|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3
Cytat:
Według mnie, jeśli jedna strona zostaje w domu i nie pracuje, to wiadomo, że zajmuje się domem. Ale jeśli obie strony pracują, to powinien być podział obowiązków.Mój TŻ w domu po sobie sprząta tak trochę, ale u mnie jak jest, to nie dość, że sam leci z naczyniami i myje, to po kolacji, gdy zjem i idę do łazienki, woła mi: "weź talerze, bo brudno jest" Czasem, jak gadam z mamą TŻ, to mi się coś ciśnie na usta, ale wolę się nie odzywać, bo wolę, żeby mnie lubiła A co ja będę robić w swojej rodzinie, nie powinno jej obchodzić.
|
|
|
|
|
#4592 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#4593 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Brak szcunku to byłyby na przykład akty wandalizmu w świątyniach. |
|
|
|
|
#4594 |
|
Zakorzenienie
|
Dużo gorsze w moich uszach jest- "masz" to i to zrobić albo sytuacja typu "masz" mi to podać gdy jestem akurat czymś zajęta. To jest dopiero buractwo!
|
|
#4595 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Jesteś młodsza? Ja jeszcze podejrzewam, że to dlatego. Starsi często pozwalają sobie na chamstwo wobec młodszych. Pewnie do Twojej mamy by tak nie powiedział.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2012-05-19 o 18:33 |
|
|
|
|
#4596 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4597 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ale może młodsza od niego i to wystarczy... nie wiem.
|
#4598 |
|
ma zielone pojęcie
|
Szacunek do cudzej religii ≠ stosowanie się do jej nakazów. Pisząc „bóg” małą literą, nie obrażam chrześcijańskiego boga, a jedynie nie dostosowuję się do zaleceń religii chrześcijańskiej.
|
#4599 |
|
Zakorzenienie
|
Brak szacunku wobec ludzi młodych jest... sama się z tym spotkałam. Po drugim roku studiów byłam na praktykach w jednym z kurortów turystycznych nad Morzem Śródziemnym, jako asystentka pilota. Jedna z pań na kampingu powiedziała do mnie wprost: nie będę CIĘ szanowała, bo jesteś młoda i co mi zrobisz? No to jej powiedziałam, że gratuluję braku kultury. Ludzie starsi sami psioczą, jacy to młodzi tacy i owacy, a sami zachowują się niewyobrażalnie chamsko. Ogólnie, wyglądam bardzo młodo, jak na swój wiek, szczególnie, jak się nie pomaluję.
|
|
|
|
#4600 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wyraz bóg możemy pisać wielką literą zapewne z kilku powodów, być może ze względów znaczeniowych (dla podkreślenia opozycji jednostkowość – zbiorowość), na pewno ze względów uczuciowych, a najważniejszy chyba jest jednak mocno utrwalony zwyczaj. i: Analiza rozstrzygnięć słownikowych prowadzi do wniosku, że zapis małą literą należy uznać za podstawowy. Zapis literą wielką należy ograniczyć do wypadków, gdy mówimy o istocie najwyższej w religiach monoteistycznych, co w praktyce zwykle dotyczy judaizmu, chrześcijaństwa i islamu. I jeszcze "Wielki Słownik Ortograficzny": Bóg (w religiach monoteistycznych) Boga, CMs. Bogu, Bogiem, W. Boże!: Bóg Ojciec bóg (w religiach politeistycznych) boga, C. bogu, bogiem, W. boże; ci bogowie, te bogi, bogów: za chińskiego boga Także "bóg" w odniesieniu do religii monoteistycznej byłby zapewne błędem w ortografii, chociaż wydaje mi się, że określenie "bóg chrześcijański"/ "bóg muzułmański" byłoby już poprawne, bo precyzuje o jakiego "boga" chodzi (wersja dla osób, które tak bardzo uwiera okazanie uprzejmości wobec wyznawców monoteizmu ).
|
|
|
|
|
#4601 |
|
Konto usunięte
|
Okazywanie uprzejmości wyznawcom poprzez nazywanie boga Bogiem, to tak jakby pisać o kimś np. Zwolennik Prawicy ze względu na jego przekonania polityczne.
|
|
|
|
#4602 |
|
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34220635]Okazywanie uprzejmości wyznawcom poprzez nazywanie boga Bogiem, to tak jakby pisać o kimś np. Zwolennik Prawicy ze względu na jego przekonania polityczne.[/QUOTE]
Nie, to nie jest to samo. Wyznawca (zwolennik) to nie to samo co religia (pogląd polityczny), poza tym zwolenników prawicy może być milion pięćset albo więcej, a Bóg w religii monoteistycznej jest jeden i to właśnie ten fakt ma podkreślać taka a nie inna pisownia. Zresztą, tak jak powiedziałam, pisownia wielką literą nie jest obowiązkowa, więc w czym problem?
|
|
|
|
#4603 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
), to możnaby ogólnie prawicę nazwać z szacunku Prawicą. Wtedy to jest zupełnie to samo.
|
|
|
|
|
#4604 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
|
|
|
#4605 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
He he... Ja zawsze byłam przekonana, że ten sposób: dwie pętelki - to tylko dla małych dzieci, które się nie mogą nauczyć normalnie.
http://www.youtube.com/watch?v=OdtayjT37U4 - większość chyba tak wiąże, przynajmniej ja Można i tak. http://www.youtube.com/watch?v=Oete5QLnrgA
|
#4606 | ||
|
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34221416]Jedno to pogląd polityczny, a drugie religijny. Poglądom religijnym nie należy się więcej szacunku niż innym. [/quote]
A gdzie ja tak napisałam? Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4607 | |
|
Konto usunięte
|
Nie twierdzę, że tak napisałaś. Tak to jest, gdy robi się kłótnie z każdej wymiany zdań
Cytat:
Wcześniej powiedziałaś, że komuś "uwiera okazanie uprzejmości wobec wyznawców monoteizmu". A ja nie widzę powodu, aby im tą uprzejmość okazywać i szanować jedne poglądy bardziej niż inne. |
|
|
|
|
#4608 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
Życie zadziwia na każdym kroku.
|
|
|
#4609 |
|
Zadomowienie
|
Coś jest z tym wiązaniem sznurówek
Pamiętam, że za dzieciaka uczono mnie wiązać dwiema pętelkami i nie mam pojęcia, jak doszło do tego, że się przestawiłam na wiązanie od jednej... Taka prosta czynność, że nawet człowiek nie pamięta tego ![]() Znam kilka dorosłych osób, które wiążą przy pomocy dwóch pętelek i idzie im to tak samo sprawnie, jak i mnie. |
|
|
|
#4610 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34217538]A jak ma się ten szacunek objawiać i co to znaczy odpowiednio się zachowywać? Przecież nie przez udawanie, że przestrzegam wytycznych danej religii. W katolickich świątyniach odpowiednie jest klękanie przed ołtarzem i zamoczenie się wodą z miski przy wejściu. Ta woda i ołtarz są święte dla katolików, ale nie dla mnie. Tak samo z nazwą boga.
Brak szcunku to byłyby na przykład akty wandalizmu w świątyniach.[/QUOTE] Wiesz... będąc ateistką nie musisz stosować się do nakazów żadnej religii ale jeśli z jakiegoś powodu zdarzy Ci się odwiedzić jakąkolwiek świątynię (chrześcijańską, prawosławną) to zastosujesz się do ogólnych zasad w niej panujących, np. ubiór, zachowanie? Czy wyciągniesz sobie kanapki, będziesz paradować półnaga, bo tak Ci wygodniej. Przykłady może "ekstremalne", ale niestosowne i zdarzają się (niestety).
|
#4611 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Co innego szacunek, a co innego wyznawanie zasad danej religii. Myślę, że pisanie „bóg” małą literą w żaden sposób boga katolickiego nie obraża, pisanie wielką literą to raczej obowiązek samych wiernych, a nie osób, które nie wierzą w boga/wierzą w innego boga.
|
|
#4612 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Zastanawiałam się, czy o tym pisać czy nie, ale jednak napiszę....
Właśnie zadziwił(oburzył) mnie pewien wątek, a raczej podejście autorki, które chyba nie jest odosobnione. Pytanie było niewinne, bo się kobieta zastanawia, czy będzie jej przysługiwał zasiłek macierzyński. A okazało się, że już sobie planuje za miesiąc(w 2 mies. ciąży) wziąć L4, bo "chce sie cieszyć ciążą"
|
#4613 | |
|
Zakorzenienie
|
Chatul, jako osoba wierząca nie musiałam się zastanawiać nad pisownią Bóg/bóg (i chyba dzięki temu można rozpoznać osobę wierzacą w Boga lub ateistą bądź wyznawcę innej religii).
Pisownią nikt mi nie umniejsza, jeśli ateista bądź innowierca wchodzi do świątyni katolickiej nikt nie każe wykonywać mu znaku krzyża, klękać, żegnać się przed ołtarzem. I tak, wystarczy odpowiednie zachowanie jak i odpowiedni strój (jak wiadomo w cerkwi kobiety muszą okryć głowę chustą). ---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- Cytat:
Ale zachowanie, o którym piszesz nie tyle co dziwi, ale zwyczajnie denerwuje.
♥ ♥ ♥ Komentuj. Nie obrażaj. Edytowane przez karolca Czas edycji: 2012-05-19 o 23:56 |
|
|
|
|
#4614 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Sytuacje, że zdrowie do tego zmusza, ciąża zagrożona w ogóle nie podlegają dyskusji, bo po to to zwolnienie jest.
|
|
#4615 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4616 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale cóż począć.
|
|
#4618 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ja nawet jestem w stanie zrozumieć, że przy braku dolegliwości kobieta w 6-7 mies. bierze zwolnienie, bo brzuch duży i ciężko jeździć do pracy, wstawać z łóżka, no z wszystkim ciężko generalnie... Ale w 2 miesiącu, no na Boga, niektóre to nie wiedzą, że w ciąży są jeszcze.
|
#4619 |
|
Konto usunięte
|
Sama do kościoła nie chodzę, rozważam możliwość apostazji, ale jeśli zostanę zaproszona na ślub czy pogrzeb, to wchodzę z szacunku dla młodej pary czy rodziny chowanego. Stoję z boku, najczęściej gdzieś przy wejściu. Nie żegnam się, nie modlę, nie patrzę na ołtarz. Ot, po prostu stoję przez godzinę. I na religię chodziłam, ze względu na genialnego księdza. Zawsze mówiłam do niego "proszę pana" albo "panie profesorze", jest psychologiem, wykłada na uniwersytecie. I kiedy przy modlitwie wszyscy wstają, składają ręce i się modlą - ja wstaję, rączki opuszczone. A "bóg" raz piszę małą, raz dużą, nie ma to dla mnie znaczenia.
|
|
|
|
#4620 |
|
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
a propos braku szacunku do młodszych -
kiedyś jakieś babsko na poczcie wepchnęło się do kolejki,zwróciłam uwagę, że teraz ja powinnam być obsłużona a ona na to "młoda to może poczekać". co ma piernik do wiatraka? a zresztą jakby nie patrzeć,ona na emeryturze ma więcej czasu niż ja na studiach/w pracy. do wiązania sznurówek -ja też wiążę na dwie pętelki ![]() wiem, że istnieje sposób na jedną ale jakoś nie mogę się nauczyć hehe |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:43.

. Przynajmniej nie jestem obłudna.
Według mnie, jeśli jedna strona zostaje w domu i nie pracuje, to wiadomo, że zajmuje się domem. Ale jeśli obie strony pracują, to powinien być podział obowiązków.
A co ja będę robić w swojej rodzinie, nie powinno jej obchodzić.

), to możnaby ogólnie prawicę nazwać z szacunku Prawicą. Wtedy to jest zupełnie to samo.