Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2217 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-26, 22:58   #66481
smoothly
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

mam jedną sprawdzoną od pasemek, wiem, ze zrobi mi to co chcę, ale nie za wszelką cenę. gorzej ze ścinaniem i uczesaniem

akcja - powrót do formy!
smoothly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 23:05   #66482
szizii
Raczkowanie

Ja mam taką od fryzur - bardzo tania, bo znajoma, fajnie czesze, umie podpiąć włosy ale niestety - używa takich kosmetyków, że one strasznie niszczą włosy, nie skupia się na pielęgnacji
Ta druga zaś świetnie ścina, po nawilżaniu byłam zachwycona ale chodzę do niej tylko raz na jakiś czas, bo chyba bym zbankrutowała, a wiadomo - portfel uczennicy, która jest na utrzymaniu rodziców specjalnie gruby nie jest
szizii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 23:15   #66483
smoothly
Zakorzenienie

no ja rozumiem, znam ten ból, studencka kieszeń też cierpi

akcja - powrót do formy!
Stary 2012-07-26, 23:21   #66484
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez szizii Pokaż wiadomość
Wybieram się niedługo do fryzjerki na nawilżanie włosów. Byłam ostatnio w maju, to jak ścięła mi włosy i je nawilżyła doprowadziło mnie do takiej radości, że teraz pokładam w niej dużą nadzieję. Ale jeżeli będą wyglądać tak cudownie jak kiedyś to muszę jakoś to nawilżenie utrzymać...
eeeeeeee, sama możesz sobie zrobić taki zabieg. Będzie taniej i bez silikonów. Wszystkie staramy się długo, żeby włosy były miękkie i błyszczące, ładnie się układały. Sądzisz, że jest to możliwe po jednym zabiegu bez użycia silikonów? Nie bardzo.
Nałóż ulubioną odżywkę/maskę, dołóż co masz w domu (przepisy w receptariaszu), na to folia, ręcznik i możesz podsuszyć suszarką (ale nie musisz). I masz zabieg nawilżający

Cytat:
Wydaję mi się, że po prostu uwielbiam "przedobrzyć" z pielęgnacją,
Nie Ty jedna Mówię o sobie
Cytat:
Czyli jak rozumiem unikać produktów z proteinami/ uważać z ilością?
Unikać nie, ale uważać i obserwować włosy. Moje bardzo lubią keratynę (dokapuję ją do odżywek). Proteina to humektant, trzeba uważać na wilgotność powietrza.

Cytat:
Tak, chodziło mi o balsam z apteczki babuni, ten dość popularny tutaj, bez spłukiwania
Bardzo fajny. Lubię go, warto wypróbować też odżywki joanny naturii.
Cytat:
Dobrze, od jutra zaczynam robić zdjęcia i spisywać, co dokładnie robię z włosami, czego używam
Tylko pokaż efekty
Cytat:
Tak, ten żółty, polowałam na niego od pewnego czasu ale był trochę drogi i nie mogłam się przekonać, spróbuję i sprawdzę, czy w jakiś sposób działa A czy on nie ma w swoim składzie jakiegoś składnika, który mógłby zaszkodzić włosom?
Fakt, jest drogi. też kupiłam go w promocji. Tutaj masz analizę: KLIK
Cytat:
Czyli: myć włosy tak, jak to robiłam ale używając jednej odżywki, tej z Issany? Darować sobie Biovax, który mam na włosach dłużej?
Umyj włosy i użyj jednej odżywki bądź maski. Możesz używać przemiennie biovax i isanę. Biovax jest bardziej treściwy, nie pamiętam składu isany (chyba jest lżejsza).

Cytat:
Zrobiłam listę kosmetyków, które mam teraz, jest tego całkiem sporo! Niestety już wiem, że połowa nadaje się do wyrzucenia, tyle kasy w błoto
Zrób jak radzi Majka albo używaj okazjonalnie. Ale nie wyrzucaj, szkoda kasy.
Cytat:
Napisane przez Bulinka88 Pokaż wiadomość
Intensywnie nawilżający szampon z jedwabiem do włosów zniszczonych lub po farbowaniu. Dzięki zawartości protein jedwabiu posiada właściwości silnie nawilżające skórę i włosy. Nadaje się do częstego stosowania.

Czy ja wiem czy ich nie pielęgnuję?! Nakładam chociaż raz w tygodniu maskę KALLOS MASKA PLACENTA Z ŁOŻYSK... Nigdy wcześniej sie nie zastanawiałam jak inaczej mogę je pielęgnować...
łaa, ale mocny ten szampon. A jak często myjesz włosy? Jeśli raz w tygodniu i wtedy nakładasz maskę, to jeszcze ok, ale jeśli częściej i po szamponie nic nie nakładasz, to raczej kiepsko z pielęgnacją.
A jak pielęgnować? Poczytaj podwieszone wątki, zajrzyj do codziennika.Tam wszystko jest

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 23:30   #66485
szizii
Raczkowanie

Cytat:
Nałóż ulubioną odżywkę/maskę, dołóż co masz w domu (przepisy w receptariaszu), na to folia, ręcznik i możesz podsuszyć suszarką (ale nie musisz). I masz zabieg nawilżający
No właśnie nie jeden raz próbowałam ale zawsze efekt - siano Trzeba się wczytać porządnie w wątek loków, widzę

Cytat:
Unikać nie, ale uważać i obserwować włosy. Moje bardzo lubią keratynę (dokapuję ją do odżywek). Proteina to humektant, trzeba uważać na wilgotność powietrza.
Czyli przesadzenie z ilością takiej maski/odżywki, nawet niewielkie, może wpłynąć negatywnie na włosy, spowodować puszenie?

Cytat:
Tylko pokaż efekty
Jeżeli tylko się nie przerazicie początkowych zdjęć, to jasne Mam tylko nadzieję, że kiedyś będę mogła się pochwalić tutaj takimi włosami, o jakich marzę

Cytat:
Fakt, jest drogi. też kupiłam go w promocji. Tutaj masz analizę: KLIK
Trochę zmartwiła mnie ta analiza, szczególnie na temat trwałości tego kosmetyku ale zobaczymy, może na moich włosach się sprawdzi

Cytat:
Zrób jak radzi Majka albo używaj okazjonalnie. Ale nie wyrzucaj, szkoda kasy.
Ewentualnie zostanę przy nabłyszczaczu i tym fioletowym "maźgaju" do prostowania, a resztę spróbuję jakoś wymienić... Zastanowię się Ale wydaje mi się ,sama odnoszę dziwne wrażenie, że moim włosom te produkty trochę szkodzą...
Stary 2012-07-27, 00:00   #66486
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
No właśnie nie jeden raz próbowałam ale zawsze efekt - siano Trzeba się wczytać porządnie w wątek loków, widzę
Oj, trzeba, trzeba, ale wątków nie nadrobisz. Podpięte wątki, blog AjriszMarty, Małgosi, Volyovej.
Powoli, dasz radę
Cytat:
Czyli przesadzenie z ilością takiej maski/odżywki, nawet niewielkie, może wpłynąć negatywnie na włosy, spowodować puszenie?
Hmmm, to nie takie proste, na puszenie może mieć wpływ wiele innych czynników (zbyt dużo humektantów, wilgotność powietrza, niewłaściwe suszenie, niewłaściwe produkty ....)
Cytat:
Jeżeli tylko się nie przerazicie początkowych zdjęć, to jasne Mam tylko nadzieję, że kiedyś będę mogła się pochwalić tutaj takimi włosami, o jakich marzę
Zobaczysz sama jak fajnie będzie porównywać efekty
Cytat:
Trochę zmartwiła mnie ta analiza, szczególnie na temat trwałości tego kosmetyku ale zobaczymy, może na moich włosach się sprawdzi
Pozostaje Ci tylko wypróbować, zawsze możesz też wymieszać z innym żelem.
Cytat:
Ewentualnie zostanę przy nabłyszczaczu i tym fioletowym "maźgaju" do prostowania, a resztę spróbuję jakoś wymienić... Zastanowię się Ale wydaje mi się ,sama odnoszę dziwne wrażenie, że moim włosom te produkty trochę szkodzą...
Jeśli w składzie jest alkohol, może wysuszyć. Polimery mogą się nadbudować, to samo silikony. Trzeba używać co jakiś czas szamponu z sles.

Uciekam, TŻ zaraz przyjdzie, nie widzieliśmy się dwa tygodnie.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-27, 00:11   #66487
szizii
Raczkowanie

Ok, będę próbowała jeszcze jutro ogarnąć to wszystko "na trzeźwo". Zrobię listę, jakich kosmetyków będę używała, zamieszczę zdjęcie i dokładne plany na najbliższy czas. I oczywiście wtedy poproszę o opinię, bo widzę, że jesteście o wieeeeeeele lepiej obeznane w temacie niż ja

Cytat:
<zazdrość osoby w dołku miłosnym, żartuję > Uciekaj, uciekaj, w końcu to bardzo ważne I dziękuję za rady!
Stary 2012-07-27, 00:22   #66488
nez123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Zioło Pokaż wiadomość
Jesteście w stanie polecić mi jakąś odżywkę b/s, która nie obciąży mi włosów? Bo niby przeczytałam pigułkę, przejrzałam opinie tych odżywek Joanny, ale za każdym razem, kiedy idę jakąś kupić, to wychodzę z niczym. Obawiam się, że po nałożeniu będę miała tłuste strąki, bo u mnie chyba dość łatwo o taki efekt...
Poza tym, jak się nakłada na włosy odżywki b/s? Bo gdzieś wyczytałam, że dziewczyna odżywką Joanny ugniata loki, a zawsze sądziłam, że ugniata się żelem/pianką
Joanny Naturie jako b/s sa dosyc lekkie
Ja po myciu włosow wygniatam nadmiar wody i wtedy nakładam b/s, potem laduja w koszuli(plopping, plunking(?) nigdy nie wiem, jak to sie nazywa...) na kilkanascie minut, potem nakładam zel, susze tak do 80%, odgniatam juz calkiem suche.

Cytat:
Nie mogę pozwolić sobie na bark grzebienia czy szczotki... Po każdym umyciu muszę je rozczesać... Później nakładam piankę -> żel -> Krem do loków Pantene -> i na sam koniec lakier do włosów... Oczywiście suszę włosy suszarką z dyfuzorem (głowa w dół)...

Muszę pomyśleć jeszcze teraz nad jakimś mega mocnym żelem dla utrwalenia końcowego efektu, bo jak źle je utrwale to po nocy wyglądają tragicznie...

Może polecacie jakieś pianki do włosów plus super mocne żele?
Nikt ci nie karze rezygnowac z grzebienia, ale nie rozczesuj na sucho Same zabezpieczacze w niczym ci nie pomoga, maja za zadanie zatrzymac wode we wlosie, wiec najpierw musisz je porzadnie nawilzyc. Wlosy beda lepiej wygladac na drugi dzien, jak beda w lepszym stanie pielegnacyjnym.

Cytat:
We wszystkich kieleckich Rossmannach jest promocja z 40 na 24 zł, no nie mogłam się nie skusić Nie ma za co dziękować, szczerze mam nadzieję, że za jakiś czas będę mogła pochwalić się taką zmianą tutaj na forum

Wybieram się niedługo do fryzjerki na nawilżanie włosów. Byłam ostatnio w maju, to jak ścięła mi włosy i je nawilżyła doprowadziło mnie do takiej radości, że teraz pokładam w niej dużą nadzieję. Ale jeżeli będą wyglądać tak cudownie jak kiedyś to muszę jakoś to nawilżenie utrzymać...
Ciekawi mnie ten zel, ale sklad ostrasza...

Jakos nie wierze w to nawilzanie wlosow. Zaloze sie, ze fryzjerka napakowala cos z silikonami, co dalo taki efekt. Lepiej zrobisz jak na umyte wlosy nalozysz jakas maske (np. Bingo spa), mozesz dodac do niej np. miod, zoltko albo jakies polprodukty, na to czepek, potem ogrzewasz suszarka. Na calosc mozesz nalozyc cieply recznik i trzymasz ok 20/30min.

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Odezwij się jak już się zagnieździsz
Dam znac Mysle, że zakwateruje sie tam jakos we wrzesniu. Chciałabym jeszcze miec czas na poznanie miasta, gdzie co jest... Na razie jestem na poł podekscytowana i przerazona, ale przyda mi sie taki reset.
Ajrisz! Chwile mnie nie bylo, a tu rulony, tunele i Bóg wie co jeszcze... Pieknie jak zwykle

Macie jakis sposob (oprocz podpinania) na podpiecie wlosow od nasady?

U mnie coraz czesciej wychodzi cos à la trójkat...

No i okazalo sie ze rozpuszczone wlosy przy nawet lekko wietrznej pogodzie to zly pomysl. Na wiekszosci zdjec zasłaniaja mnie moje wlasne włosy...

Mam ostatnio ogromną fazę na koka, używam dużego wypełnianiacza ( nie mam problemów z objętościa ale są za krótkie żeby stworzyć dużego koka). Pokochałam ta fryzurę. Najczęściej robię na włosach, które nienadaja się do rozzpuszczenia, ale niechce jeszcze myć. Włosy też koka polubily, mogę go nosić dwa/trzy dni ( za dnia, na noc dopłatami) i w ogóle się nie koltunia i są zadowolone.
P.S Przepraszam, za brak wiekszosci polskich znakow

Edytowane przez nez123
Czas edycji: 2012-07-27 o 00:45
nez123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-27, 00:24   #66489
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
eeeeeeee, sama możesz sobie zrobić taki zabieg. Będzie taniej i bez silikonów. Wszystkie staramy się długo, żeby włosy były miękkie i błyszczące, ładnie się układały. Sądzisz, że jest to możliwe po jednym zabiegu bez użycia silikonów? Nie bardzo.
Zgadzam się w stu procentach. Takie zabiegi nawilżające u fryzjerki to pic na wodę fotomontaż .

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Miłego Wam tam
Stary 2012-07-27, 00:38   #66490
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sensualitka Pokaż wiadomość
Witam Panny i Panie Zakręcone w nowym wątku, kilkanaście stron już wbite ale na szczęście spóźniony refleks nie jest karalny

Te które mnie pamiętają - pamiętają mnie zapewne jako wierutnego wiarołomcę jako, że w swoim ostatnim poście obiecałam fotorelacje z nakładania ok 60-70 ml oleju na włosy, która to ilość wydała się olbrzymia i znalazło się kilka głosów które chciałyby to zobaczyc. A potem zamilkłam - bez fotorelacji jako zwieńczenia obietnicy - rzecz jasna. Żeby nie palić za sobą mostów i zostawić sobie furtkę do cieplejszego, ponownego przyjęcia w forumowe progi córa marnotrawna chciala sie wytłumaczyć, iż z racji, że walczy z poważnym wypadaniem włosów już od dłuższego czasu (kiedy pisałam tamten post też już walczyłam) zaniechała olejowania całości i nakłada tylko olej łopianowy na skalp Ale jest już lepiej, myślę, że na jesień zacznę znów tłuścić swe pseudoloczęta i obietnicy stanie się zadość. Nawet jeśli to już nikogo nie będzie interesować

A tak poza tym to przez całe lato stawiam na opcje minimum jeśli chodzi o długość. Skupiłam sie na dopieszczaniu skalpu. Jako, że jeżdze na rowerze i tak musze dziennie spinac włosy wiec nawet ich specjalnie nie stylizuje. Włosy same w sobie są w bardzo dobrej kondycji (chociaż zdjęcia mogą temu przeczyć lampa błyskowa nie jest mi oddanym przyjacielem ) i poza wypadaniem nie sprawiają problemów. Rozdwojone końcówki chyba skapitulowały stając w szranki o moją uwage mając za przeciwnika wypadanie. Nie rozgryzlam jednak jeszcze - pomimo upływu miesięcy - dlaczego wzmożona dezercja zawitala w szeregi cebulek

Dzisiejsze fotki przedstawiają jednak opcję Ekstremalne Minimum są to bowiem fotki włosów po basenie umyte jedynie szamponem Head&Shoulders (bez odżywki, zapomniałam kosmetyczki - myłam szamponem przyjaciela). Jest Puch we własnej osobie ale jest i pożądana Objętość. Od zawsze (moje 'świadome zawsze' trwa od jakiś 3lat ) toczę zaciekłą krucjatę przeciwko temu nieszczęsnemu puchowi ale teraz kiedy pożegnałam się z 1/3 włosów ujarzmienie puchu owocuje smętną objętością już nie wiem co gorsze........ Ale zamiast się dołować zaadoptuję sobie maksyme: "Nos do góry, wszystko się ułoży" na "Loki do góry, wszystkie sie ułożą"

Co do dzisiejszego wygladu wlosów jeszcze: chociaż lampa obnaża puch po calości, muszę zaznaczyc, że w zwyklym świetle żarowki nie wyglądają tak źle Sprawiają wrażenie lekko przesuszonych, ale pomimo tego nawet całkiem błyszczą i są w miare zdefiniowane pukle, chociaż skręt leniwy bo tylko suszyłam bez ugniatania bądź dyfuzora.

Na zakończenie, sentymentalnie kłaniam się w stronę Eloe, bo w sumie jej pojawienie sie zmobilizowało mnie do napisania tego posta. O tym, że obiecałam coś odesłać w ramach reabilitacji za olej brokułowy też pamiętam :x tylko adres zwrotny zgubiłam

Pozdrawiam i pewnie odezwe się jak zwykle za kilka tygodni

Wytrwałości w lokowej miłości drogie Panie.. i Panny też
Piekne wloski, przywodza mi troche na mysl Baby z Dirty Dancing Zastanawiajace jest to wypadanie wlosow na CG... Coraz czesciej ktos sie na to skarzy. Moze brak silikonow wplywa jakims cudem negatywnie na cebulki A moze nieuzywanie szczotki. Bo u mnie mimo nieuzywania przez jakis czas w ogole olejow (a na skalp to tym bardziej), mimo niemycia skalpu odzywka, tylko lagodnym szamponem a potem SLSem, mimo unikania masek, mimo dosc czestego mycia wlosow (co 2, czasem 3 dni) ilosc wypadajacych wlosow systematycznie wzrasta A wyniki badan mam książkowe, nie ma się do czego przyczepić.

Siedzę sobie z balsamem Isana shea&kakao na wloskach w ramach olejowania, ciekawe co bedzie jutro rano po myciu Mialam dzis wyjechac ale pkp zrobilo mi numer z opoznieniem ostatniego pociagu wiec dobre i to na pocieszenie

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-27, 02:23   #66491
Nekotka_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
jak to
nie bardzo rozumiem to uzasadnienie, prosze jasniej dlaczego masz przeczesywać włosy palcami?
Nakładam b/s na włosy już odciśnięte w koszulkę, więc gdybym starała się je "pomiziać" odżywką, albo bym je spłaszczyła, albo przeczesała palcami. A tak tylko ugniatam. Chyba, że ja o czymś nie wiem...

Cytat:

Dzisiejsze fotki przedstawiają jednak opcję Ekstremalne Minimum są to bowiem fotki włosów po basenie umyte jedynie szamponem Head&Shoulders (bez odżywki, zapomniałam kosmetyczki - myłam szamponem przyjaciela). Jest Puch we własnej osobie ale jest i pożądana Objętość. Od zawsze (moje 'świadome zawsze' trwa od jakiś 3lat ) toczę zaciekłą krucjatę przeciwko temu nieszczęsnemu puchowi ale teraz kiedy pożegnałam się z 1/3 włosów ujarzmienie puchu owocuje smętną objętością już nie wiem co gorsze........ Ale zamiast się dołować zaadoptuję sobie maksyme: "Nos do góry, wszystko się ułoży" na "Loki do góry, wszystkie sie ułożą"

Co do dzisiejszego wygladu wlosów jeszcze: chociaż lampa obnaża puch po calości, muszę zaznaczyc, że w zwyklym świetle żarowki nie wyglądają tak źle Sprawiają wrażenie lekko przesuszonych, ale pomimo tego nawet całkiem błyszczą i są w miare zdefiniowane pukle, chociaż skręt leniwy bo tylko suszyłam bez ugniatania bądź dyfuzora.

Na zakończenie, sentymentalnie kłaniam się w stronę Eloe, bo w sumie jej pojawienie sie zmobilizowało mnie do napisania tego posta. O tym, że obiecałam coś odesłać w ramach reabilitacji za olej brokułowy też pamiętam :x tylko adres zwrotny zgubiłam

Pozdrawiam i pewnie odezwe się jak zwykle za kilka tygodni

Wytrwałości w lokowej miłości drogie Panie.. i Panny też
Dla mnie cudnie! I ten skręt i ta objętość
Dzię-ku-je-my

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Piekne wloski, przywodza mi troche na mysl Baby z Dirty Dancing Zastanawiajace jest to wypadanie wlosow na CG... Coraz czesciej ktos sie na to skarzy. Moze brak silikonow wplywa jakims cudem negatywnie na cebulki A moze nieuzywanie szczotki. Bo u mnie mimo nieuzywania przez jakis czas w ogole olejow (a na skalp to tym bardziej), mimo niemycia skalpu odzywka, tylko lagodnym szamponem a potem SLSem, mimo unikania masek, mimo dosc czestego mycia wlosow (co 2, czasem 3 dni) ilosc wypadajacych wlosow systematycznie wzrasta A wyniki badan mam książkowe, nie ma się do czego przyczepić.
Mi też włosy strasznie lecą, a kiedyś tak nie miałam... Może włosy są za cięzkie od dociążających masek i sporej ilości stylizatorów...

Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość
Mam ostatnio ogromną fazę na koka, używam dużego wypełnianiacza ( nie mam problemów z objętościa ale są za krótkie żeby stworzyć dużego koka). Pokochałam ta fryzurę. Najczęściej robię na włosach, które nienadaja się do rozzpuszczenia, ale niechce jeszcze myć. Włosy też koka polubily, mogę go nosić dwa/trzy dni ( za dnia, na noc dopłatami) i w ogóle się nie koltunia i są zadowolone.
P.S Przepraszam, za brak wiekszosci polskich znakow
Kupiłaś wypełniacz na allegro? Zwrócić uwagę na coś przy kupnie?
Nekotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-27, 09:23   #66492
mimika13
Raczkowanie

mam dramat na głowie ... ech..zakupiłam olej kokosowy nałożyłam go na noc dziś umyłam włochacze hergonem, d/s isana, b/s joanna len i rumianek , stylizacja mrożący i jest DRAMAT
po prostu depresja głęboka buuuuu.... drobnica wyglądająca jak nieodgniecione strąki

jak myślicie mogłabym umyć dziś po powrocie z pracy włosy znów ?? zaszkodzę ?? myślałam coby popołudniem zapodać im na chwil parę isane bobasu, umyć pottersem i dać na koniec joaśke b/s - może się "odpuszą"

help please

ps.
jak chcecie się pocieszyć że macie świetne włosy popatrzcie na zdjęcia poniżej (...w rzeczywistości wyglądaja troszkę lepiej - wszyscy mówią że strasznie się pokręciły mi dziś włosy ...ech...)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2012-07-27 .jpg (73,2 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2012-07-27 tył - bok.jpg (75,5 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2012-07-27 włosy bok prawa.jpg (83,3 KB, 21 załadowań)
mimika13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-27, 09:40   #66493
smoothly
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mimika13 Pokaż wiadomość
mam dramat na głowie ... ech..zakupiłam olej kokosowy nałożyłam go na noc dziś umyłam włochacze hergonem, d/s isana, b/s joanna len i rumianek , stylizacja mrożący i jest DRAMAT
po prostu depresja głęboka buuuuu.... drobnica wyglądająca jak nieodgniecione strąki

jak myślicie mogłabym umyć dziś po powrocie z pracy włosy znów ?? zaszkodzę ?? myślałam coby popołudniem zapodać im na chwil parę isane bobasu, umyć pottersem i dać na koniec joaśke b/s - może się "odpuszą"

help please

ps.
jak chcecie się pocieszyć że macie świetne włosy popatrzcie na zdjęcia poniżej (...w rzeczywistości wyglądaja troszkę lepiej - wszyscy mówią że strasznie się pokręciły mi dziś włosy ...ech...)

może weź wsuwki i popodpinaj te włoski, szkoda by mi było tak myć co chwilę

akcja - powrót do formy!
Stary 2012-07-27, 09:59   #66494
szizii
Raczkowanie

Pogrzebałam troszkę i ułożyłam sobie, może jeszcze niezbyt precyzyjny, ale jednak, plan działania Dołączam zdjęcia swoich włosiąt, które niestety nie prezentują się zbyt okazale ale mam nadzieję, że przejdą dużą metamorfozę Z góry przepraszam za jakość zdjęć - nie lubimy się z moim aparatem a podobno (PODOBNO XD) to porządny sprzęt, poza tym musiałam też zasłonić bałagan, niczym po jakimś tornado, w pokoju Będę starała się wstawiać w przyszłości fotki lepszej jakości.

Jeśli chodzi o to, jak zamierzam dbać o włosy, to tak:
Na początek planuję umyć porządnie włosy szamponem z SLS, żeby oczyścić je dokładnie ze wszystkich wcześniej używanych kosmetyków, szkodliwych stylizatorów. Myślę, że szampon do włosów osłabionych i zniszczonych z Green Pharmacy będzie do tego odpowiedni, w sumie jedyny taki w miarę godny zaufania, jaki teraz posiadam
Zdecydowałam się na metodę mycia odżywką. Miało być OMO (miało, miało) ale jednak ta pierwsza metoda jakoś bardziej do mnie przemawia, przynajmniej na razie.
Typ włosów oceniłam na 3b według typologii amerykańskiej.

I tak:
1. Odżywka do mycia: Odżywka wygładzająca Isana, Rossmann (ten wielki KWC )
2. Odżywkowanie: Maska do włosów suchych Biovax / Maska do włosów osłabionych i zniszczonych + proteiny mleczne Biovax / Odżywka nadająca połysk do włosów pozbawionych blasku i łamliwych 'morela i pszenica', Alterra, Rossmann / Odżywka do włosów zniszczonych 'Awokado i masło karite', Garnier
Będę używać tych specyfików na zmianę. Planuję nałożyć kosmetyk na włosy (czy na skalp też???) , założyć czepek i ręcznik i trzymać 20-30 min.
3. Odżywka b/s: Balsam nawilżająco - regenerujący, z apteczki babuni, Joanna
4. Stylizacja: Lotion podkreślający loki, Strictly Curls, Marc Anthony; do tego dojdzie suszenie z dyfuzorem, jonizacją i zimnym nawiewem; bez suszenia będą schły same i NIE BĘDĘ ich dotykać

Dodatkowo codzienne picie pokrzywy + Silica

Planuję też spróbować olejowanie włosów olejem kokosowym. Stąd moje pytanie (a raczej kilka ): czy dać włosom czas na przyzwyczajenie się do pielęgnacji i dopiero kombinować z olejowaniem, czy mogę od razu próbować? Gdzie oprócz allegro i stron internetowych można kupić olej kokosowy? W sklepach ze zdrową żywnością?
No i co sądzicie o takim planie i kosmetykach?
I błagam, nie przeraźcie się jakością zdjęć i włosiętami :brzyda l:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (28,4 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (41,1 KB, 83 załadowań)

Edytowane przez szizii
Czas edycji: 2012-07-28 o 21:27
Stary 2012-07-27, 10:01   #66495
mimika13
Raczkowanie

Cytat:

help please

ps.
dodam jeszcze dwa zdjęcia całościowo jak to wygląda....
doradźcie mogę umyć znów dziś ?? i raz jeszcze ułożyć ??
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2012-07-27 calosc tył.jpg (19,8 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2012-07-27 całosc bok.jpg (55,8 KB, 17 załadowań)
Stary 2012-07-27, 10:04   #66496
mimika13
Raczkowanie

szizii ależ Ty masz piękne loki zazdraszczam już wyobrażając sobie jak będą wyglądały po pielęgnacji długotrwałej ...mniam
Stary 2012-07-27, 10:25   #66497
smoothly
Zakorzenienie

Cytat:
ja już pisałam - wstrzymałabym się z myciem ten jeden dzień i podpięła je jakoś

szizii, piękne włosy!
biovaxa można nakładać na włosy i skalp, ale ja nakładam tylko na długość włosów.

akcja - powrót do formy!
Stary 2012-07-27, 10:27   #66498
szizii
Raczkowanie

Dziewczyny, dziękuję, trochę trudno mi w to uwierzyć ale bardzo mi miło!

Spróbuję w takim razie tylko na długość, żeby dodatkowo ich nie obciążać No i teraz pozostaje tylko cierpliwie czekać na efekty

mimika13 ja myślę, że wcale nie jest źle, nawet tak bym nie powiedziała, takie włosy to teraz dla mnie marzenie możesz je jakoś upiąć i jeszcze zostawić, tak zresztą jak wspominała smoothly

Edytowane przez szizii
Czas edycji: 2012-07-27 o 10:30
Stary 2012-07-27, 10:29   #66499
smoothly
Zakorzenienie

tzn. możesz spróbować na skalp też, ja później mam problem żeby dobrze to spłukać i później cała głowa mnie swędzi i w ogóle.. fu.

akcja - powrót do formy!
Stary 2012-07-27, 10:41   #66500
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Polega to na tym, że fryzjerka nakłada na włosy jakąś specjalną maseczkę (właśnie, muszę podpatrzeć, czego moja używa ) i na jakieś pół godziny/dwadzieścia pięć minut (przynajmniej w moim przypadku) bierze je pod taką specjalną saunę, dzięki czemu kosmetyk pielęgnacyjny dokładnie się wchłania W moim przypadku naprawdę podziałało, myślę że warto spróbować
Naprawdę myślisz, że ten zabieg nawilzył Ci włosy? Też chodziłąm na regenerację i nawilżania, nawet wrzucałam tu składy bardzo drogich zreszta kosmetyków używanych pod tę saunę i po zmyciu tych silikonów włosy wracały do poprzedniego stanu, Szkoda kasy, już dziewczyny pisały jak zrobić taki "zabieg" w domu.

Cytat:

Dodatkowo codzienne picie pokrzywy + Silica
W lato nie powinno sie używać srodków moczopędnych, jeśli nie ma ku temu uzasadnienia zdrowotnego, ale to pewnie wiesz.

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-27, 10:45   #66501
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Pogrzebałam troszkę i ułożyłam sobie, może jeszcze niezbyt precyzyjny, ale jednak, plan działania Dołączam zdjęcia swoich włosiąt, które niestety nie prezentują się zbyt okazale ale mam nadzieję, że przejdą dużą metamorfozę Z góry przepraszam za jakość zdjęć - nie lubimy się z moim aparatem a podobno (PODOBNO XD) to porządny sprzęt, poza tym musiałam też zasłonić bałagan, niczym po jakimś tornado, w pokoju Będę starała się wstawiać w przyszłości fotki lepszej jakości.

Jeśli chodzi o to, jak zamierzam dbać o włosy, to tak:
Na początek planuję umyć porządnie włosy szamponem z SLS, żeby oczyścić je dokładnie ze wszystkich wcześniej używanych kosmetyków, szkodliwych stylizatorów. Myślę, że szampon do włosów osłabionych i zniszczonych z Green Pharmacy będzie do tego odpowiedni, w sumie jedyny taki w miarę godny zaufania, jaki teraz posiadam
Zdecydowałam się na metodę mycia odżywką. Miało być OMO (miało, miało) ale jednak ta pierwsza metoda jakoś bardziej do mnie przemawia, przynajmniej na razie.
Typ włosów oceniłam na 3b według typologii amerykańskiej.

I tak:
1. Odżywka do mycia: Odżywka wygładzająca Isana, Rossmann (ten wielki KWC )
2. Odżywkowanie: Maska do włosów suchych Biovax / Maska do włosów osłabionych i zniszczonych + proteiny mleczne Biovax / Odżywka nadająca połysk do włosów pozbawionych blasku i łamliwych 'morela i pszenica', Alterra, Rossmann
Będę używać tych specyfików na zmianę. Planuję nałożyć kosmetyk na włosy (czy na skalp też???) , założyć czepek i ręcznik i trzymać 20-30 min.
3. Odżywka b/s: Balsam nawilżająco - regenerujący, z apteczki babuni, Joanna
4. Stylizacja: Lotion podkreślający loki, Strictly Curls, Marc Anthony; do tego dojdzie suszenie z dyfuzorem, jonizacją i zimnym nawiewem; bez suszenia będą schły same i NIE BĘDĘ ich dotykać

Planuję też spróbować olejowanie włosów olejem kokosowym. Stąd moje pytanie (a raczej kilka ): czy dać włosom czas na przyzwyczajenie się do pielęgnacji i dopiero kombinować z olejowaniem, czy mogę od razu próbować? Gdzie oprócz allegro i stron internetowych można kupić olej kokosowy? W sklepach ze zdrową żywnością?
No i co sądzicie o takim planie i kosmetykach?
I błagam, nie przeraźcie się jakością zdjęć i włosiętami :brzyda l:
Świetny skręcik, wcale nie wyglądają tak strasz nie. Niezły plan, do odżywek ds dorzuciłabym jeszcze moją(i nie tylko moją) ukochaną Garnier awokado i karite-chyba że juz ją wypróbowałas i Ci nie słuzy. Z tego co kojarzę, Isana jest dość ciężka do mycia, jeśli dasz treściwą ds, potem bs (nie wiem, jak ten balsam babuni, Joanny naturie są leciutkie, może balsam też, nie używałam)-włosy mogą byc obciążone, zwłaszcza, jeśli masz delikatne. Metodą prób i błędów dojdziesz do tego, co służy najllepiej. Jeśli bedzie obciążenie, zawsze możesz wprowadzić delikatny szampon (Babydream, Hipp, Facelle sensitive do hig. intymnej).
No i jeśli ten Marek nie posłuży, wypróbowałabym nasz ukochany żel lniany.
Najlepiej też nie stosować wszystkich nowości za jednym razem, bo nie będziesz wiedzieć co słuzy. Zwlaszcza olej kokosowy-może spuszyć jak u mimiki.
Cytat:
Jeśli już naprawdę nie możesz na nie patrzeć(choc tragicznie nie wyglądaja), umyłabym odżywką (to właściwie nie mycie, a odżywianie, więc nie zaszkodzi).

Edytowane przez Ag Rafka
Czas edycji: 2012-07-27 o 10:47
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-27, 11:02   #66502
szizii
Raczkowanie

Cytat:
Naprawdę myślisz, że ten zabieg nawilzył Ci włosy? Też chodziłąm na regenerację i nawilżania, nawet wrzucałam tu składy bardzo drogich zreszta kosmetyków używanych pod tę saunę i po zmyciu tych silikonów włosy wracały do poprzedniego stanu, Szkoda kasy, już dziewczyny pisały jak zrobić taki "zabieg" w domu.
Pewnie nie ale doraźnie pomógł Wypytam się o kosmetyki, jakich używa do "nawilżania", jeśli będą to takie, które bardzo szkodzą, już pewnie nie wybiorę się ponownie, jedynie na ścinanie włosów.

Cytat:
W lato nie powinno sie używać srodków moczopędnych, jeśli nie ma ku temu uzasadnienia zdrowotnego, ale to pewnie wiesz.
Zdaję sobie z tego sprawę i wiem, że pokrzywa ma takie właściwości. Ale piję ją już od bardzo długiego czasu i nie mam z tym problemów, poza tym ona doskonale oczyszcza mi organizm i działa zbawiennie na cerę (a miałam problemy z trądzikiem), dlatego nie mogę jej teraz odstawić Jedynie co do Silici się waham, kiedyś ją piłam i nie jestem pewna, czy to ona to spowodowała ale miałam problemy z apetytem, więc możliwe, że jeśli znowu się to powtórzy, pozostanę tylko przy pokrzywie.

Cytat:
Świetny skręcik, wcale nie wyglądają tak strasz nie. Niezły plan, do odżywek ds dorzuciłabym jeszcze moją(i nie tylko moją) ukochaną Garnier awokado i karite-chyba że juz ją wypróbowałas i Ci nie słuzy. Z tego co kojarzę, Isana jest dość ciężka do mycia, jeśli dasz treściwą ds, potem bs (nie wiem, jak ten balsam babuni, Joanny naturie są leciutkie, może balsam też, nie używałam)-włosy mogą byc obciążone, zwłaszcza, jeśli masz delikatne. Metodą prób i błędów dojdziesz do tego, co służy najllepiej. Jeśli bedzie obciążenie, zawsze możesz wprowadzić delikatny szampon (Babydream, Hipp, Facelle sensitive do hig. intymnej).
A ten Garnier to odżywka d/s czy b/s? Myślę, że na pewno kiedyś wypróbuję, bo uwielbiam kupować kosmetyki, więc i pewnie ten się pojawi u mnie na półce Isanę wybrałam ze względu na to, że dużo osób ją poleca ale ja mam tendencję do tworzenia się takich maluteńkich loczków i chyba faktycznie moje włosy są dosyć cienkie... Nie wiem, czaję się jeszcze na tego Babydreama, jeśli faktycznie Isana obciąży włosy to posłucham rady

Cytat:
No i jeśli ten Marek nie posłuży, wypróbowałabym nasz ukochany żel lniany.
Próbowałam kilka razy, raz efekt był ładny, raz nie, myślę że wina była w przygotowaniu przeze mnie Poza tym z tego co słyszałam też może posłużyć jako maseczka/odżywka, prawda? Myślę, że też kiedyś spróbuję, mam go nawet w domu

Cytat:
Najlepiej też nie stosować wszystkich nowości za jednym razem, bo nie będziesz wiedzieć co słuzy. Zwlaszcza olej kokosowy-może spuszyć jak u mimiki.
Dlatego z tym olejowaniem poczekam tak gdzieś około miesiąc, żeby włoski zdążyły się w miarę przyzwyczaić do takiej pielęgnacji, jaką sobie na razie zaplanowałam

Dziękuję Wam za porady
Stary 2012-07-27, 11:04   #66503
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Witam Panny i Panie Zakręcone w nowym wątku
Witaj loku marnotrawny
Przykro słyszeć, że męczysz się z wypadaniem
Przypomnij, czy próbowałaś drożdży? Może nie mam dużego problemu z wypadaniem ale drożdże są nr 1 u mnie
Po Twoich włoskach bynajmniej nie widać że schudły

Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość
Dam znac Mysle, że zakwateruje sie tam jakos we wrzesniu. Chciałabym jeszcze miec czas na poznanie miasta, gdzie co jest... Na razie jestem na poł podekscytowana i przerazona, ale przyda mi sie taki reset.
Wyobrażam sobie i jednocześnie nie wyobrażam sobie od urodzenia się nie przenosiłam
Na szczęśćie fryzjerkę mogę Ci polecić na start, super pojęcia o kręciołach może nie ma, ale świetnie rozumie, czego się chce
Cytat:
Ajrisz! Chwile mnie nie bylo, a tu rulony, tunele i Bóg wie co jeszcze... Pieknie jak zwykle
Dziękuję
Ale ja znowu oszukuję - następna trwała :worek: więc nie wiem gdzie moje gdzie sztuczne :P
i już ostatnia na długi czas bo drogie to a nie złapało :/

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Zastanawiajace jest to wypadanie wlosow na CG... Coraz czesciej ktos sie na to skarzy. Moze brak silikonow wplywa jakims cudem negatywnie na cebulki
Nie da się wykluczyc, bo np: silikony to faza tłuszczowa, która jakby nie brać łagodzi działanie SLS. U siebie zauważyłam, że lepszy szampon z SLS i olejem niż bez SLS i bez oleju. Oczywiście każdy może mieć inaczej.
Do tego - jesli dobrze wnioskuję - "złe" detergnety mają kwaśne pH i truniej o niezrównoważony szampon - a dzieciowy BD jest na granicy

Cytat:
A moze nieuzywanie szczotki.
Też - człowiek jak czesze to gubi codziennie, jak nie czesze to znajduje hurtem. A może brak masażu skalpu

szizii - ale skręt tu się będzie działo

Cytat:
Planuję też spróbować olejowanie włosów olejem kokosowym. Stąd moje pytanie (a raczej kilka ): czy dać włosom czas na przyzwyczajenie się do pielęgnacji i dopiero kombinować z olejowaniem, czy mogę od razu próbować?
Z jednej strony - możesz od razu, z drugiej - jak wprowadzisz duzo metod i kosmetyków naraz to nie będzie wiadomo który jest winny jeśli coś nie zagra

Cytat:
Gdzie oprócz allegro i stron internetowych można kupić olej kokosowy? W sklepach ze zdrową żywnością?
Zielarskie, duże spożywcze (swój kupiłam w Piotrze i Pawle)

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-27, 11:06   #66504
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Dlaczego nie powinno się takich środków stosować? Chodzi o odwodnienie? Jeśli tak, to przecież wystarczy uzupełniać płyny.
No, chyba, że jest naprawdę gorąco i/lub ktoś ma problemy z odwodnieniami.
Stary 2012-07-27, 11:12   #66505
smoothly
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Dlaczego nie powinno się takich środków stosować? Chodzi o odwodnienie? Jeśli tak, to przecież wystarczy uzupełniać płyny.
tracisz bardzo dużo wody przez pot, skórę i oddychanie, do tego środki moczopędne.. pamietajmy że woda stanowi około 75% (możecie się kłócić ze mną, jeśli czytałyście gdzieś inną informację, mnie tak uczyli na studiach) całej masy ciała i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu!
a co do odwodnień. odwodnienie organizmu zaczyna się, kiedy czujemy pragnienie.

akcja - powrót do formy!
Stary 2012-07-27, 11:16   #66506
szizii
Raczkowanie

W największe upały sobie odpuszczę pokrzywę, ale teraz nie wydaje mi się, żeby coś mi groziło, zwłaszcza że piję ją już od bardzo długiego czasu, przez czerwiec/lipiec nic się nie działo Tylko po prostu skupiam się na tym, żeby jak najczęściej i jak najwięcej dostarczać organizmowi płynów
Stary 2012-07-27, 11:16   #66507
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Ano właśnie.
w upały organizm potrafi sie szybko odwodnić bez dodatkowych wspomagaczy jakimi są skrzyp czy pokrzywa i jeśli ktoś nie uzupełni na czas płynów moze nie być fajnie. Wybaczcie mam skrzywienie zawodowe na tym punkcie i wiem,ze ludzie kiwają głowami wiedzą w czym rzecz a potem trafiają do szpitala

Stary 2012-07-27, 11:18   #66508
smoothly
Zakorzenienie

Cytat:
Ano właśnie.
w upały organizm potrafi sie szybko odwodnić bez dodatkowych wspomagaczy jakimi są skrzyp czy pokrzywa i jeśli ktoś nie uzupełni na czas płynów moze nie być fajnie. Wybaczcie mam skrzywienie zawodowe na tym punkcie i wiem,ze ludzie kiwają głowami wiedzą w czym rzecz a potem trafiają do szpitala
mam tak samo.. a potem wielkie zdziwienie czemu tak się stało.

akcja - powrót do formy!
Stary 2012-07-27, 11:19   #66509
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez smoothly Pokaż wiadomość
tracisz bardzo dużo wody przez pot, skórę i oddychanie, do tego środki moczopędne.. pamietajmy że woda stanowi około 75% (możecie się kłócić ze mną, jeśli czytałyście gdzieś inną informację, mnie tak uczyli na studiach) całej masy ciała i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu!
Wiem, że woda jest ważna dla funkcjonowania organizmu I wiem, że nie należy przesadzać ze środkami moczopędnymi, kiedy jest ryzyko odwodnienia się. Niemniej pokrzywa jakoś bardzo moczopędna nie jest. Myślę, że spokojnie można ją pić w lecie, jeśli dba się o uzupełnianie płynów.
Stary 2012-07-27, 11:24   #66510
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Niemniej pokrzywa jakoś bardzo moczopędna nie jest. Myślę, że spokojnie można ją pić w lecie, jeśli dba się o uzupełnianie płynów.
ależ jest.
na każdego działą inaczej, ja biegam do toalety po pokrzywie często inni zgubią nadmiar przez skóre..
wolę napisać i ewentualnie uprzedzić, bo nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ze takie zielsko potrafi coś jeszcze oprócz wspomagania przyrostu włosów.
Tak jak nie każdy wie, że powinno sie do niej suplementowac witaminy rozpuszczalne w wodzie.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości