|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
aaaa i jeszcze kwestia dotycząca czapeczki, bo to też patologia
![]() ja akurat czapkę zakładam z kilku powodów, bo robię to raz, żeby ciągle nie zakładać i ściągać bo Filip tego nie lubi, bo boję się o uszy (mój 4-letni sąsiad ma non stop zapalenia uszu i przez to nie słyszy szmerów i szeptów :/), bo ostatnio jeżdżę z odsłoniętą gondolką, żeby Fifi więcej widział (inaczej się nudzi i marudzi) i przede wszystkim - bo nie chce mi się słuchać na każdym kroku starych bab, które nie omieszkały już nie raz i nie dwa zwrócić mi uwagę, że mały jest za lekko ubrany, że mam go przykryć lub zasłonić uszy, dlatego cieniutką bawełnianą czapeczkę zakładam |
|
|
|
#1922 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
mag_99 czasem dobrze jest tak dziecko zostawić, żeby się samo sobą zajęło i to nie powinna być żadna patologia. Ja przy synu byłam non stop i to był właśnie błąd, bo on sam się teraz nie zabawi. Musi ktoś przy nim być bo zabawa nie taka. A co ta założycielka wątku sobie myśli to ja nie wiem. Chociażby taka nasza Aguśkaa która miała nocne dyżury a w dzień z dzieckiem i Filipek niekiedy musiał zabawić się sam bo mama chciała odespać, to co też patologia? Miała sobie zapałki podstawić, zeby powieki nie opadły czy jak? Nie ogarniam tych kobiet wredne są i pewnie same popełniają te swoje patologie.
No i te kolczyki i siedzenie. Niech sobie takie mamy robią co chcą jak coś wyjdzie nie tak ze zdrowiem dziecka to one będą latać z dziećmi do lekarzy i pukać się w głowę za durnotę, my za nich przecież tego nie zrobimy
|
|
#1923 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1924 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o kolczyki to poczekam do czasu aż Ewelinka sama będzie w stanie stwierdzić czy chce czy nie. Obojętnie, czy powie, że chce kolczyki mając 3 latka czy 23
![]() Natomiast jeśli chodzi o sadzanie to tutaj mamy problem, bo ma zaledwie 3 miesiące a usilnie sama próbuje siadać (choć nie potrafi). Noszenie przodem do świata to jeszcze nie problem, podobnie jak noszenie w pozycji jakby siedzącej. Ale za rączki podciąga się do półsiadu a do pełnego siadu z moją lekką pomocą. Jest na to zdecydowanie za wcześnie, ale skoro mamuśka chodziła sama mając 7 miesięcy to wszystko jest możliwe
|
#1925 |
|
Zadomowienie
|
Ja także zakładam mojemu dziecku czapeczki, tzn. teraz to jest bardzo cieniutki ale zasłania uszka, i mam taką chustkę też bardzo cieniutka. Ja myślę, że można bez czapki jak nie ma wiatru a jak jest to dziecku w tak delikatnym okryciu nie będzie jakoś źle...
|
|
#1926 |
|
Gang Iren
|
Przegralismy
|
#1927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kilka dni temu to było, żar z nieba, Ewelinka w samym bodziaku i w skarpetkach ale w nóżkach leżał kocyk a w rączkach tetra. Głowa goła, bez czapki, bo nawet mały zefirek nie powiał. I starsza kobieta (po 50.) do mnie abym chociaż opaskę na uszy założyła małej albo przy szyjce tetrą zasłoniła bo się zaziębi. W piątek, gdy byłam na usg bioderek, było ciepło ale wiał niezbyt fajny wiaterek. Załozyłam Ewelince opaskę (aby nie słyszeć głupiego pytania "chłopiec czy dziewczynka"). Pielęgniarka powiedziała mi, że ten wiaterek ma ze 20 stopni i nie warto męczyć dziecka. Więc wtedy powiedziałam jej, że to dla ozdoby bo uszy i tak się odsłoniły Na spacery zawsze mam awaryjnie cienką czapeczkę, cieplejszą i opaskę. A także coś cienkiego z długim rękawem, coś cieplejszego z długim rękawem i kocyk. Często na spacerze witam u mamy a potem następuje zmiana pogody - jak dziś. Wyszłam latem wróciłam jesienią
|
|
#1928 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
No co ty,chodzilas majac 7 miesiecy??Wow!Pewnie super to musialo wygladac: taki maly bobas i juz chodzi.No to moze Ewelinka ma to po mamie.A Radek powiedzial dzis,ze Eryk sam szybko nie usiadzie,bo tylek ma za gruby.Sam jest gruby,niech na siebie patrzy,a nie mojego Kluska obraza.On jest tylko lekko faldziasty,a nie zaraz gruby
|
|
#1929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale za to bardzo późno zaczęłam mówić, bo w wieku 3 lat. Coś za coś. 4 miesiące miałam i już 2 zęby... Siedzieć też szybko siedziałam. Ewelinka dziś kolejny raz odkryła swoje stopy Przestałam cieszyć się z pięknych włosów. Wypadają mi garściami
|
|
#1930 |
|
Gang Iren
|
A ja wlasnie odwrotnie: bardzo szybko mowilam,a chodzilam dopiero jak rok skonczylam.Jak mialampoltora roku to juz wszystko pelnymi zdaniami mowilam.
A moja Wiki to taki sredniaczek,mozna powiedziec,ze ksiazkowa jest.Ani nie za wczesnie,ani nie pozno.
|
#1931 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale każde rozwija się inaczej. Najwazniejsze, aby dzieciątka były zdrowe! Zawsze to powtarzam. Nie ważne, że ma mało włosów, jest mniejsze niż inne, nie podnosi główki zbyt wysoko albo zbyt szybko chce siadać. Codziennie sobie powtarzam - najważniejsze, że zdrowa! Reszta jest mniej ważna.
|
|
#1932 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
przegraliśmy,no szkoda wielka,że tak się to skończyło, ale to w koncu tylko sport ![]() Póki co Mała wysypki nie ma, ja nadal nie czuję smaku i chyba jutro jajo zniosę jak będę siedzieć przy stole z żarciem Właśnie pomalowałam pazurki i czekam aż wyschną, jeszcze mleko ściągnę, bo pierwszą porcje jutro na imprezie dam Małej z butli, potem będę chodzić do pokoju ( bo to hotel też jest) , ale ten początek imprezy to chcę być przy stole. Dzisiaj załatwiłam spowiedź dla wielu grzeszników , poszliśmy na mszę , miała być spowiedź , nikt nie przyszedł,zagadałam kościelnego przy zbieraniu ofiary, mowi ,że po mszy mogę poprosić księdza, no to polazłam za nimi po mszy, powiedział,ze nie wie czy znajdzie czas, bo musiał zrobić coś na kolejną mszę...no ok, to czekamy dalej...i wyszedł, spowiada nas trzech ( ja tż i Bratanica) i nagle z ławek zaczęła napływać ludność grzeszna, chyba z 10 osób,hihi, nie chciałabym widzieć miny tego księdza, to go nieźle usadziłam Jutro prasowanie, pakowanie potrzebnych rzeczy i 12.10 startujemy do kościoła, jeszcze rano chcę wózek przyozdobic troszkę kwiatkami ![]() Pozdrawiam Was Dziewczyny, dzięki za ciepłe słowa, przepraszam,że tylko tak samolubnie o sobie, ale chcialam dać znać ,że żyję i jest ok. |
|
|
|
#1933 | ||
|
Rozeznanie
|
No i po meczu
![]() ale że Rosja z grupy nie wyszła to się zdziwiłam ![]() Nie pisałam kilka dni - bo jakoś się nie wyrabiam ale czytam tynka - my też chrzcimy 12.08 nie jem słodyczy (bo przecież na diecie być nie mogę bo karmię (.) ) - ale dziś zjadłam paluszki do meczu mam słabą wolę i ciągle mam ciążową krechę na moim bladym brzuchu. A jak brzuch był jeszcze z zawartością to nie było krechy prawie widać taki być naciągnięty a teraz niestety rzuca się w oczy - i może się utrzymywać nawet do 12 miesięcy ![]() gkatarzynka Moja też je króciutko ale intensywnie. Czasem poje 2 minuty i puszcza pierś, popatrzy sobie na mnie i zaczyna gadać albo się uśmiechać Ale na wadze przybiera więc się nie martwię. W dzień je do max 5 minut, w nocy do 10 minut i tyle Cytat:
![]() a oczęta piękne! zielone aaagga Cytat:
nowaken,MoniqW gratki. Aż mi ślnika poleciała - zdolne jesteście dziewuszki - super blogi. I jak tu mam schudnąć do chrztu jak Wy takie smakołyki podrzucacię hę? ![]() Aferzasty wątek przejrzałam no niektórym się nudzi w domach naprawdę... dobrze że u nas tak fajnie i konstruktywnie wydaje mi się Mamuśki proszę Was o radę w 3 sprawach: 1) Moja córuś czasem ni z gruchy ni z pietruchy nagle cała sztywnieje. Ręce podnosi do góry na sztywno nad głowę (wygląda to jak litera Y), robi się wściekle czerwona aż pąsowa dosłownie, wytrzeszcza oczy i wstrzymuje oddech może na 3-4 sekundy Zdarzyło się to do tej pory 3 razy. Jestem szczerze mówiąc przerażona. Za pierwszym razem myślałam, że się dusi! masakra! Teraz myślę, że może się czegoś wystraszyła.. nie wiem. Po tych 3-4 sek zaczyna płakać strasznie. Ale jak się ją przytuli to natychmiast się uspokaja .. więc już nie wiem co to moze być. Jest pąsowa, ma wytrzecz i jest okropnie sztywna - bardzo się martwię Zdarzyło się to 3 razy. W tym 2 razy w ciagu ostatnich 2 tygodni - a raz jak była całkie malutka - i co o tym myślicie? Do pediatry idziemy we wtorek ale może któraś z Was wie co to może być? Martwię się 2) Eliza nauczyła się przekręcać z plecków na bok... na jeden bok. A konkretnie prawy. I dooopa nie chce na lewy za chiny ludowe. Do tego stopnia się lubi przekręcać, że jak ją kładę do łóżeczka spać to na śpiąco myk - nogi podnosi do góry i hop leży na boku i tak śpi (!), jak próbuje ją przez sen na plecy przekręcić to się wybudza i wścieka. Podkładałam jej pieluszkę i kocyk z prawej strony żeby się nie przekręcała w nocy ale tylko się wścieka i leży tka bardzo na boku jak jej się to tylko udaje - czyli czasem z nogami w górze praktycznie opartymi na wałku z koca ( nie chcę żeby spała na boku bo się boję, że przekręci się na brzuszek i się źle ułoży i będzie tragedia - boję się SIDS - panicznie 3) Jak dbacie o higienę uszków Waszych dzieci? Moja ma na zewnątrz w małżowinie mnóstwo takich skrawków woskowiny. I ja je myję wacikiem (na zewnątrz ucha) ale zastanawiam się czy aby jakiś kropelek się nie powinno używać żeby ta woskowina przypadkiem nie zatykała jej kanalików? Wiem, że dużo pytań ale bardzo proszę o pomoc kochane dziękuję |
||
|
|
|
#1934 |
|
Rozeznanie
|
Nikogo nie ma od rana w niedzielę
ciekawe dlaczego zobaczcie TU super stronka na której można sobie dobrać fryzurę i makijaż - jest genialna i nie trzeba się logować ani zakładać konta ani nic tylko trzeba mieć zdjęcie swoje gotowe na którym widać twarz dobrze. Jak dla mnie super!!!!!! Konia jak się czujesz??? |
|
|
|
#1935 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Julka ubrana byla w krotkie psodenki, koszulke i kapelusik a jak ja wyjelam z wozka to sie z niej lalo ... Ja zakladam tez cienka czapke jak widze ze jest wiatr, choc jak biore mala w foteliku na spacer a wiatr jest lekki to nie zakladam jej czapy bo fotelik ja oslania od wiatru, czasami zaloze jej opaske, czasami kapelusik, czasem zaloze tylko kaptur z bluzy jak ma bluze na sobie ... wszystko zalezy od pogody.. natomiast napewno nie zakladalabym czapki TYLKO po to zeby nie sluchac glupich komentarzy - jeden drugi czy trzeci mozna wysluchac i powiedziec swoje ale za czwartym spytalabym bezczelnie co to kogo obchodzi?? Zaziebi sie? A do tej pory sie zaziebil?? ciesze sie ze tutaj ludzie nie maja na tyle tupetu zeby sie o takie rzeczy czepiac, no ale tutaj czapka to nie mus Cytat:
potrafi sie bawic, znalezc sobie sama zajecie, a jak ja jestem w poblizu to jednak chce zeby ja zabawiacCytat:
nie pamietam bolu, uszy sie goily spoko, choc jedno sie troche papralo. Mysle ze na kolczyki przyjdzie u nas czas, ale co mi do tego kto kiedy przebija uszy swojemu dziecku? moje dziecko ani ja na tym nie cierpimy... Cytat:
uf u nas nocka calkiem spoko mala zasnela o 22.30 po wielkich trudach (znowu spalysmy w sypialni, przenioslam jej karuzelke do dostawki i wlaczylam bez dzwieku - po 5 min spala ) na jedzenie obudzila sie o 4 a potem przed 7 juz nie spalismy.Zjadla dopiero h temu ok 110-120 ml naszczescie bez placzu choc nie bez cyrku Nowaken dziekuje za typ, tesciowa dzisiaj przylatuje z PL i akurat wieczorem u nas bedzie to jej napisalam zeby mi kupila ![]() ---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- Karolca ja nie wiem kiedy ja siedzialam ale Julka chyba bedzie dosyc szybko. Jak ja karmie to mi sie ciagle podciaga do siadu, jak jej podam obie rece to zaraz wykorzystuje je do podciagania i to nie do polsiadu a siada calkiem i nawet jej sie kurcze glowa nie kiwa maz dumny i zadowolony, lubi z nia cwiczyc a ja jakos sie boje ze za wczesnie. No ale nikt jej do tego nie zmusza w koncu - nawet mnie denerwuje bo nie umiem jej nakarmic normalnie bo mi sie podnosi zasnela wlasnie to mykam pod prysznic
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||||
|
|
|
#1936 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w końcu jak jest wściekły upał to na pustyni też beduini noszą namotane coś na głowie żeby udaru nie dostać. Ale grubo ubrane dzieci w parku widuję co dzień. Biedne te dzieci. Wiecie co? Chłopak mojej szwagierki (siostry męża - dodaję dla pewności bo ja relacji rodzinnych jakoś nazywać nie umiem ) opowiedział mi historię i nie mogę o niej zapomnieć. Opowiedział mi jak jego kolega uczył córeczkę zasypiać w hałasie. Polegało to na tym, ze włączał jej na full heavy metal i dziecko siedziało w tym hałasie aż padło ze zmęczenia ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#1937 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej!
No ładnie jeden dzień mnie nie było i tyle nadrabiania ![]() już sprowadzona na Mazury, ale jest totalny sajgon, musimy zrobić mini remont, więc jeszcze pewnie będę w tyle trochę ![]() Zjadłam 2 (słownie: dwie) truskawki i mała wysypało na buzi czerwonymi plamkami Miłej niedzieli!
|
#1938 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Bry!
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Gratki! A Moja dzis ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#1939 |
|
Zakorzenienie
|
U nas wieczór i nocka lepsze. Bez płaczu w końcu
W kwestii czapek to nigdy nie wiem czy zakładać czy nie. Moja mama mówi że obowiązkowo bez względu na pogodę żeby chronić uszy. Ale sama nie wiem czy w takie upały to małej w czapce nie za gorąco
|
|
|
|
#1940 |
|
Zakorzenienie
|
Hej,
u nas nocka spokojna w ostatnim karmieniu tż mnie wyręczył Która to przepowiedziała że przegramy ??Tak wczoraj jak już zeszłam z wizazu to pomyślałam że chyba dawno Desia się nie odzywała ![]() Miłej niedzieli
|
|
|
|
#1941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1942 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co do czapeczek to ja zakładam jak jest wietrznie i zimno( u nas dość często) ale jak były upały to zakładałam kapelusik.Cytat:
powoli wszystko ogarniecie i będziecie sobie super mieszkać są na szczęście inne dobre owoce, po których mała nie będzie mieć uczelnia. Miłej niedzieli![]() Cytat:
Wszystkiego najlepszego dla Was Cześć u nas nocka nawet spoko mała poszła spać o 20 wstała o 4 rano nakarmiłam ją pospała do 8 przed chwilą zjadła i gada sobie z misiami w łóżeczku
|
|||
|
|
|
#1943 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
On zanika w 3-4 miesiącu. To normalny odruch noworodkowy i zostaje zastąpiony przez odruch wzdrygnięcia (Straussa). Moja też to ma ale to jej nie przeszkadza. Zresztą już zanika. Ale to co moja robi to inne jest. Nogi są przy tułowiu. Tylko ręcę w Y, wstrzymywanie oddechu i cała jest purpurowa a potem strasznie płacze
|
|
|
|
|
#1944 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
od 3.00 jest walka ze smoczkiem. Tu tak samo mam łóżeczko przy łóżku, ale czasem ręka mi już drętwieje od trzymania jej między szczebelkami. Czuję, że z tym smokiem to będą jeszcze przeboje ![]() Gratuluję dwóch miesięcy Anulki ![]() Cytat:
a pewnie daruję sobie te truskawki, za rok pojem teraz i tak planuję powoli małą na mm przestawiać. Wydłużam sobie godziny ściągania mleka (bo moja z cyca nie chce już wcale jeść, z butli łatwiej...) i zacznę co drugie karmienie robić mm. Wczoraj już jedno dostała i dobrze zniosła (a nie dokarmiałam już od ponad 1,5 miesiąca). A jak już będzie całkowicie mm to ustawię godziny karmienia i będzie już lżej. Fajnie, że Twoja Oliwka taka grzeczniutka Koniakonia trzymam kciuki, żeby dzisiejsze święto Kai w pełni się udało no i żeby Ci zdrówko dopisało Ja mam dylemat... Mamy fotografa na chrzciny (znajomy mojego brata-ojca chrzestnego, który chce nam zasponsorować tę atrakcję) no i będzie reportaż z kościoła, sesja z całą rodziną pod kościołem i Laura oraz rodzice z chrzestnymi plener, a jeśli będzie brzydka pogoda to sesja w studio. No i ja nie mam pomysłu na ten plener, żeby coś fajnego zrobić. Myślałam nad balonami i bańkami mydlanymi... Ale nie wiem sama może macie jakieś pomysły? w necie nic nie mogę zbytnio też znaleźć.Jeszcze chciałam się z Wami podzielić wesołą nowiną. Mamy wstępną datę ślubu na razie ustalona między nami i z rodzicami (powiedzieli, że pomogą, bo sami to nie bylibyśmy w stanie nic zorganizować), a na dniach chcemy zacząć szukać jakiejś sali. Ale fajnie
|
|
#1945 |
|
Rozeznanie
|
evvcia super! gratuluję wybranej daty ślubu!
|
|
|
|
#1946 |
|
Zakorzenienie
|
Evcia, gratuluje
znowu byl cyrk
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#1947 | |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko postanowiło dzisiaj obudzić się po 4-rtej,po 7-dmej i po 9-tej i jakoś średnio wyspana jestem I w ogóle od wczoraj jakoś pije na raty czasami te mleko,a przy tym marudzi. :/Zaraz Was nadrobie ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1948 |
|
Zadomowienie
|
Evcia super że macie już datę. Gratuluję
wybór, sukni, zaproszeń, menu. My będziemy mieć rocznicę 13.08.
|
|
|
|
#1949 |
|
Rozeznanie
|
Witam...
Nowaken to ja przepowiedziałam klęskę-tzn nie do końca. Remis obstawiałam Zariah u nas Julek też tak ma. I to się dzieje zawsze jak czegoś się przestraszy. Bo ciałko ma właśnie w kształcie Y, robi się czerwony,a za moment się płacz zaczyna. Aż się zanosi bidula... A no i broda mu zaczyna latać... Czasem też mu się tak dzieje kiedy bąka puścić nie może. To właśnie się spina aż do czerwoności, wstrzymuje oddech i razem z pierdem płakać zaczyna tak żałośnie. Konia udanej imprezki życzę ![]() A no i Evvcia gratuluję Zazdroszczę Ci troszkęMłody chyba wyleczony ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- A Mała czasem nie "skacze"?
|
#1950 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczynki proszę powiedzcie który to jest ten wątek o którym pisałyście że wypisują nie wiadomo co, bo podczytuje Was ile sie da i nie doczytałam który to wątek.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:57.

dobrze że u nas tak fajnie i konstruktywnie wydaje mi się
A Julka ubrana byla w krotkie psodenki, koszulke i kapelusik a jak ja wyjelam z wozka to sie z niej lalo ... 

I w ogóle od wczoraj jakoś pije na raty czasami te mleko,a przy tym marudzi. :/