Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-02, 11:16   #1591
imperfect1997
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Moje wczorajsze U
śniadanie: owsianka (7 lyżek platków owsianych, szklanka mleka 1,5%, szklanka jagód, szklanka malin, nektarynka)
II śniadanie: grahamka z masłem, 2 plastrami schabu wędzonego, plasterkami ogórka i szczypiorkiem
Obiad: spory kawałek schabu gotowanego, kiszona kapusta, 2 ziemniaki ze szczypiorkiem
Podwieczorek: paczka [50g] herbatników; 2 brzoskwinie
Kolacja: grahamka z masłem i 2 plasterkami polędwicy sopockiej; sałatka z pomidora, cebulki, czosnku i pieprzu; jajko na półtwardo
imperfect1997 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 11:23   #1592
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ciemna_noc Pokaż wiadomość
Wczorajsze upaaaalne P:

I. Jogurt naturalny z musli Vitella i truskawkami mało. może jakies pestki? moze orzechy? jakas kanapka do tego?

II. Naleśnik po francusku, czyli: dwa jajka sadzone, kilka plastrów szynki, ze dwa plastry sera mozzarella w środku naleśnika złożonego na pół to mi się bardzo podoba

III. Pierś z kurczaka pieczona i faszerowana szpinakiem z twarożkiem, duzo warzyw pieczonych w piekarniku (marchewka, cukinia, cebula, czosnek+ziemniaki), kilka szparagów żółtych, trochę surówki z pomidora brakuje jakis węgli - ile tych ziemniaków było? tłuszcze? oliwa lub maslo na warzywa?

IV. Lód Nogger
jakiś czas później: około sześciocentymetrowy kawałek szynki domowej, upieczonej przez tatę
wpadło parę gryzów tarty z truskawkami i kruszonką takie podjadanie. powinien być spory kawałek tarty i kakao do tego!

V. Grahamka z presidentem rzodkiewkowym, łososiem i rzeżuchą
po: nowu kilka gryzów ciasta j.w. jedna grahamka?

I jak to się prezentuje? Proszę o ocen, ostatnio byłam pomijana.
to raczej U.

moje wyjazdowo górskie U:

Sb:

I: chleb (4 kromki) ze smalcem i skwarkami, ogorkami kiszonymi i oscypkiem
5 h w górach - baaardzo stromo
w międzyczasie: pączek, dużo wody, kompot, lody tradycyjne po zejsciu
II: pizza z kukurydzą, szynką i oliwkami na spodzie z mąki kukurydzianej - pycha!, piwo
III: princessa czekoladowa, kwasnica z żeberkiem, wątróbka drobiowa z cebulką, piwo

Nd:
I: nalesnik (wielki, złożony w kopertę) z malinami, borówkami i bita smietaną, kawa
6 h w górach ( w międzyczasie woda, sprite, lody w schronisku), potem 3 h jazdy samochodem i w domu:
II: grill: ok pół kg kiełbasy jagnięco wieprzowej, 4 grzanki, piwo

Dopiero teraz widzę, że wczoraj pół dnia głodowałam, ale w ogóle nie byłam głodna a upał strasznie dawal w kosc.
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 11:36   #1593
Poa alpina
Zadomowienie

No tak, siedzę na uczelni w pracowni komputerowej celem szukania publikacji do pracy inż., no ale oczywiście musiałam zajrzeć na wizaż
Cytat:
Napisane przez SweetCherry87 Pokaż wiadomość
Poa alpina dzięki za zerknięcie ;p Ja tez osobiście żywie się kebabem itd w ostateczności marudząc przy tym sprzedawcy aby wpakował dużo surówki (co nie zawsze działa...) ale jak trzeba to coż, nawet "kradziony" agrest smakuje wszak wakacje są (choć ja już pracująca i po studiach) ale młoda duchem nadal ;P
"Kradzione" owoce najlepsze! Na praktykach jadłam bardzo mało owoców i warzyw, bo miałam kiepski do nich dostęp, a jak już się trafiły, to bardzo drogie. Ale jednego dnia podczas spaceru dorwałam się do resztek mega dojrzałych truskawek na czyimś polu i na dodatek potem w lesie odnalazłam prawdziwy busz dzikich malin - do dziś mam nogi obdrapane - tego dnia najadłam się owoców bodaj za cały wyjazd
Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
to raczej U.

Sb:

II: pizza z kukurydzą, szynką i oliwkami na spodzie z mąki kukurydzianej - pycha!, piwo
III: princessa czekoladowa, kwasnica z żeberkiem, wątróbka drobiowa z cebulką, piwo

Nd:
I: nalesnik (wielki, złożony w kopertę) z malinami, borówkami i bita smietaną, kawa
6 h w górach ( w międzyczasie woda, sprite, lody w schronisku), potem 3 h jazdy samochodem i w domu:

Dopiero teraz widzę, że wczoraj pół dnia głodowałam, ale w ogóle nie byłam głodna a upał strasznie dawal w kosc.
Mniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam !!! Choć rzeczywiście mało jak na górski wypad mimo wszystko, choć rozumiem, że upał robi swoje.

Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 12:10   #1594
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez N_tt Pokaż wiadomość
P.
1. bułka grahamka z masłem, sałatą, pomidorem, 2 jaja rozmar L :P na miękko, herbata zielona z cytryną
2. koktajl z jogurtu naturalnego i banana (zmiksowane)
3. powtórka z wczoraj
talerz zupy krem warzywnej gotowanej na udźcu,
udziec kurczaka pieczony, dużo ziemniaków z koperkiem, ogórki małosolne
4. koktajl z jogurtu naturalnego i truskawek , kilkanaście orzechów laskowych
5. będzie po 20
bułka grahamka z masłem, polędwicą miodową (kilka plastrów), pomidorem, sałatą, do tego twarożek domowy 150g i herbata zielona z cytryną i miodem

wiem, że nadal idealnie nie jest, ale trzymam się tych ok 2 tys. kcal
z dnia na dzień będę zwiększała nadal
póki co strasznie cierpi mój brzuch i żołądek, refluks i mega zaparcia
jest lepiej niz było ale ciągle jez monotonnie

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
Weekendowe U na bogato: niedość, że świeżo po powrocie z 3-tygodniowych praktyk, to jeszcze z TŻ

SOBOTA

Śniadanie:
* 4 małe kromki razowca z ziarnami, przekrojone na pół, na nich wariacje na temat wszystkiego, na co miałam ochotę: jajo na twardo, wędlina z indyka, żółty ser, 3 rodzaje sera pleśniowego, Almette czosnkowy, masło, pomidor, rzodkiewki, sałata, szczypiorek, czarne oliwki

Do kawy z TŻ:
* 60g mlecznej czekolady Wawel z nadzieniem jogurtowo-truskawkowym

Pomiędzy:
* miseczka jeżyn

Obiad:
* pierś z kurczaka w przyprawach smażona bez tłuszczu, 60g brązowego ryżu, fasolka szparagowa gotowana na parze

Do kawy z TŻ:
* 40g mlecznej czekolady Rittersport z orzechami macadamia, nerkowcami i migdałami

Kolacja:
* 2 kiełbaski wieprzowo-drobiowe wielkości kciuka, z ketchupem
* 2 małe kromki razowca z ziarnami, z serami pleśniowymi, sałatą i pomidorem

Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, pu-ehr, herbata zielona, ziołowa i owocowa

NIEDZIELA

Śniadanie:
* jajecznica z 2 jaj na oliwie, z polędwicą sopocką i szczypiorkiem
* 2 małe kromki razowca i 1 mała kromka jasnego chleba pszenno-żytniego: z Almette czosnkowym i rzodkiewkami

Do kawy z TŻ:
* 50g deserowej czekolady Lindt z wiórkami kokosowymi

Obiad:
* makaron trójkolorowy z pszenicy durum (jak zawsze solidna porcja - jestem jak worek bez dna na makaron ) z mięsem mielonym z szynki, pieczarkami, papryką czerwoną, żółtą i zieloną, czerwoną cebulą, sosem pomidorowym

Do kawy z TŻ:
* lody Carte D'or 300ml sernikowe z sosem malinowym, posypane jeżynami

Kolacja:
* kromka pszenno-żytniego chleba cebulowo-oliwkowego z serem pleśniowym, sałatą i pomidorem

Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, pu-ehr, herbata biała, owocowa i ziołowa
Bosko jak zwykle

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 12:37   #1595
sm1307
Rozeznanie

Dzisiaj weszłam na wagę i kończę przygodę z P, wskakuję na U. Myślę, że kalorie lekko obniżę i dorzucę ćwiczenia, bo stęskniłam się za aktywnością. Czy lepiej nie obniżać ich, skoro będę część spalać? Doradzi któraś z Was? ;>

sm1307 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 13:21   #1596
Milka1224
Rozeznanie

imprezowe P ale raz na jakis czas nie zaszkodzi

I duża grahamka z ziarnami opieczona na 3:
- losoś, sałata, musztarda paprykowa, szczypior
- wędlina drobiowa, sałata, kozi ser, pomidor
- feta, sałata, oliwki, kapary + duża kawa

II kawałek ciasta z jagodami i malinami, jakies pół czekolady gorzkiej z orzechami macadamia i chilli <3

III wariacja na temat gołąbków bez zawijania - zapieczone (biały ryż, kapusta młoda, puree sojowe, koperek) podane na kremie pomidorowym z bazylią

IV kawał tortu lekko zmrożonego z różnymi masami, makiem i orzechami, bruscetta, muffina serowa, 2 reddsy, kilka kieliszków wódki

V sałatka z brązowego ryżu z camembertem, orzechami, oliwkami, kaparami i sosem na bazie oliwy pepperoncino - duza porcja

do picia: woda, woda z miętą i cytryną

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Kiedy sie ważysz? Wszytko fajnie i smaczne Żadnej blokady nie masz? Nie wracają te złe myśli ?
Suchary lubie
Gołąbki dzieło mamy
Eeee blokady nie mam, wyszlam z tego gowna dawno temu i na pwno nie wroce

przepis podam potem

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:
Napisane przez sm1307 Pokaż wiadomość
ładnie jeszcze orzechów makadamia i pinii nie jadłam.

spróbuj, naprawde warto

sarayy i tapetka dzieki za zerknięcie

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-07-02 o 13:27
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 15:49   #1597
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Bosko jak zwykle
Hohoh, aż tak? Na praktykach nie było tak bosko z jedzonkiem, muszę nadrobić
Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość

II kawałek ciasta z jagodami i malinami, jakies pół czekolady gorzkiej z orzechami macadamia i chilli <3

III wariacja na temat gołąbków bez zawijania - zapieczone (biały ryż, kapusta młoda, puree sojowe, koperek) podane na kremie pomidorowym z bazylią

IV kawał tortu lekko zmrożonego z różnymi masami, makiem i orzechami, bruscetta, muffina serowa, 2 reddsy, kilka kieliszków wódki

V sałatka z brązowego ryżu z camembertem, orzechami, oliwkami, kaparami i sosem na bazie oliwy pepperoncino - duza porcja

REWELACJA! I jak na imprezowe menu, to i tak mało - ja bym pewnie wciągnęła więcej Zwłaszcza, że nie piję alko, więc na imprezach mam zawsze więcej wolnego miejsca w żołądku
No i oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie spytała - co to za czekolada i skąd ją masz?

Stary 2012-07-02, 16:09   #1598
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
to raczej U.

Sb:

Nd:

Sobotni super niedzielny też fajny, ale sama wiesz, że mało już całkiem U, bez R?

Cytat:
Napisane przez anpapi Pokaż wiadomość
śniadanie rządzi

moje wczorajsze U:
woda z sokiem z cytryny, 1/4grejpfruta, odrobina płatków owsianych z rodzynkami i chlustem mleka
Ś: owsianka z malinami, truskawkami, twarogiem, dżemem malinowym i porzeczkowym, kostką czekolady, serkiem homo waniliowym, serkiem wiejskim, posypana poppingiem z amarantusa (zdjęcie na blogu )
IIŚ: jakieś 50gr twarogu z jogurtem nat. i 1/3 serka homo owoce leśne z połówką brzoskwinki UFO, truskawkami, nektarynką i połową loda truskawkowego w białej czekoladzie
O: plasterek parowanego schabu z warzywami - brokułem, kukurydzą, marchewką, cukinią, papryką, ziemniakiem i otrębami, zjedzone z sosem jogurtowo-ketchupowym
25min jogi + ABS
K: sałatka - mieszanka sałat, 4 plasterki polędwicy sopockiej, pomidor, kawałek fety, papryka, cukinia

czerwona herbata, sok z pokrzywy, 1,5l zielonej herbaty, 1l wody
Dzięki Twój też fajny, tylko węgle z kolacji Ci uciekły

No to dzisiejsze R/U (bo znowu troszkę schudłam )
I: owsianka w słoiczku z resztkami masła orzechowego, z serkiem homo nat i bananem.
big milk
II: kawałek sernika na zimno z truskawkami, szklanka smoothie z mrożonych owoców (truskawki, maliny, banan) na serku homo i odrobinie mleka sojowego.
wpadło kilka mini pieczywa szpinakowo-serowe (coś jak bake rolls, jakaś nowość, koleżanka częstowała )
III: duża grahamka z grillowanym kurczakiem, pomidorem i kiełkami; porcja wczorajszej surówki z warzyw z sosem na oliwie.
IV: serek wiejski z jagodami plus kromka razowca z bieluchem, łososiem wędzonym, jajkiem na twardo i pomidorkiem.

Będę wdzięczna za zerknięcie
AshtrayGirl86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 16:27   #1599
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
No tak, siedzę na uczelni w pracowni komputerowej celem szukania publikacji do pracy inż., no ale oczywiście musiałam zajrzeć na wizaż

"Kradzione" owoce najlepsze! Na praktykach jadłam bardzo mało owoców i warzyw, bo miałam kiepski do nich dostęp, a jak już się trafiły, to bardzo drogie. Ale jednego dnia podczas spaceru dorwałam się do resztek mega dojrzałych truskawek na czyimś polu i na dodatek potem w lesie odnalazłam prawdziwy busz dzikich malin - do dziś mam nogi obdrapane - tego dnia najadłam się owoców bodaj za cały wyjazd

Mniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam !!! Choć rzeczywiście mało jak na górski wypad mimo wszystko, choć rozumiem, że upał robi swoje.
Dzięki. W niedzielę szlismy w pełnym słońcu cały dzień więc niestety ale na nic nie miałam siły. W drodze powrotnej chciałam zjesc chociaż hotdoga przy tankowaniu ale niestety nie mieli upieczonych parówek

---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

Cytat:
Napisane przez AshtrayGirl86 Pokaż wiadomość
Sobotni super niedzielny też fajny, ale sama wiesz, że mało już całkiem U, bez R?

Dzięki Twój też fajny, tylko węgle z kolacji Ci uciekły

No to dzisiejsze R/U (bo znowu troszkę schudłam )
I: owsianka w słoiczku z resztkami masła orzechowego, z serkiem homo nat i bananem.
big milk
II: kawałek sernika na zimno z truskawkami, szklanka smoothie z mrożonych owoców (truskawki, maliny, banan) na serku homo i odrobinie mleka sojowego.
wpadło kilka mini pieczywa szpinakowo-serowe (coś jak bake rolls, jakaś nowość, koleżanka częstowała )
III: duża grahamka z grillowanym kurczakiem, pomidorem i kiełkami; porcja wczorajszej surówki z warzyw z sosem na oliwie.
IV: serek wiejski z jagodami plus kromka razowca z bieluchem, łososiem wędzonym, jajkiem na twardo i pomidorkiem.

Będę wdzięczna za zerknięcie
No wyszło U ale już wracam do R/U chodzi mi w sumie bardziej o jakosc bo n wycieczce klorycznie pewnie wyszło R/U ze względu na ilosc ruchu ale wpadły lody, pączki, wafelki i dużo piwa więc dalej r/u z naciskiem na zdrowe jedzonko

twoje jedzonko jak zwykle super, dodałabym jedynie cos obiadowego chociaż pogoda nie sprzyja i sama mam z tym problemy zazdroszcze smoothie. sama bym zrobiła ale nie mam owoców a na zbieranie z krzaka za gorąco.
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 17:03   #1600
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:

V sałatka z brązowego ryżu z camembertem, orzechami, oliwkami, kaparami i sosem na bazie oliwy pepperoncino - duza porcja Twój pomysł ?

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ----------

Suchary lubie
Gołąbki dzieło mamy
Eeee blokady nie mam, wyszlam z tego gowna dawno temu i na pwno nie wroce

przepis podam potem

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

spróbuj, naprawde warto

sarayy i tapetka dzieki za zerknięcie
Czekam na przepis. Menu jak zwykle godne pochwały A z wagą jak ?

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ----------

Cytat:
Hohoh, aż tak? Na praktykach nie było tak bosko z jedzonkiem, muszę nadrobić

REWELACJA! I jak na imprezowe menu, to i tak mało - ja bym pewnie wciągnęła więcej Zwłaszcza, że nie piję alko, więc na imprezach mam zawsze więcej wolnego miejsca w żołądku
No i oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie spytała - co to za czekolada i skąd ją masz?
Ty zawsze jesz smaczmnie

Stary 2012-07-02, 17:51   #1601
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Ty zawsze jesz smaczmnie
Dzięki jeszcze raz.

No to wstawiam dzisiejsze, także smaczne U

Śniadanie: tartinki z pszenno-żytniego chleba cebulowo-oliwkowego z wariacjami na temat: polędwicy sopockiej, żółtego sera, masła, 3 rodzajów sera pleśniowego, sałaty, pomidora, rzodkiewek

Przekąska: malutkie kwaśne jabłko

Obiad: polędwiczki wieprzowe smażone bez tłuszczu; 60g kaszy jęczmiennej perłowej; ogórki gruntowe z rzodkiewkami, szczypiorkiem, czerwoną cebulą i jogurtem naturalnym

Przekąska: brzoskwinia

Podwieczorek: miseczka wiśni i jeżyn z lodami śmietankowymi sandwich 220ml i garstką orzechów włoskich; cappucino czekoladowe

Kolacja: na pewno będzie kromka lub dwie chleba takiego jak na śniadanie, zapewne z jakimś serem pleśniowym (mam zatrzęsienie urozmaicenia w lodówce, a poza tym uwielbiam!), pomidorem i sałatą

Do picia: woda źródlana, yerba mate, czarna kawa, mięta, zielona, czarna i owocowa herbata.

Stary 2012-07-02, 18:18   #1602
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki jeszcze raz.

No to wstawiam dzisiejsze, także smaczne U

Śniadanie: tartinki z pszenno-żytniego chleba cebulowo-oliwkowego z wariacjami na temat: polędwicy sopockiej, żółtego sera, masła, 3 rodzajów sera pleśniowego, sałaty, pomidora, rzodkiewek

Przekąska: malutkie kwaśne jabłko

Obiad: polędwiczki wieprzowe smażone bez tłuszczu; 60g kaszy jęczmiennej perłowej; ogórki gruntowe z rzodkiewkami, szczypiorkiem, czerwoną cebulą i jogurtem naturalnym

Przekąska: brzoskwinia

Podwieczorek: miseczka wiśni i jeżyn z lodami śmietankowymi sandwich 220ml i garstką orzechów włoskich; cappucino czekoladowe

Kolacja: na pewno będzie kromka lub dwie chleba takiego jak na śniadanie, zapewne z jakimś serem pleśniowym (mam zatrzęsienie urozmaicenia w lodówce, a poza tym uwielbiam!), pomidorem i sałatą

Do picia: woda źródlana, yerba mate, czarna kawa, mięta, zielona, czarna i owocowa herbata.
a skad masz taki wypasiony chlebek ?

Stary 2012-07-02, 18:29   #1603
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
a skad masz taki wypasiony chlebek ?
Chleb Szlachecki z Carrefoura, akurat w promocji, więc się zainteresowałam, zwłaszcza, jak zobaczyłam oliwki i cebulę w składzie - no i ten cebulowy aromat unoszący się nad bochenkiem

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-07-02 o 18:31
Stary 2012-07-02, 18:37   #1604
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Chleb Szlachecki z Carrefoura, akurat w promocji, więc się zainteresowałam, zwłaszcza, jak zobaczyłam oliwki i cebulę w składzie - no i ten cebulowy aromat unoszący się nad bochenkiem
A to u mnie nie ma Carrefoura tylko Carrefour market a w nim nie ma tego chleba

Stary 2012-07-02, 18:47   #1605
agnieszka16
Zadomowienie

dziewczyny, będę bardzo wdzięczna za ocenę moja docelowo luźna redukcja, w rzeczywistości dzisiaj niezbyt udana - to dlatego, że jestem na wakacjach w Sopocie (czekam do środy na openera ) i nie mam dostępu do swoich ulubionych produktów, nie mam też możliwości gotować

śniadanie: serek wiejski z malinami, 2 nektarynki
drugie śniadanie: banan, małe cappuccino z Coffee Heaven
przekąska: garść migdałów
2 godzinny spacer brzegiem morza
obiad: przystawka: śledź po kaszubsku, główne: pieczony dorsz (pycha, prosto z morza ) surówki : z marchewki i kapustki
kolacja: jeszcze ciepła, chrupiąca kajzerka z makiem (nie mogłam się powstrzymać) , posmarowana masełkiem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
agnieszka16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 18:47   #1606
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
A to u mnie nie ma Carrefoura tylko Carrefour market a w nim nie ma tego chleba
Nawet nie wiem czy on jest w stałej ofercie. Ale pewnie i tak go już potem nie kupię, pomimo tego, że jest dość smaczny - ale po prostu będę testować kolejne chlebki BTW, ja mam Carrefoura praktycznie przy domu.

Czas edycji: 2012-07-02 o 18:48
Stary 2012-07-02, 18:51   #1607
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Pokaż wiadomość
dziewczyny, będę bardzo wdzięczna za ocenę moja docelowo luźna redukcja, w rzeczywistości dzisiaj niezbyt udana - to dlatego, że jestem na wakacjach w Sopocie (czekam do środy na openera ) i nie mam dostępu do swoich ulubionych produktów, nie mam też możliwości gotować

śniadanie: serek wiejski z malinami, 2 nektarynki
drugie śniadanie: banan, małe cappuccino z Coffee Heaven
przekąska: garść migdałów
2 godzinny spacer brzegiem morza
obiad: przystawka: śledź po kaszubsku, główne: pieczony dorsz (pycha, prosto z morza ) surówki : z marchewki i kapustki
kolacja: jeszcze ciepła, chrupiąca kajzerka z makiem (nie mogłam się powstrzymać) , posmarowana masełkiem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Nie dziwię Ci się, że nie mogłaś się powstrzymać przed kajzerką, skoro przez cały dzień nie jadłaś w ogóle węglowodanów złożonych. Gdybyś do serka wiejskiego dorzuciła np. jakieś płatki pełnoziarniste, a do dorsza chociażby porcję ryżu czy ziemniaków jadłospis przedstawiałby się bardzo ładnie.

EDIT: Przepraszam za post pod postem, nie wiem dlaczego nie dodało się do poprzedniego, może przez cytat?

Czas edycji: 2012-07-02 o 18:52
Stary 2012-07-02, 20:01   #1608
Nutella_1
Raczkowanie

R
1. 2 jajka usmażone na teflonie, grahamka
2. mix sałat (z Biedry ), trochę mozzarelli - polane oliwą
3. ugotowana pierś kurczaka, trochę brązowego ryżu i warzyw na patelnię
4. serek homo, garść słonecznika, średniej wielkości marchewka (surowa)
5. wieśniak, 1/2 ogórka, kilka rzodkiewek
Stary 2012-07-02, 20:27   #1609
samarableed
Raczkowanie

A co mi tam, wstawię swój jadłospis ; )

U/r (dużo ćwiczę, dużo jem i jest dobrze, jak schudnę nie zaszkodzi ; ))

Śniadanie: owsianka słoiczkowa na zimno z sojowym mlekiem waniliowym, jagodami i 1/2 banana , czarna kawa
II: kostka czekolady z orzechami, duuuużo mrożonej kawy(mleko 0,5%, lód, kawa rozp.) robionej przez koleżankę : ]
nektarynka, czereśnie
-1300x skakanka, brzuszki itp.
Obiad: sałatka( sałata lodowa, masłowa, pomidor, ogórki małosolne i zielone, kukurydza, twaróg, jajko, sos na bazie oliwy i musztardy, kalafior, fasolka)
IV: Duża kawa mrożona na sojowym mleku, gorzka czekolada, brzoskwinia
-bieganie
Kolacja: pełnoziarnisty precel z masłem orzechowym, kilkoma plasterkami banana, dżemem, serkiem wiejskim z jagodami

wpadną jakieś warzywka : ]

Jestem wegetarianką; )

'Czy gdyby łzy potrafiły mówić, wytłumaczyłyby ideę smutku?'

samarableed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 20:30   #1610
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Dziękuje!
Czekolada robiona na zamówienie, booooska mam jeszcze kilka innych i zapewne pojawią sie w jadlospisach w najbliższym czasie ;D

ervisha, tak /co do wagi zobaczę w środe

Dzisiejsze P wstawiam, ale ze względu na upał wyszło jak wyszło
I ziarnista bułka z łososiem, fetą, sałatą, szczypiorkiem, papryką i pomidorem, tost francuski + duża kawa

II mus z mrożonych bananów i malin, ze 2 garście orzechów macadamia i pecan

III treściwa zupa jarzynowa z furą młodych warzyw (ziemniaki, fasolka zielona i żółta, marchewka, brokuły, podsmażana cebulka, groszek w strączkach) ze szczypiorkiem i kawałkami wołowiny

lody- sorbet malinowy, pistacjowe i jogurtowe z wiśnią i polewą wiśniową

V kawałek tarty na cieście ziemniaczano-serowym z cukinią, fetą, szczypiorkiem i ziołami podany z puree z bobu

kawałek tarty jw

do picia: woda, woda, woda i woda z miętą i cytryną

przepis na krem pomidorowy dla zainteresowanych
- 1 kg pomidorów
- cebula
- oliwa (użyłam oliwy z peperoncino)
- ser feta
- orzeszki pinii
- świeża bazylia
- sól, pieprz, czosnek granulowany,

Pomidory zalewam wrzątkiem i obieram ze skórki, kroję w kostkę razem z cebulą i przesmażam na oliwie, dolewam odrobinę wody, wrzucam porwana bazylię i duszę az rozpadną się na papkę. Po tym czasie miksuję na gładki krem i wkruszam odrobinę fety dla smaczku. Doprawiam, doprowadzam do wrzenia i voila! Przelewam do miseczek, posypuje resztą pokruszonej fety, podprażonymi orzeszkami pinii i swieżą bazylią.

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-07-02 o 20:36
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 20:40   #1611
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuje!
Czekolada robiona na zamówienie, booooska mam jeszcze kilka innych i zapewne pojawią sie w jadlospisach w najbliższym czasie ;D
CZekolada na zamówienie??? A gdzie robią takie cudeńka ?
ervisha, tak /co do wagi zobaczę w środe

Dzisiejsze P wstawiam, ale ze względu na upał wyszło jak wyszło
I ziarnista bułka z łososiem, fetą, sałatą, szczypiorkiem, papryką i pomidorem, tost francuski + duża kawa

II mus z mrożonych bananów i malin, ze 2 garście orzechów macadamia i pecan

III treściwa zupa jarzynowa z furą młodych warzyw (ziemniaki, fasolka zielona i żółta, marchewka, brokuły, podsmażana cebulka, groszek w strączkach) ze szczypiorkiem i kawałkami wołowiny

lody- sorbet malinowy, pistacjowe i jogurtowe z wiśnią i polewą wiśniową

V kawałek tarty na cieście ziemniaczano-serowym z cukinią, fetą, szczypiorkiem i ziołami podany z puree z bobu

kawałek tarty jw

do picia: woda, woda, woda i woda z miętą i cytryną

przepis na krem pomidorowy dla zainteresowanych
- 1 kg pomidorów
- cebula
- oliwa (użyłam oliwy z peperoncino)
- ser feta
- orzeszki pinii
- świeża bazylia
- sól, pieprz, czosnek granulowany,

Pomidory zalewam wrzątkiem i obieram ze skórki, kroję w kostkę razem z cebulą i przesmażam na oliwie, dolewam odrobinę wody, wrzucam porwana bazylię i duszę az rozpadną się na papkę. Po tym czasie miksuję na gładki krem i wkruszam odrobinę fety dla smaczku. Doprawiam, doprowadzam do wrzenia i voila! Przelewam do miseczek, posypuje resztą pokruszonej fety, podprażonymi orzeszkami pinii i swieżą bazylią. Dziękuję
Jak wyzej

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-07-02 o 20:42
Stary 2012-07-02, 20:41   #1612
sm1307
Rozeznanie

U (rowerowe):

I muesli z bakaliami na mleku; banan
15min ćwiczeń, 30min jazdy rowerem
II bułka sojowa z ziarnami z ricottą, rzodkiewkami i szczypiorem; jabłko i cappuccino czekoladowe
III kasza gryczana z kotletem mielonym i sałatka(sałata, pomidor, papryka, oliwki, oliwa z oliwek)
15min jazdy rowerem do sklepu
IV serek wiejski ze szczypiorem, rzodkiewkami i oliwkami; szkl. galaretki wiśniowej z wkrojonymi owocami;
ok. 25min rowerem i później spacer
V 4 kromki żytniego: 2 z twarogiem półtłustym i pomidorem,szczypiorem; 2- z masłem orzechowym; anatol z mlekiem.

zerknie ktoś? (Zaszalałam dziś z rowerem he he, a jutro tyłka nie będę czuła od niego )
Cytat:
Napisane przez sm1307 Pokaż wiadomość
Dzisiaj weszłam na wagę i kończę przygodę z P, wskakuję na U. Myślę, że kalorie lekko obniżę i dorzucę ćwiczenia, bo stęskniłam się za aktywnością. Czy lepiej nie obniżać ich, skoro będę część spalać? Doradzi któraś z Was? ;>
ponawiam pytanko

sm1307 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 20:53   #1613
Bloody_
Rozeznanie

UTRZYMANIE:

1. 3 nieduże przytostowane kromki chleba '7 ziaren':
- z serkiem śmietankowym, domowym twarożkiem i miodem,
- z serkiem śmietankowym, domowym twarożkiem i dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym,
- z masłem orzechowym i plasterkami banana;
kawa zbożowa z mlekiem

2. Kilka młodych ziemniaczków z koperkiem; miseczka mizerii na jogurcie greckim; pierś z kurczaka duszona na maśle z cebulą, czosnkiem, pomidorem, bobem i świeżą bazylią

3. Pyszna miseczka : serek wiejski- cząstki mandarynki- maliny- mus ze zmrożonej połówki banana- garść orzechów włoskich- garść błonnika kokosowego; kalarepa do pochrupania

4. 2 kromki chleba jw. z serkiem śmietankowym, roszponką i:
- pokruszonymi kosteczkami fety, pomidorem, zieloną papryką, cebulką i świeżą bazylią,
- szynką (nie drobiową- nie wiem dlaczego, ale daaawno takiej nie jadłam- chyba jeszcze pozostałość przyzwyczajeń z diety ), pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką, majonezem i szczypiorkiem

I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 22:13   #1614
karola11
Wtajemniczenie

dzisiejsze
U i walka o @

I 6:00:
omlet z 1 jajka plus 1 białko, ze szynką drobiową, wielki pomidor, kromka chleba żytniego graham z masłem

II10:30:
mieszanka musli (sante IQ bez cukru) ok 3 łyżki, siemie lniane do tego, maliny,truskawki i ser twaróg półtłusty, 2 marchewki młode

III13:00:
jogurt naturalny(opakowanie 180g),ciemna bułka ze szynką drobiową,sałatą,masłem,og orkiem konserwowym

IV17:00:
mięsko mielone z indyka i pieczarki podsmażone na oleju rzepakowym,gotowana marchewka z groszkiem,2 młode ziemniaczki z koperkiem i na to ciapnęte troche serka typu grani

V19:30:
opakowanie wieśniaka do tego siemie lniane i len mielony, spora garść dynii,nerkowców i pare rodzynek

abs na brzuch i ok 50 minut biegu

II i III jem w pracy, więc za dużo opcji nie mam do zabrania a i tak ciągle kombinuję aby sobie dogadzać w godzinach pracy

jak to wygląda?
Stary 2012-07-03, 00:30   #1615
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karola11 Pokaż wiadomość
dzisiejsze
U i walka o @

I 6:00:
omlet z 1 jajka plus 1 białko, ze szynką drobiową, wielki pomidor, kromka chleba żytniego graham z masłem

II10:30:
mieszanka musli (sante IQ bez cukru) ok 3 łyżki, siemie lniane do tego, maliny,truskawki i ser twaróg półtłusty, 2 marchewki młode

III13:00:
jogurt naturalny(opakowanie 180g),ciemna bułka ze szynką drobiową,sałatą,masłem,og orkiem konserwowym

IV17:00:
mięsko mielone z indyka i pieczarki podsmażone na oleju rzepakowym,gotowana marchewka z groszkiem,2 młode ziemniaczki z koperkiem i na to ciapnęte troche serka typu grani

V19:30:
opakowanie wieśniaka do tego siemie lniane i len mielony, spora garść dynii,nerkowców i pare rodzynek

abs na brzuch i ok 50 minut biegu

II i III jem w pracy, więc za dużo opcji nie mam do zabrania a i tak ciągle kombinuję aby sobie dogadzać w godzinach pracy

jak to wygląda?

tak szczerze to mało, nawet pod lekkie eR podchodzi, tym bardziej, że tyle ćwiczysz i dużo nabiału chyba

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 00:59   #1616
Phynn
Zakorzenienie

dodam dzisiejsze jadło do oceny

1; grahamka z ziarnami, z masłem, serkiem wiejskim, gotowanym jajkiem i pomidorem

2; płatki kukurydziane z bananem i mlekiem
3; mięso z udka kurczaka gotowane z zupy, z sałatką szwedzką/domową/
4; barszcz ukraiński z ziemniakami i mnóstwem innych warzywek
5; jogurt naturalny z otrębami, pł migdałowymi, pestkami dyni, porzeczkami, jagodami, czereśniami i kiwi
6; pół bułki orkiszowej z masłem, pomidorkiem i solą, 3 plastry twarogu pełnotł.

czy to jest za dużo na U?

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 07:57   #1617
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość
dodam dzisiejsze jadło do oceny

1; grahamka z ziarnami, z masłem, serkiem wiejskim, gotowanym jajkiem i pomidorem

2; płatki kukurydziane z bananem i mlekiem
3; mięso z udka kurczaka gotowane z zupy, z sałatką szwedzką/domową/
4; barszcz ukraiński z ziemniakami i mnóstwem innych warzywek
5; jogurt naturalny z otrębami, pł migdałowymi, pestkami dyni, porzeczkami, jagodami, czereśniami i kiwi
6; pół bułki orkiszowej z masłem, pomidorkiem i solą, 3 plastry twarogu pełnotł.

czy to jest za dużo na U?
Eee, za dużo to nie, w gruncie rzeczy wcale nie jest tak dużo tylko opis "solidny" i dokładny Ładnie i smacznie, naprawdę
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 08:49   #1618
ciemna_noc
Raczkowanie

"P:
I. Jogurt naturalny z musli Vitella i truskawkami

II. Naleśnik po francusku, czyli: dwa jajka sadzone, kilka plastrów szynki, ze dwa plastry sera mozzarella w środku naleśnika złożonego na pół

III. Pierś z kurczaka pieczona i faszerowana szpinakiem z twarożkiem, duzo warzyw pieczonych w piekarniku (marchewka, cukinia, cebula, czosnek+ziemniaki), kilka szparagów żółtych, trochę surówki z pomidora

IV. Lód Nogger

jakiś czas później: około sześciocentymetrowy kawałek szynki domowej, upieczonej przez tatę
wpadło parę gryzów tarty z truskawkami i kruszonką

V. Grahamka z presidentem rzodkiewkowym, łososiem i rzeżuchą

po: nowu kilka gryzów ciasta j.w. "

Ponawiam tamten jadłospis, mimo, że został już oceniony, za co bardzo dziękuję. Chcę tylko powiedzieć, że na takim jadłospisie tyję. Przez weekend takiego jedzenia O,5kg na plusie. To wahania wagi, czy co? Nie wiem dlaczego, bo widzę, że niektóre dziewczyny jedzą więcej na P i nie tyją. Chcę mieć bardziej rozkręcony metabolizm
ciemna_noc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 09:36   #1619
N_tt
Raczkowanie

Wczorajsze.

1. owsianka z 4 łyżek płatków owsianych, jogurtu naturalnego, truskawek i łyżeczki miodu
herbata zielona z cytryną
2. bułka grahamka z masłem, serem żółtym, sałatą, pomidorem
3. bułka grahamka taka sama co wyżej
4. schłodzony koktajl z jogurtu naturalnego i banana, kilkanaście orzechów laskowych
5. sałatka z makaronu, mozzarelli, piersi z kurczaka grillowanej w oliwie i przyprawach, pomidora, bazylii i oliwy z oliwek
herbata zielona z cytryną i miodem

cukierek owocowy taka jakby żelka
N_tt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 10:04   #1620
anpapi
Zadomowienie

wczorajsze U:
woda z sokiem z cytryny, 1/4 grejpfruta
30minut biegu + ABS
Ś: otrębowo-owsiano-razowe placuszki z nektarynką, truskawkami, serkiem wiejskim, twarogiem, serkiem homo owoce leśne i dżemem porzeczkowym (zdjęcie na blogu)
wpadło kilka orzechów włoskich i archaidowych
IIŚ: twaróg z nektarynką, truskawkami, morelą, zdrowym błonnikiem i połową loda truskawkowego w białej czekoladzie (nie dzielę lodów specjalnie, tylko robiłam 2 porcje, a miałam jednego loda)
O: mięso mielone z łopatki z cukinią, kukrydzą, koncentratem pomidorowym i kaszą jęczmienną z soczewicą i suszonymi pomidorami
K: omlet z 1 jajka, plasterka salami, plasterka sera żółtego, kukurydzy i papryki, zjedzony z ketchupem, pomidorek

do picia duuuużo wody, czerwona herbata, 1,5l zielonej, sok z pokrzywy

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości