|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4231 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3
Jasne, "meczy" funkcjonuje - tyle, że jest czasownikiem i odnosi się do czynności wydawania dźwięku (typowej np. dla kóz bodajże). Natomiast - jako liczba mnoga od słowa "mecz" (np. piłki nożnej) jest to błąd w odmianie! I nie funkcjonuje w POPRAWNEJ polszczyźnie. Funkcjonuje "na ulicy", podobnie jak wyrażenie "na dworzu", ale nie oznacza, to, że jest to poprawne! Także jest to po prostu błąd językowy.
|
|
|
|
#4232 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Po „cz” jak najbardziej może być „y”. Tak samo jak np. w słowie „mieczy”.Zresztą, polecam przeczytanie wypowiedzi Mirosława Bańki: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=3133
|
|
#4233 |
|
po prostu Em :)
|
|
|
#4234 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4235 |
|
Konto usunięte
|
A mnie już męczą te mecze -.- Ja wiem, że Euro, że to ważne, ale kurde, co rusz piłka nożna. Ja NIENAWIDZĘ piłki. I w tv, na plakatach, i w radiu, i gazetach, a tak naprawdę, to się wstydzę, że to jest w naszym kraju. Dróg nie ma, niewykwalifikowana obsługa choćby na dworcach, mało kto mówi po angielsku czy niemiecku (sklepy, budki z biletami), ale ostro będziemy robili ERŁO. W dodatku miałam w klasie koleżankę, typową chłopczycę, która wstydzi się chyba słuchawek, bo na każdej przerwie słyszałam "ko ko ko ko euro spoko, piłka leci hen wysoko". Nawet przed samą maturą z polskiego zostałam uraczona tym utworem. I nie, nie pomogło "przepraszam, możesz wyłączyć" ani "wyłącz to do cholery". Słyszałam wtedy "jak ci się nie podoba, to stąd idź".
A skoro i tak jestem przy muzyce, to ta sama dziewczyna stwierdziła, że Led Zeppelin (mam kilka koszulek, które noszę, rysowałam sobie w zeszytach LZ jak mi się na lekcjach nudziło i takie tam, a to mój ukochany zespół) to takie "wycie i rzępolenie jakiś pedałów". Bo ona słuchała na jutubie. Dodam, że słucha samego hip hopu i rapu. Ja wiem, że są zespoły w tej grupie, że tak powiem, ambitne, ale wiem, że większość i tak jest o ruch***niu, cyckach, laseczkach, chlaniu, ćpaniu itd. Więc mówię, "dobrze, że twoja muzyka jest zaje***sta, przecież to zawsze ma jakiś przekaz i głębszy sens, nikt nie śpiewa o cycatych blondynach". odpowiedź? "A weź się zamknij, bo ty nie wiesz, jaka jest PRAWDZIWA muzyka". Ja nic nie mam do słuchaczy rapu etc. dopóki nie raczą tym moich uszu. ale tak po prostu obrażać czyjeś gusta muzyczne? |
|
|
|
#4236 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
(swoją drogą - człowiek miły, ale najnudniejszy jakiego w życiu spotkałam). Ale - jak się pogada z prof. Markowskim (przewodniczący RJP) to on już z kolei mówił studentom 4 lata temu, że uzus uzasadnia użycie (uzus w ogóle uzasadnia wiele dziwnych rzeczy, które staty lub nie, z czasem stają się normą), natomiast "poprawniej" jest meczów, właśnie po to, żeby nie myliło się z czasownikiem "meczy" (w formie podstawowej "meczeć"). A tak. btw. podoba mi się "meczyć" o kozie xD
|
||
|
|
|
#4237 |
|
ma zielone pojęcie
|
Też męczy mnie to Euro...
Nie wspomnę o tym, że kasjerzy nie znają języków obcych, nawet w kasach międzynarodowych. Ja rozumiem, że mogą nie znać języków mało popularnych czy wręcz egzotycznych w naszym kraju, ale jak ktoś w kasie międzynarodowej nie zna angielskiego czy rosyjskiego, to moim zdaniem jest to żenada. Sama już wiele, wiele razy pośredniczyłam między kasjerem a klientem, Regularnie robię też za informację turystyczną, nawet w obcych miastach, bo lepiej ogarniam PKP niż wielu jego pracowników... Ale ja jestem złym klientem, bo jak idę do kasy, to pamiętam nawet numer połączenia, na które chcę bilet
|
#4238 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4239 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Dla mnie jedynym naprawdę sensownym kryterium, jest kryterium pasowania do systemu języka polskiego, a forma „meczy” jak najbardziej do niego pasuje.W języku polskim mamy wiele równorzędnych form dopełniacza liczby mnogiej. Mieczy-mieczów, szali-szalów, pióropuszy-pióropuszów.... A to wszystko dlatego, że głoski „c”, „ż”, „dż”, „cz”, „sz”, „l”, „dz”, „rz”, to głoski funkcjonalnie miękkie.
|
|
#4240 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4241 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4242 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4243 |
|
Zakorzenienie
|
Po prostu, kiedy widzę słowo "meczy", do tej pory nigdy w życiu nie pomyślałabym o meczeniu kozy, tylko właśnie o meczach.
|
|
|
|
#4244 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tym bardziej do prześwitującej bluzki z daleka to dopiero można wzbudzić zainteresowanie wrażeniem braku bielizny, rozumie kolorowe czarne ale nigdy bym nie włożyła cielistego chodzi mi o takie celowo prześwitujące - koronkowe czy transparentne, nie takie które tam przypadkiem pod światło przebijają
Edytowane przez salviae Czas edycji: 2012-05-12 o 21:42 |
|
|
|
|
#4245 |
|
Zakorzenienie
|
Zdziwiła mnie dziś pani kasjerka na dworcu, która bez słowa sprzedawała wszystkim bilety na pociąg. Jak się okazało po pół godzinie siedzenia w pociągu po czasie odjazdu okazało się, że ten pociąg nie jedzie i już dawno odjechał za niego autobus zastępczy. No tak choćby nie mogła tego nam przy kasie (kasa, która była zarazem informacją) powiedzieć i po co jeszcze ten pociąg normalnie stał na peronie tak jak zawsze to ja nie wiem
|
|
|
|
#4246 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ot, synkretyzm form fleksyjnych. Nic nowego w języku polskim.Ważne, że „meczy” pasuje do systemu języka polskiego
|
|
#4247 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- Cytat:
Z innych rzeczy, które irytują, to nie mogę zdzierżyć artykułów w gazetach dla kobiet i to w takich całkiem niezłych magazynach nt. tego, jak zostać "najmodniejszą kibicką Euro", "jak nauczyć się i być dobrą kibicką". Sorry, kibicem jest się albo nie jest. Nie można się tego "nauczyć", a ubieranie się specjalnie pod Euro, stosując się przy tym do najnowszych "kibicowskich" trendów, uważam po prostu za głupie... |
||
|
|
|
#4248 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
meczy-meczów tłuszczy-tłuszczów mieczy-mieczów Nie każdemu musi się podobać forma z „y” na końcu, ale pasuje ona do systemu języka polskiego i ma uzasadnienie w historii języka. Moim zdaniem to wystarcza, by uznać ją za poprawną. Nie wiem dlaczego według niektórych jest niepoprawna. Może być dla wielu osób brzydka, dziwnie brzmiąca, czy rzadka, ale błędna? Skoro pasuje do systemu języka i wynika z jego historii?
|
|
#4249 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
stsowane po to by nie mylić uzytkwnika danego języka. A że dąży się do ujednolicenia to coraz powszechniejsze staje się stosowanie końcówki - ów Dla mnie osobiście meczy brzmi lepiej niż meczów ---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ---------- Cytat:
po drugie skąd bez kontekstu masz wiedzieć czy chodzi o zamek w spodniach czy zamek - budowlę? |
||
|
|
|
#4250 |
|
Konto usunięte
|
tłuszcza - tłuszczy
tłuszcze - tłuszczów czy jak to jest ?
|
|
|
|
#4251 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No i właśnie o to chodzi - bez kontekstu nie wiesz. Dlatego - jeśli można uniknąć w odmianie homonimii, to dobrze to zrobić. Stąd zamiast meczy (piłki nożnej) lepsze jest "meczów". Edytowane przez abraxas2871 Czas edycji: 2012-05-13 o 01:35 |
|
|
|
|
#4252 |
|
ma zielone pojęcie
|
tłuszcza-tłuszczy
tłuszcz-tłuszczy/tłuszczów Przynajmniej jeśli chodzi o pasowanie do systemu języka polskiego, bo są też tacy, co uznają, że tłuszcz-tłuszczy jest niepoprawne, mimo że de facto jest systemowe.
|
#4253 |
|
Wtajemniczenie
|
Chatul - serio ja nie wiem co ty masz z tą "systemowością". Jest wiele słów w języku, które do "regularnego" systemu nie pasują z jakiegoś powodu i zwą się wyjątkami. Tyle, że - ogólnie w systemie funkcjonują sobie dobrze. Czemu np. w niektórych słowach nie zaszedł przegłos polski, a w innych owszem? W zasadzie nie ma powodu - czy to znaczy według Ciebie, że są to słowa "niesystemowe"?
A tak btw. - jak odmieniać nazwę miejscowości "Tłuszcz"? Często tamtędy jeżdżę, zawszę się pociągu zastanawiam, ale jeszcze nigdy nie dotarłam do informacji na ten temat. Edytowane przez abraxas2871 Czas edycji: 2012-05-13 o 01:39 |
|
|
|
#4254 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
To jest dehomonizacja czy dehomonimizacja?
Cytat:
No ale jak ktoś pisze w jednym tekście o kozach i meczach bądź tłuszczy i tłuszczach, to faktycznie, ma sens unikanie form homonimicznych. Cytat:
|
|
#4255 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój błąd - o kozie nie pomyślałam. Co z rozróżnieniem zamka od zamku? to drugie ![]() Cytat:
![]() Lepeij mi brzmi też pokoi nie pokojów, ale nic to
|
||
|
|
|
#4256 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
To, że jeśli słowo pasuje do systemu (a jak w tym wypadku, jest jeszcze dodatkowo umotywowane historycznie), to nie wiem dlaczego miałoby być błędne... Zwłaszcza, że wiele osób tego słowa używa.
Można stwierdzić, że ta forma jest gorsza, bo niejednoznaczna, ale błędna? Z jakiej racji niby? ![]() Cytat:
No i też wyjątek od systemu, to sytuacja zgoła inna od tej, którą omawiamy. Tutaj mamy formę „meczy”, która jest systemowa, wynikająca z historii i do tego jeszcze używana przez część społeczeństwa. Nie widzę powodu, by jej nie używać. Chyba, że w tekście, w którym też się pisze o meczeniu kóz, wtedy dla jednoznaczności warto unikać formy „meczy” jako dopełniacza liczby mnogiej słowa „mecz”. Cytat:
---------- Dopisano o 01:51 ---------- Poprzedni post napisano o 01:47 ---------- Cytat:
Tak przynajmniej twierdzi słownik poprawnej polszczyzny PWN-u z 2003 roku, pod redakcją Andrzeja Markowskiego.
|
|
#4257 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A duży biust nie tłumaczy pokazywania bielizny . Mam biust w dużym rozmiarze i jakoś mi ramiączka staników spod letnich bluzek nie wystają . |
||
|
|
|
#4258 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Czasami jest tak, że na jednej akcji stoisz tylko dwa dni, a materiału dostajesz do wykucia jak na sesję, bo promujesz jednego dystrybutora, który ma mnóstwo produktów i masz się wykuć składów, zastosowań, przepisów, zaleceń itd. Moja koleżanka raz podpisała umowę na roczną akcję - stała w tym samym miejscu i promowała te same produkty przez ten okres i naprawdę stała się specem Mnie ta sama agencja przysłała rano do pracy razem z nią bez żadnych materiałów, koszulkę dostałam na miejscu i naprawdę w ciągu tych dwóch dni nie dałam rady nauczyć się tego, co wiedziała ona. Więc jeśli chce się mieć hostessę-speca, to trzeba ją wyszkolić, a na to wielu agencjom żal czasu i pieniędzy. A szkoda.
|
|
|
|
|
#4259 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
O dokładnie, zgadam się Ciekawe, co to będzie się działo jak to EURO będzie. Chyba ruszyć się nie będzie można nigdzie. Bo i tak jest cieżko, a co dopiero jak wszędzie będzie można spotkać całe stada kibiców. Z sufitu cieknie woda, latają gołębie dookoła. No może większość pójdzie na centralny ![]() Też uważam, że to wstyd jest. Potem będą za granicą mówić jakie to w Polsce zacofanie.
|
|
#4260 |
|
Konto usunięte
|
Kurcze, to chyba mój ulubiony wątek
![]() Mnie dziwią niektóre panny młode. Wczoraj byłam na ślubie, bo przyjęcie w jakiejś knajpce było tylko dla najbliższej rodziny, a żenił się kolega TŻ. Pani młoda była spokojnie w rozmiarze XL (jak nie większym). No i w samym rozmiarze nie było by nic złego, gdyby nie to, że ona potęgowała swoją "puszystość" wszystkimi falbanami sukni. Gorset ok, ale dół był taki "księżniczkowy" bardzo duży. Ja zawsze myślałam, że w takim szczególnym dniu jakim jest własny ślub chce się wyglądać ładnie, najczęściej szczupło (no nie uwierzę, że są dziewczyny, którym figura w dniu ślubu zwisa, i które jedzą co popadnie.. a może i są takie..) a ona się jeszcze pogrubiała.. Ten pan młody wyglądał przy niej jak taki niedożywiony
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:59.

Po „cz” jak najbardziej może być „y”. Tak samo jak np. w słowie „mieczy”.

(swoją drogą - człowiek miły, ale najnudniejszy jakiego w życiu spotkałam). Ale - jak się pogada z prof. Markowskim (przewodniczący RJP) to on już z kolei mówił studentom 4 lata temu, że uzus uzasadnia użycie (uzus w ogóle uzasadnia wiele dziwnych rzeczy, które staty lub nie, z czasem stają się normą), natomiast "poprawniej" jest meczów, właśnie po to, żeby nie myliło się z czasownikiem "meczy" (w formie podstawowej "meczeć"). A tak. btw. podoba mi się "meczyć" o kozie xD

. Jakąś mega ich fanką nie jestem, ale lubię taką muzykę.