|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3
Cytat:
. Jak dla mnie to neutralne pytanie,które po prostu samo się nasuwa. Nie należy do serii "intymnych" I nie chodzi o spowiadanie się czy tłumaczenie ze swoich wyborów, przynajmniej tak mi się wydaje. Ludzie okazują zainteresowanie i życzliwość, a nie jakieś wścibstwo Ja np. studiuję dziennikarstwo. I gdybym komuś powiedziała, że np. nie lubię pisać (co nie jest prawdą, tak sobie teraz wymyślam ), to na 99% padłoby pytanie czemu w takim razie studiuję dziennikarstwo albo co zamierzam robić w zawodzie, czy bardziej np.kręci mnie radio?I wydaje mi się, że to naturalny etap każdej rozmowy... w ogóle nie odczytuję tego jako "brak hamulców" .Cytat:
. Poza tym są małe i bure, więc ich nie widać w nocy... . Co nie zmienia faktu, że takie widoki są bardzo przykre
|
|
#4682 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja studiowałam filologię angielską i też wszyscy mnie pytali, czy byłam w Anglii i dlaczego nie byłam w Anglii, albo wręcz mówili, że taki wyjazd to w moim przypadku konieczność. Tak, wiem, że zetknięcie z żywym językiem bardzo pomaga w nauce. Ale ja szłam na studia bardziej z nastawieniem na czytanie książek w oryginale, tłumaczenia pisemne, a także większe możliwości w internecie jeśli chodzi o rozumienie tekstów na temat innych moich zainteresowań - a komunikacja była na znacznie dalszym miejscu. No i nie każdemu miałam ochotę się tłumaczyć z tego, że mam pilniejsze wydatki niż wyjazd zagraniczny.
Edytowane przez Laurelindorenan Czas edycji: 2012-05-21 o 01:03 |
|
|
|
|
#4683 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
parę razy przepuszczałam jeża, przeszedł i tyle. moje zdenerwowanie było również spowodowane tym gdzie go widziałam, a mianowicie na osiedlowej drodze tuż za "hopką", więc samochód nie mógł jechać szybko.
|
|
#4684 |
|
BAN stały
|
Jeże sa dość szybkie, kilka razy nie ścieżce rowerowej przebiegały mi jeże (jeden z nich był sporym bydlakiem i nieźle się przestraszyłam jak robił tup tup tup bujając się na boki jak Michałowa z "Rancza"
)
|
|
|
|
#4685 |
|
Flawless
|
Hah, to ja chyba spotykałam same leniwce
Czasem musiałam zatrąbić albo jakoś zręcznie je ominąć, bo nie chciały się ruszyć
|
|
#4686 | ||||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Wkurza mnie takie niechlujstwo, przecież w dzisiejszych czasach nawet nie trzeba znać ortografii, komputer sam błędy pokaże. [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34215599]Z tego co wiem, to pisanie Bóg wielką literą wynika tylko z jakiegoś szacunku do tej istoty. Nie jest to imię ani nazwa własna. W szkole Bóg pisało się tylko o Jahwe (to już imię), a bóg o wszystkich innych "istotach" tego typu, zwłaszcza politeistycznych. Też jestem ateistką i jeśli nie wierzę w boga, to w żadnego. Nie mam na myśli tylko boga katolików. Dlatego nie widzę powodu, dla którego miałabym to słowo pisać wielką literą.[/QUOTE] Cytat:
Dodatkowo wyznawcy piszą Bóg z szacunku. O bogach monoteistycznych też pisze się Bóg. Także o Allahu, chociaż on nie zabronił używać swojego imienia.Sęk w tym, że mnie nie obchodzi czego zakazywał Jahwe. To bóg tak samo jak Allah, Zeus, Dionizos itp. Do żadnego z nich nie odczuwam szacunku.[/QUOTE] Cytat:
Szczerze wkurza mnie takie dorabianie ideologii tam gdzie jej nie ma i takie sztuczne zmienianie języka. Jestem językowym purystą i nie lubię, jak ktoś próbuje zmieniać ortografię, bo ma widzimisię. Wolna wola, możesz uznać, że ponieważ nie szanujesz Moniki Kowalskiej będziesz zapisywać jej imię i nazwisko monika kowalska. Ale dla mnie będziesz tylko osobą, która robi błędy ortograficzne, tak jak ten, który pisze ktury. Czy ktoś jest ateistą, katolikiem, satanistą, feministką czy kurą domową, ortografia jest jedna! Cytat:
![]() Cytat:
Też nie lubię, kiedy kobieta w ciąży nic nie robi w sytuacji, kiedy może. To że pracodawcy nie chcą zatrudniać kobiet w ciąży też się znikąd nie bierze, jak miał dwie, które nadużywały swoich praw to więcej już nie zatrudni. Cytat:
Cytat:
Edytowane przez megamag Czas edycji: 2012-05-21 o 12:13 |
||||||||
|
|
|
#4687 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Tylko, że nie można wymawiać jego imienia A samych imion jako takich, ma sporo. Choćby właśnie Jahwe (a raczej יהוה) czy Elohim (אלוהים).
|
|
#4688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ani nic o zamykaniu. Tyle że stanie w prawdziwym tłoku, gdzie przepychała się banda narąbanych ludzi, i co chwila ktoś kogoś podawał nad głowami (nie wiem czy na koncerty chodzisz), nie było według mnie szczególnie odpowiedzialne. Przecież gdyby stała sobie gdzieś z tyłu byłoby o wiele spokojniej i imho bezpieczniej. |
|
|
|
|
#4689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4690 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wczoraj na kazaniu w kościele gdzie byłam ksiądz wymówił imię Jahwe tłumacząc znaczenie imienia Jezus ("Jahwe zbawia") - nie jest to zabronione, chodzi o to żeby wymawiać je z szacunkiem. |
|
|
|
|
#4691 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwią mnie ludzie, którzy czuja potrzebę zaczepiania na ulicy znanych aktorów czy innych medialnych postaci. Idzie sobie np. popularna aktorka w markecie miedzy regałami a już ludzie paluchami pokazują, zdjęcia komórkami robią, zagadauja o autograf, czy wspólne zdjęcie itp.
Albo znany prezenter tankuje samochód na stacji a ludzie z innych aut trąbią i machają do niego. Coś okropnego- taki brak wstydu!
|
|
#4692 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nigdy bym tak o tym nie pomyślała :P Zawsze używam słowa "pomaga" w tym kontekście - gdy razem z kimś coś robię. Nie przywiązuję zbyt dużego znaczenia do tego, jaki to ma wydźwięk, wybacz ![]() Prawdę mówiąc, jak przeczytałam pierwsze zdanie (podkreślone), to poczułam się jak przedszkolak skarcony przez mamę ![]() BioIvO - też mnie to dziwi, głupio by mi było do kogoś podejść i wtrącać się w jego prywatne życie. Jak tak się nad tym zastanawiam, to dochodzę do wniosku, że nie chciałabym być sławna - na każdym kroku jesteś obserwowana, brak prywatności... Edytowane przez reverse Czas edycji: 2012-05-21 o 15:54 |
|
|
|
|
#4693 |
|
Zakorzeniona
|
Jedna Wizażanka już tu o tym pisała, ale ja dodam od siebie - dziwi mnie, kiedy ludzie komentują to, że nie skończę studiów w odpowiednim ich zdaniem wieku czyli mając 24 lata. Jestem na 3 roku studiów, ale z różnych względów licencjat przełożyłam sobie na przyszły rok. Będę mieć więc 23 lata, kiedy zrobię licencjat (mam taką nadzieję
). Potem magisterka i jeśli się uda, chcę iść na roczne podyplomowe studia dla magistrów. Skończę je mając 26 lat, potem jeszcze nauka do egzaminu państwowego. Niektórzy pytając o moje plany stwierdzają, że to strasznie późno A może skończę i jeszcze później, bo coś nie wyjdzie, wezmę dziekankę, może wyjadę za granicę - nie wiem. Ale dziwi mnie to, że dla kogoś to późno na skończenie studiów.Miałam też koleżankę w pracy, która po 1 klasie liceum postanowiła spełnić marzenia i przeniosła się do wymarzonej szkoły. Z tym, że tamta była 4-letnia i przedmiotów zawodowych nie dało się nadrobić, więc musiała zaczynać znowu od 1 klasy. Teraz pisała maturę i przygotowuje się do egzaminu zawodowego. Zdaje sobie sprawę, że może nie pójść tak, jak sobie wymarzyła, więc w razie czego będzie za rok poprawiać i wtedy pójdzie na studia. Wobec rówieśników, którzy poszli do liceum, skończy szkołę średnią 2 lata później. Jedna ze znajomych słysząc to spytała: "Matko, to ile Ty będziesz mieć lat, jak na studia pójdziesz?!" Na odpowiedź, że 21 lub 22 skomentowała, że strasznie późno i że inni w tym wieku już będą robić licencjat, a ta dopiero zacznie.Naprawdę tego nie rozumiem - tego pędu, żeby wszystko według planu, po kolei, zgodnie z rocznikiem, skończyć te studia jak najszybciej, kontynuować te, które okazały się porażką, ale studiuje się dalej, bo szkoda 2 lat i jest się już za starym, żeby zaczynać od nowa i tak dalej. Mam wrażenie, że jakiekolwiek odstępstwo od normy jest krytykowane. |
|
|
|
#4694 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Ja np. nie wyobrażam sobie tego, żeby mieszkać z TŻ i mówić do niego: pomożesz mi zrobić obiad? pomożesz mi odkurzać? itp. Automatycznie stawiasz się w pozycji tego, do kogo te obowiązki należą, a on pomaga tylko ze swojej łaskawości .
|
|
#4695 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jeśli się ociągają, ciągle robią sobie lata przerwy itd., to najwyżej sobie zaszkodzą.Inna sprawa, że akurat mnie dziwi takie wiecznie rzucanie kierunków, robienie roku przerwy itd. Jak ktoś co roku rzuca kierunek i tak od 3-4 lat, to przy jakiejś rozmowie na ten temat, skomentuję to. Moim zdaniem to kompletna głupota. Co nie zmienia faktu, że jak ktoś ma możliwości i chęci do takich działań, to niech je sobie uskutecznia.
|
|
#4696 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
), a goście przeważnie nic nie robią, co najwyżej pomagają. Ale jak będziemy razem mieszkać, to naturalne dla mnie jest, że dzielimy się obowiązkami i robimy coś razem. |
|
|
|
|
#4697 |
|
Zakorzeniona
|
Jeśli ktoś od kilku lat zaczyna i rzuca kolejne kierunki, bo po prostu nie może odnaleźć tego dla siebie, to rozumiem to i takiej osoby nie skrytykuję. Co innego, jeśli ktoś rzuca ciągle studia, bo nie chce mu się chodzić na zajęcia, bo woli imprezować i tak dalej. Wtedy trochę niemądre jest samo studiowanie - bo ono nie jest dla wszystkich. Mój kolega rzucił studia jednolite po 3 latach. Do magisterki zostały mu 2, ale mówił, że te 3 lata były tak wykańczające, że 2 to jeszcze ogrom i że nie ma siły męczyć się dłużej. Dla mnie to jest całkowicie zrozumiałe, nie widzę sensu w tkwieniu na kierunku, który nas męczy.
|
|
|
|
#4698 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Jak do mnie przyjeżdża, czy do domu, czy na studia, to staram się go "angażować", jedynie jak moi rodzice są to odpuszczam, bo on się "ich wstydzi i nie będzie się u mnie w domu rządził"
|
|
#4699 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
A potem co? ).Ludzie, którzy zaczynają jakiś kierunek, a potem po roku się poddają i tak po kilka razy, też mnie dziwią... Ja wiem, że można się pomylić, nie trafić z kierunkiem, cokolwiek, ale takie marnowanie kilku lat jest dla mnie zwyczajnie głupie. Ale nie mój cyrk, nie moje małpy. Nikomu nie będę z tego powodu wyrzutów robiła, bo co mi do tego. Tylko, że za mądre tego nie uznam i jak będzie rozmowa na ten temat, to rzucę, że moim zdaniem to głupie.
|
|
#4700 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W sumie ciekawi mnie po co ludzie to robią (polują na autografy) - nie mówię o polowaniu na autograf od kogoś pokroju Bruce'a Willisa, bo takie coś można by opylić, ale po co komu autograf np. Artura Barcisia? ![]() Cytat:
Edytowane przez Brangien Czas edycji: 2012-05-21 o 17:15 |
||
|
|
|
#4701 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) - ale to były sytuacje, gdy te osoby były w pracy. W sumie o mnie był kiedyś artykuł w lokalnej gazecie, nic specjalnego, ale i tak wiele osób mnie zaczepiało i pytało o coś: czułam się wtedy dziwnie
Edytowane przez reverse Czas edycji: 2012-05-21 o 17:22 |
|
|
|
|
#4702 |
|
Rozeznanie
|
A co zrobiłaś z tymi autografami? Na czym one są? Bo temat jak dla mnie jest nadal otwarty
![]() Przypomniało mi się coś: ja bym chciała mieć autograf od któregoś z ulubionych pisarzy w moim egzemplarzu książki, z dedykacją. To rozumiem - i tak mam książkę, i tak stoi na półce, spotkałam się z pisarzem, zamieniłam kilka słów, to jest fajne. Ale co zrobić z autografem takim na kartce z notesu? Takim ni z gruchy, ni z pietruchy...
|
#4703 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale przypomniało mi się teraz, że mam też autograf Anny Onichimowskiej (w książce) i z nią się spotkałam, rozmawiałam - miłe wspomnienie.Ale jak już wspomniałam, moje poprzednie dwa autografy to były niespodzianki, nawet o to nie prosiłam. Gdy jestem na koncercie/kabarecie itp, to raczej nie zależy mi na tym, żeby iść po autograf, bo w sumie nie ma z tym co zrobić. Ale prawdę mówiąc, gdy ktoś chce autograf, nic mi do tego. Bardziej oburza mnie zaczepianie aktora (lub innych sławnych osób) , gdy nie pracuje, a wychodzi gdzieś z rodziną (czy w różnych innych sytuacjach). |
|
|
|
|
#4704 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Swoją drogą na wizażu właśnie takie wyrażenia padają często. TZ pomógł zrobić obiad, posprzątać, itd. Czasem się zastanawiam czy faceci naprawdę tak niewiele robią, czy może dziewczyny tak po prostu piszą, z rozpędu, choć ich partnerzy mają swoje obowiązki w domu
|
|
|
|
|
#4705 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dopóki nie zwróciłyście na to uwagi, nawet sobie nie zdawałam sprawy, że tak to brzmi, a określenia "pomaga" używam też, gdy np. razem z mamą/siostrą/koleżanką sprzątamy. Czasem na wizażu dziewczyny analizują bardziej niż psycholog
|
|
|
|
|
#4706 |
|
Konto usunięte
|
A mnie strasznie wkurza zachowanie koleżanek z byłej klasy. Spotykamy się czasem w 4, i uwaga - wszystkie piszą sms. Do tego samego chłopaka. Jest on chłopakiem np. Kasi. Kasia z nim pisze. Asia, czyli druga, zawsze jeździ do tego chłopaka z Kasią na imprezy. A Basia, trzecia, na te imprezy nie jest zapraszana, więc ciągle się popisuje, że oni to z jednej miejscowości pochodzą. I one tak potrafią godzinami, jeszcze w szkole tak było. No wyobraźcie sobie, że siedzicie z 3 dziewczynami, i dwie z nich piszą do waszego TŻ. Ja bym szału dostała. Siedziałyśmy w KFC w galerii, i powiedziałam po prostu, że skoro mają tak pisać i nic nie mówić, to ja idę połazić po sklepach. i po godzinie one tam jeszcze siedziały!
|
|
|
|
#4707 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
A skończenie byle czego raczej na pracodawcach nie robi wrażenia
|
|
#4708 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ale jak już mówiłam, nie mój cyrk, nie moje małpy. Jak ktoś chce, to i 50 kierunków może rozpocząć i rzucić po roku. Byle nie za moje pieniądze
|
|
#4709 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z pętelkami wydaje mi się prostsze i takie... normalne ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Na wieeelu forach widziałam jak dyskusje schodziły na taki żenujący poziom i to nie służy dobrze nikomu
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
||||||
|
|
|
#4710 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A co do tekstów, że „nie umiesz pisać po polsku, to znaczy, że Twoja opinia się nie liczy”, to, że nikt tak wprost nie napisze, nie znaczy, że osoba wpuszczająca do posta stado byków, jest traktowana poważnie. Jeśli ktoś robi pełno literówek i błędów ortograficznych, a do tego pisze skrótami i źle formatuje tekst, to ja zwyczajnie nie tracę czasu na czytanie jego wiadomości. Bo i dlaczego miałabym tracić czas na czytanie tego, co ktoś podał mi w tak ohydnej formie?
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.

. Jak dla mnie to neutralne pytanie,które po prostu samo się nasuwa. Nie należy do serii "intymnych"

)
. Człowiek budzi się rano, włącza jakąś śniadaniówkę i od progu narzekanie. Przykre to, że wielu ludzi nie potrafi cieszyć się chociażby z tego, że obudzili się cali, zdrowi, mają gdzie mieszkać, co jeść, nie marzną, nie otacza ich wojna, czy nie cierpią na jakąś ciężką chorobę.
Wkurza mnie takie niechlujstwo, przecież w dzisiejszych czasach nawet nie trzeba znać ortografii, komputer sam błędy pokaże.