|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2821 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3
mnie po prostu wbiła w ziemie jedna kasjerka
kupowalam coś za 4,99 zł. dałam jej garść drobnych, wybrała z tego 5 zł (okrągłe 5 zł) w 50, 20, 10 groszówkach. Oczywiście miałam takie drobne jak 5, 2, 1 gr... i to sporo no ale w każdym razie, wybrała całe 5 zł i mi mówi-przepraszam czy mogę być dłużna grosika? naprawdę nie mogła wybrać konkretnej kwoty co do grosza skoro pełno drobnych sypnęłam na ladę? grosz, głupi grosz, no ale jednak dla mnie to totalnie bez sensu co zrobiła
|
|
|
|
#2822 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2823 |
|
Szef ds. Wymianek
|
a propos bycia "dluznym grosika" - moja przyjaciolka po pracy codziennie kupowala wode w tym samym sklepiku - i jak kolejny raz sprzedawczyni chciala byc dluzna grosika, K. nie wytrzymala i powiedziala, ze nie, nie moze, bo to jest zwykle nabijanie sobie kasy. i od razu sie grosik znalazl^^.
|
|
#2824 |
|
Raczkowanie
|
Dziwią mnie osoby, które chodzą do koscioła tylko w ważniejsze święta. Pewnie była o tym już jakaś wzmianka kiedyś ale mnie skręca aż po dzisiejszym i musze to napisać
. Na codzień w kościele jest spokój i cisza (nie licząc małych dzieci), a dziś na święceniu nie dało się wytrzymać. Co chwilke jakiejś babce dzwonił telefon i co chwile z głośnym stukaniem obcasów wybiegała z kościoła by go odebrać. Jedna dziewczyna swojemu chłopakowi leżała na ramieniu przez cały czas. Pewnie 2 panie sobie gadały w najlepsze, a jak im ktoś zwrócił uwage to spojrzały na tego pana z wielce obrażoną miną. pomijając fakt że prawie 20% nie wiedziało o co chodzi jak ludzie zaczeli klękać. Nie musze chyba mówić, że te osoby widuję w kościele tylko w Boże Narodzenie i Wielkanoc. Ręce opadają...
|
|
|
|
#2825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2826 |
|
Raczkowanie
|
Tego jeszcze nie słyszałam, ale spotkałam się z przekonaniem, że matka z tatuażem napewno dobrze swego dziecka nie wychowa. Tymczasem znam chłopaka, który ma takich rodziców, jest całkiem normalny, dobrze się uczy i jest w rodzinie szczęśliwy. To są jeszcze stare poglądy, które wraz z zniknieciem ostatniego pokolenia mam nadzieje również znikną
|
|
|
|
#2827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja rodzina obchodzi święta i dla Mamy jest ważne poświęcenie pokarmu. Sama nie miała czasu iść a na moje "Ale to przecież równie dobrze mogę nie iść, bo ani się nad tym nie pomodlę, ani nic" machnęła ręką. To wzięłam koleżankę i poszłam. Głupie, ale co zrobić.Z prawej strony coś zauważyłam. Nie miałam okularów to pytam koleżankę, co to. Otóż, było to coś w rodzaju "ołtarzyka smoleńskiego" - pośrodku zdjęcie pary prezydenckiej, samolot i hostia, z datą 10.04.2010, a po bokach zdjęcia pozostałych ofiar katastrofy. Nie wiedziałam, co o tym myśleć, więc poprosiłam ją, żeby poszła tam się pomodlić, a ja podejdę i sobie obejrzę. Ciekawe, czy to na stałe tak. |
|
|
|
|
#2828 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chociaż różni księża mają różne schizy ale to chyba przesada. Twoją sytuacje jeszcze moge zrozumieć ale chyba połowa ludzi nie miała tego samego powodu co Ty |
|
|
|
|
#2829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W sumie niech sobie chodzą... co nas to obchodzi. Tylko że przytoczona przez Ciebie paniusia z telefonem zwyczajnie przeszkadzała w modlitwie tym, dla których było to ważne. Też bym się zdenerwowała.Na ostatniej stronie ostatnie zdjęcie. http://www.jozef-sroda.pl/galeria/album162/index.html Edytowane przez Mini007 Czas edycji: 2012-04-07 o 17:36 |
|
|
|
|
#2830 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja sama do kościoła chodzę z okazji świąt i innych "ważniejszych" okazji (uroczystości), ale wiem, że telefon nalezy wyciszyć/wyłaczyć/zostawić w domu i jak przebiega msza św.
|
|
#2831 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2832 |
|
Zakorzenienie
|
ale co to za problem te "różnice"? Bo albo nie rozumiem albo dla mnie to jest tak "niezauważalne", że aż nieważne.
Byłam na kilku mszach w stolicy u sąsiadów za naszą zachodnią granicą, w całości w obcym języku i spokojnie wiedziałam o co chodzi
|
#2833 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Karolca - mm444 chodzi chyba o to, że w niektórych kościołach przy pewnych modlitwach się stoi, a w innych klęczy. I ja też (mimo, że w kościele jestem co tydzień) czasem się zaplączę w tym, co trzeba właśnie robić, jeśli jestem w innym kościele. Edytowane przez reverse Czas edycji: 2012-04-07 o 17:57 |
|
|
|
|
#2834 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wspomniana wyżej koleżanka też mnie pytała, czy u nas święci się pojedynczo czy "po całości" i za wcześnie zdjęła serwetkę.---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- Cytat:
I mnie nie ruszyło (może na zasadzie ciekawostki), ale zobaczyć poszłam. Tak sobie. Za to moja Mama się zdenerwowała.
Edytowane przez Mini007 Czas edycji: 2012-04-07 o 18:03 |
||
|
|
|
#2835 |
|
Zakorzenienie
|
dokladnie. straszny szok przyzylam jak poszlam na msze na wsi mojego chlopaka.. Czulam sie jakby w kosciele nigdy nie bylam... chyba kazdy ksiadz ma swoje metody prowadzenia mszy..
|
#2836 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2837 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli ktoś jest wierzący to będzie chodził co tydzień się z Bogiem spotkać, po to dla wierzących jest niedziela (o ile wierzą) nie że nie ma czasu albo się nie chce. Ludzie mówią ze wierzą w Boga a chodza może 3 razy do roku, to dla mnie nie jest wiara tyko niepotrzebne udawanie i dodatkowo robienie bałagnu w statystykach. Wiara jest jaka jest a jak kumuś się nie chce to niech da se spokój. Po co udawać że się wierzy dla babci
może będzie jej troche żal ale i tak przecież każdy ma prawo wyboru. Co jak co ale wiare to trzeba traktować poważnie...
|
|
|
|
#2838 |
|
Rozeznanie
|
jezeli ktos jest wierzacy to jest, nic do tego nie ma chodzenie czy nie chodzenie do kosciola.
Dziwi mnie podejscie niektorych osob. -wierzysz w Boga - a co cie to obchodzi ? -ale wierzysz , czy nie ? -wierze -to czemu nie chodzisz do kosciola ? - bo nie wierze w kosciol tylko w Boga -ale jak to ?!!! jak tak mozna ????? ...i znow sie zaczyna 100 pytan do.. |
|
|
|
#2839 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2840 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33408629]Nieprawda. To nie jest takie proste jak ci się wydaje. Jest pełno ludzi wierzących niezwiązanych z KK nawet jeśli zostali ochrzczeni. Wiara ma bardzo wiele wymiarów i zawężasz sobie horyzonty postrzegając ją tylko na swój sposób.[/QUOTE] Oczywiście że każdy postrzega wiarę inaczej, ale do zasad się chyba stosować trzeba? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez czarno czarna Czas edycji: 2012-04-07 o 20:06 |
||||
|
|
|
#2841 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2842 |
|
jestę wieszczę
|
Sądzę, że nie ma przymusu przynależenia do katolicyzmu czy innej religii. Każdy może sobie wybierać religię jaką chce. Dlatego nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą, że są katolikami, a nie chodzą do kościoła, czy współżyją przed ślubem. To tak, jakbym powiedziała "jestem wegetarianką, ale jem ryby". Albo była zapisana w kółku szachowym, bo gdzieś muszę, kiedyś grałam w szachy, ale teraz tam nie chodzę, bo mi się nie chce.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#2843 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
popieram
|
|
|
|
|
#2844 | ||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#2845 |
|
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33409936]A ja powiedziałabym, że to typowo polski katolicyzm. Mniejsza o to. Nie spierajmy sie o definicje.
Nie trzeba. Za niestosowanie sie do zasad (tych, o których mówimy) często nie ma żadnej kary. Sam KK nie stosuje się do swoich zasad. Przykład: Udzielanie ślubu parom z dzieckiem w drodze. Czyli innymi słowy uważasz, że masz monopol na prawdziwą wiarę? Wybacz, ale tak to zabrzmiało. Nie twojej wiary, ale twojego wyznania. Ta część twojej wypowiedzi nieco mnie śmieszy, bo wcześniej w tym samym wątku wyszła twoja nieznajomość 10 przykazań ze Starego Testamentu. Skoro mówisz, że człowiek "twojej wiary" powinien coś wiedzieć o bogu, to wypadałoby znać Biblę i trochę histori KK. Nie wiem oczywiście czy już nie poznałaś (choć czytając twoje posty szczerze w to wątpię), ale mimo wszystko dobrze by było, gdybyś czasem sięgnęła głębiej niż to, co mówią na lekcji relii i na mszy. Ależ nauka KK się zmienia. I to dynamicznie. Współcześnie oznaki tego możesz poznać po zmianach w prawie kanonicznym - do prześledzenia w internecie. Za to w przeszłości... Czy wiesz, że kanon NT został ustalony w IV wieku n.e.? Ewangelii jest więcej niż 4. Ciekawe dlaczego wybranie właściwych zajęło 400 lat Nie, nie każdy wierzy. Ja nie wierzę i wielu innych również nie. To, co mówisz to bardzo wyidealizowany obraz 'prawdziwego katolicyzmu'. Niewiele wiesz o KK. Powiedz, kto wyznacza prawdziwość katolicymu? Bo czytając twoje wypowiedzi mam wrażenie, że to ty ją chcesz wyznaczać. Kościoły są otwarte dla każdego i dziwi mnie, że bulwersuje cię jeśli ktoś chodzi tam kiedy mu wygodnie. Może. Ma prawo. Jedni chodzą się pomodlić, a inni pośpiewać. Co ciekawe, zasady KK tego nie zabraniają.[/QUOTE] Przeczytałam tylko twoją wypowiedź, z której nie wynikało jakie to są przykazania. A Pismo owszem czytam. Mówie o ludziach kóry chodz do kościoła tylko w święta i nagle im się przypomina ze oni przecież są wierzący. Większość z nich nie jest w stanie nawet powiedzieć jakie jest pierwsze przykazanie czy imienia jednego z proroków. Niewiele wiem bo niewiele żyje, ale mi wystarczy tylko wierzyć w prawdę Pisma Świętego i w to że Bóg istnieje. Nic więcej |
|
|
|
#2846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie w ogóle dziwi coś takiego. Znam osoby, które chodzą do kościoła bo rodzice im każą, a jakoś nie widzę w ich zachowaniu tego 'słowa bożego' i tego że starają się być dobrymi katolikami. Ja akurat mam bardzo fajnych rodziców pod tym względem, bo nigdy nie kazali mi chodzić do kościoła. |
|
|
|
|
#2847 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wierzysz w prawdę PŚ, ale go nie czytałaś. Dowodem na to jest fakt, że nie wiesz o jakich przykazaniach mówię. To śmieszne w sytuacji, gdy innym sama zarzucasz ignorancję (tu nieznajomość imienia proroka i pierwszego przykazania). Widzisz drzazgę w oku bliźniego... |
|
|
|
|
#2848 |
|
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33410550]Przecież nie wiesz dlaczego oni poszli to tego kościoła. Pytałaś wszystkich? Może wcale nie przypomnieli sobie o wierze, tylko poszli z zupełnie innego powodu? Nie wiesz tego, a oceniasz i to negatywnie. Powiedziałabym, że to nie po chrześcijańsku
![]() Wierzysz w prawdę PŚ, ale go nie czytałaś. Dowodem na to jest fakt, że nie wiesz o jakich przykazaniach mówię. To śmieszne w sytuacji, gdy innym sama zarzucasz ignorancję (tu nieznajomość imienia proroka i pierwszego przykazania). Widzisz drzazgę w oku bliźniego...[/QUOTE] Powiedziała osoba niewierząca nie czytałam ale czytam poza tym ewangelie znam i bedę w to wierzyc obojętnie co by tam nie było. Ludzie mogą sobie wierzyć w latające dywany to ja bede wierzyć w Pismo |
|
|
|
#2849 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przecież jako osoba niewierząca mogę znać filozofię chrześcijańską. Mogę znać jakąkolwiek filozofię i zauważać od niej odstępstwa tak jak zauważyłam w twoim przypadku.Najwyraźniej nie zauważyłaś, że nie potępiam twojej wiary ani w ogóle ciebie jako osoby wierzącej. Ja potępiam hipokryzję i ignorację. Chociaż wiarę w jak powiedziałaś "co by tam nie było" uważam za, powiedzmy, nierozsądną, to nie zamierzam oceniać ludzi, do których do przemawia. |
|
|
|
|
#2850 |
|
Raczkowanie
|
Atak nie ja zaczełam ale tak już tutaj jest. Co nie napiszesz, zaraz się przyczepią
. W każdym razie miło mi jest tą dyskusję zakończyć. Miłego wieczoru a wierzącej czesci forum także wesołych świąt
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:47.

no ale w każdym razie, wybrała całe 5 zł i mi mówi

może będzie jej troche żal ale i tak przecież każdy ma prawo wyboru. Co jak co ale wiare to trzeba traktować poważnie...