Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-17, 12:10   #2011
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Czeeeść po kilkunastodniowej przerwie.
Mam pytanie, może głupie, ale mnie zastanawia. Byłam na wyjeździe, gdzie moje jedzenie pozostawiało wiele do życzenia... Tam, gdzie mogłam starałam się jeść tak, jak lubię i zdrowo, ale w 80% nie miałam wpływu na skład i regularność posiłków. I tak zazwyczaj było ich 5 (najczęściej o: 8:00, 10:30, 13:30, 16:00-18:00, 20:00-21:00), choć bywało różnie: każdego dnia na śniadanie kanapki z jasnego pieczywa (z kiepskiej jakości wędliną, Delmą albo innego tego typu paskudztwem, żółtym serem, pomidorem, ogórkiem, dżemem...), 2śn. lub p. też kanapki/pszenna bułka z tym co wyżej, na obiad coś typowo "polskiego" (czyli mięso albo coś rybopodobnego smażone w głębokim tłuszczu, do tego ziemniaki, surówka, jeśli makaron to oczywiście jasny...), kolacja znów kanapki lub jakaś sałatka makaronowa, spaghetti, itp. Jeden posiłek dziennie (właśnie 2śn. lub p.) komponowałam sama i najczęściej był to jogurt/serek wiejski/homo nat. z pestkami, owocem, mieszanką owsiankową (której wzięłam trochę ze sobą, tak na wszelki)- coś czego nie trzeba obrabiać termicznie, bo nie miałam takiej możliwości. Poza tym często coś słodkiego po obiedzie (najczęściej lody lub czekolada). I tu pytanie: czy to możliwe, by w ciągu kilkunastu dni takiego jedzenia zepsuć sobie metabolizm? W prawdzie nie przytyłam, ale mam wrażenie, że takie syfiate jedzenie nie pozostało obojętne dla organizmu (ze skutków, które od razu się ujawniły: podkrążone oczy /pewnie brak witamin.../, sucha skóra, lekkie osłabienie- ale to pewnie się skumulowało to jedzenie + niewyspanie) i metabolizmu.
Poza tym mam ogromną ochotę na pieczywo (!! które tam przecież jadłam w ogromnych ilościach), orzechy, tłuszcze w ogóle i słodkie (od przyjazdu, czyli od 3 dni codziennie zjadam po 3 tosty z centymetrową warstwą masła orzechowego i czekolady), kanapki obsypuję prażonym siemieniem lnianym, a do jogurtów, owsianek i tego typu wsypuję po kilka łyżek orzechów i pestek. Paranoja, nie wiem co się dzieje. W dodatku mam taki apetyt, jakbym miesiąc głodowała. :/
I uwieńczeniem tego wszystkiego jest choroba, która mnie wczoraj dopadła. Nie mam sił na żadne ćwiczenia.
Czuję się fatalnie.

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi

Edytowane przez aniolbezskrzydel89
Czas edycji: 2012-07-17 o 12:11
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-17, 14:32   #2012
nikol12
Rozeznanie

U
I śniadanie : placuszki owsiane ( jajko, 3/4 szkl. pł.owsianych i otrąb, cynamon, proszek do pieczenia, mleko) smażone na oleju, zjedzone z dżemem i jog.nat., spory kawałek domowej drożdżówki z wiśniami posmarowanej masłem , kawa zb. z mlekiem
śniadanie II : 2 kromki razowca / 1 z serem żółtym i ketchupem, 2 z serkiem kanapkowym/ cały pomidor
Obiad : talerz gęstej zupy pomidorowej z ryżem, sałatka : cały! średniej wielkości brokuł, 3pl. chudej szynki, 3 ogromniaste ogórki - wszystko polane duuużą ilością ketchupu ( dolewałam chyba z 3 razy
Potem : ogroooomny kawał domowej drożdżówy , wafel ryżowy z dżemem, kawa zb. gorzka, wyjedzone wszystkie okruszki z blachy po drożdżówie
W sadzie : 3 śliwki
Kolacja ( w ramach tego przed dużo to kolacja skromna ) : 100g chudego twarogu , cały pomidor, cebulka ze szczypiorkiem

Nie za dużo ?
Dodam że drożdżówka dietetyczna - z małą ilością cukru

Edytowane przez nikol12
Czas edycji: 2012-07-17 o 14:37
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-17, 15:09   #2013
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Czeeeść po kilkunastodniowej przerwie.
Mam pytanie, może głupie, ale mnie zastanawia. Byłam na wyjeździe, gdzie moje jedzenie pozostawiało wiele do życzenia... Tam, gdzie mogłam starałam się jeść tak, jak lubię i zdrowo, ale w 80% nie miałam wpływu na skład i regularność posiłków. I tak zazwyczaj było ich 5 (najczęściej o: 8:00, 10:30, 13:30, 16:00-18:00, 20:00-21:00), choć bywało różnie: każdego dnia na śniadanie kanapki z jasnego pieczywa (z kiepskiej jakości wędliną, Delmą albo innego tego typu paskudztwem, żółtym serem, pomidorem, ogórkiem, dżemem...), 2śn. lub p. też kanapki/pszenna bułka z tym co wyżej, na obiad coś typowo "polskiego" (czyli mięso albo coś rybopodobnego smażone w głębokim tłuszczu, do tego ziemniaki, surówka, jeśli makaron to oczywiście jasny...), kolacja znów kanapki lub jakaś sałatka makaronowa, spaghetti, itp. Jeden posiłek dziennie (właśnie 2śn. lub p.) komponowałam sama i najczęściej był to jogurt/serek wiejski/homo nat. z pestkami, owocem, mieszanką owsiankową (której wzięłam trochę ze sobą, tak na wszelki)- coś czego nie trzeba obrabiać termicznie, bo nie miałam takiej możliwości. Poza tym często coś słodkiego po obiedzie (najczęściej lody lub czekolada). I tu pytanie: czy to możliwe, by w ciągu kilkunastu dni takiego jedzenia zepsuć sobie metabolizm? W prawdzie nie przytyłam, ale mam wrażenie, że takie syfiate jedzenie nie pozostało obojętne dla organizmu (ze skutków, które od razu się ujawniły: podkrążone oczy /pewnie brak witamin.../, sucha skóra, lekkie osłabienie- ale to pewnie się skumulowało to jedzenie + niewyspanie) i metabolizmu.
widać, że Wizażanka, strasznie demonizujesz.

nie mogłaś sobie zepsuć metabolizmu. Organizm na pewno przeżył lekki szok ze względu na to, że przed wyjazdem serwowałaś mu super-ekstra-mega zdrowe posiłki i zostało mu to odebrane, ale bez przesady.

podkreślone to niekoniecznie bezpośredni efekt "rybopodobnego" dodatku do obiadu , jak słusznie zauważyłaś, niewyspanie zapewne zrobiło robotę, natomiast skóra mogła zrobić się wysuszona choćby ze względu na wodę, w jakiej się myłaś (pamiętam jaką szpitalna zrobiła mi masakrę ze skórą głowy i włosami, fuj!!!); zmiennych, które mogły mieć wpływ na to, co opisujesz, jest wiele - łącznie z placebo.

Cytat:
Poza tym mam ogromną ochotę na pieczywo (!! które tam przecież jadłam w ogromnych ilościach), orzechy, tłuszcze w ogóle i słodkie (od przyjazdu, czyli od 3 dni codziennie zjadam po 3 tosty z centymetrową warstwą masła orzechowego i czekolady), kanapki obsypuję prażonym siemieniem lnianym, a do jogurtów, owsianek i tego typu wsypuję po kilka łyżek orzechów i pestek. Paranoja, nie wiem co się dzieje. W dodatku mam taki apetyt, jakbym miesiąc głodowała. :/
I uwieńczeniem tego wszystkiego jest choroba, która mnie wczoraj dopadła. Nie mam sił na żadne ćwiczenia.
Czuję się fatalnie.
nie widzę w tym niczego dziwnego - też tak zawsze miewałam po obozach. Po prostu tęskniłam za "moim" jedzeniem, moimi składnikami, masłem orzechowym, serkami itd itp. Przejdzie Ci za parę dni, jak przestaniesz wyolbrzymiać i panikować.

wrzuć na luz, jesteś w domu i możesz wrócić do pełnoziarnistego..wszystk iego, owsianki i pancakesów.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-17, 15:40   #2014
Paulinka18
Rozeznanie

hmmm czesc
chciałam was prosic o porade, nie wiem już do kogo sie zwrocic i co mam robic, otóż ostatnio strasznie sie obtłuscilam, tak, tak, ogolnie nie mam nadwagi ale to jak wygladam pozostawia wiele do życzenia, nie wiem juz co jest grane, jak mam cwiczyc i co jesc, żeby wygladac lepiej , moj metabolizm tez jest do bani a to pewnie za sprawa ciaglego dietowania, zastanawialam sie naqwet nad wizyta u dietetyka, może moglby mi ktos polecic jakiegos dobrego z Krakowa?
albo chociaż(w miare możliwosci) co jesc żeby poprawic sylwetke i jakie cwiczenia wykonywac bo ja już naprawde nie wiem.
wstawie może moj jadłospis, żeby było wiadomo jak mniej wiecej sie odżywiam

1.100-120 g crunchy naturalnego sante+jogurt nat 180g , czasem jakas mala czekoladka
2.owoce(jabłko lub kilka brzoskwin tutaj róznie)
3.jajecznica z 2 jaj + kanapka z chleba żytniego
4.serek homogenizowany waniliowy co prawda, ale taki ktory ma 14g białka w 100 g lub wiejski

tak ogolnie jem jakies staram sie dobijac do jakis 135--1400 kalorii czasem jeszcze cos zjem to zalezy

błagam pomożcie

Edytowane przez Paulinka18
Czas edycji: 2012-07-17 o 15:41
Paulinka18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-17, 15:47   #2015
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Mi smakuje mi jak coś pomiędzy mozzarellą a niekwaśnym twarogiem
Jadam na kanapce z pomidorem (i pesto bazyliowym jak mam), muszę spróbować też z dżemem, bo jakoś nie wpadłam na to wcześniej
Na owsiankowym ktoś kruszył go do owsianki
Mi niestety jakos nie pasuje. wole Brie

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-17, 16:01   #2016
N_tt
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez N_tt Pokaż wiadomość
Wczorajsze P.
na czczo: siemię lniane (kleik)

1. owsianka z 4 łyżek płatków na szklance mleka z malinami, borówkami, 2 pełnymi łyżeczkami masła orzechowego Crunchy z lidla
2. grahamka z masłem: pół z jajkiem na półmiękko, sałatą, pomidorem; pół z polędwicą miodową, sałatą, rzodkiewkami
3. zupa krem warzywna, pierś z kurczaka (kawałki) pieczona w oliwie i przyprawach z marchewkami, makaron pełnoziarnisty z koperkiem, ogórki małosolne
4. jogurt naturalny z malinami i kiwi, 2 małe pełnoziarniste jagodzianki (mojego wypieku:P)
5. grahamka 100g z masłem: pół z plastrem szynki wieprzowej, pomidorem; pół z twarożkiem domowym 150g, sałatą, pomidorem, herbata zielona z cytryną i miodem

z ruchu ok 25 min ćwiczeń rozciągających + szybki spacer pół godzinny

i od razu z dzisiaj:
na czczo: woda z namoczonych suszonych śliwek i 5 śliwek tych

1. 8:00 grahamka 100g z masłem, polędwicą miodową (5 plastrów), sałatą, rzodkiewkami, pomidorem z solą, herbata koper włoski
2. 11:00 jogurt naturalny z wkrojonym bananem, malinami, borówkami , zdrowym błonnikiem i garścią orzechów laskowych
3. 14:15 to co wczoraj: pierś z kurczaka (kawałki) pieczona w oliwie i przyprawach z marchewkami, makaron pełnoziarnisty z koperkiem, ogórki małosolne
4. 17:30 grahamka z masłem orzechowym Crunchy (3 łyżeczki :P), kubek jogurtu naturalnego z borówkami
mdłości i uczucie ciężkości ;/
5. 20:00 chrupiąca świeżutka bułka uwaga pszenna z masłem, 2 jaja na miękko, sałata, pomidor, rzodkiewki, herbata koper włoski

z ruchu podobnie jak wczoraj
i od jutro zaczynam zażywać colon C, stosowała może któraś z Was? działa to?
może jednak ktoś oceni?
N_tt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-17, 17:16   #2017
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
U
I śniadanie : placuszki owsiane ( jajko, 3/4 szkl. pł.owsianych i otrąb, cynamon, proszek do pieczenia, mleko) smażone na oleju, zjedzone z dżemem i jog.nat., spory kawałek domowej drożdżówki z wiśniami posmarowanej masłem , kawa zb. z mlekiem
śniadanie II : 2 kromki razowca / 1 z serem żółtym i ketchupem, 2 z serkiem kanapkowym/ cały pomidor
Obiad : talerz gęstej zupy pomidorowej z ryżem, sałatka : cały! średniej wielkości brokuł, 3pl. chudej szynki, 3 ogromniaste ogórki - wszystko polane duuużą ilością ketchupu ( dolewałam chyba z 3 razy
Potem : ogroooomny kawał domowej drożdżówy , wafel ryżowy z dżemem, kawa zb. gorzka, wyjedzone wszystkie okruszki z blachy po drożdżówie
W sadzie : 3 śliwki
Kolacja ( w ramach tego przed dużo to kolacja skromna ) : 100g chudego twarogu , cały pomidor, cebulka ze szczypiorkiem

Nie za dużo ?
Dodam że drożdżówka dietetyczna - z małą ilością cukru
Sporawo, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi Drożdżówa...

Cytat:
Napisane przez Paulinka18 Pokaż wiadomość
hmmm czesc
chciałam was prosic o porade, nie wiem już do kogo sie zwrocic i co mam robic, otóż ostatnio strasznie sie obtłuscilam, tak, tak, ogolnie nie mam nadwagi ale to jak wygladam pozostawia wiele do życzenia, nie wiem juz co jest grane, jak mam cwiczyc i co jesc, żeby wygladac lepiej , moj metabolizm tez jest do bani a to pewnie za sprawa ciaglego dietowania, zastanawialam sie naqwet nad wizyta u dietetyka, może moglby mi ktos polecic jakiegos dobrego z Krakowa?
albo chociaż(w miare możliwosci) co jesc żeby poprawic sylwetke i jakie cwiczenia wykonywac bo ja już naprawde nie wiem.
wstawie może moj jadłospis, żeby było wiadomo jak mniej wiecej sie odżywiam

1.100-120 g crunchy naturalnego sante+jogurt nat 180g , czasem jakas mala czekoladka crunchy jest dosładzane i generalnie niepolecanae na dietę... lepiej zamiast tego zjeść z tym jogurtem własną mieszankę płatków/owsiankę
2.owoce(jabłko lub kilka brzoskwin tutaj róznie) owoc to nie posiłek, dołóż białko (serek wiejski lub twarożek)
3.jajecznica z 2 jaj + kanapka z chleba żytniego to się nadaje na śniadanie, nie na obiad... na obiad jedz rybę/kurczaka gotowanego na parze/pieczonego/smażonego bez tłuszczu, dużo warzyw i małą porcję kaszy/ryżu/makaronu pełnoziarnistego
4.serek homogenizowany waniliowy co prawda, ale taki ktory ma 14g białka w 100 g lub wiejski serki smakowe są słodzone, więc średnio... wiejski ok, ale z warzywami

tak ogolnie jem jakies staram sie dobijac do jakis 135--1400 kalorii czasem jeszcze cos zjem to zalezy

błagam pomożcie
To nie wygląda na 1400 kcal. Kiepsko się odżywiasz, brakuje tutaj warzyw (nie wspomniałaś o żadnym), jesz za mało i trochę bezwartościowo... Polecam poczytać wątki podwieszone pod Dietetykę, na pewno wiele Ci się po tej lekturze rozjaśni.

Dzisiejsze U:
I owsianka z cynamonem, serkiem wiejskim, masłem orzechowym crunchy i borówką amerykańską; kawa z mlekiem
II 2 kromki razowca: z serkiem brie i pomidorem/ z oscypkiem i papryką, pół batonika chałwowego; kawa z mlekiem
III zupa-krem z cukinii z grzankami (w kostkę) i 1/2 piersi kurczaka smażoną w ziołach
IV kawał karpatki , kulka sorbetu malinowego; kawa z mlekiem
V będzie chyba pizza z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią (brat robi)

Nie za dużo? Jestem nieobiektywna względem siebie, a tak mi ciężko jakoś na żołądku, że wariuję
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-17, 18:23   #2018
Milka1224
Rozeznanie

U <juz w domu i pod znakiem kupionych w ilości prawie hurtowej oscypków >

I owsianka bananowa z jabłkiem papierówką + duża kawa

II jeszcze gorąca bułeczka ze słonecznikiem, sezamem i siemieniem z oscypkiem, pomidorem malinowym i szczypiorkiem

koktajl malinowy na mleczku kokosowym posypany wiórkami kokosowymi

III bardzo gęsta zupa jarzynowa (w zasadzie to potrawka bo wody prawie nie bylo ) - marchewka, fasolka szparagowa, kalafior, ziemniaki, kolorowe papryki, przyprawy z całą pieczona na ostro piersią z kurczaka

ricore

IV sałatka - 2 oscypki na ciepło z fasolką szparagową i żurawinowym sosem balsamicznym

do picia: woda, zielona herbata i pokrzywa

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-07-17 o 18:32
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-17, 18:35   #2019
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
U <juz w domu i pod znakiem kupionych w ilości prawie hurtowej oscypków >

I owsianka bananowa z jabłkiem papierówką + duża kawa

II jeszcze gorąca bułeczka ze słonecznikiem, sezamem i siemieniem z oscypkiem, pomidorem malinowym i szczypiorkiem

koktajl malinowy na mleczku kokosowym posypany wiórkami kokosowymi

III bardzo gęsta zupa jarzynowa (w zasadzie to potrawka bo wody prawie nie bylo ) - marchewka, fasolka szparagowa, kalafior, ziemniaki, kolorowe papryki, przyprawy z całą pieczona na ostro piersią z kurczaka

ricore

IV sałatka - 2 oscypki na ciepło z fasolką szparagową i żurawinowym sosem balsamicznym

do picia: woda, zielona herbata i pokrzywa
Fajnie, smacznie i zdrowo Moje U
I serek naturlany z granolą orzechową, orzechami ziemnymi, ogromnym jabłkiem
II 3 spore kromki chleba lnianego z serkiem typu włoskiego i pomidorem
III 2 zapiekane enchilady z warzywami i pieczarkami pod sosem pomidorowym z bazylią
maliny, porzeczki, poziomki, 1/2 kostki twarogu z jogurtem, musli z orzechami, rodzynkami, migdałami, fistaszkami IV ponownie 3 kromki chleba lnianego z serkiem typu włoskiego, gotowanym jajkiem na twardo i pomidorem ( i w wersji z jajkiem bardziej mi podszedł do smaku jednak więcej go nie kupię)

Stary 2012-07-17, 18:42   #2020
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Fajnie, smacznie i zdrowo Moje U
I serek naturlany z granolą orzechową, orzechami ziemnymi, ogromnym jabłkiem
II 3 spore kromki chleba lnianego z serkiem typu włoskiego i pomidorem
III 2 zapiekane enchilady z warzywami i pieczarkami pod sosem pomidorowym z bazylią
maliny, porzeczki, poziomki, 1/2 kostki twarogu z jogurtem, musli z orzechami, rodzynkami, migdałami, fistaszkami IV ponownie 3 kromki chleba lnianego z serkiem typu włoskiego, gotowanym jajkiem na twardo i pomidorem ( i w wersji z jajkiem bardziej mi podszedł do smaku jednak więcej go nie kupię)
jak smakuje ten chleb lniany?

jadłospis obłędny
Stary 2012-07-17, 18:53   #2021
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość
jak smakuje ten chleb lniany?

jadłospis obłędny
Od dawna chciałam go kupić ale kosztował u mnie na osiedlu 2.70 za 400g. No ale pojechałam 5 km rowerem do Kauflandu ( w jedną stronę) i tam w tym samym budynku jest oddzielne stoisko z pieczywem i mięsem. I tam grahamki sa po 20 groszy, pszenne po 18 groszy. rogale takie 600g po 3 zł, croissanty po 60 groszy drożdżówki po 1 zł a chleb od 1,40 do 2 zł i ten chleb kupiłam za 1,80 zł Pieczywo jest nez konserwantów na naturlanym zakwasie. A chleb pyszny. cos podobnego do tego http://www.bergback.pl/receptury/img/zLniany.jpg tylko od razu pokrojony. na prawde rewelacja Polecam. No i dziękuję za ocenę

Stary 2012-07-17, 20:18   #2022
gosinek13
Raczkowanie

Hej Kupiłam ostatnio ricotte,ale właśnie średnio mi smakuje.Z czym ją jecie ?
Stary 2012-07-17, 20:38   #2023
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosinek13 Pokaż wiadomość
Zawinięta w ciasto francuskie z rodzynkami
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Stary 2012-07-17, 20:41   #2024
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
- solo na kanapce
- z pomidorem i ziołami
- baza na sos do makaronu
- z tunczykiem i ziołami jako pasta kanapkowa
- tarta serowo-warzywna
i wieeeele wieeele innych
Stary 2012-07-17, 21:05   #2025
gosinek13
Raczkowanie

no właśnie szukam alternatywy, bo na bułce z warzywami mi nie smakowała,z szynką tym bardziej, z jagodami dało się zjeść tak samo z miodem ale wciaż to nie jest to...
Chyba poprostu mi nie smakuje..Ale szkoda żeby się zmarnowało...Ta tarta brzmi ciekawie
Stary 2012-07-17, 21:14   #2026
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
no właśnie szukam alternatywy, bo na bułce z warzywami mi nie smakowała,z szynką tym bardziej, z jagodami dało się zjeść tak samo z miodem ale wciaż to nie jest to...
Chyba poprostu mi nie smakuje..Ale szkoda żeby się zmarnowało...Ta tarta brzmi ciekawie
Eee, nie przejmuj się, mi też nie podeszła. Wolę innego typu sery.

Aparatka
20.12.2012 - góra
Stary 2012-07-17, 21:19   #2027
Milka1224
Rozeznanie

Mi właśnie ricotta mega podeszła i smakuje w zasadzie we wszystkich kombinacjach, aczkolwiek preferuję na wytrawnie
Kiedys robiłam zapiekanke z puree ziemniaczanego z innymi tam takimi, przykryłam pierzynką z ricotty i zapiekłam. Wyszło obłędne

Mozna tez użyć do faszerowania mięsa albo do sernika

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-07-17 o 21:21
Stary 2012-07-17, 21:33   #2028
akot80
Zadomowienie

R:
10:00 - sałatka z jajka na twardo, 2 plasterków sera żółtego, kilku oliwek, kawałka papryki, połowy pomidora, ogórka kwaszonego i odrobiny majonezu.
14:00 - duża porcja zupy jarzynowej (zabielana mlekiem, bez mąki itp.)
16:00 - 3 naleśniki z twarogiem
19:00 - sałatka grecka z 2 plasterkami sera żółtego i plasterkiem szynki
21:00 - duże jabłko

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-17, 21:39   #2029
AshtrayGirl86
Rozeznanie

A ja uwielbiam ricottę na słodko na kanapkę z dżemem, owocami, masłem orzechowym, w pancakesach albo owsiance choć na wytrawnie też mi smakuje.
Gosia, zrób ricotta hotcakes
AshtrayGirl86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-17, 21:53   #2030
DemiRose13
Raczkowanie

Jak tak spojrzałam jeszcze raz na mój ostatni jadłospis to aż zrobiło mi się wstyd, że go wrzuciłam macie rację - to nie przypominało P ani trochę. normalnie staram się jeść więcej, nie głodzę się, nie chodzę głodna. To był pierwszy dzień po nocnej podróży i po prostu nie byłam jakoś nawet głodna.

Mam nadzieję, że następne P będą lepsze

To może dzisiejsze...

2 szklanki wody z cytryną na czczo
I) opieczona bułka wiejska z: olejem kokosowym i masłem orzechowym crunchy (Lidl) / serem białym, pomidorem, sałatą, rzodkiewką i pieprzem / pasztetem (ale nie takim z puszki)

II) domowa granola z jogurtem naturalnym i truskawkami

III) łosoś z grilla z warzywami, zestaw sałatek - pełny talerz (Ikea)
zaraz po: tort migdałowy (też Ikea)

IV) miska malin i truskawek

V) 4 pierogi szpinakowe z fetą i pomidorem; ogórek małosolny

VI) miseczka bobu

do picia: herbata z sokiem malinowym, herbata zielona, woda, mleko z cynamonem i imbirem przed spaniem

lepiej?
DemiRose13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-17, 23:42   #2031
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez akot80 Pokaż wiadomość
R:
10:00 - sałatka z jajka na twardo, 2 plasterków sera żółtego, kilku oliwek, kawałka papryki, połowy pomidora, ogórka kwaszonego i odrobiny majonezu. dorzuciłabym kromkę razowca, śniadanie to śniadanie, porządnie musi być
14:00 - duża porcja zupy jarzynowej (zabielana mlekiem, bez mąki itp.) 16:00 - 3 naleśniki z twarogiem
19:00 - sałatka grecka z 2 plasterkami sera żółtego i plasterkiem szynki
21:00 - duże jabłko trochę za późno na owoce, rozumiem, że po prostu zgłodniałaś po kolacji; jedz raczej białko+warzywa, czyli np.wieśniaka/twarożek z pomidorem/ogórkiem/rzodkiewką i szczypiorkiem
Nieco dziwny ten jadłospis, ale w gruncie rzeczy- chyba jest ok
Stary 2012-07-18, 08:15   #2032
mpati86
Zadomowienie

R:

8 Ś: Kanapka: 2 kawałki chleba razowego z dynią z sałatą i kurą w galarecie; 1 jogurt danone z ziarnami zbóż; kawa parzona z mlekiem
12 IIŚ: Kanapka jw. z sałatą, wędliną drobiową, serem gouda light i ogórkiem świeżym; kawa parzona z mlekiem
15 O: ryż dziki; filet z indyka; marchewka z kukurydzą
18 K: twarożek lekki cały z różnymi warzywami ( cała miska duża )
21 spanie

i jak?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-18, 08:18   #2033
kwiatuszek_a
Przyczajenie

Dziewczyny doradżcie! Wczoraj miałam cięzki dzień! Jadłam bardzo dużo, ale chyba nie aż tak jak zwykle! Powiedzcie czy rzeczywiście według was było aż tak źle!

Ok. 7.30 dwie kopiate miski płatków kukurydzianych z mlekiemi cukrem (pierwsza była z mlekiem od krowy więc tłustym).
Ok. 11.30 miseczka makaronu spagetti z serkiem wiejskim, odrobiną jogurtu i groszkiem, kukurydzą, fasolką i cieciorką z puszki.
15.00 trzy brzoskwinie i trzy małe jabłka. I tu sie zaczeło na dobre, miałam zjeść tylko bułkę razową z serkiem topionym i plastrem sera żółtego, ale gdy ją zjadłam popłynęłam. Doszła do niej podwójna kanapka posmarowana marmoladą, dwa kawałki ciasta, jeden sernik, drugi kawałek był z budyniem i jabłkami i do tego placek ziemniaczany (wielkości połowy dłoni).
18. Duża miska płatków kukurydzianych z maslanką i cukrem i "zapiekanka" kromka chleba posmarowana margaryną, z kiełbasą i plastrem sera żółtego zapieczona w piekarniku.
W sumie teraz gdy na to popatrzyłam, to gdyby odjąć jedną miseczkę płatków ze śniadania i np. tą kanapkęz marmoladą, to nie byłoby chyba tak najgorze bo te dwa kawałki ciasta były raczej małej. Co myslicie? Sorki, że tak piszę ale próbuję sobie to jakoś poukładać i nauczyć sie od nowa jeść normalnie, ale jeszcze sama nie wiem kiedy jest normalnie, kiedy za mało a kiedy kompuls. Dlatego proszę o ocenę!
kwiatuszek_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-18, 08:31   #2034
kwiatuszek_a
Przyczajenie

A dzisiaj planuję:

Ś: (Juz było) bułka razowa z serkiem topionym (baaaaaardzo lubię), rukolą, plastrem sera żółtego, dwoma grubymi plastrami pomidora, ogórka i papryki (wyszła mi grubaśna kanapka,duży kubek kawy z mlekiem i małe jabłuszko.
W planach:
II Ś: batonik musli truskawkowy, kromka pumpernikla z margaryną, pomidorem, rukolą i papryką, jabłko.
0: chłodnik z botwinki z maślanką i jajkiem na twardo.
P. Jogurt naturalny z płatkami owsianymi gotowanymi na wodzie , orzechami włoskimi i dużą garścią borówek amerykańskich.
K: Kawa zbozowa z mlekiem, omlet z fasolką szparagową, pomidorem, cukinią, pół bułki (razowej lub zwykłej) z masłem lub kromka chleba z masłem (zwykła pszenna). Tak mniej więcej to ma wyglądać.
Dziewczyny mam jeszcze takie pytanie, ponieważ jestem nowa i nigdy jeszcze nie pisałam na tym forum. Powiedzcie mi dlaczego jak pisałam do was wczoraj to moja wiadomośc ukazała się dopiero po ilus tam godzinach, tak samo pisałam do was przed tą wiadomosćiach o moich wczorajszych kompulsach i jeszcze sie nie ukazała a ta wyswietliła się od razu! Od czego to zależy?

Edytowane przez kwiatuszek_a
Czas edycji: 2012-07-18 o 08:39
kwiatuszek_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-18, 09:29   #2035
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
R:

8 Ś: Kanapka: 2 kawałki chleba razowego z dynią z sałatą i kurą w galarecie; 1 jogurt danone z ziarnami zbóż; kawa parzona z mlekiem lepszy od tego danona byłby naturalny ze zbożami dorzuconymi własnoręcznie- dużo mniej cukru
12 IIŚ: Kanapka jw. z sałatą, wędliną drobiową, serem gouda light i ogórkiem świeżym; kawa parzona z mlekiem
15 O: ryż dziki; filet z indyka; marchewka z kukurydzą marchew surowa czy gotowana? nigdy tak nie jadłam, stąd ciekawość
18 K: twarożek lekki cały z różnymi warzywami ( cała miska duża )
21 spanie

i jak?
Ładnie

kwiatuszku- niestety nie wiem, dlaczego Twoje wiadomości wyświetlają się tak dziwnie, może zapytaj w dziale technicznym? Ale faktycznie, Twoje posty pojawiły się w miejscu, w którym ich wczoraj nie było...

Cytat:
Napisane przez kwiatuszek_a Pokaż wiadomość
Witam! Jestem tu nowa, więc proszę o wyrozumiałość!Z powodu bardzo głupiego odchudzania od dwóch lat mam problemy z kompulsywnym jedzeniem. Od jakiegoś czasu staram się jeść 2000 kcal, ale napady ciągle się zdarzają. Wydaje mi się, ze jest to spowodowane ciagłym liczeniem kalorii, wyrzutami sumienia gdy zjem coś dla mnie niedozwolonego. Po każdym napadzie obiecuję sobie, że teraz już przestanę liczyć kcal, trochę wyluzuję, bo to i tak do niczego dobrego mnie nie doprowadzi, lecz po kilku dniach znów wpadam w panikę i zaczynam liczyć od nowa. I koło się zamyka! W rezultacie zamiast przynajmniej utrzymywać wagę- tyję! Ale po wczorajszym napadzie postanowiłam spróbować od nowa! Moim celem jak na razie jest oduczenie się liczenia kcal, jedzenie bardziej na luzie! Myślę, ze gdy się tego nauczę, waga sama sie unormuję! W ramach "mocnego postanowienia poprawy" mam zamiar wklejać tu swoje jadłospisy i dlatego proszę wszystkie Panie o pomoc! Jeśli zauważycie, ze coś jest nie tak z moim jedzeniem, jest go za mało itd. proszę pisać! Liczę na pomoc!

Ś: Serek wiejski lekki (200g) z garścią borówek amerykańskich + kromka pumpernikla i 2 kromki chleba udającego graham , jedna sama, druga posmarowana łyżeczką serka homo i łyżeczka marmolady wieloowocowej. na tym chlebie mogłoby coś być, szynka, warzywa?
II Ś: Miseczka płatków kukurydzianych z 200g serka homo i starta mrożoną brzoskwiną. ok
O: Sałatka z ogórka, pomidora, papryki i rukoli + 1 pieróg z kapustą i grzybami -miałam w planach zjeść ich ze sześć, ale nie smakowały mi dlatego z braku laku wziełam resztkę makaronu świderki z poprzedniego dnia + jogurt. (Wiem, że dziwny obiad ale plany się pozmieniały i musiałam improwizować). rozumiem
P: Mała kromka weki z marmoladą wieloowocową + dwa małe jabłka + deser własnej roboty z galaretki wiśniowej i serka homo. Wyszła tego spora salaterka a ja zjadłam 1/3. co to jest weka? brzmi w miarę ok
K: Frytki z marchewki pieczone w piekarniku ( marchewka pokrojona w paski + jajko), zapiekanka z gotowanej fasoli, groszku, cieciorki, kukurydzy i fasoli białej - z puszki+ sól, pieprz. Wszystko wymieszane z dwoma łyżeczkami koncentratu pomidorowego i na to plaster sera żóltego i siup do piekarnika Do tego wszystkiego szklanka maślanki. super

Być może dania mogą wydać sie dziwne, ale ja gdy mam dni "normalne" bez napadów, lubie eksperymentować! Acha, jeszcze jedno, mam kłopot z jedzeniem mięsa, po prostu nie przepadam, czasem wręcz muszę sie zmusić żeby go jeść, tak z rozsądku! Przepraszam, że sie rozpisałam i proszę o opinie na temat jedzenia!
Hm, faktycznie trochę ten jadłospis... Niestandardowy Zupełnie nie moje smaki (oprócz kolacji, ta jest pyszna ). Ogólnie nie wygląda to źle, trochę chaotycznie. Tylko zabrakło orzechów/oliwy (zdrowego tłuszczu ogólnie).

Cytat:
Witam! A oto dalszy ciag mojej walki z kompulsami:

Ś: Kasza manna na mleku ( 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżka otrębów pszennych, 1 łyżka zarodków pszennych, szklanka mleka 1,5%) z "musem" malinowym ( niecała szklanka malin "podziobana widelcem z odrobiną maslanki i łyżeczką cukru). super
II Ś: 2 kromki pumpernikla - jedna z masłem, rukolą, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi, druga z masłem, papryką, jajkiem sadzonym, kawa zbozowa z mlekiem (wielki kubek,w którym mieszczą się 2,5 szklanki). baaaardzo ładnie
O: Kotlet z piersi kurczaka panierowana w płatkach kukurydzianych i upieczony w piekarniku, surówka z kapusty, marchewki i czerwonej cebuli, kasza jeczmienna. podziel się!
P: Legumina z galaretki i maslanki, brzoskwinia. ok
K: Placuszki z serka wiejskiego, cukini, pieczone w piekarniku, pomidor, szklanka mleka. mógłby tu wpaść tost albo trochę mąki do placuszków, bo brak tu węgli
Jak myślicie jest dobrze? Oceniajcie! Pozdrawiam!

Dzisiaj już moje smaki I bardzo ładnie, choć fanką leguminy nie jestem Dorzuciłabym gdzieś orzechy, chyba że surówka skropiona oliwą.

Cytat:
A dzisiaj planuję:

Ś: (Juz było) bułka razowa z serkiem topionym (baaaaaardzo lubię), rukolą, plastrem sera żółtego, dwoma grubymi plastrami pomidora, ogórka i papryki (wyszła mi grubaśna kanapka,duży kubek kawy z mlekiem i małe jabłuszko. super
W planach:
II Ś: batonik musli truskawkowy, kromka pumpernikla z margaryną, pomidorem, rukolą i papryką, jabłko. może tym razem jakiś inny owoc, dla różnorodności? korzystajmy z owoców sezonowych
0: chłodnik z botwinki z maślanką i jajkiem na twardo. pyysznie, ale czy troszkę nie za mało?
P. Jogurt naturalny z płatkami owsianymi gotowanymi na wodzie , orzechami włoskimi i dużą garścią borówek amerykańskich. ok
K: Kawa zbożowa z mlekiem, omlet z fasolką szparagową, pomidorem, cukinią, pół bułki (razowej lub zwykłej) z masłem lub kromka chleba z masłem (zwykła pszenna). omlet z 2 jaj? bardzo ładnie
Tak mniej więcej to ma wyglądać.

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-07-18 o 09:52
Stary 2012-07-18, 09:33   #2036
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Nieco dziwny ten jadłospis, ale w gruncie rzeczy- chyba jest ok
Dzięki. Ograniczam węgle (przede wszystkim mączne potrawy, dlatego bez pieczywa). Wieczorem rzeczywiście zgłodniałam, a nie miałam nic innego co by się nadawało na wieczór, schrupałam też jeszcze marchewkę. Na dziś zaopatrzę się w jakiś serek.

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-18, 09:34   #2037
feelsoclose
Raczkowanie

Moje P (wczorajsze)

I: kasza jaglana na mleku z nerkowcami, serkiem wiejskim i nektarynką + kromka razowca z masłem orzechowym i żurawiną
II: pół puszki masy kajmakowej (200g) - miałam straszną ochotę
III: pieczony camembert + podjadałem warzywka (marchewki, rzodkiewka, ogórek, pomidor)
IV: ziemniaki, surówka (kapusta pekińska, oliwa, pomidor, rzodkiewka, koperek), grillowana pierś z kurczaka
V: serek wiejski + garść migdałów
VI: dwa kawałki domowego sernika na zimno
VII: dwie kromki razowca z masłem - jedna z masłem i jajem na twardo + ogórek i szczypiorek, a druga z polędwicą drobiową i papryką
przed snem: szklanka mleka

I jak?
feelsoclose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-18, 09:48   #2038
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez feelsoclose Pokaż wiadomość
Moje P (wczorajsze)

I: kasza jaglana na mleku z nerkowcami, serkiem wiejskim i nektarynką + kromka razowca z masłem orzechowym i żurawiną
III: pieczony camembert + podjadałem warzywka (marchewki, rzodkiewka, ogórek, pomidor) IV: ziemniaki, surówka (kapusta pekińska, oliwa, pomidor, rzodkiewka, koperek), grillowana pierś z kurczaka
V: serek wiejski + garść migdałów VI: dwa kawałki domowego sernika na zimno VII: dwie kromki razowca z masłem - jedna z masłem i jajem na twardo + ogórek i szczypiorek, a druga z polędwicą drobiową i papryką

I jak?
A to rozpusta... 7 posiłków i jeszcze wszystko takie pyszne Wszystko jest- białko, tłuszcze, warzywa, cukru sporo, ale przecież nie codziennie się tak je... Na pewno na tym przytyjesz w każdym razie
Stary 2012-07-18, 10:17   #2039
olik187
Rozeznanie

Cytat:
Moje P (wczorajsze)

III: pieczony camembert + podjadałem warzywka (marchewki, rzodkiewka, ogórek, pomidor)
IV: ziemniaki, surówka (kapusta pekińska, oliwa, pomidor, rzodkiewka, koperek), grillowana pierś z kurczaka
VII: dwie kromki razowca z masłem - jedna z masłem i jajem na twardo + ogórek i szczypiorek, a druga z polędwicą drobiową i papryką

I jak?
ślicznie już ty chyba byłas na P tylko pod innym nickiem prawda?
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-18, 10:44   #2040
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
Moje P (wczorajsze)

I jak?
To chyba tylko literówka?
Jakościowo jak na U, ale ilościowo sporo. Jeśli porcje są spore, to ładnie. CHOĆ (!) rzuca mi się w oczy bardzo dużo białka, zwłaszcza nabiału. Serek wiejski, camembert, kura, znów serek, sernik, jajo, polędwica drobiowa, mleko... Po pierwsze taka ilość białka wcale nie jest wskazana i zdrowa, po drugie: nie masz żadnych skutków ubocznych (obrzęki, zatrzymywanie wody, wysyp pryszczy, trudności ze snem np., czy inne)?

Aparatka
20.12.2012 - góra
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości