III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październikowe - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-19, 19:39   #721
Dearlie
Zakorzenienie

Dot.: III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październ

Cytat:
Napisane przez Anusia479 Pokaż wiadomość
co do wagi dzidzi,to moze moj za chudziutki jest bo w 25 tyg i 6 dniu ważyl nie całe 900 gram myślicie,że to nie za malo?
Spokojnie Kochana. To właśnie mi się wydaje, że ten mój wyrośnie na giganta.

Ostatnio szukałam informacji na temat wagi dziecka w poszczególnych tygodniach i znalazłam coś takiego:

Poniżej średnia waga dziecka dla 9-39 tygodnia ciąży.
9-10 tydzień - 5 g
11-12 tydzień - 12 g
13-14 tydzień - 25 g
15-16 tydzień - 80 g
17-18 tydzień - 150 g
19-20 tydzień - 260 g
21-22 tydzień - 350 g
23-24 tydzień - 540 g
25-26 tydzień - 900 g
27-28 tydzień - 1100 g
29-30 tydzień - 1360 g
31-32 tydzień - 1800 g
33-34 tydzień - 2250 g
35-36 tydzień - 2750 g
37-38 tydzień - 3100 g
39-40 tydzień - 3600 g

źródło: http://dzieci.civ.pl/waga-dziecka-w-ciazy

Według tych danych, Twój maluch ma prawidłową wagę w 26 tygodniu, więc nie masz co się martwić.
Stary 2012-07-19, 19:42   #722
Katee27
Zadomowienie

Dot.: III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październ

Cytat:
Napisane przez Dearlie Pokaż wiadomość
Ja już od 2 wizyt miałam stan zapalny. Miałam dość silne upławy, z tym, że ich kolor czy zapach nie był niepokojący. Dopiero od jakiegoś tygodnia (może ciut dłużej) zaczęły być nieciekawe, ale czekałam do umówionej wizyty. Na samym początku brałam Lacto Vaginal. Jako, że stan zapalny nadal się utrzymywał, przepisano mi Feminella Vagi C ( czy coś w tym stylu, to witamina C dopochwowa). Nie skończyłam opakowania, bo mnie uczulała. Poza tym cały czas używałam zewnętrznie Clorimazolum. A mimo tego mnie dopadło. No trudno... teraz pozostaje mi wierzyć w to, że globulki, które teraz mi zapisano, wyleczą to świństwo.
Na pewno wyleczą.Ja ostatnio w szpitalu dostałam jakiejś grzybicy,(pewnie przez to badanie z podartą rękawicą)i po globułkach minęło,ale teraz zauważyłam,że mam bardzo dużo takiego rzadkiego śluzunie wiem,czy to normalne.W poniedziałek mam wizytę...

Cytat:
Napisane przez lidka0308 Pokaż wiadomość
Witam!
Jak to 170 zł? tyle ci Zus wypłacił za miesiąc, dobrze zrozumiałam? no jaja jakieś, teraz się nie dziwię, skąd to zdenerwowanie
WitajWłaśnie nie wiem,skąd ta suma?W pon.dostanę następne L4 to we wtorek zaniosę do zusu i się dowiem,co jest grane
Mam nadzieję,ze to jakaś przedpłata za kilka dni...Narazie się tym nie stresuje,mam nadzieję,ze się wyjaśni na moją korzyść...

Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy...
Katee27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 19:43   #723
kraven
Zakorzenienie

A to samorządowe becikowe jest chyba uzależnione od zarobków.
W BYdgoszczy napisali, że przyznają go jeśłi dochód na 1 osobę nie przekracza 504 zł !

Jestem żonką

Dwa szczęścia:
Jaś - 08.11.2012
Hania - 06.11.2015
kraven jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 19:44   #724
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kraven Pokaż wiadomość
W BYdgoszczy napisali, że przyznają go jeśłi dochód na 1 osobę nie przekracza 504 zł !
z tego co wiem to zależy od miasta bo w krk przyznają niezależnie od dochodu
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 19:54   #725
colds
Zakorzenienie

Cytat:
Kalpana a to becikowe i to co dostaje mama z tyt ur dziecka to nie to samo?

ja mam z mezem podobne jak Colds,ubezpieczenie w pracy i indywidualnie,które odciągaja z wyplaty. Oboje jestesmy ubezpieczeni w pzu indywidualnie.
jak urodzilam synka to tylko maz dostal z pzu bo ja bylam za krotko ubezpieczona. To wtedy dostalismy lacznie z pzu,męża pracy plus bezikowe ponad 6000 tys zl. Nie wiem ile teraz dostaniemy bo mi pzu teraz tez wyplaci.
Wydaje mi się, że to, to samo .

No ja niestety nie jestem ubezpieczona.. Tzn. jestem, ale podłączona pod ubezpieczenie mojego ojca, bo nigdzie nie pracowałam, sama się nie ubezpieczałam. Więc tak na dobrą sprawę nic mi się nie należy. Dobrze sobie to wszystko układam, tak?

Cytat:
Wszystko zależy od miasta. Niektóre miasta właśnie wyznaczają dochód, u innych po prostu się należy za urodzenie, a znowu w jeszcze innych obowiązuje zasada taka jak przy normalnym becikowym
Stary 2012-07-19, 19:54   #726
lidka0308
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aaliyah Pokaż wiadomość
Ja już kupiłam laktator elektryczny, wybrałam podwójny Ardo Calypso. Dużo czytałam o laktatorach i ten miał najlepsze opinie - super gwarancja na 400 godzin użytkowania, wszystko w komplecie (różnye wielkości przystawek do piersi) i w razie czego tanie części zamienne. Za pojemniki posłużą mi w razie czego butelki bo mają wieczka w zestawie.

Tu jest link do pojedynczego: http://allegro.pl/ardo-63-00-61-caly...467271220.html
matko ale cena zaporowa, a jeśli będziesz chciała powiedzieć, to ile za podwójny zapłaciłaś?

Cytat:
Napisane przez Filusia88 Pokaż wiadomość
Ja BARDZO bym chciała zakupić laktator i zamierzałam to zrobić jeszcze przed porodem
ale na nieszczęście moja kochana rodzinka (na czele z sis i mamusią) stwierdziły że w moim przypadku będą to wyrzucone pieniądze w błoto...
chodzi im konkretnie o to że praktycznie nie przytyłam i... że pokarmu mieć nie będę na 100%
ja rozumiem że nauczone doświadczeniami i z ich obserwacji może tak wynikać (na pewno chcą też tylko mojego dobra ), ale nie powinny mi tak gadać
ja mam tak ambitne plany karmienia Malusiej
...
no w każdym razie wstrzymam się póki co jednak, ale jeśli miałabym kupować to zdecydowałabym się na elektroniczną medele (do przemyślenia czy swing, czy mini)

ja oprócz ubranek, których przejrzenie odkładam w czasie nie mam właściwie NIC...
dla siebie do szpitala, oprócz 1 koszuli do karmienia (prezentu) nie mam NIC
nie mogę się jakoś zmobilizować...
a dziś skończyłyśmy z Basią 30 tydzień i zaczynamy 31

jestem z Wami modlitwą
na pewno wszystko się ułoży

tak w ogóle to CZEŚĆ WAM KOBIETKI
No nie ma to jak wspierająca rodzina nie? nikogo nie słuchaj, bo Tamlin tu kiedyś pisała, że każda kobieta jest zdolna wytworzyć pokarm czasami trzeba tylko nad tym troszkę popracować a nie się zniechęcać i tutaj właśnie może być pomocny laktator, do pobudzenia piersi jeśli dziecko ssaniem nie może tego zrobić, więc dalej proszę się nastawiać pozytywnie jak do tej pory
lidka0308 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 19:56   #727
kraven
Zakorzenienie

Ja tam się nie pcham po dodatkowe pieniądze, ale takie kwoty zawsze mnie śmieszyły. To jak na studiach socjalne przy zarobkach rodziców nie mogło przekroczyć 550 zł na osobe

Jestem żonką

Dwa szczęścia:
Jaś - 08.11.2012
Hania - 06.11.2015
Stary 2012-07-19, 19:59   #728
aga_ton
Wtajemniczenie

przeczytałam Was po łepkach ale później z Wami poplotkuję bo teraz burza u mnie szleje, prąd zabrali a bateria od laptopa nie naładowana

buziaki
aga_ton jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 20:03   #729
Dearlie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość
Witamina C na grzyba??? Nieźle... Przecież to musi tak piec, że nie da się wytrzymać! Ja rozumiem "zakwaszać" pochwę, ale to chyba są inne metody Właśnie Lactovaginal chociażby...

Pomyśl sobie, że dzidziuś z Ciebie ściągnie te kilogramy, jak będziesz go karmić. Myślę, że skoro się nie objadasz, a tak tyjesz, to Twoje ciało (zwłaszcza po tym co kiedyś przechodziłaś), bardzo tego potrzebuje Zobacz, jak pięknie rośnie Twoja dzidzia i wszystko jest w porządku z Twoją ciążą - ciało wie co robi! Wiem, że po porodzie mogą nastać cięższe chwile, ale masz przecież wsparcie swojego ukochanego, no i byłaś/jesteś (?) pod opieką specjalisty, w razie gdybyś zauważyła, że pewne symptomy "wracają", to pędź do niego od razu!

Nie wiadomo ile jeszcze mi przybędzie i jak będę wyglądała pod koniec ciąży, więc nie chwalmy dnia...
Nic mi nie mów! Ja myślałam, że mnie tam wypali! Co prawda diagnozę "grzyb" usłyszałam dopiero dzisiaj. Wcześniej podobno tylko "coś" zaczynało się dziać, bo był stan zapalny.

Ja sobie często powtarzam w myślach, że to cud, że mój organizm okazał się na tyle silny. Straszono mnie, że mogę mieć problemy z zajściem w ciążę ze względu na jego wyniszczenie. A tutaj nie dość, że się udało, to jeszcze tak dobrze znoszę ten stan. Masz rację... powinnam chyba częściej myśleć tymi kategoriami.

Cytat:
Napisane przez Katee27 Pokaż wiadomość
Na pewno wyleczą.Ja ostatnio w szpitalu dostałam jakiejś grzybicy,(pewnie przez to badanie z podartą rękawicą)i po globułkach minęło,ale teraz zauważyłam,że mam bardzo dużo takiego rzadkiego śluzunie wiem,czy to normalne.W poniedziałek mam wizytę...
Matko... jak sobie przypomnę tą historię z rękawicą, to aż włosy mi się jeżą. A proszę powiedz mi tylko czym ją wyleczyłaś? Ja mam przez 6 dni stosować Pimafucin, a później przez 10 iladian direct.
Stary 2012-07-19, 20:09   #730
lidka0308
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiam187 Pokaż wiadomość
jesli chodzi o ten tens to ja we wtorek zaczynam szkole rodzenia w koali i beda o tym mowic, to dam zanc

a ja dzis o rok starsza idziemy w zwiazku z tym na kolacje i zamierzam sie obejść
a jutro usg
100 lat kochana! ja też niedługo będę miała urodzinki, ciekawe, gdzie mnie mężuć zabierze z tej okazji?

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
100 lat 100 lat

Ja sie wy łamię .. bo ja nie zamierzam karmić piersią
Kochana wcale nie musisz karmić piersią, bo każda z nas sama o tym zdecyduje i ja na pewno cię krytykować nie będę
Stary 2012-07-19, 20:10   #731
colds
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tam się nie pcham po dodatkowe pieniądze, ale takie kwoty zawsze mnie śmieszyły. To jak na studiach socjalne przy zarobkach rodziców nie mogło przekroczyć 550 zł na osobe
A ja wezmę, co mi się należy.
Jedne becikowe odłożymy na jakąś lokatę dla Małej, a resztę na coś przeznaczymy .
Wiadomo, nie są to zawrotne pieniądze, ale będziemy choć troszkę do przodu.

Myślę, że rząd tak rzadko nam coś daje, że jak już daje to warto brać Bez kombinatorstwa, tylko to, co przysługuje.
Stary 2012-07-19, 20:12   #732
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Dochód 504zł jest przy dodatku z tytułu urodzenia dziecka, jest przyznawane przez Mops dla osób które mają zasiłek rodzinny.
Stary 2012-07-19, 20:14   #733
lourose
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez colds Pokaż wiadomość
A ja wezmę, co mi się należy.
Jedne becikowe odłożymy na jakąś lokatę dla Małej, a resztę na coś przeznaczymy .
Wiadomo, nie są to zawrotne pieniądze, ale będziemy choć troszkę do przodu.

Myślę, że rząd tak rzadko nam coś daje, że jak już daje to warto brać Bez kombinatorstwa, tylko to, co przysługuje.
Dokładnie
lourose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 20:20   #734
Almariel
Zakorzenienie

Ale u mnie była burza, masakra... a wiatr tak wiał, że myślałam że mi okna wyrwie :/

gratuluję udanych wizyt. Dearlie obyś się szybko uporała z infekcją.

A u mnie właśnie była położna na wizycie. Bardzo fajnie było. Poopowiadała mi trochę. Na następnej wizycie przyniesie mi materiały o pozycjach do porodu. I będziemy pisały plan porodu.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 20:22   #735
kraven
Zakorzenienie

Po prostu w Bydgoszczy becikowe samorządowe jest tylko dla osób z takimi dochodami.

Jestem żonką

Dwa szczęścia:
Jaś - 08.11.2012
Hania - 06.11.2015
Stary 2012-07-19, 20:22   #736
Almariel
Zakorzenienie

Co do becikowego to u nas samorządowego nie dają, więc dostaniemy tylko to co przysługuje każdemu... ale dobre i to.
Stary 2012-07-19, 20:25   #737
lidka0308
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
Heloł.
No i córa Kropka wróciła do domu. Jak przyszedł z pracy to poleciała się pożalić,a ten ją jeszcze zje.bał że powinna sama pomóc a nie czekać. No i stwierdziła że chce wrócić do domu. I bardzo dobrze, leń śmierdzący.

Moja ciocia też jadła kredę

Czytałam ale w Anglii że to jest normalnie, niby słabo pomaga. Tyle doczytałam.

pewnie usuną tego mleczaka, bo on w sumie cały boli, gdzie nie dotknę, więc pewnie zeżarty jest.
A otwieranie zatoki było straszne, kawałek po kawałku mi szczęki wyrywali kombinerkami. Do tej pory mi ciarki przechodzą a już tyle lat minęło...
Brawa dla Kropka, że jest rozsądnie myślącym facetem a nie bezkrytycznie podchodzącym do swojego dziecka. Pannicy nic by się nie stało, jak by te gary pomyła i bardzo dobrze, że ją pogoniliście za lenistwo.

Cytat:
Napisane przez marta1986222 Pokaż wiadomość

Trzymam kciuki za wizytę.

Trzymam kciuki za wizytę oraz cieszę się ze porodówka wywarła na Tobie dobre wrażenie

Kasiam wszystkiego najlepszego z okazji urodzin

Anusia trzymaj się kochana i dużo wypoczywaj

Ja właśnie wróciłam z wizyty,na szczęście od ostatniej nic się nie pogorszyło

Słuchałam serduszka

Nadal mam wypoczywać i wytrzymać jeszcze 6 tygodni.
Normalnie nie chce mi się wierzyć że za taki krótki czas zobaczę naszą kruszynkę

W nagrodę za udaną wizytę kupiłam sobie pyszne drożdżówki,naprawdę będę grubcio.
Super, że się nie pogarsza a czas już przeleci nam pewnie jak błyskawica i nasze piękne donoszone i zdrowe dzieciaczki będą z nami
Stary 2012-07-19, 20:34   #738
Anusia479
Zakorzenienie

GG do Anusia479

Dearlie dziękuje kochana

Colds tak dobrze myśliszmnie wlasnie maz ubezpieczyl osobno i placi za mnie skladke.

u mnie znowu sie chmurzy. I musze znowu cos zjesc

Gracjanek

Fabianek
Anusia479 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 20:36   #739
lidka0308
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Iwoncia81 Pokaż wiadomość
To jest przepis na dużą piekarnikową blache

Trzymam kciuki za wszystkie wizyty dzisiejsze

STO LAT dla solenizantki

Te kombinezony co licytujecie są cudne i to jednak Wy mnie tu przelicytowujecie
A w poprzednim wątku klęłam że mam pecha i mnie przelicytowują

Kurde ja zaś sama bo chłop ledwo wrócił z roboty to zjadł i coś grzebać przy aucie zaczął, teraz do sklepu poleciał po części i dalej bedzie robił.
A jutro po pracy zaś z jakimś kumplem kryminalistą bedzie jeździł za autem żeby kupić
Noż kuźwa te społeczeństwo chłopskie se nawet auta kupić nie potrafi, zawsze mój chłop komuś coś musi pomagać. Żeby mnie tak do cholery jasnej pomógł coś dla dzidzi kupić to nie
Jak on mnie zaś wnerwia
To daj mu zadanie wyszukania fotelika samochodowego, ja takie rzeczy zlecam mojemu mężowi, bo ubranka i wanienki też go nie interesują za bardzo, wie, że mi to sprawia frajdę i pozwala mi kupować
Stary 2012-07-19, 20:47   #740
colds
Zakorzenienie

Cytat:
Dearlie dziękuje kochana

Colds tak dobrze myśliszmnie wlasnie maz ubezpieczyl osobno i placi za mnie skladke.

u mnie znowu sie chmurzy. I musze znowu cos zjesc
Dziękuje

Mi po bigosie jakoś nie bardzo
Ale to pewnie dlatego, że teściówka robi z kapustą z puszek :/. No cóż, herbatkę posiorbię

---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

Cytat:
To daj mu zadanie wyszukania fotelika samochodowego, ja takie rzeczy zlecam mojemu mężowi, bo ubranka i wanienki też go nie interesują za bardzo, wie, że mi to sprawia frajdę i pozwala mi kupować
U nas też zainteresowania nie było, ze strony TŻa.
Ale pojechaliśmy na zakupy i zaczęłam mówić czego potrzebujemy. Zaszliśmy w dany dział, zaczęłam szukać. Znalazłam np. kocyk. Po czym grzecznie pytałam jaki, by wybrał . Zielony, różowy, a może niebieski? .
I tak z każdą rzeczą . Po czym niespodziewanie znalazłam go w śliniakach, a później w maskotkach i lampach ozdobnych .
Stary 2012-07-19, 21:10   #741
lidka0308
Zadomowienie

Cytat:
Byłam dzisiaj na badaniu. Z Jasiem wszystko ok. Waży 1 kg, teraz jest ułożony główkowo. Szyjka ma 45 mm.

U nas bedzie becikowe + to co wypłacą z ubezpieczenia grupowego ( chyba 1500 na głowe ).

Dearline jak po badaniu?
Brawo za dobre wieści!

Cytat:
Ja już w domu po wizycie. Z synkiem wszystko w porządku. Według pomiarów na usg, nadal jest większy o 2 tygodnie. Ułożony jest nadal główką w górę. Szyjka zamknięta.

Gorzej ze mną. Mam poważną infekcję grzybiczną. Nie dość, że grzyb, to jeszcze pH paskudne. Dostałam 2 rodzaje globulek, maść, 2 rodzaje preparatów do higieny... na całą tę przyjemność wydałam w aptece 150zł

No i kolejny miesiąc i kolejne +4kg Jestem od początku ciązy 13kg na plusie, a tu jeszcze 3 miesiące przed nami. M-a-s-a-k-r-a.

Ogólnie jakaś zdołowana jestem. Kolejną wizytę mam wyznaczoną na 30 sierpnia dopiero, czyli mam czekać prawie 1,5 miesiąca. Ja myślałam, że teraz to częściej będę pod jego kontolą, a tu taki klops. Może lekarz ma urlop w sierpniu, nie dopytywałam. W ogóle ta pogoda dzisiejsza chyba źle na mnie wpływa. Mdli mnie, głowa pęka. Mam ochotę rozryczeć się w niebogłosy, żeby mi ulżyło, a nawet nie mam na to siły.

Aaa dostałam skierowanie na glukozę... 75g

Ja większość produktów kupię z Babydream'a, linii Rossmana. Pojedyncze produkty, np. krem przeciw odparzeniom kupię z Nivea Baby lub Hipp'a.

To o mnie mowa? Ja dzisiejsze aukcje wygrałam tylko i wyłącznie dzięki Snajperowi. Próbowałam wcześniej tyle razy bezskutecznie, że w końcu przekonałam się do tego programu i go wypróbowałam.

Gratuluj udanej wizyty. Czyli Jasiu rozmiarami jednak przypomina naszego malucha. Dzisiaj ginek nie sprawdzał jego wagi, bo tydzień temu robiliśmy to na 4d, ale jeżeli wówczas miał 935g, to teraz pewnie też ma ok. kilograma.
Najważniejsze, że maluszek dobrze się rozwija a grzybicę wyleczysz

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------

Cytat:
Dziękuje

Mi po bigosie jakoś nie bardzo
Ale to pewnie dlatego, że teściówka robi z kapustą z puszek :/. No cóż, herbatkę posiorbię

---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

Ale pojechaliśmy na zakupy i zaczęłam mówić czego potrzebujemy. Zaszliśmy w dany dział, zaczęłam szukać. Znalazłam np. kocyk. Po czym grzecznie pytałam jaki, by wybrał . Zielony, różowy, a może niebieski? .
I tak z każdą rzeczą . Po czym niespodziewanie znalazłam go w śliniakach, a później w maskotkach i lampach ozdobnych .
Te śliniaki mnie rozbawiłyfajnie, że skuteczny sposób znalazłaś na swojego mężczyznę

Ja dziś byłam pierwszy raz od trzech lat u innego fryzjera, bo do mojej ukochanej fryzjerki za daleko mi już jeździć no i oczywiście jestem rozczarowana, bo do tamtej tak się przyzwyczaiłam, że nie musiałam nic mówić sama mi robiła wszystko jak trzeba i byłam baaardzo zadowolona a tutaj strzyżenie jakieś nie do końca takie jak trzeba a kolor to już w ogóle do bani, ciemniejszy dużo wyszedł niż w palecie i przyzwyczaić się nie mogę, bo zniknął mój ukochany rudy i jakiś taki ni to brązowy ni to miedziany jest ech weź to znajdź dobrego fryzjera

Pomarudziłam i zmykam się myć, mam nadzieję, że jutro uda mi się zwiedzić porodówkę w moim mieście

Dobranocka laseczki!
Stary 2012-07-19, 21:13   #742
Kalpana
Zakorzenienie

Zielona idź do ZUSu i powiedz że jesteś ubezpieczona u nich i czy Ci się coś należy po urodzeniu dziecka, to Ci wszystko powiedzą.

Tamlin krus daje chyba nawet 3200zł Jest to pewne, bo szwagier dostał od nich kasę na początku lipca. Dlatego u nas TŻ weźmie kasę, bo jest w krusie, a ja jako ubezpieczona w urzędzie pracy guzik bym dostała....

Becikowe a to dla matki to nie to samo. Nie wiem na jakiej to jest zasadzie, ale u nas na pewno się to dostaje.

K

Sz
Kalpana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 21:15   #743
zielona1911
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kalpana Pokaż wiadomość
Zielona idź do ZUSu i powiedz że jesteś ubezpieczona u nich i czy Ci się coś należy po urodzeniu dziecka, to Ci wszystko powiedzą.

Tamlin krus daje chyba nawet 3200zł Jest to pewne, bo szwagier dostał od nich kasę na początku lipca. Dlatego u nas TŻ weźmie kasę, bo jest w krusie, a ja jako ubezpieczona w urzędzie pracy guzik bym dostała....

Becikowe a to dla matki to nie to samo. Nie wiem na jakiej to jest zasadzie, ale u nas na pewno się to dostaje.
wykopie tzeta zeby sie spytal.Kto pyta nie bładzi.
Ja sie przygotowuje do trąby
zielona1911 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 21:17   #744
Almariel
Zakorzenienie

Kalpana to Ty niezłą kaskę zgarniesz.
Stary 2012-07-19, 21:18   #745
Filusia88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zielona1911 Pokaż wiadomość
kasiam187 sto lat

Asiulka a ja zamierzam karmic piersia bo mleko drogie to raz,po dwa bede miec samozaparcie do diety i schudne,a po 3 podobno to lepsze dla dziecka. Ale bynajmniej nikogo nie potepiam,jak ktos nie karmi,Oskara tez nie karmilam,bo wtedy wydawalo mi sie to takie fuj

w pełni popieram Twoją argumentację
z tych samych względów upieram się przy karmieniu piersią, a że chcę wrócić na studia wiem że laktator będzie mi niezbędny

Cytat:
Ale co do zapachu markerów i benzyny.. Doskonale Was rozumiem! Dodatkowo jeszcze uwielbiam zapach piwnicy, druku, starych książek, lakierów do paznokci.. Na dobrą sprawę tylko kleju brakuje
ehhhh też zawsze lubiłam się sztachać takimi specyfikami

ale tamlin twojej cioci nie potrafię zrozumieć

Cytat:

Melcia bardzo rzadko daje tatusiowi się odczuć, choć coraz więcej . Ale to pewnie też dlatego, że On sam więcej stara się okazywać brzuszkowi uczuć. . (nie chciałam zachwalać, ale po moim wyrzuceniu tutaj bóli, na ten temat, TŻ zaczął jakoś inaczej się zachowywać )
Ostatnio leżeliśmy i oglądaliśmy film, więc TŻ przytulił się do brzuszka. I dostał solidne kopniaki w twarz
hahaha nasz tatinek też się śmieje zawsze że ja chyba ściemniam że Basia aż taka jest ruchliwa, bo co on przykłada rękę czy twarz do brzucha to Mała się uspokaja

teraz jak już widać naocznie że się rusza pod skórą to zaczyna wierzyć w te dzikie harce

Cytat:
Byłam dzisiaj na badaniu. Z Jasiem wszystko ok. Waży 1 kg, teraz jest ułożony główkowo. Szyjka ma 45 mm.

U nas bedzie becikowe + to co wypłacą z ubezpieczenia grupowego ( chyba 1500 na głowe ).

Dearline jak po badaniu?
gratuluję dobrych wieści

Cytat:
matko ale cena zaporowa, a jeśli będziesz chciała powiedzieć, to ile za podwójny zapłaciłaś?

No nie ma to jak wspierająca rodzina nie? nikogo nie słuchaj, bo Tamlin tu kiedyś pisała, że każda kobieta jest zdolna wytworzyć pokarm czasami trzeba tylko nad tym troszkę popracować a nie się zniechęcać i tutaj właśnie może być pomocny laktator, do pobudzenia piersi jeśli dziecko ssaniem nie może tego zrobić, więc dalej proszę się nastawiać pozytywnie jak do tej pory
dzięki za pocieszenie
nastawienie i chęci to ja mam wielkie!
i chyba przemyślę kwestię zakupu tego laktatora jeszcze przed porodem
zawsze to większa motywacja

Cytat:

dla tatusia za zaangażowanie

Edytowane przez Filusia88
Czas edycji: 2012-07-19 o 21:20
Filusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 21:23   #746
kraven
Zakorzenienie

A w ogóle to mój gin powiedział, że od września mam iść na zwolnienie. Nie dzieje się nic złego ale po 32 tyg uważa, że cięzarna powinna siedzieć w domu.

Dziewczyny, wiem, że to jeszcze troche, ale nigdy nie byłam na zwolnieniu. Wiem, że trzeba go dostarczyć do pracodawcy. Ale czy przy zwolnieniu związanym z ciążą trzeba jeszcze gdzieś coś zgłaszać?

Jestem żonką

Dwa szczęścia:
Jaś - 08.11.2012
Hania - 06.11.2015
Stary 2012-07-19, 21:53   #747
Iwoncia81
Zakorzenienie

Cytat:
Ja już w domu po wizycie. Z synkiem wszystko w porządku. Według pomiarów na usg, nadal jest większy o 2 tygodnie. Ułożony jest nadal główką w górę. Szyjka zamknięta.

Gorzej ze mną. Mam poważną infekcję grzybiczną. Nie dość, że grzyb, to jeszcze pH paskudne. Dostałam 2 rodzaje globulek, maść, 2 rodzaje preparatów do higieny... na całą tę przyjemność wydałam w aptece 150zł

No i kolejny miesiąc i kolejne +4kg Jestem od początku ciązy 13kg na plusie, a tu jeszcze 3 miesiące przed nami. M-a-s-a-k-r-a.

Ogólnie jakaś zdołowana jestem. Kolejną wizytę mam wyznaczoną na 30 sierpnia dopiero, czyli mam czekać prawie 1,5 miesiąca. Ja myślałam, że teraz to częściej będę pod jego kontolą, a tu taki klops. Może lekarz ma urlop w sierpniu, nie dopytywałam. W ogóle ta pogoda dzisiejsza chyba źle na mnie wpływa. Mdli mnie, głowa pęka. Mam ochotę rozryczeć się w niebogłosy, żeby mi ulżyło, a nawet nie mam na to siły.

Aaa dostałam skierowanie na glukozę... 75g

To o mnie mowa? Ja dzisiejsze aukcje wygrałam tylko i wyłącznie dzięki Snajperowi. Próbowałam wcześniej tyle razy bezskutecznie, że w końcu przekonałam się do tego programu i go wypróbowałam.
Najważniejsze że z maluszkiem wszystko w porządku, a siebie wyleczysz na pewno i będzie dobrze

Nietylko o Tobie mowa jest nas tu ciutke więcej co u tej babki licytują ciuszki i też moge się przyznać, że cudem przez snajpera jeden raz udało mi sie wygrać kombinezon, w który mały i tak sie pewnie nie zmieści

Cytat:
Napisane przez zielona1911 Pokaż wiadomość
a u mnie na poludniu przepowiadaja trąby powietrzne
Tak, u mnie też - szła taka chmura czarna i tak wiało, że byłam pewna że coś sie zacznie dziać, ale po kilku minutach wiatr ucichł, chmura przeszła i na maxa słońce świeciło

Cytat:
Napisane przez coventry Pokaż wiadomość
dziewczyny, wiem że to już było przerabiane na wątku ale mam pytanko? ( może głupie ale mnie to nurtuje...) - mam zamiar karmić piersią, no ale trzeba jakąś butelachę zakupić (jaka firma najlepsza??), i czy to jest tak że powinno sie miec wszystko z jednej firmy i linii, chodzi mi o smoczek przy bulelce, smoczek uspokajacz i nakłądki na sutki ( u mnie raczej będą konieczne) i co polecacie, jakie kupiłyscie, bo juz sama nie wiem się na avent, dr browns czy TP
Ja mam butelke i smoczki uspokajające z Tommee Tippee, ale która może być najlepsza firma to i tak sie tego nie da stwierdzić póki nie dasz do buzi dziecku
Jedne strasznie chwalą aventa, inne tommee, a jeszcze inne całkiem jakieś drogie, które i tak mogą okazać sie dla małego nie takie

Cytat:
Fotelik mam już dawno razem z wózkiem w komplecie, a czasem jak chodzimy po hipermarketach to zerka na foteliki dla starszych już bobasów.
Mój jest do 15kg więc troche posłuży
Chiciałabym żeby sie ciut bardziej angażował w to nasze życie i co nas czeka jak dzidzi na świat przyjdzie, a nie tylko te przeklęte auta.
Fakt że zarobi zaś na tej "wycieczce" z kumplem, a kasa sie przyda no ale ja zaś sama w domu.
Powiedziałam mu że sobie pójde w pieron i tyle będzie, to mi powiedział że mnie w domu nie zostawi samej tylko mam z nimi jechać
Akurat mi sie chce z tym porąbanym psychopatą jego kolegą jechać.
Przez tego barana musiałam imię dla dzidzi zmienić - chociaż i tak znowu niezdecydowanie mnie wzięło
Iwoncia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 21:54   #748
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Zapłaciłam 129 funtów czyli jakieś 680zł. A to i tak była najtańsza oferta jaką udało mi się znaleźć.

Cytat:
Ostatnio szukałam informacji na temat wagi dziecka w poszczególnych tygodniach i znalazłam coś takiego:

Poniżej średnia waga dziecka dla 9-39 tygodnia ciąży.
9-10 tydzień - 5 g
11-12 tydzień - 12 g
13-14 tydzień - 25 g
15-16 tydzień - 80 g
17-18 tydzień - 150 g
19-20 tydzień - 260 g
21-22 tydzień - 350 g
23-24 tydzień - 540 g
25-26 tydzień - 900 g
27-28 tydzień - 1100 g
29-30 tydzień - 1360 g
31-32 tydzień - 1800 g
33-34 tydzień - 2250 g
35-36 tydzień - 2750 g
37-38 tydzień - 3100 g
39-40 tydzień - 3600 g

źródło: http://dzieci.civ.pl/waga-dziecka-w-ciazy

Według tych danych, Twój maluch ma prawidłową wagę w 26 tygodniu, więc nie masz co się martwić.
O jakie fajne, moja córeczka jak się urodziła to była dokładnie w 50-tym centylu. W 39+2 miała 3400g. Jeśli synek rośnie podobnie to będzie miał już jakieś 1400g.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 21:54   #749
aloy
Raczkowanie

Cytat:
A w ogóle to mój gin powiedział, że od września mam iść na zwolnienie. Nie dzieje się nic złego ale po 32 tyg uważa, że cięzarna powinna siedzieć w domu.

Dziewczyny, wiem, że to jeszcze troche, ale nigdy nie byłam na zwolnieniu. Wiem, że trzeba go dostarczyć do pracodawcy. Ale czy przy zwolnieniu związanym z ciążą trzeba jeszcze gdzieś coś zgłaszać?
ja dostarczałam tylko pracodawcy, a on do zusu zgłosił.

Ola 19.10.2009
aloy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 22:03   #750
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwoncia81 Pokaż wiadomość
Ja mam butelke i smoczki uspokajające z Tommee Tippee, ale która może być najlepsza firma to i tak sie tego nie da stwierdzić póki nie dasz do buzi dziecku
Jedne strasznie chwalą aventa, inne tommee, a jeszcze inne całkiem jakieś drogie, które i tak mogą okazać sie dla małego nie takie
U nas akurat Tommee Tippee się sprawdziły, ale to rzeczywiście jest loteria bo nie wiadomo co dziecku podpasuje. Są maluchy, które za nic w świecie nie chcą ciągnąć żadnej butelki - tylko pierś. Taka wysublimowana forma niewolnictwa.

Ja jestem zadowolona z zakupionych butelek, ciekawe jak mój synek podejdzie do tematu.

Cytat:

W sumie to ma facet rację, musisz siły zebrać przed opieką nad maluszkiem.

Kraven, jestem pod wrażeniem, że Ty nigdy na zwolnieniu nie byłaś. Musisz być okazem zdrowia.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości