|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł VII cz. naszego wątku? | |||
| Wiosna za oknem, pąki strzelają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają. V-VI 2012 cz.VII |
|
3 | 4,35% |
| Wiosna za oknem,wyprawki czekają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają.V-VI 2012 cz.VII |
|
5 | 7,25% |
| Która następna?Której się spieszy? Wciąż mamy w wątku za mało dzieci.V-VI 2012 cz.VII |
|
7 | 10,14% |
| Ptaszki ćwierkają, wiosna wszędzie, który brzdąc następny będzie? V-VI 2012 cz. VII |
|
11 | 15,94% |
| W nosie z terminami, pierwsze na wątku Mamy już mamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII |
|
3 | 4,35% |
| To my, Mamy majowo-czerwcowe! Na dzieci czekają wyprawki gotowe.Mamy V-VI 2012 cz.VII |
|
5 | 7,25% |
| Worek z dziećmi rozwiązany, pierwsze Mamy w wątku... mamy! Mamy V-VI 2012 cz. VII |
|
23 | 33,33% |
| Worek z dziećmi rozwiązany, już są w wątku pierwsze Mamy! Mamy V-VI 2012 cz. VII |
|
9 | 13,04% |
| Pierwsze dzieci tulą nasze mamy, na kolejne już czekamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII |
|
1 | 1,45% |
| Pierwsze dzieci witają nasze mamy, na kolejne już czekamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII |
|
2 | 2,90% |
| Głosujący: 69. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz.
Cytat:
ach te hormony![]() ---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3692 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz.
Moje zdanie na temat kosmetyków dla noworodka jest takie. Im mniej chemii, tym lepiej. Stosuję to założenie również w stosunku do siebie. I tak, po co używać przy każdej zmianie pieluszki, do przemywania pupci, chusteczek rzekomo nawilżających, skoro można wykorzystać do tego waciki nasiąknięte przegotowaną wodą? Po co smarować całe ciałko noworodka (łącznie z główką) oliwką bądź kremem po kąpieli, skoro kąpiemy i tak w wodzie z oliwką, albo płynem nawilżającym? Każda położna, z którą do tej pory miałam do czynienia, potwierdzała taką teorię. Moja kuzynka jedno dziecko smarowała od stóp do głów olejkami, kremami i innymi duperelami i ciągle miało coś nie tak ze skórą. A drugie po kąpieli nie smarowała praktycznie niczym i skórę ma jak tralala. Przecież jak przyzwyczaimy skórę dziecka od pierwszych dni życia do natłuszczania, to ona sama nigdy nie zacznie dobrze funkcjonować tzn. nie nauczy się wytwarzać naturalnego nawilżenia, bariery ochronnej. (przepraszam za pogrubienie, ale za cholerę nie mogę się tego pozbyć )O pieluszkach już nie raz była tutaj mowa i ja absolutnie nie mam zamiaru nikogo namawiać na używanie wielorazówek. Sama jeszcze nie wiem, jaką metodę pieluszkowania wybiorę, bo wielorazówki to dla mnie na razie czarna magia. Jednak moje serce jest za wielorazówkami ![]() Nie wiem tylko, jak można pisać, że pieluszki jednorazowe nie mają wpływu pieluszkowe zapalenie skóry. Pieluszki jednorazowe i ich chłonność usypia czujność niektórych rodziców, którzy za rzadko zmieniają pieluszkę. Do odparzeń prowadzi zbyt długi kontakt z amoniakiem (m.in.). Przy wielorazowych pieluszkach zdarza się to znacznie rzadziej, bo po prostu one są mniej chłonne. To, że Wasze dzieciaczki nigdy nie miały odparzeń, nie świadczy o tym, że procentowo jednak wielorazówki wypadają lepiej w tej kwestii. A to, tak na szybko znalezione informacje, na temat pieluszek wielo i jednorazowych. Pieluchy jednorazowe to „suche i szczęśliwe dziecko”! W pieluchach jednorazowych znaleziono substancje toksyczne i rakotwórcze, jak polichloropren, furan i dioksyny, benzol, TBT. Ponadto nieoddychające tworzywa powodują wzrost temperatury moszny chłopców z 34° do 37°. Angielskie badania wiążą ten fakt ze wzrostem niepłodności u mężczyzn w Europie Zachodniej. Prof Sippell, który prowadził badanie na temat efektu podgrzewania jąderek w mosznie chłopów pieluszkowanych jednorazowymi pieluszkami. Oto skrótowo opisany wynik: Podwyższona temperatura w mosznie przy użyciu pieluszek jednorazowych może prowadzić do niepłodności mężczyzn. Wzrost użycia jednorazowych pieluch może tłumaczyć rosnącą w ostatnich 25 latach niepłodność, jak wskazują badania opublikowane w czasopiśmie Archives of Disease in Childhood. Badania wykazały, że pieluchy jednorazowe pokryte wratwą plastiku, znacznie podnoszą temperaturę moszny w porównaniu do temperatury moszny chłopców używających pieluszek z materiału. Tempareatura jest kluczowa do prawidłowego rozwoju jąder i zdrowia spermy. Badacze z zespołu monitorowali tempeaturę jąder 48 zdrowych chłopców, w tym pięciu wcześniaków, w wieku od urodzenia do 55 miesięcy, przy użyciu maleńkiej, nieinwazyjnej termalnej sondy. Obserwacja prowadzona była w dwóch 24 godzinnych etapach. Podczas jednego z etapów chłopcy mieli założone wielorazowe pieluszki z bawełny, podczas drugiego – jednorazowe typowe sztuczne pieluszki. Temperatura mierzona była podczas godzin aktywności i snu; a dla porównania mierzona była również temperatura odbytu. Badanie wykazało, że temperatura moszny, z którą ściśle związana jest temperatura jąderek, jest podwyższona u chłopców noszących plastikowe pieluszki jednorazowe. Średnia różnica temperatury wahała się w granicach od 0,6 st C do 1,1st C (1,1st F i 2,0 st Farenheita). Autorzy badania stwierdzili, że właściwości izolacyjne w pieluszkach jednorazowych uszkadzały, osłabiały naturalne możliwości mechanizmu chłodzenia a w 13 przypadkach badanych chłopców mechanizm chłodzenia całkowicie zawiódł. U dorosłych mężczyzn , dowiedziono, że narażanie na wysokie temperatury jest w stanie obniżyć ilość produkowanej spermy. Bezpłodność u dorosłych mężczyzn może być kolejnym następstwem nie schodzenia się jąderek u chłopców w normalnym wieku, co z kolei uważa się za ściśle związane z podwyższoną temperaturą jąder. Autorzy badania doszli do wniosku, że długotrwale podniesiona temperatura moszny we wczesnym dzieciństwie może odgrywać ważną rolę i ma swoje następstwa w zdrowiu i funkcjonowaniu jąder, w konsekwencji prowadzi do bezpołodności u mężczyzn. Partsch, Aukamp, and Sippell. "Scrotal temperature is increased in disposable plastic lined nappies." Division of Pediatric Endocrinology, Department of Pediatrics, Christian-Albrechts-University of Kiel. May 2000. Publikowane w National Association of Diaper Services. Tłumaczenie: Ewa Dumańska |
|
|
|
#3693 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a jeżeli do kąpieli zastosuję mydełko, np.bubchen- bo chyba to będzie dla mnie na początek najwygodniejsze (może się mylę, nie wiem ) to po kąpieli też już bez niczego? ja na bank oliwki używać nie będę, sama jej nie znoszę to i dziecka nią lepić nie będę bez potrzeby ... w każdym razie nie chce przesadzić ani w jedną ani w drugą stronę...a jeżeli chodzi o chusteczki to mnie się wydaje że to po prostu jedna z wygód- można uzywać gotowych chusteczek albo przegotować wodę i użyć wacików, tak samo jak można kupić starte jabłko dla dziecka w słoiku albo zetrzeć świeże na tarce w domu ![]() |
|
|
|
|
#3694 | |
|
Wtajemniczenie
|
ale mamy dzisiaj dzien lenia....
nic tylko jemy, ogladamy filmy i drzemiemy super lazienka jaka duzaaaaa ![]() ---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
z Biedrony na razie mam jedna pake pamperswo, ale w biedronce widzielismy te DADA premium i chcielismy wziac, ale wolalam sie jeszcze wstrzymac, ale chyba podjde i kupie. |
|
|
|
|
#3695 |
|
Wtajemniczenie
|
zgadzam się, że im mniej chemii tym lepiej
ja jedyne co używałam na samym początku to emolienty do wlewania, chusteczki nawilżane, sudocrem. Moje dziecko nie wie co to oliwka ani pudry
|
#3696 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja oliwkę bardzo lubię więc i Hanię nią uraczę, ale bez przesady.Do przemywania pupci będę używała wacików namoczonych w przegotowanej wodzie, a chusteczek używać będę ewentualnie na wyjazdach (wyjściach). Z tym jabłkiem świetne porównanie Tylko nie zawsze jest tak, że to co nam teoretycznie zaoszczędza czas przy opiece nad dzieckiem, faktycznie to robi Ale to już inna bajka.Mam zajawkę na dłubanie słonecznika. Wczoraj nawet pozbyłam się zgagi tym sposobem
|
|
|
|
|
#3697 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pieska glodzimy od rana, ale jakbyście go widziały..... jest taki biedniusi Cytat:
p.s. trzymamy kciukasy za owocną wspólpracę z macicą Ewunia - super wózek! Cytat:
a co sądzisz o mrożeniu siary ? bo ta moja położna mówiła, ze w zasadzie nie ma potrzeby, bo np po 4 miesiącach nakarmienie dziecka siarą nie ma już takiego znaczenia jak karmienie na bieżąco. Chodzi główie o skład siary (niestety nie znam się na tym, wiec nie powiem dokładniej). i ona też mówiła, że nie ma takiego laboratorium, które by podrobiło pokarm matki, że owszem mieszanki są super, ale mleko matki zawsze będzie najlepsze i zawsze wartościowe, nawet jeśli jestesmy chore. Cytat:
co do laktaktora, nam mówili, żeby używać w ostateczności, jeśli dziecko sobie nie poradzi ze zjedzeniem z piersi, i nie odciągać jakos mega dużo, tylko ściągnąć odrobinkę, żeby piersi nie bolały i żeby nie zrobił się zastój. kapukat - jaki to jest stanik nocny ?? powiesz z jakiej firmy masz, albo gdzie kupiłaś ? asiula fajna łazienka, taka naturalna. a mogłabym Ci cos doradzić ?
|
||||
|
|
|
#3698 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Asia super łazienka wyszła, taka ciepła bardzo i zachęcająca do relaksu. Cytat:
Kapukat normalnie jak czytam o podejściu położnych i doradców laktacyjnych u Ciebie w szpitalu to jestem w szoku. U mnie wielkiej tragedii nie było ale szczerze powiedziawszy prawidłowo przystawiać nauczyłam sie na spokojnie sama w domu. Co do używania kosmetyków w większej ilości to też się zgadzam, że najlepiej ograniczyć do minimum. W razie czego łatwiej dojść co uczula dzieciątko. Co do używania bądź nie chusteczek nawilżanych to na pewno jest to jakieś udogodnienie. Dla mnie przy dwójce małych dzieci jedyne jakie wchodzi w grę, zamierzam ułatwiać sobie życie na tyle na ile tylko się da
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
||
|
|
|
#3699 |
|
Zakorzenienie
|
nie nadążam za wami i chyba mi się to nie uda
![]() co do podkładów miałam trzy paczki i je zużyłam ale ja po cc, pierwszy dzień musiałam mieć dwa bo tak krwawo było, no i trochę do dupy bo na kleju nie są, ale na wyjście już podpache miałam
|
#3700 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze, ja kupiłam dwie paczki podkładów, czyli za mało
![]() A jakie podkłady w ogóle polecacie? |
|
|
|
#3701 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Wróciłam
Myślałam ze skoro niedziela to niewiele będę miała do czytania ale widzę że nie wyszłyście z wprawy i 4 strony miałam do czytania![]() Przemądrzam się na studiach podyplomowych ![]() Cytat:
i tak od 8 miesięcy bez zmian A ponoć jak chłopiec to się ładnieje Cytat:
Cytat:
Ale znalazłam sposób na to pokażę Wam jak skończymy mam nadzieję ze w rzeczywistości tez będzie pasować jak w mojej wyobraźni ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
I prosze odzywaj się bo przynajmniej nie czuję się jak dziwoląg ze swoimi poglądami. Sama rozważam wielorazówki ale brakuje mi wsparcia duchowego no i nie mam z kim tego przegadać więc nie wiem jak się za to zabrać ![]() A ja jutro idę na USG a potem na pierwsze zajęcia do SR - wiem że to dość późno ale zależało mi zeby chodzić do szkoły gdzie będę rodzić a tam dopiero jutro pierwsze zajęcia. Bardzo jestem ciekawa jak będzie
|
||||||
|
|
|
#3702 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dzięki za wózek. W końcu czekało się na niego 10tygodni!!!
|
||
|
|
|
#3703 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3704 |
|
Wtajemniczenie
|
Znowu mam newsa, który jest śmieszny, ale nie zaszkodzi spróbować.
Sposób na hemoroidy- smarować du.pcię miodem Podobno pomaga. Mnie się teraz hemoroidy schowały i nie dokuczają, ale jakby co, to mam zamiar spróbować.I absolutnie żadnych nasiadówek, nagrzewań! Wysoka temperatura tylko pogarsza sprawę. Michałowa, dzięki Tobie i ja nie czuję się jak dziwak anulka, kupiłam takie naaajwiększe, na 37cm. Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-04-15 o 19:24 |
|
|
|
#3705 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ps. ta pogoda mnie dobija po prostu, nie cierpie .... ---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- ja mam 5 szt. podkladow poporodowych - w aptece pani mnie zapewnila, ze starczy, zobaczymy w praniu coraz bardziej sie stresuje zblizajacym sie porodem. boje sie
|
|
|
|
|
#3706 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3707 |
|
Zakorzenienie
|
zależy jak będziesz rodzić bo ja byłam prawie 5 dni w szpitalu
|
#3708 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3709 |
|
Zakorzenienie
|
chcesz czy musisz mieć z powodów jakiś? szczerze jakbym miała wybór to być się nie zastanawiał po tym co przeszłam, ja stałam przy wypisie pokrzywiona a wszystkie po sn latały jak na skrzydłach
|
#3710 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak na życzenie chcesz CC?? Nie boisz się doznań o których pisała Śliweńka?? |
|
|
|
|
#3711 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak tylko skończę pisać napewno wrzucę na maila ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ja je uważam ża bardzo przydatne. kwestia alergii to już inna rzecz, ale to wiadomo wychodzi w praniu. w szpitalu również u mnie się tych chusteczek używa, neonatolodzy wypowiadają się pozytywnie, raczej częściej pieluszki uczulają niż chusteczki.Cytat:
a jeśli bardzo chcesz,to sobie podatuj słoiczki czy woreczki z pokarmem,i siarę zużyj jako pierwszą.gabbi,co do oliwek i balsamów.. jeśli do kąpieli nie używa się emolientów (emolium, oilatum, balneum) to skóra po kąpieli nie jest nawliżona,bo środki do mycia,nawet dla dzieci mają tylko właściwości myjące, mimo zachęcających haseł na opakowaniach ze extra super nawilżenie. Pytałam kiedyś panią doktor od neonatologii co sądzi o stosowaniu emolientów. powiedziała,że nie ma sensu od nich zaczynać,bo są niestety drogie i mogą okazać się zbędne. najlepiej zaczynać od zwykłych środków myjących,czy mydeł dla dzieci. jeśli nie uczulają nie ma potrzeby żeby używać tych dla alergików. a wtedy ciało trzeba nawilżyć,a wręz u maluszka natłuścić,bo skóra jest cieniutka i wymaga nawilżania. kiedyś jak oliwkowałam dzieciątko na patologii noworodka,nie mogłam wyjść z szoku jak wsiąkała w niego oliwka tak skóra potrzebowała Gabbi,jeśli boisz się środków chemicznych w produktach do pielęgnacji,możesz kupić oliwkę czy mleczko dla niemowląt organiczne. ale to niestety też jest wydatek.
|
|||||
|
|
|
#3712 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja wszystkiego nie opisałam bo nie chcę też by pół Polski to czytało ![]() ---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- Cytat:
|
|
#3713 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Śliczna Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#3714 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Ewunia_1984 Czas edycji: 2012-04-15 o 19:59 |
||
|
|
|
#3715 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale ogolnie opinia jest taka,żeby nie zaczynać od końca,bo potem maluszek już innych kosmetyków nie będzie mógł używać. zresztą emolienty.. to też niestety chemia.. najlepiej szukać do kąpieli i potem nawilżania prostych kosmetyków, z mniejszą ilością składników.
|
|
|
|
|
#3716 |
|
Wtajemniczenie
|
tzn podpasek po porodzie mam 2 paczki, ale tych podkladow do porodu mam 5szt.
|
|
|
|
#3717 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie wiedziałam że można ja dodać do wody w takiej wersji to mogłabym zboleć i oliwkę ![]() co do jabłka i słoiczków wszelkiego rodzaju to nasze mamy nie miały tylu udogodnień co mozna mieć teraz a jakoś nas wychowały, żyjemy i mamy sie raczej dobrze . wiadomo- nie wiem czy jestem w stanie ugotować dziecku danie , np. zupkę która będzie zawierała tyle wartościowych składników co ta w słoiku, nafaszerowana wszelkiego rodzaju witaminami i nie wiem czym jeszcze ale myślę że to kwesita kombinacji i praktyki
|
|
|
|
|
#3718 |
|
Wtajemniczenie
|
Gabbi ja ci życzę,żebys wytrwała w swoich postanowieniach i nie potrzebowała już innych kosmetyków, może Hania akurat nie będzie tego wymagała
|
|
|
|
#3719 | |
|
Raczkowanie
|
Moja przyjaciółka miała CC pół roku temu więc znam szczegóły i nie dziwię się że powstrzymałaś się od opisu bardziej szczegółowego
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3720 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no i czy mają ten pasek klejący/ bo dziewczyny tu pisały że nie wszytskie mają i już mi się pomieszało które tak a które nie ja kompletnie nie w temacie jeszcze z podkładami, no i w podpaski też wypadało by sie zaopatrzyć chyba tylko takie tradycyjne , któreś np. z tych : http://www.bella.pl/pl_PL/productsBrand/bella czy np. always na noc? no i rozumiem że podkłady to rodzaj podpaski (nie widziałam chyba nigdy na oczy ) a trzeba mieć jeszcze jakieś podkłady na łóżko?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:25.

Wrocil przed pierwsza i spal na dywanie
ach te hormony
) były za tłuste. Wolę raczej mleczko lub krem - ze względu na bardziej nawilżające i takie odżywcze działanie, niż samo natłuszczanie. Ale to chyba co komu pasuje i zależy od skóry maluszka, myślę, że to indywidualna sprawa
13.08.2011 

jaka duzaaaaa 
Ale to już inna bajka.

bo nas teraz czeka właśnie remont łazienki i szukam inspiracji 

bo nie chcę też by pół Polski to czytało