|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#63091 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Witam kręconowłose!
Od mniej więcej drugiej klasy gimnazjum (jakieś 6 lat w jednym miejscu się kręcą w innym falują.. Od 18 kubeczków piję drożdże, skrzypokrzywę, zaczęłam olejować na noc, myć metodą OMO... Co jeszcze mogę zrobić aby były coraz to zdrowsze i piękniejsze? Dodaję dzisiejsze zdjęcia, gdzie wyglądam jak Hagrid, ale cóż za błędy się płaci |
|
|
|
#63092 |
|
Rozeznanie
|
czym zabezpieczać końcówki? chciałam sobie kupić silikonowe serum biovaxu, ale wyczytałam w którymś wątku pielęgnacyjnym, że silikon wysusza (?!)
ale z kolei czy oleje będą w stanie zabezpieczyć końcówki przed uszkodzeniami?
|
#63093 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nigdy nie prostowałam włosów (no poza wizytami u fryzjera ), nawet nie mam prostownicy a ostatnio widziałam jakieś modne fryzury to wypisz wymaluj moje kłaczki. oczywiście wiem że moje są w kiepskim stanie i muszę jeszcze dużo dla nich zrobić żeby choć trochę waszym pięknościom dorównać ale cieszę się że modne są z natury ![]() umyłam dziś SLSem, i skalp jakby mniej swędzi i na razie nie łuszczy się. może tego potrzebował czas pokarze...zrobiłam też końcówki szamponetką miedzianą i właściwie różnicy nie widać. no cóż, chyba trzeba farby, ale eksperyment w wakacje
|
|
|
|
|
#63094 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
GLISS KUR Oil Nutritive Fluid na końcówki Schwarzkopf BC OIL Miracle Light Finishing Treatment ten drugi to dlatego, ze dostalam mala buteleczke probke, bo cena nie jest adewkatna za silikon z olejem slonecznikowym W nakladanie osobno, najpierw olej, pozniej jakies czysto silikonowe serum nie chce mi sie bawic, ale niektorym to odpowiada.jestem w trakcie zapuszczania i mam ostatnio obsesje na punkcie koncowek
Edytowane przez stasiek Czas edycji: 2012-05-12 o 16:37 |
|
|
|
|
#63095 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, że zatęskniłyście za moimi włosami
![]()
|
#63096 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Jesli sie kilkakrotnie okaze, ze po tym szamponie jest lepiej to nie pozostanie mi nic innego, jak tylko sie na niego przerzucic na dobre. Pamietasz moze, w czym konkretnie Indios dostrzegala winowajce, tzn. w jakim aspekcie CG?Cytat:
A co do farby do szkoda ze henna nie rozjasnia, mi sie tak bardzo podobaja blondy tak na poziomie 8, a moje naturalne wlosy to chyba 6...Cytat:
Dziekuje I lepsze to, niz jakby mial to byc objaw jakiejs choroby.Cytat:
)... Moze poprobuje jeszcze z profeskami, np. Cromatone, na pewno nie sa tak agresywne jak drogeryjne farby, nawet te z gorej polki.Tak w ogole to jestem pewna, ze jak tylko postanowie na dobre wrocic do naturalnych to natychmiast zaczne siwiec Kupilam sobie wczoraj Ha Pantoten classic. Kiedys go bralam i bylo dobrze, moze teraz tez da rade ![]() Cytat:
Ja bym postawila jednak na bs, zebys miala pewnosc ze filtr jest na wlosach, a nie splynal wraz z reszta odzywki i woda. Plus silikon zmywalny lagodnym szamponem, nie woda, zeby chronil wlosy przed susza nawet po kapieli w morzu czy basenie. Z tym rozjasnieniem o 1 ton moze troche przesadzilam, moze takie wrazenie jasniejszych wlosow daje ciemniejsza, opalona skora Ale o pol tonu na pewno sa jasniejsze, a dosc hojnie psikalam sie ta mgielka, az mialam lekki przetluszcz Z 2 strony nie mam pewnosci, czy jakikolwiek spray jest w stanie podzialac jak bloker i w 100% ochronic przed sloncem ![]() Cytat:
![]() Wczoraj w koncu sie naolejowalam, a po dzisiejszym myciu zafundowalam wlosom jeszcze maske z Bingo Shea z pantenolem i mleczkiem pszczelim, zdecydowanie odzyly po wakacjach i farbie Chcialam zrobic tez plukanke octowa ale zostal mi w domu tylko spirytusowy. Ruszylam z kolejna kuracja Jantarem+AKK.Pytanie do Was kochane... Jak dbac o wlosy, kiedy odeszlo sie troche od 100% CG? Tzn. stosuje silikony na koncowki, Jantar na skalp, uzywam zamiennie bs Joaśki Naturii z Ziają ktora zawiera parafine i dimethicone oraz kupilam zel z PVP i copolymerem. Jak czesto powinnam myc je teraz siarczanem a jak czesto lagodnym szamponem? Jak sie obciaza to wiadomo, ale mam na mysli optymalna czestosc mycia tak, aby nie zdazyla sie nabudowac bariera dla wartosciowych skladnikow z masek, odzywek itd. Cos jeszcze powinnam zmienic z racji odejscia od ortodoksyjnego CG? Eiri, zel o ktorym pisalam to polecany przez Ciebie Rock Hard Gelee Mialam chwile czasu na dworcu do przyjazdu TŻta wiec weszlam sobie do Rossmanna zobaczyc co slychac na polce z kosmetykami do wlosow i wyszlam z tym malym zelikiem Czy moglabys prosze napisac, jak go dokladnie stosujesz? Z jaka bs, na ociekajace, mokre czy suche, jaka ilosc, za wszelkie rady bede wdzieczna
|
|
|
#63097 |
|
Wtajemniczenie
|
Polecicie mi jakąś odżywkę/spray z lekkimi silikonami do zabezpieczenia włosów latem? Jest sens w ogóle włączać im silikony do diety...? Zauważyłam, że słońce lekko podsusza mi kłaki.
I drugie pytanie: jak często korzystać z szamponu z sls w razie wprowadzenia w/w odżywki z silikonami? (aktualnie myję głowę co drugi dzień, tzn walczę , jestem chora jak rano nie umyję włosów, mam obsesję - bez tego czuję się brudna, a przecież smalcu na głowie nie mam).
|
|
#63098 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Hm, nie ma lekko ![]() Eloe, no własnie to moje podrażnienie, to najprawdopodobniej sprawa oleju rycynowego. Nakładałam go prze poprzednim myciem, a jak nakładam olej, to niespecjalnie omijam skalp. Rycynowy jest cudny dla moich włosów, ale własnie się zorientowałam, że jak go kładłam poprzednim razem, to tez skończyło się masakrą skalpu. Dzięki za wszystkie rady
|
|
#63099 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przeczytałam że używasz rycynowego- dla mnie to olej morderca- włosy i rzęsy mi po nim wypadały, skóra była podrażniona. Na skalp nie stosowałam ale na włosy próbowałam, miałam w olejku do demakijażu- stąd wiem że skóra go nie znosi. |
|
|
|
|
#63100 |
|
Zakorzenienie
|
Jaśniepaństwo
![]() dwa ostatnie to czwartek i chyba prawdziwy kolor? |
|
|
|
#63101 |
|
Zadomowienie
|
Ostatnie zdjęcie bardzo mi się skojarzyło z ostatnim zdjęciem na najnowszym wpisie na blogu Maliniarki - http://bajzelkosmetyczny.blogspot.co...a-gora_12.html
|
#63102 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#63103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję ![]() Kolor jest do każdego światła inny bardzo :P ja go nazywam orzechowy - co chwilę inny ale orzech |
|
|
|
|
#63104 |
|
Rozeznanie
|
wow, Ajrisz, kolor super
i pięknie się układają
|
#63105 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak się zastanawiam jak ma się kręcone/ falowane włosy to bez stylizacji się nie obejdzie? Ja mam raczej falowane, bo dopiero po stylizacji robią się sprężynkowate. Czy jak ktoś ma duży skręt to bez stylizacji on jest mniejszy czy jak? W moim przypadku chcąc mieć loki muszę je stylizować czyli nie mogę powiedzieć że mam loki. Nie wiem czy robić je "na siłe" skoro naturalnie są tylko fale, chyba że po deszczu;-) |
|
|
|
|
#63106 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
mam obie, że tak sama siebię zacytuję:
i Cytat:
), używam wielu rzeczy ,,na wiarę" ![]() Ale: maska dla mnie jest nie wydajna, ma bardzo leistą konsystencję (pomyślę nad zagęszczeniem, może żelem lnianym), uzyłam 3 razy i nie wiem czy starczy na następne 2. Pachnie sztucznie, nie że nieprzyjemnie, ale własnie sztucznie: jak bardzo słodkie ciasteczko maślane z konserwantami. Cytat:
![]() Jesteś na dobrej drodze, poczytaj linki z pierwszego posta tego wątku. Próbowałas jakoś je układać, żeby ,,nadać kształt"? Ja całe życie (pomijając dzieciństwo, kiedy miałam blond loki) byłam przekonana, że mam proste, a po pierwszym myciu zgodnym z CG (bez czesania, wkręcania w ręcznik) i nieporadnej stylizacji bardzo bardzo sie zdziwiłam. Nie wiem, kto to Hagrid - czy on nie czesze suchych włosów? ![]() Cytat:
![]() O, Królowa Porostu wróciła Podcięłaś, czy dalej ,,im dłuższe tym krótsze"? Dalej rosną w takim tempie?Cytat:
) pamiętaja? Albo napisz do niej na priv?Cytat:
Znajdziesz w końcu złoty środek z pielęgnacją. Cytat:
Ja właściwie nie miałabym nic przeciwko temu, żeby mi włosy na długości wyjaśniały (a przy głowie pociemniały ), bardzo mi się takie naturalne pasemka (czy rozjaśnienie) od słońca podobają - tylko odkąd niedawno Eloe uświadamiała nowicjuszce, że to zło, to inaczej zaczełam na to patrzeć ![]() Cytat:
Chyba nie ma takich zasad ogólnych ,,jak często" - trzeba patrzeć na włosy, skórę głowy. Bardzo jestem ciekawa, czy ktoś potrafi wskazać ,,optimum". Ale one szybko rosną A ta trwała to już zeszła? Zazdroszczę* takiej fryzjerki, która potrafi tak dobrać moc, żeby nie przesadzić, wyszło bardzo naturalnie - trudno poznać, trwała li to czy nie.(*zazdrościłam, ale teraz właściwie już nie zazdroszczę, - bo mam dokładnie takie włosy, jaką zawsze chciałam sobie zrobić trwałą ---- Napsikałam się tym za przeproszeniem ,,Tryskiem i błyskiem" - włosy były bardzo, bardzo dziwne, ale potem ładnie się odgniotło. W recenzjach pisały dziewczyny, ze brzydko pachnie i drobinki się osypują - nic takiego nie zauwazyłam. Przy skórze wypróbowałam GPh eliksir wzmacniający - zapach delikatny, szybko się ulatnia, włosów nie skleja. Zobaczymy, co będzie dalej. A w ogóle to mam masę rzeczy na włosach: 10.05 po myciu płukanka lniano-octowa, kuracja JMO, żel lniany, biovax jako bs, olej babassu na końcówki, bielenda biała i mrożącego kropelka; 11.05 na lekko spuszone po nocy mgiełka Pat and Rub (w ziemie sklejała potwornie, teraz jest lepiej); na noc: Petrole lotion, na długość niebieska Joaśka i pół łyżeczki olejku Alterra limonka, trochę białej bielendy 11.05 Trysk i błysk, GPh eliksir wzmacniający - w ramach eksperymentu I co? nie mam obciążonych włosów, tylko trochę spuszone (ale dużo macałam, moja wina) i SUCHE ![]() ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Cytat:
![]() I zauważyłam, że rzeczwywiście po jakimś czasie przyzwyczajają się do tego, że są kręcone - faloskręt się utrzymuje przez cały dzień, rano nie zawsze woła o reanimację. |
||||||||
|
|
|
#63107 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Więc nie wiem jak coś może być np. truskawkowym blondem. Toż to czerwony blond, czy jak? ![]() Niech mi to ktoś łopatologicznie wyjaśni
|
|
#63108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() blond z lekkim odcieniem czerwonego KLIK a nie miedzi |
|
|
|
|
#63109 |
|
Rozeznanie
|
No truskawkowy blond...i fale
Strasznie mi się podoba.
|
|
|
|
#63110 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja zwykle kupuję w TESCO, ale ostatnio kupiłam w malutkiej drogerii. Cytat:
Szczęściara Cytat:
![]() Cytat:
Ja swoje też kilka lat katowałam suszarą prostującą, prostownicą, jednym szamponem i jedną odżywką. Później trafiłam tutaj i już zostałam. Cytat:
Cytat:
Dzisiaj było mycie SZAMPONEM EMOLIUM, BINGO 12 EKSTRAKTÓW (ostatnio mi bardzo pomogło przy podrażnieniu) i płukanka lniana, więc poczekam na ich działanie. Z jojobą się wstrzymam, bo póki co boję się przedobrzyć. Nie tykam skalpu ze strachu (chociaż zwykle nie moge się powstrzymać). Ale to, że rycynowy tak może zadziałać wcześniej nie słyszałam.
|
|
#63111 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tylko nie wiem czy różowawe włosy pasowałyby 23letniej babie ![]() ---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ---------- nareszcie kupiłam biowaxa ale oczywiście olejku pomarańczowego brak
|
|
|
|
|
#63112 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Dziękuję
|
|
#63113 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale właśnie rozjaśnianie/ ściąganie koloru...:-( |
|
|
|
|
#63114 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#63115 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() albo co gorsza komentarze ćwiczeniowców - niektórzy się czepiają, że mamy być 'reprezentatywni' w kontakcie z pacjentem. koleżance dostało się np. za bluzę sportową i dżinsy z przetarciami... niby to są wyjątki ale boję się że ja bym przy takim komentarzu pani dr coś odpowiedział, np. że sama włosy ma jakby jej ptak narobił (takie akurat ta czepiająca się miała) a wtedy mogłoby nie być miło...
|
|
|
|
|
#63116 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- Cytat:
Teraz mam w głowie koleżankę z podstawówki, ona miała takie mega naturalne kręcone włosy i faktycznie w młodszych klasach miała puch- wiadomo to nie był wiek na stylizacje. Czyli im bardziej kręcone naturalnie włosy tym większy puch, nie można mieć fal/loków/loczków nie mając puchu za wroga, wroga mniejszego lub większego, tak? Razem pokonamy puch!;-)---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#63117 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jest, jest, tylko zwykliśmy uznawać to za normalne, wręcz naturalne czynności.
|
|
#63118 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mi się wydaje, że natura włosów ma duże znaczenie, są tacy co mają naturalnie piękne włosy choć nic specjalnego z nimi nie robią, np. moja siostra jedynie myje je i czesze, a są tacy co dwoją się i troją, np. ja i efektu nie ma. Ale i tak wierzę, że będzie;-) |
|
|
|
|
#63119 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Dla mnie natura = bez dodatkowej ingerencji, a dla Ciebie natura = brak chemii. A więc dla mnie hennowanie będzie nienaturalne, a dla Ciebie naturalne. Jeśli przyjmiemy Twoją definicję, to mycie włosów jak najbardziej jest nienaturalne, jeśli myjemy je szamponem, odżywką czy innym produktem drogeryjnym. Jeśli myjemy produktem naturalnie występującym w przyrodzie, np. glinką, to staje się to już naturalne.
|
|
#63120 | ||
|
Zakorzenienie
|
Boję się co będzie wraz z długością
![]() Warkocz kogoś zabije w afekcie a mi przyjdzie chodzić z nim na procesy? Masakra :P Cytat:
Cytat:
Tu i mój skalp potwierdza - biała glinka oczyszcza najdelikatniej ze wszystkiego co próbowałam, również glutek lniany Saponiny też naturalnie występują a już działają mocno, powiedziałabym, ze za mocno
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:00.

Od mniej więcej drugiej klasy gimnazjum (jakieś 6 lat
w jednym miejscu się kręcą w innym falują.. Od 18 kubeczków piję drożdże, skrzypokrzywę, zaczęłam olejować na noc, myć metodą OMO... Co jeszcze mogę zrobić aby były coraz to zdrowsze i piękniejsze? 

Też zwróciłam na to uwagę
), nawet nie mam prostownicy
a ostatnio widziałam jakieś modne fryzury to wypisz wymaluj moje kłaczki. oczywiście wiem że moje są w kiepskim stanie i muszę jeszcze dużo dla nich zrobić żeby choć trochę waszym pięknościom dorównać ale cieszę się że modne są z natury
W nakladanie osobno, najpierw olej, pozniej jakies czysto silikonowe serum nie chce mi sie bawic, ale niektorym to odpowiada.

Myję prawie za każdym razem czymś innym, boję się przyzwyczajenia/uczulenia, akurat przeważnie odżywką, włosom i skórze głowy to się podoba, a jak Tobie słuzy SLS, to dlaczego nie? jak się martwisz o włosy na długości, to je zabezpieczaj odżywką, i już.
A co do farby do szkoda ze henna nie rozjasnia, mi sie tak bardzo podobaja blondy tak na poziomie 8, a moje naturalne wlosy to chyba 6...