Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XV - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-02, 16:40   #3181
mrowka88
Raczkowanie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XV

Dzięki dziewczyny za pomoc

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość

W moim szpitalu takiej opcji nie było, a w najbliższym podobno jest, ale zamierzają tą wannę zdemontować, bo nie ma chętnych.
Najlepiej zadzwoń, chociaż jeśli i tak za wszystko płacisz, to nie musisz mieć skierowania. Internista raczej nie będzie chciał "płacić" za badania potrzebne ginekologowi.
U nas właśnie z tymi skierowaniami to jest istny cyrk. W laboratorium gdzie zawsze robiłam badania, nieważne czy były one refundowane czy sama za nie musiałam płacić to zawsze wymagali skierowania (z wyjątkiem morfo i moczu). Akurat wszystkie te badania były zlecone przez lekarza więc tak czy siak skierowania miałam i nie było problemu. Ale zdziwiłam się, że tak to tam działa, bo wydawało mi się że skoro i tak za to płacę to skierowanie jest zbędne.
Teraz dowiedziałam się, że muszę zrobić potrzebne badania na własny koszt i nie potrzebuję skierowania. Całe szczęście nie jest to jakieś okropnie drogie, no ale ze 120 zł będę musiała wyskoczyć
Damn...dobrze, że ciąża się☠już kończy bo nie cierpię tego biegania po lekarzach.

01.02.2011 inż
mrowka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 16:56   #3182
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Lepiej niech sra w kolorach tęczy po pierogach, tak?
I bardzo dobrze, że będzie gotować Jak jest to niech się przyda
W końcu kucharz
Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
dziwczyny, mam pytanie, czy to mozliwe, zeby juz 4 tygodniowe dziecko usmiechalo sie swiadomie?
wczesniej iga jak sie usmiechała to moze tak 2 razy na dzien i to tylko kącikiem ust, a teraz jak do niej gadam pieszczotliwie jak lezy to patrzy mi w oczy i potrafi sie w ciagu 2 minut z 10 razy usmiechnac jak nie wiecej i "pełną gębą" że aż dziąsła widać ... jak to jest?
Może i tak jest Podobno dzieci się przekręcają w wieku ok.2-3 miesięcy, a mój miał tydzień. Wszystko jest możliwe

Gardło mnie boli

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 16:57   #3183
red_scorpio
Rozeznanie

Ja już po wizycie...
Młody waży 3 kg (coś mi mało, ale niech będzie), szyjki - brak, rozwarcie na jeden palec jak było. Stwierdzenie lekarza - możesz rodzić dziś, jutro i za 2 tygodnie. Jeśli nie urodzę do 20.08 !!!! mam dzwonić będziemy rodzić razem
Po powrocie do domu idę do kibelka a tam całe majtasy we krwi... wystrachałam się. Dzwonie do gina, kazał się uspokoić, poleżeć. No i tez przyjechać jeszcze dziś na usg sprawdzić czy z dzidzią wsio ok. Ale Młody zaczął szaleć, krwawić przestałam (to po badaniu było) więc nigdzie nie jadę. A no i na papierze był kawałek czopu
Wy też teraz macie po badaniu krwawienia?
Potem Was nadrobię bo idę pobyć trochę z Małżonkiem

red_scorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:03   #3184
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez red_scorpio Pokaż wiadomość
Ja już po wizycie...
Młody waży 3 kg (coś mi mało, ale niech będzie), szyjki - brak, rozwarcie na jeden palec jak było. Stwierdzenie lekarza - możesz rodzić dziś, jutro i za 2 tygodnie. Jeśli nie urodzę do 20.08 !!!! mam dzwonić będziemy rodzić razem
Po powrocie do domu idę do kibelka a tam całe majtasy we krwi... wystrachałam się. Dzwonie do gina, kazał się uspokoić, poleżeć. No i tez przyjechać jeszcze dziś na usg sprawdzić czy z dzidzią wsio ok. Ale Młody zaczął szaleć, krwawić przestałam (to po badaniu było) więc nigdzie nie jadę. A no i na papierze był kawałek czopu
Tak, też miałam kiedyś po badaniu krwawienie. Lekarz mówił, że po usunięciu krążka też mogę krwawić ale nic nie było. Generalnie po każdym badaniu lekarz mi mówił, że jak będę krwawić to żeby się nie przejmować
I dla młodego

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png

Edytowane przez wvictoria
Czas edycji: 2012-08-02 o 17:05
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:05   #3185
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
Ja w wodzie byłam tylko podczas skurczy. Fajnie mi tam było

Patryk ma zaparcia. Od wczoraj. Jak wcześniej robił kupy przy każdym posiłku ,tak wczoraj zrobił 2 i to też biedny najęczał się i nastękał przy nich . I teraz się zastanawiam co ja takiego zjadłam,że on ma takie problemy
Mi pod prysznicem nie było jakoś rewelacyjnie, ale jak wyszłam, to jeszcze gorzej, więc może jednak coś dawał. Po odejściu wód do wanny innej niż porodowa chyba i tak nie mogłabym wejść.

Wyobraź sobie stękanie po 3 dniach! Bez zaparć co prawda, ale za to z napinaniem się chyba przez dobę.

Edit: zginęła część postu.

Edytowane przez Maciejka__
Czas edycji: 2012-08-02 o 18:05
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:05   #3186
karmeelek
Zadomowienie

Dzień dobry kochane! Mi ostatnio brak czasu na kompa. Wczoraj cały dzień byliśmy poza domem - po powrocie padłam a dziś mieliśmy gości od rana. Poza tym pogoda mnie wykańcza - głowa mi pęka i mam podwyższone ciśnienie.
Norniczka ogromne gratulacje! Buziaki dla Was!
Paula trzymam za mamę oraz by akcja u Ciebie szybko się rozkręciła.
Soleika przykro mi, że do Twojego tż-ta nic nie dociera i jeszcze jego mama.... Porażka! W ciągu dnia rób wszystko by jak najwięcej zajmował się Fabim.
natee super, że jesteście w domku ale przykro mi, że tyle musiałaś się wycierpieć - ważne, że wszystko skończyło się dobrze.
bebe dobrze, że nie będziesz na darmo leżeć w szpitalu i że jak tylko coś się zacznie to możesz liczyć na męża.
anna co tam u Ciebie?
Pisałyście o wywoływaniu - u mnie w szpitalu wywołują 6-7 dni po terminie - nie czekają do skończenia 42tc.
Poza tym nie pisałam Was ale mam paciorka - obym tylko zdążyła dostać antybiotyk w czasie porodu...
I takie pytanko do mam w dwupaku mam: czy Wasze maluchy też mają swoje stałe pory aktywności? Bo moja tak ok 17 tak daje czadu, ze aż mam łzy w oczach.
karmeelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:11   #3187
wvictoria
Wtajemniczenie

Ale się uśmiałam

http://demotywatory.pl/3885965/Problemy-w-komunikacji

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:12   #3188
anna99302
Zadomowienie

Cytat:
Ja już po wizycie...
No skorpionku, ja wczoraj iałam krwawienie w czasie badania i mi przeszło. potem leciutko poplamiłam brazowawym śluzem i już. nie panikuj tylko bo wsadzą cie do szpitala! :P
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:12   #3189
Soleilka
Zakorzenienie

Maciejko kładź ją jak najczęściej i nie tylko na sobie bo Mała ćwiczy wtedy też trzymanie główki Jak nie chce odbić to też na brzuch - u nas działa. Czasami Mały nawet 40 minut po jedzeniu odbija

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:13   #3190
chmielinka
Zadomowienie

ja już po wizycie u lekarza...

rozwarcie po 2-tygodniowym leżeniu nadal na 2 cm, już nie biorę fenka, ale córcia waży już 4000 g (!!!) i ze względu na donoszenie we wtorek na 9.00 rano mam przyjechać do szpitala na wywołanie
lekarz zawołał małża do gabinetu i kazał mu pomóc żonie nakazując przytulanki

Jestem delikatnie mówiąc W SZOKU

Teraz nadrobię co u was

Franuś
chmielinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:16   #3191
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:17   #3192
karmeelek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość

rozwarcie po 2-tygodniowym leżeniu nadal na 2 cm, już nie biorę fenka, ale córcia waży już 4000 g (!!!) i ze względu na donoszenie we wtorek na 9.00 rano mam przyjechać do szpitala na wywołanie

Ale córcia duża już! A mąż jak zareagował na zalecenia lekarza?
I oby sama akcja się rozkręciła bez wywoływania
karmeelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:23   #3193
anna99302
Zadomowienie

Cytat:

Teraz nadrobię co u was
Oh WOW! Jaka dziewunia duża! Ale fajnie, żę już we wtorek/środę bedziecie razem!!!!

SOleika-z tym psem to przegięcie!!!! A dlaczego ja gdzieś tam czytałam, że masz się przenieśc do swojej mamy?? Czy mi się przewidziało?
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:35   #3194
bebe1987
Rozeznanie

Cześć,

Byłam dzis na ktg, mała szalała dziś niemiłosiernie, tętno skakało i skurczyki też były (w granicach 50-80). Znowu trafiłam na tego poj.banego lekarza - arogancki i niegrzeczny. Nie badał mnie i nawet nie przyjrzał się wykresowi z ktg tylko zaraz odpękał notatkę na karcie konsultacyjnej. Tak nabazgrał, że zapytałam się co tam napisał a on na to: to jest informacja nie dla pani tylko dla lekarza prowadzącego! Mam wszystkie oryginały z ktg i zawsze rozczytałam co tam jest napisane. Jedyne co na dzisiejszym napisał wyraźnie to: kontrola za 3 dni... Masakra jakaś z tym ginem. W poniedziałek wraca mój gin z urlopu, jak nie urodzę do tego czasu to pójdę na spokojnie do niego.

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
A i my dzisiaj idziemy z Luśką na szczepienie, proszę trzymać kciuki

Cytat:
hej
w końcu od dzisiaj jesteśmy z Hanią donoszone (38tc ). W związku z tym odstawiam dzisiaj fenka i zobaczymy co się będzie działo...
Tak piszecie że dzisiaj pełnia.............

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Od wczoraj się kłócę z TŻ, super mam go dość...
Współczuję kłótni z tz i przyszłą teściową... Co za ludzie .
Oby szybko wyjechała, bo z tego co pisałaś wszystkie problemy są przez nią - wtedy sytuacja wróci do normy.

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
Dzien dobry. Odpisałam Wamr ano ale widzę, że się nie zapisało. ZNowu mam skurcze. Bardzo nieregularne... ciekawe ciekawe

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Była u nas położna. Leoś waży 3820g W ciągu tygodnia przybyło mu 400 g

Cytat:
Napisane przez dottta Pokaż wiadomość

witam się i informuję, że dzisiaj skończyłyśmy 38tc

Cytat:
Ja już po wizycie...
za wizytę!
Krwawienie po badaniu to norma - u mnie też się zdarza.

Cytat:
Napisane przez karmeelek Pokaż wiadomość
bebe dobrze, że nie będziesz na darmo leżeć w szpitalu i że jak tylko coś się zacznie to możesz liczyć na męża.

I takie pytanko do mam w dwupaku mam: czy Wasze maluchy też mają swoje stałe pory aktywności? Bo moja tak ok 17 tak daje czadu, ze aż mam łzy w oczach.

Moja do dziś miała stałe pory aktywności, tylko dzisiaj wyjątkowo szaleje non stop!

Cytat:

Cytat:

Teraz nadrobię co u was
, super wiadomości kochana!!!

Gratuluję rozpoczętych tygodni i wizyt, które mogłam przeoczyć!
bebe1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:35   #3195
chmielinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karmeelek Pokaż wiadomość
Ale córcia duża już! A mąż jak zareagował na zalecenia lekarza?
I oby sama akcja się rozkręciła bez wywoływania
haha no małż niby zadowolony, ale zbytniego entuzjazmu nie okazuje zobaczymy wieczorem

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
Oh WOW! Jaka dziewunia duża! Ale fajnie, żę już we wtorek/środę bedziecie razem!!!!
boję się właśnie trochę tego wywoływania... bo jak akcja sama się rozkręci to fajnie, a tak to obawiam się że będzie to długo trwało i poród nie będzie łatwy...

Franuś
chmielinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:39   #3196
bebe1987
Rozeznanie

Dziewczyny, zamówiłam dziś konika z Fischer Price - tak go zachwalałyście, że dałam się skusić . Zamówiłam różowego.
bebe1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:42   #3197
phdwao
Zakorzenienie

dziewczyny pomocy!

była u mnie połozna i wprowadziła rewolucję w wychowaniu i zajmowaniu sie dzieckiem. Napisze Wam co radziła a Wy prosze odnieście się do tego jak Wy postepujecie. Otóz połozna kazała mi po karmieniu odkładać dziecko do łóżeczka i gdy ono zacznie płakac/wyc itd mam nie reagować, poczekac az samo sie uspokoi, nasetpnie powinno albo zasnąc albo zacząć sie interesować okolicą. Co do karmienia to ma trwac az dziecko sie naje-czyli zacznie zasypiac i to moze trwac 5-10 minut(nie wiecej) Dziewczyny ile czasu Wy karmicie? mnie sie wydaje to krótko. No i jak z tym odkladaniem, powiem Wam szczerze ze teraz to robimy i sama siedze i rycze
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:43   #3198
Mandragorrka
Zakorzenienie

Dużo kobiety naskrobałyście dzisiaj. Znaczy, że już większość mamuś ma ustalony tryb dnia i znajduje czas na wizaż.
U mnie jeszcze wariatków - przede wszystkim goście, dzisiaj były dwie tury, jeszcze czekamy na jedną "porcję".
Była położna, zdjęła mi szwy - nielegalnie i po znajomości. Nielegalnie bo powinna to zrobić położna z przychodni do której ja należę, a po znajomości bo ona prowadziła nam sr
Pooglądała małą, wszystko w porządku. Przyjdzie jeszcze raz, w następną sobotę.
Idę się trochę ogarnąć i czekam na ostatnich gości dzisiaj.
Wkurza mnie, że nie mam czasu na wizaż, ale Amelka mi to wynagradza
Trzymajcie się Dziewczyny

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:53   #3199
prince_polo
Zakorzenienie

Ale gorąco masakRa moja po spacerze wisi na cycu godzinę!! Apetytu nie man ostatnio jakoś. Muszę się zmuszać ,i stwierdziłam ze jestem gruba;!!!!

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ----------

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, zamówiłam dziś konika z Fischer Price - tak go zachwalałyście, że dałam się skusić . Zamówiłam różowego.
moja niunia go uwielbia nawet na spacerach

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 18:01   #3200
agunia82
Zakorzenienie

Dzięki za kciuki
My już po szczepieniu, Luśka była dzielna i płakała tylko przy wkłuciu a potem się uspokajała. Aż ją pielęgniarka pochwaliła
Za to teraz nam koncerty odstawia, znaczy w łóżeczku tylko, bo na rączkach grzeczna, ehhh

No i mała waży już 3670g, ładnie nadrabia W ciągu 3 tyg przybyło jej 900g, pediatra była z tego faktu bardzo zadowolona.
Rozmawiałam też o ulewaniu i stwierdziła, że mała wręcz się przejada, o czym świadczy to ulewanie i taki ładny wzrost wagi (ale nie mówiła, że to źle )
Czyli krótkie ssanie też może dziecku wystarczyć, bo moja tak średnio ssie jednego cyca koło 5 minut, a przy jednym karmieniu je z obu

Cytat:

Zdecydowałam się na zaproszenia na chrzciny. Jednak inne niż te z allegro
http://www.kartkaodciebie.com.pl/zap...em,2588,1.html
bardzo ładne

Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość
Hej
Probuje was nadrobic, ale z moim szkrabem ciezko mi to idzie. Jak nie spi to potrzebuje mega uwagi, przez te upaly, a jak spi to zazwyczaj proboje cos porobic, alb spie z nia Z reszta nawet jak pisze to i tak nikt nie reaguje... Moja niunia wazy juz 3780 dzisiaj mamy 27 dzionek za 5 dni bedzie juz miala miesiac kiedy to zlecialo???
Natee kochana wspolczuje meczarni- ja sama siedzialam na partych prawie 2h wiec nawet nie wyobrazam sobie 4h..ale wazne, ze malenstwo juz jest z toba.GRATULUJE KOCHANA
nooo pięknie przybiera

Cytat:
Napisane przez Vestis Pokaż wiadomość
Współczuję i rozumiem U mnie w sumie też mam jazdy z teściami, już teraz nawet telefonów nie odbieram od nich bo nie mam ochoty się tłumaczyć co i jak - bo wszystko by chcieli wiedzieć, ale jak trzeba by coś pomóc to już nie ma kto.
Nie zapomnę jak było w szpitalu - cięta byłam w piątek wieczorem, a w sobotę wieczór już dostałam małego przy łóżku. TŻ przyjechał do mnie na chwilę do szpitala, a tu już od niego z domu dzwonią, żeby wpadł do nich na obiad. Niedziela to samo - wydzwaniają, że ma przyjechać na grilla. A ten oczywiście musiał jechać.
Rozbraja mnie po prostu taka bezmyślność - wiecie jak jest w szpitalu - ja ledwo dałam rade sama zwlec się z łóżka, a co dopiero trzymać dziecko, nie mówiąc o tym, że trzeba je nosić, odkładać, przebierać. Żona i dziecko w szpitalu, ale najważniejsze jest to, że oni mają grille czy obiadki, no i ma przyjechać i koniec.
o rany, co za porażkowi ludzie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
U nas chrzest będzie 16 września, myślę nad menu
My też chrzcimy 16 września

Cytat:
dziwczyny, mam pytanie, czy to mozliwe, zeby juz 4 tygodniowe dziecko usmiechalo sie swiadomie?
wczesniej iga jak sie usmiechała to moze tak 2 razy na dzien i to tylko kącikiem ust, a teraz jak do niej gadam pieszczotliwie jak lezy to patrzy mi w oczy i potrafi sie w ciagu 2 minut z 10 razy usmiechnac jak nie wiecej i "pełną gębą" że aż dziąsła widać ... jak to jest?
podobno dzieci zaczynają się świadomie uśmiechać między 6 a 8 tygodniem życia, ale myślę, że to też sprawa indywidualna i jest to jak najbardziej możliwe

Cytat:

Teraz nadrobię co u was
nooo ładnie, mały klocuszek rośnie
żeby akcja szybko się rozwinęła

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
dziewczyny pomocy!

była u mnie połozna i wprowadziła rewolucję w wychowaniu i zajmowaniu sie dzieckiem. Napisze Wam co radziła a Wy prosze odnieście się do tego jak Wy postepujecie. Otóz połozna kazała mi po karmieniu odkładać dziecko do łóżeczka i gdy ono zacznie płakac/wyc itd mam nie reagować, poczekac az samo sie uspokoi, nasetpnie powinno albo zasnąc albo zacząć sie interesować okolicą. Co do karmienia to ma trwac az dziecko sie naje-czyli zacznie zasypiac i to moze trwac 5-10 minut(nie wiecej) Dziewczyny ile czasu Wy karmicie? mnie sie wydaje to krótko. No i jak z tym odkladaniem, powiem Wam szczerze ze teraz to robimy i sama siedze i rycze
heh osławione zostawianie dziecka na "przeczekanie", ja osobiście nie jestem zwolenniczką tego typu wychowania i wiem, że zdania na ten temat są podzielone. Jak moja sobie troszkę popłakuje, to nie reaguje, ale jak zanosi się płaczem to ZAWSZE idę sprawdzić co się dzieje i próbuje ją uspokoić, ale jak tylko się wyciszy odkładam znowu do łóżeczka
Co do jedzenia - jak napisałam wyżej, moja ssie zwykle cyca koło 5 minut (przy jednym karmieniu je z obu cycków) i się najada. Nie zawsze przy tym zasypia, ale po około 5 minutach po prostu odsuwa się od cyca. A przybiera bardzo ładnie na wadze.
Gdzieś też czytałam, że niektóre dzieci potrafią cyca opróżnić nawet w 2-3 minuty (zdarza to się rzadko, ale jednak) i że czas ssania jednego cycka nie powinien przekraczać 10 minut, bo po tym czasie dziecko już nie je tylko połyka powietrze

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 18:01   #3201
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
Ja już po wizycie...
ja ani razu po badaniu nie krwawiłam - nie wiem czy moja lekarka taka delikatna czy ja taka odporna

Cytat:

Teraz nadrobię co u was
spora dzidzia
dottta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 18:07   #3202
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:

heh osławione zostawianie dziecka na "przeczekanie", ja osobiście nie jestem zwolenniczką tego typu wychowania i wiem, że zdania na ten temat są podzielone. Jak moja sobie troszkę popłakuje, to nie reaguje, ale jak zanosi się płaczem to ZAWSZE idę sprawdzić co się dzieje i próbuje ją uspokoić, ale jak tylko się wyciszy odkładam znowu do łóżeczka
Co do jedzenia - jak napisałam wyżej, moja ssie zwykle cyca koło 5 minut (przy jednym karmieniu je z obu cycków) i się najada. Nie zawsze przy tym zasypia, ale po około 5 minutach po prostu odsuwa się od cyca. A przybiera bardzo ładnie na wadze.
Gdzieś też czytałam, że niektóre dzieci potrafią cyca opróżnić nawet w 2-3 minuty (zdarza to się rzadko, ale jednak) i że czas ssania jednego cycka nie powinien przekraczać 10 minut, bo po tym czasie dziecko już nie je tylko połyka powietrze
Agunia to wyobraź sobie ze o tym nie wiedziałam i potrafiłam małego karmić godzinę(!) albo i dłuzej bo myslałam ze wciaz głodny, no to teraz nawał pokarmu mam gwarantowany.
co do odkładania, zobaczę czy wytrwam w tym, jednak matka zawsze inaczej do tego podhcodzi, nie moge patrzec jak mlody sie zanosi, teraz siedze i rycze dzięki

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ----------

Cytat:
Dzięki za kciuki
My już po szczepieniu, Luśka była dzielna i płakała tylko przy wkłuciu a potem się uspokajała. Aż ją pielęgniarka pochwaliła
Za to teraz nam koncerty odstawia, znaczy w łóżeczku tylko, bo na rączkach grzeczna, ehhh

No i mała waży już 3670g, ładnie nadrabia W ciągu 3 tyg przybyło jej 900g, pediatra była z tego faktu bardzo zadowolona.
Rozmawiałam też o ulewaniu i stwierdziła, że mała wręcz się przejada, o czym świadczy to ulewanie i taki ładny wzrost wagi (ale nie mówiła, że to źle )
Czyli krótkie ssanie też może dziecku wystarczyć, bo moja tak średnio ssie jednego cyca koło 5 minut, a przy jednym karmieniu je z obu
pieknie, ciesze sie razem z Tobą
Stary 2012-08-02, 18:12   #3203
red_scorpio
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
SzPital ma najazd z sanepidu jest tam niezły popłoch
Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
nie wiem czy to tylko moja zasluga ale tak dzwoniłam i powiedziałam co myślę o tamtejszych warunkach
No i bardzo dobrze!!! Masz na sumieniu dobry uczynek, bo może uchroniłaś inne dzieci przed takimi przygodami jak miałyście z Niunią.

Cytat:
Aaaa i na moje żeby psa wykąpała to stwierdziła, że psów się nie kąpie Pies ma 4 lata, wyobraźcie sobie jak śmierdzi...
Hmm, to, że pies ma wysokie zawieszenie i nie ciągnie brzuchem po trawie nie znaczy, że nie trzeba go kąpać. Może na najbliższe urodziny spraw teściowej książkę o pielęgnacji psów.

wiktoria z praniem gówna dobrze Ci doradziła

Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość
Hej
Probuje was nadrobic, ale z moim szkrabem ciezko mi to idzie. Jak nie spi to potrzebuje mega uwagi, przez te upaly, a jak spi to zazwyczaj proboje cos porobic, alb spie z nia Z reszta nawet jak pisze to i tak nikt nie reaguje... Moja niunia wazy juz 3780 dzisiaj mamy 27 dzionek za 5 dni bedzie juz miala miesiac kiedy to zlecialo???
Natee kochana wspolczuje meczarni- ja sama siedzialam na partych prawie 2h wiec nawet nie wyobrazam sobie 4h..ale wazne, ze malenstwo juz jest z toba.GRATULUJE KOCHANA
No to ładny klocuszek rośnie

Cytat:
Nie wiadomo. Jeśli delicol nie pomoże, to po prostu będę musiała karmić MM. Mały ciągle się pręży, jest zagazowany, a jak puszcza bąki po kroplach, to ewidentnie go to boli... Do tego co nie zjem to albo ma wzdęcia, albo zielone kupy robi. Mam nadzieję, że delicol na to pomoże

Później wyciągnę TŻ i pójdziemy nakupić jakiegoś mięsa, będę żyła jak jakiś padlinożerca

Zdecydowałam się na zaproszenia na chrzciny. Jednak inne niż te z allegro
http://www.kartkaodciebie.com.pl/zap...em,2588,1.html
Nie pamiętam gdzie, ale gdzieś widziałam jakieś "urządzenie", które się wsadzało w odbyt dziecka aby je odgazować. I czytałam dość dobre opinie. To jakaś swego rodzaju rurka była. Może by pomogło...?
Znalazłam http://www.bangla.babyonline.pl/opin...-dla-niemowlat

Cytat:
Tak, też miałam kiedyś po badaniu krwawienie. Lekarz mówił, że po usunięciu krążka też mogę krwawić ale nic nie było. Generalnie po każdym badaniu lekarz mi mówił, że jak będę krwawić to żeby się nie przejmować
I dla młodego
Już się uspokoiłam ..ale w pierwszej chwili to mało nie padłam...
Był u nas facet z kablówki a ja jak strzała wyleciałam z kibelka z zadartą do góry kiecą po telefon.... dobrze, że był odwrócony i nie widział mojego wariactwa...

Cytat:
dobre, dobre!!!

Piekłam sernik bo mój Małżonek go uwielbia... choć jak teściowie u nas byli to była zdziwiona i mówi do Męża: od kiedy Ty jesz sernik, jak ja robiłam to nie jadłeś.. Na co mój mąż: bo Twój jest suchy a ten rozpływa się w ustach. No, nie powiem było mi miło ale mina teściowej - bezcenna.
Z papierówkami to bym kruche zrobiła, na to jabłuszka przesmażone z cynamonem, na górę piana z białek a na to potarła jeszcze odrobinę kruchego. To się chyba pleśniak fachowo nazywa

Teraz poboluje mnie brzuch. Tak jak na miesiączkę... Najgorsze jest to, że mój gin idzie za tydzień znowu na urlop. Co prawda na tydzień ale wyjeżdża i to za granicę...
Ja chcę już rodzić....

Edytowane przez red_scorpio
Czas edycji: 2012-08-02 o 18:16
red_scorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 18:22   #3204
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny pomocy!

jak moja ssie czasami 10 minut no bo zdazy jej sie ze usnie to za poltora godziny sie juz budzi bo jest glodna. to co to za polityka bezsensu. staram sie rarmic minimum 20 minut przeciez na poczatku ten pokarm jest rzadki i dziecko zaspokaja nim prgnienie a ten co sie najada dopiero pozniej leci.
ogolnie tymi radami poloznej bym sobie tylek pottarla.

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 18:23   #3205
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Maciejko kładź ją jak najczęściej i nie tylko na sobie bo Mała ćwiczy wtedy też trzymanie główki Jak nie chce odbić to też na brzuch - u nas działa. Czasami Mały nawet 40 minut po jedzeniu odbija
Spokojnie - ta żabka sama się tak układa, ale dzięki za radę, bo tego nie wiedziałam. Zacznę ją tak układać również w łóżeczku. Gdzieś (chyba w TV) słyszałam, żeby na początku nie zostawiać maluszków ułożonych na brzuszku, więc tego nie robiłam.
Mama powtarza, że mam czekać, aż się jej odbije trzymając ją w pionie np. na ramieniu, a mi wysiada krzyż, więc chętnie sprawdzę inne możliwości.

Mam nadzieję, że jakieś porady będą w "Języku Niemowląt".

Koglus - o poduszce - klinie, albo podniesieniu materca już pomyślałam. Dzięki.

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

Cytat:
Nie mam pojęcia. Takimi uśmiechami córcia raczy mnie nawet przez sen, więc u niej chyba jeszcze nie są świadome.
Cytat:
WGardło mnie boli
Mnie też. Od kilku dni mam w gardle coś w rodzaju afty. Wiem, że to alergia na coś, co zjadłam, więc nie jest zaraźliwa, ale boli.

Edytowane przez Maciejka__
Czas edycji: 2012-08-02 o 18:43
Stary 2012-08-02, 18:28   #3206
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
jak moja ssie czasami 10 minut no bo zdazy jej sie ze usnie to za poltora godziny sie juz budzi bo jest glodna. to co to za polityka bezsensu. staram sie rarmic minimum 20 minut przeciez na poczatku ten pokarm jest rzadki i dziecko zaspokaja nim prgnienie a ten co sie najada dopiero pozniej leci.
ogolnie tymi radami poloznej bym sobie tylek pottarla.
jestem rozdarta i jeszcze tz to łyknął
Stary 2012-08-02, 18:29   #3207
dottta
Zakorzenienie

Cytat:

Piekłam sernik bo mój Małżonek go uwielbia... choć jak teściowie u nas byli to była zdziwiona i mówi do Męża: od kiedy Ty jesz sernik, jak ja robiłam to nie jadłeś.. Na co mój mąż: bo Twój jest suchy a ten rozpływa się w ustach. No, nie powiem było mi miło ale mina teściowej - bezcenna.
dottta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 18:33   #3208
hanjah
Zakorzenienie

Hej Mamusie
Niestety nie dam rady Was nadrobić
U nas wszystko dobrze, cieszę się obecnością mojej mamy Pogoda fajna, także korzystamy i chodzimy na spacerki Tż wziął jeszcze kilka dni urlopu i do pracy idzie dopiero w przyszły wtorek

Buziaki dla Was i Waszych maluszków

I jeszcze pytanie do Mamci-dobrze pamiętam, że masz/używasz slow cookera? Okazało się, że mamy taki Planuję coś w tym ugotować, ale póki co nie mam pomysłu i będę musiała przeszukać net Ale coś mi się kojarzy że Ty (albo może inna mama z UK?) coś w tym gotowałaś, więc proszę o podpowiedzi i może przepisy
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 18:40   #3209
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny pomocy!

Po pierwsze dziecku musi się odbić, więc na pewno bym nie odkładała od razu (zastosuję radę Soleilki, ale nie zrezygnuję z krótkiej próby odbicia w pionie), a o pozwalaniu na płacz pisałam wcześniej - czasem na to pozwalam i przynajmniej ją słyszę, ale jak jestem obok, albo bardzo krzyczy, to ją tulę. Jak po jedzeniu i odbiciu sobie kwili w łóżeczku, to ją pogłaszczę, a nie wyciągam. Jeśli córcia nie puści piersi tuż po napiciu się, to karmię znacznie dłużej mimo, iż podaję też mm.
Generalnie część porad Twojej położnej można zastosować u większego niemowlęcia, które płaczem próbuje coś wymusić, a noworodek nie wymusza, tylko sygnalizuje potrzeby - równeż potrzebę bliskości, więc ja zwiększam dystans, ale łagodnie.

---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Cytat:

4000g
Wolałabym poczekać jeszcze kilka dni i mieć cc.
Stary 2012-08-02, 18:41   #3210
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Po pierwsze dziecku musi się odbić, więc na pewno bym nie odkładała od razu (zastosuję radę Soleilki, ale nie zrezygnuję z krótkiej próby odbicia w pionie), a o pozwalaniu na płacz pisałam wcześniej - czasem na to pozwalam i przynajmniej ją słyszę, ale jak jestem obok, albo bardzo krzyczy, to ją tulę. Jak po jedzeniu i odbiciu sobie kwili w łóżeczku, to ją pogłaszczę, a nie wyciągam. Jeśli córcia nie puści piersi tuż po napiciu się, to karmię znacznie dłużej mimo, iż podaję też mm.
Generalnie część porad Twojej położnej można zastosować u większego niemowlęcia, które płaczem próbuje coś wymusić, a noworodek nie wymusza, tylko sygnalizuje potrzeby - równeż potrzebę bliskości, więc ja zwiększam dystans, ale łagodnie.
dzięki Maciejko
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości