Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-20, 11:33   #181
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez dirtysoul Pokaż wiadomość
P
Śniadanie: jajecznica z 2 jaj na maśle, pół kromki chleba z mąki z pełnego przemiału

Drugie śniadanie: bieluch lekki z mieszanką(2 łyzki orzeszków ziemnych&żurawina, 2 łyżki płatków JustFit, jabłko, przyprawa do piernika, cynamon)

Podwieczorek: (zamieniona kolejność) lody czy coś takiego na ochlodę

Obiad: dorsz grillowany z kuką ziemniaków, buraczki

Kolacja: serek wiejski Piątnica

Poprawiać, oceniac
????????????

to jest wg Ciebie P?

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 11:48   #182
blissful
Raczkowanie

Cytat:
P
Śniadanie: jajecznica z 2 jaj na maśle, pół kromki chleba z mąki z pełnego przemiału bardzo słabo... do jajecznicy na przyszłość polecam też jakieś mięsko, mozarellę (która naprawdę fajnie komponowałby się z jajami i którą Ci szczerze polecam). Poza tym 2 jaja to trochę za mało jak na zwiększanie masy. Pół kromki to też stanowczo za mało - na redukcji jada się zdecydowanie więcej. Powinny tu się znaleźć co najmnie 2 duże kromki, dodatkowo posmarowane masłem, a jeśli już nie chcesz to jakimś serkiem i inne ulubione dodatki. Poza tym brakuje warzyw.

Drugie śniadanie: bieluch lekki z mieszanką(2 łyzki orzeszków ziemnych&żurawina, 2 łyżki płatków JustFit, jabłko, przyprawa do piernika, cynamon) mogłaś pozwolić sobie na zdecydowanie większe II śniadanie. Np. naleśniki, jakieś pieczywo. Taki serek nadaje się na redukcję... Nie powinien być light, jak jesteś na P. Jak masz ochotę na serek wybierz np. duży serek homogenizowany i śmiało dodaj do niego to co lubisz najbardziej, ale bez żadnych zahamowań ilościowych czy jakościowych. Ponadto, za mało węglowodanów.

Podwieczorek: (zamieniona kolejność) lody czy coś takiego na ochlodę mam nadzieję, że porcja będzie solidna, spokojnie możesz dorzucić jakieś ciacho czy koktajl.

Obiad: dorsz grillowany z kuką ziemniaków, buraczki w porządku, o ile porcja była porządna

Kolacja: serek wiejski Piątnica sam serek? To zdecydowanie za mało... to jest nawet za słabe na R... tu powinny się znaleźć przede wszystkim węglowodany, np. solidne kanapki, bułka a do tego bez obaw powinnaś dorzucić jakieś tłuszcze i poza tym przedmiotowy serek.

Brakuje też przekąsek...

Poprawiać, oceniac
To ma być P? Uwagi wyżej.

Przełam się, chociaż spróbuj...

Edytowane przez blissful
Czas edycji: 2012-05-20 o 11:52
blissful jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 12:48   #183
flame5
Raczkowanie

wrzuce swoje U do ocenki

Sniadanie:kasza jaglana z truskawkami,polana jogurtem naturalnym,kawałek ciasta drożdżowego z dżemem kawa z mlekiem

2 Śniadanie:kromka razowca z masłem serem białym,rzodkiwewką,garśc orzeszków niesolonych,jabłko

kilka ciasteczek kukurydzianych,szklanka mleka

0biad:botwinka z jajkiem,7 pierożków azjatyckich,szklanka frugo z aloesem

Kolacja:2 kromki razowca z masłem serem żółtym,serek wiejski z brzoskwiniami z puszki,posypny cynamonem

po:miseczka lodów waniliowych,polanych nutellą

i jak???????
flame5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 13:55   #184
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
ja spojrzę
Jesteś kolejna wzorcowa "jadłospiska"<neologizm >
(moze pomijając kawy :P)
Wszystko smacznie, różnorodnie i looznie

btw-łączę się w fochu na seler naciowy
<ja tego nawet połknąć nie umiałam>

Bardzo dziękuję, bo coś jestem omijana
Dziś zrobiłam drugie podejście do selera i przegryzałam go na zmianę ze słodką marchewką i jakoś przełknełam, ale się poddaję...
Kto wie co z niego zrobić?? a i od razu mówię że nie mam sokowirówki, wyrzucić go nie wyrzucę a samego nie zjem, jakieś pomysły??
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 14:24   #185
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Dziś zrobiłam drugie podejście do selera i przegryzałam go na zmianę ze słodką marchewką i jakoś przełknełam, ale się poddaję...
Kto wie co z niego zrobić?? a i od razu mówię że nie mam sokowirówki, wyrzucić go nie wyrzucę a samego nie zjem, jakieś pomysły??
Może to lub to? Wg mnie smacznie wygląda zwłaszcza pierwsza sałatka.

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 14:36   #186
Sunday Rose
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
faajnie, narobiłaś mi ochoty na kiełbaskę najlepiej taka z grilla, z keczupem, musztardą i białą bułką!
białko jest, warzywka też (chociaż świeże by mogły w I wpaść), a także tłuszcze. jeżeli chudniesz to zastrzeżeń brak, i gratuluję podkręcenia metabolizmu to siłowe na siłowni, tak? czy w domu?
i chyba już niedługo U na stałe, co?

Moje Uu
I.woda z cytryną
kasza jęczmienna z serkiem homo naturalnym, jabłkiem duszonym z cynamonem, rodzynkami, orzechami włoskimi i miodem
II. bułka dyniowa z masłem na pół - serkiem wiejskim i szczypiorkiem/polędwicą drobiową, pomidorem i szczypiorkiem + rzodkiewki, kawa z mlekiem
III. micha zupy z botwinki ( w składzie ziemniaki, mnóstwo gotowanych warzyw) z jajkiem
IV. micha zupy z botwinki z mnóstwem warzyw j.w., z piersią kurczaka
duuuża czekoladka z nadzieniem nugatowym
V. ( właśnie zjedzone) resztka wiejskiego ze szczypiorkiem i rzodkiewkami, kromka razowca z masłem, sałatą, polędwicą, pomidorem i szczypiorem
do picia woda,herbata zielona

ale dziś... redukcyjnie
Nowhere ja też mam ochotę na kiełbaskę z grilla, ta wczorajsza nie była nawet w połowie tak pyszna :P właśnie jak przeczytałam swój jadłospis po wstawieniu, to zauważyłam, że nie zjadłam żadnego świeżego warzywa i do kolacji były dwa pomidory siłowe zaczęłam na siłowni, teraz z racji podwójnej sesji egzaminacyjnej ćwiczę w domu nawet zaczęłam ten trenig Ewy Ch., niedługo dorzucę do niego ciężarki a jak Twój Shred? pozdrawiam

aaaa, jadło pycha, moje smaki

co do selera - ja lubię starty na małych oczkach i wymieszany z ananasem z puszki, pokrojonym w małe kawałeczki, polecam
Stary 2012-05-20, 14:57   #187
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dirtysoul
P
Śniadanie: jajecznica z 2 jaj na maśle, pół kromki chleba z mąki z pełnego przemiału

Drugie śniadanie: bieluch lekki z mieszanką(2 łyzki orzeszków ziemnych&żurawina, 2 łyżki płatków JustFit, jabłko, przyprawa do piernika, cynamon)

Poprawiać, oceniac
zamień płatki just fit na owsiane i wyrzuć lody, będziesz szybciej chudła
Cytat:
Napisane przez Sunday_Rose
Nowhere ja też mam ochotę na kiełbaskę z grilla, ta wczorajsza nie była nawet w połowie tak pyszna :P właśnie jak przeczytałam swój jadłospis po wstawieniu, to zauważyłam, że nie zjadłam żadnego świeżego warzywa i do kolacji były dwa pomidory siłowe zaczęłam na siłowni, teraz z racji podwójnej sesji egzaminacyjnej ćwiczę w domu nawet zaczęłam ten trenig Ewy Ch., niedługo dorzucę do niego ciężarki a jak Twój Shred? pozdrawiam
shred bardzo fajnie, zaczęłam niedawno drugi poziom, zmierzę się dopiero jak skończę trzeci, ostatni, póki co ciało jest już troszkę bardziej jędrne, mięśnie fajnie napięte - samopoczucie też o wiele lepsze, niż kiedy katowałam się nudnymi godzinnymi aerobami...

a seler naciowy jest pyszny w sałatce z awokado, pomidorem, papryką, szczypiorem, sałatą, oliwą i ziołami
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 15:01   #188
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
Spróbowałam sobie przypomnieć moje wczorajsze, sobotnie i tżtowe U Ale nie jestem pewna czy o czymś nie zapomniałam.

śniadanie- co sobotę takie samo śniadanie, ulubione i robione przez tż
omlet z dwóch jaj ze szczypiorkiem smażony na oleju
świeży zielony ogórek, surówka
pięć małych kromek bagietki z masłem

II śniadanie- była przerwa od śniadania do obiadu jakiś 3godzin stąd takie małe II śniadanie
kilka dużych migdałów w czekoladzie

obiad
- i znów robota tż
150g(wiem z opakowania )fileta z łososia w pysznej marynacie z ziół i oliwy
biały ryż, surówka, kiszony ogórek

podwieczorek- spacer
Rożek straciatella
Około 5-6 kostek ekstra mlecznej czekolady

kolacja
- oglądanie xfactor, a potem filmu - lenistwo
dwa duże kawałki bagietki, kromka chleba z masłem: pastą jajeczną i szczypiorkiem; serkiem śmietankowym w plastrach z ziołami i szczypiorkiem; z kabanosem drobiowo- wieprzowym
plasterek polędwicy z indyka, parówka
surówka, kiszony ogórek

do picia: herbata earl grey, woda mineralna, dwie duże kawy (jedna chyba z odrobiną cukru)[COLOR="Silver"]
masz szystko takie luzackie pyszne i smaczne
Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Ja łazanki jadłam w szpitalu i mi posmakowały. Potem chciałam by mama robiła w domu, ale jakoś nie mogła się zabrać. W końcu zrobiłam je sobie sama
jak robisz??kapusta sama czy cos wiecej?

Cytat:
P

Poprawiać, oceniac
DLACZEGO NIIE PRZENIESIESZ SIE NA KZ????!!!

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
DLA mnie nawet w salatce byl niezjadliy...
Stary 2012-05-20, 15:15   #189
Ily
Raczkowanie

Dziewczyny mam do was pytanie Jak wygląda wasz jadłospis na "kacorku" ? wiem , że spożywanie alko na redukcji jest nie wskazane ale czasem sie wymsknie :/ i tak własnie miałam wczoraj a dzis .....

Wiem , że moj dzisiejszy jadłospis jest chory ale ciekawa jestem czy bardzo mi to da popalic :/ w sensie zastoju

Ś : 2 jabłka + mały plasterek udźca .. co do jabłek straszną mialam ochote , a wiem ze owoce są wskazane na "drugi dzien" ..

I potem chaotycznie trochu pojadłam tz. 2 miseczki rosołu (wiadome dlaczego) i kanapeczka z Obważanka z masłem , szczypiorkiem i solą

I to wszystko ! w między czasie oczywiscie woda .. Zastanawiam sie czy już wiecej nic nie jeść do wieczora za "kare" czy zrobić sobie pozniej lekki 0biad w postaci : jajka sadzonego ze szparagami i tyle ?

ale masakrycznie to wygląda , nie bijcie raz na jakiś czas gafa się zdarzy :/ Ale przynajmniej przy wczorajszym piciu nic nie jadłam , piłam czystą a popijałam wodą mineralną , pod koniec sokiem bo sie woda skonczyla Ale sie rozpisałam huuh !

impossible is nothing

jem mniej - od 2015 produkują sam rozmiar XS i S

Ily jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 15:25   #190
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ily Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam do was pytanie Jak wygląda wasz jadłospis na "kacorku" ? wiem , że spożywanie alko na redukcji jest nie wskazane ale czasem sie wymsknie :/ i tak własnie miałam wczoraj a dzis .....

Wiem , że moj dzisiejszy jadłospis jest chory ale ciekawa jestem czy bardzo mi to da popalic :/ w sensie zastoju

Ś : 2 jabłka + mały plasterek udźca .. co do jabłek straszną mialam ochote , a wiem ze owoce są wskazane na "drugi dzien" ..

I potem chaotycznie trochu pojadłam tz. 2 miseczki rosołu (wiadome dlaczego) i kanapeczka z Obważanka z masłem , szczypiorkiem i solą

I to wszystko ! w między czasie oczywiscie woda .. Zastanawiam sie czy już wiecej nic nie jeść do wieczora za "kare" czy zrobić sobie pozniej lekki 0biad w postaci : jajka sadzonego ze szparagami i tyle ?

ale masakrycznie to wygląda , nie bijcie raz na jakiś czas gafa się zdarzy :/ Ale przynajmniej przy wczorajszym piciu nic nie jadłam , piłam czystą a popijałam wodą mineralną , pod koniec sokiem bo sie woda skonczyla Ale sie rozpisałam huuh !
radzilabym sie zaopatrzyc w sok pomidorowy
uzupełnisz straty potasu i witaminek
Stary 2012-05-20, 15:41   #191
Ily
Raczkowanie

W sumie wypiłam witamnkę musująca , wapno , magnez i wit C wiec moze cos poprawiłam.

Ale , tapetka22 powiedz mi tylko czy wielkie spustoszenie bedzie ? i czy moge zjesc obiad ? bo mam wielkiego kaca ale moralno-redukcyjnego i nie wiem co robic teraz

impossible is nothing

Stary 2012-05-20, 15:53   #192
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
W sumie wypiłam witamnkę musująca , wapno , magnez i wit C wiec moze cos poprawiłam.

Ale , tapetka22 powiedz mi tylko czy wielkie spustoszenie bedzie ? i czy moge zjesc obiad ? bo mam wielkiego kaca ale moralno-redukcyjnego i nie wiem co robic teraz

wyluzuj...

ja po alkoholu zawsze ważę mniej. dziś powinnas jeść po prostu normalnie, wrócić do diety jak zawsze.
a popijanie czystej wodą mineralną to lekka paranoja. mogłaś chociaż colę zero kupić

strasznie spinasz o nic. jedna impreza, trochę wódki. a w dzisiejszym jadłospisie co Ci się nie podoba oprócz rosołu?
dlaczego miałabyś nic więcej nie jeść?

dlaczego boisz się wagowego zastoju? bo za mało jedzenia czy za dużo?

o co w ogóle chodzi?

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 16:10   #193
Ily
Raczkowanie

ironią mi tu zaleciało , ale rozumiem że w pozytywnym znaczeniu

Głownie chodzi o to , ze alko ma sporo pustych kcal i zastanawialam sie czy na dzien drugi czyli dzis zrobic mini kuracje oczyszczajaca czy zrobic tak jak mowisz - wrocic do normalnego trybu funkcjonowania . Nie chcialam zastoju gdyż bardzo zalezy mi na czasie , mam go malo na tyle zbędnych kg i staram się jak mogę naprawić wszelkie grzeszki , to wszystko

a dzis nie podobała mi sie kanapeczka bo Obważanek to jasne pieczywo , reszta ok i jeszcze przed chwilą wsunęłam jogurcik mały - gratkę . Ale nie będę świrować ..

Co do popijania wodą to zawsze tak robiłam bo sie lepiej czułam , im mniej chemii tym fermentacja w żołądku mniej bolesna ;>

impossible is nothing

Stary 2012-05-20, 16:14   #194
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:

Iza dobrze napisała-looz,
Zadnego spustoszenia nie bedzie=chyba ze piłas 2 tyg
Stary 2012-05-20, 16:31   #195
Ervisha
Zakorzenienie

U

I serek wiejski z płatkami zdrowy błonnik, orzechami arachidowymi, średnim jabłkiem zielonym, 3 dużymi kokosankami owsiano-ryżowymi, kostką czekolady Milka tricolade

II 3 słodkie bułki irlandzkie z cynamonem, rożek cytrynowy z kawałkami czekolady i sosem czekoladowym

III micha łazanek z kapustą kiszoną

IV 1/2 szklanki płatków ryżowych gotowanych na mleku sojowym czekoladowym, z orzechami arachidowymi, wiśniami z kompotu

V chyba 3 kromki sojowego z serem topionym w plastrach, łososiem, jakiem gotowanym i pomidorem

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 16:49   #196
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Może to lub to? Wg mnie smacznie wygląda zwłaszcza pierwsza sałatka.

Dzięki dziewczyny za pomysły coś z nim na pewno wymyślę
Stary 2012-05-20, 17:09   #197
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:

Dziękuje za ocenę.

---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ----------

Cytat:
U

I serek wiejski z płatkami zdrowy błonnik, orzechami arachidowymi, średnim jabłkiem zielonym, 3 dużymi kokosankami owsiano-ryżowymi, kostką czekolady Milka tricolade

II 3 słodkie bułki irlandzkie z cynamonem, rożek cytrynowy z kawałkami czekolady i sosem czekoladowym

III micha łazanek z kapustą kiszoną

IV 1/2 szklanki płatków ryżowych gotowanych na mleku sojowym czekoladowym, z orzechami arachidowymi, wiśniami z kompotu

V chyba 3 kromki sojowego z serem topionym w plastrach, łososiem, jakiem gotowanym i pomidorem
Jak zawsze super

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 17:19   #198
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:

Wybacz ze dopiero odpisuje ale teraz zauważyłam pytanie. Kapustę kiszoną miałam juz w słoiku. Tylko ją ugotowałam w kostce grzybowej z liściem laurowym, pieprzem granulowanym, zielem i kminkiem. Dodałam grzybki (tata był jesienia na grzybach i nazbierał ich sporo mieliśmy zamrożone to rozmroziłam woreczek)potem ugotowany makaron. Przyprawiłam jeszcze do smaku pieprzem, pieprzem ziołowym, maggi. Polałam oliwą, wymieszałam i gotowe

Stary 2012-05-20, 17:31   #199
hauuu
Wtajemniczenie

Dzisiejszy dzień zaczęłam od obiadu o 12 z racji późnej pobudki

U:
Obiad o 12: bitki cielęce w sobie marchewkowo pomidorowym, ziemniaki, surówka z kiszonych ogórków, marchewek, papryki i cebulki

Poobiad: 2 kanapki z twarożkiem z cebulką (wlasnoręcznie robionym), jabłko

Podwieczorek: kawałek brownie, muffinka pełnoziarnista z jabłkiem i cynamonem słodzona stevią i lód rożek orzechowy, 2 kawy

Kolacja: będzie grill więc karkóweczka i sałatka grecka

Wpadnie też lód wodny - kupiłam foremki do lodów w ikei i w koncu je wykorzystam Wlałam do nich sok pomarańczowy, zobaczymy co wyjdzie.

Lubię taki leniwe słoneczne niedziele))) Ale jutro wracam na R

---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Cytat:
Wybacz ze dopiero odpisuje ale teraz zauważyłam pytanie. Kapustę kiszoną miałam juz w słoiku. Tylko ją ugotowałam w kostce grzybowej z liściem laurowym, pieprzem granulowanym, zielem i kminkiem. Dodałam grzybki (tata był jesienia na grzybach i nazbierał ich sporo mieliśmy zamrożone to rozmroziłam woreczek)potem ugotowany makaron. Przyprawiłam jeszcze do smaku pieprzem, pieprzem ziołowym, maggi. Polałam oliwą, wymieszałam i gotowe
Oooo nie wiedziałam, że można robić łazanki z kiszoną kapustą Muszę wypróbować kiedys.
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 17:41   #200
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
Dzisiejszy dzień zaczęłam od obiadu o 12 z racji późnej pobudki

U:
Obiad o 12: bitki cielęce w sobie marchewkowo pomidorowym, ziemniaki, surówka z kiszonych ogórków, marchewek, papryki i cebulki

Poobiad: 2 kanapki z twarożkiem z cebulką (wlasnoręcznie robionym), jabłko

Podwieczorek: kawałek brownie, muffinka pełnoziarnista z jabłkiem i cynamonem słodzona stevią i lód rożek orzechowy, 2 kawy

Kolacja: będzie grill więc karkóweczka i sałatka grecka

Wpadnie też lód wodny - kupiłam foremki do lodów w ikei i w koncu je wykorzystam Wlałam do nich sok pomarańczowy, zobaczymy co wyjdzie.

Lubię taki leniwe słoneczne niedziele))) Ale jutro wracam na R

---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Oooo nie wiedziałam, że można robić łazanki z kiszoną kapustą Muszę wypróbować kiedys.
Wiesz ja nawet wole bigos z kiszonej kapusty. nie lubie ze słodkiej..... A łazanki z kapusta zrób po swojemu tylko zamiast kapusty słodkiej daj kiszoną Bo robi sie tak samo....

A menu mi się podoba Rozek z korala ?

Stary 2012-05-20, 17:42   #201
blissful
Raczkowanie

Moja R

I: 2 tosty z chleba wieloziarnistego posmarowane grubą warstwą pasztetu sojowego, do tego normalny wiejski 200g z rzodkiewkami, pomidorem i świeżą bazylią

II: kawałek lekkiego sernika - w ramach racjonalnego podejścia do R i późniejszego utrzymania wagi

III: filet z indyka podsmażony na oliwie z pieczarkami, surówka z sałaty lodowej, papryki, pomidora, rzodkiewki i ogórka - węgle odpuściłam świadomie, głównie ze względu na ich obecność w serniku

IV: lekki wiejski z cynamonem & 2 marchewki

Napoje: kawa, czerwona herbata, woda

Czekam na komentarz.
Stary 2012-05-20, 17:45   #202
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blissful Pokaż wiadomość
Moja R

I: 2 tosty z chleba wieloziarnistego posmarowane grubą warstwą pasztetu sojowego, do tego normalny wiejski 200g z rzodkiewkami, pomidorem i świeżą bazylią

II: kawałek lekkiego sernika - w ramach racjonalnego podejścia do R i późniejszego utrzymania wagi

III: filet z indyka podsmażony na oliwie z pieczarkami, surówka z sałaty lodowej, papryki, pomidora, rzodkiewki i ogórka - węgle odpuściłam świadomie, głównie ze względu na ich obecność w serniku

IV: lekki wiejski z cynamonem & 2 marchewki

Napoje: kawa, czerwona herbata, woda

Czekam na komentarz.
Wiejski z cynamonem jabłkiem i orzechami jest pyszny a R mi sie podoba... Jaki to lekki sernik? jakiś na żelatynie ? I jakie węgle miałaś w serniku ?

Stary 2012-05-20, 17:55   #203
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Wiejski z cynamonem jabłkiem i orzechami jest pyszny a R mi sie podoba... Jaki to lekki sernik? jakiś na żelatynie ? I jakie węgle miałaś w serniku ?
o właśnie, uświadomiłaś mi, że mogę połączyć mojego białkowego faworyta z masłem orzechowym, które zrobiłam parę dni temu bo to jabłko do tłuszczy i białka już nie bardzo na R... no ale Ty ze swoim U możesz szaleć i z jabłkiem przepis mam stąd: http://emmagotuje.blogspot.com/2011/...-prostota.html a węgle w nim to głównie mąka, cukier i inne w mniejszej ilości
Stary 2012-05-20, 17:58   #204
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
o właśnie, uświadomiłaś mi, że mogę połączyć mojego białkowego faworyta z masłem orzechowym, które zrobiłam parę dni temu bo to jabłko do tłuszczy i białka już nie bardzo na R... no ale Ty ze swoim U możesz szaleć i z jabłkiem przepis mam stąd: http://emmagotuje.blogspot.com/2011/...-prostota.html a węgle w nim to głównie mąka, cukier i inne w mniejszej ilości
Ja tam robie sernik bez mąki

A ja musze jechac do lidla po fistaszki i zrobić sobie masło

Stary 2012-05-20, 18:06   #205
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Ja tam robie sernik bez mąki

A ja musze jechac do lidla po fistaszki i zrobić sobie masło
to taki ultra lekki dasz przepis? to w takim razie ten który jadłam z mąką i cukrem można uznać za średnią kaloryczną kategorię, no ale przynajmniej był bez polewy, co przemawia choć trochę za jego redukcyjnym charakterem...
Stary 2012-05-20, 18:16   #206
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
to taki ultra lekki dasz przepis? to w takim razie ten który jadłam z mąką i cukrem można uznać za średnią kaloryczną kategorię, no ale przynajmniej był bez polewy, co przemawia choć trochę za jego redukcyjnym charakterem...
Na pw... Ale to jest sernik pieczony bo ja nie lubię tych z żelatyną. dla mnie to już nie sernik.

Stary 2012-05-20, 18:29   #207
paluinka90
Raczkowanie

Czy to się nadaje na U?

śniadanie I: płatki owsiane, ok 25g, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka otrąb, kakao ( łyżka kakao, ok. 200ml mleka, łyżeczka cukru), 1/4 bułki grahamki z małym plasterkiem sera żółtego wędzonego,pomidorem, rzodkiewką i szczypiorkiem
kawa z mlekiem

śniadanie II: duuże jabłko, 1/2 kromki z masłem, 1/4 papryki

obiad: grillowana pierś z kurczaka (ok. 125g), pieczone ziemniaki, sałatka z pomidorów, ciecierzycy i pietruszki

podwieczorek: trochę wędzonej makreli (ok.50g), kromka chleba z plasterkiem sera żółtego wędzonego, mix sałat z ogórkiem i papryką

kolacja: jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem, pomidory z mozarellą i bazylią
paluinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 18:29   #208
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Na pw... Ale to jest sernik pieczony bo ja nie lubię tych z żelatyną. dla mnie to już nie sernik.
Ervisha też poproszę
Stary 2012-05-20, 18:34   #209
nikol12
Rozeznanie

U ( nie podoba mi się :/ )
śniadanie : placko- omlet ( 2 ubite jaja, trochę ponad 1/3 szkl. mąki, łyżka cukru, łyczeczka cynamonu, 1/3 szkl. mleka) z dżemem , jabłko, kubek cappucino, 4 herbatniki
II śniadanie : duży jogurt nat. - 350g, jabłko i marchewa
Obiad : ziemniaki, buraczki, kotlet z piersi kurczaka
Podwieczorek : kubek gorzkiego kakao, jabłko, wafel ryżowy
Kolacja : 2 kromki razowca / 1 z masłem, szynką, pomidorem, ogórkiem, 2 z serkiem kanapkowym, ogórkiem, pomidorem/ , 100g białego sera, marchewa,
Po : jabłko
Ruch ( wiem, że sporo ) : 45 min spaceru z psem, 55 min jazdy na rowerze, 1h i 45 min hula hop + ćwiczenia na brzuch

Edytowane przez nikol12
Czas edycji: 2012-05-20 o 18:36
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 18:40   #210
Milka1224
Rozeznanie

Ciepłe U

I bagietka z siemieniem zapieczona z ajwarem, serem brie i natką pietruszki + pokrojony ogórek z solą ziołową , ricore

plaster wedliny drobiowej hhaha ;d

II pikantne drobiowe kebapcze z gotowanymi ziemniakami i młodą duszoną kapustą

III czekoladowy krem sojowy alprosoya, inka karmelowa, garść pecanów

IV sporo sałatki wiosennej z kurczakiem z sosem jogurtowo koperkowym, 2 kromki dopierocoupieczonego pikantnego chlebka kukurydzianego
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości