Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-29, 11:45   #2281
123sciri
Rozeznanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cześć dziewczyny
Podczytuję was od jakiegoś czasu gdyż potrzebuje pomocy ze zbudowaniem zdrowego jadłospisu dla karmiącej mamy na redukcji.

Mam do zrzucenia jeszcze jakieś 3-4 kg, a waga ostatnio jakoś tak średnio spada:

Mój jadłospis:

7:00 śniadanko:
1/2 szk Musli samorobionego(pł owsiane, żytnie, orkiszowe, suszone morele,żurawina, rodzynki, pestki dyni, słonecznika, orzechy włoskie)+ 1/2 kubka jogurtu naturalnego + łyżka miodu

10:00 II sniadanko

brzoskwinia+5śliwek+jabłu szko

12:00-13:00 obiad:

200-300g piersi z kuraczaka duszonej w cukini, cebuli i papryce +1/2 paczki kaszy gryczanej+ 300-400g fasolki szparagowej

14:00 jajo +2pomidory, ogórki małosolne

17:00 kolacja
2 kromki chleba żytniego na zakwasie + 2 plastry chudej szynki i 2pl sera żułtego+ 125 sera białego + miód+pomidore i ogórki małosolne

chyba za dużo węglowodanów na kolacje

03/13-20 cm - 06/13-24cm, 07/23- 26cm.....50cm
zapuszczanie
123sciri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-29, 13:27   #2282
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sarayy Pokaż wiadomość
moje wczorajsze P..i dziś będzie podobnie (bo weekend wiec proszę o korektę póki mogę coś zmienić (śniadania już nie

I gęsta owsianka na mleku ryżowym z otrębami żytnimi, jabłkiem, cynamonem, pestkami dyni i słonecznika, łychą masła orzechowo-kokosowego i posypka z tropikalnej fitelli
II koktajl na mleku bananowo-brzoskwiniowy
2 grube wafle ryżowe z awokado i pomidorem te wafle ryżowe to tak średnio, może normalny chlebek?
III 2 średnie gołąbki (farsz z ryżu i pieczarek) z sosem pomidorowym (talerz miałam jak do zupy i gołąbki pływały jak w pomidorowej w gołąbkach mogłoby jeszcze mięso być, a do tego surówka
IV ciasto otrębowe z jagodami+kawa mrożona otrębowe? skoro chcesz tyć, to zjedz normalne, kaloryczne...
V omlet z 2 jajek z cukinią, szpinakiem i pomidorem (wyszedł nieźle napakowany- najadłam się) to jest wręcz redukcyjne, gdzie węgle? mniej napakuj warzywami, a dodaj chleb
..garść orzechów przed snem

edit: w kaloryczność jadłospisu wchodzą jeszcze inne napoje w ciągu dnia, którymi nie zprzątam sobie głowy- Kubusie itp, piwo (a to akurat wieczorem
Dla mnie ten jadłospis to raczej takie niskokaloryczne U.

Cytat:
Napisane przez 123sciri Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Podczytuję was od jakiegoś czasu gdyż potrzebuje pomocy ze zbudowaniem zdrowego jadłospisu dla karmiącej mamy na redukcji.

Mam do zrzucenia jeszcze jakieś 3-4 kg, a waga ostatnio jakoś tak średnio spada:

Mój jadłospis:

7:00 śniadanko:
1/2 szk Musli samorobionego(pł owsiane, żytnie, orkiszowe, suszone morele,żurawina, rodzynki, pestki dyni, słonecznika, orzechy włoskie)+ 1/2 kubka jogurtu naturalnego + łyżka miodu suuuper

10:00 II sniadanko

brzoskwinia+5śliwek+jabłu szko średnio, powinnaś zjeść coś białkowego zamiast części owoców,np. serek wiejski

12:00-13:00 obiad:

200-300g piersi z kuraczaka duszonej w cukini, cebuli i papryce +1/2 paczki kaszy gryczanej+ 300-400g fasolki szparagowej ok

14:00 jajo +2pomidory, ogórki małosolne ok

17:00 kolacja
2 kromki chleba żytniego na zakwasie + 2 plastry chudej szynki i 2pl sera żułtego+ 125 sera białego + miód+pomidore i ogórki małosolne fakt,trochę poszalałaś z tym serem, miodem i chlebem nie znam się na diecie dla mam karmiących, gdyby to było zwykłe R, to wyeliminowałabym chleb i ser zółty, a dała np. tuńczyka wsw, jajecznicę, twaróg biały + warzywa

chyba za dużo węglowodanów na kolacje
17 to NIE JEST pora na kolację!! Chyba, że chodzisz spać o 20 Jeśli nie, to robisz sobie w ten sposób krzywdę. Ostatni posiłek jemy na 2-3h przed snem, a jeśli jest tylko białkowo-warzywny, to możesz nawet później.

Upiekłam razową szarlotkę z owsianą kruszonką, jaaaa
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-07-29 o 13:29
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-29, 13:40   #2283
Delli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
takie cUś:

1. żytnia bułka z masłem, serem żółtym & szynką + pomidor i ogórek kiszony kawa z mlekiem

2. sałatka: 100g :} łososia wędzonego, sałata, oliwki zielone&czerwone, pomidor itd. itp. a, i feta!

3. makaron pełnoziarnisty z kurczakiem i sosem pomidorowym. i oliwkami sałatka j.w. ale bez łososia

4. śliwki i dwa jabłka, dwie kromki żytniego z wędliną drobiowOM ;b

rower ~godzinka

5. obecnie poziomki jem i nektarynkę drugą

edit /plus twaróg z masłem orzechowym oja to smaczne musi być wpadł, no cóż poradzić :P/
- Ty wiesz, że to mooojeee smaaakiiii

A jutro
Stary 2012-07-29, 14:19   #2284
123sciri
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
17 to NIE JEST pora na kolację!! Chyba, że chodzisz spać o 20 Jeśli nie, to robisz sobie w ten sposób krzywdę. Ostatni posiłek jemy na 2-3h przed snem, a jeśli jest tylko białkowo-warzywny, to możesz nawet później.

dzięki za odzew

hmm spać chodzę góra 9:30 niestety dzieci potrafią mnie obudzić nawet o 5:30 a 6:30 to już na bank ... i nie wspomnę o nocnych pobudkach

03/13-20 cm - 06/13-24cm, 07/23- 26cm.....50cm
zapuszczanie

Edytowane przez 123sciri
Czas edycji: 2012-07-29 o 14:23
123sciri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-29, 15:35   #2285
sarayy
Raczkowanie

Cytat:
Dla mnie ten jadłospis to raczej takie niskokaloryczne U.

Upiekłam razową szarlotkę z owsianą kruszonką, jaaaa
bardzo bardzo bardzo dziękuję za komentarz!
...miałabym ochotę na twoją szrlotkę!!! (bo wlaśnie lubie ciasta razowe/otrębowe gratuluję własnego udanego wypieku (u mnie to różnie bywa
sarayy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-29, 19:37   #2286
Paula_95
Wtajemniczenie

Proszę o ocenę, dzisiaj chyba lepiej mi poszło.
To coś jak R, albo raczej ZJ zdrowe jedzenie

Ś: dwie kanapki z ciemnego pieczywa, jedna z masłem orzechowym i truskawkami, druga z pasztetem sojowym i pomidorem, herbata zielona,
IIŚ: szklanka mleka sojowego z miodem, serek wiejski z domową nutellą (1 mała łyżeczka-domowa nutella to kakao, mleko i miód w takich ilościach, aby przypominało konsystencję nutelli),
Obiad: Obiad: placek (2 łyżki mąski kukurydzianej, 1 jajko, trochę mleka 2, 0 % tł) smażony na oliwie z oliwek z warzywami i jednym świeżym pomidorem,
Podwieczorek: jogurt nat z rzodkiewką i ogórkiem,
Kolacja: serek wiejski z miodem.
W ciągu dnia jak zwykle dużo wody, herbaty, wpadła też jedna kawa z mlekiem.
Rano 2, 5 km biegu i 14, 2 km rowerem, a po obiedzie jeszcze 15, 6 km rowerem.

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-29, 20:11   #2287
misia332
Zakorzenienie

Moje R/u:

Ś: kawałek bagietki z camembertem, rogalik francuski z czekoladą.

dwie godziny tenisa, basen
śliwka

O: kawałek łososia z grilla, jeden szaszłyk warzywny z grilla

P: dwie śliwki, serek homo
1,5 godziny tenisa, ścianka
K: szaszłyk z grilla
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-29, 20:24   #2288
Milka1224
Rozeznanie

U

I sałatka (ziamniaki, jajko, brokuł, wyłuskana gotowana kukurydza, duzo słonecznika, musztarda rosyjska, jogurt grecki, przyprawy), kilka kawałków wędzonego kurczaka + kubek kawy parzonej

II trofie tricolore ze świeżym szpinakiem, pomidorkami cherry, ricottą, czosnkiem, przyprawami i bazylią

III smoothie z marwitu
wpadla kawa parzona i kawałek sernika

IV świeży szpinak duszony na oliwie z ciecierzycą z dressingiem balsamicznym z musztardą francuską

do picia: woda i roiboos

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-07-29 o 20:30
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-29, 21:00   #2289
Irish lady 28
Zadomowienie

Rrr
  1. jajo na miękko, 2 kanapki- chleb razowy z szynką chudą, pomidorem, ogórkiem, kapką majonezu
  2. sałatka: rukola, pomidor, ogórek, groszek, czosnek, oliwa z oliwek, sos Knorra grecki...spory talerz
  3. kilka ziemniaków z gzikiem poznańskim: półtłusty twaróg + odrobina śmietany 12%, szczypiorek, sól, pieprz....ziemniaki wymieszane z serem, ziemniaków ok. 5-6..

i jak?
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-29, 21:03   #2290
dosiap150
Raczkowanie

Hej, byloby mi barrrrrdzo miło gdyby ktos ocenił

R
sniadanie: koktajl(mały jogurt,brzoskwinia,jabłko ,banan,garsc porzeczek,garsc szpinaku,płatki owsiane(wszystko zmiksowane razem))

drugie sniadaniepo siłowni) kromka razowca z maslem jajkiem,plasterkiem pomidora i lisciem szpinaku + sałatka z kapusty pekińskiej,tuńczyka,pomid orów z oliwą z oliwek

Obiad: Duża miska zupy warzywnej

Podwieczorek:Pół ugotwanego brokuła z sosem jogurtowo-czosnkowym

Kolacja:twaróg z jogurtem i jajkiem (sól,przyprawy)

Edytowane przez dosiap150
Czas edycji: 2012-07-29 o 21:08
dosiap150 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-29, 21:34   #2291
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość
Proszę o ocenę, dzisiaj chyba lepiej mi poszło.
To coś jak R, albo raczej ZJ zdrowe jedzenie

Ś: dwie kanapki z ciemnego pieczywa, jedna z masłem orzechowym i truskawkami, druga z pasztetem sojowym i pomidorem, herbata zielona, ok
IIŚ: szklanka mleka sojowego z miodem, serek wiejski z domową nutellą (1 mała łyżeczka-domowa nutella to kakao, mleko i miód w takich ilościach, aby przypominało konsystencję nutelli), dorzuciłabym owoc
Obiad: Obiad: placek (2 łyżki mąski kukurydzianej, 1 jajko, trochę mleka 2, 0 % tł) smażony na oliwie z oliwek z warzywami i jednym świeżym pomidorem, wczoraj czasami nie było to samo?
Podwieczorek: jogurt nat z rzodkiewką i ogórkiem, ok
Kolacja: serek wiejski z miodem. drugi wiejski, może zamiast tego domowy twarożek? z orzechami np, bo zabrakło NNKT...
W ciągu dnia jak zwykle dużo wody, herbaty, wpadła też jedna kawa z mlekiem.
Rano 2, 5 km biegu i 14, 2 km rowerem, a po obiedzie jeszcze 15, 6 km rowerem.
Widzę dużo ruchu dzisiaj.... Uwagi jw.
PS. Nie jadasz mięsa? Nie widziałam jeszcze u Ciebie kurczaka, szynki, ryb...

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
Moje R/u:

Ś: kawałek bagietki z camembertem, rogalik francuski z czekoladą. dorzuć warzywa

dwie godziny tenisa, basen
śliwka za mało! tu powinny być jeszcze zw 2 kromki chleba z obkładem

O: kawałek łososia z grilla, jeden szaszłyk warzywny z grilla a kasza, ryż, makaron?

P: dwie śliwki, serek homo
1,5 godziny tenisa, ścianka
K: szaszłyk z grilla mało
Jesz zbyt mało na tak intensywne treningi. Brakuje porządnego drugiego śniadania, węgli w obiedzie, ogólnie ilościowo bieda...

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
U

I sałatka (ziamniaki, jajko, brokuł, wyłuskana gotowana kukurydza, duzo słonecznika, musztarda rosyjska, jogurt grecki, przyprawy), kilka kawałków wędzonego kurczaka + kubek kawy parzonej mniaaam!

II trofie tricolore ze świeżym szpinakiem, pomidorkami cherry, ricottą, czosnkiem, przyprawami i bazylią

III smoothie z marwitu
wpadla kawa parzona i kawałek sernika

IV świeży szpinak duszony na oliwie z ciecierzycą z dressingiem balsamicznym z musztardą francuską jakoś tak mało, bez węgli i w ogóle

do picia: woda i roiboos
Mniam mniam
Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
Rrr
  1. jajo na miękko, 2 kanapki- chleb razowy z szynką chudą, pomidorem, ogórkiem, kapką majonezu ok
  2. sałatka: rukola, pomidor, ogórek, groszek, czosnek, oliwa z oliwek, sos Knorra grecki...spory talerz dorzuciłabym do sałatki kurczaka/tuńczyka wsw
  3. kilka ziemniaków z gzikiem poznańskim: półtłusty twaróg + odrobina śmietany 12%, szczypiorek, sól, pieprz....ziemniaki wymieszane z serem, ziemniaków ok. 5-6.. + surówka

i jak?
A pozostałe 2 posiłki??

Cytat:
Napisane przez dosiap150 Pokaż wiadomość
Hej, byloby mi barrrrrdzo miło gdyby ktos ocenił

R
sniadanie: koktajl(mały jogurt,brzoskwinia,jabłko ,banan,garsc porzeczek,garsc szpinaku,płatki owsiane(wszystko zmiksowane razem)) bardzo fajny pomysł

drugie sniadaniepo siłowni) kromka razowca z maslem jajkiem,plasterkiem pomidora i lisciem szpinaku + sałatka z kapusty pekińskiej,tuńczyka,pomid orów z oliwą z oliwek
suuuper

Obiad: Duża miska zupy warzywnej
ok, jeśli gęsta + kurczak gotowany/na parze/pieczony

Podwieczorek:Pół ugotwanego brokuła z sosem jogurtowo-czosnkowym ok

Kolacja:twaróg z jogurtem i jajkiem (sól,przyprawy)
jak białkowo mogłaś dorzucić też warzywa
Zabrakło NNKT.

Dzisiejsze U:
I owsianka z wiórkami kokosowymi, brzoskwinią, gorącymi jagodami, wieśniakiem i prażonymi płatkami migdałów; kawa z mlekiem
II maleńka kromka razowca z pastą jajeczną; kawałek razowej szarlotki z owsiano-orzechową kruszonką; koktajl bananowy (1/2 jogo nat + 1/2 banana + cynamon)- tutaj był głód
III miska zupy-krem z cukinii
IV znowu kawałek szarlotki z gałką lodów bakaliowych
45 min bieg, 8 min abs
V cukinia (połówka) faszerowana mielonym mięsem z cebulką i sosem cygańskim (pomidorowo-czosnkowym chyba?)

Do picia: woda, herbata zielona
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."

Czas edycji: 2012-07-29 o 21:36
Stary 2012-07-30, 09:38   #2292
ciemna_noc
Raczkowanie

P:
przedwczorajsze:
I. Naleśnik podsmażony w dużej ilości miodu na patelni *,*
II. Grahamka z dużą ilością masła, wędliną drobiową, sałatą, rzodkiewką, pomidorem i szczypiorkiem
III. Jogurt naturalny z muesli i brzoskwinią
kawałek ciasta "Pleśniak"
IV. Placki po węgiersku, czyli dwa placki ziemniaczane polane gulaszem z mięsem+surówka wiosenna
V. Sałatka grecka, jakaś sałatka z brokułami, pomidorami i jajkiem
kawałek tortu Pavlova

i wczorajsze:
I. Grahamka z presidentem rzodkiewkowym, łososiem wędzonym i ogórkiem
kawałek Pavlovej
II. Udko z kurczaka z keczupem
III. Obiad taki sam, jak dzień wcześniej
lód Big Fruit
IV. Jogurt naturalny z musli i brzoskiwnią
V. Grahamka z dużą ilością masła, wędliną (ale już nie drobiową), sałatą, rzodkiewką i ogórkiem

Mogę powiedzieć, że tyję. Jakimś cudem po takich dwóch dniach jest około +O,6 na wadze Możliwe to jest?

Jak to wygląda? Bardzo proszę o ocenę!

Edytowane przez ciemna_noc
Czas edycji: 2012-07-30 o 09:41
ciemna_noc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 09:56   #2293
olik187
Rozeznanie

mo
Cytat:
Napisane przez ciemna_noc Pokaż wiadomość
P:
przedwczorajsze:
I. Naleśnik podsmażony w dużej ilości miodu na patelni *,*
II. Grahamka z dużą ilością masła, wędliną drobiową, sałatą, rzodkiewką, pomidorem i szczypiorkiem
III. Jogurt naturalny z muesli i brzoskwinią
kawałek ciasta "Pleśniak"
IV. Placki po węgiersku, czyli dwa placki ziemniaczane polane gulaszem z mięsem+surówka wiosenna
V. Sałatka grecka, jakaś sałatka z brokułami, pomidorami i jajkiem
kawałek tortu Pavlova

i wczorajsze:
I. Grahamka z presidentem rzodkiewkowym, łososiem wędzonym i ogórkiem
kawałek Pavlovej
II. Udko z kurczaka z keczupem
III. Obiad taki sam, jak dzień wcześniej
lód Big Fruit
IV. Jogurt naturalny z musli i brzoskiwnią
V. Grahamka z dużą ilością masła, wędliną (ale już nie drobiową), sałatą, rzodkiewką i ogórkiem

Mogę powiedzieć, że tyję. Jakimś cudem po takich dwóch dniach jest około +O,6 na wadze Możliwe to jest?

Jak to wygląda? Bardzo proszę o ocenę!

możliwe to jest to że zalega ci jedzenie w żołądku
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 10:01   #2294
ciemna_noc
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
mo

możliwe to jest to że zalega ci jedzenie w żołądku

Serio? To toalety chodzę regularnie.
No nic, może ktoś się jeszcze wypowie?
ciemna_noc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 11:50   #2295
olik187
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ciemna_noc Pokaż wiadomość
Serio? To toalety chodzę regularnie.
No nic, może ktoś się jeszcze wypowie?
jesli faktycznie przytylas to powinno się to tydzień utrzymać
ale ładnie jesz więc przytyjesz
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 12:24   #2296
mpati86
Zadomowienie

R:
1h orbitrek
1.owsianka z mlekiem i jabłkiem
2.kanapka: 2 kawałki chleba razowego z dynią z twarogiem chudym; rzodkiewki; kawa z mlekiem
3. makaron pełnoziarnisty; buraczki gotowane; pierś z kurczaka gotowana
4. twarożek lekki z warzywami gotowanymi i pestkami słonecznika
bieganie lub rower z tż

i jak?
zależy mi na ocenie, ponieważ chcę odżywić mój organizm, ustabilizować go, odzyskać okres, nabrać formy, ujędrnić ciało i wymodelować przy okazji.

wstyd mi- koleżanki pytają się mnie co mi się stało. w rok czasu przytyłam 26 kg, non stop huśtawa-krzywdzę siebie, swoje ciało- nie zasłużyłam na to- jestem dietetykiem, mam 26 lat, jestem ładną dziewczyną- a niszczę to, bo teraz atrakcyjność minęła- nie pasuje do mnie grubas i jest nieapetycznie naprawdę- to jest obiektywne stwierdzenie. a najgorzej przestraszyłam się kiedy z tżtem byliśmy ostatnio gdzieś tam i zaczął lać deszcz- 100 m szybkiego biegu- byłam fioletowa i myślałam, że się uduszę. już w tej chwili sprawia mi kłopot wejście na 3 piętro. a o dyskopatii- ciągle bolącym kręgosłupie, spuchniętych stopach i obrzękniętych kostkach nie wspomnę, czuję się jak w 9 tym miesiącu ciąży, której pragnę, ale najpierw muszę zadbać o siebie, by umieć zadbać o to drugie cudne stworzenia.

dotychczas bardzo się napinałam- w sumie nie dawałam sobie czasu, bo co po 3 tyg weszłam na wagę i spadek wagi 3 kg. a prze następne 2 tyg. 1 kg to napięcie i wiadomo co dalej. teraz daje sobie czas na dietę, na zdrowy styl życia i cel- starania od stycznia. pół roku 25 kg. uważam , że realne. ważne jest też to, że minęły wszystkie przeszkody na drodze, wszystkie napięcia- typu- przedłużenie umowy o pracę, wesele znajomego- mnóstwo znajomych z czasów chuda, ur taty na dużo ludzi w lokalu, tłuczenie butli, wesele ( świadek )mnóstwo ludzi i poprawiny brata; panieńskie; rocznica ślubu itp. wszystko wiązło się ze wstydem i lękiem. jeszcze jedno co dość napina- czekam na decyzje z banku odnośnie kredytu mieszkaniowego- w tym tyg będzie wiadomo- myślę, że gdyby się udało to byłaby furtka do nowych myśli, nowego zajęcia do nowych obowiązków. nie mieszkałabym z rodzicami i mężem, a już wtedy tworzylibyśmy własne gniazdko. sorki za taki opis. wylałam to co chciałam i czekam na pomoc. jak coś to na pw.
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

Edytowane przez mpati86
Czas edycji: 2012-07-30 o 12:30
mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 12:43   #2297
misia332
Zakorzenienie

Moje r/u

Ś: gofr pełnziarnisty z połówką banana i dwoma łyżkami serka homo, jeden suchy, kawa z mlekiem
1 h tenisa

O: gofr wytrawny z papryką, szynką i dwoma kostkami sera feta, szklanka coli light z cytrynką

P: wieśniak

K: 2 jaja na twrado, warzywa
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 12:52   #2298
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
R:
1h orbitrek
1.owsianka z mlekiem i jabłkiem
2.kanapka: 2 kawałki chleba razowego z dynią z twarogiem chudym; rzodkiewki; kawa z mlekiem
3. makaron pełnoziarnisty; buraczki gotowane; pierś z kurczaka gotowana
4. twarożek lekki z warzywami gotowanymi i pestkami słonecznika
bieganie lub rower z tż

i jak?
zależy mi na ocenie, ponieważ chcę odżywić mój organizm, ustabilizować go, odzyskać okres, nabrać formy, ujędrnić ciało i wymodelować przy okazji.

wstyd mi- koleżanki pytają się mnie co mi się stało. w rok czasu przytyłam 26 kg, non stop huśtawa-krzywdzę siebie, swoje ciało- nie zasłużyłam na to- jestem dietetykiem, mam 26 lat, jestem ładną dziewczyną- a niszczę to, bo teraz atrakcyjność minęła- nie pasuje do mnie grubas i jest nieapetycznie naprawdę- to jest obiektywne stwierdzenie. a najgorzej przestraszyłam się kiedy z tżtem byliśmy ostatnio gdzieś tam i zaczął lać deszcz- 100 m szybkiego biegu- byłam fioletowa i myślałam, że się uduszę. już w tej chwili sprawia mi kłopot wejście na 3 piętro. a o dyskopatii- ciągle bolącym kręgosłupie, spuchniętych stopach i obrzękniętych kostkach nie wspomnę, czuję się jak w 9 tym miesiącu ciąży, której pragnę, ale najpierw muszę zadbać o siebie, by umieć zadbać o to drugie cudne stworzenia.

dotychczas bardzo się napinałam- w sumie nie dawałam sobie czasu, bo co po 3 tyg weszłam na wagę i spadek wagi 3 kg. a prze następne 2 tyg. 1 kg to napięcie i wiadomo co dalej. teraz daje sobie czas na dietę, na zdrowy styl życia i cel- starania od stycznia. pół roku 25 kg. uważam , że realne. ważne jest też to, że minęły wszystkie przeszkody na drodze, wszystkie napięcia- typu- przedłużenie umowy o pracę, wesele znajomego- mnóstwo znajomych z czasów chuda, ur taty na dużo ludzi w lokalu, tłuczenie butli, wesele ( świadek )mnóstwo ludzi i poprawiny brata; panieńskie; rocznica ślubu itp. wszystko wiązło się ze wstydem i lękiem. jeszcze jedno co dość napina- czekam na decyzje z banku odnośnie kredytu mieszkaniowego- w tym tyg będzie wiadomo- myślę, że gdyby się udało to byłaby furtka do nowych myśli, nowego zajęcia do nowych obowiązków. nie mieszkałabym z rodzicami i mężem, a już wtedy tworzylibyśmy własne gniazdko. sorki za taki opis. wylałam to co chciałam i czekam na pomoc. jak coś to na pw.
Jeśli chcesz odzyskać okres, powinnaś znaleźć czas na V-ty posiłek, najadać się (ilościowo jeść sporo). Jeść sporo NNKT (ile było te słonecznika?).
25kg w pół roku to ponad 4kg miesięcznie- jesteś pewna, że to nie za dużo? Podczas odchudzania przecież zdarzają się zastoje, przy tak ciasnym celu będą prowadzić do frustracji, zmniejszania porcji lub obcinania kalorii, w rezultacie do antonimu "zdrowego stylu życia".

Cytat:
Moje r/u

Ś: gofr pełnoziarnisty z połówką banana i dwoma łyżkami serka homo, jeden suchy, kawa z mlekiem
1 h tenisa ok

O: gofr wytrawny z papryką, szynką i dwoma kostkami sera feta, szklanka coli light z cytrynką dużo za mały ten obiad

P: wieśniak + orzechy

K: 2 jaja na twrado, warzywa
I brak II śniadania.
Jesz za mało ilościowo.

Czas edycji: 2012-07-30 o 12:56
Stary 2012-07-30, 13:17   #2299
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
To miłe Ciekawe co to będzie
naleśniki na słodko i z pieczarkami, rogale maślane i sernik na zimno.

Cytat:
Moje r/u
Ś: gofr pełnziarnisty z połówką banana i dwoma łyżkami serka homo, jeden suchy, kawa z mlekiem jeśli to nie gofry 2cmx3cm to ok.
1 h tenisa
O: gofr wytrawny z papryką, szynką i dwoma kostkami sera feta, szklanka coli light z cytrynką w życiu bym się tym nie najadła.
P: wieśniak przy wychodzeniu z diety możesz wprowadzać węgle do popołudniowych czy wieczornych posiłków. dodaj tu orzechy i/lub (suszone) owoce.
K: 2 jaja na twrado, warzywa ile warzyw? zjadłabym jeszcze kromkę chleba z dodatkami.
musiałaś być na głodówce, skoro jesz tak mało, stabilizując wagę. dla mnie to skromne R.

Sumienie miała czyste. Nieużywane.

56 55 54 53 52 51 50 49 48 47

hello_penny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 14:56   #2300
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hello_penny Pokaż wiadomość
naleśniki na słodko i z pieczarkami, rogale maślane i sernik na zimno.

musiałaś być na głodówce, skoro jesz tak mało, stabilizując wagę. dla mnie to skromne R.

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 18:01   #2301
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Moje U
I saszetka fitelli orzechowej z serkiem naturlanym, brzoskiwnią, pestkami dyni
II 2 podójne tosty z chleba tostowego wieloziarnistego z serem topionym z pieczarkami, pieczarkami, papryką, pomidorem i keczupem
III 3 domowe duże drożdżówki z serem
IV talerz zupy jarzonowej z ryżem, drożdżówka z serem
V pewnie jajecznica z 2 jaj, mizeria z ogórków ze szczypiorem i 4 tosty pełnoziarniste z masłem

Stary 2012-07-30, 18:22   #2302
imperfect1997
Raczkowanie

Cytat:
Moje U
II 2 podójne tosty z chleba tostowego wieloziarnistego z serem topionym z pieczarkami, pieczarkami, papryką, pomidorem i keczupem
V pewnie jajecznica z 2 jaj, mizeria z ogórków ze szczypiorem i 4 tosty pełnoziarniste z masłem
Bardzo fajnie Aż mi narobiłaś ochoty na te tosty i drożdżówki

Moje U:
1. owsianka (5 łyżek płatków owsianych, szklanka mleka 3,2%) z 1/2 kostki twarogu pełnotłustego, 2 malutkimi jabłkami i garścią orzechów ziemnych
2. dużo sałaty, 2 pomidory, 2 ogórki, pierś z kurczaka przysmażana na 1 łyżce oleju rzepakowego, bazylia, oregano, dużo pieprzu- wiem, że nie powinno się łączyć pomidorów z ogórkiem, ale nigdy tego nie robię, więc czasem nie zaszkodzi. Zresztą witaminę C dostarczam sobie w innych posilkach (wyszła ogromna micha i sama wszystko zjadłam)
3. jakieś 15 kopytek z masłem, surówka z marchewki
4. będą 2 albo 3 kromki (ale raczej 3, bo muszę sobie organizm przyzwyczaić do obfitszego jedzenia) chleba slonecznikowego z masłem 82%, sałatą, serem żółtym pełnotłustym salami, ogórkiem i szczypiorkiem
imperfect1997 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 18:25   #2303
Ervisha
Zakorzenienie

Moje U:
1. owsianka (5 łyżek płatków owsianych, szklanka mleka 3,2%) z 1/2 kostki twarogu pełnotłustego, 2 malutkimi jabłkami i garścią orzechów ziemnych
2. dużo sałaty, 2 pomidory, 2 ogórki, pierś z kurczaka przysmażana na 1 łyżce oleju rzepakowego, bazylia, oregano, dużo pieprzu- wiem, że nie powinno się łączyć pomidorów z ogórkiem, ale nigdy tego nie robię, więc czasem nie zaszkodzi. Zresztą witaminę C dostarczam sobie w innych posilkach (wyszła ogromna micha i sama wszystko zjadłam)
4. będą 2 albo 3 kromki (ale raczej 3, bo muszę sobie organizm przyzwyczaić do obfitszego jedzenia) chleba slonecznikowego z masłem 82%, sałatą, serem żółtym pełnotłustym salami, ogórkiem i szczypiorkiem[/QUOTE]

Dziekuję Co do Twojego jedzenia to do sałatki dałabym jakiś sosik na bazie oliwy z oliwek by nie była taka sucha. Co do jedzenia to brakuje mi owoców, ale rozumiem ze dzisiaj nie mialaś ochoty

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-07-30 o 18:27
Stary 2012-07-30, 18:29   #2304
imperfect1997
Raczkowanie

.

---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ----------

Cytat:
Moje U:
4. będą 2 albo 3 kromki (ale raczej 3, bo muszę sobie organizm przyzwyczaić do obfitszego jedzenia) chleba slonecznikowego z masłem 82%, sałatą, serem żółtym pełnotłustym salami, ogórkiem i szczypiorkiem
Dziekuję Co do Twojego jedzenia to do sałatki dałabym jakiś sosik na bazie oliwy z oliwek by nie była taka sucha. Co do jedzenia to brakuje mi owoców, ale rozumiem ze dzisiaj nie mialaś ochoty [/QUOTE]

Właśnie miałam robić taki sos i zauważyłam, że oliwa się skończyła Że mało owoców i warzyw, to wiem... Niestety nie miałam więcej w domu

Edytowane przez imperfect1997
Czas edycji: 2012-07-30 o 18:29
imperfect1997 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 18:51   #2305
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Moje U
Tostyyyyy... Już wiem, co zjem na kolację!

Cytat:
Napisane przez imperfect1997 Pokaż wiadomość
Bardzo fajnie Aż mi narobiłaś ochoty na te tosty i drożdżówki

Moje U:
2. dużo sałaty, 2 pomidory, 2 ogórki, pierś z kurczaka przysmażana na 1 łyżce oleju rzepakowego, bazylia, oregano, dużo pieprzu- wiem, że nie powinno się łączyć pomidorów z ogórkiem, ale nigdy tego nie robię, więc czasem nie zaszkodzi. Zresztą witaminę C dostarczam sobie w innych posilkach (wyszła ogromna micha i sama wszystko zjadłam) mam ochotę na taką sałatkę
3. jakieś 15 kopytek z masłem, surówka z marchewki kopytka chociaż ja wolę z jakimś sosem...
Pycha, obie

Ja mojego dzisiejszego nie pokażę, bo składał się głównie z resztek z weekendu i razowej szarlotki zapijanej maślanką o smaku pieczonego jabłka...
Stary 2012-07-30, 19:06   #2306
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Tostyyyyy... Już wiem, co zjem na kolację!

Pycha, obie

Ja mojego dzisiejszego nie pokażę, bo składał się głównie z resztek z weekendu i razowej szarlotki zapijanej maślanką o smaku pieczonego jabłka...
Dziekuję JA mam dni ze cały dzień żywie się tylko sernikiem i zjadam cały placek z 1,5 kg sera a ostatnio chleb tostowy bardziej posmakowal mi od zwykłego I kupiłam tez pszenice w miodzie i w smaku przypomina mi ryż preparowany. Jak dla mnie za słodkie na sucho zobacze jutro z jogurtem

Stary 2012-07-30, 19:18   #2307
Milka1224
Rozeznanie

dance makabre najadłam się kolacją wiec było ok

U
I twarożek (twaróg+mleko sojowe naturalne) z mango, płatkami owsianymi, zytnimi, jęczmiennymi, orkiszowymi itp + duża kawa parzona

II wieloziarnista tortilla z wędzonym łososiem, musztardą curry, roszponką, rukolą i papryką

III po włosku - sos bolognese z wieprzowiny z siekanymi pomidorami, cebulą, czosnkiem, ziołami i bazylią do tego opiekana ciabatta z zielonym pesto i bazylią

tłoczony sok jabłkowy

IV powtórka z wczoraj bo było pycha - smażony na oliwie świeży szpinak z ciecierzycą i przyprawami z dressingiem balsamico z musztardą francuską

do picia: woda, pokrzywa i yerba mate

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-07-30 o 19:19
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 19:18   #2308
blax5
Zadomowienie

Utrzymanie:

I. 2 cynamonowe scones pszenno-razowe z twarogiem i całą brzoskwinią posypane suszoną żurawiną/ jajkiem z patelni, pomidorem i podprażonymi ziarnami słonecznika

II. scones z twarogiem i suszoną żurawiną; brzoskwinia

III. mcflurry z torcikiem wedlowskim i polewą karmelową

IV. a'la chińszczyzna z czerwoną fasolą z puszki; marchewka

Chyba tak to wyglądało... Może być?
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 19:43   #2309
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
Utrzymanie:

I. 2 cynamonowe scones pszenno-razowe z twarogiem i całą brzoskwinią posypane suszoną żurawiną/ jajkiem z patelni, pomidorem i podprażonymi ziarnami słonecznika

II. scones z twarogiem i suszoną żurawiną; brzoskwinia

III. mcflurry z torcikiem wedlowskim i polewą karmelową

IV. a'la chińszczyzna z czerwoną fasolą z puszki; marchewka

Chyba tak to wyglądało... Może być?
Nie, nie może Tu nie ma obiadu, a kolacja jest redukcyjna. Jakbyś się karała za tego mcflurry'a.
Stary 2012-07-30, 20:02   #2310
Paula_95
Wtajemniczenie

Dziewczyny, widzę że mówicie o maśle orzechowym, które bardzo lubię ja polecam to z Reala, mają dostawy z USA i naprawdę, wielkie kawałki orzechów

Moje R, chyba:
Ś: owsianka z cynamonem i jabłkiem, kawa z mlekiem,

2, 5 km biegu, 14, 4 km rowerem,

IIŚ: 200 g serka wiejskiego z 1 łyżeczką domowej nutelli, trzy kanapki z masłem orzechowym i bananem, kubek mleka sojowego z miodem,

19, 8 km rowerem,

Obiad: placek (2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 jajko, trochę chudego mleka) smażony na oliwie z oliwek z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką i 2 plastrami łososia,
Kolacja: (zaraz właśnie będę jeść ) 1 szklanka mleka gorącego mleka krowiego (nie mogę spać w nocy! ) i warzywa świeże.
I oczywiście w ciągu dnia dużo płynów.

Dance_macabre, dziękuję za ocenę czuję się winna, że proszę Was o oceny, a sama tego dla Was nie robię, ale obawiam się, że nie znam się zbyt dobrze, a nie chciałabym nikomu źle poradzić
Nie, nie jestem wprawdzie wegetarianką, ale po prostu...nie lubię jeść mięsa. Gdy widzę mięso, mam wrażenie, że to jeszcze skacze, a przecież dwa dni temu skakało, zanim go zabili nie legitymowałam się nigdy jako wege, ale chyba zacznę, bo mięso wywołuje u mnie wstręt...

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości