Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4 - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-11, 20:35   #2521
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4

Tak apropos dostosowywania miejsc do dzieci, dzisiaj poszłam do baru mlecznego, kolejka stała aż na zewnątrz, 20 minut czekania do kasy. Jak już usiadłam z boku na miejscu widzę że wjeżdża facet z wózkiem pcha się lawiruje (a ludzi była kupa i jeszcze więcej......) i jeleń jeden zamiast usiąść przy pierwszym wolnym to się pchał na sam koniec między stołami zastawiając mi drogę, a potem cmokał że musi rączkę do prowadzenia jakby schować, zgiąć żebym mogła się wydostać... nie wiem, zero pomyślunku. Dodam że w wózku było dziecko wielkości noworodka ;p ciekawe miejsce do zabierania dzieci, nie powiem... Ale to już nie moja sprawa
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 20:48   #2522
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość

Też nie lubię zapachu papierosów na ubraniach. Ale nawet, gdy palę w otwartej przestrzeni, to to czuć na ubraniach.
Jak, gdzie i jakie papierosy palisz, że starasz się unikać zapachu papierosów na ubraniach?

Tak w ogóle, doszłam ostatnio do wniosku, że za dużo w moim paleniu mi przeszkadza i zaczynam poważnie myśleć o rzuceniu...

Im dłużej żyję i im dłużej palę, tym bardziej uważam, że papierosy powinny być prawnie zakazane.
Jestem przekonana, że gdyby u mnie cała rodzina nie paliła, to i ja nie zaczęłabym palić. Nikt mi nigdy nie powiedział, że fajki są fe, więc zawsze chciałam spróbować, a i wizualnie podobało mi się palenie (). Odkąd pamiętam rodzice przy mnie palili, dobrego przykładu mi nie dali. Uważam, że rodzice powinni mieć zakaz palenia przy swoich dzieciach (i nie chodzi mi o bierne palenie, ale o dawanie przykładu).
Nie mówię o tych ubraniach na sobie, ale o ubraniach w półkach. Palę tylko na zewnątrz i nie w jakichs ogromnych ilościach (2-3 papierosy dziennie, czasem kilkudniowa przerwa) i zanim wrócę do domu, nie czuję już dymu na ubraniach (z wyjątkiem kiedy jestem na ognisku, albo dusznych pomieszczeniach, wtedy po prostu wyrzucam wszystko do prania). Naprawdę, możesz nie czuć zapachu, bo się do niego przyzwyczaiłaś. Ja miałam całą walizkę ubran przesiąkniętą zapachem dymu z papierosów, bo w czasie wakacji mieliśmy zwyczaj palić w domu (przy otwartym oknie). Smród poczułam dopiero, gdy przyjechałam do domu.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 22:32   #2523
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Masz rację. Wiesz, ja strasznie chciałam mieć dzieci, Nigdy tego nie ukrywałam, kocham maluchy i gdyby było mnie na to stać, mogłabym mieć 5 dzieci Ale rozumiem kobiety, które wcale tego nie chcą. Co więcej, mam cudowne, mądre koleżanki, które są pod 30-tkę, ale nie widzę ich w roli mam. To wcale ich w moich oczach nie umniejsza, nie sprawia też, że mamy mniej wspólnych tematów, że nie mamy o czym rozmawiać! Dla mnie dzieci to członkowie rodziny, a nie dorobek życia. To tak, jakby uznawać wyższość osób, które mieszkają z rodzicami, nad tymi, które mieszkają same. Każdy układa sobie życie tak, żeby mu było dobrze. Nie wolno ulegać presji, bo to unieszczęśliwi nie tylko nas, ale i naszych bliskich.
Ale jesteś fajna!
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 00:21   #2524
201604200942
Konto usunięte

dziwi mnie, że w niektórych konkursach fotograficznych (i nie tylko) o wygranej decyduje ilość głosów. Wystarczy tylko zaangażować znajomych do kliknięcia i już nagrodę masz w kieszeni. Szkoda, że obecnie o nagrodzie decyduje ilość znajomych, a nie ocena kompetentnego jury.
Stary 2012-07-12, 01:17   #2525
Stace
Zakorzenienie

Jadę dzisiaj autobusem, usiadłam na "czwórce". Przed chwilą była straszna ulewa i burza. Wsiada babcia z wnuczkiem (na oko 10 lat) i wnuczką (na oko 3 lata), wnuczka usiadła naprzeciwko mnie. W ciągu 15 minut zostałam kopnięta około 8 razy, wybłoconymi, zmoczonymi buciorami . Babcia kompletnie nie zareagowała (no tak, bo przecież jak to można zwracać uwagę swoim ukochanymi wnusiom ). Chłopak fajny, uspokajał ją (strasznie się wierciła, wcinała płaszcz przeciwdeszczowy), przeprosił mnie jak siostra na mnie wpadła podczas wycieczek z siedzenia do okna. Babcia siedziała i szczerzyła się do wnuczki, przecież to takie słodkie, że pokopała jakąś panią . Dodam, że spodnie wylądowały od razu w pralce, bo nie dało się tego wytrzepać, ludzie mijani na ulicy też z zainteresowaniem potem patrzyli na moje kolana.
To mnie dziwi.

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar

Edytowane przez Stace
Czas edycji: 2012-07-12 o 01:20
Stace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 01:26   #2526
201604181004
Konto usunięte

no przy okazji autobusów mnie dziwi że ludzie odbierają troskę tak agresywnie.
np dzisiaj wsiadła babcia o lasce z tobołami do autobusu pustego w sumie. no i na dole przy największym wejściu są takie miejsca dla osób starszych bez podwyższeń na płaskim poziomie a ona przeszła dalej wdrapując się na schody itp. ktoś zwrócił uwagę może będzie wygodniej pani tam może pomóc. to fuknęła że doskonale wie co robi i się przez kolejne 5 minut wdrapywała na miejsce które upatrzyła
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 07:59   #2527
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
bardzo cieszy mnie to, co napisałaś
bo ja się tylko spotykam ze zdaniem, ze te, co dzieci nie mają to egoistki zapatrzone tylko w siebie i swoją pracę
Bo jesteś egoistką... Ale wiesz co? To Twoje święte prawo a moim skromnym zdaniem lepiej być zadowolonym z siebie i swojego życia egoistą niż sfrustrowanym męczennikiem który robi coś wbrew sobie i przez to uprzykrza życie innym.

Masz rację, nie każdy się nadaje na rodziców, nie każdy tego chce i dobrze, że ludzie albo się decydują albo nie - tylko szkoda że jeszcze tak wielu ulega głupiej presji - bo trzeba.
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 08:03   #2528
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 08:22   #2529
cute poison
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
dokładnie. są nawet fora internetowe, gdzie ludzie wymieniają się głosami na zasadzie ja ci zagłosuję tu a ty mi tu. co ciekawsze jeśli chodzi o konkursy na facebooku niektórzy oferują wymianę z nawet kilkunastu kont - większość pewnie fikcyjna
cute poison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 09:52   #2530
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez Asji Pokaż wiadomość

Przegięcie w żadną ze stron nie jest dobrym wyjściem. Tak jak już tu wiele razy było pisane, ludzie mają różne priorytety i cele w życiu, i nie zawsze to co odpowiada jednej osobie będzie pasowało wszystkim innym...
Dokładnie. Wystarczyłaby odrobina tolerancji.

W moim bloku na 8 rodzin mieszka 5 rodzin starszych . Czasem jest masakra z dogadaniem się. Przeszkadzają im moje psy, koty sąsiadki , samochód na podwórku itd.

W drugim bloku też mieszka chyba 8 rodzin. Są tam 4 rodziny z dziećmi (dzieci łącznie 5, jedna nastolatka). Mają psy, koty. Nie ma problemów, że twój pies nie może biegać po podwórku, bo dzieci. Albo odwrotnie. Jakoś się wszyscy godzą. Dużo osób ma samochody i nie ma problemów z ich zaparkowaniem, bo dzieci muszą biegać czy psy. Maluchy mają plac zabaw, miejsce do grania.

Ja nie wiem co by było, gdyby do nas sprowadziła się rodzina z dzieckiem/ dziećmi.

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Wszystko, czyli co? Zabawy, jedzenie, a może stolik w restauracji? Wydaje mi się, że łatwiej dostosować się do osób bezdzietnych, niż tych z dziećmi. Czasem nie ma z kim zostawić dziecka, więc nie jest to takie łatwe, żeby zająć czymś dziecko, żeby nie marudziło.
Nie, nie. Miałam na myśli sytuacje typu : proszę tu z psem nie wychodzić, bo dzieci biegają (np. w mieście w parku).

Dziecko ciągle krzyczy, a czasem, kiedy się zapyta, czy coś się stało to zaraz : to dziecko, czego się pani czepia!?

W marketach czasem irytuje mnie kiedy dzieci same sobie biegają . Rozumiem, że dzieci są żywiołowe, ale trzeba mieć oczy na około głowy, żeby któreś nie wpadło na wózek, pod nogi.

Dostosowywanie stolików w restauracjach dla rodzin z dziećmi popieram zdecydowanie.

---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ----------

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
no przy okazji autobusów mnie dziwi że ludzie odbierają troskę tak agresywnie.
np dzisiaj wsiadła babcia o lasce z tobołami do autobusu pustego w sumie. no i na dole przy największym wejściu są takie miejsca dla osób starszych bez podwyższeń na płaskim poziomie a ona przeszła dalej wdrapując się na schody itp. ktoś zwrócił uwagę może będzie wygodniej pani tam może pomóc. to fuknęła że doskonale wie co robi i się przez kolejne 5 minut wdrapywała na miejsce które upatrzyła
To ja kojarzę taką starszą panią, która mimo mnóstwa wolnych miejsc musiała usiąść na wybranym przez siebie, oczywiście zajętym.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 10:02   #2531
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Mnie wnerwiają biegające i drące ryja dzieci w marketach . Wczoraj poszliśmy do sklepu, bo miał nasz kolega z Polski nas odwiedzić. Chodzimy sobie w trójkę po sklepie a tu nagle dzieci gdzieś około 10 lat (chyba rodzeństwo) biegały między pułkami i się darły. Oczywiście mamuśka nic. Ja sobie nie pozwolę na coś takiego, bo dziecko trzeba uczyć zachowywania się w miejscach publicznych od samego początku .

Co mnie dziwi... jak rodzice mają maleńkie dziecko i wychowują je w totalnej ciszy. Wiecie... dziecko śpi, to ściszony albo wyłączony tv, chodzą na paluszkach i mówią szeptem. Potem marudzą, że im dziecko płacze i nie umieją go uspokoić, bo za oknem przejedzie samochód albo ktoś robi remont . Dużo osób się nam dziwi, że my mamy normalnie włączony telewizor a nawet kibicowaliśmy dość głośno, jak mała spała. Oczywiście mała miała to w nosie i chrapała w najlepsze. Skutek mamy taki, że jak idziemy po zakupy czy musimy coś załatwić na mieście, to ona przesypia całą wyprawę. Jak takim ludziom mówimy, że lepiej dziecko przyzwyczajać do normalnych odgłosów życia w domu, to "no tak tak tak" a robią swoje.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 10:09   #2532
siarka40
Szef ds. Wymianek

[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3524513 3]Bo jesteś egoistką... Ale wiesz co? To Twoje święte prawo a moim skromnym zdaniem lepiej być zadowolonym z siebie i swojego życia egoistą niż sfrustrowanym męczennikiem który robi coś wbrew sobie i przez to uprzykrza życie innym.[/QUOTE]
a posiadanie progenitury robi z kogos automatycznie altruiste? jak slysze argumenty o podawaniu wody na starosc i checi "uksztaltowania" od podstaw malego czlowieka, to smiem w to watpic...
Stary 2012-07-12, 10:29   #2533
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57
Konto usunięte

Cytat:
Mnie wnerwiają biegające i drące ryja dzieci w marketach . Wczoraj poszliśmy do sklepu, bo miał nasz kolega z Polski nas odwiedzić. Chodzimy sobie w trójkę po sklepie a tu nagle dzieci gdzieś około 10 lat (chyba rodzeństwo) biegały między pułkami i się darły. Oczywiście mamuśka nic. Ja sobie nie pozwolę na coś takiego, bo dziecko trzeba uczyć zachowywania się w miejscach publicznych od samego początku .
Mnie też to denerwuje. Swojego dziecka nie zabieram do marketów bo mi szkoda własnego zdrowia psychicznego. Jak ktoś ma spokojne dziecko co wysiedzi w wózku to co innego. Moja właśnie tylko by biegała po sklepie. A tak w ogóle sklep to nie plac zabaw. Tylko ja mówię o dwulatkach i tym podobnych szkrabach. Wrzeszczący dziesięciolatek to dla mnie jakiś kosmos
Cytat:
Co mnie dziwi... jak rodzice mają maleńkie dziecko i wychowują je w totalnej ciszy. Wiecie... dziecko śpi, to ściszony albo wyłączony tv, chodzą na paluszkach i mówią szeptem. Potem marudzą, że im dziecko płacze i nie umieją go uspokoić, bo za oknem przejedzie samochód albo ktoś robi remont . Dużo osób się nam dziwi, że my mamy normalnie włączony telewizor a nawet kibicowaliśmy dość głośno, jak mała spała. Oczywiście mała miała to w nosie i chrapała w najlepsze. Skutek mamy taki, że jak idziemy po zakupy czy musimy coś załatwić na mieście, to ona przesypia całą wyprawę. Jak takim ludziom mówimy, że lepiej dziecko przyzwyczajać do normalnych odgłosów życia w domu, to "no tak tak tak" a robią swoje.
Tu jak wszędzie skrajności nie są dobre. Ja z jeden strony staram się szanować potrzebę ciszy - sama nie lubię jak ktoś hałasuje kiedy próbuję spać. Nie znoszę, kiedy ktoś dosłownie się drze z jednego pokoju do drugiego, kiedy w trzecim ktoś śpi (nie ważne czy dziecko czy dorosły) - a znam takie przypadki i wtedy słyszę komentarz "no co, niech się przyzwyczaja..." No ja się przez ponad ćwierć wieku nie przyzwyczaiłam Ale też śmieszne jest, że np moja córa mogła spać jak muzyka grała, albo wiertarka sąsiada jej nie przeszkadzała... a już jak ja czytałam gazetę trzy metry od niej to przewracaniem kartek mogłam ją obudzić

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ----------

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
a posiadanie progenitury robi z kogos automatycznie altruiste? jak slysze argumenty o podawaniu wody na starosc i checi "uksztaltowania" od podstaw malego czlowieka, to smiem w to watpic...
Troszkę z przymusu robi. Może nie z każdego ale jednak. Bo ja np walczę o to, żeby być odrobinkę egoistką. Żeby kosztem dziecka nie stać się taką męczennicą. Raczej myślę, że jak będę zadowoloną z siebie mamą i uśmiechniętą, to i dziecku się to udzieli bardziej. Ale może niektórym to przychodzi z łatwością, ja sobie muszę tłumaczyć że dziecku niczego nie brak, jak wydam trochę kasy na swoje przyjemności to nie będę złą mamą (bo kupię sobie sukienkę a nie dziecku) I tak w ogóle to uważam, że każdy powinien być w egoistą choć trochę. Dla własnego zdrowia psychicznego. Czasem jak sami o siebie nie zadbamy to nikt nie zadba. Wiem, że jest to raczej źle odbierane słowo... ale co tam...

A jeśli chodzi o wychowywanie dzieci "pod siebie" i żeby nam miał kto wodę na starość podać... hmm... nie skomentuję. Jeszcze na studia lekarskie posłać, żeby się miał kto steraną i schorowaną matką na koniec zaopiekować...

Edytowane przez a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57
Czas edycji: 2012-07-12 o 10:31
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 10:43   #2534
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

No wiadomo, że jakiegoś skrajnego hałasu nie mamy. Chodzi mi o normalne życie w domu a nie chodzenie na paluszkach, bo dziecko.

Co do podawania wody... taaa, potem się okaże, że dziecko ma nas w nosie i mieszka w jakiejś Nowej Zelandii.

Może mi się jeszcze hormony nie uspokoiły, ale walczę ze sobą o poczucie zdrowego egoizmu. Jak już napisała nefty wcześniej, zadowolona mama to zadowolone dziecko. Poza tym nie wyobrażam sobie wszystkiego odmawiać, bo dziecko. Jakbym miała tutaj zaufaną fryzjerkę, to już dawno bym poszła podciąć włosy, tak to sobie poczekam na wyjazd grudniowy do PL. A co do ciuchów, kupiłabym coś sobie, ale póki co zadowalam się od nowa starymi , w które bez problemu się mieszczę, tylko mi skóra na brzuchu wisi .
Stary 2012-07-12, 10:50   #2535
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Treść usunięta
w tych fotograficznych, to chyba znajomi glosują, bo nie wierzę, że obcy człowiek mógłby zagłosować, widząc jakieś brzydkie zdjęcie. Ba, na przekór zagłosowałabym... ale na inne ;D

Co do autobusów... Dziwią mnie starsze kobiety z zakupami.
Jakiś czas temu pojechałam z Tż w dłuższą podróż. Wsiedliśmy jako ostatni, ale nie przejmowaliśmy się, bo nie wsiadało dużo pasażerów.
No tak, ale to były starsze kobiety, które musiały zająć 2 miejsca dla zakupów i jedno siedzące. Wkurza mnie takie trzymanie siatek, toreb na fotelu obok, tylko po to, by nikt nie mógł zająć koło Ciebie miejsca.
Jedna kobieta przeszła samą siebie. położyła siatki na 2 siedzeniach, kule na 2 z tyłu a obok usiada ona. Na 2 siedzeniach oczywiście.
Stary 2012-07-12, 11:00   #2536
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
w tych fotograficznych, to chyba znajomi glosują, bo nie wierzę, że obcy człowiek mógłby zagłosować, widząc jakieś brzydkie zdjęcie. Ba, na przekór zagłosowałabym... ale na inne ;D

Jakiś czas temu pojechałam z Tż w dłuższą podróż. Wsiedliśmy jako ostatni, ale nie przejmowaliśmy się, bo nie wsiadało dużo pasażerów.
No tak, ale to były starsze kobiety, które musiały zająć 2 miejsca dla zakupów i jedno siedzące. Wkurza mnie takie trzymanie siatek, toreb na fotelu obok, tylko po to, by nikt nie mógł zająć koło Ciebie miejsca.
Jedna kobieta przeszła samą siebie. położyła siatki na 2 siedzeniach, kule na 2 z tyłu a obok usiada ona. Na 2 siedzeniach oczywiście.
To jest Syndrom Zmęczonych Siatek, jak możesz dyskryminować biedne siatki?

W ogóle takie baby powinny kupować 2 bilety... jeden dla siebie, drugi za bagaż.
Stary 2012-07-12, 11:01   #2537
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 11:01   #2538
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

Cytat:
Dlatego nie cierpię np. marketów
Ale chciałam napisać o odwrotnej sytuacji. Babka ma dwoje dzieci, jakieś 13-14 lat, chowa się toto samo, dzikie i nieokrzesane, a w mieście się dosłownie maminego płaszcza trzyma co by przyoadkiem się nie zgubić
A tu okres młodzieńczego buntu się zbliża, po gimnazjum wypadałoby do szkoły średniej iść... Nie wiem, jak ona chce te dzieciaki do życia w społeczeństwie przystosować

Cytat:
Tego też nie rozumiem. Nie zapomnę jak u kuzynki byłam w któreś wakacje i był wymóg wykąpania się zanim dzieci pójdą spać, żeby im "wodą nie hałasować" a potem wyrasta taki delikatniś, co mu przeszkadza, że sąsiedzi za głośno chodzą

Spełniam się w macierzyństwie
Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Andriejewna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 11:10   #2539
201604200942
Konto usunięte

Cytat:

W ogóle takie baby powinny kupować 2 bilety... jeden dla siebie, drugi za bagaż.
no tak, zmęczone siatki są ważniejsze niż ja :d

Cytat:
Treść usunięta
ja zawsze omijałam takie linki
Stary 2012-07-12, 11:13   #2540
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Mi się chce śmiać z tego, że byle dziewczyna pokazująca w co się ubiera na blogu, dzisiaj uważa się za mega gwiazdę i znawczynię mody .
Stary 2012-07-12, 11:17   #2541
Phoce
Flawless

Cytat:
no tak, zmęczone siatki są ważniejsze niż ja :d
Mnie to bardzo irytuję, więc nie umiem się powstrzymać i zawsze pytam "rozumiem, że plecak/torba/zakupy też muszą siedzieć?"
Check out your worth because you're worth more than that."
Phoce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 11:28   #2542
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:

jest nawet cały wątek o tym https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=611385

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 11:35   #2543
BioIvO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cute poison Pokaż wiadomość
co ciekawsze jeśli chodzi o konkursy na facebooku niektórzy oferują wymianę z nawet kilkunastu kont - większość pewnie fikcyjna
Nie, no co ty?! Jakie fikcyjne?! To są konta na dziadka, babcie, ciotkę, rodziców i jeszcze na panieńskie nazwisko swoje i siostry itp. Wszystkie osoby są realne i mogą podpisać odbiór nagrody

Cytat:
Co mnie dziwi... jak rodzice mają maleńkie dziecko i wychowują je w totalnej ciszy.
Gdzieś kiedyś czytałam, że noworodki i małe niemowlaki są bardzo wrażliwe na dźwięki i ostre światło. I dlatego nie powinno sie katować ich delikatnych uszu hałasami.

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 11:36   #2544
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Kiedyś opowiadał mi jeden klient, że dzwoniła do niego jakaś babka z banku i pyta czy rozmawia z Janem Mazur. On, że nie, powiedział do widzenia i się rozłączył. Po chwili dzwoni ta sama babka i znowu pyta czy rozmawia z Janem Mazur, on znowu, że nie, że rozmawia z Janem Mazurem Chciałabym, żeby ktoś się tak kiedyś do tych moich odezwał
Przypomniała mi się anegdotka:

Do Michała Rusinka, poety (jakże ja lubię jego sprośno-absurdalne limeryki), tłumacza (dzięki za „Fistaszki”!), tropiciela dziecięcych perełek lingwistycznych, wykładowcy akademickiego, wreszcie sekretarza Wisławy Szymborskiej, zadzwoniła pani z banku. „Czy mogę rozmawiać z panem Michał Rusinek?”. „Tak, przy telefonie, ale ja się deklinuję”. Na co pani: „A to przepraszam, zadzwonię później”.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Słownik polsko-chiński weź ze sobą. I kup rozmówki, w których słowa chińskie są zapisane fonetycznie Będzie Ci łatwiej coś ogarnąć
Rozejrzę się, mam nadzieję, że przez zły akcent nie powiem czegoś brzydkiego.

Cytat:
Napisane przez Varicella Pokaż wiadomość
Popędzanie innych w macierzyństwie i ślubie wymaga bycia naprawdę nieskomplikowaną osobą.
Szybciej to lepiej?
Moi rówieśnicy lub młodsi znajomi, którzy założyli już rodziny, to w miażdżącej większości osoby, które nie chodziły do szkoły, a do ,,budy" i nie potrafiły napisać pełnego zdania w obcym języku, którego się uczyliśmy.
Jeśli chodzi o moje doświadczenia, to w mojej miejscowości zaraz po maturze wzięły śluby i urodziły dzieci głównie dziewczyny, których intelektów nie oceniam za wysoko. Na studia się nie nadawały za bardzo, pracy tam nie ma, więc może rzeczywiście nie było co robić. Nie znaczy to, że nie znam ludzi, którzy mieli dzieci na studiach czy świetnie godzą dziecko z pracą. Sama wzięłam ślub na studiach. Ale takich przypadków jest jednak mniej i nie mogę oprzeć się wrażeniu, że w mojej miejscowości rozmnożyła się najgłupsza część mieszkańców.

Cytat:
Napisane przez BioIvO Pokaż wiadomość
Dziwi przeciwstawianie macierzyństwa karierze i na odwrót. O niematkach mówi sie, że będą realizować sie zawodowo i robić karierę, a matki ewentualnie mogą pracować ale i tak rodzina będzie najważniejsza.
A co z tymi, którzy nie założą rodziny a prace maja ot, taką sobie? Myślę, że nie brakuje ludzi, którzy nie szaleją ani na punkcie pracy ani na punkcie dzieci.
Ja jestem właśnie takim typem, pracuję, ale pędem do kariery bym tego nie nazwała, już studiowanie bardziej mnie cieszy, dzieci nie mam. No odstrzelić po prostu darmozjada.

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Zgadzam się w 100%.
Najczęściej gdy młoda dziewczyna zakłada wątek i coś wspomina że po 4-5 latach związku gdy ona ma te 20-23 lata a facet jest trochę starszy, chcą wziąć ślub albo zamieszkać ze sobą ("bawić się w dom" według wizażu) to sypią się na nią gromy.
Bo która dziewczyna nie marzy by zostać weekendowym pijanym pokrowcem na spermę świeżo zapoznanych samców, bo na tym polega to wyszalenie się które jest gloryfikowane, jakby bez tego nie można było żyć normalnie w związku bo tak jak mówisz 'na baaaank faceet będzie chciał sobie odbić stracone lata, na bank. zostawi cię dla cycatej blondyny i tyle go będziesz widziała'.
Bo to nienormalne że niektórzy są domatorami i mają wczesną potrzebę stabilizacji, albo czegoś tam innego.
Wybaczcie za ostre słowa.
Nieraz słyszałam, że takie pukanie na prawo i lewo to naturalna potrzeba człowieka. W takim razie nie jestem człowiekiem.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
No to ja nie chcę żeby odmieniano moje imię
A ja nie chcę, żeby w moim domu odmieniano np. słowo "stół". Będę mówiła "Zasiądźmy do stół". No co to znowu za pomysły?

Cytat:
Nie zapomnę, jak braliśmy ślub. Ja miałam 23 lata, M. miał 24 lata. Reakcja części ludzi: ale po co? Tyle ludzi się rozwodzi.
No spoko... ludzie umierają na drogach, to najlepiej siedzieć w domu .

A inny tekst, jaki słyszałam: "a co, jesteś w ciąży?" No jaaa , to ludzie nie mogą pobierać się z miłości?
Też miałam 23 lata, niektórzy nawet nie pytali, z góry założyli, że jestem w ciąży. Bo przecież nie można chcieć ślubu z miłości, do memonetu aż będę tak stara, że będę się bała, że już nikogo nie znajdę albo nie będę miała siły na przypadkowy seks. A nie sorry, ślub trzeba wziąć po studiach, bo jak na studiach nikogo nie znajdziesz to już zostaniesz starą panną na pewno.

Edytowane przez megamag
Czas edycji: 2012-07-12 o 11:38
megamag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 12:04   #2545
Klementyna12
Zadomowienie

Czy nazwiska pochodzące od popularnej nazwy lub rzeczownika odmieniamy tak jak ten rzeczownik?
np. Ewa Luty ?
Klementyna12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 12:08   #2546
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Przypomniała mi się anegdotka:

Do Michała Rusinka, poety (jakże ja lubię jego sprośno-absurdalne limeryki), tłumacza (dzięki za „Fistaszki”!), tropiciela dziecięcych perełek lingwistycznych, wykładowcy akademickiego, wreszcie sekretarza Wisławy Szymborskiej, zadzwoniła pani z banku. „Czy mogę rozmawiać z panem Michał Rusinek?”. „Tak, przy telefonie, ale ja się deklinuję”. Na co pani: „A to przepraszam, zadzwonię później”.
Uwielbiam anegdotki z Michałem Rusinkiem

Cytat:
Rozejrzę się, mam nadzieję, że przez zły akcent nie powiem czegoś brzydkiego.

Cytat:
A ja nie chcę, żeby w moim domu odmieniano np. słowo "stół". Będę mówiła "Zasiądźmy do stół". No co to znowu za pomysły?
To teraz usiądź wygodnie
Mirosław Bańko (tak, ten językoznawca) chce żeby się nie odmieniało jego nazwiska Na jego usprawiedliwienie mam to, że słowiańskie nazwiska męskie zakończone na „o” naprawdę dziwnie się odmieniają.
Stary 2012-07-12, 12:12   #2547
linka_12
Zadomowienie

Cytat:
dziwi mnie, że w niektórych konkursach fotograficznych (i nie tylko) o wygranej decyduje ilość głosów. Wystarczy tylko zaangażować znajomych do kliknięcia i już nagrodę masz w kieszeni. Szkoda, że obecnie o nagrodzie decyduje ilość znajomych, a nie ocena kompetentnego jury.
Dlatego ja już z zasady nie biorę udziału w tego typu konkursach, bo bez pomocy znajomych raczej nie miałabym szans, a głupio by mi było prosić ich o głosy.

Cytat:
Cytat:
Cytat:
Napisane przez Phoce Pokaż wiadomość
Mnie to bardzo irytuję, więc nie umiem się powstrzymać i zawsze pytam "rozumiem, że plecak/torba/zakupy też muszą siedzieć?"
Jak nie jestem zmęczona to zazwyczaj je olewam i sobie gdzieś staję, ale jak jestem zmęczona całym dniem latania, nogi mnie bolą i mam przed oczami wizję stania przez następne 25min, a wszystkie wolne miejsca siedzące są zajęte przez siatki, to podchodzę do któregoś i mówię "przepraszam". Większość ludzi na początek nie załapuje o co mi chodzi, więc się powtarzam. Jak dalej nie załapią to po prostu zaczynam się gramolić w zwolnionym tempie na to siedzenie. Tu następuje pełny zgrozy okrzyk, że jak tak mogę, że co za młodzież itp., itd., więc zazwyczaj się wtedy pytam, czy siatki też mają bilet, że sobie siedzą? Bo ja mam i mogę pokazać. I to ucina dyskusję.

----
Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
(...)skończyłam szkołę, idę na studia, mam zdaną maturę, mam rok pracy za sobą - i to wszystko z makijażem i bez błony dziewiczej!
linka_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 12:14   #2548
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Klementyna12 Pokaż wiadomość
Czy nazwiska pochodzące od popularnej nazwy lub rzeczownika odmieniamy tak jak ten rzeczownik?
np. Ewa Luty ?
Ewa Luty się nie odmienia. Ale Dariusz Luty, już tak.

Podejrzewam, że odmiana wygląda tak:
M. Dariusz Luty
D. Dariusza Lutego
C. Dariuszowi Lutemu
B. Dariusza Lutego
N. Dariuszem Lutym
Mc. Dariuszu Lutym
Stary 2012-07-12, 12:18   #2549
Finlora
Zakorzenienie

A ja w życiu nie zrozumiem dlaczego nazwiska "Lato" nie możemy odmieniać jak rzeczownika "lato"
Bo dla mnie np Laty czy Lacie brzmi głupio
Czytałam gdzieś, że nazwisko "Lato" odmienia się według takiego schematu jak "Fredro".
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 12:40   #2550
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Tak, ślub się bierze, żeby nie być starą panną, bo co ludzie powiedzą . Jak ktoś bierze z miłości, to jest jakiś głupi chyba .

Rok temu, jak byliśmy rozdzieleni z mężem, bo ja byłam w PL a on w NL, to słyszałam teksty: eee na pewno chleje i cię zdradza. No ja pierniczę , jak można dowartościowywać się na czyjejś złej sytuacji, szczególnie, że ludzie widzieli, jak ja to przeżywam. Gdyby nie wsparcie najbliższej rodziny i to, że miałam w porządku promotorkę, to bym olała bronienie magisterki, spakowała się i pojechała do niego. Najgorsze jest to, że takie chamskie teksty słyszałam od kuzyna . Nie ma to jak rodzina, srał go pies .
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości