|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3901 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie i ich kochane brzuszki - styczeń luty 2013 - cz.II
Cześć dzieczyny
![]() U nas od kilku dni upały grubo ponad 30 st., a dziś jest najbardziej gorący dzień, więc juz zapowiedziałam, że mam miejscówkę na kanapie cały dzień i nic nie robię ![]() Od 3 dni nie byłam na forum i tyle miałam do nadgonienia, że szok, tyle ciekawych tematów poruszałyście. Ostatnie 2 dni miałam bardzo zajęte, wczoraj przejechałam się z córką na odkryty basen na 3 godz. Było super, kąpałam się, ale w ciąży rzeczywiście trzeba uważać na słońce. Brzuch chroniłam, ale reszta troszkę się przyjarała ![]() Na dodatek moja mała ma teraz tyle energii, że wczoraj poszła spać po 24-tej. Dziecko 1 rok i 7 m-cy... Czasem przy niej padam. Witam nowe mamusie ![]() Meduzza trzymam kciuki za dobry wynik badań krwi i za maluszka. Od dziś biegnie nam 14 tydz. Jakoś szybko czas leci, to dobrze![]() Ja już mam 4 kg na plusie. Nie przeraża mnie wizja wielkiego, ciężkiego brzucha. Miałam już taki i na mój wygląd (+24 kg o zgrozo) nawet czułam się lekko. Fakt plecy bolały i ciężko się spało, ale wspominam to jako cudowny czas Przede wszystkim kobieta zawsze o siebie powinna dbać, niezależnie czy w ciąży czy nie i nawet z wielkim bebzolem można wyglądać kwitnąco. Na obiad mam apetyt na pierogi z mięsem i jakąś surówkę z mojej ulubionej knajpy, tylko musiałabym się kopsnąć w jedną stronę 15 km, a w ten upał mi się nie chce. Zobaczę co wygra - mój leń czy moje łakomstwo ![]() Miłego dnia życzę
|
|
|
|
#3902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wlasnie dla konta walutowego zmienilam bank i jestem zadowolona. Wczesniej mialam w WBK, gdzie za przelew pobierali ok 1,20 EURO (zalezne od kwoty przelewu). |
|
|
|
|
#3903 |
|
Rozeznanie
|
Sushi!!!!! Aaaa to jest jedna z kilku rzeczy, które będę jadła codziennie jak już będę mógł.
Witam się jeszcze z nowymi mamami. Ziężko sie pisze jak tyle tematów na raz poruszyłyście ostatnio, ciągle próbuję doczytać hehe. Idę obiadek wykąbinuję jakiś, ale tak gorąco, że nic mi się nie chce.
|
#3904 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do wyglądu - zgadzam się całkowicie |
|||||
|
|
|
#3905 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35559884]przeczytaam: DZIEWICE i myślę: o co kaman :d
[/QUOTE] No cóż, to by było co najmniej NIEMOŻLIWE w naszym przypadku. ![]()
|
|
|
|
#3906 |
|
Zakorzenienie
|
Ugotowalam sobie kompot z rabarbaru (tylko nie mowcie, ze nie mozna?
) i lece dalej sprzatac i zerkac co tam sie dzieje na olimpiadzie ![]() Ogladacie czasem? |
|
|
|
#3907 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35559884]
No ale 1 euro to chyba nie majątek? WIększość banków pobiera kasę za prowadzenie konta, co w tym dziwnego? [/QUOTE] kochana, ale nie doczytałaś chyba.....co ms łącznie razem jest pobierane 6 euro...a to już chyba dużo right? ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Cytat:
też miałam kiedyś wbk ale zamknęłam... mojej mamie pobierają tylko 1 dolara za przelew przychodzący i 0,99 za prowadzenie...no ale po przeliczeniu to jest niecałe 7 zł...a nie 24zł.... :/ |
|
|
|
|
#3908 |
|
Zakorzenienie
|
djerba, kojarze, co to jest.
A nie mozesz korzystac z tego, majac konto w innym banku? Poza tym musisz sprawdzic czy darmowe konto zrekompensuje Ci korzysci plynace z uzytkowania walutomatu... |
|
|
|
#3909 |
|
Zakorzenienie
|
Szaja - zaciekawiłaś mnie - jakiego rodzaju niepełnosprawność jest dla Ciebie poważniejsza niż ZD? Jakaś sprzężona?
Co do dbania o siebie - całkowicie się zgadzam, zamierzam być zadbaną mamuśką, ale..wyjdzie w praniu
|
|
|
|
#3910 | ||
|
Raczkowanie
|
Hi
![]() Matko jak dzisiaj jest gorąco, podobno na północy ma padać, może to coś da, bo tropik jest niemiłosierny ![]() Basia_Bogusia maleństwo słodziutkie ![]() e_vel trzymam kciuki by wszytsko było wporządku ![]() Cytat:
Fajnie, że dziewczyny z tak daleka mogą być blisko Ah ten internet ![]() No właśnie się zastanawiam Cytat:
|
|
#3911 |
|
Rozeznanie
|
Tak niech popada deszcz. Już nie daję rady, dobrze, że nie mamy wielkich brzuszków bo byłaby masakra.
Zrobiłam obiad z resztek :p ale wyszedł bardzo smaczny. Zapiekanka z brokułami, wczorajszymi ziemniaczkami gotowanymi, serem i sosem jogurtowo serowym. Najpierw myślałam, że nie dam rady tego zjeść bo za ciepło jest hehe, ale jak wzięłam pierwszy kęs, to oderwać się już niemogłam. Teraz leżę i ruszać się nie dam rady hehe.
|
#3912 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ciężka postać autyzmu z upośledzeniem umysłowym. Głębokie upośledzenie umysłowe, gdy dorosły człowiek jest na poziomie 2 latka (a do tego jest np. BARDZO agresywny). Mózgowe porażenie dziecięce połączone z koszmarnym samookaleczaniem się i agresją czynną do każdego napotkanego człowieka (dziewczynka, obecnie dorosła już, w wieku lat 12 rzucała się na ludzi w autobusie, na ulicy, w szkole chwytając ich włosy, zaciskając palce tak, że 4 dorosłe osoby nie mogły oderwać - jedynym wyjściem było na moment zatkanie nosa i ust, odruchowo odrywała ręce z włosów). Często niepełnosprawność ruchowa, gdy jest połączona z poważnym upośledzeniem. Nie chcę przez to napisać, że ZD to sam miód, nie nie. ALe większość dzieci z tą chorobą ma lekkie upośledzenie, są kontaktowe i chociaż nigdy raczej nie będą w pełni samodzielne - jest relatywnie łatwiej. |
|
|
|
|
#3913 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35561514]Chociażby bycie niewidomym i niesłyszącym, całkowicie.
Ciężka postać autyzmu z upośledzeniem umysłowym. Głębokie upośledzenie umysłowe, gdy dorosły człowiek jest na poziomie 2 latka (a do tego jest np. BARDZO agresywny). Mózgowe porażenie dziecięce połączone z koszmarnym samookaleczaniem się i agresją czynną do każdego napotkanego człowieka (dziewczynka, obecnie dorosła już, w wieku lat 12 rzucała się na ludzi w autobusie, na ulicy, w szkole chwytając ich włosy, zaciskając palce tak, że 4 dorosłe osoby nie mogły oderwać - jedynym wyjściem było na moment zatkanie nosa i ust, odruchowo odrywała ręce z włosów). Często niepełnosprawność ruchowa, gdy jest połączona z poważnym upośledzeniem. Nie chcę przez to napisać, że ZD to sam miód, nie nie. ALe większość dzieci z tą chorobą ma lekkie upośledzenie, są kontaktowe i chociaż nigdy raczej nie będą w pełni samodzielne - jest relatywnie łatwiej.[/QUOTE] Rozumiem o co chodzi, też się zetknęłam z różnymi typami niepełnosprawności. Tylko, że wiesz, po prostu niektórzy nigdy nie mieli kontaktu z taką sprzężoną niepełnosprawnością - stąd też chyba najgorszym co im do głowy przyjdzie jest np. ZD. Czujesz się spełniona w swojej pracy, przynosi satysfakcję? Ja jako przyszły psycholog celuję w pracę terapeutyczną z młodymi dorosłymi (może w placówkach psychiatrycznych, szpitalach, zaburzenia afektywne, schizo, itp), mimo własnej niepełnosprawności ruchowej nie mam doświadczenia w pracy z osobami upośledzonymi np (ale spróbuję jak czas pozwoli na wolontariacie) Niemniej, jako rodzic np szalenie martwiłabym się o dorosłą przyszłość dziecka, kiedy mnie nie będzie. To chyba najpoważniejszy lęk rodziców dzieci upośledzonych, których w zasadzie nie da się uspołecznić w szerszym zakresie. Edit jeszcze: Dzieci z ZD w większości są przy tym dość ugodowe i potrafią okazać miłość i przywiązanie, dzięki tej kontaktowości. Chyba najsmutniej jest wtedy gdy dziecko po prostu nie potrafi "odpowiedzieć" na wysiłki rodzica, trudno o kontakt i nie ma przy tym szans na poprawę. ---------------------- U nas dziś 13 t 5dni więc niedługo zaczniemy 15 tydzień - już bym chciała ruchy maleństwa poczuć, ostatnio się ciągle przysłuchuję odgłosom z brzucha, i widzę, że jest coraz bardziej widoczny, już nie tylko wieczorami
Edytowane przez Debrah Czas edycji: 2012-07-28 o 16:02 |
|
|
|
#3914 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Cytat:
cieszę się, że nie jestem sama i zdecydowanie będę zaglądać i "pomagać" sobie przejść ten "dziwny" czas...Edytowane przez keisha200 Czas edycji: 2012-07-28 o 16:14 |
||
|
|
|
#3915 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny od tamtego tygodnia kilka razy dziennie boli mnie głowa w jednym miejscu w tyle po prawej stronie. Jest to ból który się pojawia, pulsuje chwile i znika. Nie jest jakiś mega mocny i nie do wytrzymania zwłaszcza, że trwa tylko chwilę. Powinnam się martwić , iśc do lekarza ?? Przyznam, że do lekarza chodzę bardzo rzadko, naprawdę musi mnie położyć do łóżka bym się wybrała. Zresztą i tak uważam że lekarz mi nic nie pomoże hehe sama nie wiem co robić
|
|
|
|
#3916 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc sobotnio
![]() ![]() ![]() odzywam sie dopiero teraz bo od rana nie miałam netu..... ale upał dzis- u mnie teraz 32 stopnie w cieniu,..... a ja dzisiaj bardzo dużo energii mam i od rana całkiem sporo zrobiłam - wstawiłam dwie pralki prania z pościeli- teraz bede prasowac - wyniosłam sobie wszystkie kołderki i podusie zeby na tym upale zrobiły się takie swiezutkie- uwielbiam takie wygrzane poduszeczki ![]() - ugotowałam przepyszny żurek na zeberkach z ziemniaczkami i jajusiem - wymyłam drzwi i okna w garazu bo zakurzone były baaaaaardzo ![]() - pomyłam balkon i taras ( a mam co myc bo sam taras ma 30 m2) bo jak tak cieplutko to bedzie mozna sniadanka zjesc na dworze i posiedziec wieczorkiem a nie cierpię jak są płytki ukurzone, bleeeeeee![]() - przetworzyłam ogóry w sałatkę szwedzką- 20 słoików z majonezu kieleckiego mi wyszło ![]() takze zaszalałam dzisiaj a teraz czekam na wieczorne moczenie sie w letniej kąpieli ![]() mam nadzieje ze nie ma przeciwwskazan na letnie kąpiele????? |
|
|
|
#3917 |
|
Zakorzenienie
|
Aga : a może mierz sobie ciśnienie krwi, może to od niego?
|
|
|
|
#3918 |
|
Zakorzenienie
|
Sama nie wiem, zwłaszcza że wcześniej tak nie miałam. Na początku myślałam, że może krzywo spałam i dlatego. Może rzeczywiście to ciśnienie, poczekam na wizytę, jeszcze 2 tygodnie zobaczę co Pani ginekolog powie, najwyżej zakupię ciśnieniomierz. Zawsze miałam niskie ciśnienie, czy to możliwe że z powodu ciąży mogło tak wzrosnąć ? Edytowane przez Aga8484 Czas edycji: 2012-07-28 o 16:50 |
|
|
|
#3919 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dziś zebrałam pranie z balkonu, zjadłam obiad i ucięłam sobie drzemkę, bo normalnie nie idzie wysiedzieć ![]() No właśnie też się zastanawiam czy nie iść do lekarza, bo zauważyłam, że strasznie szybko się męczę. Np. przejdę kawałek i czuję jak mi serce wali, niekiedy oddycham jakbym przebiegła jakiś odcinek, po prostu dyszę. Może coś mi się z sercem dzieje? |
|
|
|
|
#3920 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sie strasznie mecze idac po schodach. Przejde 20-30 schodkow i juz strasznie sapie.
|
|
|
|
#3921 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3922 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam Gravesa Basedowa. Myslisz, ze to stad te meczenie sie? |
|
|
|
|
#3923 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3924 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A poza tym to chyba taki urok ciąży-w końcu wykonujemy wewnątrz niezłą robotę... Może w taki sposób organizm daje nam znać żebyśmy zwolniły, relaksowały się
|
|
|
|
|
#3925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tarczycę teraz będę kontrlować, w poniedziałek idę na badania. |
|
|
|
|
#3926 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Prasowanie dzisiaj? O nie. Chyba bym się rozpłynęła
|
|
|
|
|
#3927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te kilogramy jedzenia same sie nie wpakuja do buzi ![]()
|
|
|
|
|
#3928 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i te ciągłe spacery do lodówki
Edytowane przez Ewik86 Czas edycji: 2012-07-28 o 18:22 |
|
|
|
|
#3929 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny głowa mnie tak straszliwie boli że nie wiem już co robić
chyba idę spać.......
|
#3930 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
już wcześniej korzystałam z 2óch innych banków..a dokładnie mbank i wbk...z wbk zrezygnowałam bo musiałam mieć konto w PL a tam pobierali dużo kasy...a w mbanku był problem z wypłatami gotówki..ale to było za czasów jak nie znałam walutomatu...na szczęście nie zamknęłam konta w mbanku, więc tam z powrotem wrócimy. a korzyści z walutomatu miałam zawsze..więc na pewno nie przejdę na system kantoru realnego... z taką gotówą to słabo chodzić w portfelu a w 99% wpłatomaty mbanku nie są czynne... mąż wróci to będziemy myśleć, bo nie mam zamiaru tyle kasy zostawiać w pko... Dziewczyny, bo ja się w kwestii firan nie znam, więc podpowiedzcie mi. Mam jedną część okna 70cm, druga tyle samo. ile muszę kupić zazdrostki, żeby jakoś wyglądała? nie chcę żeby była jakoś tak konkretnie pomarszczona, wystarczą delikatne fale... wystarczy 1m? czy za mało? Edytowane przez djerba Czas edycji: 2012-07-28 o 19:10 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:35.

) i lece dalej sprzatac i zerkac co tam sie dzieje na olimpiadzie