Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-28, 20:44   #63751
claudiiin
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
znam jedna maske tej firmy Osmo Essence, Deep Moisturizing, Intensive Deep Repair Mask, analize znajdziesz w naszym analizowym bo wstawialam sklad jak tylko kupilam (ona jest zgodna z CG), maska jest genialna, jak przeszlam na CG to stosowalam jako odzywke przez jakis czas czyli po kazdym myciu bo mialam bardzo zniszczone wlosy, ta maska dokonala cudu juz po pierwszym uzyciu. Jedyny myk to taki ze lepiej sie ja naklada na wilgotne wlosy a nie mokre, wiec po splukaniu szamponu odciskalam nadmiar wody w koszulke i dopier nakladalam ta maske, trzymalam min 15 minut. dla mnie rewelacja
Faktycznie sklad wyglada fajnie Choc na razie jestem sklonna uzywac parafiny tylko w bs, jako dodatkowe zabezpieczenie, w maskach wolalabym nie. Jednak te probki ktore moja mama przywiozla to jakies inne.
Tu są te wszystkie kosmetyki: http://www.sephora.pl/pl/cid18501/osmo.html jakby ktos chcial sobie zerknąć.
Ogolnie bida w necie jesli chodzi o informacje nt. skladow

Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość
no i znowu zaczęły mi wypadać włosypół roku spokoju, zdecydowanie za długo jak na moje włosy...
co dziwne, kiedy miałam TSH powyżej 3 to włosy mi tak nie leciały, teraz mam 2,5 i lecą jak... szalone czy to może mieć jakiś związek z porą roku? ale to chyba by się wcześniej zaczęło, w marcu, kwietniu?
samych włosów z rąk, po przeczesaniu palcami po myciu naliczyłam 45 nie wiem ile poleciało w trakcie mycia, ale jestem pewna, że ogólnie to powyżej 100 jak mi się jeszcze bardziej przerzedzą to się chyba zetnę na zapałkę
Wydaje mi sie, ze wypadanie "na wiosne" to chyba przypadaloby wlasnie tak na marzec mniej wiecej... Moze to nasilony stres? Moze w ciagu ostatnich miesiecy przebylas jakies infekcje, choroby przebiegajace z goraczka? Moze wlasnie zawirowania hormonalne?
Nie martw sie, mozliwe, ze to chwilowe i wkrotce przejdzie
Poza tym jezeli nie myjesz wlosow codziennie to te wartosci mozesz podzielic w przyblizeniu przez 2 czy 3 (w zaleznosci od tego co ile dni myjesz wlosy) i to uznac za swoja ilosc dziennie traconych wlosow. Do takiego wniosku doszlysmy z dziewczynami z racji tego, ze przy cg czeszemy wlosy tylko przy myciu, wiec nie wyczesujemy ich na biezaco i kumuluja sie, wylatujac dopiero gdy je myjemy co pare dni.

Cytat:
Napisane przez leja2 Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi proszę co robicie, aby włosy przy samodzielnym schnięciu nie były oklapnięte? Ja ze względu na małą objętość przy głowie muszę je suszyć suszarką z dyfuzorem, ale wolałabym przestać, żeby ich nie niszczyć. Od razu zaznaczę, że metoda na robienie palmy na głowie nie działa u mnie za dobrze, bo potem mam proste u nasady, odciśniętą gumkę, a na dole nie wiadomo co Poza tym jak schną same, to mają lepszy skręt, ale ten przyklep przy głowie mnie dobija. Jakieś rady?
Podpinanie mokrych wlosow kilkoma żabkami u nasady i pozostawienie ich tak az do wyschniecia powinno pomoc.

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Bingo (np shea, glinka ghassoul, z zieloną pewnie też dobra)

Veni! Vidi! Vici!
jest SREBERKO też się cieszę
Yyy ja Bingo uzywam w charakterze maski Jakos srednio widze zestaw mycie Bingo shea+wzbogacana maska z Bingo shea
Gratki!!!

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 21:04   #63752
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez Czekoladowa Pani Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Cześć

Cytat:
Postanowiłam przedstawić Wam moje włosy i pokazać w jakiej są kondycji. Wiele pozostawiają do życzenia,ale i tak się lubimy. Wstawiam zdjęcie. wczoraj wieczorem umyłam je szamponem DERMENA, niestety nic nie wgniecione, ponieważ wszystko znalazło się w koszu. Jutro będę "pichcić" żel lniany Poza tym do wycierania i gniecenia użyłam starego t-shirtu i podsuszyłam je lekko dyfruzorem z zimnym/lekko ciepłym nawiewem.zdjęcie jest z dzisiaj około południa. Czekam na Wasze opinie i porady. Całuski
Jeśli to włoski tylko po umyciu szamponem i nic więcej, to mi się podobają. Potrzebują tylko porządnej odżywki. Masz śliczny kolor.

Maliniarka poleciła Ci już garniera awokado i masło shea. Dobierz jakąś bs, np. którąś z joanny naturii. Super ds jest też alterra morelowa. Z proteinami dziewczyny używają artiste /ja jej nie miałam, nie ma u mnie Drogerii Natury/. Jeśli lubisz kup też coś do stylizacji. Ostatnio hitem jest zdaje się żel mrożący z Joanny

Cytat:
Och... Nikt nie komentuje moich włosów ? Smuteczek
Ja
A może dodałaś zdjęcie dopiero później i dlatego dziewczyny nie zauważyły?

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 21:11   #63753
TwojaKokaina
Zakorzenienie

a ja ostatnio skusiłam się na vatikę i póki co się sprawuje a najabardziej pasuje mojemu psu - tak mu si e zapach podoba, że mi włosy liże
TwojaKokaina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 21:44   #63754
xsylax
Zadomowienie

Cześć!!!

Dzisiaj odkryłam Amerykę, bo dowiedziałam się, że mam falowane włosy! Do tej pory traktowałam je jak proste, z tym, że idealnie proste nie były, falowały lekko od zakładania za ucho itp

Za namową jednej z wizażanek postanowiłam zmoczyć włoski, pougniatać na żel do włosów itp i stwierdziłyśmy razem, że prostych włosów to napewno nie mam Oczywiście nie wyszły piękne, zdefiniowane fale tylko trochę rozczochrany mopik, mój typ to według niej 2a. Fale nie trzymają się długo ale po klapnięciu włosy dalej nie są proste. Przychodzę do Was bo niewiele wiem o świecie kręconych, natłok informacji mnie poraża
xsylax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 22:20   #63755
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xsylax Pokaż wiadomość
Cześć!!!

Dzisiaj odkryłam Amerykę, bo dowiedziałam się, że mam falowane włosy! Do tej pory traktowałam je jak proste, z tym, że idealnie proste nie były, falowały lekko od zakładania za ucho itp

Za namową jednej z wizażanek postanowiłam zmoczyć włoski, pougniatać na żel do włosów itp i stwierdziłyśmy razem, że prostych włosów to napewno nie mam Oczywiście nie wyszły piękne, zdefiniowane fale tylko trochę rozczochrany mopik, mój typ to według niej 2a. Fale nie trzymają się długo ale po klapnięciu włosy dalej nie są proste. Przychodzę do Was bo niewiele wiem o świecie kręconych, natłok informacji mnie poraża
Witaj! Czytalas juz FAQ i Pigulke? Informacji jest duzo, ale z czasem wszystko wejdzie Ci w krew i ulozy sie w logiczna calosc A my w razie watpliwosci chetnie pomozemy. Moze pokazesz zdjecia wloskow?

Ja dzis postanowilam zrobic olejowy mix lnianego z Vatika kokosowa, jako ze mialam ochote na jakas drobna zmiane, a nie ciagle tylko ten lniany Poza tym ciekawa jestem, jak Vatika zadziala po prawie juz 7 miesiacach (!) pielegnacji. Matko, jak ten czas szybko zlecial...
Pod olej zrobilam psikanke o nastepujacym skladzie: 15-20ml hydrolatu migdalowego, szczypta mocznika, z 7-8 kropel keratyny, 3 krople pantenolu, 3 krople mleczka pszczelego, 3 krople kwasu hialuronowego 1%.
Noc spedze zaolejowana, rano mycie i we'll see

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...

Edytowane przez claudiiin
Czas edycji: 2012-05-28 o 22:22
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 22:24   #63756
aleksandra987x
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
sztuczki z podpinaniem i aktywują się tak jak moja góra leniwa
Ale i tak zanim będą się ładnie kręcić to muszą odrosnąć. Nigdy nie miałam skrętu od skalpu, a najkrótszej warstwie wywijają się końcówki tylko, i to nie w ta stronę, w którą bym chciała.
Najgorsze jest to, że po plunkingu na noc mam szopę. Musze wymyślić coś innego do spania, bo mnie tu diabli wezmą.

Cytat:
Shauma Krem i Olejek (czarna) odżywka ale maska nie
Elisse - nie użyłam jej jeszcze. boję się co skóra powie bo to pachnie pantenowo...
Dziękować Jak dla mnie może pachnieć, byle ładnie
aleksandra987x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 22:44   #63757
xsylax
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Witaj! Czytalas juz FAQ i Pigulke? Informacji jest duzo, ale z czasem wszystko wejdzie Ci w krew i ulozy sie w logiczna calosc A my w razie watpliwosci chetnie pomozemy. Moze pokazesz zdjecia wloskow?
Czytałam, ale dużo tego do przyswojenia Na szczęście włosowym laikiem nie jestem, mam pojęcie o podstawach bardziej naturalnej pielęgnacji, na szczęście nie muszę wywalać całej półki silikonowych szamponów i odżywek, gdyż nie używam ich już od ponad pół roku

Największe trudności będę miała z wydobyciem fal, zapoznania się, które produkty prostują mi włosy, a które wręcz przeciwnie, ponieważ wcześniej nie musiałam zwracać na to uwagi. W zasadzie wcześniej nie widziałam spektakularnych efektów zmiany pielęgnacji, ale mam nadzieję, że teraz nastąpi przełom. Mniej więcej 2 tygodnie temu odkryłam moje pierwsze włosowe kwc, jestem ciekawa jak się bedzie sprawowało przy układaniu fal. Mówię o Biowaxie do wypadających Nie do końca jeszcze wiedziałam co lubią moje włosy ale teraz i tak muszę się uczyć wszystkiego od nowa Juz planuję zakup suszarki z dyfuzorem

Wkleję swoje falujące coś, wiadomo szału nie ma ale nie mam wprawy i to był mój pierwszy raz
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P5150220.jpg (66,8 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P5150230.jpg (64,6 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P5150224.jpg (91,9 KB, 44 załadowań)
Stary 2012-05-28, 22:51   #63758
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Czytałam, ale dużo tego do przyswojenia Na szczęście włosowym laikiem nie jestem, mam pojęcie o podstawach bardziej naturalnej pielęgnacji, na szczęście nie muszę wywalać całej półki silikonowych szamponów i odżywek, gdyż nie używam ich już od ponad pół roku

Największe trudności będę miała z wydobyciem fal, zapoznania się, które produkty prostują mi włosy, a które wręcz przeciwnie, ponieważ wcześniej nie musiałam zwracać na to uwagi. W zasadzie wcześniej nie widziałam spektakularnych efektów zmiany pielęgnacji, ale mam nadzieję, że teraz nastąpi przełom. Mniej więcej 2 tygodnie temu odkryłam moje pierwsze włosowe kwc, jestem ciekawa jak się bedzie sprawowało przy układaniu fal. Mówię o Biowaxie do wypadających Nie do końca jeszcze wiedziałam co lubią moje włosy ale teraz i tak muszę się uczyć wszystkiego od nowa Juz planuję zakup suszarki z dyfuzorem

Wkleję swoje falujące coś, wiadomo szału nie ma ale nie mam wprawy i to był mój pierwszy raz
Widzę, że nie tylko ja walczę o fale Powodzenia życzę i trzymam kciuki. Nie zrażaj się, jeżeli szybko nie zobaczysz pierwszych efektów. No i długa droga przed Tobą w eksperymentowaniu, co służy Twoim włosom (zresztą tak jak i u mnie )

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 23:06   #63759
xsylax
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malwina_89 Pokaż wiadomość
Widzę, że nie tylko ja walczę o fale Powodzenia życzę i trzymam kciuki. Nie zrażaj się, jeżeli szybko nie zobaczysz pierwszych efektów. No i długa droga przed Tobą w eksperymentowaniu, co służy Twoim włosom (zresztą tak jak i u mnie )
Dziękuję i nawzajem Chociaż widzę na zdjęciach, że Twoje włosy są bardziej kręcone niż moje Znam Cię (blog)

www.mysiblog.blogspot.com

--------------------------------

Odchudzam się! Paleo od 06.01.2014 r

-14.5 kg

86-85-84-83-82-81-80-79-78-77-76-75-74-73-72-71.5-70-69-68-67-66-65-64-63-62
Stary 2012-05-28, 23:09   #63760
Czekoladowa Pani
Przyczajenie

GG do Czekoladowa Pani

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Cześć

Jeśli to włoski tylko po umyciu szamponem i nic więcej, to mi się podobają. Potrzebują tylko porządnej odżywki. Masz śliczny kolor.

Maliniarka poleciła Ci już garniera awokado i masło shea. Dobierz jakąś bs, np. którąś z joanny naturii. Super ds jest też alterra morelowa. Z proteinami dziewczyny używają artiste /ja jej nie miałam, nie ma u mnie Drogerii Natury/. Jeśli lubisz kup też coś do stylizacji. Ostatnio hitem jest zdaje się żel mrożący z Joanny

Ja
A może dodałaś zdjęcie dopiero później i dlatego dziewczyny nie zauważyły?
Dziękuję bardzo
Ja właśnie skończyłam mycie włosków no i... nie jestem zachwycona. Skalp włosów umyłam Dermeną, bo musiałam zmazać Clobex. Resztę włosów umyłam dwa razy Isaną,a jako odżywki do spłukiwania użyłam Alterri Morelowej. Rozczesałam na mokro i ugniotłam ręcznikiem. Potem wgniotłam balsam Nivea- flexible curls. A potem podsuszyłam włosy. I kurde znowu to samo Puch z najkrótszych włosów. I teraz nie wiem gdzie był błąd z Nivea,czy dyfruzorem? Nie dostałam dzisiaj w Rossmanie Joanny z rumiankiem i chyba bd musiała poszukać tego żelu mrożącego. I bezdyskusyjnie mykam jutro po siemię lniane.
Czekoladowa Pani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 23:14   #63761
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Ja właśnie skończyłam mycie włosków no i... nie jestem zachwycona. Skalp włosów umyłam Dermeną, bo musiałam zmazać Clobex.
Nie wiem co to Clobex niestety.
Cytat:
Resztę włosów umyłam dwa razy Isaną,a jako odżywki do spłukiwania użyłam Alterri Morelowej.
Isaną babassu?
Cytat:
Rozczesałam na mokro i ugniotłam ręcznikiem. Potem wgniotłam balsam Nivea- flexible curls. A potem podsuszyłam włosy. I kurde znowu to samo Puch z najkrótszych włosów.
Może spróbuj rozczesać z ds, potem na mokre, ociekające nałożyć Nivea, potem ugnieść i plunking. No i suszenie.

Cytat:
I teraz nie wiem gdzie był błąd z Nivea,czy dyfruzorem?
Może to to napisałam wyżej się sprawdzi.

[QUOTE] Nie dostałam dzisiaj w Rossmanie Joanny z rumiankiem [QUOTE]Nie dostaniesz jej tam. Real, auchun, osiedlowe drogerie

Cytat:
i chyba bd musiała poszukać tego żelu mrożącego. I bezdyskusyjnie mykam jutro po siemię lniane.
rossman

Miłego testowania.

Wracam do pracy.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 23:22   #63762
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję i nawzajem Chociaż widzę na zdjęciach, że Twoje włosy są bardziej kręcone niż moje Znam Cię (blog)
Aaaaaa, ja teraz też już Cię kojarzę Możemy się nawzajem powspierać

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Stary 2012-05-29, 02:06   #63763
Niebieska Poziomka
Raczkowanie

Cytat:
Przychodzę do Was bo niewiele wiem o świecie kręconych, natłok informacji mnie poraża
Ja też dopiero od kilku dni tu jestem i nie udało mi się jeszcze przestudiować podstawowych i najważniejszych informacji
I też niedawno pisałam, że przeraża mnie ile dziewczyny naklepały tych postów
Ale daję sobie czas do końca tygodnia na ich lekturę, później to już będę WAS męczyć pytaniami

Cytat:
A ja Was wszystkich nie kojarzę

Mini postanowienie:
W planach mam zacząć CG
Ale jeszcze za mało informacji przyswoiłam na ten temat

Dobranoc

KARMIENIE MOTYLOWCÓW MUCHAMI [/CENTER]
Niebieska Poziomka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 07:51   #63764
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Kolejna falka witamy!
Ciesz sie, ze jest FAQ i pigulka. Ulatwione zadanie.

Cytat:
Mniej więcej 2 tygodnie temu odkryłam moje pierwsze włosowe kwc, jestem ciekawa jak się bedzie sprawowało przy układaniu fal. Mówię o Biowaxie do wypadających
Mam - a wlasciwie juz mi sie konczy - i zadowolona z niego bylam, ale nie solo. Zawsze cos do niego dokapuje, glownie oleje.
Wczoraj probowalam slonecznik. Alez toto sie ciezko zmywa! gorzej niz oliwa z oliwek. Niedomylam sie i mam straki ale jeszcze nie rezygnuje, bo mimo strakow wlosy zdaja sie byc zadowolone. Poprobuje zmywania innym szamponem.
W ogole to doszlam do wniosku, ze moje wlosy maja dwie rozne porowatosci (Ajrisz - to po lekturze Twojego bloga). Te od nasady falowane, sa bardziej nawilzone,wolno schna i sa dosc sypkie i niepokorne, ciezko je ulozyc. Im dalej w dol tym: skret silniejszy, wieksza suchosc, schna szybko - czasem po pol godziny od mycia, a na czubku glowy wilgotne nawet po dwoch godzinach.
No i jak ja mam te dwoistosc traktowac?
Ano, przyzwyczailam sie do podwojnej pielegnacji buzki (mieszana naczynkowa - co innego musze klasc na policzki a co innego na reszte) to i wlosy moge opanowac.
Nie wiedzialam, ze jestem taka zlozona istota.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 07:56   #63765
Karen15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TwojaKokaina Pokaż wiadomość
a ja ostatnio skusiłam się na vatikę i póki co się sprawuje a najabardziej pasuje mojemu psu - tak mu si e zapach podoba, że mi włosy liże
Mój też
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 09:02   #63766
xsylax
Zadomowienie

Cytat:
Pewnie Zrobiłam sobie na noc ananasa na głowie, nie rozpadł się (cud!) ale wyglądam jakbym miała pociętą ścierę na głowie Zmoczenie i odgniecenie starego żelu do włosów nie pomogło, nowego nawet nie chciałam próbować dokładać, bo czułam, że to by tylko pogorszyło sprawę. Pospinałam i jest całkiem ok Ale będzie jazda z tą reanimacją

Cytat:
Napisane przez Niebieska Poziomka Pokaż wiadomość

Mini postanowienie:
W planach mam zacząć CG
Ale jeszcze za mało informacji przyswoiłam na ten temat
Ja Ciebie niestety też nie kojarzę..
Powolutku i będzie cacy

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Kolejna falka witamy!
Ciesz sie, ze jest FAQ i pigulka. Ulatwione zadanie.

Mam - a wlasciwie juz mi sie konczy - i zadowolona z niego bylam, ale nie solo. Zawsze cos do niego dokapuje, glownie oleje.
Wczoraj probowalam slonecznik. Alez toto sie ciezko zmywa! gorzej niz oliwa z oliwek. Niedomylam sie i mam straki ale jeszcze nie rezygnuje, bo mimo strakow wlosy zdaja sie byc zadowolone. Poprobuje zmywania innym szamponem.
W ogole to doszlam do wniosku, ze moje wlosy maja dwie rozne porowatosci (Ajrisz - to po lekturze Twojego bloga). Te od nasady falowane, sa bardziej nawilzone,wolno schna i sa dosc sypkie i niepokorne, ciezko je ulozyc. Im dalej w dol tym: skret silniejszy, wieksza suchosc, schna szybko - czasem po pol godziny od mycia, a na czubku glowy wilgotne nawet po dwoch godzinach.
No i jak ja mam te dwoistosc traktowac?
Ano, przyzwyczailam sie do podwojnej pielegnacji buzki (mieszana naczynkowa - co innego musze klasc na policzki a co innego na reszte) to i wlosy moge opanowac.
Nie wiedzialam, ze jestem taka zlozona istota.

Baaaardzo się cieszę z tego faktu!!!

Mam już pierwsze pytanie - ktoś mi wyjaśni różnicę między plunkingiem a ploppingiem? Bo te filmiki w których było to pokazane zostały usunięte z youtube i teraz nie mogę znaleźć które jak wygląda bo dużo osób używa tych określeń wymiennie..

Ja nic nie dokapuję, muszę się zaopatrzyć w jakieś półprodukty pierwszej potrzeby bo póki co to nie mam żadnych (oprócz kapsułek z Gala), i tak chciałam kupić więc...
A mi się właśnie BD szapon kończy i nie chcę już go kupować, mam dosyć jego zapachu, poza tym naczytałam się, że ma wysokie ph i chcę coś innego bez slsów kupić. Tylko mam dylemat

Pewnie te co rosną od góry są mniej zniszczone i przez to mają niższą porowatość niż te na dole ale fakt - ciężkie do pielęgnacji Do połowy włosów lżejszą maskę a na suche ciężką nawilżającą??

-14.5 kg

Edytowane przez xsylax
Czas edycji: 2012-05-29 o 09:03
Stary 2012-05-29, 09:20   #63767
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Mam już pierwsze pytanie - ktoś mi wyjaśni różnicę między plunkingiem a ploppingiem? Bo te filmiki w których było to pokazane zostały usunięte z youtube i teraz nie mogę znaleźć które jak wygląda bo dużo osób używa tych określeń wymiennie..
https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=10363
Cytat:
Ja nic nie dokapuję, muszę się zaopatrzyć w jakieś półprodukty pierwszej potrzeby bo póki co to nie mam żadnych (oprócz kapsułek z Gala), i tak chciałam kupić więc...
http://czarownicujaco.blogspot.com/p/spizarka.html

Cytat:
Pewnie te co rosną od góry są mniej zniszczone i przez to mają niższą porowatość niż te na dole ale fakt - ciężkie do pielęgnacji Do połowy włosów lżejszą maskę a na suche ciężką nawilżającą??
Si. albo dodatkowy olej od ucha w dół

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 09:28   #63768
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie Zrobiłam sobie na noc ananasa na głowie, nie rozpadł się (cud!) ale wyglądam jakbym miała pociętą ścierę na głowie Zmoczenie i odgniecenie starego żelu do włosów nie pomogło, nowego nawet nie chciałam próbować dokładać, bo czułam, że to by tylko pogorszyło sprawę. Pospinałam i jest całkiem ok Ale będzie jazda z tą reanimacją
Yoł yoł
Zmoczyłaś te suche strączki? Jeśli tak, to tu mógł być błąd - odgniatasz suche. Ewentualnie ja po odgnieceniu pacyfikuje odstawacze wodą
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 09:51   #63769
Loravandrel
Przyczajenie

Witam się
Mam problem z włosami, bo przez kilka godzin po myciu są ok, a później suche jak siano, nawet odgłos podobny wydają
Moja córka trzyletnia tak samo, z tym, że ma króciutkie włoski, bo jeszcze im się nie urosło.
W tej chwili próbuję myć odżywką co dwa dni isana z babassu, jako odżywka d/s to różnie, albo ta sama co wyżej, albo garnier AiK, albo alterra z granatem.. B/s joaśka z miodem i nie pamiętam czym jeszcze :-D czasem daję natura silk albo krem z biedronki, do stylizacji żel lniany, po którym właśnie mam uczucie całkowicie suchych włosów.. Od czasu do czasu szampon babydream (na spółkę z córką) albo fitomed z mydlnicą, zazwyczaj kubeczkowo.
Odciskam w t-shirt, czasem robię plunking i co stylizacja to harmonijkuję. Wkurzam się tylko :/
Co robiłam źle? Rozjaśniałam, farbowałam, prostowałam, suszyłam gorącym powietrzem, dotykałam, waliłam na nie silikony, slsy, gumy, żele, pianki i lakiery wszelkiej maści.
Mam źle wycieniowane włosy, pokażę przy okazji jak dostanę się do komputera.

A przy okazji macie piękne włosy i jesteście genialne
Pozdrawiam serdecznie!

EDIT: Ostatnio zrobiłam maskę, ale na krótko (pół godziny). Zmieszałam kapkę isany, trochę garniera, do tego łyżeczka miodu, łyżeczka zwykłego oleju z kuchni i kilka kropel soku z cytryny. Wyglądały dobrze, ale nie za długo, niestety..

Edytowane przez Loravandrel
Czas edycji: 2012-05-29 o 09:55
Loravandrel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 10:21   #63770
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Niebieska Poziomka Pokaż wiadomość

Niedługo będziemy się wszystkie początkujące włosomaniaczki kojarzyć z xsylax kojarzymy się z naszych blogów

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ----------

Cytat:

Dla mnie reanimacja to totalna czarna magia, ale powolutku coś czynię w tym kierunku Na dzień po myciu da się coś jeszcze zrobić z tymi moimi włosami, ale na drugi dzień to już w ogóle, bo są rozprostowane (takie krzywe).

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Stary 2012-05-29, 10:50   #63771
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Loravandrel Pokaż wiadomość
Witam się
Mam problem z włosami, bo przez kilka godzin po myciu są ok, a później suche jak siano, nawet odgłos podobny wydają
Problem może tkwić w kilku miejscach:
- włosy są zniszczone, więc nie ma szans na prawidłową pracę łuski,
- porowatość jest wysoka,
- włosy są niewłaściwie zabezpieczone,
- stosujesz składniki, które włosom nie pasują,
- polimery i powlekacze stylizatorów często powodują suchość włosów.
Odzywki d/s są niezwykle istotne - to one tak naprawdę decydują o wyglądzie włosów. To jest podstawa podstaw.
Cytat:
natura silk
Skład? Link?
Cytat:
Odciskam w t-shirt, czasem robię plunking i co stylizacja to harmonijkuję. Wkurzam się tylko :/
Nic na siłę i nic za szybko.
Będzie dobrze, ale bez pośpiechu.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2012-05-29 o 11:01
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 11:03   #63772
xsylax
Zadomowienie

Dziękuję, czyli wychodzi na to, że plopping to zwyczajny turban Myślałam, co by sobie nie kupić jakiś półproduktów na zsk czy mazidłach, aczkolwiek te informacje też są baardzo pomocne

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Yoł yoł
Zmoczyłaś te suche strączki? Jeśli tak, to tu mógł być błąd - odgniatasz suche. Ewentualnie ja po odgnieceniu pacyfikuje odstawacze wodą
Tak psiknęłam ze spryskiwacza na nie ze 3/4 razy po całości, nie tak, żeby były mokre całkiem bo by nie miały kiedy wyschnąć, a musiałam coś z nimi zrobić w miarę szybko bo na zajęcia szłam.
Czyli powinnam była nawalić na noc nową porcję żelu, nie odgniatać go a rano dopiero odgnieść tak?

Ciebie też znam z bloga No proszę, wczoraj wieczorem przyszłam a tu już znajome "twarze"

Cytat:
Niedługo będziemy się wszystkie początkujące włosomaniaczki kojarzyć z xsylax kojarzymy się z naszych blogów

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ----------

Dla mnie reanimacja to totalna czarna magia, ale powolutku coś czynię w tym kierunku Na dzień po myciu da się coś jeszcze zrobić z tymi moimi włosami, ale na drugi dzień to już w ogóle, bo są rozprostowane (takie krzywe).
Tak się zapowiada Noo będzie ciężko, moje takie krzywe właśnie po jednej nocy.. no ale cóż się dziwić, imponująco się nie falują nawet z pomocą, to co tu jeszcze na drugi dzień Ale juz ja im pokażę

-14.5 kg

Stary 2012-05-29, 11:09   #63773
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Tak psiknęłam ze spryskiwacza na nie ze 3/4 razy po całości, nie tak, żeby były mokre całkiem bo by nie miały kiedy wyschnąć, a musiałam coś z nimi zrobić w miarę szybko bo na zajęcia szłam.
Czyli powinnam była nawalić na noc nową porcję żelu, nie odgniatać go a rano dopiero odgnieść tak?

Ciebie też znam z bloga No proszę, wczoraj wieczorem przyszłam a tu już znajome "twarze"

Tak się zapowiada Noo będzie ciężko, moje takie krzywe właśnie po jednej nocy.. no ale cóż się dziwić, imponująco się nie falują nawet z pomocą, to co tu jeszcze na drugi dzień Ale juz ja im pokażę
Też bardzo chętnie poznam odpowiedź na to pytanie

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Stary 2012-05-29, 11:23   #63774
nez123
Rozeznanie

Cytat:
Mówię o Biowaxie do wypadających
U mnie biowax powodował ogromny puch.

Cytat:
Musisz dojść do tego co twoje włosy lubią, i na co reagują
Moje świetnie na drugi dzień reagują np. na jantara, na olej z odzywką itp.

Cytat:
Napisane przez Loravandrel Pokaż wiadomość
Witam się
Musisz je bardziej zabezpieczyć przed utratą wody.
Cytat:
Wkurzam się tylko :/
Co robiłam źle? Rozjaśniałam, farbowałam, prostowałam, suszyłam gorącym powietrzem, dotykałam, waliłam na nie silikony, slsy, gumy, żele, pianki i lakiery wszelkiej maści.
Mam źle wycieniowane włosy, pokażę przy okazji jak dostanę się do komputera.

EDIT: Ostatnio zrobiłam maskę, ale na krótko (pół godziny). Zmieszałam kapkę isany, trochę garniera, do tego łyżeczka miodu, łyżeczka zwykłego oleju z kuchni i kilka kropel soku z cytryny. Wyglądały dobrze, ale nie za długo, niestety..
Jeśli włosy były bardzo zniszczone, to nie naprawisz tego w jeden dzień. Cierpliwości
Przede wszystkim je nawilżaj, olejuj na odżywkę, stosuj maski nawilżające ( polecam tą by mistrzynia Ajrisz). Jeśli lniany Ci nie odpowiada, to może spróbuj jakiś inny żel (odsyłam do analizowego)
Będzie dobrze

Edytowane przez nez123
Czas edycji: 2012-05-29 o 11:25
nez123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 11:23   #63775
201605170931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
dzisiaj pierwsze mycie po hennie: z koloru jestem zadowolona, wlosy jakby grubsze, mocno blyszcza (na zdjeciu nie widac) ale mam przesusz, rozczesalam calosc na sucho Dojda do siebie prawda?
świetny kolor, mogę spytać jaką henną malowałaś?
201605170931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 11:42   #63776
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość
Musisz dojść do tego co twoje włosy lubią, i na co reagują
Moje świetnie na drugi dzień reagują np. na jantara, na olej z odzywką itp.

Jestem w fazie eksperymentów Na razie zauważyłam, że spinanie na noc dobrze im robi i Jantar też. Zazwyczaj na drugi dzień po myciu musiałam spinać włosy w koka albo związywać w kitkę, bo moje włosy nie nadawały się do niczego rozpuszczone. Myłam włosy w niedzielę, dzisiaj wtorek, a one rozpuszczone wyglądają całkiem nieźle

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Stary 2012-05-29, 12:47   #63777
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:

Odgniatamy zawsze i wszędzie tylko suche A co do utrzymania fali to niewielka ilość żelu na noc wydaje się dobrą opcją.
Kiedyś dojdziesz do tego, że rano wystarczy trochę wody i włosy są jak talala
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 15:22   #63778
Cjuban
Raczkowanie

Myślę, że doprowadziłam włosy do stanu dobrego odżywienia. Są dokładnie takie jak chciałam błyszczące, nawilżone i odżywione, ale wydobywanie skrętu to u mnie totalna porażka. Nawet jeśli uda mi się wyhodować falki to wyglądają jak strąki i kompletnie nie pasują mi do twarzy (mam kwadratową twarz i najlepiej mi w prostych-wszyscy mi to mówią ). Sprawdziłam już wszystkie sposoby stylizacji i wszystkie powodowały u mnie totalne obklejenie i obciążenie włosów. Próbowałam papilotów- na początku ładne fale, a potem jakaś istna tragedia. Jak nie czeszę na sucho to może i skręt mi się pogłębia, ale nie wygląda to dobrze, taki totalny pierdzielnik na głowie. Jak rozczesuje na sucho-tangle teezer, (jakiekolwiek grzebienie łamały mi włosy, a ten z the body shop średnio działał, gorzej niż zwykła szczota) mam gładkie włosy, się tam formują w takie grube, rozczesane fale. Jednym słowem nie ma dla mnie sposobu na wystylizowanie tych falek. Sama pielęgnacja CG mi służy, ale nie widzę sensu stylizacji włosów, jeśli wstanę rano i je rozczeszę Może macie pomysł jakiś. Mnie pozostała na razie szczotka potem keratynowe prostowanie, ale tutaj się jeszcze zastanawiam bo moje włosy stracą na objętości, a ja tego nie chcę , no ale jak nie będzie wyjścia. Teraz mam dość krótkie włosy, pamiętam, że one się kręciły fajnie jak miałam takie za zapięcie stanika, wtedy od góry były proste, a na wysokości ramion zaczynały się falować To był ładny widok. Zapomniałam dodać, że mam nie równe, 3-krotnie cieniowane włosy.

Wstawiam zdjęcia sprzed 3 lat, jak wyglądały jako krótsze i dłuższe. Na 2 podejrzewam, że lepiej by się kręciły, gdyby były w lepszej kondycji.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1160429-horz.jpg (50,5 KB, 61 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg _DSC0228.jpg (19,9 KB, 64 załadowań)
24 25 26 27 28 29 30
włosy 27 cm, fale-typ 2a/2b, porowatość ekstremalnie niska.Szukam ENCANTO!

Edytowane przez Cjuban
Czas edycji: 2012-05-29 o 15:25
Cjuban jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 15:39   #63779
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cjuban Pokaż wiadomość
Jednym słowem nie ma dla mnie sposobu na wystylizowanie tych falek
A i owszem - mój sposób. Jedyny który działa: prosto po myciu pogniecenie włosów ociekających wodą i na to plunking (ten dziwny turban)
najlepiej na płukance lnianej lub z żelu aloesowego, ew. odrobinka czegoś kremowego

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 16:01   #63780
Loravandrel
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Problem może tkwić w kilku miejscach:
- włosy są zniszczone, więc nie ma szans na prawidłową pracę łuski,
- porowatość jest wysoka,
- włosy są niewłaściwie zabezpieczone,
- stosujesz składniki, które włosom nie pasują,
- polimery i powlekacze stylizatorów często powodują suchość włosów.
No właśnie ciężko powiedzieć.. Farbami/rozjaśniaczami nie traktuję włosów od 2008 roku. Coś tam odrosło

Cytat:
Skład? Link?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...a-kuracja.html Ma silikony..

Cytat:
Nic na siłę i nic za szybko.
Będzie dobrze, ale bez pośpiechu.
Dziękuję za odzew Bardzo potrzebuję pomocy.. Nie wiem jak dobrze zabezpieczyć te włosy, staram się, ale nie wiem gdzie dokładnie leży problem

EDIT: załączam zdjęcie po pierwszej "właściwej" pielęgnacji. Żeby znaleźć coś bardziej adekwatnego, jak włosy wyglądały wcześniej to muszę poszukać
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg na wiz.jpg (88,9 KB, 64 załadowań)

Edytowane przez Loravandrel
Czas edycji: 2012-05-29 o 16:12
Loravandrel jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości