mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2 - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-16, 16:34   #3991
OlusiaS
Wtajemniczenie

Dot.: mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2

jesli od poczatku bedzie dziecko uczone siedzenia przy stole na krzeselku,bez wyjatkow,to sie przyzwyczai.Co innego,jak sie pozwala jesc tu i tam.Znajomych 2,5-latka,jak jest glodna,to sama siada na krzeselku i kaze sobie przyniesc papu .
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 16:45   #3992
nikaa2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
witam i ja czy wasze dzieci tez budzily sie co 45min na cyca w nocy?dzis mala zjadla pol sloiczka delikatnej marchewki i ciutke oskrobanego jabluszka.aha kupilam jej miseczki i lyzeczki z canpolu nowa seria od 5mcy i lyzeczki jak dla takiego mallucha wg mmnie super.to jakas nowa seria.mala dostala przesylka ze szmateksu od babci a tam plaszczyk 2bluzy i kilka par leginsowi w pepco kupilam jej dresiki komplecik z leginsami i body.moze marerial jakis super nie jest ale kilka razy zalozy.Co do krzeselka to trafny wybor jak ma sie kasiorke moja sis 7lat temu kupila za ponad tys peg perego i moja lalka bedzie juz 4dzieckiem w nim karmionym a sladow uzytkowania brak.

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

pytanko z innej beczki co Wy robicie z kasa ktora maluszki dostaja?mala juz uzbierala pokazna kwote i chcialam jej lokate zalozyc a Tz wydac bo po co jej kasa.tzn wydac na artykuly dla Niej etc ale ja uwazam ze powinnam jej zostawic a kupowac jako rodzic za swoje.sama nie wiem
a jakie konkretnie te z canpola? bo oglądam ale nei znalażłam :/
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 16:51   #3993
ggoraa
Zadomowienie

Moj Filipek jadl ladnie w krzeselku dopki nie wpadl w sidla dziadkow....i zaczelo sie jedzenie gdzie jemu sie podoba, ganianie za nim z lyzka, dawanie jedzenia z talerza innej osoby, ogolnie totalny rozpierdziel ....wqrw na maxa... ja ucze aby jadl sam, a tu traktowanie jak niemowlaka....
dzis klade talerz na stole a on sobie sam z niego je , nie lubi siedziec na krzeselku- woli podchodzic sobie po kesy.
Stary 2012-04-16, 17:03   #3994
fatal21
Wtajemniczenie

nika nie widze ich nigdzie.to jakas najnowsza kolekcja
Stary 2012-04-16, 17:14   #3995
dygotka8
Zakorzenienie

tez nie lubie jak dziecko jest uczone od malenkosci by jesc gdziekolwiek czy to na schodach,pod stołem czy na podłodze...

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 17:54   #3996
fatal21
Wtajemniczenie

Teraz to Nam łatwo powiedzie czego nie bedziemy robic a co bedziemy.Jak dziecko nie bedzie chciało jesc to bedziemy na głowie stawac, zeby chociaz kesa zjadło.
Stary 2012-04-16, 17:58   #3997
truscafka
Zadomowienie

Cytat:
witam i ja czy wasze dzieci tez budzily sie co 45min na cyca w nocy?dzis mala zjadla pol sloiczka delikatnej marchewki i ciutke oskrobanego jabluszka.aha kupilam jej miseczki i lyzeczki z canpolu nowa seria od 5mcy i lyzeczki jak dla takiego mallucha wg mmnie super.to jakas nowa seria.mala dostala przesylka ze szmateksu od babci a tam plaszczyk 2bluzy i kilka par leginsowi w pepco kupilam jej dresiki komplecik z leginsami i body.moze marerial jakis super nie jest ale kilka razy zalozy.Co do krzeselka to trafny wybor jak ma sie kasiorke moja sis 7lat temu kupila za ponad tys peg perego i moja lalka bedzie juz 4dzieckiem w nim karmionym a sladow uzytkowania brak.

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

pytanko z innej beczki co Wy robicie z kasa ktora maluszki dostaja?mala juz uzbierala pokazna kwote i chcialam jej lokate zalozyc a Tz wydac bo po co jej kasa.tzn wydac na artykuly dla Niej etc ale ja uwazam ze powinnam jej zostawic a kupowac jako rodzic za swoje.sama nie wiem
u nas jesli mały dostaje kwoty typu 100-200 zł składamy i dajemy na szczepienia ,rzzeczy dla niego itp itd.
Natomiast jesli są to kwoty większe to niestety ale wszystko idzie na budowę, po prostu dla nas teraz jest to ogromnym priorytetem i zaden wolny tysiąc się nie uchowa - tym sposobem 12 tys które Szymon uzbierał na chrzciny poleciało na 1/3 instalacji wodnej...., 6 tys po urodzeniu na ziemię do obsypania domu i projekt.....

wiem okrutne......

Tylko że ja jestem typem co składa i ciuła całe życie i już myślę o lokacie dla maluszka. Chce mu odkłądać systematycznie pieniążki na auto, studia i dostanie na 18stkę.... już się rozglądałam za tego typu lokatami ...

75, 0 kg < ~~~~ jest 11.04
72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0
truscafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 18:04   #3998
fatal21
Wtajemniczenie

Hojni goscie sie trafili
Stary 2012-04-16, 18:11   #3999
basiula19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość
aaaa,wlasnie,dalia podpowiedzialas mi .Jest problem ze ssaniem smoczka.Mala wyjmuje go z buzi co chwile,gryzie te platikowe czesci.Wyglada to tak,jakby chciala go ssac,a nie mogla,jakby jej cos przeszkadzalo

---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

Ta pogoda tez moglaby sie juz poprawic.Coprawda u nas nie pada,ale jest zimno.Marzec nas rozpiescil,bylo pieknie,a teraz co,jesien??!!Mnie oczywiscie tez zaczyna lapac,boli gardlo i kataru dostalam

Mój mały też tak robi wziełam mu zamówiłam większy smoczek bo zauważyłam że śmiesznie ssa go w sensie, że tak wysówa i zasysa a smoczek ma 0-3 m teraz mu zamówiłam dla starszych dzieciów...

mamy i drugą jedynke jak narazie nie jest źle mały troszke marudny ale tylko wieczorami......

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 19:44   #4000
princessskaa
Wtajemniczenie

Kochane jutro poczytam co u Was, bo nie mam siły. Pół dnia spędziłam dzisiaj w kuchni. Na obiad robiłam placuszki, a na deser oto taki zestawik:

Dobrej nocki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN0472.jpg (81,4 KB, 32 załadowań)
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 19:59   #4001
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
wsród znajomych ,ało kto uzywal krzesełka po prostu,a ci co uzywali mówia,ze max do 2 lat
Moja do 1,5 roku siedziala a potem wylazila gora. Teraz woli przy stoliczku na krzeselku - stad mysle ze te co sie przerabia to niezly pomysl
Stary 2012-04-16, 20:07   #4002
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość
my tą kupiliśmy czekam na dostawę do domu

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png
joamic1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 20:30   #4003
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Teraz to Nam łatwo powiedzie czego nie bedziemy robic a co bedziemy.Jak dziecko nie bedzie chciało jesc to bedziemy na głowie stawac, zeby chociaz kesa zjadło.

ja kiedys czytalam by za dzieckiem wlasnie nie ganiac. powiadomic ze jest pora jedzenia, jak nie zje to bedzie glodne... samo decyduje... to w ksiazce superniani bylo... wiec nie zamierzam biegac - albo je z nami albo wcale... jak nie zje nie umrze z glodu a blagac nie zamierzam

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 20:38   #4004
ggoraa
Zadomowienie

tru- az mnie zatkalo ile dostal Szymon

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
ja kiedys czytalam by za dzieckiem wlasnie nie ganiac. powiadomic ze jest pora jedzenia, jak nie zje to bedzie glodne... samo decyduje... to w ksiazce superniani bylo... wiec nie zamierzam biegac - albo je z nami albo wcale... jak nie zje nie umrze z glodu a blagac nie zamierzam
tu tez sie do konca nie zgodze jak zobaczysz, ze twoje dziecko wazy za malo,zaczyna wygladac kiepsko, nie ma apetytu to bedziesz robic wszystko aby zjadlo cokolwiek i bedziesz sie cieszyc z kazdego kesu mowie z autopsji.
Stary 2012-04-16, 21:12   #4005
fatal21
Wtajemniczenie

Mysle dokladnie tak jak GooraMoja siostra była karmiona przy okienku na strychu a babcia modlila sie o powrót mamy z pracy
Stary 2012-04-16, 21:43   #4006
OlusiaS
Wtajemniczenie

Truscafka ile ??????????
Stary 2012-04-16, 21:49   #4007
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ggoraa Pokaż wiadomość
tru- az mnie zatkalo ile dostal Szymon[COLOR="Silver"]

tu tez sie do konca nie zgodze jak zobaczysz, ze twoje dziecko wazy za malo,zaczyna wygladac kiepsko, nie ma apetytu to bedziesz robic wszystko aby zjadlo cokolwiek i bedziesz sie cieszyc z kazdego kesu mowie z autopsji.
Absolutnie sie zgadzam- i tez z autopsji jako mama niejadka chudziny
Dziecko mi uciekalo z krzeselka i nie raz karmilam w dziwacznych okolicznosciach, wyglupiajac sie itd
Niby dziecko sie nie zaglodzi ale jak ci kilka
Dni z rzedu nic nie je to chocby chcialo jesc w wannie, pod lozkiem czy na parapecie- byle cokolwiek zjadlo....
Stary 2012-04-16, 21:57   #4008
OlusiaS
Wtajemniczenie

Faktem jest,ze nie mialam problemow z jedzeniem,tzn dziec nie mial.A wygladal,jakby nic nie jadl,pediatra ciagle mi zwracala uwage,ze za malo wazy,na siatce centylowej byl miedzy 3 a 10 centylem.A jadl naprawde sporo,5-6 posilkow dziennie
Stary 2012-04-16, 22:01   #4009
fatal21
Wtajemniczenie

dobrej nocki moje drogie Panie
Stary 2012-04-16, 22:10   #4010
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
dobrej nocki moje drogie Panie
a dziekujemy,wzajemnie
Stary 2012-04-16, 22:28   #4011
Seona
Zakorzenienie

Dziewczyny, nie czytałam wszystkiego

My po chrzcie. Teściowa odwaliła taką wiochę Nie lubię psioczyć na teściów, bo naprawdę baaardzo nam pomagają! Kiedy trzeba to jest pierwsza do pomocy, kocha Patrycję nad życie, Pati też za nią przepada. Ma również wnerwiające nawyki, ale to jak każdy.
Ona nie chodzi do kościoła, ale myślałam, że mając 60 lat wie jak się zachować w kościele! A ona na głos normalnie gadała do Pati, mąż ją próbowała uciszyć a ona na cały głos - "co mówisz?" . Kołysała ją na kolanach jakby była niemowlęciem, dała jej jakieś ciastko do jedzenia, wyszła na moment z mszy, później wróciłam.

Nie mogłam trzymać jej na kolanach bo trzymałam Lilę, u męża ona nigdy nie wysiedziała a nie chciałam aby mąż trzymał Liliankę, więc Pati siedziała przy teściowej.

Chrzczonych było 4 innych dzieci! Miałam nadzieję, że wszyscy ochrzcili dzieci na święta, więc my wybraliśmy pierwszą niedzielę po a tu tyle chrztów!!

To tyle. Uff. Ale Lili była najgrzeczniejsza

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 22:40   #4012
ggoraa
Zadomowienie

Seona -przykro mi, ze taka siare zrobila tesciowa"/

A ja samotnie spedzam wieczor, sie musze przyzwyczajac, bo juz niebawem bedzie to moja codziennosc. Ostatnie godziny Tzta w pracy dzis
Obzarlam sie tostami i skacze po kanalach...obejrzalam Szymona ...
Stary 2012-04-16, 23:35   #4013
tuszka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość
lepiej późno niż później

któaś z was pisała kiedyś, ze do wzrostu dziecka trzeba dodatc ok. 6cm i wtedy wychodzi jaki rozmiar ubranek powinnyśmy kupowac... w sumie u nas ta metoda działa
pojutrze szczepienie- zobaczymy jaką ma długosc no i ta wagę w ubranka wchodzimy 68 czsami 74--> ale to te mniejsze 74.... bo mamy body 74-80 to jest za duże

my juz po drzemce 1,5h porannej... musze leciec..wpadne później
Nie słyszałam o tym patencie, zapamiętać!!

Goldi super, ze jesteś
Nie ciesz się tak z tego Passata. Dziadek dał go dla Olka, byście wozili Księciunia porządna bryką, która pomieści wszystkie dary poddanych
A tak btw, jak się zmiesciliscie do Clio we trójkę?? Plus na pewno spory bagaż? Wykorzystaliscie patent Ikei? Pamiętasz tę reklamę, gdzie na dachu auta, niczym w PRL, zmieścili wszystkie meble?

Cytat:
Napisane przez pokszyfka Pokaż wiadomość
ggoraa u nas usg robi kto inny, nie każdy ma sprzecior w gabinecie... :/

te spacerówki są sztywne? mi na edukacji zdrowotnej mówili że największa kara dla małego dziecka to spacerówka na sztywnych plastikowych kołach...
Moja endo tez nie ma Usg
Parasolki dobre są od czasu do czasu, właśnie w supermarketach, ale broń Boże nie na codzienne długie spacery!

Seona witaj

Kto jest takim gangsterem, jak ja, i był dzisiaj na spacerze pomimo deszczu?

Pazur pomalowany, można się zdrzemnąć miedzy karmieniami jaśnie Pana.
tuszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 23:46   #4014
asiol
Rozeznanie

Hej laski
jesssu juz niedlugo koniec watku a ja nie wiem co u Was i juz chyba nigdy nie nadrobie ...
a widze ze juz sloiczki wprowadzilyscie
moj mlody andal tylko na cycu - rozmiar 68 a wagi nie znam

Cytat:
Napisane przez ela3010 Pokaż wiadomość
Olusia a to nie była Asiol? Z tym z stworem włochatym, jakby nie było Aisulo witaj
.
to ja!

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość
aaaaaaaaaaaaaaaaa,mozliwe

Cytat:
Napisane przez truscafka Pokaż wiadomość
dla dziewczyn co nie mają dostpu do fotek dodam zdjęcia mojego pływaka
cudny!

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
ale cudny klusio

dziewczyny karmiące mm - ile i co ile dajecie mleczko, co dajecie pić i jeść? bo po cycu na żądanie mm to dla mnie totalna magia będzie

w ogóle zazdroszczę Wam grzecznych dzieci- mój sieje terror, wymaga adoracji 24 na dobę
postaram się jakoś zaglądać częściej
biziaki lecę spać
asiol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 06:31   #4015
nikaa2
Wtajemniczenie

dzień dobry kochane

witaj Asiol zaglądaj, zaglądaj

Princess
łał ale zestaw

my wstalismy pół godzinki temu i będziemy wiecie co... drzemać niedługo

dzisiaj idziemy do pediatry chciałąbym aby go zmierzyli i zważyli bo jestem ciekawa.... i ciekawe czy on będzie w przysżłosci niejadkiem podobnie jak ty Dalia, mówiłam sobie do tej pory ze z łyżką latac nie będę za młodym, jak widziałam biegające siostry za swoimi dzieciaczkami- bo wydaje mi się że przez tą manię "że musisz zjeść" dzieci nie jadły właśnie, bo to nie była przyjemność... ja będę się starała urozmaicić ten rytuał czyli kanapeczki ze zwierzątkami,kolorowe nalesniki, zupa z makaronem w gwiazdki no ale tak jak dziewczyny piszą... życie potrafi ostro zweryfikować nasze ustalenia- także jestem ciekawa jak to będzie

tż jak zobacyzł cenę cybexa- się załamał i powiedizał ze woli kupić dwa foteliki tańsze(no te do 15kg i ten późniejszy)---> ale postaram się go namówić
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 06:59   #4016
fatal21
Wtajemniczenie

witamy kto zna odp czemu moje dziecko budzi mnie co godz w nocy?juz nawet witrzylam o 2 bo myslalam ze jej goraco.bolec jej nic nie boli bo nie placze nie prezy sie.a wczoraj jak dawala czadu z gadaniem i spiewaniem to zrywalismy boki.na dzien dobry przywalilam glowa w szafke nocna bo moja jasnie Pani spi na mojej poduszce z cycem w ustach.
Stary 2012-04-17, 07:36   #4017
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
witamy kto zna odp czemu moje dziecko budzi mnie co godz w nocy?juz nawet witrzylam o 2 bo myslalam ze jej goraco.bolec jej nic nie boli bo nie placze nie prezy sie.a wczoraj jak dawala czadu z gadaniem i spiewaniem to zrywalismy boki.na dzien dobry przywalilam glowa w szafke nocna bo moja jasnie Pani spi na mojej poduszce z cycem w ustach.

bidulko! ale ty masz te nocki z Zoś ... tule Cie mocno! nie wiem co Ci pow, bom świeżak :/

witamy i my

nocka juz nie taka cudna bo o 3 karmienie bylo... no ale... nie jest zle a teraz gadamy do zabawek i bawimy sie... dziąsła ja tak bolą ze zagryza wargi... bidulka moja....

taka piękna aura za oknem, pacze na termometr a tu 0 stopni :/ esh :/

a co jedzenia - macie racje, zycie weryfikuje takie "założenia".... chociaz nie mam na mysli takich skrajnych wypadków jakie miałyście wy - ggorra i glam, ale wiadomo- zycie pokaze musze z mama pogadac bo wiem ze ja mega niejadkiem bylam ....

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-04-17, 07:56   #4018
truscafka
Zadomowienie

Hej !! Witam się z rana! U nas noka w miarę , mały wstał o 5 na jdzenie i dospał do 7.20, teraz oglądam powtórkę Julki

Dziewczyny u nas tyle dają w rodzinie... fajnie jest w jedną stronę jak się dstaję - gorzej w drugą jak trzeba dać

kurcze ale mnie boli lewy bok :/

też się nastawiam na cybexa.... duży koszt ale skoro na tyle lat to niech będzie
muszę tylko zacząć już składać

72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0
Stary 2012-04-17, 08:03   #4019
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez truscafka Pokaż wiadomość
Hej !! Witam się z rana! U nas noka w miarę , mały wstał o 5 na jdzenie i dospał do 7.20, teraz oglądam powtórkę Julki

Dziewczyny u nas tyle dają w rodzinie... fajnie jest w jedną stronę jak się dstaję - gorzej w drugą jak trzeba dać

kurcze ale mnie boli lewy bok :/

też się nastawiam na cybexa.... duży koszt ale skoro na tyle lat to niech będzie
muszę tylko zacząć już składać

nie jest zle, bo joam wczoraj napisala ze moze zalatwic 30% taniej

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-04-17, 08:07   #4020
truscafka
Zadomowienie

ahaaa o to może nie będzie tak źle

dziewczyny zauważylam wczoraj, że jest coś nie tak z lewą rączką Szymuśka

72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości