Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-10, 19:36   #1111
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Już tak szybko ?
Czemu szybko? Planowałam na tym P być 2 tygodnie, a tu zleciał miesiąc!
Waga podskoczyła, nie widzę potrzeby, żeby jeszcze bardziej tyć.

Dziś już sobie zrobiłam rozpustną kolację na do widzenia

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 19:47   #1112
Milka1224
Rozeznanie

U

I (o 10.30) grahamka na pół - z 2 plastrami wedliny drobiowej, musztarda z platkami papryki i szczypiorkiem / gruubą warstwą ricotty, rukolą + pomidorki koktajlowe, duża kawa

II chudziutki wołowy rosół z czarnym ryżem venere i szczypiorkiem
jakies 1/3 paczki chinskich warzyw na patelnie z kawałkiem kurczaka

III rozłożone w czasie - doserek (lody straciatella, kokos, starta czekolada gorzka, kawałki truskawek, kiwi, herbatniki, rurka)
kawałek biszkoptu z galaretką i truskawkami
trochę sałatki

IV sałatka jw (tunczyk, żółty ser, czerwona fasola, kukurydza, groszek, marchewka, jabłko, oliwki) EDIT: teraz jeszcze grzanka z orkiszowego chleba z połową opakowania wiejskiego i szczypiorkiem

do picia: woda, herbaty

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-06-10 o 20:55
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 20:06   #1113
Becia012
Raczkowanie

A dodaje swoje U:
Sniadanie: Grahamka z maslem, kotletem mielonym z poprzedniego dnia, serem i ketchupem; kiwi; gorzkie kakao na mleku.
Sniadanie2: 2 kromki chleba pelnoziarnistego z pasta rybna i pomidorem.
Obiad: Lasagne bolognese z sosem czosnkowym; parowany kalafior.
Podwieczorek: Danio waniliowy z bananem i maslem orzechowym; kawa z mlekiem.
Kolacja: Micha zupy szpinakowej; kromka chleba z maslem i serem zoltym.

Edytowane przez Becia012
Czas edycji: 2012-06-10 o 20:11
Becia012 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 20:07   #1114
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AshtrayGirl86 Pokaż wiadomość
Iza wiosenna bardzo ładny jadłospis

Moje niedzielne R/U:

I: owsianka z 5 łyżek płatków, po 1 otrąb i crunchy, z serkiem homo nat, truskawkami i kostką gorzkiej czeko, świeża morela.
II: dwa sandwiche z 4 małych kromek grahamu, każdy z bieluchem, po 2 plastry filetu z indyka, jeden sera żółtego, kiełki i ketchup.
1.5 godziny na rowerze.
III: dwa ziemniaki, gotowana pierś z kury, sałatka z lodowej i innych warzyw z sosem na oliwie. Na deser dwa biszkopty
IV: dwie gałki sorbetu pożeczkowego, jabłko.
V: kromka grahamu z twarożkiem domowym, plastrem wędzonego łososia i ogórkiem, resztka twarożku z masłem orzechowym.

Będę wdzięczna za zerknięcie
Up
AshtrayGirl86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 20:10   #1115
Nowhere
Rozeznanie

aniolbezskrzydel89, a ja bym na twoim miejscu nie zmniejszała kaloryczności( no może 200-300 mniej, w tych miejscach gdzie już nie czujesz potrzeby dopychania się), ale generalnie zostawiła jadłospis jak jest, i zaczęła ćwiczyć tyle co kiedyś wtedy rozkręcisz super metabolizm, a przy dodatkowo spalanych kcal nie powinnaś już tyć.

Moje U - dziś chyba sensowne wyszło ;d
woda z cytryną, 30 min biegu
I. jajecznica z dwóch jaj na maśle ze szczypiorkiem i pomidorem, bułka dyniowa - pół z masłem/-z masłem, polędwicą, ketchupem, sałatą i rzodkiewkami , kawa z mlekiem
II. makaron razowy z truskawkami, bananem, twarożkiem i nerkowcami
III. smażony kurczak z marchewką i cebulą, brązowy ryż, kalafior gotowany z masłem, surówka z młodej kapusty
40 min z Mel B
IV. bułeczka ziarnista z masłem, sałatą, szynką wiejską i ogórkiem, marwitki

AshtrayGirl86
, bardzo fajne! widać, że zwiększyłaś kcal i się luz pojawił, niedługo już będzie pełne U

Edytowane przez Nowhere
Czas edycji: 2012-06-10 o 20:12
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 20:21   #1116
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

Dzisiejszy, niedzielny, leniwy

szklanka wody z sokiem z cytryny
- kubas kakao gorzkiego z cynamonem na mleku 3,2%, 2 kanapki z żytniego razowca ze słonecznikiem i siemieniem, masłem, konfiturą z wiśni, warzywa: sałata lodowa, marchewka, ogórek małosolny
- kilka ciastek maślanych, czekoladka toffi
- miska zabielanej koperkowej na mięsie z warzywami i makaronem
- duża rolada wołowa zwijana z musztardą, kiełbasą, cebulą, 2-3 ziemniaki, ogórki małosolne, trochę zasmażanej, młodej kapusty
- jabłko
- czekoladowe frappe, kawał sernika na spodzie z ciasteczek i konfiturą wiśniową
- 2 kanapki z chlebka jak w śniadaniu: masło, rolada ustrzycka/ masło, nadziewana pierś kurczaka, sos chilli-lemon, warzywa: sałata lodowa, pomidor z bazylią
- solidna garść słonecznika w łupinkach

kawa parzona, kawa rozpuszczalna, mięta z gruszką, woda mineralna

Do ocenki
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 21:23   #1117
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
myślę o jednym, piszę o drugim
chodziło o Chatkę Górzystów
w Jelence były za to słodkie bułki z zapieczonym.. serem i szynką
Szkoda, że się pomyliłaś - schroniliśmy się w Chatce Górzystów przed ulewą na dobry kwadrans i myślałam nad tymi naleśnikami, ale w końcu nic nie zamówiłam

Korzystając z okazji, że jestem przelotem jeden dzień w domu, podzielę się z Wami moim odmienionym menu.

U (szaleństwo czekoladowe - od czasu do czasu nie zaszkodzi )

Śniadanie:
* jajecznica z 2 jaj z szynką i szczypiorkiem, na oliwie
* ciemna bułka z ziarnami, z serkiem Almette czosnkowym i rzodkiewkami

Do kawy z TŻ:
* 50g mlecznej czekolady z suszonymi wiśniami i karmelizowanymi migdałami

Obiad:
* kawałek pstrąga na parze; 60g ryżu brązowego; surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, rzodkiewek, cebuli czerwonej, szczypiorku, koperku, z oliwą z oliwek

Do kawy z TŻ:
* 50g gorzkiej czekolady z liofilizowanymi truskawkami

Kolacja:
* miseczka zupy z kalafiora, liści kalarepy, marchwi, pietruszki, ziemniaków i ziół
* pół ciemnej bułki z ziarnami, z masłem

Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, 2x owocowa herbata, zielona herbata, ziołowa herbata, pu-ehr.

No i jeszcze bonusowo pochwalę się 2 przykładowymi jadłospisami prosto z górskich szlaków (oj, zrobiliśmy spoooro kilometrów). Przypuszczam, że podczas takich wypadów mam dzienne zapotrzebowanie kaloryczne z 2 razy większe niż normalnie

Dzień I
Od samego rana na szlaku:
* 3 ciemne kajzerki z ziarnami:
2 z szynką, żółtym serem, sałatą, papryką konserwową, pomidorem
1 z połową jaja na twardo, sałatą, szczypiorkiem, masłem
* jogurt Activia suszona śliwka 300ml
* jabłko
* 3 batony: zbożowy z musem jeżynowym w polewie kakaowej, Bounty w gorzkiej czekoladzie, Dove Caramel Liaison

No i już w miejscowości szaleństwo z TŻ...
Późny obiad:
* pikantne kawałki indyka podsmażane z orzeszkami ziemnymi i papryką, podane z białym ryżem i bukietem surówek
* gorąca szarlotka z lodami i bitą śmietaną, na pół z TŻ
Kolacja:
* sola zapiekana ze szpinakiem, serem i sosem śmietankowym, podana z gorącymi paluchami drożdżowymi

Do picia: mnóstwo wody, czarna kawa, szklanka nektaru z czarnej porzeczki, zielona herbata

II dzień (najdłuższa wyprawa)
Śniadanie:
* serek wiejski z saszetką chrupkiego musli truskawkowo-czekoladowego; zagryzany kromkami chleba baltonowskiego z masłem i dżemem truskawkowym; do tego duuuża kawa = mega energia!!!

Cały dzień na szlaku:
* 4 ciemne kajzerki z ziarnami: z szynką, żółtym serem, sałatą, papryką konserwową i pomidorem
* Bounty w gorzkiej czekoladzie, Milky Way, Knoppers

Kolacja z TŻ:
* carpaccio z polędwicy wołowej z sałatami, kaparami i parmezanem; podane z grzankami
* 2 naleśniki z serem, szarlotką i musem malinowym

Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, 0,5l soku multiwitamina, szklanka soku pomidorowego, zielona herbata

Chcę wracać w góry

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-06-10 o 21:42
Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 21:32   #1118
renol
Raczkowanie

witam dziewczyny moja errrka

s. kanapka z chlebem graham, sałatą, wędliną drobiową, serem żółtym + serek wiejski z pomidorem i ogórkiem, kubek kawy z mlekiem,łyżką miodu.
s2. kanapka z sałąta, wędliną, ogórkiem +duży kubek jogurtu naturalnego z truskawkami i bananem(zmiksowane)
o. pól pęczka brokuł, udko z kurczaka bez skóry, ogórek z łyżką jogurtu naturalnego
p. garść orzechów
k. sałątka z jajka, połowy puszki tunczyka ,ogórka kiszonego i serkiem feta. wpady jeszcze dwa plastry wędliny.
duzy kubek rumianku, mięty, i meliska, woda.

dziewczynki ocencie dawno mnie nie bylo.
renol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 21:46   #1119
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
aniolbezskrzydel89, a ja bym na twoim miejscu nie zmniejszała kaloryczności( no może 200-300 mniej, w tych miejscach gdzie już nie czujesz potrzeby dopychania się), ale generalnie zostawiła jadłospis jak jest, i zaczęła ćwiczyć tyle co kiedyś wtedy rozkręcisz super metabolizm, a przy dodatkowo spalanych kcal nie powinnaś już tyć.

Moje U - dziś chyba sensowne wyszło ;d
woda z cytryną, 30 min biegu
I. jajecznica z dwóch jaj na maśle ze szczypiorkiem i pomidorem, bułka dyniowa - pół z masłem/-z masłem, polędwicą, ketchupem, sałatą i rzodkiewkami , kawa z mlekiem
II. makaron razowy z truskawkami, bananem, twarożkiem i nerkowcami
III. smażony kurczak z marchewką i cebulą, brązowy ryż, kalafior gotowany z masłem, surówka z młodej kapusty
40 min z Mel B
IV. bułeczka ziarnista z masłem, sałatą, szynką wiejską i ogórkiem, marwitki

AshtrayGirl86
, bardzo fajne! widać, że zwiększyłaś kcal i się luz pojawił, niedługo już będzie pełne U
Dzięki staram się rozkręcić metabolizm, więc skoro więcej się ruszam to i jem więcej
Twój dzisiejszy bardzo fajny, biegasz na czczo? Dobrze się po tym czujesz? Narobiłaś mi ochoty na makaron z truskawkami

Poa alpina, górskie jadło mega, jeśli chodzi o dzisiejszy to fajnie że jest w końcu pieczywo zamiast wafli, ale czekolada to powinna być do posiłku a nie w zamian
Stary 2012-06-10, 21:52   #1120
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AshtrayGirl86 Pokaż wiadomość
Poa alpina, górskie jadło mega, jeśli chodzi o dzisiejszy to fajnie że jest w końcu pieczywo zamiast wafli, ale czekolada to powinna być do posiłku a nie w zamian
Dziś późno wstałam, więc dlatego wyszły tylko 3 konkretne posiłki.

Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 21:56   #1121
ciemna_noc
Raczkowanie

wyjazdowe U ^^
SN: grahamka niewiemilegramalespora z trójkącikiem serka topionego z szynką, pomidorem i rzeżuchą
SN2: bułka drożdżowa z biedronki, taka z opakowania
OB: pstrąg smażony polany sokiem z cytryny, jakaś surówka z kiszonej kapusty *.*
POD: rożek koral toffi
KOL: grahamka taka sama jak wyżej z identycznym obkładem, bo miałam okropną ochotę
PO KOL: kromka chleba graham z polędwicą łosiową, pomidorem i rzeżuchą

i jak to się prezentuje?
ciemna_noc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 23:40   #1122
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
jak dla mnie super, naprawdę świetny jadłospis!
mnie czasem twaróg przeszkadza w zasypianiu, bo chyba ciężkostrawny dosyć jest, ale czasami SIADA idealnie nawet pół godziny przed snem. : ]

uuuuu:

1. trzy kromki żytniego z masłem, szynką, jajkiem na twardo, musztardą i pomidorem, kawa z mlekiem

2. pół makreli wędzonej , miks warzyw, sałata, pomidor, ogórek kiszony i świeży, taka sałatka, no serek homo z truskawkami i granolą truskawkowo-migdałową

3. znoowu ryż brązowy z sosem pomidorowym, piersią z kurczaka w kawałkach, z pieczarkami i cieciorką

4. bułka żytnia z łososiem wędzonym i twarogiem, truskawek dużo

5. tutEj wypiłam odżywkę białkową na mleku, której próbkę podarował mi kolega i zagryzłam :P ją dwoma paskami milki karmelowej

w międzyczasie herbat dużo, kawy ze dwie, pewnie truskawek trochę

Dzięki Twój też fajowy i bardzo wartościowy a poza tym moje smaki.
Dodaję jeszcze swój z dziś ,
tylko że śniadanie przed 13
1. dwie kromki razowego z ziarnami z masłem,2 jajka na miękko,pomidor,sałata,rzo dkiewka
2.pół wędzonej makreli cebulką i musztardą francuską, marchewki,sałata,rzodkiew ki,pomidor, micha truskawek
/kawa z mlekiem/
3.sałatka: pierś z kuraka,sałata masłowa, cebula dymka,pomidory,świeża pietruszka,szczypiorek,ol iwki zielone,suszone pomidory w oleju( z tym olejem, i trochę go użyte do smażenia kurczaka)
4.niecałą godzinkę potem: duża garść laskowych,duża garść migdałów i kawa z mlekiem
5.około 22: trochę takiej potrawki,ale nie dużo, co to ją Tż stworzył: z mięsem ( nie drobiowym),goto waną marchewką,ziemniakiem,jak iś tam pasek papryki i cebuli widziałam do tego sporo sałatki z selera niestety konserwowego(ble..)ale zalegała już tyle w lodówce trza było zjeść...
6. w planach jak zgłodnieje,czyli już niedługopewnie po północy będzie: kawa z mlekiem i serek wiejski 200g lub twaróg z dodatkami i jakimś warzywem,ale raczej mam smaka na wieśniaka

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
Szkoda, że się pomyliłaś - schroniliśmy się w Chatce Górzystów przed ulewą na dobry kwadrans i myślałam nad tymi naleśnikami, ale w końcu nic nie zamówiłam

Korzystając z okazji, że jestem przelotem jeden dzień w domu, podzielę się z Wami moim odmienionym menu.

Śniadanie:

Do kawy z TŻ:

Obiad:
* kawałek pstrąga na parze; 60g ryżu brązowego; surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, rzodkiewek, cebuli czerwonej, szczypiorku, koperku, z oliwą z oliwek

Do kawy z TŻ:

Kolacja:
* miseczka zupy z kalafiora, liści kalarepy, marchwi, pietruszki, ziemniaków i ziół

Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, 2x owocowa herbata, zielona herbata, ziołowa herbata, pu-ehr.

No i jeszcze bonusowo pochwalę się 2 przykładowymi jadłospisami prosto z górskich szlaków (oj, zrobiliśmy spoooro kilometrów). Przypuszczam, że podczas takich wypadów mam dzienne zapotrzebowanie kaloryczne z 2 razy większe niż normalnie

Dzień I
* jabłko
* 3 batony: zbożowy z musem jeżynowym w polewie kakaowej, Bounty w gorzkiej czekoladzie, Dove Caramel Liaison

Późny obiad:
* pikantne kawałki indyka podsmażane z orzeszkami ziemnymi i papryką, podane z białym ryżem i bukietem surówek
Kolacja:
* sola zapiekana ze szpinakiem, serem i sosem śmietankowym, podana z gorącymi paluchami drożdżowymi

Do picia: mnóstwo wody, czarna kawa, szklanka nektaru z czarnej porzeczki, zielona herbata

Śniadanie:
* serek wiejski z saszetką chrupkiego musli truskawkowo-czekoladowego; zagryzany kromkami chleba baltonowskiego z masłem i dżemem truskawkowym; do tego duuuża kawa = mega energia!!!

Cały dzień na szlaku:
* 4 ciemne kajzerki z ziarnami: z szynką, żółtym serem, sałatą, papryką konserwową i pomidorem

Kolacja z TŻ:
* carpaccio z polędwicy wołowej z sałatami, kaparami i parmezanem; podane z grzankami

Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, 0,5l soku multiwitamina, szklanka soku pomidorowego, zielona herbata

Chcę wracać w góry

Ale smakowicie!!!!!

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/

Edytowane przez teczowa dlolinka 21
Czas edycji: 2012-06-10 o 23:50
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 23:47   #1123
Phynn
Zakorzenienie

1; grahamka ziarnista z masłem, serkiem włoskim, jajkiem i warzywami
kakao naturalne na mleku, ze słodzikiem, imbirem, cynamonem
2; na parze: pierś z kurczaka, młode ziemniaczki, brokuły
3; lód rożek śmietankowy, kawałek drożdżowego i miseczka popcornu/ to wszystko rozłożone w czasie bardzo
4; chleb żytni z twarogiem i dżemem z czarnej porzeczki

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 11:38   #1124
CoffeeMonster
Wtajemniczenie

Niezbyt poprawne wczorajsze RRRRRR

I. jajo gotowane, 2 krążki bagietki ciemnej, sałatka z mixu sałat, rukoli, rzodkiewki, sera feta z łyżką oliwy

basenik

II. serek homo waniliowy (3,5 %) z orzechami

Dłuuuugi spacer

III. pierś kurczaka grillowana, z ziemniakami pieczonymi (moze ze 2 średnie bo były w ósemki pocięte) i surówką z białej kapusty, marchewki i koperku

IV. tartaletka z truskawkami i galaretka + kawa latte (bez cukru) - wiem wiem wiem.....nieładnie

V. pół cukini grillowanej z oliwa i przyprawami, wiejski z rzodkiewka

dzisiaj:

I. owsianka z 3 łyżek, rodzynki, żurawina, miód, 4 śliwki suszone z serkiem homo waniliowym (było z 4 łyżek ale nie dojadłam)

II. 2 kromki wielorazowe z masłem, rukolą, pomidorkiem, rzodkiewką, cienkimi plasterkami sera camembert (13%) i miała być gruszka ale nie miałam ochoty

III. zapiekanka bez sera z makaronu razowego z piersią kurczaka w łyżce jogurtu naturalnego, szpinaku, fety z cukinią (cukinia na oliwie z oliwek podsmażona)

IV wieśniak z orzechami

pójde na pilates

V. pół makreli wędzonej, pomidorki z cebulką

ślicznie proszę o ocenkę

No niby ostanio zaczynają się zachciewajki i wpadnie gdzieś jakieś ciacho...ale dużo się ruszam a poza tym waga leci, więc najwyżej jak stanie to wyeliminuje zupełnie...póki co się nie przejmuję.
Wiem, że śniadania wyglądaja u mnie lipnie bo nie dojadam, najzwyczajniej nie zdążam dojeść w domku i lece biegiem na autobus...ehhhh
Łucja 15.10.2014
Aniela29.03.2016

Edytowane przez CoffeeMonster
Czas edycji: 2012-06-11 o 11:41
CoffeeMonster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 14:39   #1125
ciemna_noc
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ciemna_noc Pokaż wiadomość
wyjazdowe U ^^
SN: grahamka niewiemilegramalespora z trójkącikiem serka topionego z szynką, pomidorem i rzeżuchą
OB: pstrąg smażony polany sokiem z cytryny, jakaś surówka z kiszonej kapusty *.*
KOL: grahamka taka sama jak wyżej z identycznym obkładem, bo miałam okropną ochotę

i jak to się prezentuje?

przypominam się
ciemna_noc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 14:58   #1126
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez renol Pokaż wiadomość
witam dziewczyny moja errrka

s. kanapka z chlebem graham, sałatą, wędliną drobiową, serem żółtym + serek wiejski z pomidorem i ogórkiem, kubek kawy z mlekiem,łyżką miodu. jeżeli pisząc ,,kanapka" masz na myśli więcej niż jedną kromkę to ok, jeżeli nie, powinny być przynajmniej 2!
s2. kanapka z sałąta, wędliną, ogórkiem +duży kubek jogurtu naturalnego z truskawkami i bananem(zmiksowane) dużoo węgli prostych, jogurt zamieniłabym na serek homogenizowany / wiejski
o. pól pęczka brokuł, udko z kurczaka bez skóry, ogórek z łyżką jogurtu naturalnego + ww złożone (ryż brązowy/makaron/kasza?)
p. garść orzechów
k. sałątka z jajka, połowy puszki tunczyka ,ogórka kiszonego i serkiem feta. wpady jeszcze dwa plastry wędliny.
duzy kubek rumianku, mięty, i meliska, woda.

dziewczynki ocencie dawno mnie nie bylo.
jw, i zdaje mi się, że obiad i podwieczorek trochę przymałe. duzo masz do zrzucenia?

Cytat:
Napisane przez ciemna_noc Pokaż wiadomość
wyjazdowe U ^^

i jak to się prezentuje?
bardzo dużo węgli, mało białka, nnkt i monotonia, nie masz ochoty na nic innego niż pieczywo? wrzuc gdzieś jakieś orzechy, jajka, twaróg, owoce...

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 16:09   #1127
hauuu
Wtajemniczenie

Moje R/U

I: serek homo z wkrojonym bananem i muesli z orzechami
II: schabowy z oscypkiem, pęczak zasmażany na masle z cebulką i suszonymi sliwkami, kalafior gotowany
III: botwinka z ziemniakami
IV: 2 kanapki z serkiem czosnkowym i wędliną, do pochrupania przed tv: młode marchewki i rzepa
V: wiesniak z pestkami dyni
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 16:42   #1128
renol
Raczkowanie

mam 170 i waze 67 chciala bym 60 ale to marzenie chyba. Juz 3 poszły mi w dół w ciągu miesiaca. czyli okazuje się ze jem zamalo tak?
renol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 16:51   #1129
Milka1224
Rozeznanie

wczorajsze bez echa wiec może dziś?

I owsianko - orkiszanka na naturalnym mleku sojowym z malinami, jeszcze ciepłą świezutką konfiturą truskawkową i siekanymi orzechami brazylijskimi + duża kawa

II sałatka (kurczak, pekinka, pomidorki, kukurydza, cebulka z zalewy, zioła, papryka, kawałeczki kalafiora, ogórek z dressingiem chilli jogurtowym), pasek gorzkiej czekolady lindt 70%

III pełnoziarniste spaghetti z anchois, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i parmezanem

IV lody straciatella

V bedzie twarożek z rzodkiewkami i szczypiorkiem z razowcem albo sucharami bieszczadzkimi bo daaaaaaaaaaawno nie jadłam
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 17:02   #1130
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
Moje R/U

I: serek homo z wkrojonym bananem i muesli z orzechami
II: schabowy z oscypkiem, pęczak zasmażany na masle z cebulką i suszonymi sliwkami, kalafior gotowany
III: botwinka z ziemniakami
IV: 2 kanapki z serkiem czosnkowym i wędliną, do pochrupania przed tv: młode marchewki i rzepa
V: wiesniak z pestkami dyni
Slicznie jak zawsze, wpraszam sie na sniadanie Probowalas wiesniaka/twarozek z pestkami i maslem orzechowym? Niebo w gebie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
wczorajsze bez echa wiec może dziś?

I owsianko - orkiszanka na naturalnym mleku sojowym z malinami, jeszcze ciepłą świezutką konfiturą truskawkową i siekanymi orzechami brazylijskimi + duża kawa

II sałatka (kurczak, pekinka, pomidorki, kukurydza, cebulka z zalewy, zioła, papryka, kawałeczki kalafiora, ogórek z dressingiem chilli jogurtowym), pasek gorzkiej czekolady lindt 70%

III pełnoziarniste spaghetti z anchois, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i parmezanem

IV lody straciatella

V bedzie twarożek z rzodkiewkami i szczypiorkiem z razowcem albo sucharami bieszczadzkimi bo daaaaaaaaaaawno nie jadłam
Ajjj, wszystko bym Ci zjadla Pyszny jadlospis.

No to moje R/U:

I: owsianka: 5 lyzek platkow, 1 otrab, garstka miodowych misiow dwie swieze morele, serek homo nat, lyzeczka pestek dyni i lyzeczka masla orzechowego - ledwie wcisnelam
II: trzy male kromki razowca, kazda z bieluchem i kielkami, dwie z 4 plastrami sopockiej drobiowej, 1 plastrem sera zoltego i papryka; trzecia z plastrem wedzonego lososia i ogorkiem.
III: porcja makaronu chow mein (40g, niestety makaron bialy), piers z kurczaka, warzywa chinskie + mrozony groszek - wszystko duszone w przecierze pomidorowym, garam masali i lyzce sosu sojowego.
IV: salatka z mixu salat, pomidorkow cherry, ogorka, papryki, cebuli, odrobiny kukurydzy i tunczyka z sosem na oliwie; jablko.
V: twarozek domowy z warzywami.
i gdzies tam dwie kostki ritter sport owoce lesne skubniete mezowi
Stary 2012-06-11, 17:35   #1131
honey92
Raczkowanie

Nie wiem czy w dobrym wątku pytam, jeśli nie to przepraszam.

Czy chcąc utrzymać wagę albo troszkę schudnąć to mogę zjeść wieczorem kromkę ciemnego pieczywa (mam takie na zakwasie) z wędliną czy serem i warzywami (pomidor, ogórek)? Czy jednak lepiej serek wiejski?
honey92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 17:47   #1132
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Czemu szybko? Planowałam na tym P być 2 tygodnie, a tu zleciał miesiąc!
Waga podskoczyła, nie widzę potrzeby, żeby jeszcze bardziej tyć.

Dziś już sobie zrobiłam rozpustną kolację na do widzenia
to miesiac minął??? naprawdę ?

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 18:43   #1133
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
to miesiac minął??? naprawdę ?

Aż sama się zdziwiłam, jak to zleciało! Dokładnie jutro będzie miesiąc.

(nie umiem się odzwyczaić od tego jedzenia. Za dużo dobrych rzeczy się jadło na tym P i żal z tego rezygnować. Dlatego postanowiłam jedynie trochę obciąć kcal i ćwiczyć (przynajmniej 3x w tygodniu), tak jak zasugerowała Nowhere. Zaczynają mi się wakacje, więc będę mieć dużo czasu, także niespełna godzina dziennie poświęcona na ćwiczenia będzie ok.

Żeby nie było OT, moje U/P bardzo truskawkowe
I 2 pełnoziarniste scones z serkiem homo naturalnym, miodem, truskawkami i prażonymi płatkami migdałowymi, 1/2 dużego grapefruita, inka karmelowa z mlekiem

II
2 owalne kromki pszennego chleba; z masłem, polędwicą sopocką, żółtym serem, jabłko

III
Duży talerz gęstej zabielanej zupy jarzynowej z kawałkami piersi z kurczaka;
deser: kawałek sernika na zimno z truskawkami i galaretką

IV
Reszta homo nat., z truskawkami, prażonymi płatkami orkiszowymi i wiórkami kokosowymi, kakao naturalnym, nerkowcami i chrupiącą pszenicą z miodem; druga połowa grapefruita

40 minut ćwiczeń

V
Będzie jajecznica z 2 jaj na maśle i kilku plastrach polędwicy sopockiej, 2 kromki razowca z masłem ziołowym, miseczka świeżych warzyw

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 19:32   #1134
kiciulka91
Raczkowanie

Nie za mało?

Hejmyślicie,że to odpowiednie menu na stabilizację?

śwsianka z 5 łyżek ,pół szkl.mleka,łyżeczka miodu,2 kanapki(tzn.2 małe kromki razowego chleba),mały owoc
o:2 garście makaronu pełnoz. z warzywami ,mięsem i sosem(niepełny głęboki duży talerz)
p: spory kawałek domowego ciasta /paczka lu go ( do obu opcji jabłko i pół jogo nat 180g)
k:2 kanapki plus 3 łyżki serka wiejskiego wymieszane z ketchupem i warzywami

*3 kubki zielonej herbaty,woda niegazowana
*raz w tyg. godzina aquaaerobiku i godzina jogi,codziennie 1h 15 min dywanówek,3razy w tyg twister(2x10 min ,1x5 min)
Dodam,że przeszłam na 4 posiłki,bo tak mi wygodniej.Coś zmienić,żeby utrzymać wagę?Z góry dzięki za pomoc
kiciulka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 19:44   #1135
kiciulka91
Raczkowanie

Mało jak na stabilizację?

Hejmyślicie,że to odpowiednie menu na stabilizację?
śwsianka z 5 łyżek ,pół szkl.mleka,łyżeczka miodu,2 kanapki(tzn.2 małe kromki razowego chleba),mały owoc
o:2 garście makaronu pełnoz. z warzywami ,mięsem i sosem(niepełny głęboki duży talerz)
p: spory kawałek domowego ciasta /paczka lu go ( do obu opcji jabłko i pół jogo nat 180g)
k:2 kanapki plus 3 łyżki serka wiejskiego wymieszane z ketchupem i warzywami
*4 kubki zielonej herbaty,4 kubki wody niegazowanej
*raz w tyg. godzina aquaaerobiku i godzina jogi,codziennie 1h 15 min dywanówek,3razy w tyg twister(2x10 min ,1x5 min)
Dodam,że przeszłam na 4 posiłki,bo tak mi wygodniej.Coś zmienić,żeby utrzymać wagę?Z góry dzięki za pomoc
kiciulka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 20:35   #1136
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość

Śniadanie:

Do kawy z TŻ:

Obiad:

Do kawy z TŻ:

Kolacja:

Dzień I
* jabłko

Późny obiad:
Kolacja:

Śniadanie:

Cały dzień na szlaku:

Kolacja z TŻ:

Chcę wracać w góry
szkoda, że jednak nie wzięłaś.. następnym razem
i w ogóle bardzo się cieszę, że wyjazd się udał, zazdroszczę a jadłospis boski, sama uwielbiam moje "górskie" utrzymania

Cytat:
Napisane przez AshtrayGirl86
No to moje R/U:

I: owsianka: 5 lyzek platkow, 1 otrab, garstka miodowych misiow dwie swieze morele, serek homo nat, lyzeczka pestek dyni i lyzeczka masla orzechowego - ledwie wcisnelam
II: trzy male kromki razowca, kazda z bieluchem i kielkami, dwie z 4 plastrami sopockiej drobiowej, 1 plastrem sera zoltego i papryka; trzecia z plastrem wedzonego lososia i ogorkiem.
III: porcja makaronu chow mein (40g, niestety makaron bialy), piers z kurczaka, warzywa chinskie + mrozony groszek - wszystko duszone w przecierze pomidorowym, garam masali i lyzce sosu sojowego.
IV: salatka z mixu salat, pomidorkow cherry, ogorka, papryki, cebuli, odrobiny kukurydzy i tunczyka z sosem na oliwie; jablko.
V: twarozek domowy z warzywami.
i gdzies tam dwie kostki ritter sport owoce lesne skubniete mezowi
mm, obiad i śniadanie brzmią super jakościowo super, mogły wpaść węgle złożone tzn jakieś grzanki np albo ryz do sałatki w IV, ale to tylko tam szczególik. waga się trzyma ładnie od kiedy zaczęłaś stabilizację?
co do biegania, to po porannym biegu dobrze się czuję ( tylko głodna wcale nie jestem - jem śniadanie na siłę, dziwne), na razie póki pokonując krótkie dystanse to będę chodziła o tej porze, a jeżeli dotrwam w treningach do godziny ciągłego biegu to pewnie już popołudniami
Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89

Aż sama się zdziwiłam, jak to zleciało! Dokładnie jutro będzie miesiąc.

(nie umiem się odzwyczaić od tego jedzenia. Za dużo dobrych rzeczy się jadło na tym P i żal z tego rezygnować. Dlatego postanowiłam jedynie trochę obciąć kcal i ćwiczyć (przynajmniej 3x w tygodniu), tak jak zasugerowała Nowhere. Zaczynają mi się wakacje, więc będę mieć dużo czasu, także niespełna godzina dziennie poświęcona na ćwiczenia będzie ok.

Żeby nie było OT, moje U/P bardzo truskawkowe
I 2 pełnoziarniste scones z serkiem homo naturalnym, miodem, truskawkami i prażonymi płatkami migdałowymi, 1/2 dużego grapefruita, inka karmelowa z mlekiem

II
2 owalne kromki pszennego chleba; z masłem, polędwicą sopocką, żółtym serem, jabłko

III
Duży talerz gęstej zabielanej zupy jarzynowej z kawałkami piersi z kurczaka;
deser: kawałek sernika na zimno z truskawkami i galaretką

IV
Reszta homo nat., z truskawkami, prażonymi płatkami orkiszowymi i wiórkami kokosowymi, kakao naturalnym, nerkowcami i chrupiącą pszenicą z miodem; druga połowa grapefruita

40 minut ćwiczeń

V
Będzie jajecznica z 2 jaj na maśle i kilku plastrach polędwicy sopockiej, 2 kromki razowca z masłem ziołowym, miseczka świeżych warzyw

no i dobra decyzja, i tak już dzisiaj jedzenie wcale nie jest przytyciowe, biorąc pod uwagę 40 min ruchu wszystko pyyyszne i zdrowe
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 21:09   #1137
Margolcia0703181
Raczkowanie

U:

I. serek wiejski lekki 200g, kromka chleba mieszanego z margaryną, plastrem żółtego sera i ogórkiem, kawa

II. grahamka z margaryną, szynką i ogórkiem, jogurt pitny naturalny 400g

III. zupa krem brokułowa (z torebki niestety), kromka chleba wieloziarnistego z serkiem topionym, ogórek kiszony

IV. 2 średnie jabłka, kawa (rozłożone w czasie)

V. kromka z margaryną i chudym twarogiem, jogurt owocowy fru-vita z 0,5 łyżeczki naturalnego kakao

może coś jeszcze wpadnie

z ruchu niestety tylko spacer na uczelnię 2X30 min...(nie mogę biegać, od kilku dni bolą mnie stawy nie wiem od czego....)
Stary 2012-06-11, 21:17   #1138
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Dodaję swoje U z dziś:

1. 2 jajka na miękko, sałata,pomidor,rzodkiewki , kromka razowego z masłem i kawałek ciasta drożdżowego z rodzynkami z masłem
/kawa z mlekiem/
2. jabłko, i tu nowość pół wędzonej makreli z cebulką dymką i musztardą francuską,marchewki,sałat a,rzodkiewki,pomidor,
3. zupa wiosenna : 2 michy gęstej zupy zjedzone w odstępie jakiś 20min. i wypita szklanka rzadkiego,zupka na mięsku z tym mięskiem zjedzona(sporo) z warzywami: fasola taka płaska zielona,groszek,marchewka ,pietruszka i inne z dużą ilością ziemniaczków i świeżą pietruszką
/kawa z mlekiem/
4. serek wiejski piątnicy 200g z szczypiorkiem,pietruszką, rzodkiewkami,zielonymi oliwkami<---to było przepyszne,chyba wrócę do wieśniaków(jem je bardzo rzadko),pomidor,sałata i kalarepka
5.teraz kawa z mlekiem i duża garść migdałów
6.w planie twaróg chyba z dodatkami i warzywem, a potem pochrupię jeszcze marchewki z pestkami dyni

Dziś dużo kawy(postaram się już nie pić), i po 3 i 4 były drzemki bo w nocy tylko 3 godziny snu

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2012-06-11, 21:58   #1139
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
3. zupa wiosenna
pozdrawiam

jadłospis świetny i w ogóle, a tak poza tym, to kocham Twojego bloga : ]

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-12, 00:58   #1140
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
pozdrawiam

jadłospis świetny i w ogóle, a tak poza tym, to kocham Twojego bloga : ]

Ja też pozdrawiam

Chyba żartujesz?
Ja to myślałam że piszę tam yyy...do siebie chyba i nikt nie zagląda, nie czyta, nie komentuje...

Jak ktoś czyta to będą aktualizacje jupi.

13.03.2016 II kreseczki

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości