mycia.
haha, wyszkoliłaś Tż-a!
A właśnie nie, on sam z siebie taki cwaniaczek, nigdy nie rozmawiałam z nim o wpływie wilgotności na skręt, chyba że sam jakoś to wyłapał między wierszami

Dziewczyny, dzisiaj siostra robiła mi zdjęcia na bloga, więc mogę pokazać włosy po fructisie Volume Restructure Nie są wymuskane do granic możliwości, ale przy moim temperamencie to jest niemożliwe
Poza tym jest to stan po dwóch nocach i lataniu na wietrze.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg hairy1.jpg (42,9 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg hairy2.jpg (36,9 KB, 42 załadowań)
Stary 2012-04-05, 20:17   #61075
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki za odpowiedź. U mnie tak było z Garnierem - najpierw masakra, potem się spodobał.
Ja się z nim lubię Idealny do prostych zestawów i po myciu sls

Cytat:
Artiste kupiłam, użyłam raz, ale włosy były b. sztywne, może faktycznie pomieszam.
Pomieszaj. A próbowałaś maseczki przed myciem z olejami? Np. olej, artiste i jeszcze jakaś odżywka którą masz i to na godzinkę albo i dłużej.

Cytat:
Mam keratynę hydrolizowaną, ale nie wiem, ile dodawać?
I do tej maseczki, o której pisałam możesz dodać keratynki. Zaczęłabym od 10 kropel

Cytat:
Ale najczęściej widzę w dobrej kondycji włosy proste - pięknie lśnią bez puchu, ale to pewnie nic dziwnego.
Prostowłose maja inną strukturę włosa. Mają tzw tafle bo łatwiej odbijają światło słoneczne.

Cytat:
Kręconych nie widuję raczej, bo są zresztą rzadziej spotykane, a jak już, to baranki.
A ja ostatnio same kręciołki

Cytat:
Ale Wasze na zdjęciach to mistrzostwo świata
Dziękować

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Cytat:
Super a jak urosły widać, że zadbane i zdrowe
Stary 2012-04-05, 20:18   #61076
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
spróbuję więc jeszcze lnianego. A drogeryjnego ile nakładać, jak powinny wyglądać po wyschnięciu? Wiem, że pytam jak dziecko, ale mam 2 lewe ręce do stylizacji i stosunkowo krótką karierę w temacie
Trudno powiedzieć, to chyba też zależy od żelu.. Spróbuj umyć włosy tak jak zawsze, po umyciu, nałożeniu d/s, spłukaniu nałóż na ociekające b/s, pougniataj, na to żel (może tak około łyżeczki albo wielkości orzecha?), pougniataj i zawiń w koszulkę. Próbowałaś plunkingu? Potem rozpuść i zostaw do wyschnięcia. Być może coś się uda

Cytat:
Dziewczyny, dzisiaj siostra robiła mi zdjęcia na bloga, więc mogę pokazać włosy po fructisie Volume Restructure Nie są wymuskane do granic możliwości, ale przy moim temperamencie to jest niemożliwe
Śliczniutkie! A jakie gęste
Stary 2012-04-05, 20:19   #61077
nusia114
Zadomowienie

Miskaa78 cudowne masz te włosy

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 20:22   #61078
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

A którego kremu biedronkowego używacie? Do rąk są bodajże trzy z be beauty.
Stary 2012-04-05, 20:26   #61079
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez patrycjazuzanna Pokaż wiadomość
A którego kremu biedronkowego używacie? Do rąk są bodajże trzy z be beauty.
Zielonego.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 20:31   #61080
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Miskaa78 cudowne masz te włosy
bywało lepiej ale dziękuję

Eiri

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości