|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3
Pisałam już o tym, ale temat wciąż aktualny: dziwi mnie, że na Wizażu zabronione jest poprawianie cudzych błędów. Ja rozumiem, że niemiłe jest robienie tego w sposób ordynarny, ale uważam, że o wiele bardziej niemiłe w stosunku do innych czytelników jest robienie błędów.
Jak ktoś ma problem z ortografią, to niech sobie w przeglądarce ustawi sprawdzanie pisowni, a nie posyła stado byków na forum ![]() Cytat:
Z ortografią jest trochę lepiej, bo pewnie jest jakiś program do sprawdzania jej.Cytat:
„Twój argument jest inwalidą” jest moim zdaniem genialnym dowcipem. Najfajniej rzucić go na jakiejś imprezie podczas ostrzejszej dyskusji ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#4562 |
|
Zadomowienie
|
I to jest dla mnie największa ironia losu- że jak się spotkasz z wierutnym chamstwem, to łapiesz takiego zonka, że nie nie zapamiętasz szczegółów, które pomogłyby to ukrócić lub nie wpadniesz na pomysł odwetu
|
|
#4563 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4564 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przynajmniej miałam niezły ubaw - przy kasie stało też kilku facetów, ich miny były świetne
|
|
|
|
|
#4565 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie wkurza mylenie końcówek -ą z -om
|
|
|
|
#4566 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
).I właśnie to mnie irytuje-bezmyślne kalkowanie dziwnych zwrotów i równie bezmyślne ich stosowanie. A "owy" chłopiec...Cytat:
|
||
|
|
|
#4567 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Fela Von Helvete Czas edycji: 2012-05-19 o 13:37 |
|
|
|
|
#4568 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
|
|
|
#4569 |
|
Zakorzenienie
|
Oglądałam ostatnio W11 i jedna z policjantek wyraźnie mówiła: zostaw jom, puść jom
![]() Jeszcze coś o błędach ortograficznych ![]() Ostatnio brałam udział w pewnym kursie online (kurs płatny, znana, renomowana firma). Podczas jednego z "wykładów" na dole ekranu pojawił się napis z błędem ortograficznym. Bardzo mnie to rozbawiło Nie wpadłabym na to, żeby w taki sposób napisać ten wyraz. No i zastanawiam się czy napisać maila z informacją o tym błędzie czy nie Może woleliby dowiedzieć się od kogoś życzliwego i poprawić ![]() Kurs oceniam na 6+ , tylko ten błąd...
|
#4570 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Świetny temat Podaj wyniki później ![]() Cytat:
Anna Palka ![]()
Edytowane przez Lemmy is God Czas edycji: 2012-05-19 o 13:42 |
||
|
|
|
#4571 | |||
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
szuka nowego domu Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2012-05-19 o 13:42 |
|||
|
|
|
#4572 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Albo "ął" z "oł"
|
|
#4573 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale przypomniałaś mi co innego wczoraj był link gdzieś na wizazu, oczywiście nie chodziło o język ![]() I też nie mogę pojąć zakazu poprawiania błędów. W założeniu mamy być dla siebie mili, to jest forum z klasą. A przecież to jest chamskie, utrzymywać tak kogoś w błogiej nieświadomości, kiedy wszyscy wokół widzą ![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
Wiesz, Ja nie dopuszczam do Siebie ^^ żadnych tłumaczeń, dla mnie to nie po polsku i tyle, chyba, że ma ołtarzyk tego zwierzaka w domu i akt apostazji w kieszeni
|
|
|
#4574 | ||
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
.Cytat:
.a teraz cos zgola przeciwnego - bawi mnie, jak ktos twierdzi, ze nie wierzy w Boga, wiec nie bedzie pisal go wielka litera
|
|
|
#4575 |
|
Konto usunięte
|
Z tego co wiem, to pisanie Bóg wielką literą wynika tylko z jakiegoś szacunku do tej istoty. Nie jest to imię ani nazwa własna. W szkole Bóg pisało się tylko o Jahwe (to już imię), a bóg o wszystkich innych "istotach" tego typu, zwłaszcza politeistycznych. Też jestem ateistką i jeśli nie wierzę w boga, to w żadnego. Nie mam na myśli tylko boga katolików. Dlatego nie widzę powodu, dla którego miałabym to słowo pisać wielką literą.
|
|
|
|
#4576 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34215599]Z tego co wiem, to pisanie Bóg wielką literą wynika tylko z jakiegoś szacunku do tej istoty. Nie jest to imię ani nazwa własna. W szkole Bóg pisało się tylko o Jahwe (to już imię), a bóg o wszystkich innych "istotach" tego typu, zwłaszcza politeistycznych. Też jestem ateistką i jeśli nie wierzę w boga, to w żadnego. Nie mam na myśli tylko boga katolików. Dlatego nie widzę powodu, dla którego miałabym to słowo pisać wielką literą.[/QUOTE]
A nie chodzi przypadkiem o to, że Jahwe zakazał [bądź jego wyznawcy sami z szacunku, nie bijcie, nie pamiętam] używania swojego imienia, dlatego jest nazywany Bogiem[i z szacunku i dla odróżnienia od innych bogów]?
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
#4577 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
|
|
|
#4578 |
|
Wtajemniczenie
|
Się dzisiaj zdziwiłam...
Przyjechałam do rodziców w odwiedziny. Wtem zapukał sąsiąd - robił jakieś porządki przy domu i pociął rękę na pile. Mama pielęgniarka - pomogła, zabezpieczyła ranę, żeby można było spokojnie na pogotowie podjechać. Sąsiad wychodzi, patrzy na schody (całe zakrwawione z jego ręki) i mówi: "No, córka do pani przyjechała, to ma kto posprzątać". Normalnie krew (nomen omen) mnie zalała! Powiedziałam, że dobrze, że pan zauważył, ze przyjechała córka a nie sprzątaczka, na co jeszcze mama mnie ofuknęła, bo "jak ja się odzywam"! Nosz kurde.. Wiadomo, że nie dałabym facetowi szmaty w łapę, żeby za sobą posprzątał, ale kurde, mógłby powiedzieć "Ja przepraszam, nabrudziło się..." i cos tam grzecznie powiedzieć. A nie od razu lecieć, że córka jest, to posprząta. A jakby nie było, to co? Plama na schodach czekałaby do Bożego Narodzenia, aż przyjadę znowu? nie cierpię podejścia, że tylko kobieta zajmuje się sprzątaniem |
|
|
|
#4579 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dodatkowo wyznawcy piszą Bóg z szacunku. O bogach monoteistycznych też pisze się Bóg. Także o Allahu, chociaż on nie zabronił używać swojego imienia.Sęk w tym, że mnie nie obchodzi czego zakazywał Jahwe. To bóg tak samo jak Allah, Zeus, Dionizos itp. Do żadnego z nich nie odczuwam szacunku. |
|
|
|
|
#4580 |
|
Zadomowienie
|
Względnie mógł nie powiedzieć nic
miałam takiego kolegę w klasie, przy wzajemnych docinkach gdy się denerwował zawsze kończył dyskusję zdaniem "baba- do garów!" choć żartem, to jednak faktem jest, że jeszcze wielu mężczyzn ma takie podejście.Ja też się zirytowałam przed chwilą- usłyszałam od matki nieśmiertelne "kazałam ci..." nie mam już ochoty tłumaczyć po raz setny, żeby se psa kupiła jak ma ochotę komuś rozkazywać Czy ludzie naprawdę nie widzą, że to jest zwyczajnie chamskie??
|
|
#4581 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale podejście do sprawy 'Baba posprząta' jest chamskie! I jeszcze mama, która mnie ucisza
|
|
|
|
|
#4582 |
|
Konto usunięte
|
Jak widać podejście typu "baba posprząta" jest powszechne nawet wśród samych kobiet.
|
|
|
|
#4583 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wspominałaś, że mama jest pielęgniarką; myślę, że w takiej pracy nie powinno się sobie pozwalać na nerwy i/ lub odszczekiwanie się, może już się nauczyła dla świętego spokoju nie komentować?
|
|
|
#4584 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4585 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4586 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34215784]Jahwe zakazał
Dodatkowo wyznawcy piszą Bóg z szacunku. O bogach monoteistycznych też pisze się Bóg. Także o Allahu, chociaż on nie zabronił używać swojego imienia.Sęk w tym, że mnie nie obchodzi czego zakazywał Jahwe. To bóg tak samo jak Allah, Zeus, Dionizos itp. Do żadnego z nich nie odczuwam szacunku.[/QUOTE] Chodziło mi raczej o to, że skoro "zakazał" to teraz Bóg jest jakby jego nazwą własną, i dla odróżnienia od chociażby mieszkańców Olimpu pisze się przez B a nie b. A z pisownią z wielkiej litery w odniesieniu do Allaha jakoś się nie spotkałam albo nie zwróciłam uwagi.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
#4587 | |||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#4588 |
|
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34215998]Jak widać podejście typu "baba posprząta" jest powszechne nawet wśród samych kobiet.[/QUOTE]
Niestety. Ja od początku zapowiadam, że jak będę z TŻ mieszkać, to nie mam zamiaru sama wszystkiego robić. I jak to powiedziałam przy jego mamie, przy czym dodałam, że on też będzie gotował, to mnie wyśmiała. Nie wiem co w tym dziwnego - jeśli oboje będziemy pracować, to ja mam się zaharowywać, a on gnić przed telewizorem? Niestety jego mama go tak nauczyła, na szczęście jak jest u mnie to we wszystkim mi pomaga, więc jest dla niego nadzieja
|
|
|
|
#4589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[albo po prostu mam pecha, że nie spotykam tego w ujęciu żartu ]
|
|
|
|
|
#4590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakby mi zasunął takim tekstem: babo posprzątaj, to by sprzątał wszystko sam do końca świata, a ja bym leżała i pachniała. Co do obcych lub rodziny, którzy maja takie podejście, że jak kobieta to posprząta... to ja jestem na tyle pyskata, że nieraz moja mama mi uwagę zwracała a moja babcia mnie nie lubi, bo mówię, to co myślę . Przynajmniej nie jestem obłudna.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:39.

Z ortografią jest trochę lepiej, bo pewnie jest jakiś program do sprawdzania jej.
„Twój argument jest inwalidą” jest moim zdaniem genialnym dowcipem. Najfajniej rzucić go na jakiejś imprezie podczas ostrzejszej dyskusji 
Przynajmniej miałam niezły ubaw - przy kasie stało też kilku facetów, ich miny były świetne

).I właśnie to mnie irytuje-bezmyślne kalkowanie dziwnych zwrotów i równie bezmyślne ich stosowanie. A "owy" chłopiec...

nie rozumiem sensu i jednocześnie denerwuje mnie ubóstwianie osób i zwierząt 

. Człowiek budzi się rano, włącza jakąś śniadaniówkę i od progu narzekanie. Przykre to, że wielu ludzi nie potrafi cieszyć się chociażby z tego, że obudzili się cali, zdrowi, mają gdzie mieszkać, co jeść, nie marzną, nie otacza ich wojna, czy nie cierpią na jakąś ciężką chorobę.
. Przynajmniej nie jestem obłudna.