|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy maj-czerwiec cz.VIII
Cytat:
|
|
|
|
|
#4262 | |||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
jak zaczyna plakac to wolam " juz ide Ahmedzie, Ty maly terrorysto "Cytat:
Dasz rade.. za jakis czas przyzwuyczai sie i bedzie mniej plakal... ale fakt poczatki sa trudne..Cytat:
![]() Cytat:
2)ja karmie wtedy kiedy sie budzi tyle ze w nocy nie mowie do niej za duzo, zeby jej nie rozbudzic. wstaje, przebieram, karmie, odbijanie i do lozeczka![]() Cytat:
najwazniejsze ze wszystko teraz jest okey... szkoda tylko ze tak sie wymeczylas... ![]() Cytat:
![]() ![]() moja mala od 9 rano spala 3 razy... 15 minut, 20 minut i 10 minut... ona nie potrzebuje snu chyba.. tym bardziej ze dzis w nocy cos ja meczylo i duzo nie spala... ale musze przyznac ze jest juz coraz lepiej, nauczyla sie dziumgac smoka to przynajmniej troszke cycki mi odpoczywaja
|
|||||||||
|
|
|
#4263 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie będę. ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4264 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
byłam w sklepie i teraz nie mogę dojść do siebie, tak mnie brzuch boli
![]() dzisiaj się chyba zatruskawkuje Sąsiadka na 15tą zaprosiła na pierogi z truskawkami, Mama P zaprosiła na 17tą na knedle z truskawkami, a ja sama jeszcze sobie kupiłam 0,5kg truskawek ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
wow...szkoda, że tak się kończył Twój poród, ale najważniejsze, że Seba i Ty jesteście cali i zdrowi Gratuluję! |
|||||
|
|
|
#4265 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak będę leżał to i tak się pogniecie ---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Cytat:
i żebyś się jednak nie zatruskawkowała fajne masz sąsiadki ... a już miałam napisane...truskawki
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||
|
|
|
#4266 |
|
Zadomowienie
|
He he nasza kotka się pierwsza okociła
) 4 kociaki mamy ale mąż zaczął je nosić i się wściekła, teraz je przekłada )
|
|
|
|
#4267 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#4268 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#4269 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Ja to aż się boję że mojego M. rozpuściłam jak jestem na zwolnieniu. On dużo więcej robił w domu jak ja nie byłam w ciąży. Gotowaliśmy na zmianę, pomagał mi w sprzątaniu, zmywaliśmy na zmianę itd. Teraz nie robi kompletnie nic. Ale to moja wina. Bo ja z nudów robię wszystko. Nawet jedzeniowo mu dogadzam bo mam czas.
Np. wczoraj pracuje przy komputerze to ja mu donoszę jakieś smakołyki. No i wieczorem chciałam go wypróbować i mówię słodko "zrobisz mi truskawki z cukrem". Jego mina zdziwienia: bezcenne. On nie wie co to znaczy mieć ciężarną w domu. Cytat:
Ja też jestem często głodna. Jedzmy póki możemy! ![]() Cytat:
Cytat:
Niezastąpiona jak zwykle. Cytat:
Co do szczepień to kism kiedyś pisała jak to wygląda cenowo. Mam to zapisane, ale nie mogę tego otworzyć. Jak mi się uda to wkleję. Cytat:
Cytat:
Od rana bolą mnie plecy. Jakoś tak dziwnie. Tylko z jednej strony i tak nieregularnie. I Hania się mniej rusza. Co jakiś czas czuję jakby się pchała w dół. Oby to było to o czym myślę.... Może mnie moja dzidzia w końcu posłucha.
|
|
#4270 | |
|
Wtajemniczenie
|
hahaha i jedno i drugie mam fajne
![]() Pierogi były pychotka ![]() Cytat:
Ja zakładam poród w 100% naturalny, ale wiem, że może się w którymś momencie okazać, że będę błagała o znieczulenie, albo może się okazać, że trzeba będzie ciąć. Na pewne rzeczy nie mamy wpływu, ale zawsze mamy w głowie jakiś plan ![]() Moja położna mówiła, że po min 2 dobach może dotrzeć coś do malucha z mlekiem matki i to tylko 10%. |
|
|
|
|
#4271 |
|
Wtajemniczenie
|
No nawet Malokę przebiła
A właśnie, co z nią? Podczytuje nas ale się nie odzywa
|
|
|
#4272 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
trzeba uważać co sie do niego mówi |
|
|
|
|
#4273 |
|
Zadomowienie
|
Tak myśleliśmy, że będzie pierwsza,
) Nie mogła znaleźć miejsca
|
|
|
|
#4274 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny! Kiedyś parę postów tutaj napisałam, ale potem dopadły mnie problemy z ciśnieniem, trochę poleżałam przez to w szpitalu, ale na szczęście wszystko skończyło się dobrze. Też jestem już mamusią rozpakowaną. Moja córunia urodziła się 10 maja
Przyłączam się do dziewczyn, które mają problemy laktacyjne. Ja najpierw w 4 dobie walczyłam z nawałem i zastojem, potem mój organizm nie produkował odpowiedniej ilości pokarmu (być może przez leki na nadciśnienie, które jeszcze musiałam brać jakiś czas po porodzie) i miałam pogryzione brodawki, w końcu udało mi się pobudzić laktację i pokarm był, ale teraz znów mam go za mało, trochę z mojej winy, bo cyce mi dosłownie z bólu obrywa a wytarcie sutków ręcznikiem nadal jest dla mnie problemem (położna mówiła mi dzisiaj, że to może mieć podłoże hormonalne) przez co rzadziej małą przystawiam i wprowadziłam karmienie mieszane Teraz mam wyrzuty sumienia... Może jeszcze uda mi się pobudzić laktację. W każdym razie nie poddajemy się, a nawet jak się nie uda, to mówi się trudno; ja też jestem butelkowym dzieckiem i nie zauważyłam, żeby coś było ze mną nie tak Jak widzę też macie problem z tym przybornikiem z Ikei, ja przymocowałam go karabińczykami
|
|
|
|
#4275 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4276 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja jadę wypłacić kasę, bo nawet tego tż nie zrobił i jadę do gina. I dopiero teraz sobie uzmysłowiłam, że on nie był ze mną na ani jednej wizycie
był jedynie na prenatalnych.
|
|
|
#4277 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzieki. Cytat:
Mama przed ciążą wysyłała mnie do psychologa, bo twierdziła, że na starość coś mi się podziało w głowie. A ja sobie powolutku wszystko planowałam i co najlepsze - w zasadzie w ogromnej większości realizowałam. Koleżanki stukały sie w głowę jak im mówiłam, że muszę być przygotowana na to, że cukrzyca ciążowa spowoduje pewne komplikacje, albo że coś z dzidzią może być nie tak. Niemalże za każdym razem słyszałam : "boooooooooooooooożeeeeee eeeeeeeeee ja to chodziłam w ciązy i nie myślałam w ogóle o tym, że cos może być źle". A ja tego nie rozumiem. Bo ja nie zakładam tragedii od razu, ale wolę iść, zbadać, dowiedzieć się, przeanalizować to w jedną i w druga stronę, owszem, im wieksza świadomość pewnych spraw, tym człowiek gorzej może to znosić, ale potem jak jest dobrze, to oddycham z ulgą, a jak jest troszkę gorzej to .. po prostu byłam przygotowana na taką ewentualność. W moim życiu było masę takich sytuacji, zarówno w prywatnym jak i zawodowym, ale ciąża odebrala mi spory kawałek mózgu i nie mogę sobie przypomnieć konkretnych przykładów |
||
|
|
|
#4278 |
|
Zadomowienie
|
Gabbi, do porodu mi nie spieszno, ale chciałabym mieć to za sobą, nienawidze takiego czekania.
Od jakiegoś 1,5 tyg codziennie rano ze stresu mam posiedzenie w klopie ![]() Tak popatrzyłam na ten Twój wózek i gdzie się w x-move reguluje wysokość rączki? anulka4771 biedny Filipek, super niania mówiła, że wystarczy parę minut, ale intensywnie spędzonych z dzieckiem. Na pewno nie jest to łatwe dla Ciebie jak drugi maluch, wiadomo, domaga się uwagi. Ale dasz radę, widać, że ich bardzo kochasz ![]() Mój pitbul |
|
|
|
#4279 | ||
|
Wtajemniczenie
|
A co z resztą kotków???? To są rasowe kotki?????
Mój P chodził ze mną na pierwsze wizyty, badania prenatalne i ostatnio też był na jednej wizycie, ale teraz to już mało na USG widać, to Go to nie rajcuje Za to siedzi ze mną zawsze na KTG i słucha serduszka Małej I zajmuje mi czas, żebym się nie nudziła Przez te moje bóle brzucha czuję się bezużyteczna Jutro dzień dziecka i wypadałoby do jakiegoś sklepu jechać za prezentem dla chrześniaka... Trzeba by też się wziąć za jakieś porządki w domu. Czuję się beznadziejnie. Przecież jak urodzę, to już w ogóle nic nie zrobię ![]() ---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- Cytat:
![]() Nooo, faktycznie mega olbrzym ten Twój pitbull ![]() Cytat:
![]() Każdy robi tak, żeby było mu dobrze. Ja nie mogłabym mieć wszystkiego zaplanowanego od A do Z, bo by mnie życie nudziło i męczyło. Z drugiej strony, nie lubię nie mieć planów kompletnie
|
||
|
|
|
#4280 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Przeżyłaś to, czego ja najbardziej się obawiam. Bardzo mi przykro.
Świetnie, że już doszłaś do siebie. Za drugim razem wcale nie musi być tak samo ![]() Cytat:
Cytat:
z tych składek przychodzi? rocznie wydajemy 3000zł na zdrowotne, mając w zamian wielomiesięczne kolejki i wielogodzinne posiedzenia w poczekalniach. Wybierając opcję prywatnego abonamentu za tę samą lub niższą kwotę rocznie mamy do dyspozycji pełen pakiet lekarzy specjalistów i wygodne systemy rezerwacji wizyt, a do tego jakoś kuluralniej nas tam przeważnie traktują. Gdybym mogła wybierać, wybór byłby prosty.Cytat:
nudziły mnie i nieco obrzydzały.Bawiłam się pluszakami i samochodami a ponad wszystko uwielbiałam wszelkie gry planszowe i logiczne, co do dziś mi zostałoCytat:
![]() nie, żebym nie roiła sobie w głowie różnych scenariuszy tego, co mnie czeka, plany snuję zawsze ale większość decyzji podejmuję spontanicznie (w granicach przyzwoitości oczywiście, nie wszystko można w życiu zrobić na spontanie).I porodu nie planuję, bo wiem, że to i tak nie ja go poprowadzę, tylko mądrzejsza ode mnie położna. Mam tylko swoje różne nadzieje z nim związane ![]() Cytat:
fajnie, że zaglądasz ![]() Cytat:
też bym chciała wiedzie, jak wygląda sytuacja tam ![]() ![]() Cytat:
![]() ja wcięłam dziś już kilogram na żywca, ale były tak słodkie, że nie dało się powstrzymać to nie moja w ina Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#4281 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie tata musi jej obciąć, bo ja to się tego nie podejmuje, ona strasznie tego nie lubi i zawsze się wyrywa.
U mnie ta rączka jest wyciągana w 3 stopniowej regulacji i na wysokość też można regulować. W x-move jest to bardzo ukryte a u mnie po bokach takie kółka do wciskania. Podjarałam się tym wózkiem, czekam aż mąż wróci to podepniemy jeszcze fotelik na stelaż
|
|
|
|
#4282 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Benka gratuluję ![]() Niestety nie nadrobię tych kilku stron, bo mam w domu niechcianego gościa zwanego rotawirus, Mały nic nie je, nie chce pić, strasznie się męczy, byłam z nim u lekarza ale tutaj nic na to nie dają, jak będzie słaby mam jechać do szpitala. Jeszcze tylko ja się trzymam, zobaczymy jak długo a ze względu na zbliżający się poród też mam jechać do szpitala jak coś się będzie działo
|
#4283 |
|
Wtajemniczenie
|
Ta huśtawka fajna, ale trochę droga jak na 6 miesięcy
![]() http://www.matama.pl/produkt/opis/11...ce_upon_a_time |
|
|
|
#4284 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my mamy taka http://www.toysrus.com/product/index...ductId=4344772 ![]() Cytat:
![]() super ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Witajcie ![]() ---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ---------- Cytat:
|
|
|
#4285 |
|
Zadomowienie
|
Kotka jest rasy "rosyjskiej" rosyjski niebieski.jpg
Ojciec nieznany, prawdopodobnie jakiś dachowiec ale kotki są ładne![]() Będziemy szukać dla nich domu
|
|
|
|
#4286 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szkoda..
|
|
|
|
|
#4287 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mam uraz do kotów odkąd jeden narobił mi do szafy i śmierdziało z pół roku. |
|
|
|
|
#4288 |
|
Zakorzenienie
|
To ja moze pochwale sie brzuszkiem .. ostatnie chwile w dwupaku
38tyd+5 dni
|
|
#4289 |
|
Zadomowienie
|
No niestety, nie mogliśmy znaleźć dla niej partnera;/ Jakoś się nie zdarzyło, ale może jeszcze się uda kiedyś
|
|
|
|
#4290 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, tak, to ja też miałam przejścia z materacem
Wkurzyłam się strasznie, że nie dociekałam przed zakupem, gdzie jest ta gryka, a na aukcji tak pokrętnie było napisane, podobnie jak i Wy to opisujecie, więc odesłałam po prostu ten materac i kupiłam inny. Na przesyłce w dwie strony straciłam 30 zł, ale jakbym chciała szyć jakiś dodatkowy pokrowiec, to pewnie nie mniej by wyszło, a więcej zabawy.Cytat:
A jak z tą torbą było? Spakowałaś wtedy w weekend? Miałaś dostać baciki, gdyby nie, ale sama byłam wtedy w szpitalu...Cytat:
2. Nieee. Chyba tylko andzya napisała, że tak, ale przecież Anteks już duży chłopak U nas też za parę tygodni coś powinno się wyregulować.Dziękuję za opis i że dałaś radę to opisać Cytat:
Cytat:
Proszę bardzo: U mnie wg tego co pisałam wcześniej na jedną dawkę pójdzie 440 zł. Tzn. 280 pneumokoki i 160 meningokoki. W 1 r.ż. 3 dawki, w 2 r.ż. 1 dawka, czyli w pierwszym roku 1320 zł... Poza tym postaram się Wam trochę rozjaśnić. Mam już nieco wiedzy po Maksie, a ostatnio też sama dla siebie rozwałkowałam temat... To będzie o pierwszym roku szczepień, potem jest tego o wieeele mniej. Ceny podaję z mojej przychodni. Jak sprawdzałam w necie to ogólnie są zbliżone +/- 20 zł. Na początek terminy szczepień: 6 tyg. (2 mies.), 12 tyg. (3/4 mies.), 18 tyg. (5 mies.), - to są takie 3 podstawowe terminy, na nfz za każdym razem są 3 wkłucia. I jeszcze 24 tyg. (6/7 mies.) samo wzw b (jeśli nie ma jej w skojarzonej). Szczepienia obowiązkowe na nfz: - tzw. DiPerTe (błonica, tężec, krztusiec), ta szczepionka jest taka nazwijmy ją 3w1 zawsze w jednym wkłuciu - 6, 12, 18 tyg. - Hib - 6, 12, 18 tyg. - polio - 12, 18 tyg. - wzw b - 6, 24 tyg. Teraz w wersji 5w1, cena 120 zł/dawkę obejmuje DTP, Hib, polio. I wtedy mamy taki harmonogram: - 5w1 - 6, 12, 18 tyg. - wzw b - 6, 24 tyg. czyli 5 wkłuć mniej Wersja 6w1, cena 200 zł/dawkę, to samo co wyżej i jeszcze w tym wzw b i wtedy tylko: - 6w1 - 6, 12, 18 tyg. czyli 7 wkłuć mniej Czyli do tych szczepień obowiązkowych wybiera się jedną z powyższych wersji, a ponadto są pneumokoki, meningokoki i rotawirus. Pneumokoki, 280 zł/dawkę - 6, 12, 18 tyg. Meningokoki, 160 zł/dawkę - 6, 12, 18 tyg. Rotawirus, 200zł/dawkę przy 3-dawkowej, 320 zł/dawkę przy 2-dawkowej. Chcąc zaszczepić na wszystko rzeczywiście wychodzi 840 zł na jedną dawkę... Cytat:
Tak, zrasta się tak po prostu. Tak mi wszyscy w szpitalu mówili. Maleństwo ma miękkie kości i szybko się zrastają. U dorosłego czy małego dziecka owszem, uszytwnia się bark, ale to co innego. To jest taki uraz okołoporodowy i tak to widać natura urządziła, żeby się szybko zrosło
|
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:18.

obaj padną i będzie spokój
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Sąsiadka na 15tą zaprosiła na pierogi z truskawkami, Mama P zaprosiła na 17tą na knedle z truskawkami, a ja sama jeszcze sobie kupiłam 0,5kg truskawek 

co on sie tam zna... tyle juz ramek sama powiesiłam i nic nie odpadło 

Np. wczoraj pracuje przy komputerze to ja mu donoszę jakieś smakołyki. No i wieczorem chciałam go wypróbować i mówię słodko "zrobisz mi truskawki z cukrem". Jego mina zdziwienia: bezcenne. On nie wie co to znaczy mieć ciężarną w domu. 

Teraz mam wyrzuty sumienia... Może jeszcze uda mi się pobudzić laktację. W każdym razie nie poddajemy się, a nawet jak się nie uda, to mówi się trudno; ja też jestem butelkowym dzieckiem i nie zauważyłam, żeby coś było ze mną nie tak 
to nie moja w ina