Starania, problemy i pierwsze objawy ciąży- porozmawiajmy!:) - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-19, 08:25   #3961
Szejda
Rozeznanie

Dot.: Starania, problemy i pierwsze objawy ciąży- porozmawiajmy!:)

Cytat:
Napisane przez aigrene Pokaż wiadomość
Szejda - u mnie z tym "kłuciem jajników" to było tak, że od razu wiedziałam, że to coś nienaturalnego, co wczesniej nigdy nie miało miejsca. Ja po prostu czułam taki dziwny ból po obu stronach, taki nawet powierzchniowy, że dotknąć się nie mogłam w tych miejscach. W piątek to pojawiło się nagle, pamietam jechałam wtedy tramwajem aż przyjaciółki kazały mi uśiąść To sie zaczęło ok 18.30 i do końca dnia taki bóll się pojawiał. No i ogromne wzdęcia, co męczy mnie do teraz Przez nastepne dni ten ból, róznież ten na dotyk, byl już słabszy i pojawiał się rzadziej, nie był jednostajny, ale pojawiał się każdego dnia, po prostu czułam, że coś tam się dzieje. Dlatego trochę mnie to zastanowiło i zrobiłam test we wtorek- pozytywny
Nie mam kiedy opisac wszystkich moich pierwszych objawów, a dziwne, bo trochę tego było, a w ogóle nie połaczyłam tego z ciażą. Jak bede miała teraz chwilkę wolną w pracy to naskrobie Wam tu wszystko
No właśnie mnie te moje bóle też mnie zastanawiają, nie mam takich mocnych jak Ty ale miałam kilka razy takie ułucia, że mnie zgieło w pół. Nie chce sobie robić nadzieji (bo jeden test już robiłam i wyszła jedna krecha) choć byłabym przeszczęśliwa, gdyby nareszccie się udało. Pozostaje mi jedynie cierpliwie czekać na rozwój sytuacji

---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ----------

Cytat:
Szejda - u mnie z tym "kłuciem jajników" to było tak, że od razu wiedziałam, że to coś nienaturalnego, co wczesniej nigdy nie miało miejsca. Ja po prostu czułam taki dziwny ból po obu stronach, taki nawet powierzchniowy, że dotknąć się nie mogłam w tych miejscach. W piątek to pojawiło się nagle, pamietam jechałam wtedy tramwajem aż przyjaciółki kazały mi uśiąść To sie zaczęło ok 18.30 i do końca dnia taki bóll się pojawiał. No i ogromne wzdęcia, co męczy mnie do teraz Przez nastepne dni ten ból, róznież ten na dotyk, byl już słabszy i pojawiał się rzadziej, nie był jednostajny, ale pojawiał się każdego dnia, po prostu czułam, że coś tam się dzieje. Dlatego trochę mnie to zastanowiło i zrobiłam test we wtorek- pozytywny
Nie mam kiedy opisac wszystkich moich pierwszych objawów, a dziwne, bo trochę tego było, a w ogóle nie połaczyłam tego z ciażą. Jak bede miała teraz chwilkę wolną w pracy to naskrobie Wam tu wszystko

---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ----------

A o 12ej idę do gin i bardzo się denerwuje, żeby wszystko było dobrze...
Trzymam kciuki za wizytę ale napewno wszystko będzie dobrze
Szejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 08:54   #3962
aigrene
Raczkowanie

Moje Drogie, spisałam moje PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY Mam nadzieję, że Wam to pomoże, chociaż wiadomo, że każda z nas będzie odczuwała obecnosć fasolki w zupełnie inny sposób.

A oto i one:
  • Pierwszym moim objawem ciąży, którego w życiu bym nie powiązała z tym stanem było nienaturalne wyczuwanie soli w potrawach. Niemal wszystkie potrawy były dla mnie przesolone. Zauważyłam takie objawy już w pierwszym tygodniu od owulacji i towarzyszą mi do dzisiaj. Może się to wydawać o tyle dziwne, że ja zawsze bardzo dużo soliłam potrawy i wszyscy zawsze na mnie krzyczeli z tego powodu. A tu nagle dla mnie wszystko za słone, podczas gdy inni dosalają daną potrawęJ
  • Od razu od owulacji bolały mnie piersi, które z dnia na dzień powiększały swoją objętość. Oczywiście nie wiązałam tego z ciażą, bo u mnie zawsze jedynym objawem zbliżającej się @ był min. tygodniowy ból piersi. Tym razem bolące i nabrzmiałe piersi dawały o sobie znać każdego dnia , codziennie z coraz większa siłą. Przez ostatnie 3 dni przed wykonaniem testu ciążowego (tj. 34- 36 dc) szczególnie po przebudzaniu określałam ten ból „potwornym bólem piersi”. Czułam, że sporo się powiększyły i stwardniały. Teraz piersi nadal bolą, ale nieco mniej, za to są dość twarde.
  • Tydzień po owulacji (czyt. staraniach) miałam straszne wzdęcia. Miałam wrażenie, że mój brzuch to wielki balon, który chce upuścić z siebie powietrze, a nie może! To trwało może 3 dni., ale nie non stop. Śmiałam się z mężem, że jak mi to puści to chyba w kosmos dolecę Co dziwne, brzuch wcale nie był dużo powiększony. Przynajmniej nieadekwatnie do odczucia. Wzdęcia, chociaż dużo mniejsze, towarzyszą mi do teraz.
  • W tym czasie też miałam nienaturalnie dużo energii, mogłam robić tysiąc rzeczy na raz. Od dwóch dni chce mi sie tak spać, że w pracy pokładam się na fotelu i zamykam oczy choćby na chwilkę
  • Dwa tyg. od starań (akurat wróciłam z urlopu do pracy) przez cały dzień miałam ochotę na kawę. U mnie to nienaturalne bo ja w ogóle nie pijam kawy. Na koniec dnia w końcu zrobiłam sobie tą kawę z mleczkiem i smakowała mi jak nigdy w życiu. Oczywiście też nie dało mi to jeszcze do myślenia.
  • Mniej więcej w tym samym czasie okazało się, że ulubione jedzonko, owoce, czy smak chipsów, paluszków nagle po prostu mi nie smakują. Na szczęście nie powodowało to u mnie mdłości ani wymiotów, ale zwyczajnie nie jadłam tego bo było niesmaczne.
  • W 32 dc tj. koniec 3 tyg. od owulacji i starań – pojawił się nienaturalny ból jajników. Z tym tzw. "kłuciem jajników" to było tak, że od razu wiedziałam, że to coś nienaturalnego, co wcześniej nigdy nie miało miejsca. To nie było zwykłe kłucie, ja po prostu czułam taki dziwny ból po obu stronach, taki nawet powierzchniowy, że dotknąć się nie mogłam w tych miejscach. W piątek to pojawiło się nagle, pamiętam jechałam wtedy tramwajem, aż przyjaciółki kazały mi usiąść. aNie było to nic drastycznego, ale na pewno nienaturalnego. To się zaczęło ok 18.30 i do końca dnia taki ból się pojawiał i towarzyszyły mu niewielkie zaparcia. No i ogromne wzdęcia, co męczy mnie do teraz. Przez następne dni ten ból, również ten na dotyk, był już słabszy i pojawiał się rzadziej, nie był jednostajny, ale pojawiał się każdego dnia, po prostu czułam, że coś tam się dzieje. Dlatego trochę mnie to zastanowiło i we wtorek rano zrobiłam test – szczęśliwie pozytywny
Najważniejszym jednak co chciałabym Wam przekazac jest to, że żadengo z tych objawów nie powiązałam z ciążą, chociaż tak bardzo czekałam na te upragnione II kreski

Tak więc głowy do góry Staraczki! Bo nie znacie dnia i godziny

---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Szejda Pokaż wiadomość
No właśnie mnie te moje bóle też mnie zastanawiają, nie mam takich mocnych jak Ty ale miałam kilka razy takie ułucia, że mnie zgieło w pół. Nie chce sobie robić nadzieji (bo jeden test już robiłam i wyszła jedna krecha) choć byłabym przeszczęśliwa, gdyby nareszccie się udało. Pozostaje mi jedynie cierpliwie czekać na rozwój sytuacji

---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ----------

Trzymam kciuki za wizytę ale napewno wszystko będzie dobrze
Dziękuję . Wieczorkiem napisze co i jak, bo wczesniej nie będe miała możliwości. Zastanawiam sie czy dostanę już zdjecie z USG.

17.07.2012 , g. 6.00 - cudowne, upragnione i wyśnione II KRECHY

Edytowane przez aigrene
Czas edycji: 2012-07-19 o 09:01
aigrene jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 09:38   #3963
dedra
Zadomowienie

Hej wszystkim! Ale naprodukujecie tych postów zawsze popołudniami, że nie mogę Was potem nadrobić. @ u mnie na maxa męczy. Zaopatrzyłam się dziś w pyralginę, bo czuję, że znów będę musiała się wspomóc. Oby jak najszybciej się @ skończyła i wracamy do staranek w 3 cyklu. Mam nadzieję, że ten właśnie okaże się szczęśliwym.

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny!
Mogę się przyłączyć?
Otóż zrobiłam test 13,07 były II kreski, oprócz mnie i TŻta jeszcze nikomu nie mówiłam w piątek mam wizytę u ginekologa i mam nadzieję się potwierdzi. Okres mi się spóźnia ponad 5 dni, mam obolałe piersi i prawie ciągle wzdęty brzuch, odczuwam krótko trwałe bóle w podbrzuszu coś jak na okres.
Wiem powinnam się cieszyć ale większe od radości jest przerażenie, boję się to moja pierwsza ciąża i nie wiem jak dam radę...
Witam Cię Agateczko i gratuluję fasolki! Każda kolejna w naszym wątku jest na wagę złota. Widzę, że ostatnio przyciągamy kolejne mamusie i staraczki Obawy każda kobieta ma, ale nie masz się co martwić. Powinnaś się teraz mniej stresować, w końcu nosisz pod sercem największy skarb.

Anteria, może zrób test. Może to jednak ciąża?

Szejda, trzymam kciuki, żeby to było to. A jakoś podświadomie czuję, że Ci się jednak udało.

Magdammm, ale super, że TŻ się zdecydował. Działajcie zatem do oporu

Ruda_not_grazyna, witamy! Ja też bym poczekała z testem do 28dc. Trzymam kciuki za powodzenie!
dedra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 09:52   #3964
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Od kilku dni odwlekam ten test bo sobie myślę będzie rano na pewno @ a jak nie to dopiero zrobię i wtedy tak jak i dziś pojawia się krew i rezygnuje.
Już od Niedzieli plamię chociaż w niedziele byłam przekonana że to już normalna @ bo to krwawienie było dość mocne ale jednorazowe, dodam że po seksie. O niedzieli w poniedziałek praktycznie były małe plamki tylko wtorek jednorazowe plamienie i tak do dzisiaj. Boję się robić test wydaje mi się że wiem że to nie to w ogóle się już na to nie nastawiam a mimo to ciąglę o tym myślę nigdy tak długo nie plamiłam, ba wcześniej przed wizytą u ginekologa nie miałam plamień w ogóle. Po prostu owszem przed @ trochę plamiło ale praktycznie zaraz przychodziła @ a teraz dzisiaj na podpasce nic nie doszło ale na papierze zauważyłam normalną krew więc może to już to. Ale od kilku dni w sumie ciągle tak mam więc już sama nie wiem. Sorki dziewczyny że wam tak spamuje ale muszę się wygadać bo się po prostu martwię.
Stary 2012-07-19, 09:56   #3965
pszczoua
Zakorzenienie

No to z objawów które wypisała aigrene - tydzień po owulacji miałam takie kłucia krótkotrwałe pulsujące, dosłownie kilka razy w ciągu dnia ale nigdy jeszcze czegoś takiego nie miałam. Piersi od tego właśnie czasu bolą mnie strasznie, przy każdym niemal ruchu, są twarde i nabrzmiałe. Oprócz tego mam rozpulchnioną szyjkę macicy. Tyle, że te objawy (no może za wyjątkiem kłucia ale kto wie czym spowodowanego) mogą również świadczyć o zbliżającej się @, więc póki co czekam na testowanie, właśnie się zorientowałam że mój 28dc wypada w poniedziałek, a nie we wtorek więc mam jeden dzień mniej do czekania
Stary 2012-07-19, 10:20   #3966
IsiaG
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magdaammm Pokaż wiadomość
hej hej dziewczyny! juz niedlugo bede miala wiecej spokojju bo siostra wyjezdza i w ogole, takze bede sie czesciej udzielac, ju z mi troche tego zaczyna brakowac

co do początku cyklu to uważam tak jak wiele z was, ze od 'zywej krwi' sama nie mam jakos z tym problemow, bo moj okres zaczyna sie odrazu od tej 'najzywszej'..

musze sie pochwalic moj tz stwierdzil, ze zaczynamy staranka od teraz ale sie ciesze! nawet nie wyobrazacie sobie jak bardzo. Owulke zawsze, ale to zawsze mam 17-tego dnia, tak mi organizm daje znac zreszta wczesniej zaciazylam tez 17 dnia pierwszego cyklu, bo tylko tego dnia sie przytuylalismy ale wam zawracam glowe.. ale musialam sie z kims podzielic tym mam nadzieje, ze tym razem tez szybko zobacze II kreseczki mmm, marzenie!

kochane! witam wszystkie nowe Panie i zegnam sie teraz z wami!
Czesto ostatnio nie pisze, ale czytam wszystko co tu naskrobiecie takze jestem na bieząco*
Będziemy trzymac kciuki, bardzo Ci tego życzę.

Chcę słyszeć Twój głośny śmiech, ciągle pamiętać każdą łzę i wszystkie Twoje smutki.
Chcę grać kołysanki do snu póki nie zaśniesz słodko znów
Maleńka i bezbronna
Szybko tak ucieka czas, cenny czas

córeczka

IsiaG jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 10:39   #3967
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny!
Mogę się przyłączyć?
Otóż zrobiłam test 13,07 były II kreski, oprócz mnie i TŻta jeszcze nikomu nie mówiłam w piątek mam wizytę u ginekologa i mam nadzieję się potwierdzi. Okres mi się spóźnia ponad 5 dni, mam obolałe piersi i prawie ciągle wzdęty brzuch, odczuwam krótko trwałe bóle w podbrzuszu coś jak na okres.
Wiem powinnam się cieszyć ale większe od radości jest przerażenie, boję się to moja pierwsza ciąża i nie wiem jak dam radę...
witaj gratulację!

Cytat:
Napisane przez magdaammm Pokaż wiadomość
hej hej dziewczyny! juz niedlugo bede miala wiecej spokojju bo siostra wyjezdza i w ogole, takze bede sie czesciej udzielac, ju z mi troche tego zaczyna brakowac

co do początku cyklu to uważam tak jak wiele z was, ze od 'zywej krwi' sama nie mam jakos z tym problemow, bo moj okres zaczyna sie odrazu od tej 'najzywszej'..

musze sie pochwalic moj tz stwierdzil, ze zaczynamy staranka od teraz ale sie ciesze! nawet nie wyobrazacie sobie jak bardzo. Owulke zawsze, ale to zawsze mam 17-tego dnia, tak mi organizm daje znac zreszta wczesniej zaciazylam tez 17 dnia pierwszego cyklu, bo tylko tego dnia sie przytuylalismy ale wam zawracam glowe.. ale musialam sie z kims podzielic tym mam nadzieje, ze tym razem tez szybko zobacze II kreseczki mmm, marzenie!

kochane! witam wszystkie nowe Panie i zegnam sie teraz z wami!
Czesto ostatnio nie pisze, ale czytam wszystko co tu naskrobiecie takze jestem na bieząco*
Ale fajnie No to działajcie tam ostro

Cytat:
Napisane przez ruda_not_grazyna Pokaż wiadomość
Witajcie, to i ja się dołączę, jeśli można
Słowami wstępu wtajemniczę Was w moją 'historię'
Staramy się o maluszka, ale nie tak powiedzmy, 'hardkorowo', po prostu kochamy się bez zabezpieczenia wtedy kiedy mamy na to ochotę. Po odstawieniu tabletek cykle miałam około 28-29dniowe, ostatni był jednak krótszy, trwał 21dni.
Obecnie jestem w 26 dniu cyklu i tak się zastanawiam - czy okres mi się spóźnia?
Gdzieś tam wyczytałam, że powinno się przyjmować mniej-więcej długość ostatniego cyklu, czyli wychodziłoby, że jestem 5 dni po terminie, z drugiej strony, wcześniejsze cykle (te przed tabletkami też), były dłuższe, ten jeden krótszy mógł być ze względu na stres, lecz bardziej myślę, przez to, że czasem organizm potrzebuje dużo czasu po tabletkach, aby się cykl unormował.
Mam ochotę lecieć po test i już go zrobić ale chyba lepiej poczekać jeszcze te parę dni, jak myślicie?

Przy okazji - gratulacje dla wszystkich, które zaciążyły
Witaj

Szejda- oby to była ciąza, 3mam kciuki!

Hej kobitki moje

U Nas dziś deszcz pada od rana... ehh ta pogoda... maskara.
W sumie jeszcze 2 dni i powrót do domu... dlatego staramy się korzystać jak się da z tych wakacji... po powrocie do domu mieliśmy zacząć powoli starania a tu na razie wszystko mi się chyba poprzesuwa.... Jak @ nie przyjdzie to po weekendzie zrobię jeszcze jeden test,jak wyjdzie negatywny to od razu zamówię testy owulacyjne i przejdę się do gina bo tak czy siak miałam zamiar iść zrobić cytologię itd.

Dziewczyny później zajrzę żeby zobaczyć Wasze sprawozdania od lekarzy

Buziaki

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Edytowane przez Dzastin08
Czas edycji: 2012-07-19 o 10:59
Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 10:45   #3968
pszczoua
Zakorzenienie

Dzastin coś długo ta twoja @ nie przychodzi, może nie przyjdzie...
Stary 2012-07-19, 10:53   #3969
Agateczka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
witaj Gratuluję Dla mnie też piątek trzynastego był tym szczęśliwym, w którym ujrzałam dwie kreseczki
dziękuję O rzeczywiście piąteczka w takim razie

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Powiem Ci tak, ja zaszłam w ciążę planowaną (ale obumarła) i gdy zobaczyłam wtedy II upragnione kreski to wcale nie tylko się cieszyłam... Radość była bardzo pomieszana ze strachem, nie wiem sama to burza myśli. W tej już wiem co i jak wiec tego nie odczułam ale w pierwszej miałam różne myśli i napewno to gdzies na początku wątku jest. Pytałam dziewczyn czy to normalne itp. Bo przeciez dzidzius już jest w brzuchu i nie da się tego odwrocic, to ogromna odpowiedzialność na całe zycie!
Dlatego skoro planowane praktycznie zawsze mają jakies obawy to co dopiero nieplanowane, niczym się nie przejmuj to normalne!
a kawe ja tez dalej pijam, słabą bo słabą ale zawsze coś
Wiesz u mnie to nie jest tak że to nie planowana ciąża, jest tak że chcieliśmy obydwoje z tym że Tż bardziej a ja wciąż nie czułam się gotowa. Współżyliśmy bez zabezp. i tak w czerwcu już mi się okres spóźniał ale zrobiłam test i była jedna kreska a potem okres. No więc teraz to już jakoś tak wewnętrznie czułam że coś się dzieje bo miałam właśnie kłucia w jajnikach i bardziej niż zwykle obolałe piersi no i się potwierdziło. Ale czekam teraz z niecierpliwością na wizytę u gina bo może po wizycie będę spokojniejsza.

Cytat:

A o 12ej idę do gin i bardzo się denerwuje, żeby wszystko było dobrze...
za wizytę i na pewno będzie wszystko ok

Cytat:
Napisane przez dedra Pokaż wiadomość
Hej wszystkim! Ale naprodukujecie tych postów zawsze popołudniami, że nie mogę Was potem nadrobić. @ u mnie na maxa męczy. Zaopatrzyłam się dziś w pyralginę, bo czuję, że znów będę musiała się wspomóc. Oby jak najszybciej się @ skończyła i wracamy do staranek w 3 cyklu. Mam nadzieję, że ten właśnie okaże się szczęśliwym.

Witam Cię Agateczko i gratuluję fasolki! Każda kolejna w naszym wątku jest na wagę złota. Widzę, że ostatnio przyciągamy kolejne mamusie i staraczki Obawy każda kobieta ma, ale nie masz się co martwić. Powinnaś się teraz mniej stresować, w końcu nosisz pod sercem największy skarb.
dzięki mam nadzieję że po wizycie u gina będę nieco spokojniejsza i będę się cieszyć a nie zamartwiać, ale mimo wszystko brakuje mi wsparcia dlatego jestem tu z wami

Cytat:
Napisane przez Dzastin08 Pokaż wiadomość
witaj gratulację!

Dziewczyny później zajrzę żeby zobaczyć Wasze sprawozdania od lekarzy

Buziaki
dziękuję
Stary 2012-07-19, 12:08   #3970
Kathe
Wtajemniczenie

GG do Kathe

bo ja mam dzis 23 dc i jakos korci mnie zeby zrobic test tym bardziej ze ten miesiac to nasz pierwszy starankowy, wiec? Wy zawsze robicie w okolichac palnowanej @?

Aniołek 31.08.2012 r.

Maleństwo

<ciach_reklama>
Kathe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 13:15   #3971
pszczoua
Zakorzenienie

Kathe dziś może być jeszcze za wcześnie, więc po co się niepotrzebnie rozczarować. A kiedy owulka była wiesz? Wychodzi na to że będziemy testować podobnie, ja mam 24dc :P
Stary 2012-07-19, 14:48   #3972
Luna0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szejda Pokaż wiadomość
Termin miałam na 16, więc już jestem po terminie. Jeszcze przed terminem @ miała bóle typowo okresowo ale teraz co jakić czas czuje kłucia jajników, to z jednej lub drugiej strony.

Aigrene Trzymam kciuki za wizyte! ale zdjecia napewno nie dostaniesz bo to będzie tylko malutki pęcherzyk lub zarodek

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 14:59   #3973
no-angel
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny U mnie był ból piersi i brzucha jak na miesiączkę, potem piersi zaczęły nadwyraz rosnąć, pojawił się biały śluz i miałam wzdęcia. Następnie pojawił się apetyt na kwaśne i zaczęłam pić nienatrualne dla mnie ilości wody - jakbym na wiecznym kacu była. Zrobiłam test i dwie kreseczki - natychmiast, bez chwili czekania.
Jestem teraz w piątym tygodniu - u lekarza jeszcze nie byłam, wybieram się w przyszłym tygodniu.
Od kilku dni odczuwam dodatkowo senność, zaczęłam częściej chodzić do toalety i bolą mnie nogi, zwłaszcza, gdy chodzę na obcasach.
no-angel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 15:38   #3974
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Witam dzisiaj Zrobiłam test i niestety nie jestem w ciąży Normalnego okresu nadal brak, tak samo jak i bólu. Chyba już nie będę miała w ty miesiącu normalnego okresu ciągle tylko plamienia i plamienia. Pytanie jak długo jeszcze
Stary 2012-07-19, 16:37   #3975
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Cytat:
Napisane przez Kathe Pokaż wiadomość
bo ja mam dzis 23 dc i jakos korci mnie zeby zrobic test tym bardziej ze ten miesiac to nasz pierwszy starankowy, wiec? Wy zawsze robicie w okolichac palnowanej @?
hej Kathe jak dla mnie 23 dzień to za wczesnie.
ja już tyle razy test robiłam, że już wiesz, że nie ma co za wczesnie robić, bo i tak to nie będzie adekwatne.
ja zwykle robię w dzień spodziewanej miesiączki, albo po

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
Witam dzisiaj Zrobiłam test i niestety nie jestem w ciąży Normalnego okresu nadal brak, tak samo jak i bólu. Chyba już nie będę miała w ty miesiącu normalnego okresu ciągle tylko plamienia i plamienia. Pytanie jak długo jeszcze
a do lekarza się wybierasz??

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 17:03   #3976
lady_malgo
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
A no i myślę, że na plamienia przed może też wpływać tyłozgięcie macicy np.
Bo wtedy krew ma utrudnioną drogę wyjścia
Ja niby mam tyłozgięcie i może dlatego jednak ten jeden dzień przed @ zwykle plamię.
Ale na szczęście obecnie już nie dłużej
też mam tyłozgięcie, ale to raczej na plamienie nie ma wpływu. Bo po operacji przestałam plamić na jakieś 3 miesiące. Myślę, że u nas ma to związek z endo i torbielami...

A tak w ogóle to witam was Wczoraj mi wizaż szalał i nie mogłam sie do was dotrzeć
Aktualnie nadrabiam materiał

26.06.2010-
lady_malgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 17:58   #3977
ruda_not_grazyna
Rozeznanie

GG do ruda_not_grazyna

Witajcie
Dziś kolejny dzień cyklu i jak na razie cisza Mam taką cichą nadzieję, że się udało.. Nie powinnam się tak nakręcać, Tż ciągle mi to powtarza, tylko powiedzcie mi - jak to zrobić?
Piersi mnie bolą już od jakiegoś czasu, ale coraz mniej, podobnie z brzuchem. Śluzu praktycznie nie mam, więc pewnie niedługo się pojawi miesiączka a wraz z nią moje rozczarowanie.. Ale z drugiej strony - niech ta miesiączka przychodzi, jedziemy niedługo na wakacje, to wtedy może coś zdziałamy
ANTERIA - ja bym wybrała się do lekarza, sprawdzi o co chodzi z tymi plamieniami i brakiem normalnego okresu.
no-angel Twój post daje mi nadzieje od poniedziałku czuję się jak na kacu, ciągle czuję 'ciężar' w żołądku, ciągle pije, w dodatku tylko i wyłącznie kwaśne, gdzie zawsze słodkie gazowane napoje mi towarzyszyły przez cały dzień! ostatnio mnie nawet odrzuciło od moich ukochanych malin - jednego dnia były słodkie, zjadłam jedną i odstawiłam, następnego mega kwaśne i wcinałam jedna za drugą choć to pewnie wszystko moje urojenia ze względu na chęć zobaczenia dwóch kreseczek no a przed okresem też miewam różne zachcianki
ruda_not_grazyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 17:58   #3978
IsiaG
Zadomowienie

Cześć dziewczynki kochane.:love :

Byłam u lekarza ginekologa dzisiaj. Dostałam zaświadczenie do pracy o ciąży i dostałam również L4. Tak jak chciałam. Od razu jak tylko zaczęła mnie badać wyczuła fasolkę. Widziałam taką radość na jej twarzy jakby skarb jakiś odkryła. Miłe to było, dała mi też pomacać fasolkę, żebym wiedziała gdzie jest. Potem zrobiła mi USG. Pęcherzyk jest, ma 14,4 mm co odpowiada 5 tydz i 3 dzień. Wszystko jest ok i przebiega prawidłowo. Nie widać w tym pęcherzyku nic, ciemność, ale lekarka na moje wątpliwości powiedziała, że tak jest, bo to wczesna ciąża. Będzie widać za tydzień, dwa. Za dwa tyg kolejna wizyta.
W 12 tyg muszę zgłosić się na badania prenatalne, które z racji mojego wieku będę mieć za free. Modlę się, aby było wszystko ok, żeby fasolka nie miała żadnych wad genetycznych. lekarka mówiła, że gdyby się okazało, że dziecko ma np. zespół Downa będę mogła ciążę usunąć. Nie chcę jeszcze o tym myśleć. Mam na to 7 tyg. Oby ich doczekać.

Dzastin - Ty mnie nie denerwuj i rób testa. BO normalnie ruszę do Ciebie dziewczyno, a że ja też znad morza to daleko nie będzie. TESTUJ!!! Przecież wiesz i my wiemy, że jesteś w ciąży. Czuję to z daleka.

Chcę słyszeć Twój głośny śmiech, ciągle pamiętać każdą łzę i wszystkie Twoje smutki.
Maleńka i bezbronna

córeczka

Stary 2012-07-19, 18:00   #3979
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kathe Pokaż wiadomość
Za wcześnie jeszcze... poczekaj do terminu @.

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
Uuu.. powtórz może test za kilka dni... a jak nie to może to jest właśnie Twój okres?...
Zawsze jest pod górkę... ja @ przez ostatnie kilka miesięcy miałam jak z zegarku a teraz kiedy zaczeliśmy starać sie o dzidzie to @ mi wykręca numery...i jak tu się nie wkurzyć?

Dziewczyny,a gdzie sprawozdania od lekarzy???

U Nas dziś cały dzień pada...,dziś z Tż obudziliśmy się o 10.. po czym o 11:30 znowu się położyliśmy i tak usneliśmy... i o 13:30 dopiero się obudziliśmy... więc szybko się wyrychtowaliśmy i poszliśmy na miasto zjeść jakiś obiad

A teraz piję sobie Redds'a żurawinkę-więc zdrówko

O pojawiła się Isia- no to dobrze,że na razie z fasolką jest ok. Oby się zdrowo rozwijała i wszystkie badanie wyszły pozytywnie, 3mam kicuki!!!
Przeczekam do weekendu i ty mi się tam lepiej nie denerwuj

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Edytowane przez Dzastin08
Czas edycji: 2012-07-19 o 18:05
Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 18:06   #3980
santom
Zakorzenienie

GG do santom Send a message via Skype™ to santom

isia jak to dala Ci dotkanac fasolke?? tam w srodku?? i czulas cos??

dziewczyny czytam regularnie, dopinguje zebyscie nie zapomnialy, ze istnieje

dzis w dobrym humorku, bo moje slubne zdjecia i film doszly!!

NA ZAWSZE W SERCU...
santom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 18:12   #3981
bazile
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez IsiaG Pokaż wiadomość

Widziałam taką radość na jej twarzy jakby skarb jakiś odkryła. Miłe to było, dała mi też pomacać fasolkę, żebym wiedziała gdzie jest. Potem zrobiła mi USG. Pęcherzyk jest, ma 14,4 mm co odpowiada 5 tydz i 3 dzień. Wszystko jest ok i przebiega prawidłowo. Nie widać w tym pęcherzyku nic, ciemność, ale lekarka na moje wątpliwości powiedziała, że tak jest, bo to wczesna ciąża. Będzie widać za tydzień, dwa. Za dwa tyg kolejna wizyta.
bo bo to bylo odbicie Twojej twarzy i Twojej radosci,ze wszystko zostaje potwierdzone
tak to jest,ze na poczatku jest poprostu czarna plamka,ja mialam tak w 5 tyg a 2 tyg pozniej zrobila sie juz wieksza i z tak otoczka i wtedy juz wiadomo czy bedzie ciaza mnoga,a w 12 juz mini dzidzia,ale oczywiscie jeszcze nie w pelni wyksztalcona.
bazile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 18:19   #3982
IsiaG
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez santom Pokaż wiadomość
isia jak to dala Ci dotkanac fasolke?? tam w srodku?? i czulas cos??

dziewczyny czytam regularnie, dopinguje zebyscie nie zapomnialy, ze istnieje

dzis w dobrym humorku, bo moje slubne zdjecia i film doszly!!
Dotknęłam fasolkę przez brzuch. Fachowo: przez powłokę brzuszną. Bo to już czuć, taką małą grudkę. Coś co kiedyś będzie dzieckiem. Sama bałam się tak macać po brzuchu, żeby nie uszkodzić, ale jak pozwolił lekarz to sobie dotknęłam.

A jak u innych dziewczyn?
Na obiadek mam dziś żurek zrobiony przez mężą i córkę.

Wróciła nasza mała z obozu. Powiedzieliśmy jej wczoraj, że się rodzina powiększy. Najpierw zrobiła wielkie oczy na mnie a potem z piskiem rzuciła się w moje objęcia i kwiczała - ale super!!! ale super!!! ale super!!! Jeszcze kilka razy się upewniała czy aby na pewno jestem w ciąży. Jak szłam spać to mówi: życzę WAM miłych snów. Miło.

Maleńka i bezbronna

córeczka

Stary 2012-07-19, 18:25   #3983
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Cytat:

Byłam u lekarza ginekologa dzisiaj. Dostałam zaświadczenie do pracy o ciąży i dostałam również L4. Tak jak chciałam. Od razu jak tylko zaczęła mnie badać wyczuła fasolkę. Widziałam taką radość na jej twarzy jakby skarb jakiś odkryła. Miłe to było, dała mi też pomacać fasolkę, żebym wiedziała gdzie jest. Potem zrobiła mi USG. Pęcherzyk jest, ma 14,4 mm co odpowiada 5 tydz i 3 dzień. Wszystko jest ok i przebiega prawidłowo. Nie widać w tym pęcherzyku nic, ciemność, ale lekarka na moje wątpliwości powiedziała, że tak jest, bo to wczesna ciąża. Będzie widać za tydzień, dwa. Za dwa tyg kolejna wizyta.
W 12 tyg muszę zgłosić się na badania prenatalne, które z racji mojego wieku będę mieć za free. Modlę się, aby było wszystko ok, żeby fasolka nie miała żadnych wad genetycznych. lekarka mówiła, że gdyby się okazało, że dziecko ma np. zespół Downa będę mogła ciążę usunąć. Nie chcę jeszcze o tym myśleć. Mam na to 7 tyg. Oby ich doczekać.

Dzastin - Ty mnie nie denerwuj i rób testa. BO normalnie ruszę do Ciebie dziewczyno, a że ja też znad morza to daleko nie będzie. TESTUJ!!! Przecież wiesz i my wiemy, że jesteś w ciąży. Czuję to z daleka.
moja koleżanka z pracy, lat 35 jest w ciąży i właśnie robiła badania na zespół Downa, i jej wyszło prawdopodobieństwo jak 1 do 64, i ona się właśnie teraz zastanawia co zrobić.
i mi powiedziała ostatnio, że chyba usunie jak kolejne badania wujda potwierdzające....

Stary 2012-07-19, 19:50   #3984
Luna0
Zakorzenienie

A ja wam przedtem nie zdazylam napisac ze wyniki nastepne wyszly mi bardzo zle 880 norma 5 i ze poszlam do lekarza z dusza na ramieniu i okazalo sie ze pani endokrymolog zadzwonila godzine temu ze bedzie dopiero w sierpniu zabije babe.. prawie sie poplakalam..
wiem ze sytuacja jest powazna i musze tam biec jak najszybciej!
Jutro mam dzwonic to moze pan z Krakowa mnie przyjmie ale musze blagac i kwiczec ze w ciazy jestem...
masakra. wracam do Harrego Pottera

Cytat:
Napisane przez no-angel Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny U mnie był ból piersi i brzucha jak na miesiączkę, potem piersi zaczęły nadwyraz rosnąć, pojawił się biały śluz i miałam wzdęcia. Następnie pojawił się apetyt na kwaśne i zaczęłam pić nienatrualne dla mnie ilości wody - jakbym na wiecznym kacu była. Zrobiłam test i dwie kreseczki - natychmiast, bez chwili czekania.
Jestem teraz w piątym tygodniu - u lekarza jeszcze nie byłam, wybieram się w przyszłym tygodniu.
Od kilku dni odczuwam dodatkowo senność, zaczęłam częściej chodzić do toalety i bolą mnie nogi, zwłaszcza, gdy chodzę na obcasach.
oo tak kac w ciąży jest najlepszym objawem oczywiscie kac z niczego...

Cytat:

Super ja w tamtej ciazy tez widziałam pecherzyk a gin sie tez tak usmiechnął że odrazu mi się zrobiło błogo, conajmniej jakby widział wielkie dzicie
Co do wad to znam jedna dziewczyne ktora ma duze prawdopodobienstwo... no jest to tragedia, ale usunac bym nie usuneła, sumienie by mnie zjadlo.. Napewno Isia u Ciebie bedzie ok, a badanie poprostu profilaktyczne wiec lepiej dla Ciebie ze za darmo

Cytat:
Napisane przez Dzastin08 Pokaż wiadomość
U Nas dziś cały dzień pada...,dziś z Tż obudziliśmy się o 10.. po czym o 11:30 znowu się położyliśmy i tak usneliśmy... i o 13:30 dopiero się obudziliśmy... więc szybko się wyrychtowaliśmy i poszliśmy na miasto zjeść jakiś obiad

A teraz piję sobie Redds'a żurawinkę-więc zdrówko

O pojawiła się Isia- no to dobrze,że na razie z fasolką jest ok. Oby się zdrowo rozwijała i wszystkie badanie wyszły pozytywnie, 3mam kicuki!!!
Przeczekam do weekendu i ty mi się tam lepiej nie denerwuj
My tez tak lubimy leniuchować
a Ty lepiej sie delektuj tym redsem bo cos czuje ze za pare dni odmowisz sobie piwka tak jak ja

Cytat:
Wróciła nasza mała z obozu. Powiedzieliśmy jej wczoraj, że się rodzina powiększy. Najpierw zrobiła wielkie oczy na mnie a potem z piskiem rzuciła się w moje objęcia i kwiczała - ale super!!! ale super!!! ale super!!! Jeszcze kilka razy się upewniała czy aby na pewno jestem w ciąży. Jak szłam spać to mówi: życzę WAM miłych snów. Miło.
Wspaniale!!! Bałam się że jak corcia okres buntu to nie bedzie zadowolona, ale swietnie że sie tak ucieszyła

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ----------

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
moja koleżanka z pracy, lat 35 jest w ciąży i właśnie robiła badania na zespół Downa, i jej wyszło prawdopodobieństwo jak 1 do 64, i ona się właśnie teraz zastanawia co zrobić.
i mi powiedziała ostatnio, że chyba usunie jak kolejne badania wujda potwierdzające....
1 do 64 ??!!! To chyba jakaś przepraszam wariatka! Rozumiem 1:2 ale 64 to przesada...

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 20:52   #3985
Kejthx
Zadomowienie

Hej dziewczyny
U mnie @ nadchodzi, rozkręca się... buuu, ale przy moim stresie, lepiej, że jest bo inaczej bałabym się, że coś znów mi się poprzestawiało, poza tym w tym cyklu nie byłam w stanie nawet mniej więcej sprecyzować, kiedy miałam owu a i chyba raczej głowy nie miałam do tego.
Cóż, trudno.
Fajnie, jak mogę wbić się do Was tutaj i poczytać, jakie szczeście Was dotyka Przynajmniej jest się z czego ucieszyć Od razu nastrój lepszy.
Ja od poniedziałku biorę urlop, taki dłuższy, pewnie miesięczny, ale muszę dogadać się czy płatny 2 tygodnie, czy bezpłatny... sytuacja niestety wymaga
Jak się poogaraniam i zbiorę w sobie będę się odzywać. Tymczasem czekam na kolejne wieści o fasolinkach Trzymam kciukasy
Stary 2012-07-19, 21:26   #3986
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Cytat:

1 do 64 ??!!! To chyba jakaś przepraszam wariatka! Rozumiem 1:2 ale 64 to przesada...
tez tak myślę, że wariatka.
na razie załamana i nie widzi innej opcji.
to kazałam jej na sieci zapisać się na forum z matkami dzieci chorych, i dokształcić się, że choroba to nie wyrok.
brak słów.
ale ludzie są różni.
oczywiście zaraz sobie pomyślałam, że ja to kurcze nie umiem zajść, a ona myśli o usunięciu!

Stary 2012-07-19, 22:28   #3987
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez lady_malgo Pokaż wiadomość
też mam tyłozgięcie, ale to raczej na plamienie nie ma wpływu. Bo po operacji przestałam plamić na jakieś 3 miesiące. Myślę, że u nas ma to związek z endo i torbielami...
Hmm to może faktycznie tyłozgięcie nie ma wpływu .. w sumie u mnie faktycznie po operacji przestało plamić .. ale z drugiej strony byłam pół roku na Danazolu, to może po prostu po odstawieniu hormony zaczęły "od początku" i się unormowały?
W sumie zgłupieć idzie od tego wszystkiego

A i witam nowe staraczki
Trzymam kciuki za Szejdę, Dzastin i Pszczouę coś czuję, że wszstkie zafasolkowane
I oczywiście trzymam za nas wszystkie
Ja czekam na @, Clo już zakupione, wczoraj wzięłam ost. luteinę a dziś coś mnie jajnik boli oby tam się nic nie działo.
Stary 2012-07-20, 07:30   #3988
Szejda
Rozeznanie

Cytat:

Isia cieszę, się, że fasolka dobrze się rozwija. Dbaj teraz o siebie a badaniami narazie się nie zamartwiaj, fasolka musi mieć spokój Napewno wszytsko będzie dobrze, trzeba być dobrej myśli A ja trzymam kciuki, żeby żeby badania były zadowalające Fajnie, że córka się ucieszyła

Cytat:
A ja wam przedtem nie zdazylam napisac ze wyniki nastepne wyszly mi bardzo zle 880 norma 5 i ze poszlam do lekarza z dusza na ramieniu i okazalo sie ze pani endokrymolog zadzwonila godzine temu ze bedzie dopiero w sierpniu zabije babe.. prawie sie poplakalam..
wiem ze sytuacja jest powazna i musze tam biec jak najszybciej!
Jutro mam dzwonic to moze pan z Krakowa mnie przyjmie ale musze blagac i kwiczec ze w ciazy jestem...
masakra. wracam do Harrego Pottera

oo tak kac w ciąży jest najlepszym objawem oczywiscie kac z niczego...

Super ja w tamtej ciazy tez widziałam pecherzyk a gin sie tez tak usmiechnął że odrazu mi się zrobiło błogo, conajmniej jakby widział wielkie dzicie
Co do wad to znam jedna dziewczyne ktora ma duze prawdopodobienstwo... no jest to tragedia, ale usunac bym nie usuneła, sumienie by mnie zjadlo.. Napewno Isia u Ciebie bedzie ok, a badanie poprostu profilaktyczne wiec lepiej dla Ciebie ze za darmo

My tez tak lubimy leniuchować
a Ty lepiej sie delektuj tym redsem bo cos czuje ze za pare dni odmowisz sobie piwka tak jak ja

Wspaniale!!! Bałam się że jak corcia okres buntu to nie bedzie zadowolona, ale swietnie że sie tak ucieszyła

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ----------

Luna rób badania jak najszybciej, szybciej zaczniesz leczenie i Ty będziesz spokojniesza, że dzidzi nic nie grozi.

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Hmm to może faktycznie tyłozgięcie nie ma wpływu .. w sumie u mnie faktycznie po operacji przestało plamić .. ale z drugiej strony byłam pół roku na Danazolu, to może po prostu po odstawieniu hormony zaczęły "od początku" i się unormowały?
W sumie zgłupieć idzie od tego wszystkiego

A i witam nowe staraczki
Trzymam kciuki za Szejdę, Dzastin i Pszczouę coś czuję, że wszstkie zafasolkowane
I oczywiście trzymam za nas wszystkie
Ja czekam na @, Clo już zakupione, wczoraj wzięłam ost. luteinę a dziś coś mnie jajnik boli oby tam się nic nie działo.
Ja też mam tyłozgięcie i zawsze okres zaczynał się u mnie plamieniem wieczorem a rano była już krew. Też tak myślę, że tyłozgięcie nie ma na to wpływu. Trzymam kciuki, żeby @ nie przyszła

Hej kobity!
U mnie nadal cisza, rano trochę plamienia a teraz nic, już zsama nie wiem co o tym myśleć. Cezkam do poniedziału i robie test.
Ja wczoraj pojechałam do pracy rowerem i jak miałam wracać już do domu, to się rozpętała burza, grad, wiatr i ulew na maksa a ja rowerem Koleżanka z mężem się zlitowała i zabrała mnie i mój rower do domu. Także oboje wróciliśmy do domku
Miłego dnia i żeby szybko zaczął się weekend
Szejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-20, 08:02   #3989
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
ja pierdziele, szokują mnie takie laski
taki wynik w tym wieku to prawie norma
no cóż im więcej lat tym tak sprawa wygląda, ale aby potwierdzić zespół downa lub inne wady należy sprawdzić przezierność karkową a w razie złych wyników biopsje bo test pappa to tylko statystyka
poza tym kto by jej ciąże usunął???? do tego trzeba mieć wskazania, zaświadczenie z poradni genetycznej,że dziecko ma złożone wady i nie ma szans by się urodzić zdrowe
zresztą był taki smutny wątek tutaj na forum......dziewczyny, które nie miały wyboru....
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=531868

Edytowane przez marsi11
Czas edycji: 2012-07-20 o 08:05
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-20, 08:31   #3990
lady_malgo
Rozeznanie

Hej. Witam nowe staraczki i nowo przybyłą zafasolkowaną
Ja niestety ostałam @ dziś z rana. Już wczoraj czułam, że to będzie to. Nie nastawiałam się w tym cyklu (poza jednym dniem co ten test nieszczęsny zrobiłam) Termofor już sobie zrobiłam i tak jestem zawieszona w kucki bo tylko w tej pozycji nie boli aż tak bardzo. Choć u mnie nie "nie boli aż tak bardzo" tzn, że i tak wzięłam 2 nospy i 2 pyralginy... i wciąż umieram

26.06.2010-
lady_malgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości