|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1321 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Cytat:
|
|
|
|
|
#1322 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Cytat:
|
|
#1323 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie z tym jest problem;/
|
|
|
|
#1324 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jego brzuszek jest prawie na moim raminiu.on sie rozgląda i sie uspokaja,Choc nie wiem jeszcze czy my mamy już kolki czy terror![]() No i fajnie że tak sobie radzicie,mój Szymon prawie nie śpi w dzień,za to noce są błogie wczoraj zasnął po 20 pobudka o 1 i 5. Edytowane przez anulka4771 Czas edycji: 2012-06-13 o 11:28 |
|
|
|
|
#1325 |
|
Zadomowienie
|
Gratulacje dla rozpakowanych!!!
![]() Współczuję kolek u nas późnym popołudniem zaczyna się horror, nie wiem czy to kolka czy to co można zdziczeć i nie wiadomo co robić Wczoraj na szybkości leciałam po inne mleko, nie wiem, może to coś da Podajemy też EsputiconWidzę, że piszecie o znieczuleniu ja przed porodem myślałam, że nie będę brać ale w trakcie tylko czekałam aż będą mogli podać Wkłucie nic nie boli a później jaka ulga na 3 dzień bolała mnie bardzo głowa, a tak to żadnych skutków ubocznych chyba nie byłoSailormaary ja po podaniu miałam wrażenie, że jedną stronę mi całkiem złapało, a drugą tak nie do końca powiedziałam to pani anestezjolog i kazała poleżeć chwilę na boku i pomogło!Tylko zastanawia mnie, że podają w różnych momentach to znieczulenie. Wy tutaj piszecie o rozwarciu 4cm, a ja mogłam dostać dopiero przy 7 cm
|
#1326 | |
|
Zakorzenienie
|
ja chce nie dzisiaj a jutro
Cytat:
dziewczyny, ale miałam noc... położyłam się chwilę przed północą...zasnąć nie mogłam - czułam się jakbym sama była niemowlęciem, które budzi się co pół godziny na karmienie... ![]() ogólnie koniec spania zaliczyłam o 4:40 a łącznie to może w nocy przedrzemałam 1,5h i za każdym razem budziłam się wyspana! dopiero po dawce gorącego, prawdziwego kakao Mąż się zdziwił że łóżko puste i wstał jeszcze przed budzikiem ![]() Czuję się dzisiaj jak jakiś Frankenstein, bo nie spałam w nocy i wcale nie jestem zmęczona - ciekawe kiedy padnę na pyszczek.... teraz czas na śniadanie |
|
|
|
|
#1327 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jak macie problemy z bolącym brzuszkiem u dzieci, polecam z całego serca chustowanie. Płacze przechodzą jak ręką odjął.
![]() Dziecko jest ułożone w chuście w pozycji z nogami przyciągniętymi do brzuszka co znacznie ułatwia usuwanie gazów i wypróżnianie. Jakie Maciek kupy wali jak go wyjmę z chusty, głowa mała! ![]() Wczoraj znowu bylismy na meczu u znajomych , od 18 do 23. Maciej spał od 21, wcześniej trochę marudził, trochę się rozglądał to go zabawialiśmy, chociaż on jeszcze mało co kuma, no i jest wiecznie niezadowolony. Wróciliśmy, szybka kąpiel i o 24 już spał. Obudził się przed 4, karmienie, i spał do 6. 40 ![]() W ciągu dnia go w chuście nosiłam, byliśmy 2 godziny na spacerze i później jeszcze obiad i sałatkę na wynos z nim zrobiłam No i dzisiaj przemyłam mu rano oczka moim pokarmem, zobaczymy co będzie bo wczoraj trochę zaropiały. Na kangurka ![]() Cytat:
Gratuluję! Cytat:
Dlaczego nie chcesz się przekonać do chusty? Leon ma takie problemy z brzuszkiem, a chusta na pewno by pomogła. Dziecko jest blisko Ciebie, czuje bicie serca, ruchy Twojego ciała masują jego brzuszek, same pozytywy. Cytat:
|
|
|
#1328 |
|
Zakorzenienie
|
Lady trzymam kciuki
![]() zaabciu gratulacje!!! |
|
|
|
#1329 | ||
|
La Moderatoiure
|
Hej
Wczoraj odpadł nam pępek! Nareszcie, bo młoda jutro kończy miesiąc. Nie chciał odpadać po octenisepcie, przestałam go używać i poprawa, znaczna nastąpiła już po jednym dniu, po 4 dniach od odstawienia odpadł.Moja ma pojedyncze potówki na policzkach. Pisałyście o butelkach. U mnie niewypałem okazały się tommee tippee, ale tylko dlatego, że młoda nie potrafi "puszczać" smoczka i się jej zasysa do środka, przez co nie może pić i się wścieka. Pijemy tylko z Lovi Aktywne Ssanie, jest rewelacyjna, dostałam ją w Bocianiej paczce ze szpitala. Może jeszcze wrócę do TT jak mała nauczy się lepiej radzić sobie z butlą ![]() Mega udany zakup u mnie: leżaczek- bujaczek z Fisher Price'a, młoda z niego mogłaby nie wychodzić. Uwielbia tam robić kupska i pierdzieć, spać, bawić się. Strzał w 10! Kolek nie mamy Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1330 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
). skurczy przed partymi faktycznie sie nie czuje, ale od tego jest polozna zeby popchnąć wszystko do przodu, ja parłam na lozku mimo ze nie czulam w sumie partych po to , zeby się troszke bardziej otworzyć wlasnie i zeby szybciej poszło. Uwazam ze poszlo szybko, bo od 4 cm i podania znieczulenia do końca szycia krocza mineło dokladnie 1,5 godziny. faktem jest że peklam dlatego ze nie umialam wyprzeć dziecka, wiec mi lekarz wypędzał go z brzucha. parłam parłam , ale chyba wciąż za mało. może jakby mnie bolało to bym się wzieła w garść i wypchneła sama. Czy kąpiecie dzieci codziennie?? Wczoraj nie zdążyliśmy , jakoś tak się nie zorganizowalismy, wychodziło na to, że powinniśmy go wykąpać koło polnocy i juz nam sie nie chciało, moja mama zadzwoniła wczoraj o 21 i pyta czy juz po kąpieli jesteśmy, wiec mowie ze nie i ze chyba nie wykąpiemy go, tylko umyjemy. dzisiaj zadzwoniła do mnie i mowi , ze ona zrobila wywiad wśród nowoczesnych mam i ze wszyscy kąpią dziecko codziennie i ze co my wyprawiamy, ze woda działa kojąco ( no ja dziękuję, nasz sie tak drze, że masakra), że wzmacnia ( ) dzieci i dalej prowadzi wywód , powiedziałam jej grzecznie, że to nasza sprawa i żeby się nie wtrącała, to się obraziła jak jej powiedzialam, ze w sr rodzenia, doswiadczona polozna uczyla nas kąpać w ten sposób ze dziecko myjemy myjką na przewijaku, a potem tylko w wanience opłukujemy to mi powiedziala, ze tak sie nie kąpie i że dziecko ma być zanurzone w wodzie. kurde, wkurzona jestem.... jak wy kąpiecie swoje dzieci i czy faktycznie jest taki mus zeby kąpać je codziennie ??? nasze nie powiem, śmierdzi pod wieczór, ale wtedy biorę miskę , myjkę i go obmywam czystą wodą , a potem wycieram i oliwkuję. w zasadzie to zrobiłam tak tylko raz, a teraz czuję się jak wyrodny i leniwy rodzic. Edytowane przez _millena Czas edycji: 2012-06-13 o 12:01 |
|
|
|
|
#1331 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak raz go nie wykapiesz nic sie nie stanie,brudem nie zarośnie przecież co za bzdury ludzie opowiadają To tak zwany Dzień Brudasa Filip kapie się co drugi dzień,co prawda wiadomo jak jest brudny to codziennie.M twierdzi że przecież z kupą się nie bił
|
|
|
|
|
#1332 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1333 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak to widziałam, to mi się to dziwne wydało, ale jak przemyslałam sprawę to ma to sens.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#1334 |
|
Zakorzenienie
|
La Monica fajnie że kikut już odpadł.
Millena my nie kąpiemy codziennie. raz obudziliśmy małą na kąpiel (kąpiemy o jednej porze koło 19) i więcej nie mam zamiaru jej budzić na kąpiel. wrzask był taki jak nie wiem. poprasowałam trochę ubranek i mi sie nie chce... szukam diety oczyszczającej dla męża
|
|
|
|
#1335 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1336 | ||
|
Wtajemniczenie
|
hejo
Zaabcia, gratulacje!! Stokroteczka777, to może się doczekasz Cytat:
I jeśli wam dzieciaki marudzą przy zawiązywaniu, polecam suszarkę Na początku, gdy nie mieliśmy jeszcze wprawy w wiązaniu, włączaliśmy suszarkę, coby dzieć był wyluzowany Działało![]() Cytat:
![]() Jak nie ma upału, to kąpiel w wanience co drugi dzień. I nie czuję się wyrodnym i leniwym rodzicem ![]() My leżaczek też mamy, ale tych wibracji raczej nie włączamy. przydaje się, jak np my jesteśmy w kuchni- przy jedzeniu, czy gotowaniu, gdy mały nie śpi, i nie chcemy go tak samotnie zostawiać gdzieś w pokoju |
||
|
|
|
#1337 |
|
Wtajemniczenie
|
Dopajanie pomaga idzie kolejna kupa druga już dzisiaj
Proszę mnie zle nie zrozumieć o tą kapiel,ja staram się kapać codziennie ale czasami zdarza się ze nie kąpie.Nie czuję się z tym zle.Nawet budzę Szymona jak śpi ale że on prawie nie spi nie ma problemu.A i musi mieć trochę cieplejszą wodę do kapania i nawet się usmiecha ubieranie to już inna bajka,wrzask
|
|
|
|
#1338 |
|
Wtajemniczenie
|
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#1339 | ||
|
Zakorzenienie
|
Mądrzy ludzie żyją w brudzie
![]() Cytat:
) wycieram dupsko mokrą tetrą, wietrzę i dziecię zadowolone. Wycieram mu też rączki, przemywam oczy i twarz, styknie ![]() Maciek na dość długie włoski, a nie jest wskazane u takiego maleństwa mycie włosów codziennie. Maciej kąpiele lubi (tylko czasami się drze ), a ostatnie co bym zrobiła to obudziła dziecko na kąpiel. Nie budzę go na karmienie, nie budzę na przewijanie, to i na kąpiel nie będę. Mnie na szczęście nikt nie mówi kiedy i jak mam syna kąpać. A jak już kąpiemy, to wody tak solidnie leję, żeby był mocno zanurzony, wtedy mu ciepło i błogo ![]() Cytat:
Ja widzę po sobie, w domu biorę kąpiel rano i wieczorem, i skórę mam niestety wysuszoną. Ale inaczej nie potrafię, brudna się czuję bez tego prysznica. A w szpitalu po cesarce nie mogłam się tak bezkarnie prysznicować, tylko się obmywałam. Po tygodniu skórę miałam o niebo "lepszą"
|
|
|
#1340 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
za wizytę u peediatry mała zdrowo rośnie ![]() przyciągam te nóżki i nic Cytat:
Cytat:
jeśli chodzi o złe wspomnienia związane z porodem to stwierdzam, że ich nie ma, no może ten ból... ale bardzo szybko zapomniałam o złym i o porodzie myślę jako o czymś cudownym ![]() Gratuluję moja wazyła 3760 g[QUOTE=_millena;34674501] ![]() kąpiemy co drugi dzień i nie czuję się wyrodną matką i tak nie możemy się wbić w godz ok 19 bo mała wtedy kończy jeść i ma długie spanie potem...oh idę coś kombinować z moim rozdarciuchem może rzeczywiście ten brzuszek ją boli a ja myślałam, że cały czas chce jeść no rączki do buzi pcha |
||||
|
|
|
#1341 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
na początku też mi złapało tylko połowę ciała, ale za moment się wyrównało. Jak mądrze anestezjolog poda znieczulenie, to w fazie partej nie ma problemów. Ja na samym początku parcia miałam problemy, bo znieczulenie działało, ale za chwilę przestało i mogłam przeć. Ze skutków ubocznych chyba nic u mnie nie wystąpiło. Tyle, że parę godzin po porodzie jak szłam pod prysznic, cały czas musiałam przysiadać, bo czarno mi się przed oczami robiło. Ale to niekoniecznie wina ZZO |
|||
|
|
|
#1342 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1343 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale kurcze przy kąpieli tak sie drze , że masakra, a jak go szybko przelecę myjką ( tyle że bez mydełka, tylko namoczoną wodą) to i nie zdazy sie rozedrzeć i krócej to trwa wszystko. Nas w sr uczyli namydlać na przewijaku i tylko wkładać do wanienki żeby opłukać. moja mama kąpała nas zanurzonych w wodzie, dlatego nawet zdobyła sie na podważenie zasad kąpieli nabytych w sr ![]() ![]() jezuuuu i wlasnie dlatego nie chcialam, zeby mi tu ktoś siedział na głowie. jest mi cięzko, jestem sama, ale przynajmniej moge robić to co chce, a nie to co ktoś inny uważa za stosowne!!!
|
|
|
|
|
#1344 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie do mam które już rodziły...kiedyś już tu pytałam, ale to było przed porodami i to była czysta teoria
Czy któraś z Was rodziła w soczewkach??
|
|
|
#1345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A dla mnie mój syn pachnie najpiękniej jak jest ze dwa dni niekąpany pachnie dzieckiem, a nie kosmetykiem.Dziecku IMO wystarczy przetarcie samą wodą, myjki żadną chemią nie trzeba nasączać, bo później trzeba by to zmyć, a to dodatkowy czas i stres dla dzieciaka, a po co mu to? Dla naszej przyjemności? Jeśli kąpiel nie sprawia mu przyjemności, to ja dla własnego dobrego samopoczucia nie stresowałabym dziecka. I nie uważam żeby kąpiel rzadziej niż codziennie była lenistwem. Bo ileż ta kąpiel trwa? U nas z przygotowaniem i posprzątaniem "po", to jakiś 10 minut... faktycznie szmat czasu
|
|
|
#1346 |
|
Zadomowienie
|
aaaa no najwazniejsze.. ODPADŁ NAM PĘPEK , w 9 dobie, to chyba niezle
w sumie to większość czasu był pięlegnowany przez szpitalne ciocie, u nas w domu tylko 3 dni i dobrze, bo aż mnie wzdrygało a dziś został mi po prostu w rąsi boze moje dziecko od 9 do teraz nie mogło zasnąć. wreszcie sie udało. na rękach spał, ale co go odłożyłam to od nowa ryk. w koncu ułożyłam go na pleckach i zasnął , przechylilam tylko rożek na bok w razie co, bo mu sie nie odbekło. na boku za cholere nie chcial zasnąć. jak wygląda przejedzone dziecko ? ja staram się go karmić cycem, ale to wygląda tak, że on nie chce za bardzo intensywnie ssać i po prostu nie najada się tym cycem, czasem wisi godzinę i jeszcze by zjadł. więc w szpitalu kazali mi go po cycu dokarmiać butelką, ale dostałam wytyczne że mam mu dawać po 80ml mleka modyfikowanego. zazwyczaj nie zjada wszystkiego, po prostu pluje i prycha albo usypia i nie da się go zmusić do ssania, ale czasem zastanawiam się czy go nie przekarmię. Dzisiaj sobi pomyslalam, ze moze wlasnie dlatego, ze co ryk to dostawał cyca, a potem jak już mi siadła cierpliwość to zrobiłam na koniec butle, zjadł 30 ml , reszty nie chciał. i śpi. i sama nie wiem.... czy ja nie powinnam mu juz obciąć paznokci ??? ma 10 dni. chyba powinnam
|
|
|
|
#1347 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=_millena;34681553
czy ja nie powinnam mu juz obciąć paznokci ??? ma 10 dni. chyba powinnam [/QUOTE]Nie sugeruj się wiekiem, tylko długością paznokci jak ma za długie, to obetnij![]() Mój miał długasy straszne i obcinałam mu, cała w stresie jeszcze w szpitalu, chyba na drugi czy trzeci dzień. Aha, jak pluje i prycha, to ja bym nie wpychała na siłę. Może Ci laktacja się unormowała, i wystarczy mu cyc? I jeszcze jedno - nie każdy ryk jest oznaką głodu. Dziecko może być też zmęczone, mieć mokro, za zimno lub za gorąco... Dlatego cyc nie zawsze jest dobrą odpowiedzią
|
|
|
|
#1348 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
używam jednodniowych Acuvue TruEye![]() U Wojtka wczoraj odpadł pępek - jestem w szoku - w niedzielę rano urodziłam, we wtorek wieczorem kikucik został w pajacu ![]() Jeżeli chodzi o czucie przy parciu, to ja mogę powiedzieć tyle - nie miałam zzo przy żadnym porodzie (nie ze względów ideologicznych, tylko tak wyszło ), ale przy pierwszym w ogóle nie czułam partych - tylko sam ból, a przy drugim - i ból i parte. W pierwszym przypadku było mi łatwiej - naprawdę! Położna mi trzymała rękę na brzuchu i mówiła, kiedy mam skurcz - wtedy parłam. Ja po prostu miałam takie wrażenie, że zalewa mnie fala bólu, ale nie potrafiłam powiedzieć kiedy się zaczyna, a kiedy kończy - ale jak mi powiedziała, to po prostu parłam mimo bólu i już. Teraz z Wojtkiem rodziłam tak szybko, że nawet o Dianatalu zapomniałam, o zzo już nie wspomnę, więc rodziłam na żywca, bo nic nie zdążyli mi dać. Czułam skurcze parte i ból. Więc było tak, jakbym do pierwszego porodu dołożyła sobie jeszcze skurcze parte. I moje wrażenia są takie, że było gorzej, bo jak położna mówi, żeby nie przeć, żeby krocze miało czas się przystosować, to to jest masakra, bo właściwie ten skurcz sam idzie, więc traci się jeszcze dodatkowo siłę na to, żeby nie przeć, jak się bardzo chce. Więc wcale nie uważam, żeby nie dało się urodzić, jak się nie czuje partych. Mnie osobiście tak było lepiej i łatwiej.
|
|
#1349 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki
ja cały czas się zastanawiam, rodzić w nich czy nie... i w sumie mogłabym bez bo nie jestem aż taka ślepa ja używam Acuvue Advances (czy jakoś tak) albo Acuvue Oasis...dwutygodniowych. A z czystej ciekawości ...ile płacisz za jednodniowe ? Używałam na początku i były super. ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Do mnie dziś dzwoniło i pisało więcej osób niż w moje urodziny...głównie osoby które już od niepamiętnych czasów się mną nie interesowały!! Jedna nawet ...słyszała że ja już leżę w szpitalu !!!! czaicie ?? skąd się biorą tacy ludzie?? Skąd takie informacje??
|
|
|
#1350 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam siniaki i dziury.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:26.

jak sie zorientuje ze z niego nic nie leci to wypluwa i już... tyle można było myśleć o smoku. 

któraś z dziewczyn pisała, że kłądzie termofor na kolana i na nim malucha na brzuszku - to taka odmiana
musisz tylko uważać, zeby miał łepek tak, żeby mógł swobodnie oddychać!
jego brzuszek jest prawie na moim raminiu.on sie rozgląda i sie uspokaja,Choc nie wiem jeszcze czy my mamy już kolki czy terror
można zdziczeć i nie wiadomo co robić

Wczoraj odpadł nam pępek! Nareszcie, bo młoda jutro kończy miesiąc. Nie chciał odpadać po octenisepcie, przestałam go używać i poprawa, znaczna nastąpiła już po jednym dniu, po 4 dniach od odstawienia odpadł.

co położna, to inna szkoła