Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2075 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-22, 17:58   #62221
nusia114
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Uważam że bardzo ładnie Ci było w krótkich, tak jak ładnie jest teraz
Włosy są dla Ciebie a nie Ty dla włosów, jesli czujesz się dobrze w krótkich to czemu nie? Ja też się dobrze czuję w paziowatych
Pomyśl czy będzie Ci wygodniej - np w upał dłuższe łatwiej spiąć
krótsze lubia się odkształcać w nocy i trudniej to ukryć ;]
Co do odkształcania, właściwie mam wrażenie, że czym dłuższe tym z tym gorzej... Jakiś czas temu zauważyłam, że po spaniu po lewej stronie (na której śpię) mam bardziej rozprostowane włosy. Właśnie dlatego zaczęłam myśleć o ścięciu. Ale racja, że dłuższe łatwiej spiąć.

No nic, uznałam, że na razie zostawię takie jakie są, a najwyżej jeśli jak się zrobi cieplej będą mi bardzo przeszkadzały, to obetnę i już

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 18:46   #62222
czarno czarna
Raczkowanie

Nusia nie ścinaj, takie są śliczne

Mogłaby mi któraś z Was polecić jakiś szampon z SLS który jest zgodny z CG? Oglądałam jakieś ale chyba nawet Alterra ma niezgodne. Nie chciałabym oczyszczać z silikonów i pq szmponem który sam to zawiera bo jakoś wydaje mi się to bez sensu pod nazwą sodium chloride kryje się zwykła sól, prawda? Wiem, że to bardzo głupie pytanie ale się upewniam co ona robi z włosami oprócz tego że zagęszcza szampon? Chyba nie działa zbyt korzystnie?
czarno czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 18:54   #62223
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Bingo ma dziś promocję: upust 30% i powyżej 100 zł darmowa wysyłka /warunek jak ostatnio, polubienie na FB/

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 18:56   #62224
hahihehy
Rozeznanie

Sodium chloride (chlorek sodu - sól) oprócz zagęszczenia potrafi podrażnić co wrażliwsze skalpy
A z szamponów to chyba Barwa i Joanna Naturia. Generalnie te najtańsze

Edytowane przez hahihehy
Czas edycji: 2012-04-22 o 19:01
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 18:57   #62225
aleksandra987x
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez czarno czarna Pokaż wiadomość
Nusia nie ścinaj, takie są śliczne

Mogłaby mi któraś z Was polecić jakiś szampon z SLS który jest zgodny z CG? Oglądałam jakieś ale chyba nawet Alterra ma niezgodne. Nie chciałabym oczyszczać z silikonów i pq szmponem który sam to zawiera bo jakoś wydaje mi się to bez sensu pod nazwą sodium chloride kryje się zwykła sól, prawda? Wiem, że to bardzo głupie pytanie ale się upewniam co ona robi z włosami oprócz tego że zagęszcza szampon? Chyba nie działa zbyt korzystnie?
Któryś z szamponów Joanna Naturia- ja mam taki zielony z pokrzywą i zieloną herbatą
Sodium chloride to chyba chlorek sodu po polsku a to jest sól. Chyba jest uczulaczem/podrazniaczem- zapewne Ajrisz to wie. I z tego co wiem, to żadnej innej funkcji niż ta, którą wymieniłaś nie pełni
aleksandra987x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 21:54   #62226
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sonyo Pokaż wiadomość
A gdzie można kupić żel mrożący?
Widziałam w Ross
Cytat:
Farbowałam dzisiaj włosy - mogę nałożyć olej kokosowy na noc, żeby je zregenerować? Nie wiem, czy nie powinno się może kłaść na włosy jakichś specyfików tuż po farbowaniu. Jak to jest?
Tak, lepiej chwilę - 1-2 tyg - pounikać kokosa i keratyny
Cytat:
pod nazwą sodium chloride kryje się zwykła sól, prawda? Wiem, że to bardzo głupie pytanie ale się upewniam co ona robi z włosami oprócz tego że zagęszcza szampon? Chyba nie działa zbyt korzystnie?
Tak, zwykła sól.
TANI zagęstnik, stabilizator piany, troszkę konserwuje, wydaje mi się że wspomaga oczyszczanie i może wpływać na napięcie powierzchniowe a tym samym wchłanianie się składników. Może wysuszać i podrażniać
a mnie denerwuje bo jest kurna wszędzie ;]

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 22:00   #62227
mahhysia
Raczkowanie

Cytat:
Tak, zwykła sól.
TANI zagęstnik, stabilizator piany, troszkę konserwuje, wydaje mi się że wspomaga oczyszczanie i może wpływać na napięcie powierzchniowe a tym samym wchłanianie się składników. Może wysuszać i podrażniać
a mnie denerwuje bo jest kurna wszędzie ;]
Może ja też będę taka mądra
mahhysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 22:04   #62228
Chatul
ma zielone pojęcie

Wiecie, że mam tylko 4 odżywki d/s? Tak, ja... Zwykle miałam po 14-15, a tu nagle 4. Dopiero wczoraj się zorientowałam
Stary 2012-04-22, 22:27   #62229
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
udało mi się wrzucić foty do codziennika
na zdjęciach kolor wychodzi przekłamany, włosy mam ciemnobrązowe
jest gorzej niż było, kiedy wstawiałam foty ostatnio. no cóż, od CG przód prostuje się jeszcze bardziej. chyba zacznę go na papiloty lub wałki kręcić...
jestem bardzo zdemotywowana
A nie dotykasz jakoś przesadnie włosów z przodu? Może jesteś nieświadoma, że to robisz

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 23:50   #62230
karolina2121
siedzę i myślę

Dziewczyny poradźcie.. ostatnio dość często swędzi mnie skalp... od niedawna używam do mycia włosów tego bezzapachowego żelu i szamponu w jednym od Alterry.Czy to możliwe,że to od niego ? Chyba mojej głowie potrzebny jest jednak SLS do oczyszczenia... dziwi mnie to bo używam,już jakieś 2 miesiące szamponów bez SLS i wszystko było w porządku
Stary 2012-04-23, 04:08   #62231
hahihehy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
A nie dotykasz jakoś przesadnie włosów z przodu? Może jesteś nieświadoma, że to robisz
Podczas suszenia wcale ich nie dotykam, tylko miską dyfuzora, dosychających również nie. Mam wrażenie, że gdybym je bardziej ugniatała podczas dosychania, to może nabrałyby jakiejś fali. Nie wiem, będę kombinować
Dzisiaj i tak zaplatam, bo wczoraj umyłam je angielskim WAXem, nałożyłam na kilka minut odżywkę z granatem i schły naturalnie. Wyglądałam, jakby mnie prąd poraził... Dzisiaj po południu pewnie będzie olej, może zostawię na noc, zobaczymy Muszę kupić sobie jakąś maskę, która mi tę miotłę trochę wygładzi. Ewentualnie zostawię na dłużej Isanę z Babassu, fajny efekt dawała

Edytowane przez hahihehy
Czas edycji: 2012-04-23 o 05:37
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 08:20   #62232
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Dziewczyny poradźcie.. ostatnio dość często swędzi mnie skalp... od niedawna używam do mycia włosów tego bezzapachowego żelu i szamponu w jednym od Alterry.Czy to możliwe,że to od niego ? Chyba mojej głowie potrzebny jest jednak SLS do oczyszczenia... dziwi mnie to bo używam,już jakieś 2 miesiące szamponów bez SLS i wszystko było w porządku
Szamponożel Alterry ma alkohol, to wystarczy żeby swędziało

Stary 2012-04-23, 08:59   #62233
Sivak
Przyczajenie

Uch, widzę, że przez weekend nie próżnowałyście, a ja nie miałam dostępu do internetu (w XXI wieku! )
Mam tyle wątpliwości, jestem pod takim wrażeniem waszej wiedzy i działań oraz wyglądu włosów, że nawet nie wiem od czego zacząć ..
Może jutro w końcu będę miała w domu net i będę mogła wrzucić trochę zdjęć włosów..
a póki co mam szybkie pytanie- czy zdarzyło się wam kiedyś plątanie włosów pod spodem, przy samym karku, zwłaszcza podczas mycia, i wypadanie ich stamtąd właśnie podczas prób rozplątania?? Staram się obecnie myć OMO z Isaną,Babydream a potem Kallos Latte..ale już podczas aplikacji 1 odżywki aż trudno mi ją tam zaaplikować, wszystko poplątane i jak próbuję ogarnąć ten chaos to czuję, jak zostają mi włosy w dłoni..jeśli chodzi o rozczesywanie to generalnie nie czeszę w ogóle od dawna niczym, ani na sucho ani na mokro
Sivak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 11:22   #62234
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
Eloesiak
Widzę Was, widzę

Cytat:
Czy WAX angielski, skoro ma SLS, może oczyścić włosy i skórę głowy z silikonów i pq? Bo planuję i tak na skalp nałożyć, żeby rosnąć zaczęły, a przy okazji może włosy nim "umyję"...
Cytat:
Czyli wg mojej wstępnej analizy: emolient, SLS, konserwanty (w tym parabeny), wyciąg z henny, regulator kwasowości i zapach

czyli chyba da radę
Ja się tutaj doczepię, ponieważ przed sls masz emolient, co może złagodzić działanie detergentu.
Próbuj, choć gwarancji jako takiej brak.

Cytat:
Napisane przez Sensualitka Pokaż wiadomość
O! Ty też jesteś !
Jakoś nieczęsto mamy ostatnio przyjemność korzystać z włosowego kompendium kryjącego się w Twoich wpisach. Poczułam się więc bezkarna i od wczoraj trochę się wymądrzam bo myślałam, że nikt mnie nie podda lustracji ale jak widać czuwasz. Pokornieję więc
Jakiej lustracji?
Bardzo dobrze, że odpowiadasz Super!

Cytat:
A nowe sposoby na puszaka..... Na razie musiałam odpuścić zmasowaną walkę bo puszak sam się wykańcza nadmiernym wypadaniem.
przykro mi bardzo
Cytat:
samorobiona mieszanka b/s, głównie kwas ha wielkocząsteczkowy + kilka kropel oleju + lipodermina + niacynamid i jakiś owocowy ekstrakt.
Czyli HA wielkocząsteczkowy Cię nie puszy
Cytat:
Uff! Wyspowiadałam się. Jak w prawdziwym zakonie Dziękuje Ci o Matko za tą możliwość
proszę uprzejmie Zawsze chętnie wysłucham
Cytat:
Możesz zamknąć oczy i udawać, że jesteś na łące pełnej babiego lata wplatającego się we włosy TŻ unosi Cie w ramionach ku słońcu i odlatujecie razem do krainy jednorożców......
Coś w tym jest, tylko te jednorożce nieco na wyrost w moim przypadku
Może wyobrażę sobie wieczne śniegi? w mojej krainie śniegu nigdy nie braknie w przeciwieństwie do tegorocznej zimy

Muszę napisać, że i ja częściej stosuję obecnie szampon. Porowatość nieco mniejsza, łatwiej się obciążyć. No i ten krem biedronokowy - jak by nie patrzeć shea i wazelina to dla moich włosów spory ciężar.

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Jeszcze Was pomęczę póki temat świeży
Może warto kupić Intense Hydrator Joico? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...-hydrator.html
Albo coś z silikonami, np. psikadło GlissKura? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...neracyjna.html
A w jakim celu? To dwa zupełnie różne kosmetyki, w sensie przyniosą inne efekty.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Nałożyłam gluta lnianego na włosy. Mam nadzieję, że sprawdzi się chociaż jako odżywka d/s
I co? I co?

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Ajrisz, wzywam Cię ! I wszystkich zainteresowanych tematem: Klik
Czy coś takiego jest możliwe? Biorąc pod uwagę, że sama zrobiłam coś takiego jakieś 2 miechy temu i oprócz tragicznego wyglądu po 2 myciach wszystko wróciło do normy.
jeśli coś ewidentnie nie służy.
Dobrze by było sprawdzić pH samego soku, który został zastosowany.

Wróciłam sobie do 49 strony i czytam

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 11:43   #62235
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez mahhysia Pokaż wiadomość
Jedynie zaplatam warkocza-dobierańca, jedyny na moje krótkie włosy, który się nie rozpada. Dziś nic nie nałożyłam, ale normalnie bym nałożyła odżywkę b/s (skończyła się) i coś w końcówki, do stylizacji nic i wyszło im to na zdrowie. Krem z biedronki robi mi koszmarek zawsze .
edit: pianka mi łamała włosy.

Daję porównanie
1.suchary po żelu (każdy mi wysusza, a lniany nie robi praktycznie nic)
2.bez stylizatorów
Dużo lepiej bez niczego

Zastanawiam się nad kupnem psikadła GlissKura w formie styliztora i ujarzmiacza puchu. Ma silikony ale jakieś łatwo zmywalne...
Żelu lnianego nie umiem dobrze odgnieść, olej daje nieco tłustawy wygląd, pianki chyba się boję, że sklei, do wydobycia fal wystarcza mi woda i tylko dobrze byłoby jakoś ten puch spacyfikować. Któraś z Was stosowała?

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 11:44   #62236
Eloe77

Kiedy się pojawiam, to nikogo nie ma

Cytat:
Napisane przez Scintilla_Felis Pokaż wiadomość
Dziewczęta, widziałyście coś takiego? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...mlecznymi.html Moje znajome bardzo to polecają, ale te proteiny mleczne są dopiero za perfumami z tego co widzę. Skład nie powala, ale się nie znam
Cytat:
Dziewczyny używają
Skład odpowiada opisowi - wygładza jak szatan. I tyle
Nadaje się do mycia ponoć
Nada się Ale te proteiny to nie dość, ze daleko, to i wielkocząsteczkowe.

Cytat:
Napisane przez Rabarba Pokaż wiadomość
Ostatnio traktuję włosy śmierdzielem(l-cysteina)ale nie wyobrażam sobie robić z niej płukanki, psikam włosy na noc, na to olej i rano myję, a i tak czuję ten zapach na głowie może jestem przewrażliwiona?
Nie jesteś... Ja po dwóch kolejnych myciach czułam to zgniłe jajo
Ale chyba wrócę do l-cysteiny. Dawno nie miałam... podobnie jak keratyny.
Cytat:
Napisane przez iwonsia01 Pokaż wiadomość
(stylizuję żelem Isana) Czasem mam wrażenie, że żele też je tak wysuszają. Chyba, że to moje wrażenie.
Wysychający polimer może dawać takie wrażenie. Jest też po to, by woda szybciej odparowała. Nadto polimer nie zostawia tłustego filmu jak naturalny emolient, więc włos szybciej wygląda na suchy.
Przemyśl całą pielęgnację, a nie tylko stylizację. Może za mało dajesz im pić?

Cytat:
Napisane przez HoneyRose Pokaż wiadomość
By the way: kupiłam mamie odżywkę bez spłukiwania w sprayu:

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...neracyjna.html

Włosy są po niej świetne, ale zapomniałam o składzie i nie sprawdziłam, czy są w niej silikony. Okazało się, że to jest dosłownie koncentrat silikonowy.

Co teraz? Przy następnym myciu użyć szamponu Babydream, czy on sobie nie poradzi ze zmyciem silikonów?
Może sobie nie poradzić. Ale jeśli używacie tylko tej odzywki z silikonami, to bez paniki. Zastosujecie siarczan raz w tygodniu i nie powinno być problemów.

Cytat:
Układałam dziś włosy po staremu i uczesałam, w ogóle umyłam w okrojonej wersji i chyba jest lepiej niż ostatnimi czasy Mam niereformowalne włosy
Efekty w Codzienniku, lepsze uczesane, prawda?
Dlaczego? To też kwestia przyzwyczajenia, że włos jest zbity i błyszczy. Jak po lokówce. Nie zawsze musi być jak po nadmiarze polimerów.
Choć włosy masz pięknej długości i koloru

Cytat:
jest gorzej niż było, kiedy wstawiałam foty ostatnio. no cóż, od CG przód prostuje się jeszcze bardziej. chyba zacznę go na papiloty lub wałki kręcić...
jestem bardzo zdemotywowana
Nie ma co się demotywować. Przez jakiś czas na początku jest bardzo różnie. Dobre efekty przychodzą później i po regularnym stosowaniu.
Czasem trzeba tez coś poprawić w stylizacji albo w doborze kosmetyków.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-04-23, 11:45   #62237
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
A w jakim celu? To dwa zupełnie różne kosmetyki, w sensie przyniosą inne efekty.
Hydrator jako nawilżacz do używania zamiennie z maską/odżywką.
GlissKur jako stylizator zamiast żelu lnianego czy kremu z Biedronki (może też zamiast Joanny b/s?)

Stary 2012-04-23, 11:46   #62238
TwojaKokaina
Zakorzenienie

zabrałam się za czytanie dziennika z podpisu Eloe i widzę, że większość z Was myje włoski odżywką.
swoje CG zaczęłam jakieś 2 miesiące temu, stosuję metodę OMO. jako odżywki stosuję alterrę z granatem oraz isanę bobassu. włoski myję szamponem alterry (obecnie regenerujący, ale na zmianę ze wzmacniającym). olejuję 2 razy w tygodniu, najpierw stosowałam olejek babydream, obecnie alterrę. ten drugi znacznie lepszy ze względu na bogaty skład.
włoski stały się mocniejsze i zdrowsze, nawilżone. jak jakiś wypadnie i chcę go przerwać to jest to ciężkie, więc powinnam się chyba cieszyć.

dotychczas raz myłam odżywką z ciekawości, ale nie wiem czemu mam wrażenie, że szampon lepiej domywa włoski i boję się trochę spróbować mycia odżywką.
TwojaKokaina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 12:10   #62239
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Kiedy się pojawiam, to nikogo nie ma

oj tam nie ma
ja jestem, ale nie mam co pisać, włosiska dają sobie radę, nie mam bad hair day
jak masz ochote zerknij do codziennika, na 2-3 ostatnich stronach chyba moje włosy zaspamowały wątek

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 12:27   #62240
Eloe77

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, biję się z myślą czy by włosów nie obciąć pomocy
Wstawiam stare zdjęcia w krótkich włosach (jeszcze sprzed CG) i zaznaczone na obecnych dokąd mniej więcej obciąć
Trochę ich szkoda, choć w krótszych nieco większa objętość.
Jedno musisz zrobić za to na pewno - zadbaj o końcówki - zaczynają się piórkować. Nieco kremu z Biedry na końcówki powinno dać radę.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Dlatego, że masz ładne i zdrowe włosy. Nie ma po co ścinać. No ale ja ogólnie wolę długie włosy i jestem przeciwna ścinaniu ich, jeśli nie ma potrzeby.
Przyłacząm się do głosu

Cytat:
Napisane przez chocolaterie Pokaż wiadomość
Dziewczyny proszę was o szybką poradę!

Wczoraj zrobiłam płukankę z l-cysteiną z tego przepisu:

aloes zatężony 10x (5 ml)
L-cysteina (2,5 ml)
pantenol 75% (0.5ml)
woda(43 ml)

Po wyschnięciu włosy okazały się sztywne i suche... Robiłam dokładnie wg przepisu (dokładnie odmierzyłam l-cysteinę) a pomimo tego CHYBA przeproteinowałam włosy...
Mogłaś też zmienić zanadto pH, zastosować zbyt bogatą w mikroelementy lub metale ciężkie wodę..
Cytat:
Co mogę z nimi teraz zrobić? Naolejować? Bo po nałożeniu mocnej maski pewnie będzie jeszcze gorzej?
Ja bym poprzestała na olejowaniu. Darowałabym sobie humektanty i kwaśną płukankę. Przynajmniej nie od razu.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-04-23, 13:29   #62241
karolina2121
siedzę i myślę

Cytat:
Szamponożel Alterry ma alkohol, to wystarczy żeby swędziało
Dziwne.Gdy używałam innego szamponu Alterry Papaya i Bambus nie miałam tego problemu, a on w składzie również ma alkohol..

A może to jednak efekt przeciążenia włosów i powinnam co jakiś czas zastosować szampon z SLS ? Moje włosy odkąd pamiętam dość szybko się przetłuszczają, muszę je myć co 2 dni.
Stary 2012-04-23, 13:35   #62242
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Dziwne.Gdy używałam innego szamponu Alterry Papaya i Bambus nie miałam tego problemu, a on w składzie również ma alkohol..
Owocowe mają też oleje, w Perfumfrei tego nie ma
Cytat:
A może to jednak efekt przeciążenia włosów i powinnam co jakiś czas zastosować szampon z SLS ? Moje włosy odkąd pamiętam dość szybko się przetłuszczają, muszę je myć co 2 dni.
Oczywiscie ze to mozliwe

Stary 2012-04-23, 13:44   #62243
ewcia1807
Zakorzenienie

Nie wiem jakim szamponem oczyścić włosy-Familijnym czy Garnierem coś tam z doux? Ten drugi ma pq-10 i nie wiem

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 13:54   #62244
Eloe77

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Hmmm, moim zdaniem kwaśne ph może spowodować mniej szkód niż zasadowe - tak wynika z informacji, jakie zebrałam z podręczników włókienniczych
Mniej owsem, ale to nie oznacza, ze wcale
Cytat:
Mogłaby mi któraś z Was polecić jakiś szampon z SLS który jest zgodny z CG?
W 1. poście jest link do bloga Małgosi z produktami zgodnymi z cg. Czemu z niego nie skorzystasz?

Cytat:
Zastanawiam się nad kupnem psikadła GlissKura w formie styliztora i ujarzmiacza puchu. Ma silikony ale jakieś łatwo zmywalne...
Mam wątpliwości co do tej łatwości zmywania Phenyl Trimethicone.
Na dodatek wielkocząsteczkowe proteiny tez się nabudowują, a tutaj je masz. Uważaj, byś nie obciążyła włosów.

Cytat:
Hydrator jako nawilżacz do używania zamiennie z maską/odżywką.
Nawilżacz? Czyli co? Mnie to on wygląda raczej na specyfik zmierzający ku regeneracji. Nieco emolientów, ale może być mało przy zastosowanych proteinach. Podziałasz raczej w środku, nie osłonisz włosa na zewnątrz, a jeśli nie połączysz tych elementów w jedno, to o "nawilżaniu" trudno mówić.
Ale sam produkt jest naprawdę wart uwagi.
Cytat:
GlissKur jako stylizator zamiast żelu lnianego czy kremu z Biedronki (może też zamiast Joanny b/s?)
Ze sprejami zawsze jest problem związany ze stężeniami. Tutaj masz wodę i silikon odparowujący, więc w zasadzie całej reszty tak naprawdę niewiele. Do tego rozpylasz go zamiast nakładać rękami, więc nie wiesz, czy więcej na włosach, czy na podłodze/ścianie/ w powietrzu. Często lepiej więc nakładać taki produkt rękami...
Czy będzie odpowiednim stylizatorem... trudno orzec, coś da, choć może bez przesady, to nie żel. Od kremu biedronkowego na pewno lżejszy, ale to nie oznacza, że nie może obciążyć.
Cytat:
Napisane przez TwojaKokaina Pokaż wiadomość
zabrałam się za czytanie dziennika z podpisu Eloe i widzę, że większość z Was myje włoski odżywką.
Jeśli Tobie pasuje OMO, to nie musisz z tego rezygnować tylko dlatego, ze wiele z nas stosuje mycie odżywką.
Cytat:
dotychczas raz myłam odżywką z ciekawości, ale nie wiem czemu mam wrażenie, że szampon lepiej domywa włoski i boję się trochę spróbować mycia odżywką.
Zależy jakiego rodzaju mycia oczekujesz. Tu decydująca rolę odgrywa zmiana pH i tarcie.
Mycie odzywka zakłada sporo ograniczeń, ale bać się nie ma czego

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
oj tam nie ma
ja jestem, ale nie mam co pisać, włosiska dają sobie radę, nie mam bad hair day
Szczęściara
Skończyłam keratynę i mam ze swoimi nieco problemów
Cytat:
jak masz ochote zerknij do codziennika, na 2-3 ostatnich stronach chyba moje włosy zaspamowały wątek
A zerknę

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ----------

Cytat:
Poza olejami - o czym napisała Ajrisz - masz też GuarHCh, co daje osłonę włosom przed wysuszeniem. Są też ekstrakty, które mogą działać łagodząco. W Perfumfrei tego nie ma.

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
Nie wiem jakim szamponem oczyścić włosy-Familijnym czy Garnierem coś tam z doux? Ten drugi ma pq-10 i nie wiem
Skoro jest pq-10, to chyba masz odpowiedź

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-04-23, 13:56   #62245
karolina2121
siedzę i myślę

Cytat:
Owocowe mają też oleje, w Perfumfrei tego nie ma

Oczywiscie ze to mozliwe

Dzięki Oczyszczę SLS-em i zaprzestanę używania tego żelo-szamponu
Stary 2012-04-23, 14:12   #62246
Martek_
Zadomowienie

A ja znów nie mogę domyć czubka głowy i dziś czeka mnie SLS.. Już nie mogę się doczekać tego puchu jutro
Stary 2012-04-23, 14:19   #62247
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
powinnaś
moje włosy wymagają comiesięcznego restartu - niektórym co tydzień jest potrzebny szampon z siarczanami. Myślę, że ciut za długo ich nie oczyszczałas

Eloe jak coś Ci przyjdzie do głowy co moge z moimi kudełkami porobić/zmienic to napisz mi proszę

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
A ja znów nie mogę domyć czubka głowy i dziś czeka mnie SLS.. Już nie mogę się doczekać tego puchu jutro
wiesz co ja robię - myje raz w miesiącu BD z łyżeczką sody i od razu drugie mycie odżywką, BD mi tak okrutnie plącze i wysusza skalp, że tylko tak przejdzie a w efekcie nie mam puchu ani niepożądanych efektów na rozczochranej

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 14:21   #62248
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Nawilżacz? Czyli co? Mnie to on wygląda raczej na specyfik zmierzający ku regeneracji. Nieco emolientów, ale może być mało przy zastosowanych proteinach. Podziałasz raczej w środku, nie osłonisz włosa na zewnątrz, a jeśli nie połączysz tych elementów w jedno, to o "nawilżaniu" trudno mówić.
Ale sam produkt jest naprawdę wart uwagi.

Ze sprejami zawsze jest problem związany ze stężeniami. Tutaj masz wodę i silikon odparowujący, więc w zasadzie całej reszty tak naprawdę niewiele. Do tego rozpylasz go zamiast nakładać rękami, więc nie wiesz, czy więcej na włosach, czy na podłodze/ścianie/ w powietrzu. Często lepiej więc nakładać taki produkt rękami...
Czy będzie odpowiednim stylizatorem... trudno orzec, coś da, choć może bez przesady, to nie żel. Od kremu biedronkowego na pewno lżejszy, ale to nie oznacza, że nie może obciążyć.
Ad. 1 A tak bardziej łopatologicznie - więc z czym łączyć ten Hydrator? Z jakąś emolientową odżywką? Bo raczej jestem zdecydowana na zakup i chciałam go używać po myciu, wcześniej normalnie oleje, później normalnie jakieś b/s.
Ad. 2 fakt... Nakładanie rękami nie będzie problemem. Gorzej, że odstawiłam szampony z SLeSami i mam zamiar nadal olejować włosy, nie chciałabym bezmyślnie nadbudować silikonów.
Cóż za ciężkie decyzje

Stary 2012-04-23, 14:44   #62249
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Czy ktoś tu samodzielnie obcina włosy? Chodzi mi o cięcie warstwami z pomocą kucyka (jak na blogu anweny). Coś mi się pierdasi i potrzebuję wyjaśnienia.
Stary 2012-04-23, 14:45   #62250
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
Eloe jak coś Ci przyjdzie do głowy co moge z moimi kudełkami porobić/zmienic to napisz mi proszę
OK Ale co byś chciała? Widzę, ze farbowałaś, więc przyjdzie popracować nad zatrzymaniem barwnika i wody
Aleś im tutaj zafundowała ciężki zestaw! Widzę, ze lubią
A czemu ich nie pocieniujesz warstwami?

Cytat:
Ad. 1 A tak bardziej łopatologicznie - więc z czym łączyć ten Hydrator? Z jakąś emolientową odżywką? Bo raczej jestem zdecydowana na zakup i chciałam go używać po myciu, wcześniej normalnie oleje, później normalnie jakieś b/s.
Czyli wszystko zrozumiałaś Dokładnie, przyda się coś emolientowego lub nieco oleju typu lniany czy inny niewnikający. Możesz tez zmieszać z morelkową Alterrą lub Garnierem AiK.
Odżywka może być nieco za lekka, włosy mogą się podzielić na wiele cienkich kosmyków (choć chyba Tobie to akurat odpowiada) albo spiórkować, gdy zastosowana po szamponie.
Cytat:
Ad. 2 fakt... Nakładanie rękami nie będzie problemem. Gorzej, że odstawiłam szampony z SLeSami i mam zamiar nadal olejować włosy, nie chciałabym bezmyślnie nadbudować silikonów.
Wystarczy wprowadzić szampon nieco częściej. Nie musi być co mycie, bo ani tych silikonów mnóstwo, ani ten ich film nie taki jak przy parafinie. MOże być rzadziej. Bez paniki.

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Cytat:
Napisane przez patrycjazuzanna Pokaż wiadomość
Czy ktoś tu samodzielnie obcina włosy? Chodzi mi o cięcie warstwami z pomocą kucyka (jak na blogu anweny). Coś mi się pierdasi i potrzebuję wyjaśnienia.
Ja obcinam sama, ale kucyk mi nie wyjdzie - mam za krótkie
Zresztą gdy były długie, to i tak musiałam po kucyku poprawić.

MÓJ IDEAŁ

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości