|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#63211 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Dziś nie wyglądam najlepiej, jestem oblepiona ulanym mleczkiem i wytargana przez Kubę
Wieczór mycie jak Wojtek wróci, bo Mały dziś chyba nie da mi włosów umyć ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Czy grzeczny - hmm Po prostu często się nudzi jak nie śpi, a jak się nudzi to kwiczy, zaczepia mnie i trzeba zabawiać Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#63212 |
|
Zakorzenienie
|
szsz - pięknie w dzienniku
jest WOW
|
|
|
|
#63213 | |||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Raczej dostosowujemy pielęgnację indywidualnie i to, że włosy są cienkie nie stanowi determinanty. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Tu nie tylko filtr, ale i domknięcie łuski poprzez antystatyki i emolienty ma znaczenie. Filtr jest jednym z elementów. Jest wątek na ten temat. Cytat:
ale dobrze, gdy jest coś, co pokryje włos filmem zabezpieczającym przed ucieczką wody.Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#63214 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#63215 |
|
Zakorzenienie
|
Mam dość
![]() spiąć nie mogę bo mnie skóra piecze ![]() rozpuszczone są WSZĘDZIE - w oczy w nos ;] cała skóra gorąca - ileż można mieć stan zapalny ;] żeby to chociaż wypadło to byłby spokój :/ obcinam to cholerstwo i przestaję myć ;] czy coś ino po zawodach ;] |
|
|
|
#63216 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Zanotowałam
![]() Cytat:
![]() Cytat:
W takim razie tak samo będę jej uzywać, na skalp i przed olejowaniem. O, nawet nie zwróciłam uwagi, że ten Biovax ma filtr. Dzięki - daje coś czy nie, człowiek lepiej się poczuje taki zabezpieczony ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Może nic im nie będzie, współczuję antybiotyku, i choroby. Gratulacje ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nawet rozważam nabycie specjalnie kredek, i przytemperowanie ich do odpowiedniej długości - będę w końcu miała takie długie, jakie mi odpowiadają ![]() Cytat:
Chyba kluczem jest odkrycie prawdziwej natury włosów - jeżeli one wyglądają na proste, a w rzeczywistości drzemie w nich falistość - to stylizacja im nie zaszkodzi, ba, wydobędzie naturę na światło dzienne ![]() Fakt, na początku się zastanawiałam, czy ja ich nie męczę tym ugniataniem, nie robię im krzywdy - ale obserwacja wykazuje, że mają się coraz lepiej, bardziej im szkodzi powszechnie akceptowane przeczesanie plastikowym gęstym grzebieniem, co wcześniej czyniłam |
|||||||
|
|
|
#63217 |
|
Zakorzenienie
|
Coś jeszcze dodac do koszyka? Jest to moje pierwsze zamówienie
|
|
|
|
#63218 |
|
Zakorzenienie
|
butelka z psikaczem
pantenol i/lub kwas haluronowy |
|
|
|
#63219 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#63220 |
|
Zakorzenienie
|
wzięłam ten tańszy i w płynie
działa więc pewnie dobry :P |
|
|
|
#63221 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Z drugiej strony szampon i odżywka też naturalne nie są. I jak moje włosy zupełnie inaczej wyglądają po myciu na stojąco i czesaniu, a inaczej po myciu w pozycji schylonej i po ułożeniu żelem, to jaka jest ich natura? Przy włosach naprawdę trudno mówić o ich naturze, bo ich natura(?) zmienia się w zależności od sposobu pielęgnacji, sposobu układania, sposobu naszego odżywiania się...
|
|
#63222 | ||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Jak zwykle za mało czasu
Cytat:
![]() Cytat:
Dla mnie to by było za dużo.Cytat:
Po drugie właśnie wtedy, gdy wychodzisz na słońce, najbardziej narażasz włosy. Ten Radical nadaje się tylko na wcierkę. Cytat:
Wyłącznie na suche i to do poprawek. Cytat:
Cytat:
Silikon wysusza, jeśli stosujesz wyłącznie sam silikon. Jeśli potrafisz się nim posługiwać, to nie zrobi krzywdy. Cytat:
Ale cg to coś więcej niż mycie odżywką. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Straszne!Cytat:
to smutne W końcu tyle osób używa go do przyspieszenia wzrostu włosów Cytat:
Bo ja bardzo różnie. Zwykle wtedy, gdy się przypomni Zdarzy się nawet w czasie mycia - pod odzywkę d/s albo tuz przed suszeniem, bo świetnie się wchłania dzięki ciepłu.Na basen czas
|
|
#63223 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Kupiłam lecytynę i korę dębu oraz maskę biovax i serum na końcówki. Nie dostałam oleju kokosowego, więc wynagrodziłam to sobie spiruliną ![]() Odżywki w końcu żadnej nie kupiłam, bo się nie mogłam zdecydować, a doszłam do wniosku, że 2 na raz to za dużo. Postaram się dokończyć algową CeCe i wtedy pomyślę (i pewnie kupię obie, ja już to wiem )Na dniach ukręcę psikadło przyciemniające, nie mogę się doczekać.
|
|
#63224 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie grzesz z tym wypadaniem, niech Cie Świąta Curla broni! Cytat:
Obecnie moje wyraźnie się cieszą, że są ,,popychane" do skrętu, jak je - nieświadomie - prostowałam, nie wyglądały na zadowolone. Jestem w stanie zrezygnować z jakiejkolwiek stylizacji, jak zauważę, że to im szkodzi. No i trudno jednak kompletnie ,,nic nie robić z wlosami" - ortodoksyjnie patrząc, dobór kosmetyków do mycia to też stylizacja ![]() Cytat:
(dzięki, czemu z tym słońcem nie wpadłam sama? Myślałam, że ten żel to jakaś nowość, nie widziałam żeby tu ktoś o nim pisał (dopiero poźniej zauwazyłam recenzje z 2010 r.). Ale z taką rekomendacją to będę czystym sumieniem używać Zaraz wstawiam. |
|||
|
|
|
#63225 |
|
ma zielone pojęcie
|
Myślę, że trafiłaś w sedno
Zresztą, owa podatność to natura całego naszego organizmu. Stan cery też zależy od sposobu mycia, pielęgnowania... Oraz od naszego odżywiania. Stan całego naszego ciała zależy od tego, co na owo ciało działa oraz od tego, co do tego ciała wpakujemy
|
#63226 |
|
Rozeznanie
|
Cholera że sama na to nie wpadłam! O to mi chodziło, o jakieś określenie, a przecież od dziecka słyszę że mam podatne włosy. Jak są podatne to żadna stylizacja nie jest wbrew ich naturze;-) Dzięki ci!
|
|
|
|
#63227 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moje z proteinami nawet się lubią, ale tylko w odpowiednim towarzystwie ![]() gdzie mogę zobaczyć Twoje włoski?
|
|
#63228 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#63229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Tu masz stara fotke sprzed dwoch miesiecy. Niewiele sie zmienilo .
|
|
|
|
|
#63230 |
|
Zakorzenienie
|
Dziołchy, radźcie - przy olejowaniu, i całej kompleksowej pielęgnacji CG zrobię swoim włosom krzywdę myjąc co mycie Alterrą (SCS)? Bo BD mnie chyba podrażnia
|
#63231 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
. Suszę wiele, wiele lat i ostatni raz rozdwojone końcówki miałam w podstawówce /wtedy nie suszyłam/ /a lat już troszkę mam /. Suszę ciepłym i chłodnym na zmianę, częściej i dlużej ciepłym, ale zawsze na najwolniejszym nawiewie. Myję i suszę codziennie - bo lubię. Włosy mam zdrowe i ładne . Nie generalizowałabym. Robię to, co mi służy i co lubię.
|
|
|
|
|
#63232 |
|
Rozeznanie
|
paulownia, piękne masz włoski! I chyba nawet bardziej curly niż wavy
Ja, stety lub nie, jestem tylko falowana (czasem jakiś loczek mi się zrobi, ale to baaaaaardzo rzadko) ![]() Dziewczyny, doradźcie, co mama może mi przywieźć włosowego z Francji? Chodzi mi o jakieś fajne produkty, których w Polsce nie dostanę
|
#63233 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#63234 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Rozdwajanie końcówek to coś wiecej niż tylko suszenie suszarką. Są dziewczyny, które nie farbują, nie suszą, nie prostują, a końcówki i tak się rozdwajają, inne robią to wszystko i jest ok. Ale rozumiem, każdy ma własne obserwacje i zdanie. Mamy inne obserwacje. Przepraszam, nie doczytałam. A Ty suszysz suszarką lub suszyłaś? Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2012-05-14 o 21:22 |
|
|
|
|
#63235 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#63236 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny!
od dłuższego czasu czytam forum i informacje które wycztałam PRZEOGROMNIE mi pomogły przed stosowaniem zasad CG moje włosy były w kiepskim stanie (niestety nie mogę znaleźć żadnej porządnej fotki). Co prawda prostowałam je sporadycznie, ale katowałam je odżywkami z silikonami i silnymi szamponami. Dodatkowo nie miałam pojęcia o prawidłowej pielęgnacji, stylizacji itp. W skrócie- chyba każda z Nas to przechodziła Na dzień dzisiejszy olejuję/nakładam maski na włosy 4/5 razy w tyg. Głowę myję codziennie, bo czuję jakiś taki dyskomfort jak tego nie zrobię.. Jak widać na fotkach poniżej mam dość długie włosy, które mają tendencję do nadmiernego wypadania (wciąż szukam specyfiku który by zahamował wypadanie). Są również dość cienkie- prześwity widać szczególne przy skórze głowy po umyciu. Powinnam wybrać się niedługo do fryzjera na podcięcie końcówek, jednak do tej pory trafiałam na takich którzy nie potrafili się z moimi włosami odpowiednio 'uporać' (raz nawet fryzjerka porównała je do sierści jakiegoś zwierzęcia, co miłe nie było). Dobra, kończę już moją włosową historię i wrzucam fotki
|
#63237 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, posłuchałam Was i poszłam dzisiaj do szkoły w rozpuszczonych włosach, nie wyprostowanych! lekko falowane, z pojedyńczymi loczkami
pewnie już kilkaset razy odpowiadałyście na to pytanie, ale przyznam sie, nie chciało mi sie wszystkiego czytać - co jest dobre na puszenie sie włosów? żeby nie miały tak dużej objętości.. |
|
|
|
#63238 | |||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Naprawdę takie generalizowanie do niczego nie prowadzi. Bo co to znaczy "większość", "mniejszość"? Dla mnie niewiele, właściwie nic. Możemy mówić o sobie, bo wiemy co stosujemy, jakie mamy skłonności. Dla mnie takie obserwacje są miarodajne i wiarygodne |
|||
|
|
|
#63239 |
|
Raczkowanie
|
jak długo utrzymuje się kolorek przy farbowaniu henną?
|
|
|
|
#63240 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko obserwujCytat:
pierwszy post -> FAQ |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:25.

Wieczór mycie jak Wojtek wróci, bo Mały dziś chyba nie da mi włosów umyć 

Kupiłam ostatnio odżywkę jajeczną z Joanny, ale zawiera ona pq. Czy ten składnik to jest wielkie zło? Używać czy oddać komuś?

W takim razie tak samo będę jej uzywać, na skalp i przed olejowaniem. 

Straszne!
to smutne
)

21.08.2021 
tylko obserwuj