Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3 - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-19, 13:08   #4561
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3

Pisałam już o tym, ale temat wciąż aktualny: dziwi mnie, że na Wizażu zabronione jest poprawianie cudzych błędów. Ja rozumiem, że niemiłe jest robienie tego w sposób ordynarny, ale uważam, że o wiele bardziej niemiłe w stosunku do innych czytelników jest robienie błędów.
Jak ktoś ma problem z ortografią, to niech sobie w przeglądarce ustawi sprawdzanie pisowni, a nie posyła stado byków na forum

Cytat:
Napisane przez Lemmy is God Pokaż wiadomość
A wiecie, że przez te byki na forach to sama zaczynam mieć problemy z pisownią? Ostatnio przez kilka minut zastanawiałam się, jak się pisze "mężczyzna"
Ogólnie ludzie zaczynają mieć spore problemy z językiem. Byki są wszędzie, książek i gazet niestety też nie ominęły...
No niestety... Już widziałam w książkach „w każdym bądź razie” i „jak by nie było” Z ortografią jest trochę lepiej, bo pewnie jest jakiś program do sprawdzania jej.

Cytat:
Napisane przez Aninek Pokaż wiadomość
A oprócz robienia błędów w pisowni,pojawiają się kalki z angielskiego (dwa razy zobaczyłam i dwa razy umarłam: "ten argument to inwalida" - co to ma być w ogóle??).
Co to jest? Żart „Twój argument jest inwalidą” jest moim zdaniem genialnym dowcipem. Najfajniej rzucić go na jakiejś imprezie podczas ostrzejszej dyskusji

Cytat:
I błędnie stosowane na wizażu "ów" (często w zapisie"ów dziewczyna")
Oraz błędne „owy”, np. „owy chłopiec”

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
Ale cóż, przedrostek "dys-" nadal robi furorę, komu by się chciało dbać o język, papier w łapę i heja
To może i ja sobie odpuszczę poprawne pisanie, skoro mam dysleksję stwierdzoną
Stary 2012-05-19, 13:09   #4562
Olivvek
Zadomowienie

I to jest dla mnie największa ironia losu- że jak się spotkasz z wierutnym chamstwem, to łapiesz takiego zonka, że nie nie zapamiętasz szczegółów, które pomogłyby to ukrócić lub nie wpadniesz na pomysł odwetu
Stary 2012-05-19, 13:15   #4563
Laurelindorenan
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
No niestety... Już widziałam w książkach „w każdym bądź razie” i „jak by nie było”
Przyznaję się - choć mam lekkiego hopla na punkcie poprawnego pisania, dopiero niedawno się dowiedziałam, że "w każdym bądź razie" jest niepoprawne. To jest tak powszechne, że wielu osób nie razi. Za to zdziwiłam się, że część moich znajomych w ogóle nie dostrzega problemu w zdaniach typu "Jadąc do pracy, zatrzymała mnie policja". Ja zastanawiałabym się, kto jechał do pracy, a dla moich znajomych to zdanie jest, o dziwo, czytelne
Laurelindorenan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 13:16   #4564
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość
Mnie dziwi, że niektóre dziewczyny noszą tak nisko opuszczone na biodra spodnie, że widąć aż zarys trójkąta majtek
Ostatnio w Auchan stałam w kolejce do kasy, obok przechodziła dziewczyna z obsługi (zbierała koszyki), pochyliła się i... czerwone stringi na wierzchu. Podciągnięte tak żeby czasem nie schowały się pod spodniami, wyglądało to naprawdę okropnie, ale najwyraźniej było zamierzone, bo dziewczyna miała resztę stroju dobraną kolorystycznie Przynajmniej miałam niezły ubaw - przy kasie stało też kilku facetów, ich miny były świetne
Asji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 13:20   #4565
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Mnie wkurza mylenie końcówek -ą z -om
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 13:27   #4566
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
P

Co to jest? Żart „Twój argument jest inwalidą” jest moim zdaniem genialnym dowcipem. Najfajniej rzucić go na jakiejś imprezie podczas ostrzejszej dyskusji

Oraz błędne „owy”, np. „owy chłopiec”
Gdyby to był żart,to bym się nie czepiała (uwielbiam żarty słowne),natomiast to było całkiem poważne stwierdzenie w jakimś komentarzu (nie pamiętam strony,ale to jeszcze nie był wizaż).I właśnie to mnie irytuje-bezmyślne kalkowanie dziwnych zwrotów i równie bezmyślne ich stosowanie. A "owy" chłopiec...

Cytat:
Napisane przez Laurelindorenan Pokaż wiadomość
Przyznaję się - choć mam lekkiego hopla na punkcie poprawnego pisania, dopiero niedawno się dowiedziałam, że "w każdym bądź razie" jest niepoprawne. To jest tak powszechne, że wielu osób nie razi. Za to zdziwiłam się, że część moich znajomych w ogóle nie dostrzega problemu w zdaniach typu "Jadąc do pracy, zatrzymała mnie policja". Ja zastanawiałabym się, kto jechał do pracy, a dla moich znajomych to zdanie jest, o dziwo, czytelne
Tak,niepoprawne stosowanie imiesłowów...
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 13:28   #4567
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez harehare Pokaż wiadomość
Drogie dziewczyny, wiem, że trochę wyskakuję z tym nie do końca w temacie, ale bardzo mi zależy, żeby trochę osób wypełniło pewną ankietę. Jest krótka, nie wymaga jakiegoś skomplikowanego rozważania. Zawsze mogłam liczyć na pomoc wizażanek w takich momentach, więc próbuję i teraz :
https://docs.google.com/spreadsheet/...g4MUE6MQ#gid=0

oto link do arkusza.
przepraszam, że wbijam się w temat - jestem naprawdę w potrzebie ;D z góry najmocniej dziękuję za poświęcenie tych kilku minutek !
Można liczyć na wyniki później?

Edytowane przez Fela Von Helvete
Czas edycji: 2012-05-19 o 13:37
Fela Von Helvete jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 13:35   #4568
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Oo, olśniło mnie nie rozumiem sensu i jednocześnie denerwuje mnie ubóstwianie osób i zwierząt
"Byłam z Nim na spacerze, a On tak ciągnął smycz, że musiałam wziąć Go na łąkę i dać się Mu wybiegać."
Mnie uczono, że takie rzeczy się pisze małą literą
Dodatkowo widzę, że to chyba jakiś trend na to wchodzi, chyba się załamię
to jest i tak pikus (zalozmy, ze pies jest bardzo wazny dla autorki), mnie rozwala maniera pisania "Moj" badz "Nasz" - i to bynajmniej nie na poczatku zdania...
Stary 2012-05-19, 13:37   #4569
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Oglądałam ostatnio W11 i jedna z policjantek wyraźnie mówiła: zostaw jom, puść jom

Jeszcze coś o błędach ortograficznych
Ostatnio brałam udział w pewnym kursie online (kurs płatny, znana, renomowana firma). Podczas jednego z "wykładów" na dole ekranu pojawił się napis z błędem ortograficznym. Bardzo mnie to rozbawiło Nie wpadłabym na to, żeby w taki sposób napisać ten wyraz. No i zastanawiam się czy napisać maila z informacją o tym błędzie czy nie Może woleliby dowiedzieć się od kogoś życzliwego i poprawić
Kurs oceniam na 6+ , tylko ten błąd...
Stary 2012-05-19, 13:41   #4570
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez harehare Pokaż wiadomość
Drogie dziewczyny, wiem, że trochę wyskakuję z tym nie do końca w temacie, ale bardzo mi zależy, żeby trochę osób wypełniło pewną ankietę. Jest krótka, nie wymaga jakiegoś skomplikowanego rozważania. Zawsze mogłam liczyć na pomoc wizażanek w takich momentach, więc próbuję i teraz :
https://docs.google.com/spreadsheet/...g4MUE6MQ#gid=0

oto link do arkusza.
przepraszam, że wbijam się w temat - jestem naprawdę w potrzebie ;D z góry najmocniej dziękuję za poświęcenie tych kilku minutek !

Świetny temat
Podaj wyniki później

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Oglądałam ostatnio W11 i jedna z policjantek wyraźnie mówiła: zostaw jom, puść jom

Anna Palka

Edytowane przez Lemmy is God
Czas edycji: 2012-05-19 o 13:42
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 13:41   #4571
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
No niestety... Już widziałam w książkach „w każdym bądź razie” i „jak by nie było” Z ortografią jest trochę lepiej, bo pewnie jest jakiś program do sprawdzania jej.
co do tego pierwszego zwrotu, spotykam sie z nim nagminnie i pewnie wejdzie za chwile oficjalnie na salony.

Cytat:
uwielbiam takie zabawy slowem.

Cytat:
To może i ja sobie odpuszczę poprawne pisanie, skoro mam dysleksję stwierdzoną
to by albo potwierdzalo zdanie niektorych, jakoby dysleksja, dysortografia i insze takie, byly wymyslem nieukow (powtarzam opinie, to nie moje stanowisko), albo tez nalezy Ci sie wielki szacun za prace nad soba .

Edytowane przez siarka40
Czas edycji: 2012-05-19 o 13:42
siarka40 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 13:59   #4572
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Wiecie, co mnie doprowadza do szewskiej pasji? Tendencja do marudzenia, którą dostrzegam w tv. Jest ŹLE, bo zimno (18 stopni), mija parę dni, jest ŹLE, bo gorąco (28 stopni). No luuudzie . Człowiek budzi się rano, włącza jakąś śniadaniówkę i od progu narzekanie. Przykre to, że wielu ludzi nie potrafi cieszyć się chociażby z tego, że obudzili się cali, zdrowi, mają gdzie mieszkać, co jeść, nie marzną, nie otacza ich wojna, czy nie cierpią na jakąś ciężką chorobę.
Polakowi z pogodą nie dogodzisz

---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Cytat:
Ja o "w każdym bądź razie" jako hybrydzie "bądź co bądź" i "w każdym razie" słyszałam, ale czemu "jakby nie było" jest złe?

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

Cytat:
Albo "ął" z "oł"

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 14:23   #4573
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Ja się zastanawiam, czy "w każdym razie" jest poprawne. Bo z tym "bądź" mi się kłóciło, gdzieś się uchowałam, nie używając

Ale przypomniałaś mi co innego wczoraj był link gdzieś na wizazu, oczywiście nie chodziło o język -aukcja allegro. "sukienka na wesele z tafty"

I też nie mogę pojąć zakazu poprawiania błędów. W założeniu mamy być dla siebie mili, to jest forum z klasą. A przecież to jest chamskie, utrzymywać tak kogoś w błogiej nieświadomości, kiedy wszyscy wokół widzą

---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
to jest i tak pikus (zalozmy, ze pies jest bardzo wazny dla autorki), mnie rozwala maniera pisania "Moj" badz "Nasz" - i to bynajmniej nie na poczatku zdania...
Jaa... Zapomniałam!
Wiesz, Ja nie dopuszczam do Siebie ^^ żadnych tłumaczeń, dla mnie to nie po polsku i tyle, chyba, że ma ołtarzyk tego zwierzaka w domu i akt apostazji w kieszeni
Stary 2012-05-19, 14:28   #4574
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Ale przypomniałaś mi co innego wczoraj był link gdzieś na wizazu, oczywiście nie chodziło o język -aukcja allegro. "sukienka na wesele z tafty"
no, co, moze to bylo wesle pod nazwa tafta party.

Cytat:
Wiesz, Ja nie dopuszczam do Siebie ^^ żadnych tłumaczeń, dla mnie to nie po polsku i tyle, chyba, że ma ołtarzyk tego zwierzaka w domu i akt apostazji w kieszeni
tak miedzy nami, to mnie tez to dziwi.

a teraz cos zgola przeciwnego - bawi mnie, jak ktos twierdzi, ze nie wierzy w Boga, wiec nie bedzie pisal go wielka litera.
Stary 2012-05-19, 15:01   #4575
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
a teraz cos zgola przeciwnego - bawi mnie, jak ktos twierdzi, ze nie wierzy w Boga, wiec nie bedzie pisal go wielka litera.
Z tego co wiem, to pisanie Bóg wielką literą wynika tylko z jakiegoś szacunku do tej istoty. Nie jest to imię ani nazwa własna. W szkole Bóg pisało się tylko o Jahwe (to już imię), a bóg o wszystkich innych "istotach" tego typu, zwłaszcza politeistycznych. Też jestem ateistką i jeśli nie wierzę w boga, to w żadnego. Nie mam na myśli tylko boga katolików. Dlatego nie widzę powodu, dla którego miałabym to słowo pisać wielką literą.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 15:04   #4576
Linaewen
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34215599]Z tego co wiem, to pisanie Bóg wielką literą wynika tylko z jakiegoś szacunku do tej istoty. Nie jest to imię ani nazwa własna. W szkole Bóg pisało się tylko o Jahwe (to już imię), a bóg o wszystkich innych "istotach" tego typu, zwłaszcza politeistycznych. Też jestem ateistką i jeśli nie wierzę w boga, to w żadnego. Nie mam na myśli tylko boga katolików. Dlatego nie widzę powodu, dla którego miałabym to słowo pisać wielką literą.[/QUOTE]
A nie chodzi przypadkiem o to, że Jahwe zakazał [bądź jego wyznawcy sami z szacunku, nie bijcie, nie pamiętam] używania swojego imienia, dlatego jest nazywany Bogiem[i z szacunku i dla odróżnienia od innych bogów]?
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 15:08   #4577
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
A nie chodzi przypadkiem o to, że Jahwe zakazał [bądź jego wyznawcy sami z szacunku, nie bijcie, nie pamiętam] używania swojego imienia, dlatego jest nazywany Bogiem[i z szacunku i dla odróżnienia od innych bogów]?
wlasnie o to mi chodzilo. ze w tym przypadku Bog to nazwa wlasna, tak jak Allah czy inny bog w danej religii.
Stary 2012-05-19, 15:14   #4578
lapida
Wtajemniczenie

Się dzisiaj zdziwiłam...

Przyjechałam do rodziców w odwiedziny.
Wtem zapukał sąsiąd - robił jakieś porządki przy domu i pociął rękę na pile.
Mama pielęgniarka - pomogła, zabezpieczyła ranę, żeby można było spokojnie na pogotowie podjechać.
Sąsiad wychodzi, patrzy na schody (całe zakrwawione z jego ręki) i mówi:
"No, córka do pani przyjechała, to ma kto posprzątać".

Normalnie krew (nomen omen) mnie zalała!
Powiedziałam, że dobrze, że pan zauważył, ze przyjechała córka a nie sprzątaczka, na co jeszcze mama mnie ofuknęła, bo "jak ja się odzywam"!
Nosz kurde..

Wiadomo, że nie dałabym facetowi szmaty w łapę, żeby za sobą posprzątał, ale kurde, mógłby powiedzieć "Ja przepraszam, nabrudziło się..." i cos tam grzecznie powiedzieć. A nie od razu lecieć, że córka jest, to posprząta.
A jakby nie było, to co?
Plama na schodach czekałaby do Bożego Narodzenia, aż przyjadę znowu?

nie cierpię podejścia, że tylko kobieta zajmuje się sprzątaniem
lapida jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 15:19   #4579
Konto usunięte

Cytat:
Jahwe zakazał Dodatkowo wyznawcy piszą Bóg z szacunku. O bogach monoteistycznych też pisze się Bóg. Także o Allahu, chociaż on nie zabronił używać swojego imienia.
Sęk w tym, że mnie nie obchodzi czego zakazywał Jahwe. To bóg tak samo jak Allah, Zeus, Dionizos itp. Do żadnego z nich nie odczuwam szacunku.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 15:24   #4580
Olivvek
Zadomowienie

Względnie mógł nie powiedzieć nic miałam takiego kolegę w klasie, przy wzajemnych docinkach gdy się denerwował zawsze kończył dyskusję zdaniem "baba- do garów!" choć żartem, to jednak faktem jest, że jeszcze wielu mężczyzn ma takie podejście.

Ja też się zirytowałam przed chwilą- usłyszałam od matki nieśmiertelne "kazałam ci..." nie mam już ochoty tłumaczyć po raz setny, żeby se psa kupiła jak ma ochotę komuś rozkazywać
Czy ludzie naprawdę nie widzą, że to jest zwyczajnie chamskie??
Stary 2012-05-19, 15:31   #4581
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Względnie mógł nie powiedzieć nic miałam takiego kolegę w klasie, przy wzajemnych docinkach gdy się denerwował zawsze kończył dyskusję zdaniem "baba- do garów!" choć żartem, to jednak faktem jest, że jeszcze wielu mężczyzn ma takie podejście.

Ja też się zirytowałam przed chwilą- usłyszałam od matki nieśmiertelne "kazałam ci..." nie mam już ochoty tłumaczyć po raz setny, żeby se psa kupiła jak ma ochotę komuś rozkazywać
Czy ludzie naprawdę nie widzą, że to jest zwyczajnie chamskie??
dobra, ja rozumiem, że jak komuś piła rozcharatała rękę, to nie w głowie ma sprzątanie
ale podejście do sprawy 'Baba posprząta' jest chamskie!

I jeszcze mama, która mnie ucisza
Stary 2012-05-19, 15:41   #4582
Konto usunięte

Jak widać podejście typu "baba posprząta" jest powszechne nawet wśród samych kobiet.
Stary 2012-05-19, 15:43   #4583
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
dobra, ja rozumiem, że jak komuś piła rozcharatała rękę, to nie w głowie ma sprzątanie
ale podejście do sprawy 'Baba posprząta' jest chamskie!

I jeszcze mama, która mnie ucisza
Wg mnie to w takich sytuacjach widać jak na dłoni podejście/ charakter- nie wiem jak to nazwać. nie miał czasu myśleć nad tym, co powiedzieć, to rzucił to, co mu na myśl przyszło- czyli zakorzeniony pogląd
Wspominałaś, że mama jest pielęgniarką; myślę, że w takiej pracy nie powinno się sobie pozwalać na nerwy i/ lub odszczekiwanie się, może już się nauczyła dla świętego spokoju nie komentować?
Stary 2012-05-19, 15:53   #4584
Konto usunięte

Cytat:
Wg mnie to w takich sytuacjach widać jak na dłoni podejście/ charakter- nie wiem jak to nazwać. nie miał czasu myśleć nad tym, co powiedzieć, to rzucił to, co mu na myśl przyszło- czyli zakorzeniony pogląd
Wspominałaś, że mama jest pielęgniarką; myślę, że w takiej pracy nie powinno się sobie pozwalać na nerwy i/ lub odszczekiwanie się, może już się nauczyła dla świętego spokoju nie komentować?
Komentowanie swoją drogą, ale kto powinien sprzątnąć syf ze schodów jak nie winowajca - sąsiad?
Stary 2012-05-19, 15:56   #4585
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
nie, moja mama też jest wychowana tak, że to kobieta jest od sprzątania. Szczególnie ta młodsza, więc i na rękę jej było, że przyjechałam.
Stary 2012-05-19, 16:30   #4586
Linaewen
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34215784]Jahwe zakazał Dodatkowo wyznawcy piszą Bóg z szacunku. O bogach monoteistycznych też pisze się Bóg. Także o Allahu, chociaż on nie zabronił używać swojego imienia.
Sęk w tym, że mnie nie obchodzi czego zakazywał Jahwe. To bóg tak samo jak Allah, Zeus, Dionizos itp. Do żadnego z nich nie odczuwam szacunku.[/QUOTE]
Chodziło mi raczej o to, że skoro "zakazał" to teraz Bóg jest jakby jego nazwą własną, i dla odróżnienia od chociażby mieszkańców Olimpu pisze się przez B a nie b. A z pisownią z wielkiej litery w odniesieniu do Allaha jakoś się nie spotkałam albo nie zwróciłam uwagi.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 16:51   #4587
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Za to zdziwiłam się, że część moich znajomych w ogóle nie dostrzega problemu w zdaniach typu "Jadąc do pracy, zatrzymała mnie policja". Ja zastanawiałabym się, kto jechał do pracy, a dla moich znajomych to zdanie jest, o dziwo, czytelne
No cóż, jest to tak powszechne, że aż zrozumiałe W ogóle wiele osób nie tylko w imiesłowowych konstrukcjach ma problem z podmiotem

Cytat:
Napisane przez Aninek Pokaż wiadomość
Gdyby to był żart,to bym się nie czepiała (uwielbiam żarty słowne),natomiast to było całkiem poważne stwierdzenie w jakimś komentarzu (nie pamiętam strony,ale to jeszcze nie był wizaż).I właśnie to mnie irytuje-bezmyślne kalkowanie dziwnych zwrotów i równie bezmyślne ich stosowanie. A "owy" chłopiec...
Nie znam sytuacji, może ktoś naprawdę bezmyślny był, a może mu się żart nie udał. Mnie tam „Twój argument jest inwalidą” rzucone w odpowiednim momencie bardzo bawi

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Jeszcze coś o błędach ortograficznych
Ostatnio brałam udział w pewnym kursie online (kurs płatny, znana, renomowana firma). Podczas jednego z "wykładów" na dole ekranu pojawił się napis z błędem ortograficznym. Bardzo mnie to rozbawiło Nie wpadłabym na to, żeby w taki sposób napisać ten wyraz. No i zastanawiam się czy napisać maila z informacją o tym błędzie czy nie Może woleliby dowiedzieć się od kogoś życzliwego i poprawić
Kurs oceniam na 6+ , tylko ten błąd...
Ja bym napisała

Cytat:
Możliwe. Tylko nie wiem dlaczego ateista miałby się przejmować zakazami i nakazami kogoś, w kogo nie wierzy...

Cytat:
wlasnie o to mi chodzilo. ze w tym przypadku Bog to nazwa wlasna, tak jak Allah czy inny bog w danej religii.
To żadna nazwa własna, chrześcijański Bóg ma swoje imię, a nawet swoje imiona. Tyle, że można je jedynie zapisywać, nie wolno ich czytać
Stary 2012-05-19, 16:56   #4588
reverse
Zadomowienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34215998]Jak widać podejście typu "baba posprząta" jest powszechne nawet wśród samych kobiet.[/QUOTE]

Niestety. Ja od początku zapowiadam, że jak będę z TŻ mieszkać, to nie mam zamiaru sama wszystkiego robić. I jak to powiedziałam przy jego mamie, przy czym dodałam, że on też będzie gotował, to mnie wyśmiała. Nie wiem co w tym dziwnego - jeśli oboje będziemy pracować, to ja mam się zaharowywać, a on gnić przed telewizorem? Niestety jego mama go tak nauczyła, na szczęście jak jest u mnie to we wszystkim mi pomaga, więc jest dla niego nadzieja
reverse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 16:57   #4589
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Nie znam sytuacji, może ktoś naprawdę bezmyślny był, a może mu się żart nie udał. Mnie tam „Twój argument jest inwalidą” rzucone w odpowiednim momencie bardzo bawi
W odpowiednim ujęciu bawi mnie wiele rzeczy,ale nie ten tekst-nie w takim użyciu,jak go spotkałam.I właśnie dlatego to mi się nie podoba,bo jest to używane kompletnie bezmyślnie[albo po prostu mam pecha, że nie spotykam tego w ujęciu żartu]
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 17:02   #4590
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez reverse Pokaż wiadomość
Niestety. Ja od początku zapowiadam, że jak będę z TŻ mieszkać, to nie mam zamiaru sama wszystkiego robić. I jak to powiedziałam przy jego mamie, przy czym dodałam, że on też będzie gotował, to mnie wyśmiała. Nie wiem co w tym dziwnego - jeśli oboje będziemy pracować, to ja mam się zaharowywać, a on gnić przed telewizorem? Niestety jego mama go tak nauczyła, na szczęście jak jest u mnie to we wszystkim mi pomaga, więc jest dla niego nadzieja
U nas póki co, to ja robię więcej w domu, no bo w nim siedzę cały dzień, M. jest od świtu do ok. 18 w pracy. Źle się nie czuję, więc gotuję, pralka pierze, a raz w tygodniu robię wielkie odkurzanie. Jeśli powiem, że nie mam siły ugotować nic, ani garnków umyć, to M. to robi bez żadnego focha. Jak przyjdzie dzidzia, to pewnie to się zmodyfikuje jakoś, żebym się nie zajechała. Ale jak mi coś nie pasuje, np. ja poodkurzam a on nakruszy, to mu zwracam uwagę, żeby po sobie posprzątał i to robi.
Jakby mi zasunął takim tekstem: babo posprzątaj, to by sprzątał wszystko sam do końca świata, a ja bym leżała i pachniała.

Co do obcych lub rodziny, którzy maja takie podejście, że jak kobieta to posprząta... to ja jestem na tyle pyskata, że nieraz moja mama mi uwagę zwracała a moja babcia mnie nie lubi, bo mówię, to co myślę . Przynajmniej nie jestem obłudna.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości