Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-10, 20:08   #63031
helvetet
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Dziewczyno, dokładnie rok temu o tej porze myślałam dokładnie tak samo jak Ty i nosiłam włosy związane praktycznie non stop, bo nie dało się ich rozpuścić a prostownica już nie dawała rady. W końcu stwierdziłam, że ścinam te cholerne kudły - miałam długość za pas a po fryzjerze za ucho :P Uznałam, że krótkie łatwiej będzie utrzymać i prostować :P Kilka dni później znalazłam te forum i prostownica nigdy już nie dotknęła moich włosów.
Dzisiaj wiem, że najbardziej im szkodziło moje podejście, na początku zobaczyłam tutaj piękne loki i zauroczona zaczęłam koślawą pielęgnację CG, ale wciąż nie cierpiałam włosów, mój kąt widzenia zakrzywiał rzeczywistość i przeszkadzał w pielęgancji. Wydawało mi się, że wciąż się nie układają, wciąż są paskudne a potem okazywało się, że rozwiane na wietrze układają się lepiej niż pod moimi krytycznymi łapskami Uwierzyłam w końcu, że to ja jestem największym problemem i zaczęłam dawać im więcej wolności, przestałam się wkurzać, że loki nierówne, że skręt nie taki, oczywiście nadal pielęgnowałam... i nagle zobaczyłam, że moje włosy są naprawdę ok A potem nagle dotarło do mnie, co powtarzała siostra "zawsze miałaś ładne włosy".
Tak więc kochana polub swoje włosy, stwórzcie związek oparty na tolerancji a włoski w mig się odwdzięczą i uwierz - Twoje włosy SĄ piękne, daj troszkę fajnych odżywek i wnet będziemy się do nich zbiorowo ślinić
a co to jest oc CG ?

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Poka je, odratujemy
mam na komputerze tylko jedno z kreconymi włosami, wprawdzie z tamtego roku, ale wiele sie one nie zmieniły zapodziałam gdzieś aparat, a reszta zdjec ktore mam to sa z wyprostowanymi włosami..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg phtotoblog22.jpg (51,7 KB, 69 załadowań)

25.04.2015
24.08.2018
21.08.2021

Bloggerka
helvetet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 20:21   #63032
szsz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patrycjazuzanna Pokaż wiadomość
Ładne masz te włosy, nawet lekko spuszone mają swój urok. Koczek git. (nie zjeżdża Ci w dół, nie rozwala się?)
dziękuję
leniwy trzyma się bardzo dobrze, to najstabilniejszy ze znanych mi koków - i genialnie prosty

Cytat:
Napisane przez helvetet Pokaż wiadomość
a co to jest oc CG ?

mam na komputerze tylko jedno z kreconymi włosami, wprawdzie z tamtego roku, ale wiele sie one nie zmieniły zapodziałam gdzieś aparat, a reszta zdjec ktore mam to sa z wyprostowanymi włosami..
CG - Curly Girl, metoda dbania o kręciołki - poczytaj Pigułkę i inne wątki podlikowane w I poście

prostowałaś TAKIE włosy? grzech
szsz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 20:29   #63033
mahhysia
Raczkowanie

Mam pytanie co do płukanki z l-cysteiną?
Należy nią oblać włosy, czy pomoczyć w niej i zmyć wodą?
mahhysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 21:26   #63034
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Nadto mamy do czynienia z forum, a więc jakimś substytutem języka mówionego co pociąga za sobą kolokwialność.
Język forów to język mówiony zapisany A wiadomo, że język mówiony jest inny niż pisany. Chociaż ja uważam, że o język trzeba dbać w niemalże każdej sytuacji

Cytat:
Co do samego "olejowania" mamy formę "oliwić". I co teraz?
No ale oliwi się oliwą. A olei się olejem

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
prof. miodek ma taki program w tvp polonia gdzie odpowiada na pytania użytkowników - myślę że to nie byłoby najgłupsze z zadawanych tam pytań. ale mi tam dobrze olejowanie brzmi. jak przy mumifikowaniu balsamy nakładali to było balsamowanie...
Zamiast „mumifikowaniu” przeczytałam „muffinkowaniu” i się zastanawiam o jakie muffinki chodzi

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
moga byc takie? innych w tej chwili nie mam na kompie w pracy
ale sa w miare aktualne
Cudne

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Udało mi się dziś loczki zrobić i przetrwały przy Kubusiu
Jak się kręcą
Stary 2012-05-10, 21:46   #63035
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Jakie loki

Cytat:
Napisane przez szsz Pokaż wiadomość
3 - leniwy kok: genialne upięcie za pomocą jednej szpilki do włosów, nie niszczy włosów jak mało chyba jaka metoda; wstawiam bo widziałam ostatnio pytania o takie mało inwazyjne upięcie: wystarczy poćwiczyć, a włosy nie są zgniecione (nie tracą na falistości )
jak go zrobić (mój jest taki sam, tylko wyżej): http://www.youtube.com/watch?v=TTt771qkO24
(w ogóle polecam stronę tej dziewczyny, sporo koków i warkoczy, ona jest prostowłosa, ale rady pielęgnacyjne są uniwersalne, poza stylizacją oczywiście, i dokonała niebywałego wyczynu: pisze, że jej końcówki mają 6 lat )

Przy okazji zobaczyłam, że na każdym zdjęciu inny kolor i jakość włosów, i jak tu zrobić zdjęcie oddające rzeczywistość? hmm
Jaki genialny koczek! Już się nauczyłam i będę często wykorzystywać .

O, też mnie to ciekawi.

Dorwałam Joaśkę b/s z lnem i rumiankiem. Testujemy
Stary 2012-05-10, 21:50   #63036
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jestem w rozpaczy - chodzi o moje wypadające włosy. Znajduję je wszędzie - w domu i na ubraniu i są to głównie włosy z cebulkami. Podczas mycia zatykaja sitko w odpływie. Myślałam, że to kwestia ich długości i tego, że czeszę tylko podczas mycia, a myję co 3 dni, ale dzisiaj policzyłam te co zostały na sitku i wyszło mi ok 500!!! To chyba dużo za dużo, jak myślicie. Pamiętałam jaka jest dzienna norma, ale z tego stresu zapomniałam, a w necie każdy pisze co innego. Napiszcie mi proszę co stosujecie, bo wiem, że niektóre z Was mają problem z wypadaniem. Nie musi być na forum, może być na PW, jak wolicie.
500 to rzeczywiscie duzo... Dziewczyny napisaly juz duzo dobrych rad. Z wcierek Seboradin Niger mi nie pomogl, natomiast stuningowany Jantar jakby troche poprawil sytuacje, wraz z przyjmowanym doustnie Humavitem skrzyp&pokrzywa, magnezem z B6, kwasami omega pod postacia oleju lnianego lub wiesiolka i cynkiem. W stosunku do Sesy mam mieszane odczucia. Wszelkie mieszanki z rycyna pogarszaly sytuacje.
Ogolnie u mnie wszystko zmierzalo ku dobremu ale wczoraj pofarbowalam wlosy i wprawdzie kolor jest piekny, ale co z tego skoro wypadl mi miliard wlosow ;/ Wychodzily calymi pasmami... Cala moja dwumiesieczna praca zwiazana z walka z wypadaniem poszla na marne, jezeli ten stan nie byl jednorazowy i bedzie sie utrzymywal
Czy to mozliwe zeby nagle po latach farbowania moj skalp przestal tolerowac farby? Czy mozna cos z tym zrobic?

Cytat:
Może to wypadanie jest następstwem niezadowolonego skalpu, który od czasu przejścia na CG niezmiennie marudzi. Tak jak już kilka razy pisałam, nie toleruje mycia odżywką czy delikatnym szamponem, więc wróciłam do SLS (ALTERRA MIGDAŁ był za słaby, obecnie jest JOANNA, ale szukam czegoś innego). Jest lepiej, bo mniej niespodzianek w postaci okropnych, bolących gul czy podrażnień, ale za to swędzi - JAK NIE UROK, TO BUROK . Dermatolog, u której byłam mnie właściwie spławiła zalecając NAWILŻAJĄCY SZAMPON EMOLIUM, ale jeszcze nie kupiłam. Nie kojarzysz czy był analizowany - nie mogę znaleźć.
U siebie zauwazylam ze jest lepiej gdy uzyje szamponu Eva Natura z rzepa i jakimis innymi ziolami, przeznaczonego wlasnie do wlosow slabych i wypadajacych. Jest z SLSem. Mimo to nie chcialabym stosowac SLSu tak czesto... Niestety po BD jest duzo gorzej, bo dodatkowo plącze i przy rozczesywaniu wiecej wyrywam

Cytat:
Może faktycznie wypadanie jest spowodowane przejściem na CG....
No wlasnie, tez mnie to nadal zastanawia, moze niektore skalpy po prostu musza byc porzadnie oczyszczone i nie toleruja zadnych olejow, bogatych masek, plukanek i innych typowych dla CG zabiegow... Choc teraz bardziej sie sklaniam ku temu ze u mnie przyczyna sa te parszywe farby do wlosow L'oreala, tylko nie rozumiem czemu tak nagle zaczelo sie dziac Bo ogolnie z moim skalpem wydaje sie byc wszystko ok, nie swedzi, nie mam zadnych strupkow, grudek, itd.

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 23:03   #63037
szsz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Ogolnie u mnie wszystko zmierzalo ku dobremu ale wczoraj pofarbowalam wlosy i wprawdzie kolor jest piekny, ale co z tego skoro wypadl mi miliard wlosow ;/ Wychodzily calymi pasmami... Cala moja dwumiesieczna praca zwiazana z walka z wypadaniem poszla na marne, jezeli ten stan nie byl jednorazowy i bedzie sie utrzymywal
Czy to mozliwe zeby nagle po latach farbowania moj skalp przestal tolerowac farby? Czy mozna cos z tym zrobic?
Ojej, jaka szkoda! według mnie - to możliwe, coś co nie było szkodliwe do tej pory, nagle może uczulić, niestety. Jak znienacka była taka reakcja po farbowaniu - a przecież pisałaś że na wyjeździe było ok, to prawdopodobne (swoją drogą - wypadać mogą od wszystkiego, mogą odreagowywać stres podróżny - ale skoro podejrzenie padło na farbę, to znaczy, że zauważyłaś jakąś korelację, to już jest trop).

Cytat:
U siebie zauwazylam ze jest lepiej gdy uzyje szamponu Eva Natura z rzepa i jakimis innymi ziolami, przeznaczonego wlasnie do wlosow slabych i wypadajacych. Jest z SLSem. Mimo to nie chcialabym stosowac SLSu tak czesto... Niestety po BD jest duzo gorzej, bo dodatkowo plącze i przy rozczesywaniu wiecej wyrywam
No wlasnie, tez mnie to nadal zastanawia, moze niektore skalpy po prostu musza byc porzadnie oczyszczone i nie toleruja zadnych olejow, bogatych masek, plukanek i innych typowych dla CG zabiegow... Choc teraz bardziej sie sklaniam ku temu ze u mnie przyczyna sa te parszywe farby do wlosow L'oreala, tylko nie rozumiem czemu tak nagle zaczelo sie dziac Bo ogolnie z moim skalpem wydaje sie byc wszystko ok, nie swedzi, nie mam zadnych strupkow, grudek, itd.
Może tak być. Mnie wybitnie CG służy, a SLS mi szkodził ewidentnie - inna głowa, inne włosy, może być odwrotnie. Odstawiłabym jednak farby, myła tą Evą Naturą z SLSem - wszystko, co im pasuje. Nie jestes jedyna - kiedyś IndiosBravos skarżyła się kiedyś na CG, że powoduje u niej wypadanie, z kolei Ewcia ostatnio też narzekała, że mycie SLS-em nie służy jej lokom.

Po moich przejściach z wypadaniem wygląd uważam za drugorzedny - włosy jakby odetchnęły, nie czując presji , przeszkadza mi trochę ten jaśniejszy odrost przy malowaniu henną, ale nie odważę się na razie pomalować farba chemiczną - chociaż usłyszałam od koleżanki, że mam kupę na głowie Myję prawie za każdym razem czymś innym, boję się przyzwyczajenia/uczulenia, akurat przeważnie odżywką, włosom i skórze głowy to się podoba, a jak Tobie słuzy SLS, to dlaczego nie? jak się martwisz o włosy na długości, to je zabezpieczaj odżywką, i już.

Będzie dobrze, trzymam kciuki, w sumie gdyby się okazało, że właśnie farby są winne, miałabyś rozwiazanie zagadki wypadania.

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Jaki genialny koczek! Już się nauczyłam i będę często wykorzystywać .
Cieszę się, że przypasował
szsz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 23:30   #63038
hahihehy
Rozeznanie

Czy miała któraś z was jakiś szampon Baikal Herbals? Składy bardzo zachęcające, a mama jest chętna, żeby mi zafundować produkty z tej strony
A dzisiaj oczyściłam włosy SLSem i na noc zrobiłam maskę (Isana Babassu, różowa Artiste, Alterra Granat, aloes i gliceryna). Jestem ciekawa efektów. Zazwyczaj maska się dobrze sprawdzała

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne

Edytowane przez hahihehy
Czas edycji: 2012-05-11 o 07:44
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 23:51   #63039
k4te
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
sama stylizacja to tylko wisienka na torcie, najważniejsza jest pielęgnacja
Wiem o tym, ale chodziło mi o to, że włosy pielęgnuję już od dłuższego czasu, ale do tej pory układałam je na szczotkę.
Cytat:
może już tak mają, pokażesz jak to wygląda?
No mają, mają tak z natury, ale właśnie myślałam, że może znacie jakieś sztuczki jak by je tu poukładać, pougniatać czy coś, żeby ten efekt zniwelować, nie chcę wyglądać jak klaun Zdjęć niestety żadnych nie mam, bo do tej pory w zasadzie nie chodziłam w swoich naturalnych włosach
Dzięki za linki
Stary 2012-05-11, 08:22   #63040
nusia114
Zadomowienie

szsz, jaki cudny koczek ciekawe czy u mnie też by to dobrze wyglądało

PYTANIE: tak się zastanawiam czy można jako b/s nałożyć Hegrona różowego

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 10:08   #63041
agatron77
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
A moje włosy są szałowe, i basta
tak trzymać!

Cytat:
Napisane przez patrycjazuzanna Pokaż wiadomość

U mnie alergia i koszmar włosowy - wypadanie trwa.
No to witaj w klubie, niestety. na pocieszenie
Mnie prawdopodobnie uczulił olej rycynowy. Podrażniony skalp i znów 2 wielkie guzy na szyi. To wszystko nie pierwszy raz i najprawdopodobniej po rycynowym.
Czy którąś z Was uczulił może kiedykolwiek olej?

Cytat:
polecam kapsulki z olejem z wiesiolka (drozdze tez sa fajne, tylko ze niektorym wysyp na buzi robia, ja biore juz dlugo i wrecz przeciwnie, do tego lykam tez CP i roznica w jakosci wlosow kolosalna)
Pożyczam przepis na włosowy sukces, bo mnie przy ostatnim myciu wypadło 500.

Cytat:
czasem jak się uczeszę do tyłu to takie rpześwity na skroniach, że żal patrzeć jeszcze zależy czy rozczesane czy nie (bo jak tylko zebrane to oddzielają się pasma i jest bida
"...nie jesteś sama, nie jesteś sama..."

Cytat:
Ależ Ci wyszły lokasy
A Kubuś super chłopak - mam nadzieję, że grzeczny.
Udanej przeprowadzki Napisz jak poszło jak juz się ogarniesz.

Cytat:
(z tym zywieniem raz dziennie to tak nie do konca, rano i wieczorem najlepiej, ale faktycznie jak nie masz nikogo aby poprosic o pomoc w razie wyjazdu do lipa, ja tez nie mam dlatego moje w razie koniecznosci ida do kociego hotelu, pierwszy raz byla kicha ale teraz znalazlam taki super ze bez strachu je zostawiam, nie to zebym naduzywala, raptem byly tam razem 2 razy (raz 5 dni i raz weekend), wczesniej starszy raz (6 dni), tego parszywego nie licze, Cyc byl tam raz (ok tygodnia) i jak go odebralam wiedzialam ze tam go nigdy juz nie oddam)
Rybiorek, to cenne info (hotel dla zwierząt). Mój synek marzy o kocie, ja i TŻ uwielbiamy, więc chcielibyśmy mieć. Do tej pory hamowało nas to, że co kilka tygodni wyjeżdżamy do rodziców na kilka dni i co wtedy z kotem. Nie pojedzie z nami, bo tam jest kotka i mój 'stuknięty' brat (wieczny singiel z pewnymi naleciałościami ), który by się wściekł widząc nas z takim inwentarzem, więc DOBRY hotel, to świetne rozwiązanie. Muszę podzwonić i popytać co, gdzie i za ile.

Cytat:
Napisane przez mahhysia Pokaż wiadomość
Mam pytanie co do płukanki z l-cysteiną?
Należy nią oblać włosy, czy pomoczyć w niej i zmyć wodą?
Polać/pomoczyć w niej włosy i nie zmywać.

Cytat:
Z wcierek Seboradin Niger mi nie pomogl, natomiast stuningowany Jantar jakby troche poprawil sytuacje, wraz z przyjmowanym doustnie Humavitem skrzyp&pokrzywa, magnezem z B6, kwasami omega pod postacia oleju lnianego lub wiesiolka i cynkiem. W stosunku do Sesy mam mieszane odczucia. Wszelkie mieszanki z rycyna pogarszaly sytuacje.

A może spróbuj zmienić farbę na jakąś inną jeśli musisz farbować (doskonale wiem, bo jestem już mocno siwa, że niestety nie zawsze się da zrezygnować z farbowania na rzecz hennowania, które nie daje rady niektórym siwym głowom), może pomoże. Trzymam kciuki.

Dziękuję za cenne rady. Chyba odwiedzę dzisiaj aptekę.

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
Czy miała któraś z was jakiś szampon Baikal Herbals?
Ja nie miałam

szsz, fajny ten kok - na lato jak znalazł! Dzięki.

Edytowane przez agatron77
Czas edycji: 2012-05-11 o 10:20
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 10:23   #63042
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:

ale spiralują
Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
wyglądasz super i włoski też mają się świetnie
Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Jak się kręcą
Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Jakie loki

Dorwałam Joaśkę b/s z lnem i rumiankiem. Testujemy
Dzięki kochane

Kocham joaśkę z lnem i ostatnio tylko jej używam

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość

Używałam swojego czasu fioletowego i różowego hegrona jako bs

Cytat:
Ależ Ci wyszły lokasy
A Kubuś super chłopak - mam nadzieję, że grzeczny.
Udanej przeprowadzki Napisz jak poszło jak juz się ogarniesz.

Już ze środy na czwartek spaliśmy w nowym domku, jestem taka szczęśliwa

Z tymże teraz trzeba się pozbyć teściowej, bo oni niby mieszkają blisko w małym domku, ale do tego zawsze sobie co jakiś czas chodziła ogarnąć i ma klucz, a to już nasz dom i trzeba jej to wytłumaczyć

Uśmiech od Kubunia dla wszystkich ślicznych lokasek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0102.jpg (34,0 KB, 32 załadowań)
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 10:25   #63043
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Używałam swojego czasu fioletowego i różowego hegrona jako bs
Służyły Ci? I czemu już nie używasz?

PS. śliczny bobasek

Pracuję nad sobą
Stary 2012-05-11, 10:27   #63044
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lulaluna Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy aloes może mieć wpływ na matowienie włosów? Spotkał się ktoś z taką reakcją czy może trza mu dodać czegoś specjalnego żeby tak nie było?
Może ale przy bardzo "szczelnych włosach"
Raczej sprawdziłabym glicerynę, glikole czy proteiny
Cytat:
Odpatrzę maseczkę jak będę mieć wszystkie składniki
Myślę że takie jadalne będą lepszy przy małym jeśli łapie Cię ciągle za włosy

Wyglądasz kwitnąco
Cytat:
jak tam pierdzielnik dzisiaj się ma?
jest 100% pierdzielnikowaty
Cytat:
dziewczyny garnier AiK do sauny włosowej będzie ok prawda? tylko się zastanawiam czy mnie nie obciąży może zmieszam go z troche lżejszą odżywką?
z czymś mokrym pomieszaj
Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
Czy miała któraś z was jakiś szampon Baikal Herbals? Składy bardzo zachęcające, a mama jest chętna, żeby mi zafundować produkty z tej strony
A dzisiaj oczyściłam włosy SLSem i na noc zrobiłam maskę (Isana Babassu, różowa Artiste, Alterra Granat, aloes i gliceryna). Jestem ciekawa efektów. Zazwyczaj maska się dobrze sprawdzała
Skład INCI: Aqua with infusions of: Thymus Vulgaris Extract, Helichrysum Аrenarium Extract, Sphagnum Extract, Organic Spiraea Ulmaria Extract, Organic Borago Officinalis Oil; Magnesium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Decyl Glucoside, Cocamide DEA, Sodium Chloride, Chitosan, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Benzyl Alcohol, Benzoic Acid, Sorbic Acid, Parfum, Citric Acid.

Ładna tania alternatywa dla szamponu Organicum!!
skład jaj nie urywa, ja go nie chcę ;]

EDIT
odżywki za to całkiem ładne - znowu Organicum-podobne

Cytat:
można, wygładzi
słabo chroni więc antypuszakowo dużo nie da

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2012-05-11 o 10:30
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 10:37   #63045
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
można, wygładzi
słabo chroni więc antypuszakowo dużo nie da
szkoda...
Generalnie moim faworytem w b/s jest gloria, ale ciężko z dostępnością i szukam czegoś na jej zastępstwo

Swoją drogą, zrobiłam właśnie tego koczka z linku od szsz i powiem wam, że nie spodziewałam się, że to takie proste zrobiłam za pierwszym razem, za pomocą ołówka, bo nic lepszego nie miałam, ale zrobiłam poćwiczę sobie z tym trochę, pokombinuję żeby wyglądało jak najlepiej i kto wie, może przerzucę się na to zamiast frotek?

Pracuję nad sobą
Stary 2012-05-11, 10:42   #63046
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Służyły Ci? I czemu już nie używasz?

PS. śliczny bobasek

Były fajne i lekkie
Ale skończyły się, a łatwiej u mnie dostać joaśki niż hegrony, poza tym ich zapach z lekka mnie odrzucał

Cytat:
\
Myślę że takie jadalne będą lepszy przy małym jeśli łapie Cię ciągle za włosy

Wyglądasz kwitnąco
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 11:16   #63047
lulaluna
Rozeznanie

Cytat:
Może ale przy bardzo "szczelnych włosach"
Raczej sprawdziłabym glicerynę, glikole czy proteiny
Kochana co to znaczy "szczelne włosy"?
Co do aloesu mam pewność, że mi je matowi solo i w produktach do stylizacji gdzie zajmuje 1 miejsce.

Np. gliceryna obecna w tym balsamie stylizującym Nivea mi służy, ale używam jej krótko. Wiem że niektórzy jej unikają, ale nie wiem czemu? Czy ona szkodzi włosom?

Proteiny czekają na testy, ale pamiętam że kiedyś miałam odżywkę joanny z keratyną, dawno temu już od lat nieobecna na rynku i to był najlepszy kosmetyk jaki miałam więc jestem pełna optymizmu w tym kierunku.

O "szczelnych włosach" słyszę pierwszy raz a naprawdę uważnie studiuję forum jak pilny uczeń

---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

Cytat:
Dziewczyny, jestem w rozpaczy - chodzi o moje wypadające włosy. Znajduję je wszędzie - w domu i na ubraniu i są to głównie włosy z cebulkami. Podczas mycia zatykaja sitko w odpływie. Myślałam, że to kwestia ich długości i tego, że czeszę tylko podczas mycia, a myję co 3 dni, ale dzisiaj policzyłam te co zostały na sitku i wyszło mi ok 500!!! To chyba dużo za dużo, jak myślicie. Pamiętałam jaka jest dzienna norma, ale z tego stresu zapomniałam, a w necie każdy pisze co innego. Napiszcie mi proszę co stosujecie, bo wiem, że niektóre z Was mają problem z wypadaniem. Nie musi być na forum, może być na PW, jak wolicie.
Chciałabym tez zapytać czy warto kupić prrodukty NATUR VITAL? Stosowałyście je może?
Mi włosy wypadały ( pomijając dietę, stres, leki) od różnorodności specyfików nakładanych na skalp. Tzn. różne maski, wcierki, oleje. Każda nowa zmiana to wypadanie. Jeśli używasz różnych produktów, to włosy mogą od tego wypadać, a skóra kaprysi. Mi pomogła wierność Na włosach różnorodność jest ok ale nie na skalpie.

Kiedyś gdy bardzo leciały mi włosy(objaw po odstawieniu leków)- skuteczny był olej jojoba. Pomógł mi z dnia na dzień.

Teraz od dawna nie mam problemów z wypadaniem, ale widzę że każda nowość na skalp to tragiczne wypadanie.

---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

Cytat:
Napisane przez helvetet Pokaż wiadomość

Zakochałam się w twoich włosach, kolor, skręt...są urocze

Edytowane przez lulaluna
Czas edycji: 2012-05-11 o 12:41
lulaluna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 11:23   #63048
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Kochana co to znaczy "szczelne włosy"?
Co do aloesu mam pewność, że mi je matowi solo i w produktach do stylizacji gdzie zajmuje 1 miejsce.
Niskoporowate
skrót myślowy :P
Cytat:
Np. gliceryna obecna w tym balsamie stylizującym Nivea mi służy, ale używam jej krótko. Wiem że niektórzy jej unikają, ale nie wiem czemu? Czy ona szkodzi włosom?
Puszy
bywają włosy szczególnie wrażliwe na glicerynę

Stary 2012-05-11, 11:55   #63049
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez aleksandra987x Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ratujcie... Wczoraj wieczorem było:
-Romantic z jedwabiem i Garnier AiK na 15 minut
A konkretnie który Romantic z jedwabiem? W samym analizowych było chyba z 5 tego typu produktów.
skład? Link?
Zgadzam się tez z Rybiorką - żel na suche często tak właśnie działa.

Cytat:
Ja powinnam z kolei unikać cyklo - silikonów
Coś w tym jest
Cytat:
Spraj Mariona ich nie ma, więc dałam mu szansę. Nie pomyślałam o glicerynie a wcale nie wiem, czy mogę jej używać
Poobserwuj. Może nie reagujesz na nią.

Cytat:
testuję szampon Novoxidyl - po drugim myciu zdjęłam dziś z siebie 1 włos a wcześniej to i z dziesięć leciało...
Ciekawostka... choć dla mnie za silny
Czekam na dalsze wnioski

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
Nada się na włosy?
I na włosy i na końcówki, ale gliceryny sporo.
Cytat:
Teraz chyba odpocznę od BD i przerzucę się na to
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...wa-wersja.html
Może być niezgodny z cg.
Zresztą ja się trzymam z daleka od J&J.

Cytat:
Napisane przez affbe Pokaż wiadomość
Rece mi opadły
Czy jest mozliwa taka opcja, a mianowicie gdy wczesniej sie mylo odzywka z miesiac czasu i bylo w sumie dobrze( tylko poczatki dosyc oklapniete) i po przestawieniu się na szampon wlosy moga sie zbuntowac i wolac o dawna odzywke?
Oczywiście!
Czytałaś FAQ? Możesz właśnie przechodzić kryzys...
Cytat:
Teraz to wygląda tak, im mniej wiedzialam tym lepiej one wyglądały :/
Taaa... Nawet piszesz o nich jak w czasie, gdy mają kryzys

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Aaa to źle zrozumiałam Mój eliksir spadł mi dziś na podłogę akurat na psikacz i muszę znaleźć dla niego inną butelkę
Ojej

Cytat:
Na silikony źle nie reagują.
W razie gdybym ich użyła - przy kolejnym myciu trzeba użyć SLS czy po prostu raz na jakiś czas?
Raz na jakiś czas.
Cytat:
Zajrzałam i ... o matko, ile tego jest, gubię się Potrzebuję piskadła do reanimacji i nawilżenia, zainteresowało mnie to https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...4&postcount=20.
Znaczy chciałabyś takie coś zrobić, tak? Proste. Działaj Zamówisz to, co potrzebne do wykonania tego psikadła i już
Pomyśl jeszcze o jakimś oleju. Warto.
Cytat:
A czy mogę dać go od razu na 8 godzin? Byłoby jak znalazł na dzisiejszą noc Mogę na skalp, czy na początek lepiej ominąć?
Z pestek winogron możesz. Możesz na skórę. Póki nie nałożysz, nie dowiesz się, czy się nada. Mnie kokos nałożony na skórę wzmaga wypadanie, ale lniany już nie.
Cytat:
puszydło ale takie jak trzeba
maseczka wyszła w deszkę i będę ją powtarzać!
Ładniutko!

Chcę się poskarżyć na dzisiejsza pogodę. Sucho, gorąco i nie ma czym oddychać. Dlatego nie znoszę lata. Nie mogę doczekać się deszczów. O zimie nie wspomnę

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 12:35   #63050
lulaluna
Rozeznanie

Cytat:
Niskoporowate
skrót myślowy :P
Dzięki! Ale mnie zbiłaś z tropu, bo czytałam o porowatości i obstawiałam wysoką Teraz to już nie wiem, czytałam o porowatości to na blogu, który podałaś i w sumie tylko kawałek o farbowaniu mi pasuje...chyba.

Przez lata sływszałam od fryzjerów i nie tylko że mam zniszczone i suche włosy:-( Mimo że o nie dbałam, te teksty mnie dobijały.Dbałam, ale o pielęgnacji nie wiedziałam za dużo, dbałam typowo i tradycyjnie.

Po tym jak odstawiłam sylikony i zaczęłam olejować, pierwszy raz usłyszałam od fryzjerki że mam zdrowe włosy tylko suche z natury. Suche z natury- to mi się wydaje porowate?

Oj żeby dojść do tego co dla nas najlepsze trzeba chyba dużo czasu...najlepsze dla CG rzecz jasna. Ile czasu zajęło wam odkrycie "swoich kosmetyków"?
Stary 2012-05-11, 12:46   #63051
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Po tym jak odstawiłam sylikony i zaczęłam olejować, pierwszy raz usłyszałam od fryzjerki że mam zdrowe włosy tylko suche z natury. Suche z natury- to mi się wydaje porowate?
Moje są suche z natury a są zdecydowanie niskoporowate
Chyba mogą być suche z natury w obu przypadkach

Stary 2012-05-11, 12:57   #63052
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Cytat:
Witaj na zakręconym forum
Oleje nakładaj przed myciem lub dokapuj do masek/odżywek d/s.
Mnie kokosowy służy, ale nie trzymam długo, bo wtedy jest kiepski efekt. Niektóre dziewczyny zabezpieczaja nim końcówki.
Do stylizacji ostatnio króluje ŻEL MROŻĄCY JOANNA, ale ja jeszcze nie stosowałam.
Siemie lniane kupisz w aptece lub sklepie, ale musi być niemielone.
POWODZENIA
Dziękuję bardzo, wypróbujęna na razie te kosmetyki, które mi poleciłyście, a potem zobaczymy

Rybiorek, ale fajne koty. Uwielbiam i na widok prawie każdego ślinotoku dostaję i nieodpartej chęci pogłaskania

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2012-05-11 o 13:04
syklamen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 12:59   #63053
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
o chłopaki cycusiowi przytyło sie troche ? czy mi sie wydaje?
stan obecny
Cyc - 5.5kg
Skuter - 6.5 kg

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość

Cudne

Cytat:

Pożyczam przepis na włosowy sukces, bo mnie przy ostatnim myciu wypadło 500.
tylko pamietaj efekty po 2-3 miesiacach dopiero (niestety)

Cytat:
Rybiorek, to cenne info (hotel dla zwierząt). Mój synek marzy o kocie, ja i TŻ uwielbiamy, więc chcielibyśmy mieć. Do tej pory hamowało nas to, że co kilka tygodni wyjeżdżamy do rodziców na kilka dni i co wtedy z kotem. Nie pojedzie z nami, bo tam jest kotka i mój 'stuknięty' brat (wieczny singiel z pewnymi naleciałościami ), który by się wściekł widząc nas z takim inwentarzem, więc DOBRY hotel, to świetne rozwiązanie. Muszę podzwonić i popytać co, gdzie i za ile.
sprawdz dokladnie i postaraj sie znalezc opinie o hotelu

zeby bylo wlosowo - wprowadzilam pewna zmiane - przed myciem na noc jantar nie tylko na skalp ale i na dlugosc, a olej przed samym myciem na 3 minuty, efekt = skrecenia na maksa
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 13:01   #63054
affbe
Raczkowanie

Cytat:

Oczywiście!
Czytałaś FAQ? Możesz właśnie przechodzić kryzys...
Taaa... Nawet piszesz o nich jak w czasie, gdy mają kryzys
Czytalam FAQ ale na samym poczatku przygody(czyli dosyć dawno temu ) zaraz tam wpadne i podczytam, no dobra to skoro maja kryzys to co teraz z tym kryzysem mam zrobic, wrocic do mycia odzywką?

Przeczytalam wlasnie Twoja notke o tym kryzysie, no ja mam nadzieje ze to za niedługo ustąpi i bedzie normalnie tak sobie teraz mysle, ze to juz moj chyba drugi kryzys wlosowy, jakis miesiac temu tez byl i nie wytrzymalam... polecialam do fryzjera no i oczywiscie bardzo tego zaluje norma.

Edytowane przez affbe
Czas edycji: 2012-05-11 o 13:18
affbe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 13:04   #63055
lulaluna
Rozeznanie

Cytat:
Moje są suche z natury a są zdecydowanie niskoporowate
Chyba mogą być suche z natury w obu przypadkach
Ale moje schną b. szybko!;-) To chyba przesądza?
Stary 2012-05-11, 13:14   #63056
Eloe77

Cytat:
Napisane przez gessi Pokaż wiadomość
nie wiedzialam, ze mozna na rozne sposoby wlosy cieniowac... hmm...
Odpowiedź:
Pozwolę sobie u Ciebie, Maliniarko, dobrze?
Cytat:
cieniowanie typu piórkowanie wg mnie nie robi dobrze
To cieniowanie do gęstych włosów, zaś efektem jest przerzedzenie. Podobnie jest, gdy używamy degażówki (ale skutek może być opłakany).
Cytat:
ale warstwy akurat u mnie się sprawdzają
Odpowiednio wykonane dodadzą objętości włosom cienkim i kręconym.

Cytat:
samo słowo wg mnie jest ok nie mogę znaleźć, ale ludzie się burzą...
Cytat:
Napisane przez hometrendy.pl
Olejowanie jest jedną z najstarszych metod konserwacji drewna.

Cytat:
no nie że tak? no ale za taką cenę...
Gdyby dodać wyciąg alkoholowy, pewnie byłoby taniej, a tak to mamy fajną rzecz na niefajne pieniądze (jak Pat& Rub zresztą )
Cytat:
myślę, że miodek ma inne zmartienia , chociaż pamiętam na maseczce dermaglinu: hydrolizeT
On się specjalizuje po prostu w nieco innym zakresie. Na pewno znalazłby odpowiedź, nie jest jednak powiedziane, ze nie musiałby się wspomóc wiedzą językoznawcy obeznanego z tym właśnie specyficznym zakresem
Cytat:
nie wiem czy uda się aż tyle zmian wprowadzić, w końcu to facet
On wcale nie musi wiedzieć, czym go smarujesz

Cytat:
Napisane przez gessi Pokaż wiadomość
ooo milo slyszec, ze moje wlosy "maja potencjal" bardzo sie ciesze, ale co dokladnie to oznacza? co z nimi robic? jak je ukladac? jak scinac...?
Wszystko jest na forum. zostaje poczytać i poznać swoje włosy. Bez tego ani rusz. My możemy tylko podpowiedzieć.
Za mało masz odżywek do spłukiwania.
Cytat:
nie tre w recznik
Do włosów tylko gładki materiał.
Cytat:
co do mojego koloru to sprawa wyglada tak,ze nigdy, ale to NIGDY nie zmienialam koloru, nie rozjasnialam, nie robilam pasemek... tym bardziej sie dziwie ze sa w tak zlej kondycji...
A jednak wyglądają na rozjaśniane. Z jakiś powodów tak się stało i najprawdopodobniej barwnik zwiewa wraz z wilgocią. Przypomnij sobie, ile razy suszyłaś włosy na słońcu czy wietrze. Ile razy pływałaś na krytym basenie bez czepka. Ile razy nie nałożyłaś po szamponie odzywki albo nałożyłaś za słabą. Ile razy nie chroniłaś głowy przed słońcem. To wszystko ma znaczenie.
Z odbarwieniem da się walczyć pielęgnacją. Sama jestem tego przykładem, mimo tego, że nie stosuję niczego typowo chroniącego przed promieniowaniem UV (Jantar - owszem, jednak jestem sceptyczna co do tej ochrony).

Cytat:
Napisane przez affbe Pokaż wiadomość
myje sz. hipp wiec jest ok. Nie muszę myć codziennie głowy, ale jestem tak zdesperowana przez wyglad moich wlosow, ze codziennie cos kombinuje i testuje zeby sie w koncu dowiedziec o co z nimi chodzi...
To się nie za prędko dowiesz, bo nie wiesz, jak się zachowują w kolejne dni po myciu, a wtedy sporo się dzieje.
Cytat:
słabo sie kreca, dalej jest oklap, sa matowe i szorstkie
Myslalam wczesniej, ze brakuje im protein to zapodałam sobie maske z zoltek cytryny i o. ryc. I bylo fajnie nawet bardzo
Owszem, ale to były proteiny jajka, wielkocząsteczkowe, więc podziałały antystatycznie, a nie regenerująco.
[quoet] Po tym bylam pewna ze wlasnie tego im brakowalo, nastepnym razem tez dalam im protein ale z odzywki artiste i znowu przyklap itp.[/quote] Pewnie! Bo w Artiste masz proteiny wnikające, czyli regenerujące.
Cytat:
Myslicie ze ta maska wizaz.pl/forum/showpost.php?p=29982414&p ostcount=2393 wystarczajaco nawilzy wlosy?
Myślę, że może się spodobać Twoim włosom.
Poza tym "nawilży" czyli co zrobi?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-11, 13:34   #63057
affbe
Raczkowanie

Cytat:

To się nie za prędko dowiesz, bo nie wiesz, jak się zachowują w kolejne dni po myciu, a wtedy sporo się dzieje.
Owszem, ale to były proteiny jajka, wielkocząsteczkowe, więc podziałały antystatycznie, a nie regenerująco.
[quoet] Po tym bylam pewna ze wlasnie tego im brakowalo, nastepnym razem tez dalam im protein ale z odzywki artiste i znowu przyklap itp.
Pewnie! Bo w Artiste masz proteiny wnikające, czyli regenerujące.
[/QUOTE]

antystatycznie? Hmm? to skoro w artiste sa regenerujące proteiny i po nich mialam przyklap, to znaczy ze moje wlosy jak narazie wcale ich nie potrzebują ?
Kurcze coraz bardziej się w tym gubię hah...
affbe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 13:51   #63058
Eloe77

Cytat:
Parę stresów ostatnio mam, ale kto ich nie ma...
To jednak może mieć wpływ na zwiększone wypadanie.
Cytat:
Może to wypadanie jest następstwem niezadowolonego skalpu, który od czasu przejścia na CG niezmiennie marudzi.
Zgadzam się z Eiri - to też może być przyczyna.
Mój ciągle dostaje jeść, bo albo go czymś podrażnię albo sobie wyschnie
Cytat:
Jest lepiej, bo mniej niespodzianek w postaci okropnych, bolących gul czy podrażnień, ale za to swędzi
W takim wypadku nie pozostaje Ci nic innego jak siarczan, ale do tego wcierka. Zawsze.
A nie nakładasz na skórę przez przypadek olejów?
Cytat:
Dermatolog, u której byłam mnie właściwie spławiła zalecając NAWILŻAJĄCY SZAMPON EMOLIUM, ale jeszcze nie kupiłam. Nie kojarzysz czy był analizowany - nie mogę znaleźć.
Jest tylko ten. To nie są tanie szampony i maja mieszane recenzje, ale warto próbować.
Cytat:
Czy proporcje do wcierki z Jantarem i żelem aloesowym masz przypadkowe czy konkretne?
Niestety przypadkowe, ale zwykle wychodzi 3 porcje Jantara na1 porcję żelu. Głównie idzie o konsystencję, chcę mieć zawiesinową, a nie płynną czy żelową.
Dodawałam też ekstrakt, o którym pisała Eiri, zresztą bardzo go lubię, ale już się skończył Do tego niacynamid, jednak z nim trzeba ostrożnie.

Cytat:
Napisane przez mosia07 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy zmieniacie jakoś pielęgnację loczków gdy przychodzą takie ciepłe dni? ;> chodzi mi o to czy używacie czegoś żeby chronić włosy przed słońcem itd ?
Specjalnie nie, bo i tak siedzę całe okropne lato w mieście, ale nad wodą kokos lub shea. Plus kapelutki.
I obowiązkowo olej do odżywki do spłukiwania, dbałość o domykanie łusek.
Wpis w FAQ o UV. Tutaj wątek na ten temat.

Cytat:
dziękuję za wsparcie w konkursie u Orlicy, to mój pierwszy raz i takie zaskoczenie udało się wygrać
Gratulacje! kalski:
Cytat:
Byłam dzisiaj skrócić grzywkę, taki impuls w galerii handlowej
Świetnie! Szkoda, ze do Zamościa daleko
Pokażesz się nam?
Cytat:
(ale stale mam jaśniejsze odrosty przy malowaniu henną, wyraźna jasnomarchewkowa poświata przy głowie, a reszta ciemna z poświatą burgundową - chyba nic się nie da na to poradzić?
Tylko specjalny sposób farbowania siwych. Moim zdaniem to jednak fajnie wygląda Naturalnie.

Cytat:
Napisane przez k4te Pokaż wiadomość
macie może jakieś sposoby na ujarzmienie włosów w tym miejscu?
Ciekawam, jak to wygląda. Odnoszę wrażenie, że chyba idzie o coś innego, chciałabym więc to zobaczyć.
Zwykle istnieje takie miejsce, w którym włosy kręcą się bardziej i nie za wiele da się zrobić naturalnie - może wyciągać przy pomocy narzędzi typu szczotka, by nie były zbyt skręcone.
Innym sposobem jest optymalna pielęgnacja, dzięki której pozostałe włosy nieco dorównają tym niepokornym.
Cytat:
I czy mogłybyście mnie skierować też do jakiegoś wątku, gdzie znajdę więcej informacji na temat reanimacji drugiego dnia?
Proszę <-

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-11, 15:01   #63059
helvetet
Zakorzenienie

Cytat:

[/COLOR] Zakochałam się w twoich włosach, kolor, skręt...są urocze
dziękuje ale mogę Ci z chęcia oddać

Cytat:
CG - Curly Girl, metoda dbania o kręciołki - poczytaj Pigułkę i inne wątki podlikowane w I poście

prostowałaś TAKIE włosy? grzech
prostowalam.. i nawet dalej prostuje

25.04.2015
24.08.2018
21.08.2021

Bloggerka
helvetet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 16:22   #63060
hahihehy
Rozeznanie

Cytat:
Ładna tania alternatywa dla szamponu Organicum!!
skład jaj nie urywa, ja go nie chcę ;]
EDIT
odżywki za to całkiem ładne - znowu Organicum-podobne
czyli jeśli już to brać odżywki? która ma wg Ciebie najkorzystniejszy skład?

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości