|
|
#1891 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
Wszystko bym zjadła! ![]() Cytat:
Za mało białka (mleko to kiepskie źródło), brak zdrowych tłuszczów, syfne chrupkie pieczywo i brak warzyw. No i chemia w postaci Almette. Może i jesz niskokalorycznie, ale bezwartościowo.Cytat:
![]() Cytat:
Możesz ugotować na wodzie, i do ugotowanej dodać jogurt/serek wiejski/serek homogenizowany, bo to lepsze źródło białka (aczkolwiek mi na mleku smakuje dużo bardziej ). Omlety i jajecznice dobrze nadają się na kolację- do tego porcja warzyw.Zasada jest taka, że od rana jemy węgle, a potem konsekwentnie ucinamy, ostatnie 2 posiłki już białkowe + warzywa/dobre tłuszcze. Chyba że jesz przed treningiem, wtedy możesz sobie pozwolić na jakiś węglowy dodatek ![]() Także do II śniadania spokojnie możesz jeszcze dorzucić jakąś kanapkę, a do obiadu duuużą garść makaronu/pół torebki kaszy lub ryżu/ kilka małych ziemniaków. Przede wszystkim słuchaj swojego organizmu i nie chodź głodna Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() I jak to nie masz do jakiego lekarza pójść? Jeśli chcesz- znajdziesz sposób. Jeśli nie chcesz- znajdziesz powód. Ot co. Dla mnie po prostu masz wyrąbane na siebie, a szkoda. Moje dzisiejsze U (! ):I jaglanka kakaowa z brzoskwinią i jogurtem naturalnym; kawa z mlekiem II 2 kanapki domowego chleba wieloziarnistego ( ): 1 z twarogiem, pomidorem i odrobiną domowego pesto bazyliowego, 2 z kapustą pekińską i polędwicą sopocką; duży kiszony ogórasIII makaron pełnoziarnisty z ziołowymi drobiowymi klopsikami w sosie pomidorowym; surówka z pomidora, ogórka zielonego i kiszonego i szczypiorku (z oliwą) IV miseczka czereśni, gałka lodów bakaliowych, 2 kostki gorzkiej czekolady; kawa z mlekiem V miseczka zupy jarzynowej i kromka razowca z jajkiem na twardo w trakcie dnia wpadły ze 2 śliwki i trochę borówki amerykańskiej PS. Jezu, jak fajnie jeść to, na co się ma akurat ochotę, bez planowania dzień wcześniej i nie możesz zjeść chleba na kolację
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-07-12 o 20:05 |
|||||||
|
|
|
#1892 |
|
Rozeznanie
|
U górskie
(duuuzo chodzenia cały dzien) I opieczona razowa bułka z ziarnami z sardynkami, pomidorem malinowym, papryką i bazylią + duza kawa 2 gałki lodów - sorbet ananasowy i bakalia II pełnoziarnisty wrap z tunczykiem, pastą z awokado, sałatą i fasolką szparagową III 2 duże szaszłyki wieprzowe z cebulką grillowane na pikantnie, zestaw surówek: sałata, ogórek, papryka, kukurydza oraz marchewka, młoda kapusta, jabłko, przyprawy, natka i rodzynki IV jogurt nat z musli bio, nerkowcami i jabłkiem ![]() V grillowany oscypek z żurawiną do picia: herbata zielona, woda, pokrzywa |
|
|
|
#1893 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki za rady, postaram się zastosować i jutro wkleję jadłospis.
|
|
|
|
|
#1894 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Możesz dodać jakieś węgle przed ćwiczeniami, czyli na podwieczorek. Kolacja już białkowo-warzywna, ale porządna, nie żadne tam 100g twarogu, bo kto by się tym najadł
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#1895 |
|
Rozeznanie
|
Odpowiadając na Wasze pytania, dziewczyny - tak, akcja "tycie" zakończona sukcesem
Co prawda nie zmartwiłabym się gdyby wpadło jeszcze 1-2 kg bo moje bmi jest na granicy i muszę bardzo uważać, żeby waga nie spadała - ale nie muszę już na szczęście nic wciskać na siłę i chodzić przejedzona![]() Dzisiejsze: I. Placuszki owsiane z brzoskwinią, rodzynkami i pestkami słonecznika, polane jogurtem naturalnym, kawa z mlekiem. II. Grahamka z masłem, szynką drobiową, camembertem, sałatą, pomidorem i rzodkiewką; trochę borówek, sok marchewkowy jednodniowy. III. Makaron razowy z tuńczykiem, szpinakiem i sosem śmietanowym. IV. Serek wiejski z borówkami, bananem i masłem orzechowym; kawa mrożona z lodami waniliowymi. V. Sałatka z rukolą, tofu, oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, oliwą i dużą ilością ziół + grzanka z chleba razowego z masłem; kubek kakao na mleku, miseczka owoców: borówki, agrest, porzeczki.
|
#1896 | |
|
Zadomowienie
|
U
Śniadanie: owsianka z kaszą manną, otrębami owsianymi, mielonym siemieniem lnianym i kakao naturalnym na chudym mleku; z wiśniami, orzechami włoskimi i zbożowymi chrupkami czekoladowo-orzechowymi Obiad: smażony bez tłuszczu kawałek mięsa z szynki, w sosie pieczarkowym z pieczarkami, bobem gotowanym na parze (ok. 300g ) i kaszą jęczmienną (60g)Podwieczorek: brzoskwinia, 2x morela, cukierek arachidowy w czekoladzie (z Mieszanki Teatralnej Kolacja: 2 kromki ziarnistego chleba żytniego z wędliną z indyka, żółtym serem, sałatą, pomidorem i rzodkiewkami Do picia: woda źródlana, kawa zbożowa z przyprawą do szarlotki, herbaty: zielona, czarna, ziołowa Cytat:
Super jadłospis dzisiaj, choć jak zawsze uczepię się morderczego dla witamin połączenia świeżego ogórka z pomidorem Już mogłaś zostawić samego kiszonego w surówce
|
|
#1897 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#1898 |
|
Zakorzenienie
|
Moje U
I 1/2 kostki twarogu wymieszana z jogurtem naturlanym+truskawki+pozi omki+maliny+zdrowy błonnik+3 wkruszone chlebki typu Wasa II 4 duże kromki razowego z Brie i pomidorem III duży talerz zupy kalafiorowej na śmietanie z kalafiorem, ziemniakami, marchewką (3 pełne chochle) IV jabłka, porzeczki, maliny, poziomki, 10 kromek chleba Wasa do pochrupania V 4 kromki razowego podpiekane w tosterze każda z serem Brie (kostka 125g)i ogórkiem zielonym
|
#1899 | |
|
Zadomowienie
|
dance makabre, to mieszanka czekoladowych cukierków z Goplany. Moim zdaniem o niebo lepsza od przereklamowanej Mieszanki Wedlowskiej, która zepsuła się na przestrzeni lat
![]() Cytat:
. Ilość pieczywa na pierwszy rzut oka wydaje się duża, ale przecież w reszcie posiłków praktycznie nie ma innych konkretnych złożonych węgli - więc jest ok. Na tą Wasę to już nie mogę patrzeć , brrr, ale mi obrzydło! Ale za to jest brie... Dla mnie sery pleśniowe i długodojrzewające to istny raj dla podniebienia Też mogę jeść na tony, aż czuję się przetłuszczona![]() Skąd masz poziomki? Masz własne krzaczki, czy też gdzieś kupujesz? A może prosto z lasu?
|
|
#1900 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
I nocna owsianka na budyniu czeko z bananem, wiórkami, serkiem wiejskim II sałatka z tuńczykiem(sałata, pomidor, rzodkiewka, oliwki, oliwa z oliwek); nektarynka III (powtórka z wczoraj) 2 gołąbki z brązowym ryżem w środku po kostka czekolady gorzkiej nieco później jabłko, salaterka lodów bakaliowych ponad 4km chodzenia IV omlet biszkoptowy z 2 jajek podany z dżemem truskawkowym 40 min treningu z Ewą Ch. (kardio) V 4 kromki razowca: 2 z masłem, szynką, sałatą, pomidorem/rzodkiewką i szczypiorem i kolejne 2- z serkiem kanapkowym i te same warzywa.
|
|
#1901 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do pieczywa to przez tydzień go nie jadłam tylko sałatki z makaronem czy ryżem i miałam ochotę brie przecenili całą zgrzewkę z 3 zł na 1 w tesco aż byłam zła ze miałam pieniądze tylko na 2 kostki następnego dnia już nie było. a od niedawana pokochałam ten ser pomimo iż jest mega tłusty ale tłuszcz jest dobry na włosy i paznokcie
|
|
#1902 |
|
Raczkowanie
|
P.
na czczo: siemię lniane (kleik) 1. 8:00 grahamka 100 g z masłem: pół z 2 plasterkami polędwicy miodowej, sałatą; pół z jajkiem na półmiękko, sałatą, rzodkiewkami, pomidorem z solą, herbata zielona z cytryną 2. 11:00 jogurt naturalny 180 wkrojonym bananem, truskawkami, zdrowym błonnikiem (6 łyżek), orzechami nerkowca 3. 14:00 talerz zupy krem warzywnej buraczkowej pierś z kurczaka (ok 150g) grillowana na oliwie w przyprawach (pycha wyszła 4. 17:30 mniejsza grahamka z masłem orzechowym (2,5 łyżeczki), kubeczek 150g jogurtu naturalnego wymieszanego z łyżeczką miodu 5. 20:15 grahamka 100g z masłem: pół z 2 plasterkami polędwicy miodowej, sałatą; pół z twarożkiem domowym (cały 150g), rzodkiewkami, plasterkami pomidora z solą, bazylią, herbata zielona z cytryną i miodem z ruchu: spacery + jakieś 25 min ćwiczeń rozciągających + 40 min nordic walking wydaje mi się, że dzisiaj z nabiałem przesadziłam? i chyba z pieczywem:P i pękam. zaparcia jak były, tak są. i uczucie pełności, mdłości, mam nadzieję, że minie
Edytowane przez N_tt Czas edycji: 2012-07-12 o 21:20 |
|
|
|
#1903 |
|
Raczkowanie
|
U
8:30 3 kromki chleba żytniego z pastą jajeczną kawa z mlekiem 12:00 kawałek twarogu wiejskiego z pomidorem (symboliczna porcja, żeby nie zgłodnieć u fryzjera) 13:00 śliwki 15:00 2 mielone z surówką (pekińska,pomidor,ogórek, papryka,rzodkiewki) 18:00 twaróg z pomidorem i bazylią 21:00 omlet z wkładką (papryka,cebula,pomidor,b azylia), surówka podobna jak przy obiedzie |
|
|
|
#1904 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1905 |
|
Raczkowanie
|
Mogłam, zazwyczaj jem więcej, ale wyjątkowo się śpieszyłam. Staram się ograniczać węgle, bo są zgubne dla mnie. Dzięki za ocenę jadła.
|
|
|
|
#1906 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i dodaję swoje, dość późno dziś wstałam, cały dzień leniuchuję, trochę dziś gotowałam ![]() a i wyszło mi dziś sporo nabiału, ale nie licząc wczoraj, to ostatnio jadłam go mało, więc mam nadzieję że będzie ok moje z dziś U: 1. dwa jaja na miękko, dwie malinówki z cebulką, kawałek czerwonej papryki, sałata i wielgachna, grubachna kroma chleba z soją z grubo masłem i świeżą natką pietruszki 2. duża micha wiśni, cały serek nat.250g z dosypaną łyżeczką wiórek kokosowych i duża garść nerkowców 3. gotowana młoda kapustka z smażoną kiełbaską i innymi dodatkami , zapiekana cukinia faszerowana dużą ilością kiełbaski, pomidorami,cebulką,i cukinią, wszystko zapieczone pod serem żółtym4. ponad 200g twarogu, nie wiem więcej nawet, zmieszane pół na pół twaróg chudy i tłusty z cebulką, szczypiorkiem i pietruszką, ogórki gruntowe, szklarniowe, sałata, młode małe marcheweczki wypiłam dodatkowo 3 kawy z napojem ryżowym Alpro i trochę samego napoju, herbaty różne i woda, może się mało wydawać, ale było bardzo konkretnie, poza tym mój dzień dziś był krótki.dobranoc
04.03.2011 25.06.2014 , 21.12.2014 ![]() 15.08.2015 ![]() 13.03.2016 https://mkuchara.blogspot.com/ Edytowane przez teczowa dlolinka 21 Czas edycji: 2012-07-13 o 00:44 |
|
|
|
|
#1907 |
|
Zakorzenienie
|
1;razowiec z masłem, serkiem wiejskim, ogórkiem
duża parzona kawa z mlekiem, kilka herbatników 2; ziemniaki z koperkiem, kefir, 2jajka sadzone 3; ok.100g jogurtu naturalnego z kawałkiem banana, morelą, rodzynkami, otrębami, wiórkami i płatkami kikurydzianymi 4; kilka pralinek 'owoce morza' kawa z mlekiem 5;saltka z brokulem, pomidorem, jajakiem, kalafiorem(+majonez) 6;serek wiejski, kilka plastrów wędliny i żółtego sera, oliwki
|
|
#1908 |
|
Raczkowanie
|
Wczorajsze U/P
I. Grahamka z margaryną, sałatą, wędliną drobiową, ogórkiem i szczypiorkiem II. Jogurt naturalny z musli i malinami III. Udko z kurczaka pieczone, porcja ryżu z warzywami, sos tzatzyki łyżka lodów IV. Wielki i pyszny gofr ze świeżymi owocami (btw. dzisiaj próbuję zrobić takiego samego w domu, ciekawe, czy mi się uda, bo był genialny)V. Naleśnik gryczany z kurczakiem grillowanym, szpinakiem z serem feta i pomidorem (naleśnikarnia) I jak? |
|
|
|
#1909 |
|
Zadomowienie
|
R:
Ś: Kanapka: 2 kromki chleba zdrowie życia- z dżemem ananosowym i serem gouda light; 1 jogurt actiregularis-musli; kawa parzona z mlekiem II Ś: Kanapka jw. z sałatą, krakowską drobiową i papryką czerwoną; kawa parzona z mlekiem O: Makaron pełnoziarnisty świderki; klops gotowany z indyka; groszek z marchewką gotowany Od razu po: kawa parzona z mlekiem; 1 snickers maximus Mnóstwo ruchu R: Ś: Musli owocowe ok 120 g. z mlekiem Kawa parzona z mlekiem IIŚ: Kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z sałatą, krakowską suchą i papryką czerwoną; pomidorki koktajlowe; kawa parzona z mlekiem O: Zupa pomidorowa z piersią z kurczaka i ryżem brązowym K: Twarożek lekki z warzywami różnorodnymi Pół lampki dużej wina czerwonego I jak? jutro jadę na panieńskie i nie wiem co zrobić, bo mam dietę, a wiecie jak ciężko 140 km od domu w spartańskich warunkach i nocnym życiu utrzymać R no i co z alkoholem? doradzi ktoś. 21 kg. do zrzucenia.
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#1910 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dziekuje za zerknięcie twój jeszcze pyszniejszy a zwłaszcza domowy chleb którego ja niestety nie umiem upiec- zawsze mi wychodzi taki płaski niewyrośnięty;/
|
|
|
|
|
#1911 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie;
Śniadanie; owsianka na szklance mleka(pół szklanki płatków owsianych górskich, opakowanie(około 250gram) malin + 6 pokruszonych biszkoptów). 2Śniadanie; serek danio średni z wkrojonymi 2 morelami + kawa rozpuszczalna z mlekiem i łyżeczką syropu klonowego. Obiad; 3 naleśniki smażone na patelni teflonowej z opakowaniem serka wiejskiego i miodem naturalnym. Podwieczorek; 2 kromki chleba żytniego na zakwasie z sałatą, jajkiem na twardo i szczypiorkiem. 50 minut siłowni. Kolacja; puszka tuńczyka w sosie własnym + 2 kromki chleba żytniego z sałatą i szczypiorek. *** Od kilku dni dręczy mnie jedno ważne dla mnie pytanie... Od 3 lat choruję na zaburzenia odżywiania, od ponad 2 są to napady kompulsywnego objadania się, z których powoli staram się wychodzić. Na co dzień jadam +/- 2 tysiące i ćwiczę 4-5 razy w tygodniu. W każdym tygodniu zdarza się przynajmniej jeden taki dzień, kiedy jem więcej, ale nie są to już napady, gdzie potrafiłam zjeść na raz po kilka tysięcy, aż mój brzuch pękał z przejedzenia. Po prostu odczuwam straszną ochotę na coś słodkiego, głównie czekoladę, którą uwielbiam i wtedy staram się zjeść tyle ile chcę, oczywiście nie zastępuje nią posiłku, tylko traktuje to jako przekąskę. Wiem, że jeśli sobie odmówię, to później będzie napad i zjem nie tylko czekoladę,ale także masę innych rzeczy. Często po takim dniu towarzyszą mi wyrzuty sumienia, że zjadłam w ciągu dnia dużo słodkiego, gdzie na co dzień staram się jeść ich racjonalne ilości, niczego sobie nie zabraniam. Zaczynam się zastanawiać czy mogę sobie pozwalać na takie dni, max raz w tygodniu, gdzie powiedzmy jem 2,5 tysiąca i nie odbije się to negatywnie na mojej wadze, czy raczej powinnam unikać takich sytuacji? Jak sobie z tym radzić? Z góry przepraszam, jeśli zapytałam nie tu, gdzie trzeba. |
|
|
|
#1912 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) myślę, że nie powinnaś sobie odmawiać, nawet codziennie trochę czekolady nie zaszkodzi.natomiast mi apetyt na słodkie zmalał odkąd zaczęłam brać magnez w tabletkach - spróbuj, u Ciebie to nawet zalecane ze względu na to, że ćwiczysz. a jadłospis bardzo fajny, ale na kolacje mogły wpaść węgle złożone - szczególnie, że to po siłowni. ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Cytat:
ale zawsze chudłaś na takich jadłospisach (z tego co pamiętam) więc jeśli kg spadają przy jedzeniu snickersa wieczorową porą to ja Ci bardzo zazdroszczę i jest to jak najbardziej ok.co do alkoholu - raz na jakiś czas - czemu nie? chociaż ja na R bym unikała, bo zwykle na 2. dzień obserwuję spadek formy (powiedzmy, że nie wiem, nie znam się )
'cause I wouldn't know where to begin.. Edytowane przez Bellamy Czas edycji: 2012-07-13 o 10:05 |
||
|
|
|
#1913 |
|
Raczkowanie
|
Bellamy: Dzięki za odpowiedz
To nie jest tak, że nie jem na co dzień słodyczy, bo codziennie sobie na coś pozwalam, tylko są czasem takie dni, gdzie zjadam ich wiąkszą ilość. Tego dotyczyło moje pytanie
|
|
|
|
#1914 |
|
Wtajemniczenie
|
R
1. dwie kromki razowca ze slonecznikiem z maslem, szynka parmenska i serem brie ( jedna) , wiśnie 2. salata- rukola, tuńczyk, jajko,pomidor,papryka,ceb ula plus sos z oliwy z oliwekm, cytryny ,zioł itd 3. dwie parówki 93 proc miesa z szynki ( ) plus reszta salatki4. serek wiejski, banan nie daje rady jesc 5 posilkow, za pozno wstaje |
|
|
|
#1915 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Twoj tez bardzo smakowity, a jesli chodzi o nabial to mi tez sporo wychodzi ostatnio, ale w upaly moglabym sie zywic tylko nim i owocami ![]() Cytat:
uwazaj, maslo z lidla uzaleznia, kupilam 4 sloiki ![]() No to dzisiejsze U, mocno zabiegany dzien i jakies dlugie przerwy miedzy posilkami dzis, zapomnialam troche o jedzeniu ![]() I: serek wiejski z owocami (jagody, banan), platkami (granola, fitnessy, kuleczki czekoladowe granexu) i orzechami. i tu byl godzinny spacer i dluuuga przerwa.. II: grahamka na pol, obie polowy z bieluchem, tunczykiem, pomidorem i po plasterku sera mierzwionego. III: powtorka z wczoraj, czyli makaron chow mein, piers z kurczaka, warzywa chinskie z pieczarkami. wpadlo kilka bake-rollsow od kolezanki ![]() IV: chyba zjem sobie dwie mace miodowe z twarogiem i dzemem, i serek wiejski z jagodami.Ciagnie mnie do nabialu niesamowicie, jak widac. Mialam w planach wieczorem rower, ale mi sie nie chce i chyba bedzie padac.
|
||
|
|
|
#1916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do płatków to w Lidlu widziałam na promocji podróbe fitensów. jak zobaczyłam skład to sie przestraszyłam. Truskawkowe - 5 łyzeczek cukru w 100g tropikalne 8.... to o wiele za dużo... powie mi któras jak smakuje jaglanka... do czego jest podobna w smaku ?
|
|
#1917 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzieki Granex ma duzo roznych platkow, sa w Kauflandzie.A jaglanka.. ciezko powiedziec, do czego jest podobna. Sprobuj, a nuz Ci posmakuje ja lubie, choc za pierwszym razem mi nie wyszla smaczna i sie zrazilam, ale sprobowalam drugi raz i bingo
|
|
|
|
|
#1918 |
|
Zakorzenienie
|
a jak ją przyrządziłaaś??? Jest moze mdła? Podobna do kaszy jęczmiennej ?
|
#1919 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1920 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.

Wszystko bym zjadła! 
zamień na razowca i koniecznie dodaj warzywa!
zjadłabym!
Możesz ugotować na wodzie, i do ugotowanej dodać jogurt/serek wiejski/serek homogenizowany, bo to lepsze źródło białka (aczkolwiek mi na mleku smakuje dużo bardziej
.

następnego dnia już nie było. a od niedawana pokochałam ten ser pomimo iż jest mega tłusty