|
|
#2011 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Czeeeść po kilkunastodniowej przerwie.
![]() Mam pytanie, może głupie, ale mnie zastanawia. Byłam na wyjeździe, gdzie moje jedzenie pozostawiało wiele do życzenia... Tam, gdzie mogłam starałam się jeść tak, jak lubię i zdrowo, ale w 80% nie miałam wpływu na skład i regularność posiłków. I tak zazwyczaj było ich 5 (najczęściej o: 8:00, 10:30, 13:30, 16:00-18:00, 20:00-21:00), choć bywało różnie: każdego dnia na śniadanie kanapki z jasnego pieczywa (z kiepskiej jakości wędliną, Delmą albo innego tego typu paskudztwem, żółtym serem, pomidorem, ogórkiem, dżemem...), 2śn. lub p. też kanapki/pszenna bułka z tym co wyżej, na obiad coś typowo "polskiego" (czyli mięso albo coś rybopodobnego smażone w głębokim tłuszczu, do tego ziemniaki, surówka, jeśli makaron to oczywiście jasny...), kolacja znów kanapki lub jakaś sałatka makaronowa, spaghetti, itp. Jeden posiłek dziennie (właśnie 2śn. lub p.) komponowałam sama i najczęściej był to jogurt/serek wiejski/homo nat. z pestkami, owocem, mieszanką owsiankową (której wzięłam trochę ze sobą, tak na wszelki)- coś czego nie trzeba obrabiać termicznie, bo nie miałam takiej możliwości. Poza tym często coś słodkiego po obiedzie (najczęściej lody lub czekolada). I tu pytanie: czy to możliwe, by w ciągu kilkunastu dni takiego jedzenia zepsuć sobie metabolizm? W prawdzie nie przytyłam, ale mam wrażenie, że takie syfiate jedzenie nie pozostało obojętne dla organizmu (ze skutków, które od razu się ujawniły: podkrążone oczy /pewnie brak witamin.../, sucha skóra, lekkie osłabienie- ale to pewnie się skumulowało to jedzenie + niewyspanie) i metabolizmu.Poza tym mam ogromną ochotę na pieczywo (!! które tam przecież jadłam w ogromnych ilościach), orzechy, tłuszcze w ogóle i słodkie (od przyjazdu, czyli od 3 dni codziennie zjadam po 3 tosty z centymetrową warstwą masła orzechowego i czekolady), kanapki obsypuję prażonym siemieniem lnianym, a do jogurtów, owsianek i tego typu wsypuję po kilka łyżek orzechów i pestek. Paranoja, nie wiem co się dzieje. W dodatku mam taki apetyt, jakbym miesiąc głodowała. :/ I uwieńczeniem tego wszystkiego jest choroba, która mnie wczoraj dopadła. Nie mam sił na żadne ćwiczenia. ![]() Czuję się fatalnie.
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-07-17 o 12:11 |
|
|
|
#2012 |
|
Rozeznanie
|
U
![]() I śniadanie : placuszki owsiane ( jajko, 3/4 szkl. pł.owsianych i otrąb, cynamon, proszek do pieczenia, mleko) smażone na oleju, zjedzone z dżemem i jog.nat., spory kawałek domowej drożdżówki z wiśniami posmarowanej masłem , kawa zb. z mlekiem śniadanie II : 2 kromki razowca / 1 z serem żółtym i ketchupem, 2 z serkiem kanapkowym/ cały pomidor Obiad : talerz gęstej zupy pomidorowej z ryżem, sałatka : cały! średniej wielkości brokuł, 3pl. chudej szynki, 3 ogromniaste ogórki - wszystko polane duuużą ilością ketchupu ( dolewałam chyba z 3 razy ![]() Potem : ogroooomny kawał domowej drożdżówy , wafel ryżowy z dżemem, kawa zb. gorzka, wyjedzone wszystkie okruszki z blachy po drożdżówie W sadzie : 3 śliwki ![]() Kolacja ( w ramach tego przed dużo to kolacja skromna ) : 100g chudego twarogu , cały pomidor, cebulka ze szczypiorkiem Nie za dużo ? Dodam że drożdżówka dietetyczna - z małą ilością cukru
Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-07-17 o 14:37 |
|
|
|
#2013 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie mogłaś sobie zepsuć metabolizmu. Organizm na pewno przeżył lekki szok ze względu na to, że przed wyjazdem serwowałaś mu super-ekstra-mega zdrowe posiłki i zostało mu to odebrane, ale bez przesady. podkreślone to niekoniecznie bezpośredni efekt "rybopodobnego" dodatku do obiadu , jak słusznie zauważyłaś, niewyspanie zapewne zrobiło robotę, natomiast skóra mogła zrobić się wysuszona choćby ze względu na wodę, w jakiej się myłaś (pamiętam jaką szpitalna zrobiła mi masakrę ze skórą głowy i włosami, fuj!!!); zmiennych, które mogły mieć wpływ na to, co opisujesz, jest wiele - łącznie z placebo.Cytat:
wrzuć na luz, jesteś w domu i możesz wrócić do pełnoziarnistego..wszystk iego, owsianki i pancakesów.
|
|
|
#2014 |
|
Rozeznanie
|
hmmm czesc
![]() chciałam was prosic o porade, nie wiem już do kogo sie zwrocic i co mam robic, otóż ostatnio strasznie sie obtłuscilam, tak, tak, ogolnie nie mam nadwagi ale to jak wygladam pozostawia wiele do życzenia, nie wiem juz co jest grane, jak mam cwiczyc i co jesc, żeby wygladac lepiej , moj metabolizm tez jest do bani a to pewnie za sprawa ciaglego dietowania, zastanawialam sie naqwet nad wizyta u dietetyka, może moglby mi ktos polecic jakiegos dobrego z Krakowa? albo chociaż(w miare możliwosci) co jesc żeby poprawic sylwetke i jakie cwiczenia wykonywac bo ja już naprawde nie wiem. wstawie może moj jadłospis, żeby było wiadomo jak mniej wiecej sie odżywiam 1.100-120 g crunchy naturalnego sante+jogurt nat 180g , czasem jakas mala czekoladka 2.owoce(jabłko lub kilka brzoskwin tutaj róznie) 3.jajecznica z 2 jaj + kanapka z chleba żytniego 4.serek homogenizowany waniliowy co prawda, ale taki ktory ma 14g białka w 100 g lub wiejski tak ogolnie jem jakies staram sie dobijac do jakis 135--1400 kalorii czasem jeszcze cos zjem to zalezy błagam pomożcie
Edytowane przez Paulinka18 Czas edycji: 2012-07-17 o 15:41 |
|
|
|
#2015 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2016 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2017 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Drożdżówa... ![]() Cytat:
Kiepsko się odżywiasz, brakuje tutaj warzyw (nie wspomniałaś o żadnym), jesz za mało i trochę bezwartościowo... Polecam poczytać wątki podwieszone pod Dietetykę, na pewno wiele Ci się po tej lekturze rozjaśni. ![]() Dzisiejsze U: I owsianka z cynamonem, serkiem wiejskim, masłem orzechowym crunchy II 2 kromki razowca: z serkiem brie i pomidorem/ z oscypkiem i papryką, pół batonika chałwowego; kawa z mlekiem III zupa-krem z cukinii z grzankami (w kostkę) i 1/2 piersi kurczaka smażoną w ziołach IV kawał karpatki , kulka sorbetu malinowego; kawa z mlekiemV będzie chyba pizza z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią (brat robi) ![]() Nie za dużo? Jestem nieobiektywna względem siebie, a tak mi ciężko jakoś na żołądku, że wariuję
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
||
|
|
|
#2018 |
|
Rozeznanie
|
U <juz w domu i pod znakiem kupionych w ilości prawie hurtowej oscypków
> I owsianka bananowa z jabłkiem papierówką + duża kawa II jeszcze gorąca bułeczka ze słonecznikiem, sezamem i siemieniem z oscypkiem, pomidorem malinowym i szczypiorkiem koktajl malinowy na mleczku kokosowym III bardzo gęsta zupa jarzynowa (w zasadzie to potrawka bo wody prawie nie bylo ) - marchewka, fasolka szparagowa, kalafior, ziemniaki, kolorowe papryki, przyprawy z całą pieczona na ostro piersią z kurczakaricore IV sałatka - 2 oscypki na ciepło z fasolką szparagową i żurawinowym sosem balsamicznym do picia: woda, zielona herbata i pokrzywa Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-07-17 o 18:32 |
|
|
|
#2019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje U I serek naturlany z granolą orzechową, orzechami ziemnymi, ogromnym jabłkiem II 3 spore kromki chleba lnianego z serkiem typu włoskiego i pomidorem III 2 zapiekane enchilady z warzywami i pieczarkami pod sosem pomidorowym z bazylią maliny, porzeczki, poziomki, 1/2 kostki twarogu z jogurtem, musli z orzechami, rodzynkami, migdałami, fistaszkami IV ponownie 3 kromki chleba lnianego z serkiem typu włoskiego, gotowanym jajkiem na twardo i pomidorem ( i w wersji z jajkiem bardziej mi podszedł do smaku jednak więcej go nie kupię)
|
|
#2020 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jadłospis obłędny
|
|
|
#2021 |
|
Zakorzenienie
|
Od dawna chciałam go kupić ale kosztował u mnie na osiedlu 2.70 za 400g. No ale pojechałam 5 km rowerem do Kauflandu ( w jedną stronę) i tam w tym samym budynku jest oddzielne stoisko z pieczywem i mięsem. I tam grahamki sa po 20 groszy, pszenne po 18 groszy. rogale takie 600g po 3 zł, croissanty po 60 groszy
drożdżówki po 1 zł a chleb od 1,40 do 2 zł i ten chleb kupiłam za 1,80 zł Pieczywo jest nez konserwantów na naturlanym zakwasie. A chleb pyszny. cos podobnego do tego http://www.bergback.pl/receptury/img/zLniany.jpg tylko od razu pokrojony. na prawde rewelacja Polecam. No i dziękuję za ocenę
|
#2022 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Kupiłam ostatnio ricotte,ale właśnie średnio mi smakuje.Z czym ją jecie ?
|
|
|
|
#2023 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
|
|
|
|
#2024 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2025 |
|
Raczkowanie
|
no właśnie szukam alternatywy, bo na bułce z warzywami mi nie smakowała,z szynką tym bardziej, z jagodami dało się zjeść tak samo z miodem ale wciaż to nie jest to...
Chyba poprostu mi nie smakuje..Ale szkoda żeby się zmarnowało...Ta tarta brzmi ciekawie
|
|
|
|
#2026 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wolę innego typu sery.
|
|
|
#2027 |
|
Rozeznanie
|
Mi właśnie ricotta mega podeszła i smakuje w zasadzie we wszystkich kombinacjach, aczkolwiek preferuję na wytrawnie
![]() Kiedys robiłam zapiekanke z puree ziemniaczanego z innymi tam takimi, przykryłam pierzynką z ricotty i zapiekłam. Wyszło obłędne Mozna tez użyć do faszerowania mięsa albo do sernika Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-07-17 o 21:21 |
|
|
|
#2028 |
|
Zadomowienie
|
R:
10:00 - sałatka z jajka na twardo, 2 plasterków sera żółtego, kilku oliwek, kawałka papryki, połowy pomidora, ogórka kwaszonego i odrobiny majonezu. 14:00 - duża porcja zupy jarzynowej (zabielana mlekiem, bez mąki itp.) 16:00 - 3 naleśniki z twarogiem 19:00 - sałatka grecka z 2 plasterkami sera żółtego i plasterkiem szynki 21:00 - duże jabłko |
|
|
|
#2029 |
|
Rozeznanie
|
A ja uwielbiam ricottę na słodko
na kanapkę z dżemem, owocami, masłem orzechowym, w pancakesach albo owsiance choć na wytrawnie też mi smakuje.Gosia, zrób ricotta hotcakes
|
|
|
|
#2030 |
|
Raczkowanie
|
Jak tak spojrzałam jeszcze raz na mój ostatni jadłospis to aż zrobiło mi się wstyd, że go wrzuciłam
Mam nadzieję, że następne P będą lepsze ![]() To może dzisiejsze... 2 szklanki wody z cytryną na czczo I) opieczona bułka wiejska z: olejem kokosowym i masłem orzechowym crunchy (Lidl II) domowa granola z jogurtem naturalnym i truskawkami III) łosoś z grilla z warzywami, zestaw sałatek - pełny talerz (Ikea )zaraz po: tort migdałowy (też Ikea) ![]() IV) miska malin i truskawek V) 4 pierogi szpinakowe z fetą i pomidorem; ogórek małosolny VI) miseczka bobu do picia: herbata z sokiem malinowym, herbata zielona, woda, mleko z cynamonem i imbirem przed spaniem lepiej? |
|
|
|
#2031 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2032 |
|
Zadomowienie
|
R:
8 Ś: Kanapka: 2 kawałki chleba razowego z dynią z sałatą i kurą w galarecie; 1 jogurt danone z ziarnami zbóż; kawa parzona z mlekiem 12 IIŚ: Kanapka jw. z sałatą, wędliną drobiową, serem gouda light i ogórkiem świeżym; kawa parzona z mlekiem 15 O: ryż dziki; filet z indyka; marchewka z kukurydzą 18 K: twarożek lekki cały z różnymi warzywami ( cała miska duża ) 21 spanie i jak?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#2033 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny doradżcie! Wczoraj miałam cięzki dzień! Jadłam bardzo dużo, ale chyba nie aż tak jak zwykle! Powiedzcie czy rzeczywiście według was było aż tak źle!
Ok. 7.30 dwie kopiate miski płatków kukurydzianych z mlekiemi cukrem (pierwsza była z mlekiem od krowy więc tłustym). Ok. 11.30 miseczka makaronu spagetti z serkiem wiejskim, odrobiną jogurtu i groszkiem, kukurydzą, fasolką i cieciorką z puszki. 15.00 trzy brzoskwinie i trzy małe jabłka. I tu sie zaczeło na dobre, miałam zjeść tylko bułkę razową z serkiem topionym i plastrem sera żółtego, ale gdy ją zjadłam popłynęłam. Doszła do niej podwójna kanapka posmarowana marmoladą, dwa kawałki ciasta, jeden sernik, drugi kawałek był z budyniem i jabłkami i do tego placek ziemniaczany (wielkości połowy dłoni). 18. Duża miska płatków kukurydzianych z maslanką i cukrem i "zapiekanka" kromka chleba posmarowana margaryną, z kiełbasą i plastrem sera żółtego zapieczona w piekarniku. W sumie teraz gdy na to popatrzyłam, to gdyby odjąć jedną miseczkę płatków ze śniadania i np. tą kanapkęz marmoladą, to nie byłoby chyba tak najgorze bo te dwa kawałki ciasta były raczej małej. Co myslicie? Sorki, że tak piszę ale próbuję sobie to jakoś poukładać i nauczyć sie od nowa jeść normalnie, ale jeszcze sama nie wiem kiedy jest normalnie, kiedy za mało a kiedy kompuls. Dlatego proszę o ocenę! |
|
|
|
#2034 |
|
Przyczajenie
|
A dzisiaj planuję:
Ś: (Juz było) bułka razowa z serkiem topionym (baaaaaardzo lubię), rukolą, plastrem sera żółtego, dwoma grubymi plastrami pomidora, ogórka i papryki (wyszła mi grubaśna kanapka ,duży kubek kawy z mlekiem i małe jabłuszko.W planach: II Ś: batonik musli truskawkowy, kromka pumpernikla z margaryną, pomidorem, rukolą i papryką, jabłko. 0: chłodnik z botwinki z maślanką i jajkiem na twardo. P. Jogurt naturalny z płatkami owsianymi gotowanymi na wodzie , orzechami włoskimi i dużą garścią borówek amerykańskich. K: Kawa zbozowa z mlekiem, omlet z fasolką szparagową, pomidorem, cukinią, pół bułki (razowej lub zwykłej) z masłem lub kromka chleba z masłem (zwykła pszenna). Tak mniej więcej to ma wyglądać. Dziewczyny mam jeszcze takie pytanie, ponieważ jestem nowa i nigdy jeszcze nie pisałam na tym forum. Powiedzcie mi dlaczego jak pisałam do was wczoraj to moja wiadomośc ukazała się dopiero po ilus tam godzinach, tak samo pisałam do was przed tą wiadomosćiach o moich wczorajszych kompulsach i jeszcze sie nie ukazała a ta wyswietliła się od razu! Od czego to zależy? Edytowane przez kwiatuszek_a Czas edycji: 2012-07-18 o 08:39 |
|
|
|
#2035 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() kwiatuszku- niestety nie wiem, dlaczego Twoje wiadomości wyświetlają się tak dziwnie, może zapytaj w dziale technicznym? Ale faktycznie, Twoje posty pojawiły się w miejscu, w którym ich wczoraj nie było... ![]() Cytat:
Zupełnie nie moje smaki (oprócz kolacji, ta jest pyszna ). Ogólnie nie wygląda to źle, trochę chaotycznie. Tylko zabrakło orzechów/oliwy (zdrowego tłuszczu ogólnie).Cytat:
Dzisiaj już moje smaki Dorzuciłabym gdzieś orzechy, chyba że surówka skropiona oliwą.Cytat:
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-07-18 o 09:52 |
||||
|
|
|
#2036 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki. Ograniczam węgle (przede wszystkim mączne potrawy, dlatego bez pieczywa). Wieczorem rzeczywiście zgłodniałam, a nie miałam nic innego co by się nadawało na wieczór, schrupałam też jeszcze marchewkę. Na dziś zaopatrzę się w jakiś serek.
|
|
|
|
#2037 |
|
Raczkowanie
|
Moje P (wczorajsze)
I: kasza jaglana na mleku z nerkowcami, serkiem wiejskim i nektarynką + kromka razowca z masłem orzechowym i żurawiną II: pół puszki masy kajmakowej (200g) - miałam straszną ochotę III: pieczony camembert + podjadałem warzywka (marchewki, rzodkiewka, ogórek, pomidor) IV: ziemniaki, surówka (kapusta pekińska, oliwa, pomidor, rzodkiewka, koperek), grillowana pierś z kurczaka V: serek wiejski + garść migdałów VI: dwa kawałki domowego sernika na zimno VII: dwie kromki razowca z masłem - jedna z masłem i jajem na twardo + ogórek i szczypiorek, a druga z polędwicą drobiową i papryką przed snem: szklanka mleka I jak?
|
|
|
|
#2038 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wszystko jest- białko, tłuszcze, warzywa, cukru sporo, ale przecież nie codziennie się tak je... Na pewno na tym przytyjesz w każdym razie
|
|
|
|
#2039 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
już ty chyba byłas na P tylko pod innym nickiem prawda?
|
|
#2040 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jakościowo jak na U, ale ilościowo sporo. Jeśli porcje są spore, to ładnie. CHOĆ (!) rzuca mi się w oczy bardzo dużo białka, zwłaszcza nabiału. Serek wiejski, camembert, kura, znów serek, sernik, jajo, polędwica drobiowa, mleko... Po pierwsze taka ilość białka wcale nie jest wskazana i zdrowa, po drugie: nie masz żadnych skutków ubocznych (obrzęki, zatrzymywanie wody, wysyp pryszczy, trudności ze snem np., czy inne)?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.

Byłam na wyjeździe, gdzie moje jedzenie pozostawiało wiele do życzenia... Tam, gdzie mogłam starałam się jeść tak, jak lubię i zdrowo, ale w 80% nie miałam wpływu na skład i regularność posiłków. I tak zazwyczaj było ich 5 (najczęściej o: 8:00, 10:30, 13:30, 16:00-18:00, 20:00-21:00), choć bywało różnie: każdego dnia na śniadanie kanapki z jasnego pieczywa (z kiepskiej jakości wędliną, Delmą albo innego tego typu paskudztwem, żółtym serem, pomidorem, ogórkiem, dżemem...), 2śn. lub p. też kanapki/pszenna bułka z tym co wyżej, na obiad coś typowo "polskiego" (czyli mięso albo coś rybopodobnego
smażone w głębokim tłuszczu, do tego ziemniaki, surówka, jeśli makaron to oczywiście jasny...), kolacja znów kanapki lub jakaś sałatka makaronowa, spaghetti, itp. Jeden posiłek dziennie (właśnie 2śn. lub p.) komponowałam sama i najczęściej był to jogurt/serek wiejski/homo nat. z pestkami, owocem, mieszanką owsiankową (której wzięłam trochę ze sobą, tak na wszelki)- coś czego nie trzeba obrabiać termicznie, bo nie miałam takiej możliwości. Poza tym często coś słodkiego po obiedzie (najczęściej lody lub czekolada). I tu pytanie: czy to możliwe, by w ciągu kilkunastu dni takiego jedzenia zepsuć sobie metabolizm? W prawdzie nie przytyłam, ale mam wrażenie, że takie syfiate jedzenie nie pozostało obojętne dla organizmu (ze skutków, które od razu się ujawniły: podkrążone oczy /pewnie brak witamin.../, sucha skóra, lekkie osłabienie- ale to pewnie się skumulowało to jedzenie + niewyspanie) i metabolizmu.

to się nadaje na śniadanie, nie na obiad... na obiad jedz rybę/kurczaka gotowanego na parze/pieczonego/smażonego bez tłuszczu, dużo warzyw i małą porcję kaszy/ryżu/makaronu pełnoziarnistego