Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz. VI - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł VII cz. naszego wątku?
Wiosna za oknem, pąki strzelają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają. V-VI 2012 cz.VII 3 4,35%
Wiosna za oknem,wyprawki czekają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają.V-VI 2012 cz.VII 5 7,25%
Która następna?Której się spieszy? Wciąż mamy w wątku za mało dzieci.V-VI 2012 cz.VII 7 10,14%
Ptaszki ćwierkają, wiosna wszędzie, który brzdąc następny będzie? V-VI 2012 cz. VII 11 15,94%
W nosie z terminami, pierwsze na wątku Mamy już mamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII 3 4,35%
To my, Mamy majowo-czerwcowe! Na dzieci czekają wyprawki gotowe.Mamy V-VI 2012 cz.VII 5 7,25%
Worek z dziećmi rozwiązany, pierwsze Mamy w wątku... mamy! Mamy V-VI 2012 cz. VII 23 33,33%
Worek z dziećmi rozwiązany, już są w wątku pierwsze Mamy! Mamy V-VI 2012 cz. VII 9 13,04%
Pierwsze dzieci tulą nasze mamy, na kolejne już czekamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII 1 1,45%
Pierwsze dzieci witają nasze mamy, na kolejne już czekamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII 2 2,90%
Głosujący: 69. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-15, 18:18   #3691
doris888
Rozeznanie

Dot.: Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz.

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
co do humorkow- wczoraj tz poszedl o 18 z kolegami na pozegnanie jakiegos jednego z pracy bbo odchodzil... wzielam sie za szycie falbanki maskujacej do lozeczka<udalo sie w sumie>takze mialam zajecie , o 22.00 jeszcze mialam dobry humor, ale o 23.00 juz lekki foch, wpoldo pierwszej zadzwonilam i powiedzialam, ze moze isc spac do mamusi Wrocil przed pierwsza i spal na dywanie NIE dlatego ze wyszedl, ale ze 1
)nie napisal zadnego sms ani nic 2) nie ma umiaru :P
Jak wrocil serce mi tak bilo, ze mialam go ochote rozmazac na scianie :P Moze jestem dziwna :P
he he mam to samo w takich sytuacjach ach te hormony

---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ----------

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Ja akurat nie lubię oliwek, bo dla mnie (tzn. dla Michałka) były za tłuste. Wolę raczej mleczko lub krem - ze względu na bardziej nawilżające i takie odżywcze działanie, niż samo natłuszczanie. Ale to chyba co komu pasuje i zależy od skóry maluszka, myślę, że to indywidualna sprawa buźkę smarowałam zawsze po kąpieli - jest przecież jeszcze delikatniejsza niż ciało oczywiście prócz tego smarowanie jeszcze przed wyjściem na zewnątrz.
a smarowałaś czymś buzię? i jakie mleczko/ krem do ciała ? pewnie już gdzieś pisałaś a ja nie zapamiętałam- ja sama nie lubię oliwek i chciałabym stosować coś innego- oczywiście jak bobas będzie potrzebował oliwki to ją zastosuję ale raczej nastawiam się na coś innego- mam na oku bubchen ale nie wiem czy buzia tym samym co reszta ciałka czy nie
doris888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 18:20   #3692
Gaabbi
Wtajemniczenie

Dot.: Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz.

Moje zdanie na temat kosmetyków dla noworodka jest takie.

Im mniej chemii, tym lepiej. Stosuję to założenie również w stosunku do siebie.
I tak, po co używać przy każdej zmianie pieluszki, do przemywania pupci, chusteczek rzekomo nawilżających, skoro można wykorzystać do tego waciki nasiąknięte przegotowaną wodą?
Po co smarować całe ciałko noworodka (łącznie z główką) oliwką bądź kremem po kąpieli, skoro kąpiemy i tak w wodzie z oliwką, albo płynem nawilżającym?

Każda położna, z którą do tej pory miałam do czynienia, potwierdzała taką teorię.
Moja kuzynka jedno dziecko smarowała od stóp do głów olejkami, kremami i innymi duperelami i ciągle miało coś nie tak ze skórą. A drugie po kąpieli nie smarowała praktycznie niczym i skórę ma jak tralala.
Przecież jak przyzwyczaimy skórę dziecka od pierwszych dni życia do natłuszczania, to ona sama nigdy nie zacznie dobrze funkcjonować tzn. nie nauczy się wytwarzać naturalnego nawilżenia, bariery ochronnej.

(przepraszam za pogrubienie, ale za cholerę nie mogę się tego pozbyć )

O pieluszkach już nie raz była tutaj mowa i ja absolutnie nie mam zamiaru nikogo namawiać na używanie wielorazówek. Sama jeszcze nie wiem, jaką metodę pieluszkowania wybiorę, bo wielorazówki to dla mnie na razie czarna magia. Jednak moje serce jest za wielorazówkami
Nie wiem tylko, jak można pisać, że pieluszki jednorazowe nie mają wpływu pieluszkowe zapalenie skóry. Pieluszki jednorazowe i ich chłonność usypia czujność niektórych rodziców, którzy za rzadko zmieniają pieluszkę. Do odparzeń prowadzi zbyt długi kontakt z amoniakiem (m.in.). Przy wielorazowych pieluszkach zdarza się to znacznie rzadziej, bo po prostu one są mniej chłonne.
To, że Wasze dzieciaczki nigdy nie miały odparzeń, nie świadczy o tym, że procentowo jednak wielorazówki wypadają lepiej w tej kwestii.
A to, tak na szybko znalezione informacje, na temat pieluszek wielo i jednorazowych.

Pieluchy jednorazowe to „suche i szczęśliwe dziecko”!
W pieluchach jednorazowych znaleziono substancje toksyczne i rakotwórcze, jak polichloropren, furan i dioksyny, benzol, TBT. Ponadto nieoddychające tworzywa powodują wzrost temperatury moszny chłopców z 34° do 37°. Angielskie badania wiążą ten fakt ze wzrostem niepłodności u mężczyzn w Europie Zachodniej.

Prof Sippell, który prowadził badanie na temat efektu podgrzewania jąderek w mosznie chłopów pieluszkowanych jednorazowymi pieluszkami.

Oto skrótowo opisany wynik:

Podwyższona temperatura w mosznie przy użyciu pieluszek jednorazowych może prowadzić do niepłodności mężczyzn.

Wzrost użycia jednorazowych pieluch może tłumaczyć rosnącą w ostatnich 25 latach niepłodność, jak wskazują badania opublikowane w czasopiśmie Archives of Disease in Childhood.
Badania wykazały, że pieluchy jednorazowe pokryte wratwą plastiku, znacznie podnoszą temperaturę moszny w porównaniu do temperatury moszny chłopców używających pieluszek z materiału. Tempareatura jest kluczowa do prawidłowego rozwoju jąder i zdrowia spermy.

Badacze z zespołu monitorowali tempeaturę jąder 48 zdrowych chłopców, w tym pięciu wcześniaków, w wieku od urodzenia do 55 miesięcy, przy użyciu maleńkiej, nieinwazyjnej termalnej sondy. Obserwacja prowadzona była w dwóch 24 godzinnych etapach. Podczas jednego z etapów chłopcy mieli założone wielorazowe pieluszki z bawełny, podczas drugiego – jednorazowe typowe sztuczne pieluszki. Temperatura mierzona była podczas godzin aktywności i snu; a dla porównania mierzona była również temperatura odbytu.

Badanie wykazało, że temperatura moszny, z którą ściśle związana jest temperatura jąderek, jest podwyższona u chłopców noszących plastikowe pieluszki jednorazowe. Średnia różnica temperatury wahała się w granicach od 0,6 st C do 1,1st C (1,1st F i 2,0 st Farenheita).
Autorzy badania stwierdzili, że właściwości izolacyjne w pieluszkach jednorazowych uszkadzały, osłabiały naturalne możliwości mechanizmu chłodzenia a w 13 przypadkach badanych chłopców mechanizm chłodzenia całkowicie zawiódł.

U dorosłych mężczyzn , dowiedziono, że narażanie na wysokie temperatury jest w stanie obniżyć ilość produkowanej spermy. Bezpłodność u dorosłych mężczyzn może być kolejnym następstwem nie schodzenia się jąderek u chłopców w normalnym wieku, co z kolei uważa się za ściśle związane z podwyższoną temperaturą jąder. Autorzy badania doszli do wniosku, że długotrwale podniesiona temperatura moszny we wczesnym dzieciństwie może odgrywać ważną rolę i ma swoje następstwa w zdrowiu i funkcjonowaniu jąder, w konsekwencji prowadzi do bezpołodności u mężczyzn.

Partsch, Aukamp, and Sippell. "Scrotal temperature is increased in disposable plastic lined nappies." Division of Pediatric Endocrinology, Department of Pediatrics, Christian-Albrechts-University of Kiel. May 2000. Publikowane w National Association of Diaper Services.
Tłumaczenie: Ewa Dumańska
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 18:31   #3693
doris888
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość

I tak, po co używać przy każdej zmianie pieluszki, do przemywania pupci, chusteczek rzekomo nawilżających, skoro można wykorzystać do tego waciki nasiąknięte przegotowaną wodą?

Po co smarować całe ciałko noworodka (łącznie z główką) oliwką bądź kremem po kąpieli, skoro kąpiemy i tak w wodzie z oliwką, albo płynem nawilżającym?

Każda położna, z którą do tej pory miałam do czynienia, potwierdzała taką teorię.

Moja kuzynka jedno dziecko smarowała od stóp do głów olejkami, kremami i innymi duperelami i ciągle miało coś nie tak ze skórą. A drugie po kąpieli nie smarowała praktycznie niczym i skórę ma jak tralala.

Przecież jak przyzwyczaimy skórę dziecka od pierwszych dni życia do natłuszczania, to ona sama nigdy nie zacznie dobrze funkcjonować tzn. nie nauczy się wytwarzać naturalnego nawilżenia, bariery ochronnej.

a jeżeli do kąpieli zastosuję mydełko, np.bubchen- bo chyba to będzie dla mnie na początek najwygodniejsze (może się mylę, nie wiem) to po kąpieli też już bez niczego? ja na bank oliwki używać nie będę, sama jej nie znoszę to i dziecka nią lepić nie będę bez potrzeby ... w każdym razie nie chce przesadzić ani w jedną ani w drugą stronę...

a jeżeli chodzi o chusteczki to mnie się wydaje że to po prostu jedna z wygód- można uzywać gotowych chusteczek albo przegotować wodę i użyć wacików, tak samo jak można kupić starte jabłko dla dziecka w słoiku albo zetrzeć świeże na tarce w domu
Stary 2012-04-15, 18:48   #3694
moniczka1302
Wtajemniczenie

ale mamy dzisiaj dzien lenia....
nic tylko jemy, ogladamy filmy i drzemiemy

Cytat:
Napisane przez asiula_n Pokaż wiadomość
Ufff... poszlo

To jeszcze dwa...
super lazienka jaka duzaaaaa

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Filip też był na Pampersach i raz w szpitalu nie miałam już pampków i dziadek kupił huggiesy.Jak dla mnie porażka,siuśki przesiąkały,były takie dziwne,chyba kształtem inne.Mnie nie odpowiadały.A wielorazówki to dla mnie wyższa szkoła jazdy ja jestem wygodna troche i jakbym tak miała jeszcze prać te wkłady...
wczoraj radzilam sie kolezanki jakie pieluszki byly dla jej mlodego dobre to stwierdzila, ze DADA z Biedrony

na razie mam jedna pake pamperswo, ale w biedronce widzielismy te DADA premium i chcielismy wziac, ale wolalam sie jeszcze wstrzymac, ale chyba podjde i kupie.
moniczka1302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 18:50   #3695
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

zgadzam się, że im mniej chemii tym lepiej

ja jedyne co używałam na samym początku to emolienty do wlewania, chusteczki nawilżane, sudocrem. Moje dziecko nie wie co to oliwka ani pudry

105.....99.....95....89.. ...85.....79...75
Pandzia_2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 18:53   #3696
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
a jeżeli do kąpieli zastosuję mydełko, np.bubchen- bo chyba to będzie dla mnie na początek najwygodniejsze (może się mylę, nie wiem) to po kąpieli też już bez niczego? ja na bank oliwki używać nie będę, sama jej nie znoszę to i dziecka nią lepić nie będę bez potrzeby ... w każdym razie nie chce przesadzić ani w jedną ani w drugą stronę...

a jeżeli chodzi o chusteczki to mnie się wydaje że to po prostu jedna z wygód- można uzywać gotowych chusteczek albo przegotować wodę i użyć wacików, tak samo jak można kupić starte jabłko dla dziecka w słoiku albo zetrzeć świeże na tarce w domu[/LEFT]
Ja zamierzam robić tak, że do kąpieli malucha będę dodawała dwie krople oliwki HIPP (te kosmetyki wybrałam dla Hani) i później już nie będę Jej ciałka smarować niczym (oprócz pupy i pachwin). Planuję przynajmniej raz w tygodniu wykonywać masaż Hani i wtedy kroplę oliwki na dłoń i masowanko Ja oliwkę bardzo lubię więc i Hanię nią uraczę, ale bez przesady.

Do przemywania pupci będę używała wacików namoczonych w przegotowanej wodzie, a chusteczek używać będę ewentualnie na wyjazdach (wyjściach).

Z tym jabłkiem świetne porównanie
Tylko nie zawsze jest tak, że to co nam teoretycznie zaoszczędza czas przy opiece nad dzieckiem, faktycznie to robi Ale to już inna bajka.

Mam zajawkę na dłubanie słonecznika. Wczoraj nawet pozbyłam się zgagi tym sposobem
Stary 2012-04-15, 18:55   #3697
_millena
Zadomowienie

Cytat:

Mój nadal wydaje się jakiś mały i w ogóle nie podniósł się do góry

millena, najlepiej dla pieska będzie, jak go przegłodzicie cały dzień. Wody też niech nie pije za dużo, bo wtedy będzie go znowu ciągnęło. Żołądek musi się oczyścić.
mnie też sie tak wydawało dopóki nie zobaczyłam się na zdjęciach ze świąt. Stwierdziłam, że wyglądam już jak wieloryb

pieska glodzimy od rana, ale jakbyście go widziały..... jest taki biedniusi

Cytat:
Napisane przez ania_85 Pokaż wiadomość
Dzięki Dziewczyny
w srode/czwartek dowiem sie,czy macica zaczela wspolpracowac

widze,ze co nowy watek, to coraz wiecej fajnych pomyslow na tytul

zycze milej niedzieli, ja musze ogarnac mieszkanie,bo straszny syf... hehe przypomnialo mi sie - co do slowa "syf" : Moja kolezanka jest w ciazy i mowi do swojego starszego synka (ma 8 lat) - syneczku a wiesz,ze bedziesz mial braciszka lub siostrzyczke; a on do niej "ale syf"

p.s.
trzymamy kciukasy za owocną wspólpracę z macicą

Ewunia - super wózek!

Cytat:
Napisane przez missmalezji Pokaż wiadomość
Dziewczyny widzę że piszecie na temat siary - jestem na bieżąco,akurat o niej piszę dzisiaj siara tworzy się po 20tyg ciąży (to nie jest regułą) a przechodzi w pokarm przejściowy ok 4 dnia po porodzie. Siary wogóle jest mało,bo na dzien do 100ml, więc niespecjalnie jest co mrozić aha i pamiętajcie, że pokarm mamy jest dla dziecka ZAWSZE wartościowy. to fakt,zmienia się i dostosowuje do dziecka,ale to nie jest tak,że ten pierwszy później jest bezwartościowy. Zawsze jest to pokarm,i kalorie. Nie dajcie sobie nigdy wmówić że w danym momencie wasz pokarm nie jest wartościowy. zawsze jest wartosciowy i najlepszy dla waszych maluszków
no to może ja coś pokręciłam z tą siarą, że jest aż do tygodnia
a co sądzisz o mrożeniu siary ? bo ta moja położna mówiła, ze w zasadzie nie ma potrzeby, bo np po 4 miesiącach nakarmienie dziecka siarą nie ma już takiego znaczenia jak karmienie na bieżąco. Chodzi główie o skład siary (niestety nie znam się na tym, wiec nie powiem dokładniej).
i ona też mówiła, że nie ma takiego laboratorium, które by podrobiło pokarm matki, że owszem mieszanki są super, ale mleko matki zawsze będzie najlepsze i zawsze wartościowe, nawet jeśli jestesmy chore.

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
ja miałam a przed ciążą teraz mam C jak są twarde ale na all kupowałam bawełniany B, po opróżnieniu są flaki małe

ja nie radzę odciągać laktatorem przy nawale, bo wtedy będzie hardcore ja nawet nie próbuję, ja urodziłam o północy wieczorem przystawiłam małą, i jak ciągle była ze mną, jak już dokarmiali ją pierwsze dwa dni z kieliszka by butla nie zakłóciła odruchu ssania, i żadnego smoka ani butli by chciała jeść, sutki bolały na początku jak mała cyce wyrabiała i pobudzała laktacje potem jak już była kraina mlekiem płynąca to smarowałam mlekiem i maltanem i już nic nie boli bo dobrze się przystawia
CHOLERA JA Z TYMI CYCAMI MOIM ZWARIUJE, NO PRZYSIEGAM. niech to szlag

co do laktaktora, nam mówili, żeby używać w ostateczności, jeśli dziecko sobie nie poradzi ze zjedzeniem z piersi, i nie odciągać jakos mega dużo, tylko ściągnąć odrobinkę, żeby piersi nie bolały i żeby nie zrobił się zastój.

kapukat - jaki to jest stanik nocny ?? powiesz z jakiej firmy masz, albo gdzie kupiłaś ?

asiula fajna łazienka, taka naturalna. a mogłabym Ci cos doradzić ?

_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 19:07   #3698
niuniuniau
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny ile paczek podkładów poprodowych kupujecie? Tak myślę, że 3 wystarczą?
Ja planuję kupić 3 opakowania, u mnie w szpitalu dają podkłady. Przy Oliwce zmieniałam je bardzo często bo też i sporo leciało więc wolę żeby zostało niż by miało zabraknąć.

Asia super łazienka wyszła, taka ciepła bardzo i zachęcająca do relaksu.

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
ale mamy dzisiaj dzien lenia....
nic tylko jemy, ogladamy filmy i drzemiemy

super lazienka jaka duzaaaaa

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

wczoraj radzilam sie kolezanki jakie pieluszki byly dla jej mlodego dobre to stwierdzila, ze DADA z Biedrony

na razie mam jedna pake pamperswo, ale w biedronce widzielismy te DADA premium i chcielismy wziac, ale wolalam sie jeszcze wstrzymac, ale chyba podjde i kupie.
My używamy pieluch z biedry i sprawdzają się super. Dla młodego planuję na początek kupić jednak pampersy a na Dady przerzucimy się pewnie od rozmiaru 3.

Kapukat normalnie jak czytam o podejściu położnych i doradców laktacyjnych u Ciebie w szpitalu to jestem w szoku. U mnie wielkiej tragedii nie było ale szczerze powiedziawszy prawidłowo przystawiać nauczyłam sie na spokojnie sama w domu.

Co do używania kosmetyków w większej ilości to też się zgadzam, że najlepiej ograniczyć do minimum. W razie czego łatwiej dojść co uczula dzieciątko. Co do używania bądź nie chusteczek nawilżanych to na pewno jest to jakieś udogodnienie. Dla mnie przy dwójce małych dzieci jedyne jakie wchodzi w grę, zamierzam ułatwiać sobie życie na tyle na ile tylko się da
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 19:07   #3699
śliweńka
Zakorzenienie

nie nadążam za wami i chyba mi się to nie uda

co do podkładów miałam trzy paczki i je zużyłam ale ja po cc, pierwszy dzień musiałam mieć dwa bo tak krwawo było, no i trochę do dupy bo na kleju nie są, ale na wyjście już podpache miałam

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 19:12   #3700
Gaabbi
Wtajemniczenie

Kurcze, ja kupiłam dwie paczki podkładów, czyli za mało
A jakie podkłady w ogóle polecacie?
Stary 2012-04-15, 19:15   #3701
Michalowa79
Raczkowanie

Wróciłam Myślałam ze skoro niedziela to niewiele będę miała do czytania ale widzę że nie wyszłyście z wprawy i 4 strony miałam do czytania

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
A cóż to za wykład prowadzisz?
Przemądrzam się na studiach podyplomowych

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
Witam

źle się dziś czuję, siedzę nic nie robię a ledwo mogę oddychać, jakbym maraton przebiegła
mały rano napędził nam stracha...wczoraj po remoncie myłam okno, całe zakurzone, upaćkane szpachlą i farbą więc musiałam się ozdrapywać i oczyścić porządnie, prawie 2 godz mi to zajęło. Wieczorem mały się mało ruszał, jakoś niemrawo. W nocy obudziłam się 2 razy i cisza, rano nadal nic, pukamy do niego z Tż, ruszamy brzuchem, mówimy, puszczamy piosenki, obydwoje już w niezłym strachu bo gdzieś przeczytałam, że jak się myje okna czy wiesza firanki dziecko się może pępowiną okręcić w końcu przykryłam brzuch koszulką, kołdrą i wtedy jaśnie pan zaczął się ruszać, ale to była ulga Tż kładzie rękę na brzuchu żeby poczuć ruchy i cisza, bierzę rękę i są ruchy, odkrywamy brzuch i nic, zakrywamy i się rusza i tak się bawi z nami. Ten nasz synek to chce nas chyba do zawału doprowadzić, specjalnie tak robi dziad mały

asiula_n pokaż łazienkę bo nas teraz czeka właśnie remont łazienki i szukam inspiracji

Dziewczyny jak z waszą cerą?? Ja się załamałam do tej pory było nawet ok, ale od kilku dni jest istna masakra, jak rano idę do łazienki to płakać mi się chce jak patrzę w lustro. Pełno jakichś syfów, czerwonych plamek i skóra taka nierówna, jakby jakieś grudki pod nią były
Kosmetyki cały czas mam te same więc to nie uczulenie. Czy to przez hormony, przez ten ostatni miesiąc będzie coraz gorzej? Chyba nie wyjdę już z domu
Ja od początku ciąży zamiast cery mam krostownik na twarzy:-P
i tak od 8 miesięcy bez zmian
A ponoć jak chłopiec to się ładnieje
Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość

Dziewczyny, juz nie daje rady. Leżę i wyję. Już 3 dzień cierpie z powodu hemoroidów. Boże, jak to boli. Mam maść, czopki, tabl. doustne i nic lepiej nie jest. Znacie jeszcze jakieś sposoby???

Dla dziewczyn, które łapią doła. Mi czasami po prostu pomaga takie pół godzinne płakanie Popłaczę i mi przechodzi
A próbowałaś pić len - on zmniejsz napięcie jelit i ułatwia wypróżnianie i smarować pupę jak dziecku sudocremem - tam jest cynk który łagodzi pieczenie?

Cytat:
Normalnie zaraz pogryzę komputer!!!!

Jak teraz nie zadziała to wyślę zdjęcia na maila.
Śliczna ta łazienka - zazdroszczę Ci 2 umywalek - ja mam taką kiszkę że nie dość że umywalka będzie jedna to w dodatku głęboka na całe 30 cm... Jakiś idiota projektował to mieszkanie przysięgam.
Ale znalazłam sposób na to pokażę Wam jak skończymy mam nadzieję ze w rzeczywistości tez będzie pasować jak w mojej wyobraźni

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Ale dlaczego miałabyś nie pisać? Przecież można się kulturalnie opiniami wymieniać
Ja też używałam chusteczek nawilżanych przez caluteńki czas poza okresem kilku dni, kiedy jeden raz Maks był odparzony. Szczerze tak na szybko nie przychodzi mi do głowy żaden powód, dla którego miałabym tego nie robić...
W kwestii chusteczek to powiem krótko - sama używam chusteczek do higieny intymnej w podróży i kiedy musze skorzystać z publicznej toalety - i nie mam zamiaru przyzwyczajać syna do chemii. Jak będe mu zmieniać pieluchę to woda i gazik a jak będzie większy to pupa pod kran

Cytat:
Czy was też bolą plecy od dupki do łopatek?Nie wiem już jak mam siedzieć,leżeć cały czas bolą.
Ja od 18:00 to na przemian skurcze łydek i straszny ból pleców więc biorę swojego rogala podkładam pod cycki, przynoszę oliwkę wypinam plecy mężowi do masowania. Bardzo mi to pomaga. Mój rehabilitant pokazał mojemu TŻ jak się masuje ciężarne i mam relaks

Cytat:

(przepraszam za pogrubienie, ale za cholerę nie mogę się tego pozbyć )

O pieluszkach już nie raz była tutaj mowa i ja absolutnie nie mam zamiaru nikogo namawiać na używanie wielorazówek. Sama jeszcze nie wiem, jaką metodę pieluszkowania wybiorę, bo wielorazówki to dla mnie na razie czarna magia. Jednak moje serce jest za wielorazówkami
Nie wiem tylko, jak można pisać, że pieluszki jednorazowe nie mają wpływu pieluszkowe zapalenie skóry. Pieluszki jednorazowe i ich chłonność usypia czujność niektórych rodziców, którzy za rzadko zmieniają pieluszkę. Do odparzeń prowadzi zbyt długi kontakt z amoniakiem (m.in.). Przy wielorazowych pieluszkach zdarza się to znacznie rzadziej, bo po prostu one są mniej chłonne.
To, że Wasze dzieciaczki nigdy nie miały odparzeń, nie świadczy o tym, że procentowo jednak wielorazówki wypadają lepiej w tej kwestii.
A to, tak na szybko znalezione informacje, na temat pieluszek wielo i jednorazowych.

Pieluchy jednorazowe to „suche i szczęśliwe dziecko”!
W pieluchach jednorazowych znaleziono substancje toksyczne i rakotwórcze, jak polichloropren, furan i dioksyny, benzol, TBT. Ponadto nieoddychające tworzywa powodują wzrost temperatury moszny chłopców z 34° do 37°. Angielskie badania wiążą ten fakt ze wzrostem niepłodności u mężczyzn w Europie Zachodniej.

Prof Sippell, który prowadził badanie na temat efektu podgrzewania jąderek w mosznie chłopów pieluszkowanych jednorazowymi pieluszkami.

Oto skrótowo opisany wynik:

Podwyższona temperatura w mosznie przy użyciu pieluszek jednorazowych może prowadzić do niepłodności mężczyzn.

Wzrost użycia jednorazowych pieluch może tłumaczyć rosnącą w ostatnich 25 latach niepłodność, jak wskazują badania opublikowane w czasopiśmie Archives of Disease in Childhood.
Badania wykazały, że pieluchy jednorazowe pokryte wratwą plastiku, znacznie podnoszą temperaturę moszny w porównaniu do temperatury moszny chłopców używających pieluszek z materiału. Tempareatura jest kluczowa do prawidłowego rozwoju jąder i zdrowia spermy.

Badacze z zespołu monitorowali tempeaturę jąder 48 zdrowych chłopców, w tym pięciu wcześniaków, w wieku od urodzenia do 55 miesięcy, przy użyciu maleńkiej, nieinwazyjnej termalnej sondy. Obserwacja prowadzona była w dwóch 24 godzinnych etapach. Podczas jednego z etapów chłopcy mieli założone wielorazowe pieluszki z bawełny, podczas drugiego – jednorazowe typowe sztuczne pieluszki. Temperatura mierzona była podczas godzin aktywności i snu; a dla porównania mierzona była również temperatura odbytu.

Badanie wykazało, że temperatura moszny, z którą ściśle związana jest temperatura jąderek, jest podwyższona u chłopców noszących plastikowe pieluszki jednorazowe. Średnia różnica temperatury wahała się w granicach od 0,6 st C do 1,1st C (1,1st F i 2,0 st Farenheita).
Autorzy badania stwierdzili, że właściwości izolacyjne w pieluszkach jednorazowych uszkadzały, osłabiały naturalne możliwości mechanizmu chłodzenia a w 13 przypadkach badanych chłopców mechanizm chłodzenia całkowicie zawiódł.

U dorosłych mężczyzn , dowiedziono, że narażanie na wysokie temperatury jest w stanie obniżyć ilość produkowanej spermy. Bezpłodność u dorosłych mężczyzn może być kolejnym następstwem nie schodzenia się jąderek u chłopców w normalnym wieku, co z kolei uważa się za ściśle związane z podwyższoną temperaturą jąder. Autorzy badania doszli do wniosku, że długotrwale podniesiona temperatura moszny we wczesnym dzieciństwie może odgrywać ważną rolę i ma swoje następstwa w zdrowiu i funkcjonowaniu jąder, w konsekwencji prowadzi do bezpołodności u mężczyzn.

Partsch, Aukamp, and Sippell. "Scrotal temperature is increased in disposable plastic lined nappies." Division of Pediatric Endocrinology, Department of Pediatrics, Christian-Albrechts-University of Kiel. May 2000. Publikowane w National Association of Diaper Services.
Tłumaczenie: Ewa Dumańska
No ja jestem z Tobą we wszystkich kwestiach I prosze odzywaj się bo przynajmniej nie czuję się jak dziwoląg ze swoimi poglądami.
Sama rozważam wielorazówki ale brakuje mi wsparcia duchowego no i nie mam z kim tego przegadać więc nie wiem jak się za to zabrać

A ja jutro idę na USG a potem na pierwsze zajęcia do SR - wiem że to dość późno ale zależało mi zeby chodzić do szkoły gdzie będę rodzić a tam dopiero jutro pierwsze zajęcia. Bardzo jestem ciekawa jak będzie
Michalowa79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 19:19   #3702
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:

Moja siostra na początku kupowała pampersy, a później zmieniła na te DADA. Powiedziała, że różnicy nie ma a cena stanowczo niższa.

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
mnie też sie tak wydawało dopóki nie zobaczyłam się na zdjęciach ze świąt. Stwierdziłam, że wyglądam już jak wieloryb

Ewunia - super wózek!
Hehe też tak miałam. Wydawało mi się, że ten brzuszek taki malutki, aż mąż zrobił mi zdjęcie i się przeraziłam. Nie widziałam jakos tego, że zrobiłam się taaaaaaka wielka

Dzięki za wózek. W końcu czekało się na niego 10tygodni!!!
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 19:21   #3703
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Kurcze, ja kupiłam dwie paczki podkładów, czyli za mało
A jakie podkłady w ogóle polecacie?
Największe

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 19:21   #3704
Gaabbi
Wtajemniczenie

Znowu mam newsa, który jest śmieszny, ale nie zaszkodzi spróbować.
Sposób na hemoroidy- smarować du.pcię miodem Podobno pomaga. Mnie się teraz hemoroidy schowały i nie dokuczają, ale jakby co, to mam zamiar spróbować.

I absolutnie żadnych nasiadówek, nagrzewań! Wysoka temperatura tylko pogarsza sprawę.

Michałowa, dzięki Tobie i ja nie czuję się jak dziwak

anulka, kupiłam takie naaajwiększe, na 37cm.

Edytowane przez Gaabbi
Czas edycji: 2012-04-15 o 19:24
Stary 2012-04-15, 19:26   #3705
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Znowu mam newsa, który jest śmieszny, ale nie zaszkodzi spróbować.
Sposób na hemoroidy- smarować du.pcię miodem Podobno pomaga. Mnie się teraz hemoroidy schowały i nie dokuczają, ale jakby co, to mam zamiar spróbować.

I absolutnie żadnych nasiadówek, nagrzewań! Wysoka temperatura tylko pogarsza sprawę.
eee tam, jak ma pomoc to smarowac

ps. ta pogoda mnie dobija po prostu, nie cierpie ....

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

ja mam 5 szt. podkladow poporodowych - w aptece pani mnie zapewnila, ze starczy, zobaczymy w praniu

coraz bardziej sie stresuje zblizajacym sie porodem. boje sie
Stary 2012-04-15, 19:32   #3706
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
co do podkładów miałam trzy paczki i je zużyłam ale ja po cc, pierwszy dzień musiałam mieć dwa bo tak krwawo było, no i trochę do dupy bo na kleju nie są, ale na wyjście już podpache miałam
O kurde, tak dużo ich zużyłaś?! Ja kupilam tylko dwa opakowania, czyli razem 20szt. Ja kupiłam podkłady Hartmana bo czytałam dużo opini, że są najlepsze. Jednorazowe majtki też mam tej firmy.

Cytat:
Napisane przez Michalowa79 Pokaż wiadomość
A próbowałaś pić len - on zmniejsz napięcie jelit i ułatwia wypróżnianie i smarować pupę jak dziecku sudocremem - tam jest cynk który łagodzi pieczenie?
No tylko, że ja nie mam problemów z wypróżnianiem, nawet w tych bólach więc sama nie wiem czemu mi się to zrobiło. Sudocrem wypróbuję, ale na razie ciężko mi się tam dotknąć. Już drugi dzień leże i wyję z bólu
Stary 2012-04-15, 19:35   #3707
śliweńka
Zakorzenienie

zależy jak będziesz rodzić bo ja byłam prawie 5 dni w szpitalu

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2012-04-15, 19:38   #3708
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
zależy jak będziesz rodzić bo ja byłam prawie 5 dni w szpitalu
Tzn. po cesarce krwawi się mniej czy więcej? Ja chcę CC.
Stary 2012-04-15, 19:41   #3709
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:

chcesz czy musisz mieć z powodów jakiś?

szczerze jakbym miała wybór to być się nie zastanawiał po tym co przeszłam, ja stałam przy wypisie pokrzywiona a wszystkie po sn latały jak na skrzydłach

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2012-04-15, 19:42   #3710
Michalowa79
Raczkowanie

Cytat:
O kurde, tak dużo ich zużyłaś?! Ja kupilam tylko dwa opakowania, czyli razem 20szt. Ja kupiłam podkłady Hartmana bo czytałam dużo opini, że są najlepsze. Jednorazowe majtki też mam tej firmy.

No tylko, że ja nie mam problemów z wypróżnianiem, nawet w tych bólach więc sama nie wiem czemu mi się to zrobiło. Sudocrem wypróbuję, ale na razie ciężko mi się tam dotknąć. Już drugi dzień leże i wyję z bólu
Bidulka

Cytat:
Tak na życzenie chcesz CC?? Nie boisz się doznań o których pisała Śliweńka??
Stary 2012-04-15, 19:49   #3711
missmalezji
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ania_85 Pokaż wiadomość
dzieki

pisalas,ze meczysz sie z praca i z przerabianiem ksiazki...tez przez to przechodzilam. max 5 slow mozesz napisac identycznie,jak jest wiecej,to program od plagiatu sie wlacza ja napisalam moja mgr z synonimy.pl ale widze,ze teraz z tej strony trudniej korzystac, wczesniej byla calkowicie za darmo i dostepna bez logowania. Poszukaj podobnej Aha, dobrym sposobem na długie zdanie z ksiazki jest podzielenie go na pol, trzeba zamienic miejscami i dac jakis jeden czy dwa synonimy A i jak masz przykladowo zdanie: łożysko jest to przejściowy narząd płodowy występujący u ssaków,to jak zamienisz na łożysko jest przejściowym narządem plodowym występującym u ssakow badz który występuje u ssaków,to program tez tego nie wychwyci.Wystarczy,ze zmienisz szyk albo jedno,dwa slowa Nie,zebym go stworzyla ale tak przerobilam calkowicie moja nudna prace

Aha i wrzuc nam na maila jak naskrobiesz, z checia przeczytamy Twoje wypociny
Kochana, pięknie dziękuje za rady! naprawdę ogromnie mi pomogłaś jak tylko skończę pisać napewno wrzucę na maila
Cytat:
Normalnie zaraz pogryzę komputer!!!!

Jak teraz nie zadziała to wyślę zdjęcia na maila.
Asiula przepiękna łazienka,ja jestem oczarowana
Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
tylko że on od początku dostał może jedno sztuczne mleko, jak nie zdążyłam niestety dojść na czas do szpitala, bo wieczorana zmiana powiedziała mi inną godzinę, a ranna karmiła o innej a pokarmu wtedy jeszcze tyle nie było co by w lodówce na wszystkie nocne karmienia starczyło - ja laktator do ręki i dawaj butlę z mlekiem moim własnym, pilnowałam tego jak złota - bo też uważam, że jak mam to lepiej karmić butelką ze swoim mlekiem niż sztucznym. Teraz właśnie próbuję odstawić butelkę w ogóle, bo skoro Adaś zaczyna ssać to dlaczego mam go nadal trzymać na smoczku? nie chcę żeby się rozleniwił...i teraz je co 2.5h - tylko, że ja mam jeszcze wrażenie, że zagładzam swoje dziecko, bo z cyca nie zje tyle ile z butelki...!

dziękuję za porady - dla mnie były i są bardzo cenne, czyli jutro weranduję go pierwszy raz 5 minut
kapukat,masz abolutną rację, skoro masz swój pokarm w piersiach,i maluszek potrafi z nich jeść,to czemu by nie samą piersią? a to,że masz wrażenie,że najada się bardziej z butelki jest prawdziwe,bo z butelki zwyczajnie leci mu łatwiej,musi się mniej napracowac
Cytat:
asiula, ładna łazienka

Dlatego ja miałam antybiotyk na paciora doustnie, a dopochwowo czopki na grzybka

Wiecie co, coraz częściej widzę, że się z Wami nie zgadzam Wiem, brzmi to głupio, ale czytam jakieś opinie na dany temat i aż mnie korci, żeby napisać, że ja uważam zupełnie odwrotnie. Tylko sekundę później przychodzi mi refleksja, że i tak moje zdanie kompletnie nikogo nie interesuje. I wcale nie mam o to żadnych pretensji, nie o to chodzi. Zastanawiam się tylko, dlaczego istnieje tak wiele rozbieżności w podejściu np. położnych do pewnych spraw. Każdy może mieć własne zdanie w danym temacie, ale niech nie podpiera tego autorytetem zawodu. Przepraszam, ale tak właśnie myślę.

Tak po prostu mnie na filozofowanie wzięło i tyle Może nie powinnam.... eh

edit. dobra napiszę, że najbardziej poruszyła mną sprawa chusteczek nawilżanych.
missmalezji, na prawdę uważasz, że powinny one być pomocne przy każdorazowej pielęgnacji maluszka??? Pytam Ciebie jako położną.
nie mówię, że muszą,ale mogą ja je uważam ża bardzo przydatne. kwestia alergii to już inna rzecz, ale to wiadomo wychodzi w praniu. w szpitalu również u mnie się tych chusteczek używa, neonatolodzy wypowiadają się pozytywnie, raczej częściej pieluszki uczulają niż chusteczki.
Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość

pieska glodzimy od rana, ale jakbyście go widziały..... jest taki biedniusi

p.s.
trzymamy kciukasy za owocną wspólpracę z macicą

Ewunia - super wózek!

no to może ja coś pokręciłam z tą siarą, że jest aż do tygodnia
a co sądzisz o mrożeniu siary ? bo ta moja położna mówiła, ze w zasadzie nie ma potrzeby, bo np po 4 miesiącach nakarmienie dziecka siarą nie ma już takiego znaczenia jak karmienie na bieżąco. Chodzi główie o skład siary (niestety nie znam się na tym, wiec nie powiem dokładniej).
i ona też mówiła, że nie ma takiego laboratorium, które by podrobiło pokarm matki, że owszem mieszanki są super, ale mleko matki zawsze będzie najlepsze i zawsze wartościowe, nawet jeśli jestesmy chore.

CHOLERA JA Z TYMI CYCAMI MOIM ZWARIUJE, NO PRZYSIEGAM. niech to szlag

co do laktaktora, nam mówili, żeby używać w ostateczności, jeśli dziecko sobie nie poradzi ze zjedzeniem z piersi, i nie odciągać jakos mega dużo, tylko ściągnąć odrobinkę, żeby piersi nie bolały i żeby nie zrobił się zastój.

kapukat - jaki to jest stanik nocny ?? powiesz z jakiej firmy masz, albo gdzie kupiłaś ?

asiula fajna łazienka, taka naturalna. a mogłabym Ci cos doradzić ?
można zamrozić,ale wydaje mi się bardzo,że nie zdążysz,bo siary zwyczajnie jest bardzo malutko a jeśli bardzo chcesz,to sobie podatuj słoiczki czy woreczki z pokarmem,i siarę zużyj jako pierwszą.

gabbi,co do oliwek i balsamów.. jeśli do kąpieli nie używa się emolientów (emolium, oilatum, balneum) to skóra po kąpieli nie jest nawliżona,bo środki do mycia,nawet dla dzieci mają tylko właściwości myjące, mimo zachęcających haseł na opakowaniach ze extra super nawilżenie. Pytałam kiedyś panią doktor od neonatologii co sądzi o stosowaniu emolientów. powiedziała,że nie ma sensu od nich zaczynać,bo są niestety drogie i mogą okazać się zbędne. najlepiej zaczynać od zwykłych środków myjących,czy mydeł dla dzieci. jeśli nie uczulają nie ma potrzeby żeby używać tych dla alergików. a wtedy ciało trzeba nawilżyć,a wręz u maluszka natłuścić,bo skóra jest cieniutka i wymaga nawilżania. kiedyś jak oliwkowałam dzieciątko na patologii noworodka,nie mogłam wyjść z szoku jak wsiąkała w niego oliwka tak skóra potrzebowała Gabbi,jeśli boisz się środków chemicznych w produktach do pielęgnacji,możesz kupić oliwkę czy mleczko dla niemowląt organiczne. ale to niestety też jest wydatek.

missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 19:51   #3712
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Bidulka

ja wszystkiego nie opisałam bo nie chcę też by pół Polski to czytało

---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

Cytat:
Napisane przez missmalezji Pokaż wiadomość
Kochana, pięknie dziękuje za rady! naprawdę ogromnie mi pomogłaś jak tylko skończę pisać napewno wrzucę na maila

Asiula przepiękna łazienka,ja jestem oczarowana

kapukat,masz abolutną rację, skoro masz swój pokarm w piersiach,i maluszek potrafi z nich jeść,to czemu by nie samą piersią? a to,że masz wrażenie,że najada się bardziej z butelki jest prawdziwe,bo z butelki zwyczajnie leci mu łatwiej,musi się mniej napracowac

nie mówię, że muszą,ale mogą ja je uważam ża bardzo przydatne. kwestia alergii to już inna rzecz, ale to wiadomo wychodzi w praniu. w szpitalu również u mnie się tych chusteczek używa, neonatolodzy wypowiadają się pozytywnie, raczej częściej pieluszki uczulają niż chusteczki.

można zamrozić,ale wydaje mi się bardzo,że nie zdążysz,bo siary zwyczajnie jest bardzo malutko a jeśli bardzo chcesz,to sobie podatuj słoiczki czy woreczki z pokarmem,i siarę zużyj jako pierwszą.

gabbi,co do oliwek i balsamów.. jeśli do kąpieli nie używa się emolientów (emolium, oilatum, balneum) to skóra po kąpieli nie jest nawliżona,bo środki do mycia,nawet dla dzieci mają tylko właściwości myjące, mimo zachęcających haseł na opakowaniach ze extra super nawilżenie. Pytałam kiedyś panią doktor od neonatologii co sądzi o stosowaniu emolientów. powiedziała,że nie ma sensu od nich zaczynać,bo są niestety drogie i mogą okazać się zbędne. najlepiej zaczynać od zwykłych środków myjących,czy mydeł dla dzieci. jeśli nie uczulają nie ma potrzeby żeby używać tych dla alergików. a wtedy ciało trzeba nawilżyć,a wręz u maluszka natłuścić,bo skóra jest cieniutka i wymaga nawilżania. kiedyś jak oliwkowałam dzieciątko na patologii noworodka,nie mogłam wyjść z szoku jak wsiąkała w niego oliwka tak skóra potrzebowała Gabbi,jeśli boisz się środków chemicznych w produktach do pielęgnacji,możesz kupić oliwkę czy mleczko dla niemowląt organiczne. ale to niestety też jest wydatek.
karo nic nie kazali z emolientów używać, ale babka co leżała ze mną na sali to jej kazali bo miało suchą skórkę

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2012-04-15, 19:53   #3713
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
hej
co do humorkow- wczoraj tz poszedl o 18 z kolegami na pozegnanie jakiegos jednego z pracy bbo odchodzil... wzielam sie za szycie falbanki maskujacej do lozeczka<udalo sie w sumie>takze mialam zajecie , o 22.00 jeszcze mialam dobry humor, ale o 23.00 juz lekki foch, wpoldo pierwszej zadzwonilam i powiedzialam, ze moze isc spac do mamusi Wrocil przed pierwsza i spal na dywanie NIE dlatego ze wyszedl, ale ze 1
)nie napisal zadnego sms ani nic 2) nie ma umiaru :P
Jak wrocil serce mi tak bilo, ze mialam go ochote rozmazac na scianie :P Moze jestem dziwna :P
Ja Ci się wcale nie dziwie, pewnie zachowałabym się podobnie, chociaż nie wiem, czy spałby na dywanie. Strasznie mnie to ubawiło
Cytat:
Ufff... poszlo

To jeszcze dwa...
Śliczna
Cytat:
Nie duża Duża bo w mojej nikt nie był Albo zdjęcia sprawiają że jest wielka.
Asiula podjadę kiedyś się tam wykąpać

Agatka jeśli chodzi o męża to doskonale rozumiem Mój mnie tak wnerwia dzisiaj,że mu zrobię krzywde Znowu się poryczałam i wszystko mu wygarnęłam,choć pewnie przesadzam ale co tam
Kto mnie zawiezie do szpitala?Skoro moi rodzice wiecznie piwkują(nie mam na myśli upojenia ale piwo czy dwa w dzień muszą być wypite) a M poszedł na mecz i też wypił.No więc pytam kto?A on że jeszcze nie rodze.A ja wiem kiedy zaczne Przecież nie powiem mu,że kochanie dzisiaj się napij bo ja jutro rodze [COLOR="Silver"]
Ja nawet nie chcę zaczynać rozmowy dzisiaj na żaden poważny/ciążowy temat bo też się skończy na płaczu i kłótni, czuję to. A chwilami jak na niego patrzę to mam ochotę rozszarpać. Ta pogoda plus hormony - bardzo niedobra mieszanka
Cytat:
Dlatego ja miałam antybiotyk na paciora doustnie, a dopochwowo czopki na grzybka

Wiecie co, coraz częściej widzę, że się z Wami nie zgadzam Wiem, brzmi to głupio, ale czytam jakieś opinie na dany temat i aż mnie korci, żeby napisać, że ja uważam zupełnie odwrotnie. Tylko sekundę później przychodzi mi refleksja, że i tak moje zdanie kompletnie nikogo nie interesuje. I wcale nie mam o to żadnych pretensji, nie o to chodzi. Zastanawiam się tylko, dlaczego istnieje tak wiele rozbieżności w podejściu np. położnych do pewnych spraw. Każdy może mieć własne zdanie w danym temacie, ale niech nie podpiera tego autorytetem zawodu. Przepraszam, ale tak właśnie myślę.
Po to tu jesteśmy żeby wyrażać swoje zdanie, nawet to, które różni się od innych. Każda z nas może mieć inny pogląd na daną sprawę, fajnie jest móc je porównać. A co do antybiotyków, to ja biorę już drugi albo trzeci raz w ciąży i też za każdym razem był doustnie, a dowcipnie jakiś antygrzyb.
Cytat:
ps. ta pogoda mnie dobija po prostu, nie cierpie ....

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

ja mam 5 szt. podkladow poporodowych - w aptece pani mnie zapewnila, ze starczy, zobaczymy w praniu

coraz bardziej sie stresuje zblizajacym sie porodem. boje sie
5 sztuk?! Licząc co najmniej 3 dni w szpitalu, kiedy leci z Ciebie najwiecej to zdecydowanie za mało! To przepraszam w czasie okresu ta kobieta zmienia podpaskę raz dziennie?! Ja mam 2 paczki (po 10 szt.) i dokupię na pewno jakieś wielkie podpaski jeszcze.

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 19:55   #3714
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
chcesz czy musisz mieć z powodów jakiś?

szczerze jakbym miała wybór to być się nie zastanawiał po tym co przeszłam, ja stałam przy wypisie pokrzywiona a wszystkie po sn latały jak na skrzydłach
Cytat:
Bidulka

We wtorek okaże się czy tam gdzie chcę rodzić jest CC na życzenie, ale jestem zdecydowana na CC. Jakoś nie boje się tego, że będę cierpieć z powodu bólu brzucha bo kiedys juz miałam mały zabieg na brzuchu i nic, a nic mnie nie bolało, a do porodu SN przez krążek nie mogę się przygotwać, do tego z powodu częstych infekcji skóra tam na dole bardzo często mi pękała, często przez miesiąc nie mogłam uprawiać sexu no i do tego jeszcze hemoroidy, które przy parciu na pewno mi wyjdą, a w moim przypadku hemoroidy to masakra. Przez póltora tygodnia leże i wyję. Lekarz mnie kiedys ostrzegł żebym najpierw z tym zrobiła porządek, a póżniej zachodziła w ciąże, ale ja bardzo chciałam już dzidziusia więc olałam temat. Więc wychodzi na to, że mogę być bardziej zmasakrowana na dole niż na brzuchu. No i do tego jeszcze dochodzi komfort psychiczny, że po prostu tak wole itp. itp.....

Edytowane przez Ewunia_1984
Czas edycji: 2012-04-15 o 19:59
Stary 2012-04-15, 19:57   #3715
missmalezji
Wtajemniczenie

Cytat:

karo nic nie kazali z emolientów używać, ale babka co leżała ze mną na sali to jej kazali bo miało suchą skórkę
widocznie była taka potrzeba ale ogolnie opinia jest taka,żeby nie zaczynać od końca,bo potem maluszek już innych kosmetyków nie będzie mógł używać. zresztą emolienty.. to też niestety chemia.. najlepiej szukać do kąpieli i potem nawilżania prostych kosmetyków, z mniejszą ilością składników.

Stary 2012-04-15, 19:58   #3716
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
5 sztuk?! Licząc co najmniej 3 dni w szpitalu, kiedy leci z Ciebie najwiecej to zdecydowanie za mało! To przepraszam w czasie okresu ta kobieta zmienia podpaskę raz dziennie?! Ja mam 2 paczki (po 10 szt.) i dokupię na pewno jakieś wielkie podpaski jeszcze.
tzn podpasek po porodzie mam 2 paczki, ale tych podkladow do porodu mam 5szt.
Stary 2012-04-15, 19:59   #3717
doris888
Rozeznanie

Cytat:
Ja zamierzam robić tak, że do kąpieli malucha będę dodawała dwie krople oliwki HIPP (te kosmetyki wybrałam dla Hani) i później już nie będę Jej ciałka smarować niczym (oprócz pupy i pachwin). Planuję przynajmniej raz w tygodniu wykonywać masaż Hani i wtedy kroplę oliwki na dłoń i masowanko Ja oliwkę bardzo lubię więc i Hanię nią uraczę, ale bez przesady.

Do przemywania pupci będę używała wacików namoczonych w przegotowanej wodzie, a chusteczek używać będę ewentualnie na wyjazdach (wyjściach).

Z tym jabłkiem świetne porównanie
Tylko nie zawsze jest tak, że to co nam teoretycznie zaoszczędza czas przy opiece nad dzieckiem, faktycznie to robi Ale to już inna bajka.
ale ta oliwka to taka zwykła oliwka czy specjalna do kapieli nie wiedziałam że można ja dodać do wody w takiej wersji to mogłabym zboleć i oliwkę

co do jabłka i słoiczków wszelkiego rodzaju to nasze mamy nie miały tylu udogodnień co mozna mieć teraz a jakoś nas wychowały, żyjemy i mamy sie raczej dobrze . wiadomo- nie wiem czy jestem w stanie ugotować dziecku danie , np. zupkę która będzie zawierała tyle wartościowych składników co ta w słoiku, nafaszerowana wszelkiego rodzaju witaminami i nie wiem czym jeszcze ale myślę że to kwesita kombinacji i praktyki
Stary 2012-04-15, 20:01   #3718
missmalezji
Wtajemniczenie

Gabbi ja ci życzę,żebys wytrwała w swoich postanowieniach i nie potrzebowała już innych kosmetyków, może Hania akurat nie będzie tego wymagała

Stary 2012-04-15, 20:04   #3719
Michalowa79
Raczkowanie

Cytat:
ja wszystkiego nie opisałam bo nie chcę też by pół Polski to czytało
Moja przyjaciółka miała CC pół roku temu więc znam szczegóły i nie dziwię się że powstrzymałaś się od opisu bardziej szczegółowego

Cytat:
We wtorek okaże się czy tam gdzie chcę rodzić jest CC na życzenie, ale jestem zdecydowana na CC. Jakoś nie boje się tego, że będę cierpieć z powodu bólu brzucha bo kiedys juz miałam mały zabieg na brzuchu i nic, a nic mnie nie bolało, a do porodu SN przez krążek nie mogę się przygotwać, do tego z powodu częstych infekcji skóra tam na dole bardzo często mi pękała, często przez miesiąc nie mogłam uprawiać sexu no i do tego jeszcze hemoroidy, które przy parciu na pewno mi wyjdą, a w moim przypadku hemoroidy to masakra. Przez póltora tygodnia leże i wyję. Lekarz mnie kiedys ostrzegł żebym najpierw z tym zrobiła porządek, a póżniej zachodziła w ciąże, ale ja bardzo chciałam już dzidziusia więc olałam temat. Więc wychodzi na to, że mogę być bardziej zmasakrowana na dole niż na brzuchu. No i do tego jeszcze dochodzi komfort psychiczny, że po prostu tak wole itp. itp.....
Najważniejsze żebyś była przekonana do metody dobre samopoczucie rodzącej to połowa sukcesu
Stary 2012-04-15, 20:04   #3720
doris888
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Ja planuję kupić 3 opakowania, u mnie w szpitalu dają podkłady. Przy Oliwce zmieniałam je bardzo często bo też i sporo leciało więc wolę żeby zostało niż by miało zabraknąć.
a możesz polecić jakie no i czy mają ten pasek klejący/ bo dziewczyny tu pisały że nie wszytskie mają i już mi się pomieszało które tak a które nie ja kompletnie nie w temacie jeszcze z podkładami, no i w podpaski też wypadało by sie zaopatrzyć chyba tylko takie tradycyjne , któreś np. z tych : http://www.bella.pl/pl_PL/productsBrand/bella czy np. always na noc?
no i rozumiem że podkłady to rodzaj podpaski (nie widziałam chyba nigdy na oczy) a trzeba mieć jeszcze jakieś podkłady na łóżko?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości