Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2215 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-26, 12:51   #66421
TwojaKokaina
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez smoothly Pokaż wiadomość
dziewczyny, dzisiaj na drugi dzień (!) moje włosy są niezniszczalne, do tego duża wilgotność i deszcz i są... cudowne!

zdj 1. robione około 14, drugie - przed chwilą *_*
jakie fajne się zrobiły!
Cytat:
Napisane przez Zioło Pokaż wiadomość
Właśnie rzecz w tym, że wcale nie na blogu i nie pod etykietką 'Anonim', ale na Facebooku! Ludzie byli w stanie podpisać się imieniem i nazwiskiem pod opiniami: 'fajny strój, ale modelka-pasztet wszystko psuje', 'wiocha na 100%', 'tragedia', 'masakra', 'ale brzydka pani', 'moja 8-letnia córka nie wymyśliłaby większego kiczu', 'tragiczna grzywka', 'okropna fryzura' itp. ... chyba ani jednej merytorycznej wypowiedzi tam nie było I dziękuję!
ludzie z tego nigdy nie wyrosną...
ludzie są różni, każdy ma inny typ urody. jednym się on podoba, innym nie, ale żeby od razu tak chamsko komuś pisać nie ma się co przejmować, ludzie tak na prawdę chcą chyba się dowartościować.
TwojaKokaina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 12:52   #66422
201605051001
Konto usunięte

Miskaa78 dziękuję za wskazówki

Eloe77:
Cytat:
Skład?
już podaję
Artego styling tools twist up, krem modelujący do modelowania skrętu włosów (i to jest tylko do użytku profesjonalnego)
Skład jest bardzo nieczytelnym drukiem, mam nadzieję, że nie zrobię jakichś literówek
Aqua, Cyclomethicone, Dimethiconecrosspolymer, PVP/Vacopolymer, Polyquaternum-11, Polyquaternum-37, Polyglyceryl-4 Isostearate, Cetyl PEG/PPG 10/1 Dimethicone, Hexyl Laurate, Benzyl Alcohol, Benzyl Saucylate, Hexyl Cinnamal, Parfum, Methylisothazolinone, Eugenol, Methylchlorosothazolinone , CI 19140, CI 16255, Magnesium Chloride, Benzyl Benzoate, Butylphenyl Methylpropional, Citronelloil, Hydroxycitronellal, Limonene, Coumarin, Linalooil, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde

Cytat:
Co to za pianka?
Aktualnie była to pianka do loków Wella Shockwaves

Cytat:
Czym?
Delikatnie odciskam w bawełniany ręczniczek i na całkiem mokre włosy daję balsam Joanny, przeczesuję włosy palcami i tak juz zostawiam. Jak już prawie wyschną, aplikuję krem artego
Cytat:
Obiecujący materiał
Cieszę się niezmiernie w takim razie!

Nawiasem mówiąc, tyle tu się naczytałam o porowatości, ale sama nie umiem jej określić. Między innymi dlatego, że nigdy włosów nie farbowałam, nie poddawałam stylizacji typu wałki, lokówka. Efekt prostowania zależał od prostownicy - dobrej firmy radziła sobie dobrze na jakieś 12h, potem końce zaczynały się zawijać, a po myciu nie było śladu jakichkolwiek ingerencji. Włosy schną bardzo szybko, 1-1,5h. Ale są bardzo cienkie i rzadkie, może to dlatego? No i wypadają od zawsze w sporych ilościach
201605051001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 12:53   #66423
kascysko
Zakorzenienie

Lepsze, wg numeracji CAS SCS to to samo to SLS, tylko inaczej otrzymany.
Klik!
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 12:58   #66424
TwojaKokaina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Racuszek Pokaż wiadomość
To w takim razie lece z tym koksem
Chyba już drugi tydzień odurzam się tą kosmiczną dawką informacji odnośnie pielęgnacji kręciołków. Mam je praktycznie od zawsze, w różnym nasileniu i w zmiennej formie, ale zawijały się zawsze. Od paru lat jestem wierna temu samemu cięciu i jestem z niego zadowolona (czasem mocno ścinam dół, czasem zostawiam za ramiona). Moje włosy nie wiedzą co to odżywka i zapewne stąd ten susz. Do tej pory - szampony z silikonami i SLS, pianka do loków, krem do loków artego (kupiony u fryzjerki, bardzo fajny). Po wchłonięciu części informacji kupiłam szampon Alterra granat&aloes i balsam b/s Joanna z apteczki babuni mleko&miód, piankę odstawiłam i stylizuję kremem. Nie szoruję już włosów ręcznikiem, tylko delikatnie osuszam. Suszarki i prostownicy praktycznie nigdy nie używam. Do tej pory musiałam je myć codziennie (u nasady przetłuszczały się w niewiarygodnym tempie), odkąd używam Alterry wydłużyłam ten czas do dwóch dni teraz koniecznie chcę kupić odżywkę d/s i ewentualnie jakąś maskę i żel do styliazji, bo krem niestety się kończy do tego zbieram się do eksperymentów z olejami. Zdjęcia mają około miesiąca, jeszcze żadnych zmian w pielęgnacji. Proszę - oceniajcie, krytykujcie i doradzajcie
śliczne włoski
ale jak dziewczyny pisały, Alterra nie jest taka delikatna
TwojaKokaina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 13:00   #66425
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Lepsze, wg numeracji CAS SCS to to samo to SLS, tylko inaczej otrzymany.
Klik!

Jeszcze tyle muszę się nauczyć, dziękuję.
Żałuję, że skończyłam w tym roku chemię, gdyby nie strach przed nauczycielem to pewnie byłby jeden z najbardziej lubianych przedmiotów

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 13:00   #66426
201605051001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Majka1503 Pokaż wiadomość
Ja dowiedziałam się po 4 miesiącach, że SCS to i tak silny detergent...
Zostaw Alterre na oczyszczanie co jakiś czas, powinna się nadać
Cytat:
śliczne włoski
ale jak dziewczyny pisały, Alterra nie jest taka delikatna
Dziękuję!
No i tak to jest jak idę na zakupy ogarnięta troską o moje włosy i kupuję kolejny badziew kasa w błoto, szlag by to trafił.

Edytowane przez 201605051001
Czas edycji: 2012-07-26 o 13:02
Stary 2012-07-26, 13:02   #66427
smoothly
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TwojaKokaina Pokaż wiadomość
jakie fajne się zrobiły!

znalazłam w końcu na nie sposób chyba
dzisiejsze rozpuszczone z nocy! trzeci dzień, a ja zakochałam się w moich włosach 
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0435.jpg (114,2 KB, 42 załadowań)

akcja - powrót do formy!
smoothly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 13:28   #66428
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Artego styling tools twist up, krem modelujący do modelowania skrętu włosów (i to jest tylko do użytku profesjonalnego)
Skład jest bardzo nieczytelnym drukiem, mam nadzieję, że nie zrobię jakichś literówek
Aqua, Cyclomethicone, Dimethiconecrosspolymer, PVP/Vacopolymer, Polyquaternum-11, Polyquaternum-37, Polyglyceryl-4 Isostearate, Cetyl PEG/PPG 10/1 Dimethicone, Hexyl Laurate, Benzyl Alcohol, Benzyl Saucylate, Hexyl Cinnamal, Parfum, Methylisothazolinone, Eugenol, Methylchlorosothazolinone , CI 19140, CI 16255, Magnesium Chloride, Benzyl Benzoate, Butylphenyl Methylpropional, Citronelloil, Hydroxycitronellal, Limonene, Coumarin, Linalooil, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde
Jojć... ależ polimerowiec! Polimer pogania silikonem, zapachem i konserwantem. CG to to nie jest ale od stylizatora oczekuje się nadania i utrzymania kształtu fryzury,a to tutaj jest. Musze zobaczyć, czy już był w analizowym, jak nie, to sobie przekleję Twój post
Cytat:
Aktualnie była to pianka do loków Wella Shockwaves
Nie jestem pewna, czy zawiera denat albo Isopropyl Alcohol. Zobacz. Jeśli nie, to nie powinna wysuszać. Wella cudów nie ma, ale przynajmniej nie szkodzi.
Cytat:
Delikatnie odciskam w bawełniany ręczniczek
Mam nadzieję, że jest z gładkiego materiału.
Cytat:
Nawiasem mówiąc, tyle tu się naczytałam o porowatości, ale sama nie umiem jej określić. Między innymi dlatego, że nigdy włosów nie farbowałam, nie poddawałam stylizacji typu wałki, lokówka. Efekt prostowania zależał od prostownicy - dobrej firmy radziła sobie dobrze na jakieś 12h, potem końce zaczynały się zawijać, a po myciu nie było śladu jakichkolwiek ingerencji. Włosy schną bardzo szybko, 1-1,5h. Ale są bardzo cienkie i rzadkie, może to dlatego? No i wypadają od zawsze w sporych ilościach
By okreslić porowatość, musisz się im długo przyglądać. Tu nie ma nic od razu.
Zerknij do postów o porowatości w FAQ i bloga Ajrisz Marty. Naprawdę porządnie podeszła do tematu.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 13:31   #66429
Zioło
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smoothly Pokaż wiadomość

znalazłam w końcu na nie sposób chyba
dzisiejsze rozpuszczone z nocy! trzeci dzień, a ja zakochałam się w moich włosach 
Jakie śliczne! Chciałabym, by moje się tak układały...

Jesteście w stanie polecić mi jakąś odżywkę b/s, która nie obciąży mi włosów? Bo niby przeczytałam pigułkę, przejrzałam opinie tych odżywek Joanny, ale za każdym razem, kiedy idę jakąś kupić, to wychodzę z niczym. Obawiam się, że po nałożeniu będę miała tłuste strąki, bo u mnie chyba dość łatwo o taki efekt...
Poza tym, jak się nakłada na włosy odżywki b/s? Bo gdzieś wyczytałam, że dziewczyna odżywką Joanny ugniata loki, a zawsze sądziłam, że ugniata się żelem/pianką

I od jakiego stylizatora powinnam zacząć? Próbowałam żelu lnianego, ale po odgnieceniu moje włosy były jakieś takie spuszone i jestem ciekawa tych sklepowych żeli/pianek Gdzieś tu widziałam, że ktoś polecał żel pomarańczowo-czarny z Isany, ale nie znalazłam go na liście stylizatorów zgodnych z CG i trochę zgłupiałam...

Zioło jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 13:32   #66430
Malwina_89
Zakorzenienie

kascycko już do Ciebie na bloga pędzę, coby podziwiać

Jak myślicie - Facelle zmyje Amlę, czy potrzebuję do tego jakiegoś cięższego kalibru?

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 13:34   #66431
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:

Jesteście w stanie polecić mi jakąś odżywkę b/s, która nie obciąży mi włosów? Bo niby przeczytałam pigułkę, przejrzałam opinie tych odżywek Joanny, ale za każdym razem, kiedy idę jakąś kupić, to wychodzę z niczym. Obawiam się, że po nałożeniu będę miała tłuste strąki, bo u mnie chyba dość łatwo o taki efekt...
Poza tym, jak się nakłada na włosy odżywki b/s? Bo gdzieś wyczytałam, że dziewczyna odżywką Joanny ugniata loki, a zawsze sądziłam, że ugniata się żelem/pianką

I od jakiego stylizatora powinnam zacząć? Próbowałam żelu lnianego, ale po odgnieceniu moje włosy były jakieś takie spuszone i jestem ciekawa tych sklepowych żeli/pianek Gdzieś tu widziałam, że ktoś polecał żel pomarańczowo-czarny z Isany, ale nie znalazłam go na liście stylizatorów zgodnych z CG i trochę zgłupiałam...
Dopiero co Eloe pisała o lekkich ( i cięższych) odżywkach

odgniatałaś zupełnie suche włosy? zel lniany jest u mnie jedyny, który przeciwdziała odstawaczom i puchowi, na laniany nakładam dopiero żel sklepowy - u mnie najlepsze sa artiste i mrożący ( też to dziś pisałam)

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 13:37   #66432
201605051001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Jojć... ależ polimerowiec! Polimer pogania silikonem, zapachem i konserwantem. CG to to nie jest ale od stylizatora oczekuje się nadania i utrzymania kształtu fryzury,a to tutaj jest. Musze zobaczyć, czy już był w analizowym, jak nie, to sobie przekleję Twój post
Wydaje mi się, że nie ma tego na wizażu, szukałam i nie znalazłam. Może dlatego, że nie jest ogólnodostępny?
Cytat:
Nie jestem pewna, czy zawiera denat albo Isopropyl Alcohol. Zobacz. Jeśli nie, to nie powinna wysuszać. Wella cudów nie ma, ale przynajmniej nie szkodzi.
No właśnie cudów nie robi, dlatego też odstawiłam. Poza tym już się kończy i zamiast pianki robi się rozlane coś
Cytat:
Mam nadzieję, że jest z gładkiego materiału.
ja też mam taką nadzieje, haha ale chyba przerzucę się na zwykły t-shirt dla bezpieczeństwa
Cytat:
By okreslić porowatość, musisz się im długo przyglądać. Tu nie ma nic od razu.
Zerknij do postów o porowatości w FAQ i bloga Ajrisz Marty. Naprawdę porządnie podeszła do tematu.
Jak trochę ochłonę od nadmiaru informacji, to zacznę zgłębiać temat

Dziękuję za tyle uwagi!

Edytowane przez 201605051001
Czas edycji: 2012-07-26 o 13:40
Stary 2012-07-26, 13:53   #66433
smoothly
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję
wiesz co? spróbuj może na noc jak masz takie spinki klamerki małe skręcić ze 4 ślimaczki na czubku głowy. u mnie efekt - jak widać, gdzie zawsze na 2-3 dzień był puch, włosy niemalże proste i okropne

a co do stylizatora, ja nie mogłam się przekonać do żeli, ale kupiłam ten z bielendy z czarną rzepą i jest rewelacja. wezmę joanne b/s pougniatam włosy, na to żel i trzymają się bez zarzutu, a wyglądają, tak jak na wczorajszych fotkach

akcja - powrót do formy!
smoothly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 13:56   #66434
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
odgniatałaś zupełnie suche włosy? zel lniany jest u mnie jedyny, który przeciwdziała odstawaczom i puchowi, na laniany nakładam dopiero żel sklepowy - u mnie najlepsze sa artiste i mrożący ( też to dziś pisałam)
Czyli odgniatać zupełnie suche włosy?
Mycie-odżywka d/s-odżywka b/s-całkowite wyschnięcie i dopiero stylizacja?

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.

Stary 2012-07-26, 13:59   #66435
Zioło
Raczkowanie

Cytat:
Dopiero co Eloe pisała o lekkich ( i cięższych) odżywkach
Dziękuję, masz rację! Byłam pewna, że Eloe pisała o odżywkach d/s, dopiero teraz się wczytałam i zobaczyłam, że nie tylko

Cytat:
Tak, odgniatałam zupełnie suche włosy. Nie wiem, czy moje włosy by zniosły odżywkę b/s i dwa żele... zacznę od odżywki, potem spróbuję z którymś żelem.
Pewnie pisałaś, ale nie tak łatwo odnaleźć się wśród tylu postów. Czytam wszystko, ale czasem coś mi umknie.

Zioło jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 14:04   #66436
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Majka1503 Pokaż wiadomość
Czyli odgniatać zupełnie suche włosy?
Mycie-odżywka d/s-odżywka b/s-całkowite wyschnięcie i dopiero stylizacja?
oj oj nieporozumienie sie wkradło.

odgniatanie - to odgniatanie sucharków ( po całym procesie myciu odżywianiu zabezpieczaniu stylizacji ) ugniatanie to dla mnie nakładanie żelu na mokre włosy i uciskanie włosków by nadać im kształt - potem juz czekasz aż zupełnie wyschną i odgniatasz te sucharki najlepiej przez jedwab/coś sliskiego i puchu być nie powinno.
Często gdy nie moge czekać na całkowite wychsniecie odgniote je wczesniej to włąśnie są spuszone.

ciekawe czy gorzej nie zamotałam

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

Cytat:

Tak, odgniatałam zupełnie suche włosy. Nie wiem, czy moje włosy by zniosły odżywkę b/s i dwa żele... zacznę od odżywki, potem spróbuję z którymś żelem.
Pewnie pisałaś, ale nie tak łatwo odnaleźć się wśród tylu postów. Czytam wszystko, ale czasem coś mi umknie.
popatrz sobie w codziennik i dziennik - tam znajdziesz co i jak nakładamy - no i zachęcam do zapisywania w codzienniku Twoją pielęgnację, potem łatwo znaleźć po jakich produktach miałaś ładne kręcioły a co Ci wyraźnie nie służy..

żel dla mnie mrożący z joanny jest super ale na lniany. Sam chyba matowił niektórym włosy.

Stary 2012-07-26, 14:10   #66437
Majka1503
EDUkator

Cytat:

odgniatanie - to odgniatanie sucharków ( po całym procesie myciu odżywianiu zabezpieczaniu stylizacji ) ugniatanie to dla mnie nakładanie żelu na mokre włosy i uciskanie włosków by nadać im kształt - potem juz czekasz aż zupełnie wyschną i odgniatasz te sucharki najlepiej przez jedwab/coś sliskiego i puchu być nie powinno.
Często gdy nie moge czekać na całkowite wychsniecie odgniote je wczesniej to włąśnie są spuszone.

ciekawe czy gorzej nie zamotałam
Dziękuję, czyli robię dobrze, bo już myślałam, że znowu coś źle

Stary 2012-07-26, 14:13   #66438
Bulinka88
Przyczajenie

Kurcze dziewczyny czytam tak o waszych lokach i widzę że nie tylko ja mam problemy z moimi włosami...

Moje loko - fale są do ramion (zapuszczam)... Włosy jak to włosy raz się ułożą ładnie a raz jak teraz wyglądają tragicznie... Na codzień myję włosy szamponem ze STAPIZU + odżywka.... Zauważyłam ostatnio że dosyć mocno mi je wysztywniają... I muszę pomyśleć nad zmianą, aby włosy były miękkie a nie sztywne i nie podatne na kręcenie...

Nie mogę pozwolić sobie na bark grzebienia czy szczotki... Po każdym umyciu muszę je rozczesać... Później nakładam piankę -> żel -> Krem do loków Pantene -> i na sam koniec lakier do włosów... Oczywiście suszę włosy suszarką z dyfuzorem (głowa w dół)...

Muszę pomyśleć jeszcze teraz nad jakimś mega mocnym żelem dla utrwalenia końcowego efektu, bo jak źle je utrwale to po nocy wyglądają tragicznie...

Może polecacie jakieś pianki do włosów plus super mocne żele?
Bulinka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 14:21   #66439
Riddim
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zuzank_a Pokaż wiadomość
a jeśli chodzi o pytania... cóż, chciałabym wiedzieć, co mogę jeszcze "zaproponować" moim włosom? Na pewno chcę je podciąć, ale na konkretne cięcie muszę czekać do października. Na pewno chciałabym zarzucić farbowanie, ale... jw. mogę zacząć w październiku. Co jeszcze?

dzięki za wieczną wyrozumiałość dla początkującej
Podciąć, podciąć a reszta już została podpowiedziana. No i pisałaś o oleju kokosowym - wydaje mi się, że kokos nie jest dla każdego i warto spróbować innych grup olejów.

Racuszek, witaj i życzę wytrwałości

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Pamiętam Ale to dopiero Woodstockową fryzurę pokażę, bo teraz wymywam niebieski toner żeby móc na Woodstock mieć ładną zieleń
O właśnie mi przypomniałaś o co miałam zapytać Dziewczyny jak sobie radzicie z włosami na wyjazdach? Przeraża mnie sierpień, bo praktycznie co weekend będę pod namiotem. Nie wiem co ja zrobię

Cytat:

Nawet nie wiesz jak mi pomogłaś tą wypowiedzią czytam forum od jakiegoś czasu a w kwestiach odgniatania i ugniatania wciąż była w domyśle
Stary 2012-07-26, 14:23   #66440
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Riddim Pokaż wiadomość

Nawet nie wiesz jak mi pomogłaś tą wypowiedzią czytam forum od jakiegoś czasu a w kwestiach odgniatania i ugniatania wciąż była w domyśle
cieszy mnie to

Stary 2012-07-26, 14:29   #66441
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Malwina_89 Pokaż wiadomość
Jak myślicie - Facelle zmyje Amlę, czy potrzebuję do tego jakiegoś cięższego kalibru?
Nie myłam Facellem, ale mam pytanie - jaka masz Amlę? Na kokosie czy na parafinie?

Cytat:
Wydaje mi się, że nie ma tego na wizażu, szukałam i nie znalazłam. Może dlatego, że nie jest ogólnodostępny?
To nie ma znaczenia. Zgłaszamy sporo różnych kosmetyków. Już dodałam Twój post do analizowego
Cytat:
No właśnie cudów nie robi, dlatego też odstawiłam. Poza tym już się kończy i zamiast pianki robi się rozlane coś
To na teraz masz co próbować. Nowej nie kupisz jakiś czas
Cytat:
ja też mam taką nadzieje, haha ale chyba przerzucę się na zwykły t-shirt dla bezpieczeństwa
Materiał musi być gładki i chłonny. A co to już będzie, to Twój wybór. Ja stosuję arafatkę
Cytat:
Jak trochę ochłonę od nadmiaru informacji, to zacznę zgłębiać temat
Podoba mnie się Twoje podejście do sprawy.
Warto powracać do tematów, które czytało się na początku. Po pewnym czasie inaczej się je postrzega, coś się dodaje, zmienia.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-07-26, 14:32   #66442
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Nie myłam Facellem, ale mam pytanie - jaka masz Amlę? Na kokosie czy na parafinie?
Wychodzi ze składu, że na parafinie.

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Stary 2012-07-26, 14:40   #66443
201605051001
Konto usunięte

Cytat:
Racuszek, witaj i życzę wytrwałości
Witam również i dziękuję przyda się!

Eloe77 stety lub niestety, długa droga przede mną będę dzielnie walczyć, szukać, kombinować i wracać do wszelkich pigułek. Nie sposób tego wszystkiego od razu zapamiętać nie mogę się doczekać momentu, kiedy stwierdzę, że wreszcie to wszystko rozumiem stricte humanistyczny umysł nie pomaga jak widzę to zatrzęsienie chemii i innych strasznych rzeczy...
Stary 2012-07-26, 14:40   #66444
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Bulinka88 Pokaż wiadomość
Na codzień myję włosy szamponem ze STAPIZU + odżywka....
Jaki i jaka? Konkretnie - nazwa i skład.
Cytat:
Zauważyłam ostatnio że dosyć mocno mi je wysztywniają...
Owszem. Najprawdopodobniej pozbawiłaś je sporej ilości wilgoci.
To tez sprawia, że nie są podatne na kręcenie.
Cytat:
Nie mogę pozwolić sobie na bark grzebienia czy szczotki... Po każdym umyciu muszę je rozczesać...
Ależ my się czeszemy,a le w chwili, gdy to jest bezpieczne dla włosów, czyli wtedy, gdy na włosie jest odżywka. Potem przy kolejnym myciu.
Cytat:
Później nakładam piankę -> żel -> Krem do loków Pantene -> i na sam koniec lakier do włosów...

I mimo takiej dawki stylizatorów nie chcą się kręcić, co?
Coś odnoszę wrażenie, żeś na bakier z pielęgnacją. Ba! Teraz mam pewność, że chyba masz na głowie coś, od czego sama startowałam.
Cytat:
Może polecacie jakieś pianki do włosów plus super mocne żele?
Tak, supermocna jest Isana męska czarna z pomarańczowymi napisami. Na początek pomoże i będziesz w zachwytach, ale jesli nie zmienisz podejścia do włosów i nie postawisz na porządną pielęgnację zamiast na jej namiastkę, to wkrótce znów będziesz mieć kłopot z włosami.
Stawianie na same stylizatory to jak stawianie dachu na domu bez fundamentów i ścian.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-07-26, 14:44   #66445
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie rzecz w tym, że wcale nie na blogu i nie pod etykietką 'Anonim', ale na Facebooku! Ludzie byli w stanie podpisać się imieniem i nazwiskiem pod opiniami: 'fajny strój, ale modelka-pasztet wszystko psuje', 'wiocha na 100%', 'tragedia', 'masakra', 'ale brzydka pani', 'moja 8-letnia córka nie wymyśliłaby większego kiczu', 'tragiczna grzywka', 'okropna fryzura' itp. ... chyba ani jednej merytorycznej wypowiedzi tam nie było I dziękuję!
Wiesz co, kiedy chcesz pokazywac siebie i swoje stylizacje w necie czy tez pozowac do zdjec, musisz liczyc sie z tym, ze ludzie będą poddawali Cię ocenie i nie zawsze ta ocena będzie pozytywna. Jednak co innego konstruktywna krytyka, a co innego takie bezsensowne, przykre komentarze. Czytam czasami blogi modowe i to jak niektorzy potrafia sie czepiac autorek (i w jaki sposób), najczesciej bardzo ladnych, to przechodzi ludzkie pojecie. Z czasem nabierzesz do tego dystansu, po prostu sa ludzie i parapety i tych drugich nalezy olac Rob swoje

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Eloe

Mija mi dziś rok pielęgnacji CG Na blogu mam z tej okazji włosową historię ze zdjęciami, jakby ktoś chciał pooglądać
Pieknie widac przemiane I przy okazji natknelam sie na wpis o balsamie do ciała Isany z shea i maslem kakaowym, a swego czasu szukalam odpowiedzi na pytanie, czy nada sie do "olejowania" I teraz juz wiem

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Eloe

Kascycko - byłam, widziałam, gratuluję

Czy macie sposób na pozbycie się zapachu cysteiny?
Zrobiam płukankę przed myciem, w poniedziałek Dziś umyłam po raz drugi, dalej śmierdzą ;]
Chyba pozostaje umyć kolejny raz włosy szamponem, w ostatecznosci nawet SLSem (jesli masz np. wazne spotkanie). Moze sprobuj tez dodac do ostatniego plukania lub do odzywki troche olejku lawendowego, powinien troche zamaskowac jajeczny smrodek

Cytat:
Dziękuję!
Ojej, nie wiedziałam, że Alterra robi krzywdę w takim razie spróbuję ją zużyć/oddać w dobre ręce i może zacznę kombinować w klimatach CG.
Odżywka koniecznie na dniach a czy w drogerii kupię maski bingo i żele artiste? Planuję wypad do Rossmana
Alterra nie jest zla, niektore z nas ja lubia Ja nieswiadoma niczego uzywalam ja przez dobre 2 miesiace na poczatku CG do OMO i na calosc i nic sie zlego nie dzialo, wiec bez paniki. Poza tym nie oddawaj jej, musisz i tak miec szampon z SLS/SCS do oczyszczania wlosow co pewien czas (oleje i inne skladniki rowniez z czasem sie nabudowuja).

Riddim moj wlosowy zestaw na wyjazdy jest prosty - szampon (lub nawet zel pod prysznic i szampon BD 2w1 - sa miniaturki w ross) plus odzywka Ziaja codzienna pielegnacja z jojoba - ma troche dobroci, parafine i silikon zapobiegajace ucieczce wody i filtr UV, a wiec wszystko, czego moje wlosy potrzebuja w warunkach narazenia na slonce, slona wode i ucieczke wilgoci, oczywiscie jak na taka pielegnacje minimum Mozna ja uzywac zarowno jako ds jak i bs. Do tego mam jeszcze spray z filtrami Balea (z niemieckiej drogerii DM). A jesli wyjezdzam gdzies gdzie nie ma ręczników i muszę wziąć swój to biorę ten z mikrofibry

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...

Edytowane przez claudiiin
Czas edycji: 2012-07-26 o 14:49
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 14:44   #66446
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Malwina_89 Pokaż wiadomość
Wychodzi ze składu, że na parafinie.
No to może być problem. Parafina nie wnika jak kokos, więc radziłabym przed myciem przygotować sobie Facelle - by sprawdzić - i jakiś szampon z siarczanem. W razie czego.
Uwaga na ewentualne obciążenie włosów.
Cytat:
Eloe77 stety lub niestety, długa droga przede mną będę dzielnie walczyć, szukać, kombinować i wracać do wszelkich pigułek. Nie sposób tego wszystkiego od razu zapamiętać nie mogę się doczekać momentu, kiedy stwierdzę, że wreszcie to wszystko rozumiem stricte humanistyczny umysł nie pomaga jak widzę to zatrzęsienie chemii i innych strasznych rzeczy...

Dasz radę. Ja tez jestem humanistką

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-07-26, 15:16   #66447
Riddim
Zadomowienie

claudiiin, dzięki Rozważam wiele opcji. Myślałam, żeby wziąć Facelle, ale do tego potrzeba mi odżywki konkretnej d/s i nie jestem przekonana, czy będą na to czas i warunki. Zastanawiam się, czy nie wziąć jakiegoś szamponu silikonowego, zawsze lepsza ochrona taka niż brak ochrony.
Stary 2012-07-26, 15:22   #66448
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
No to może być problem. Parafina nie wnika jak kokos, więc radziłabym przed myciem przygotować sobie Facelle - by sprawdzić - i jakiś szampon z siarczanem. W razie czego.
Uwaga na ewentualne obciążenie włosów.
Dziękuję za odpowiedź

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Stary 2012-07-26, 15:24   #66449
Eloe77

Cytat:
claudiiin, dzięki Rozważam wiele opcji. Myślałam, żeby wziąć Facelle, ale do tego potrzeba mi odżywki konkretnej d/s i nie jestem przekonana, czy będą na to czas i warunki. Zastanawiam się, czy nie wziąć jakiegoś szamponu silikonowego, zawsze lepsza ochrona taka niż brak ochrony.
Niestety szampon silikonowy tez nie da Ci ochrony. To za mało.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-07-26, 16:18   #66450
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Mysle ze z odzywki nie powinnas rezygnowac. Szampon to tylko szampon... Wlosy oprocz oczyszczenia i silikonu powinny jednak cos dostac po myciu, choćby odzywke bs, ktora najlepiej je zabezpieczy i ujarzmi (to wazne zwlaszcza gdy nie planujesz brac ze soba zadnego stylizatora). Odzywki ds tez nie musisz dlugo na wlosach trzymac, wystarczy nalozyc ja, rozczesac wlosy i splukac Dlatego polecilam ta Ziaje ktora z kolei polecila mi Eiri, bo ona nadaje sie jako ds i bs, a ponadto filtr zawarty w niej powoduje, ze mozna nawet odpuścic sobie spray z filtrem, tak sądzę

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości