|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#63751 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Cytat:
Choc na razie jestem sklonna uzywac parafiny tylko w bs, jako dodatkowe zabezpieczenie, w maskach wolalabym nie. Jednak te probki ktore moja mama przywiozla to jakies inne.Tu są te wszystkie kosmetyki: http://www.sephora.pl/pl/cid18501/osmo.html jakby ktos chcial sobie zerknąć. Ogolnie bida w necie jesli chodzi o informacje nt. skladow ![]() Cytat:
Nie martw sie, mozliwe, ze to chwilowe i wkrotce przejdzie Poza tym jezeli nie myjesz wlosow codziennie to te wartosci mozesz podzielic w przyblizeniu przez 2 czy 3 (w zaleznosci od tego co ile dni myjesz wlosy) i to uznac za swoja ilosc dziennie traconych wlosow. Do takiego wniosku doszlysmy z dziewczynami z racji tego, ze przy cg czeszemy wlosy tylko przy myciu, wiec nie wyczesujemy ich na biezaco i kumuluja sie, wylatujac dopiero gdy je myjemy co pare dni. Cytat:
Cytat:
Jakos srednio widze zestaw mycie Bingo shea+wzbogacana maska z Bingo shea ![]() Gratki!!!
|
|
|
#63752 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cześć
![]() Cytat:
. Potrzebują tylko porządnej odżywki. Masz śliczny kolor.Maliniarka poleciła Ci już garniera awokado i masło shea. Dobierz jakąś bs, np. którąś z joanny naturii. Super ds jest też alterra morelowa. Z proteinami dziewczyny używają artiste /ja jej nie miałam, nie ma u mnie Drogerii Natury/. Jeśli lubisz kup też coś do stylizacji. Ostatnio hitem jest zdaje się żel mrożący z Joanny ![]() Ja ![]() A może dodałaś zdjęcie dopiero później i dlatego dziewczyny nie zauważyły? |
|
|
|
|
#63753 |
|
Zakorzenienie
|
a ja ostatnio skusiłam się na vatikę i póki co się sprawuje
a najabardziej pasuje mojemu psu - tak mu si e zapach podoba, że mi włosy liże |
|
|
|
#63754 |
|
Zadomowienie
|
Cześć!!!
Dzisiaj odkryłam Amerykę, bo dowiedziałam się, że mam falowane włosy! Do tej pory traktowałam je jak proste, z tym, że idealnie proste nie były, falowały lekko od zakładania za ucho itp Za namową jednej z wizażanek postanowiłam zmoczyć włoski, pougniatać na żel do włosów itp i stwierdziłyśmy razem, że prostych włosów to napewno nie mam Oczywiście nie wyszły piękne, zdefiniowane fale tylko trochę rozczochrany mopik, mój typ to według niej 2a. Fale nie trzymają się długo ale po klapnięciu włosy dalej nie są proste. Przychodzę do Was bo niewiele wiem o świecie kręconych, natłok informacji mnie poraża
|
|
|
|
#63755 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja dzis postanowilam zrobic olejowy mix lnianego z Vatika kokosowa, jako ze mialam ochote na jakas drobna zmiane, a nie ciagle tylko ten lniany Poza tym ciekawa jestem, jak Vatika zadziala po prawie juz 7 miesiacach (!) pielegnacji. Matko, jak ten czas szybko zlecial... Pod olej zrobilam psikanke o nastepujacym skladzie: 15-20ml hydrolatu migdalowego, szczypta mocznika, z 7-8 kropel keratyny, 3 krople pantenolu, 3 krople mleczka pszczelego, 3 krople kwasu hialuronowego 1%. Noc spedze zaolejowana, rano mycie i we'll see
![]() Edytowane przez claudiiin Czas edycji: 2012-05-28 o 22:22 |
|
|
|
|
#63756 | |
|
Rozeznanie
|
Ale i tak zanim będą się ładnie kręcić to muszą odrosnąć. Nigdy nie miałam skrętu od skalpu, a najkrótszej warstwie wywijają się końcówki tylko, i to nie w ta stronę, w którą bym chciała.
Najgorsze jest to, że po plunkingu na noc mam szopę. Musze wymyślić coś innego do spania, bo mnie tu diabli wezmą. Cytat:
Jak dla mnie może pachnieć, byle ładnie
|
|
|
|
|
#63757 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na szczęście włosowym laikiem nie jestem, mam pojęcie o podstawach bardziej naturalnej pielęgnacji, na szczęście nie muszę wywalać całej półki silikonowych szamponów i odżywek, gdyż nie używam ich już od ponad pół roku Największe trudności będę miała z wydobyciem fal, zapoznania się, które produkty prostują mi włosy, a które wręcz przeciwnie, ponieważ wcześniej nie musiałam zwracać na to uwagi. W zasadzie wcześniej nie widziałam spektakularnych efektów zmiany pielęgnacji, ale mam nadzieję, że teraz nastąpi przełom. Mniej więcej 2 tygodnie temu odkryłam moje pierwsze włosowe kwc, jestem ciekawa jak się bedzie sprawowało przy układaniu fal. Mówię o Biowaxie do wypadających Nie do końca jeszcze wiedziałam co lubią moje włosy ale teraz i tak muszę się uczyć wszystkiego od nowa Juz planuję zakup suszarki z dyfuzorem ![]() Wkleję swoje falujące coś, wiadomo szału nie ma ale nie mam wprawy i to był mój pierwszy raz
|
|
|
|
|
#63758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powodzenia życzę i trzymam kciuki. Nie zrażaj się, jeżeli szybko nie zobaczysz pierwszych efektów. No i długa droga przed Tobą w eksperymentowaniu, co służy Twoim włosom (zresztą tak jak i u mnie )
|
|
|
|
|
#63759 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chociaż widzę na zdjęciach, że Twoje włosy są bardziej kręcone niż moje Znam Cię (blog)
|
|
|
#63760 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja właśnie skończyłam mycie włosków no i... nie jestem zachwycona. Skalp włosów umyłam Dermeną, bo musiałam zmazać Clobex. Resztę włosów umyłam dwa razy Isaną,a jako odżywki do spłukiwania użyłam Alterri Morelowej. Rozczesałam na mokro i ugniotłam ręcznikiem. Potem wgniotłam balsam Nivea- flexible curls. A potem podsuszyłam włosy. I kurde znowu to samo |
|
|
|
|
#63761 | |||||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
[QUOTE] Nie dostałam dzisiaj w Rossmanie Joanny z rumiankiem [QUOTE]Nie dostaniesz jej tam. Real, auchun, osiedlowe drogerie Cytat:
Miłego testowania. ![]() Wracam do pracy. |
|||||
|
|
|
#63762 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możemy się nawzajem powspierać
|
|
|
|
|
#63763 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I też niedawno pisałam, że przeraża mnie ile dziewczyny naklepały tych postów ![]() Ale daję sobie czas do końca tygodnia na ich lekturę, później to już będę WAS męczyć pytaniami Cytat:
![]() Mini postanowienie: W planach mam zacząć CG Ale jeszcze za mało informacji przyswoiłam na ten temat Dobranoc
|
||
|
|
|
#63764 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciesz sie, ze jest FAQ i pigulka. Ulatwione zadanie . Cytat:
Wczoraj probowalam slonecznik. Alez toto sie ciezko zmywa! gorzej niz oliwa z oliwek. Niedomylam sie i mam straki ale jeszcze nie rezygnuje, bo mimo strakow wlosy zdaja sie byc zadowolone. Poprobuje zmywania innym szamponem. W ogole to doszlam do wniosku, ze moje wlosy maja dwie rozne porowatosci (Ajrisz - to po lekturze Twojego bloga ). Te od nasady falowane, sa bardziej nawilzone,wolno schna i sa dosc sypkie i niepokorne, ciezko je ulozyc. Im dalej w dol tym: skret silniejszy, wieksza suchosc, schna szybko - czasem po pol godziny od mycia, a na czubku glowy wilgotne nawet po dwoch godzinach. No i jak ja mam te dwoistosc traktowac? ![]() Ano, przyzwyczailam sie do podwojnej pielegnacji buzki (mieszana naczynkowa - co innego musze klasc na policzki a co innego na reszte ) to i wlosy moge opanowac.Nie wiedzialam, ze jestem taka zlozona istota |
||
|
|
|
#63765 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#63766 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zrobiłam sobie na noc ananasa na głowie, nie rozpadł się (cud!) ale wyglądam jakbym miała pociętą ścierę na głowie Ale będzie jazda z tą reanimacją ![]() Cytat:
![]() Powolutku i będzie cacy ![]() Cytat:
Baaaardzo się cieszę z tego faktu!!! Mam już pierwsze pytanie - ktoś mi wyjaśni różnicę między plunkingiem a ploppingiem? Bo te filmiki w których było to pokazane zostały usunięte z youtube i teraz nie mogę znaleźć które jak wygląda bo dużo osób używa tych określeń wymiennie.. Ja nic nie dokapuję, muszę się zaopatrzyć w jakieś półprodukty pierwszej potrzeby bo póki co to nie mam żadnych (oprócz kapsułek z Gala), i tak chciałam kupić więc... A mi się właśnie BD szapon kończy i nie chcę już go kupować, mam dosyć jego zapachu, poza tym naczytałam się, że ma wysokie ph i chcę coś innego bez slsów kupić. Tylko mam dylemat ![]() Pewnie te co rosną od góry są mniej zniszczone i przez to mają niższą porowatość niż te na dole ale fakt - ciężkie do pielęgnacji Do połowy włosów lżejszą maskę a na suche ciężką nawilżającą??
Edytowane przez xsylax Czas edycji: 2012-05-29 o 09:03 |
|||
|
|
|
#63767 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#63768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zmoczyłaś te suche strączki? Jeśli tak, to tu mógł być błąd - odgniatasz suche. Ewentualnie ja po odgnieceniu pacyfikuje odstawacze wodą
|
|
#63769 |
|
Przyczajenie
|
Witam się
![]() Mam problem z włosami, bo przez kilka godzin po myciu są ok, a później suche jak siano, nawet odgłos podobny wydają ![]() Moja córka trzyletnia tak samo, z tym, że ma króciutkie włoski, bo jeszcze im się nie urosło. W tej chwili próbuję myć odżywką co dwa dni isana z babassu, jako odżywka d/s to różnie, albo ta sama co wyżej, albo garnier AiK, albo alterra z granatem.. B/s joaśka z miodem i nie pamiętam czym jeszcze :-D czasem daję natura silk albo krem z biedronki, do stylizacji żel lniany, po którym właśnie mam uczucie całkowicie suchych włosów.. Od czasu do czasu szampon babydream (na spółkę z córką) albo fitomed z mydlnicą, zazwyczaj kubeczkowo. Odciskam w t-shirt, czasem robię plunking i co stylizacja to harmonijkuję. Wkurzam się tylko :/ Co robiłam źle? Rozjaśniałam, farbowałam, prostowałam, suszyłam gorącym powietrzem, dotykałam, waliłam na nie silikony, slsy, gumy, żele, pianki i lakiery wszelkiej maści. Mam źle wycieniowane włosy, pokażę przy okazji jak dostanę się do komputera. A przy okazji macie piękne włosy i jesteście genialne Pozdrawiam serdecznie! EDIT: Ostatnio zrobiłam maskę, ale na krótko (pół godziny). Zmieszałam kapkę isany, trochę garniera, do tego łyżeczka miodu, łyżeczka zwykłego oleju z kuchni i kilka kropel soku z cytryny. Wyglądały dobrze, ale nie za długo, niestety.. Edytowane przez Loravandrel Czas edycji: 2012-05-29 o 09:55 |
|
|
|
#63770 | |
|
Zakorzenienie
|
Niedługo będziemy się wszystkie początkujące włosomaniaczki kojarzyć z xsylax kojarzymy się z naszych blogów ![]() ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- Cytat:
Dla mnie reanimacja to totalna czarna magia, ale powolutku coś czynię w tym kierunku Na dzień po myciu da się coś jeszcze zrobić z tymi moimi włosami, ale na drugi dzień to już w ogóle, bo są rozprostowane (takie krzywe ).
|
|
|
|
|
#63771 | |||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
- włosy są zniszczone, więc nie ma szans na prawidłową pracę łuski, - porowatość jest wysoka, - włosy są niewłaściwie zabezpieczone, - stosujesz składniki, które włosom nie pasują, - polimery i powlekacze stylizatorów często powodują suchość włosów. Odzywki d/s są niezwykle istotne - to one tak naprawdę decydują o wyglądzie włosów. To jest podstawa podstaw. Cytat:
Cytat:
Będzie dobrze, ale bez pośpiechu.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2012-05-29 o 11:01 |
|||
|
|
|
#63772 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślałam, co by sobie nie kupić jakiś półproduktów na zsk czy mazidłach, aczkolwiek te informacje też są baardzo pomocne ![]() Cytat:
Czyli powinnam była nawalić na noc nową porcję żelu, nie odgniatać go a rano dopiero odgnieść tak? Ciebie też znam z bloga No proszę, wczoraj wieczorem przyszłam a tu już znajome "twarze" ![]() Cytat:
Noo będzie ciężko, moje takie krzywe właśnie po jednej nocy.. no ale cóż się dziwić, imponująco się nie falują nawet z pomocą, to co tu jeszcze na drugi dzień Ale juz ja im pokażę
|
|
|
#63773 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#63774 | |||
|
Rozeznanie
|
U mnie biowax powodował ogromny puch.
![]() Cytat:
![]() Moje świetnie na drugi dzień reagują np. na jantara, na olej z odzywką itp. Cytat:
Cytat:
![]() Przede wszystkim je nawilżaj, olejuj na odżywkę, stosuj maski nawilżające ( polecam tą by mistrzynia Ajrisz ). Jeśli lniany Ci nie odpowiada, to może spróbuj jakiś inny żel (odsyłam do analizowego)Będzie dobrze
Every time she closed her eyes Edytowane przez nez123 Czas edycji: 2012-05-29 o 11:25 |
|||
|
|
|
#63775 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#63776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem w fazie eksperymentów Na razie zauważyłam, że spinanie na noc dobrze im robi i Jantar też. Zazwyczaj na drugi dzień po myciu musiałam spinać włosy w koka albo związywać w kitkę, bo moje włosy nie nadawały się do niczego rozpuszczone. Myłam włosy w niedzielę, dzisiaj wtorek, a one rozpuszczone wyglądają całkiem nieźle |
|
|
|
|
#63777 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do utrzymania fali to niewielka ilość żelu na noc wydaje się dobrą opcją. Kiedyś dojdziesz do tego, że rano wystarczy trochę wody i włosy są jak talala
|
|
#63778 |
|
Raczkowanie
|
Myślę, że doprowadziłam włosy do stanu dobrego odżywienia. Są dokładnie takie jak chciałam błyszczące, nawilżone i odżywione, ale wydobywanie skrętu to u mnie totalna porażka. Nawet jeśli uda mi się wyhodować falki to wyglądają jak strąki i kompletnie nie pasują mi do twarzy (mam kwadratową twarz i najlepiej mi w prostych-wszyscy mi to mówią
Może macie pomysł jakiś. Mnie pozostała na razie szczotka potem keratynowe prostowanie, ale tutaj się jeszcze zastanawiam bo moje włosy stracą na objętości, a ja tego nie chcę , no ale jak nie będzie wyjścia. Teraz mam dość krótkie włosy, pamiętam, że one się kręciły fajnie jak miałam takie za zapięcie stanika, wtedy od góry były proste, a na wysokości ramion zaczynały się falować Wstawiam zdjęcia sprzed 3 lat, jak wyglądały jako krótsze i dłuższe. Na 2 podejrzewam, że lepiej by się kręciły, gdyby były w lepszej kondycji.
Drożdże 15.02.2012-15.05.2012 CG od 07.03.12r OCM od 20.04.2012r 24 25 26 27 28 29 30włosy 27 cm, fale-typ 2a/2b, porowatość ekstremalnie niska.Szukam ENCANTO! Edytowane przez Cjuban Czas edycji: 2012-05-29 o 15:25 |
|
|
|
#63779 |
|
Zakorzenienie
|
A i owszem - mój sposób. Jedyny który działa: prosto po myciu pogniecenie włosów ociekających wodą i na to plunking (ten dziwny turban)
najlepiej na płukance lnianej lub z żelu aloesowego, ew. odrobinka czegoś kremowego |
|
|
|
#63780 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...a-kuracja.html Ma silikony.. Dziękuję za odzew Bardzo potrzebuję pomocy.. Nie wiem jak dobrze zabezpieczyć te włosy, staram się, ale nie wiem gdzie dokładnie leży problemEDIT: załączam zdjęcie po pierwszej "właściwej" pielęgnacji. Żeby znaleźć coś bardziej adekwatnego, jak włosy wyglądały wcześniej to muszę poszukać Edytowane przez Loravandrel Czas edycji: 2012-05-29 o 16:12 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:12.

Choc na razie jestem sklonna uzywac parafiny tylko w bs, jako dodatkowe zabezpieczenie, w maskach wolalabym nie. Jednak te probki ktore moja mama przywiozla to jakies inne.
czy to może mieć jakiś związek z porą roku? ale to chyba by się wcześniej zaczęło, w marcu, kwietniu?
nie wiem ile poleciało w trakcie mycia, ale jestem pewna, że ogólnie to powyżej 100
jak mi się jeszcze bardziej przerzedzą to się chyba zetnę na zapałkę
Jakos srednio widze zestaw mycie Bingo shea+wzbogacana maska z Bingo shea 

a najabardziej pasuje mojemu psu - tak mu si e zapach podoba, że mi włosy liże

-70-69-68-67-66-65