|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#62341 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Dziewczyny, muszę się pochwalić
. Nie pamiętam kiedy mogłam chociaż raz nie umyć włosów na drugi dzień, a dzisiaj wstaje i smalcu wcale nie ma . Co prawda kłaczki przyklapnięte i skręt dwa razy luźniejszy, ale jestem zachwycona. Mam nadzieje, że następnym razem też się uda
|
#62342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciekawostka KLIK w skrócie - piwo zawiera hydrolizowane proteiny roślinne po cysteinie sucho, chociaż nie strasznie sucho. reanimuje kremami a włosy piją jak szalone ![]() mała dawka to był dobry pomysł ;] |
|
|
|
|
#62343 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja uwielbiam Joannę Rzepę, a moja silikonowa babcia, będąc u mnie nią umyła i była zaskoczona, że włosy mogą być takie mięciuchne. Cytat:
Z początku, też Cię tak nazywałam, dopóki nie musiałam wpisać nazwy bloga. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dziewczyny, jak to jest, że pierwszego dnia mam falki, a drugiego robią mi się loczki, choć przy skalpie mam już przyklap? Poza tym zdałam sobie sprawę, że im dłużej je przytrzymam, tym mocniej się kręcą.
|
||||
|
|
|
#62344 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I może lubią oleje nasycone (sebum jest nasycone) |
|
|
|
|
#62345 |
|
Zakorzenienie
|
Pomożecie? Wiecie moze jak nazywa się taka gumka do włosów dzięki której mozna zrobić wiele fryzur. nie chodzi mi o wypełniacz koka
|
|
|
|
#62346 |
|
Konto usunięte
|
Wiem, że rzadko się odzywam, ale namiętnie czytam
![]() Moje włosy chyba nie lubią metod CG ani żele nie pomagają, ostatnio mają tak straszne bad days, że nie wiem jak je ogarnąć, w ogóle nie daje rady jakichkolwiek fal z nich wydobyć, chociaż najmniejszych i jeszcze końcówki takie straszne.. no i suche włosy, a robię co mogę.. albo są za suche, spuszone albo przeciążone nie wiem co poradzić chyba je zetne jakby nie mogły się określić, jestem załamana
|
|
|
|
#62347 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj rano jak wstałam myślałam, że się załamię, bo moje włosy kolejny raz wyglądały okropnie
, związałam, pospinałam i wyszłam z domu. Wracam, rozpinam, a tu nie jest tak źle!, jeszcze trochę puchu i suchości z czym walczę od miesiąca, ale nie taka tragedia jak rano. ?
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#62348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale za to szampon z apteczki babuni mi służy i dziś kupiłam go dla odmiany od alterry
|
|
|
|
|
#62349 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;33785117]Wiem, że rzadko się odzywam, ale namiętnie czytam ![]() Moje włosy chyba nie lubią metod CG ani żele nie pomagają, ostatnio mają tak straszne bad days, że nie wiem jak je ogarnąć, w ogóle nie daje rady jakichkolwiek fal z nich wydobyć, chociaż najmniejszych i jeszcze końcówki takie straszne.. no i suche włosy, a robię co mogę.. albo są za suche, spuszone albo przeciążone nie wiem co poradzić chyba je zetne jakby nie mogły się określić, jestem załamana [/QUOTE]Może to kryzys włosowy? Może pięlęgnuj, spinaj, postaraj się przeczekać. Jak pielęgnujesz odpowiednio to muszą się odwdzięczyć ![]() Cytat:
|
|
#62350 |
|
Przyczajenie
|
Witam
to mój pierwszy post, więc nie bardzo wiem co i jak ale mam problem i postanowiłam prosić o radę ![]() Problem polega na tym, że nie wiem jakie mam włosy.. Kręcą się końce, wstawię zdjęcie po ugniataniu przez koszulkę. Ale taki efekt trwa bardzo krótko, zaraz się prostują i wyglądają jak nie czesane strąki. na następny dzień to już w ogóle szkoda mówić.. Żel lniany średnio pomaga, chociaż nakładałam tylko na suche włosy, może na mokre byłoby lepiej? Oczywiście są wycieniowane. Zastanawiam się czy gdyby były obcięte na prosto nie falowałyby się? Kiedyś, dawno temu miałam proste włosy, ale sciełam na krótko i od tamtej pory się falują, czy kręcą, nie wiem.. Co zrobić, żeby skręt dłużej się trzymał? |
|
|
|
#62351 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Dziwnie na mnie patrzyła, ale słuchała Zresztą, sama zapytała dlaczego uważam, że ten szampon jest mocny i do niczego się nie nadaje.Teraz mam 5 A mam:1. algową Ce Ce of Sweden 2. szałwiową Natur Vital 3. zieloną Artiste 4. Glorię 5. jakąś z Izraela, którą dostałam w prezencie
|
|
#62352 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ładniutkie fale. Prostowłosa nie jesteś, prostowłose nie dadzą rady uzyskać takiego efekty poprzez ugniatanie. Jesteś już mniej lub bardziej CG? Próbowałaś żeli drogeryjnych?
|
|
#62353 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
od jakiegoś miesiąca próbuje bardziej dbać o włosy. Olejuję, myję łagodnym szamponem, sylikonów używam czasem tylko do zabezpieczania końcówek, ale próbuję nabrać umiaru żeby zabezpieczać je olejkiem. Używam też maski z alterry.a żelu też próbowałam, ale posklejał mi włosy i i tak się trochę rozprostowały, wyglądały jak kluchy.. Edytowane przez krowus Czas edycji: 2012-04-26 o 15:13 |
|
|
|
|
#62354 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Myślę, że jednak zetnę trochę końcówek, mam nadzieję, że dobrze im to zrobi Chciałabym w kształt litery U, jednak nie wiem jak to zrobić, nie mogłam znaleźć żadnych wskazówek
|
|
|
|
|
#62355 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Na pewno nie masz idealnie prostych włosów, bo takich nie dałoby się w ten sposób urobić
|
|
#62356 |
|
Przyczajenie
|
Ale problem jest w tym, że po paru godzinach nie są już ładne i muszę je uczesać albo zmoczyć.. A podobno nie można czesać?
|
|
|
|
#62357 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wolę ręką/widelcem, najszybciej, a na jakimś idealnym wymieszaniu mi nie zależy. Czasem łączy się z odżywką zadziwiająco łatwo, czasem gorzej, ale jakie to ma znaczenie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Żel lniany daję tylko na mokre (nie przepadam za nim jako stylizatorem, robię gęstą płukanke lnianą). Żele generalnie chyba lepiej się nakłada na mokre włosy, ale każdemu inaczej może pasować. Może spróbuj Bielendy http://bielenda.pl/graffiti-zel-do-w...-bardzo-mocny/ albo podobny Artiste fioletowy (tylko w Naturze). Abo po myciu i odciśnięciu, albo psikam wodą z atomizera (czy samoróbną psikanką) i wgniatam żel. Te dwa lubię najbardziej, bo się łatwo odgniatają (po wyschęciu do sucharkow trzeba je jeszcze raz odgnieść) i nie ma po nich śladu. Jakie masz włosy? Ładne
|
||||
|
|
|
#62358 |
|
Zakorzenienie
|
o tak, u mnie to samo
wysuszyłam na prosto, znowu powywijane, nawet fajnie, ale przy głowie strasznie płasko, przykro to wygląda ![]() znacznie bardziej lubię u siebie fale, włosów ze 2 razy więcej od razu
|
|
#62359 |
|
Przyczajenie
|
Te na drugim zdjęciu to niby rozprostowane? I na pierwszym i na drugim piękne, i jeszcze te pasemka podkreślają falistość na drugim, takie nadmorskie fale.
Żel lniany daję tylko na mokre (nie przepadam za nim jako stylizatorem, robię gęstą płukanke lnianą). Żele generalnie chyba lepiej się nakłada na mokre włosy, ale każdemu inaczej może pasować. Może spróbuj Bielendy http://bielenda.pl/graffiti-zel-do-w...-bardzo-mocny/ albo podobny Artiste fioletowy (tylko w Naturze). Abo po myciu i odciśnięciu, albo psikam wodą z atomizera (czy samoróbną psikanką) i wgniatam żel. Te dwa lubię najbardziej, bo się łatwo odgniatają (po wyschęciu do sucharkow trzeba je jeszcze raz odgnieść) i nie ma po nich śladu. Jakie masz włosy? Ładne [/QUOTE]dziękuję, kupię jeden z tych żeli, zastosuję się do rad i spróbuję. Drugie zdjęcie było robione chwilę później i nie o takie rozprostowanie mi chodziło Pasemka mam naturalne, i dziękuję za komplementy
|
|
|
|
#62360 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Melduję, że po raz pierwszy w życiu nałożyłam na włosy paciaję żółtkowo-rycynowo-olejową i trochę się boję mycia
![]() ---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
musiałabym poświęcić cały dzień na wycieczkę
|
|
#62361 |
|
Rozeznanie
|
Ja też
Nieugniatane wyglądają tak, jak na fotach w załącznikach
Edytowane przez hahihehy Czas edycji: 2012-04-26 o 18:07 |
|
|
|
#62362 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Tu wizażowa maruda ![]() Chciałam Was prosić o pomoc, bo w sumie nie wiem, co z moimi włosami zrobić. Mimo pielęgnacji są przesuszone i klapnięte ostatnio. Na dodatek znowu się puszą. A co najgorsze - są okropnie cienkie W czasach, kiedy nic z nimi nie robiłam były znacznie grubsze, a teraz to dosłownie mysie ogonki Wrzucam fotki - powiedzcie pliz, warto dalej zapuszczać, czy lepiej się wyciachać na krótko? Marzyły mi się takie do ramion, ale jak tam na nie patrzę, to nie wiem, czy to nie jest głupi pomysł. Zaznaczam, że włosy mam dziś w wybitnie kiepskiej kondycji, klapnięte, wyprostowane, suche i w ogóle dramat. Drugi dzień od mycia, wczoraj były nieco lepsze, na pewno nie takie klapnięte. Tak więc może być trochę lepiej niż na fotkach, ale bez sensacji. |
|
|
|
#62363 |
|
Zakorzenienie
|
A czego teraz używasz marudo?
![]() Miodu im trza. Humektanty, olej ale lekki, protein symbolicznie Coś mocniejszego daj przed myciem a po jakieś b/s żeby się nazywało że maźnięte |
|
|
|
#62364 |
|
Rozeznanie
|
Skończyłam dzisiaj Isanę z Babassu (do mycia) i to chyba po niej mam takie cudownie ciężkie (ale nie obciążone) włosy. Pięknie się dziś układały, jestem w szoku. Co prawda, większość była prosta, ale zero puchu, za to piękna objętość
![]() Edit: Isana Babassu do mycia z Alterra Granat to super połączenie. Bez babassu są piórka. Garnier z Karite jest dosyć ciężki? Szukam czegoś, co da mi podobny efekt Najwyżej będę powtarzać dzisiejszy zestaw.
Edytowane przez hahihehy Czas edycji: 2012-04-26 o 19:23 |
|
|
|
#62365 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Nadają się tylko do warkocza. Uważam, że bezpodstawnie narzekasz! ![]() Odstawiłam żel lniany, Joannę b/s i dałam na włosy jako stylizator i b/s żółte serum Gliss Kura z dimethicone bodajże i różnymi olejkami. Dawno nie miałam na głowie takiej tragedii, wszystko podfrunęło do góry i próbowało się prostować. Ale możliwe, że to wina maski domowej z gliceryną i tego, że trzymałam Garniera AiK z 3 minutki żeby nie obciążyć po maseczce. Jeszcze potestuję GK ale zastanawiam się jak w razie czego go zużyć Może do psikania kafelków, nadaje połysk. heh.
|
|
|
|
|
#62366 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) a nadal są ladne bez reanimacji tylko po myciu a skręt jest w ogole slabiutki)... Tylko na co? Alterra migdalowa jest na siarczanie, ta bezzapachowa wprawdzie nie, ale ma alkohol, Timotei w sumie spoko ale dosc drogi, to moze Hipp? Mam jeszcze w zanadrzu szampon Seba Med, niby zgodny, pH 5,5, ale ma jeden skladnik potencjalnie filmotworczy. No i wyprobuje za jakis czas BD fur Mama balsam do kapieli czy jak to sie tam nazywa ![]() Choc generalnie boje sie troche myc wlosy czyms co jest przeznaczone do czegos innego niz wlosy, typu wlasnie plyny do higieny intymnej czy olejki myjace... A ten Novoxidyl to ma chyba ta sama subst. aktywna co Loxon? ![]() Cytat:
Zobacze jeszcze w Jasminie u siebie na osiedlu bo jest chyba lepiej wyposazony niz ten w ktorym bylam. Jak tam tez nie bedzie to oblece doz i schleckera ![]() Cytat:
A gorace prysznice za bardzo lubie Ale w sumie lato idzie wiec bedzie mozna brac troszke chlodniejsze ![]() Cytat:
Z tym ze ja bardzo lubilam ten przedmiot (jak i wiele osob ode mnie z roku) bo nasza katedra i zaklad biologii i parazytologii lekarskiej sklada sie z samych milych i w porzadku ludzi i zajecia dla mnie byly mega ciekawe i troche takie egzotyczne W przeciwienstwie do np. beznadziejnej przez wiekszosc czasu mikrobiologii Duzo chyba zalezy od sposobu prowadzenia zajec...Cytat:
Ogolnie dzis jesli chodzi o pozytywy to stwiedzilam ze w sumie podoba mi sie moj kolor wlosow, mimo ze czasem blysnie gdzieniegdzie rudy refleks Teraz jak zimowe ciuchy w stonowanych kolorach poszly w odstawke to zauwazylam, ze ladnie sie komponuje z pastelami ![]() A co do negatywow... Wczoraj mylam wlosy, nawet nie mialam na nich zadnych olejow ani nic, a mam teraz troche takie wyprostowane strączki, nieco przyklapniete przy skalpie. A juz tuz po myciu zauwazylam ze niezbyt mocno pofalowaly. Przydalby sie SLES bo od miesiaca moje wlosy go nie uswiadczyly, ale 3 dni temu zrobilam plukanke cysteinowa i teraz nie wiem czy wszystko nie pojdzie na marne jesli potraktuje je teraz mocnym szamponem Jak myslicie??
|
|
|
#62367 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Są w drogeriach Natura.Strach niepotrzebny. Skoro skład jest taki sam,to przez samą nazwę nic się nie stanie... np ten szampon nie różni się składem od tego żelu nie wiem jakie jest jego pH, ale pieni się jak szatan, nie plącze tak jak BD i jest na prawdę delikatny - ze zmyciem oliwy był problem. no ale to oliwa. o zapachu nawet wspominać nie będę, jest do wyboru malina, banan i kokos, jeszcze niezgodna z cg morela ![]() składzik i analiza tutaj. tzn zanalizowany jest Sanosan,ale skład identyczny
Edytowane przez yarrowia Czas edycji: 2012-04-26 o 20:24 |
|
|
|
|
#62368 |
|
Raczkowanie
|
Zamieniłam BD na Dush Shampoo, mimo negatywnych opini i (odpukać) jest dobrze
.
|
|
|
|
#62369 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale plyny do intymnej czy olejki myjące chyba nieco odbiegaja skladem od szamponow... Mimo to chetnie bym z nimi poeksperymentowala, gdyby nie wypadajace wlosy, przy ktorych ostatnio wole nie kombinowac za duzo. O to glownie chodzi.Cytat:
Obczaje go przy okazji wizyty w Naturze.No i opakowanie jest niewątpliwie zachecajace ![]() A co do zapachu to nie da sie ukryc ze robi on roznice, odkad przeszlam na CG nie zwracalam na to zupelnie uwagi, ale ostatnio zaczelo mi doskwierac to ze moje wlosy czesciej smierdza jakimis wynalazkami niz ladnie pachna, jak za dawnych czasow Wiec z przyjemnoscia zaczne stosowac jakis kosmetyk o owocowym zapachu Na ten bezzapachowy Alterry?
|
|
|
#62370 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam nadzieję,że się sprawdzi
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:34.

. Nie pamiętam kiedy mogłam chociaż raz nie umyć włosów na drugi dzień, a dzisiaj wstaje i smalcu wcale nie ma
. Co prawda kłaczki przyklapnięte i skręt dwa razy luźniejszy, ale jestem zachwycona. Mam nadzieje, że następnym razem też się uda 

Poza tym zdałam sobie sprawę, że im dłużej je przytrzymam, tym mocniej się kręcą.

ani żele nie pomagają, ostatnio mają tak straszne bad days, że nie wiem jak je ogarnąć, w ogóle nie daje rady jakichkolwiek fal z nich wydobyć, chociaż najmniejszych i jeszcze końcówki takie straszne..
, związałam, pospinałam i wyszłam z domu. Wracam, rozpinam, a tu nie jest tak źle!, jeszcze trochę puchu i suchości z czym walczę od miesiąca, ale nie taka tragedia jak rano.
.

W czasach, kiedy nic z nimi nie robiłam były znacznie grubsze, a teraz to dosłownie mysie ogonki
Może do psikania kafelków, nadaje połysk. heh.
) a nadal są ladne bez reanimacji tylko po myciu a skręt jest w ogole slabiutki)... Tylko na co? Alterra migdalowa jest na siarczanie, ta bezzapachowa wprawdzie nie, ale ma alkohol, Timotei w sumie spoko ale dosc drogi, to moze Hipp? Mam jeszcze w zanadrzu szampon Seba Med, niby zgodny, pH 5,5, ale ma jeden skladnik potencjalnie filmotworczy. No i wyprobuje za jakis czas BD fur Mama balsam do kapieli