Oleje i olejki do włosów, część VI - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-28, 17:38   #1081
201606242139
Konto usunięte

Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI

Chciałam sobie zrobić mgiełkę do włosów pod olej, bo moczenie ich palcami albo prysznicem mnie nie urządza. Mam na stanie cudowny sok z aloesu i co? Muszę czekać aż wykończy mi się Gliss Kur, a przecież go nie wyleję, bo jest dobry.
Nie wiecie czy są jakieś sklepy/drogerie/apteki gdzie dostanę butelki psikadła? Jeszcze nie mam pieniąchów na zakupy na zsk
201606242139 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 17:42   #1082
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez PandaBear Pokaż wiadomość
Chciałam sobie zrobić mgiełkę do włosów pod olej, bo moczenie ich palcami albo prysznicem mnie nie urządza. Mam na stanie cudowny sok z aloesu i co? Muszę czekać aż wykończy mi się Gliss Kur, a przecież go nie wyleję, bo jest dobry.
Nie wiecie czy są jakieś sklepy/drogerie/apteki gdzie dostanę butelki psikadła? Jeszcze nie mam pieniąchów na zakupy na zsk
Wiem, że w SuperPharm mają teraz w promocji zestaw pojemniczków podróżnych na kosmetyki, ale nie wiem, czy jest wśród nich takie psikadło
Ja ciągle ze sobą walczę czy kupować ten sok z aloesu

Na głowie mam właśnie mgiełkę wzmacniającą z Radicala i mix olejów - BabyDream, migdałowa Vatika i brzozowo-pomarańczowa Alterra.

Chciałam dać kokos, ale mimo że jest miękki, za nic nie chciał wylecieć z butelki, a podgrzewać mi się nie chciało
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 18:24   #1083
justynalenka
Zadomowienie

Cytat:
Można kupić wodę utlenioną za 2zł w takiej butelce z psikadłam W hipermarketach nawet.

Zawsze należy starać się odpowiednio ubierać myśli w słowa,myśleć zanim słów się użyje i używać słów,które ukazują że się myśli.
justynalenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 19:04   #1084
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Ja normalnie nie mam problemow z nawilzeniem, ale po l-cysteinie rzeczywiscie musialam ratowac moje wlosy czyms mocno nawilzajacym.

Dobrze, ze taka tania jest to nie bedzie mi szkoda jej wyrzucic :P
to jednak nie będę ryzykować

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 20:04   #1085
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
ja widzialam w rossie, obok miniaturowych kosmetykow do podrozy, kosztowalo ok. 2 zl, pojemnosc bodajze 100 ml

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

lir391 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 20:32   #1086
201606242139
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez justynalenka Pokaż wiadomość
Można kupić wodę utlenioną za 2zł w takiej butelce z psikadłam W hipermarketach nawet.
Ooo, ciekawe rozejrzę się za tym

Cytat:
Napisane przez lir391 Pokaż wiadomość
ja widzialam w rossie, obok miniaturowych kosmetykow do podrozy, kosztowalo ok. 2 zl, pojemnosc bodajze 100 ml
Wiem ,ale w rossie się rozchodzą jak świeże bułeczki, jedyne jakie mam to te z atomizerem
Stary 2012-05-28, 21:54   #1087
201607231719
Konto usunięte

Cytat:
Miałaś Gliss Kur z olejkami? klik cena trochę wysoka, muszę się upewnić
201607231719 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 22:18   #1088
201606242139
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tisiphone Pokaż wiadomość
Miałaś Gliss Kur z olejkami? klik cena trochę wysoka, muszę się upewnić
Z olejkami, ale nie ten, taki okrągły, większy psikacz za około 18 zł.
:P
Stary 2012-05-28, 23:11   #1089
ksantypa7
Rozeznanie

Mam nadzieję, że nie macie nic przeciwko, wrzuciłam info o atomizerze z utlenioną na rossmannowskim, bo dziewczyny szukały.

I'm Alive!....I'm Alive!......I'm Alive!
And I've got so much more that I want to do
Was it music?
Was it science that saved me?
Or the way that you prayed for me?
Yes either way I thank you, I'm alive
GM

ksantypa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 23:47   #1090
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, jak oceniacie tego Gliss Kura? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...-olejkami.html Nada się pod olej lniany, babydream fur mama, jivę?
Pod olej raczej nie bardzo, zbyt dużo silikonów
Jedynie nada się do zabezpieczania końcówek po myciu
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 10:27   #1091
sweet_vintage
Rozeznanie

Dziewczyny, ja mam do Was dość laickie pytanie. Dopiero zaczynam przechodzić na naturalną pielęgnację i zaczynam olejowanie włosów, ale nie wiem czy robię to dobrze. Stosuję na razie olejek z Alterry migały i papaja. Robię to tak, że wieczorem nakładam go mniej więcej od połowy długości włosów w kierunku końcówek na całą noc i rano myję włosy i nakładam odżywkę. Czy powinnam włosy wcześniej zmoczyć/umyć? Czy robię to ok, że na suche włosy? Zaraz po nałożeniu olejku włosy są też dość tłuste (wydaje mi się to normalne, ale może powinno być inaczej?). Będę wdzięczna za pomoc
sweet_vintage jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 10:30   #1092
201606242139
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sweet_vintage Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja mam do Was dość laickie pytanie. Dopiero zaczynam przechodzić na naturalną pielęgnację i zaczynam olejowanie włosów, ale nie wiem czy robię to dobrze. Stosuję na razie olejek z Alterry migały i papaja. Robię to tak, że wieczorem nakładam go mniej więcej od połowy długości włosów w kierunku końcówek na całą noc i rano myję włosy i nakładam odżywkę. Czy powinnam włosy wcześniej zmoczyć/umyć? Czy robię to ok, że na suche włosy? Zaraz po nałożeniu olejku włosy są też dość tłuste (wydaje mi się to normalne, ale może powinno być inaczej?). Będę wdzięczna za pomoc
Jak kto woli, różnie dziewczynom pasuje. Popróbuj. Dziewczyny co chwilę pytają co mogą dodać do mgiełki albo po prostu pod olej, więc przypatrz się, podczytaj i może znajdziesz coś dla siebie...
Ale zasada olejowania jest jedna - zatrzymują wilgoć. Chociaż niektóre dziewczyny za tym nie przepadają, więc dla mnie na przykład lepiej jest je zmoczyć wodą/aloesem etc... Tu działa tylko metoda prób i błędów

Edytowane przez 201606242139
Czas edycji: 2012-05-29 o 10:32
Stary 2012-05-29, 10:58   #1093
201607231719
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość
Pod olej raczej nie bardzo, zbyt dużo silikonów
Jedynie nada się do zabezpieczania końcówek po myciu
Uf, dzięki Powstrzymałaś mnie przed niepotrzebnym zakupem. A jakie mgiełki z takich gotowych polecacie pod oleje?
201607231719 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 16:33   #1094
bemyself
Przyczajenie

Witajcie, niestety nie pamiętam hasła do starego konta, ani dawno juz nie uzywałam maila na który je zarejestrowałam, więc trudno, trzeba zacząć od początku

przyjmiecie totalnego laika olejowego? czytam o tych wszystkich metodach juz kilka dni, dzis po raz pierwszy nałożyłam oliwę z oliwek na 3 godziny metodą próby. włosy schna dużo dłużej, są cięższe, ale nie wiem czy nie są matowe... niestety mam fatalne włosy, grube jak końskie, gęste, dużo ich, w dodatku takie ni to kręcone ni to falowane, wywijające się w dziwne falki, zawijające się, ale okrutnie plączące, nie gładkie, wydaje mi się, że mają wysoką porowatość.

wyczytałam, że mycie po naolejowaniu szamponem z SLS jest złe, czy coś pokręciłam? innego nie miałam niestety pod ręką.

macie jakiś patent na wygładzenie i zniwelowanie splątania? przejechane prostownicą plączą się znacznie mniej. czy niestety przy takich wywijanych to zmora z którą należy życ?

buziaczki i pozdrawiam kącik
bemyself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 19:33   #1095
patusia88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Scottie Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny Pierwszy raz kupiłam olej kokosowy, wcześniej używałam rycyny i z pestek winogron. Możecie mi napisać, ile go trzeba wydłubać z pojemnika, żeby starczyło na włosy o średniej długości (do łopatek), cienkie? Oleju z pestek winogron schodzi mi 2,5 łyżki na głowę, bo lubię tłuste włosy Ile mam rozpuścić kokosowego? Łyżka starczy? Ewentualnie jakbym go nie zużyła, to mogę resztę przelać do z powrotem do pojemnika? Aha, olej jest firmy Efavit.
2,5 łyżki? ;O
o jej a ja majac włosy prawie do ramion nakładam go bardzo duzo (3-4 razy na dłoń obficie) i chwile sa tłuste ale moje wlosy "wsciagaja" olej.
patusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 20:28   #1096
Frona24
Raczkowanie

Witajcie Po lekturze tego czy innych postów od 12 maja i ja zaczęłam o walkę o piękne i zdrowe włosy. A że miejsca w łazience brak to poza kilkoma polecanymi produktami, które zakupiłam postanowiłam nie popadać w przesadę i nie spłukać się do zera. Właśnie siedzę z oliwą z oliwek na włosach... pierwszy raz samą nałożyłam i zobaczymy co z tego wyniknie...
Frona24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 20:50   #1097
la figa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Frona24 Pokaż wiadomość
Witajcie Po lekturze tego czy innych postów od 12 maja i ja zaczęłam o walkę o piękne i zdrowe włosy. A że miejsca w łazience brak to poza kilkoma polecanymi produktami, które zakupiłam postanowiłam nie popadać w przesadę i nie spłukać się do zera. Właśnie siedzę z oliwą z oliwek na włosach... pierwszy raz samą nałożyłam i zobaczymy co z tego wyniknie...
brawo za umiar i odpowiednie podejscie pamietaj zeby dluzej postosowac jeden olej by moc powiedziec jak na ciebie wplywa. jesli zaczelas zupelnie nowa pielegnacje to przygotuj sie, ze byc moze najpierw wlosy beda wygladac gorzej.

u mnie tak bylo. jak odstawilam silikony, zmienilam szampon na taki bez sls to mialam polowe wlosow do sciecia bo wtedy zobaczylam w jakim sa stanie. ale pozniej juz tylko lepiej bylo

powodzenia
Stary 2012-05-29, 21:14   #1098
Frona24
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez la figa Pokaż wiadomość
brawo za umiar i odpowiednie podejscie pamietaj zeby dluzej postosowac jeden olej by moc powiedziec jak na ciebie wplywa. jesli zaczelas zupelnie nowa pielegnacje to przygotuj sie, ze byc moze najpierw wlosy beda wygladac gorzej.

u mnie tak bylo. jak odstawilam silikony, zmienilam szampon na taki bez sls to mialam polowe wlosow do sciecia bo wtedy zobaczylam w jakim sa stanie. ale pozniej juz tylko lepiej bylo

powodzenia
Dzięki. Tak właśnie mam zrobić, na początek sięgnęłam po co znałam -> rycynę i na zmianę z oliwą z oliwek będę stosować. Dokupiłam BD ( i na razie po 2 próbach skapl się wysuszył). Może na to wpływ miał Jantar... Dokupiłam też do kompletu (żeby zobaczyć jak włosy bez sls będą wyglądać) odżywkę alerra oraz z joannę z apteczki babuni z miodem i proteinami mlecznymi. Szczerze, pierwszy raz jak bez SLS zaszalałam, włosy się strasznie sianowate zrobiły i pokręciły na tzw 2a ( chyba)... bo robiłam ten test na " kręcone włosy" Później próbowałam nakładania olejku na końcówki żeby to przygładzić... trochę przesadziłam... we wszystkim trzeba wprawy... Po tych małych eksperymentach postanowiłam że pierwsze to nawilżenie i to stopniowo, bo nie lubię w przesadę popadać i włosa być może też trzeba stopniowo przestawić... zobaczę efekty za miesiąc dwa

Ogólnie cały czas utrwalam wiedzę i doczytuję... miesiąc temu o jakimś SLS nie słyszałam Zauważyłam że na wizażu trzeba trochę pokopać i zawsze odpowiedź się znajdzie. No i chyba prawdą jest też to że jeśli coś komuś służy to nie zawsze u mnie musi być tak samo. A także efektów od razu nie będzie... Jak to w życiu

Edytowane przez Frona24
Czas edycji: 2012-05-29 o 21:17 Powód: korekta
Stary 2012-05-29, 21:15   #1099
Fencze
Rozeznanie

ja jestem ciekawa, czy zupełnie odstawiłaś/odstawiłyście silikony? Ja odstawiłam je zupełnie, na początku były matowe, teraz już są takie, jak chcę, ale mam 4 produkty z silikonami b/s i czy to mam dawać na same końce czy już nie? Wy coś dajecie z silikonem czy nie b/s?
Cytat:
Napisane przez la figa Pokaż wiadomość

powodzenia
Fencze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 21:20   #1100
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fencze Pokaż wiadomość
ja jestem ciekawa, czy zupełnie odstawiłaś/odstawiłyście silikony? Ja odstawiłam je zupełnie, na początku były matowe, teraz już są takie, jak chcę, ale mam 4 produkty z silikonami b/s i czy to mam dawać na same końce czy już nie? Wy coś dajecie z silikonem czy nie b/s?
ja nie odstawiłam, zmywam je regularnie więc się nie nadbudują. Nakładam jedwab na końce albo czasem na całe włosy

Zapraszam na bloga!!!!

Stary 2012-05-29, 21:23   #1101
Frona24
Raczkowanie

Cytat:
Mam stare zapasy kosmetyków w których takiego składu się doszukałam, szkoda wszystko na raz wyrzucić więc na razie będę stopniowo wykańczać i powoli wycofywać. Może to niezbyt mądre ale tylko taki pomysł wpadł mi do głowy. I przede wszystkim będę OBSERWOWAĆ
Stary 2012-05-29, 21:31   #1102
Fencze
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Frona24 Pokaż wiadomość
Mam stare zapasy kosmetyków w których takiego składu się doszukałam, szkoda wszystko na raz wyrzucić więc na razie będę stopniowo wykańczać i powoli wycofywać. Może to niezbyt mądre ale tylko taki pomysł wpadł mi do głowy. I przede wszystkim będę OBSERWOWAĆ
dziękuję, to ja też będę dawać tylko na końce. Chociaż teraz nie używam niczego z silikonem i to bardzo mi się podoba
Stary 2012-05-29, 21:39   #1103
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patusia88 Pokaż wiadomość
2,5 łyżki? ;O
o jej a ja majac włosy prawie do ramion nakładam go bardzo duzo (3-4 razy na dłoń obficie) i chwile sa tłuste ale moje wlosy "wsciagaja" olej.
Jeśli mówisz o oleju z pestek winogron to jest to olej schnący

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 21:53   #1104
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Nie odstawiłam. Nie używam tylko masek nafaszerowanych samymi silikonami oraz szamponów z silikonami. No i raz w tygodniu funduję im kąpiel szamponem z SLS, by zmyć to co się mogło nadbudować.
Przez jakiś czas w ogóle unikałam silikonów, ale włosy cierpiały na tym, więc do nich wróciłam. Tyle, że teraz używam ich rozsądnie.
Stary 2012-05-29, 23:13   #1105
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Uf, dzięki Powstrzymałaś mnie przed niepotrzebnym zakupem. A jakie mgiełki z takich gotowych polecacie pod oleje?
Ja niestety nie pomogę, bo zawsze robiłam sama

Cytat:
Napisane przez bemyself Pokaż wiadomość
Witajcie, niestety nie pamiętam hasła do starego konta, ani dawno juz nie uzywałam maila na który je zarejestrowałam, więc trudno, trzeba zacząć od początku

przyjmiecie totalnego laika olejowego? czytam o tych wszystkich metodach juz kilka dni, dzis po raz pierwszy nałożyłam oliwę z oliwek na 3 godziny metodą próby. włosy schna dużo dłużej, są cięższe, ale nie wiem czy nie są matowe... niestety mam fatalne włosy, grube jak końskie, gęste, dużo ich, w dodatku takie ni to kręcone ni to falowane, wywijające się w dziwne falki, zawijające się, ale okrutnie plączące, nie gładkie, wydaje mi się, że mają wysoką porowatość.

wyczytałam, że mycie po naolejowaniu szamponem z SLS jest złe, czy coś pokręciłam? innego nie miałam niestety pod ręką.

macie jakiś patent na wygładzenie i zniwelowanie splątania? przejechane prostownicą plączą się znacznie mniej. czy niestety przy takich wywijanych to zmora z którą należy życ?

buziaczki i pozdrawiam kącik
Poczytaj sobie wątek dla zakreconych tam znajdziesz mnóstwo informacji na temat włosków podobnych do Twoich

Co do zmywania olei szamponami z SLeS, to są różne opinie na ten temat. Niby6 wymywają dobroczynne działanie olei, ale ja nie zauważyłam różnicy
Jest wiele dziewczyn, które myje włoski tylko takimi szamponami i widzi efekty olejowania

Cytat:
Ja jak zaczęłam pielęgnację bezsilikonową, to wyrzuciłam silikony totalnie ze wszystkiego, moje włoski miały się dobrze, ale po jakimś czasie zaczęły się bardzo szybko rozdwajać, więc zaczęłam stosować silikony na same końcówki i od razu problem znikł
Teraz stosuję silikony w postaci jedwabiu CHI na końce oraz sprayu Schaumy w celu ochrony krótszych włosków i przed słońcem
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 10:03   #1106
Fencze
Rozeznanie

Bardzo dziękuję dziewczyny
Stary 2012-05-30, 10:15   #1107
sylvi300
Zakorzenienie

u mnie dzisiaj olej z orzechów laskowych

Zapraszam na bloga!!!!

Stary 2012-05-30, 10:16   #1108
mischievous
Zakorzenienie

Dziewczyny, pytanie z troche innej beczki.

Czy w zlotych tarasach dostane jakies cudowne olejki? Kojarzycie, mieszkacie, bylyscie? Mi sie wlasnie pokonczyly wszystkie a jutro bede w Warszawie wiec moze wstrzymam sie z kupowaniem na miejscu i tam cos dobrego znajde?

Wygrywa tylko ten, kto ma jasno określony cel i nieodparte pragnienie, aby go osiągnąć

mischievous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 10:33   #1109
Ania09121983
Zadomowienie

u mnie wczoraj było pierwsze mycie bez wczesniejszego olejowania odwyk przynajmniej tygodniowy.
pod odzywke nalozyłam za to gliceryne....skupiamy sie na nawilżaniu

"Im bardziej Puchatek zaglądał do środka, tym bardziej Prosiaczka tam nie było".
Ania09121983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 10:36   #1110
201606242139
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ania09121983 Pokaż wiadomość
u mnie wczoraj było pierwsze mycie bez wczesniejszego olejowania odwyk przynajmniej tygodniowy.
pod odzywke nalozyłam za to gliceryne....skupiamy sie na nawilżaniu
I ja dzisiaj się w glicerynę zaopatrzam, bo słabe mi namoczenie daje nawilżenie pod olejem.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości